Afzuigkap zonder afvoer test 2024, beste koop voor recirculatie afzuigkap 90 cm, goedkope en meer

Laatste update: 15 augustus 2023

Wil je een afzuigkap zonder afvoer, ofwel een recirculatie afzuigkap, kopen? Wij helpen je het beste model te vinden. Met zo’n afzuigkap heb je geen afvoer naar buiten nodig dus ben je volledig vrij om je keuken in te richten zoals je wilt. Ook is dit natuurlijk de oplossing als je simpelweg geen mogelijkheid hebt om een afvoer naar buiten te maken is een afzuigkap zonder afvoer de oplossing. Bij een recirculatie afzuigkap wordt de lucht gefilterd en daarna weer dezelfde ruimte in geblazen. Hierdoor heb je geen last van kookluchtjes en vet in de lucht in je woning.

Er zijn veel soorten afzuigkappen met filter zonder buitenafvoer. Zowel qua prijs als design. Hoe kies je nu de beste afzuigkap zonder afvoer voor jouw keuken? Om het jou gemakkelijker te maken, hebben we verschillende modellen getest en onderzoek gedaan naar consumentenervaringen. Net zoals we gedaan hebben bij de algemene beste afzuigkappen test.

Op basis van onze bevindingen hebben we hieronder de beste recirculatie afzuigkappen in verschillende categorieën op een rij gezet. We beginnen met de top 3 van meest populaire categorieën, verder op deze pagina ontdek je waarom we juist deze gekozen hebben.

Als jouw beste afzuigkap zonder afvoer hier nu niet tussen zitten, kijk dan verderop op deze pagina naar onze koopgids. Hierin leggen we uit waar je op kunt letten als je een recirculatie afzuigkap zoekt zodat je de beste keus voor een afzuigkap zonder afvoer kunt maken.

Product Categorie Prijs
Beste afzuigkap zonder afvoerNovy Afzuigkappen D663Beste afzuigkap zonder afvoer algemeen
Bekijk bij Bol Bekijk bij Amazon
#Advertentie
Beste recirculatie afzuigkap 90 cmSchuine Afzuigkap | 90 cm | Zwart Glas | KR71EPDZ-DIMRecirculatie afzuigkap 90 cm
Bekijk bij Bol
#Advertentie
Beste afzuigkap zonder afvoer met koolstoffilterBosch Serie 2 DWK87EM60 afzuigkap Muurmontage Zwart 669 m³/uur BAfzuigkap zonder afvoer met koolstoffilter

Afzuigkap zonder afvoer, beste koop 2024

Om de beste recirculatie afzuigkappen te kiezen, hebben we gelet op verschillende criteria waar we onze ervaring mee hebben opgedaan. Zo hebben we gekeken naar:

 • Het vermogen, hoe hoger het vermogen hoe meer lucht deze ververst. Hoe groter de ruimte is waar de afzuigkap hangt, des te hoger het vermogen dient te zijn.
 • het geluidsniveau, een lager geluidsniveau is beter. Niemand vind een luidruchtige afzuigkap prettig.
 • gebruiksgemak, een afzuigkap zonder afvoer moet gemakkelijk te gebruiken zijn.
 • consumentenervaringen, de reviews en ervaringen van andere mensen geven een goed beeld over de kwaliteit van de recirculatieafzuigkap. Dit nemen we dus mee bij het kiezen van de beste koop.

De door ons als best geteste afzuigkappen zonder afvoer naar buiten vind je hieronder.

1. Beste afzuigkap zonder afvoer algemeen - Novy Afzuigkappen D663

Beste afzuigkap zonder afvoer
Bekijk bij Bol Bekijk bij Amazon
#Advertentie

Deze vlakscherm afzuigkap zonder afvoer naar buiten van Novy kan je vrijwel onzichtbaar in je keuken installeren. Het is een erg krachtige afzuigkap die bovendien ook heel stil is. Deze recirculatie afzuigkap is uitgerust met twee motoren en heeft 3 snelheden, een intensiefstand en automatische terugschakeling, een naloopstand en automatische uitschakeling. Verder heeft deze wasemkap zonder afvoer lekker veel lampjes zodat je kookplaat goed verlicht wordt en deze lampjes zijn ook nog dimbaar voor de gezelligheid. Je bedient dit apparaat met tiptoetsen en verder geeft ie aan wanneer de vetfilters en koolstoffilter moeten worden gereinigd/vervangen. Klinkt als een heel goede afzuigkap zonder afvoer!

De consumenten die deze wasemkap al gebruiken, zijn er ook erg blij mee. Vooral het feit dat het een stille afzuigkap zonder afvoer is en toch krachtig afzuigt worden als pluspunten genoemd. Daarnaast vindt men het prettig dat de wasemkap niet opvalt en weinig ruimte inneemt. De prijs is ietwat aan de hoge kant voor sommigen maar daar staat dan ook echt wel serieuze kwaliteit en gemak tegenover. Wat ons betreft de beste afzuigkap zonder afvoer in 2024!

 • Stil
 • Krachtig
 • Valt niet op
 • Gemakkelijk te monteren
 • Hoge prijs

2. Recirculatie afzuigkap 90 cm - Schuine Afzuigkap | 90 cm | Zwart Glas | KR71EPDZ-DIM

Beste recirculatie afzuigkap 90 cm
Bekijk bij Bol
#Advertentie

Ook voor jouw grote fornuis is er een heel goede recirculatie afzuigkap te koop. Deze schuine zwarte afzuigkap zonder afvoer van 90 cm Cendo heeft alles in zich om de lucht in jouw woning schoon en fris te houden. Het is een stille afzuigkap zonder buitenafvoer en daarnaast is ‘ie erg krachtig. Doordat hij schuin is, stoot je je hoofd er niet tegen en heb je vrij zicht op je pannen. Bovendien heeft deze recirculatie afzuigkap van 90 cm een laag energieverbruik, fijn voor je energierekening! Daarnaast heeft ‘ie dimbare LED-verlichting en je bedient ‘m met touchscreen. Deze wasemkap zonder afvoer is zo krachtig dat ie zelfs geschikt is voor een open keuken. Ook dan heb je geen last van kookluchtjes.

De consumenten die deze recirculatie afzuigkap van 90 cm al gebruiken zijn heel tevreden. Ze vinden het een mooi ding. Hij zuigt krachtig en stil, is gemakkelijk te bedienen en schoon te maken. Dus wat ons betreft is deze recirculatie afzuigkap van 90 cm de beste koop in 2024.

 • Krachtig
 • Mooi design
 • Gemakkelijk te bedienen
 • Gemakkelijk schoon te maken
 • Koolstoffilters niet meegeleverd

3. Afzuigkap zonder afvoer met koolstoffilter - Bosch Serie 2 DWK87EM60 afzuigkap Muurmontage Zwart 669 m³/uur B

Deze zwarte afzuigkap zonder afvoer met koolstoffilter van Bosch maakt je keuken helemaal af. Het is een schuine afzuigkap met een mooi zwart design. Hij werkt erg goed en heeft een krachtige afzuiging. De recirculatie afzuigkap is gemakkelijk te bedienen met directselect-bediening. Je kunt hierdoor het gewenste vermogen en licht met een druk op de knop instellen. Superhandig!

Deze afzuigkap zonder afvoer met koolstoffilter is voorzien van led-verlichting zodat je goed kunt zien wat er in je potten en pannen gebeurt. Verder zorgt het design ervoor dat je je hoofd niet stoot tijdens het koken. Heel fijn. De wasemkap heeft 3 standen en een intensiefstand met automatische terugschakeling, metalen vetfilters die je zo in de vaatwasser kunt doen en een dubbelzijdig zuigende ventilator.

De consumenten die deze afzuigkap zonder afvoer met koolstoffilter gebruiken zijn er zeer tevreden over. Hij werkt erg goed, is gemakkelijk te bedienen en gemakkelijk schoon te maken en men vindt het een mooi apparaat. Wat door sommige als minpuntje wordt genoemd is dat hij meer geluid maakt dan ze hadden verwacht. Toch komt deze afzuigkap het best uit onze test dus wat ons betreft een goede koop!

 • Koolstoffilter meegeleverd
 • Mooi design
 • Krachtig
 • Gemakkelijk te bedienen
 • Geluidsniveau

4. Goedkope afzuigkap zonder afvoer - ETNA AO460ZT – Afzuigkap – onderbouw – Zwart

Ben je op zoek naar een goede goedkope afzuigkap zonder afvoer? Dan haal je met deze zwarte Etna onderbouw recirculatie afzuigkap een goede koop in huis! Deze recirculatie afzuigkap is erg gemakkelijk te installeren en werkt heel goed. Hij heeft drie standen en het aluminium vetfilter heb je zo verwijderd en schoongemaakt. Hij is ook erg makkelijk te bedienen want hij heeft maar twee knoppen: een voor het licht en een voor de stand. Lekker overzichtelijk!

De consumenten die deze goedkope recirculatie afzuigkap al gebruiken zijn er heel tevreden mee. Ze zijn erg te spreken over de prijs/kwaliteit verhouding; hij werkt goed en kost niet teveel. Daarnaast levert de eenvoudige installatie en bediening pluspunten op. 

 • Werkt goed
 • Gemakkelijk te plaatsen
 • Stil
 • Gemakkelijk schoon te houden
 • Veel geluid bij hoogste stand

Koopgids voor vinden van een goede recirculatie afzuigkap

Het kan best lastig zijn om te bepalen welke afzuigkap zonder afvoer voor jou de beste is. Om je te helpen de beste koop te vinden, hebben we in deze koopgids een aantal punten op een rij gezet waarop je kunt letten bij het kopen van een recirculatie afzuigkap.

Afzuigcapaciteit recirculatie afzuigkap

De afzuigcapaciteit van een wasemkap is het vermogen en wordt uitgedrukt in m3 per uur. Het geeft aan hoeveel en hoe snel de afzuigkap de lucht opzuigt. Als je een grote keuken hebt of een open keuken, dan heb je een recirculatie afzuigkap met meer vermogen nodig dan wanneer je een kleine keuken hebt.

Om ongeveer te weten welke capaciteit jouw ideale afzuigkap heeft is er een simpele rekensom. Je moet uitrekenen wat de inhoud in kubieke meters van jouw keuken is. Dit getal vermenigvuldig je met 10. De uitkomst hiervan is ongeveer de benodigde capaciteit die jouw nieuwe afzuigkap nodig heeft.

Als jouw keuken 30 m3 inhoudt heeft. Dan heb je een model nodig met een capaciteit van ongeveer 300 m3 per uur.

Geluidsniveau

Bij de omschrijving van afzuigkappen zonder afvoer wordt altijd het geluidsniveau in dB aangegeven. Dit geeft aan hoeveel geluid de afzuigkap maakt. Hierbij kan je letten op het geluidsniveau in verschillende standen.

Meestal maakt een recirculatie wasemkap op de laagste stand niet zoveel geluid maar op de hoogste stand soms wel. Als je in een open keuken kookt, kan dat erg storend zijn. Het is daarom belangrijk om hierop te letten bij het kopen van een afzuigkap zonder afvoer.

Breedte van de recirculatie afzuigkap

Het klinkt als een open deur, maar toch kopen veel mensen de verkeerde maat. Zorg ervoor dat je afzuigkap tenminste net zo breed is als je kookplaat. Een 60 cm afzuigkap boven een 90 cm fornuis werkt simpelweg niet.

Een 90 cm afzuigkap werkt wel prima boven een 60 cm kookplaat. Let er alleen dan wel op dat er ook voldoende ruimte is op de plek waar de dampkap komt te hangen.

Bij kleine keukens kan een kleinere afzuigkap zonder afvoer ook wel interessant zijn. Simpelweg omdat er geen ruimte is om een model van 60 cm op te hangen. Houdt er wel rekening mee dat hoe kleiner de afzuigkap is, hoe kleiner de afzuigcapaciteit vaak ook is.

Monteerhoogte van de afzuigkap zonder afvoer

In de handleiding van een afzuigkap zonder afvoer staat op welke hoogte hij moet worden gemonteerd ten opzichte van je fornuis. Als de recirculatie afzuigkap te hoog of te laag wordt gemonteerd, doet hij zijn werk niet goed. Belangrijk dus om hierop te letten en te checken of de benodigde monteerhoogte voor je recirculatie afzuigkap te realiseren is in je keuken.

Koolstoffilter en vetfilter voor afzuigkappen zonder afvoer

De meeste afzuigkappen zonder afvoer filteren de lucht door middel van een koolstoffilter. Door het koolstoffilter worden kookgeurtjes opgenomen zodat de lucht in je woning fris blijft.

Bij de ene recirculatie afzuigkap word het koolstoffilter meegeleverd, bij de andere niet. Het is daarom goed om te kijken of deze wordt meegeleverd. Als dat niet het geval is, is het belangrijk om te kijken welke koolstoffilters geschikt zijn voor je afzuigkap zonder afvoer. Sommige voorgeschreven koolstoffilters zijn vrij prijzig terwijl een goedkoper merk ook geschikt kan zijn voor je afzuigkap zonder afvoer naar buiten.

Naast het koolstoffilter beschikt een recirculatie afzuigkap over een vetfilter. Een vetfilter moet regelmatig worden schoongemaakt. Het is daarom wel fijn als dit filter gemakkelijk uit te nemen en schoon te maken is. Sommige kunnen gewoon in de vaatwasser, dat is helemaal makkelijk! Dus voor je eigen gemak is het goed om hierop te letten.

Modellen afzuigkappen

Ook belangrijk om je te bedenken is welke uitvoering afzuigkap zonder afvoer je wilt. Je hebt bijvoorbeeld eiland, onderbouw, vlakscherm en wandschouw afzuigkappen zonder afvoer. Welke je kiest, hangt af van je keuken en jouw persoonlijke smaak. Een losse afzuigkap zonder afvoer zul je bijvoorbeeld tegen een muur of boven een kookeiland bevestigen. Terwijl de onderbouw en vlakscherm vaak als inbouw worden opgehangen.

De eiland afzuigkappen zonder afvoer zijn geschikt om aan het plafond te bevestigen boven een kookeiland. Een onderbouw recirculatie afzuigkap kan je onder een kastje monteren of aan de muur. Deze zijn vaak iets minder krachtig.

Een vlakscherm afzuigkap zonder afvoer zie je alleen tijdens het koken. Je werkt deze afzuigkap weg in een keukenkastje en wanneer je kookt, trek je het uitschuifbare scherm naar buiten. Na het koken schuif je ‘m weer in en zie je bijna niets van deze recirculatie afzuigkap. Het is hierbij belangrijk dat je goed de nismaten van de keukenkast waarin de recirculatie afzuigkap komt opmeet.

De wandschouw afzuigkap zonder afvoer monteer je aan de muur. Het standaard model loopt schuin af naar boven. Je hebt ook wandschouw afzuigkappen zonder afvoer die vlak zijn van boven en je hebt een diagonale of schuine variant. De schuine wandschouw afzuigkap zonder afvoerkappen zijn aan de voorkant hoger dan aan de achterkant zodat je meer hoofdruimte en zicht hebt. Elke variant recirculatie afzuigkap heeft zijn voor- en nadelen en welke voor jou het beste is, is een kwestie van persoonlijke smaak en praktische toepassing. Bedenk daarom goed voor welke uitvoering je gaat.

Energieverbruik recirculatie afzuigkap

Wasemkappen zonder afvoer verschillen ook in de mate waarin ze energie verbruiken. Om energiekosten te besparen is het verstandig om een energiezuinig model te kiezen. Een energiezuinige afzuigkap zonder afvoer is vanaf energieklasse A+. Dit vindt je op het energielabel van de afzuigkap.

Toffe functies

Je hebt heel eenvoudige recirculatie wasemkappen maar ook heel fancy high tech afzuigkappen zonder afvoer met allerlei toffe functies. Je kunt natuurlijk gaan voor de simpele aan- en uitknop maar er zijn ook recirculatie afzuigkappen die kunnen verbinden met je inductie kookplaat waardoor hij automatisch op de goede stand staat en ook vanzelf uitschakelt. Daarnaast is het handig wanneer je recirculatie afzuigkap aangeeft dat zijn vetfilters moeten worden schoongemaakt of de koolstoffilters moeten worden vervangen.

Verlichting in je afzuigkap

De meeste afzuigkappen die er nu te koop zijn hebben standaard verlichting. Dat is niet zonder reden. Wij raden dan ook aan om altijd een afzuigkap met verlichting te kopen. We willen hier wel bij adviseren om te kiezen voor led. Simpelweg omdat deze minder vaak vervangen hoeven te worden dan andere type lampen. Het vervangen van lampen in afzuigkappen is namelijk vaak omslachtig.

Onderhoud afzuigkap zonder afvoer

Om te zorgen dat de recirculatie wasemkap goed blijft werken, is het belangrijk dat je ‘m goed onderhoudt. Zo moeten de vetfilters regelmatig worden schoongemaakt en de koolstoffilters worden vervangen. Kijk goed in de gebruiksaanwijzing welk onderhoud nodig is en of de onderdelen gemakkelijk zijn schoon te maken en de koolstoffilters goed verkrijgbaar zijn.

Installatie

Nog een punt van aandacht is de installatie van de recirculatie afzuigkap. Afzuigkappen zonder afvoer zijn gemakkelijker te installeren dat die met. Maar een onderbouw afzuigkap is weer gemakkelijker te installeren dan een diagonale of vlakscherm afzuigkap zonder afvoer. Kijk goed of je in staat bent dit klusje zelf op te knappen en lees heel goed de gebruiksaanwijzing voor je begint.

Conclusie beste afzuigkap zonder afvoer

Bij het kopen van een afzuigkap zonder afvoer zijn er een paar zaken belangrijk. Let er op dat de dampkap voldoende capaciteit heeft en dat de afzuigkap zonder afvoer de juiste maten heeft. Je kunt bijvoorbeeld niet een 60cm kap boven een 90 cm fornuis hangen.

Verder zijn er andere handigheden die een rol kunnen spelen bij de aankoop van de juiste recirculatie afzuigkap. Bijvoorbeeld handige functie als een verbinding met je kookplaat, het energieverbruik, het design en de prijs.

Veelgestelde vragen over afzuigkappen zonder afvoer

Hoe werkt een afzuigkap zonder afvoer?

De zogenaamde recirculatie afzuigkap zuigt de lucht in de keuken door een filter heen. Nadat de lucht gefilterd is van vet, geurtjes en fijnstof, wordt deze terug geblazen in de keuken.

Heb je echt een afzuigkap nodig?

Ter bescherming van je gezondheid en viezigheid in je keuken denken wij dat een afzuigkap noodzakelijk is in de keuken.

Hoe goed zijn recirculatie afzuigkappen?

Een goede recirculatie afzuigkap filter bijna alle lucht. Volgens metingen wordt gemiddeld zo’n 85% van de lucht gefilterd. Het is wel belangrijk dat de koolstoffilters van een afzuigkap zonder afvoer regelmatig worden vernieuwd.

Hoeveel kost een recirculatie afzuigkap?

Een basismodel afzuigkap zonder afvoer die goed funcitoneert kun je kopen vanaf €80. Maar omdat de afzuigkap vaak in het zicht hangt, kiezen veel mensen voor een mooier design. Afzuigkappen met een design zijn te koop vanaf €120. En voor wie echt iets moois wilt met veel capaciteit moet je rekenen op prijzen vanaf €220 die wel oplopen tot €1300.

Plaats een reactie