Beste afzuigkap 2024 in verschillende categorieën, vind de best geteste!

Laatste update: 17 april 2023

Je wilt natuurlijk dat de luchtjes van het koken niet in huis blijven hangen na het koken. Hier heb je natuurlijk goede afzuiging voor nodig. Maar welke moet je kopen? Het aanbod is zo groot dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ik heb samen met een team meer dan 100 afzuigkappen bekeken en getest. Op deze pagina laat ik zien wat voor jou wensen en eisen de beste afzuigkap is.

Als onverhoopt jou ideale wasemkap (ander woord voor afzuigkap 🙂 ), er niet tussen staat helpen we je ook. Ik heb een uitgebreide koopgids geschreven zodat je zelf snel en gemakkelijk kunt selecteren wat de beste koop is. En je kunt natuurlijk altijd direct je vragen stellen in het reactieformulier. Ik zal dan persoonlijk met je meekijken wat de beste keus is.

Nu eerst ontdek je wat de beste koop is voor de categorieën afzuigkappen waar de meeste vraag naar is. Verder op de pagina ontdek je waarom we juist deze gekozen hebben. Ook vind je meer categorieën dampkappen die je vaak in een keuken ziet.

Product Categorie Prijs
Beste recirculatie afzuigkapCENDO KR71EPDZBeste recirculatie afzuigkap
Bekijk bij Bol
#Advertentie
Beste afzuigkap 90 cmSamsung NK36M7070VS/URBeste afzuigkap 90 cm
Bekijk bij Bol
#Advertentie
Beste afzuigkap 60 cmSiemens LC66BBC50Beste afzuigkap 60 cm
Bekijk bij Bol
#Advertentie

Uitslag beste afzuigkap 2024

In de onderstaande tabel vind je de resultaten van ons onderzoek naar de als best geteste afzuigkap van dit moment. Hierbij hebben we naar verschillende categorieën met afzuigkappen gekeken. Denk aan de beste plafond afzuigkap, de beste recirculatie afzuigkap, enzovoorts. Door de resultaten uit onze test te gebruiken, wordt het makkelijker om tot een weloverwogen keuze te komen.

1. Beste recirculatie afzuigkap - CENDO KR71EPDZ

Beste recirculatie afzuigkap
Bekijk bij Bol
#Advertentie

Ben je op zoek naar de beste recirculatie afzuigkap van 90 cm breed? In dat geval is deze CENDO KR71EPDZ afzuigkap het overwegen waard! Dit model werd als best getest in de categorie met recirculatiesystemen voor in de keuken. Het model is lekker breed, namelijk 90 cm. Dit kun je dus gebruiken voor kookplaten van 90 cm en 60 cm.

Daarnaast is het zo dat de CENDO KR71EPDZ afzuigkap zowel voor recirculaties als met luchtafvoer gebruikt kan worden. Het is afhankelijk van het afvoersysteem in huis, welke van beide opties het beste gebruikt kan worden in je keuken. Als je de recirculatie stand wilt gebruiken is het alleen nog nodig om de koolstoffilters te kopen.

Deze beste recirculatie afzuigkap biedt een maximale afzuigcapaciteit van 850 kubieke meter per uur, een hoge capaciteit voor keukens van 30 m2 en meer. Dankzij het geharde glas, de uitschuifbare schacht en de randafzuiging ervaar jij altijd gemak tijdens het koken en heb je goed zicht op de kookplaat. Het model beschikt over vijf verschillende standen en produceert een geluidsniveau van 69 dB. Dit lage geluidsniveau heeft ons mede doen besluiten dat dit 1 van de betere recirculatie afzuigkappen is. De schuine afzuigkap heeft energielabel A+. De afzuigkap is ook verkrijgbaar in 60 cm breedte.

 • Grote afzuigcapaciteit, ideaal voor grote keukens
 • Energielabel klasse A+
 • Ideaal voor aan de muur
 • Stijlvol zwart design
 • Koolstoffilters voor recirculatie moeten er los bijgekocht worden

2. Beste afzuigkap 90 cm - Samsung NK36M7070VS/UR

Beste afzuigkap 90 cm
Bekijk bij Bol
#Advertentie

Naast de verschillende beste afzuigkappen van Bosch, kun je ook voor een model van Samsung kiezen. Neem bijvoorbeeld deze beste 90 cm afzuigkap, de Samsung NK36M7070VS/UR. Het model is door zijn breedte zeer geschikt voor in een grotere gezinskeuken. Daarbij valt deze beste afzuigkap van 90 cm dankzij zijn donkere, roestvrijstalen design goed te combineren met zowel een moderne, als een klassiekere keuken. Het design van deze beste koop afzuigkap is echter niet de enige reden om voor de Samsung NK36M7070VS/UR te kiezen.

Het model kan aan de muur van je keuken gemonteerd worden, waarvoor het merendeel van de installatiematerialen worden meegeleverd. Ook krijg je standaard een aantal vetfilters bij de Samsung NK36M7070VS/UR, om deze direct te kunnen gebruiken. Het model is gemotoriseerd en biedt een afzuigcapaciteit van 729 kubieke meter per uur. Dit is aanzienlijk meer dan veel andere modellen. Het geluidsniveau van de Samsung NK36M7070VS/UR afzuigkap ligt op 73 dB.

 • Hoge maximale afzuigcapaciteit
 • Keuze uit vier verschillende standen
 • Bijzonder moderne, stijlvolle look
 • Geen koolstoffilters voor recirculatie meegeleverd

3. Beste afzuigkap 60 cm - Siemens LC66BBC50

Beste afzuigkap 60 cm
Bekijk bij Bol
#Advertentie

Door voor de Siemens LC66BBC50 te kiezen, hang je de beste afzuigkap met een breedte van 60 cm in je keuken! Door zijn compacte formaat, is deze afzuigkap ideaal voor zowel de grote, als een kleine keuken. Daarbij kan dit model als beste koop worden aangemerkt, doordat de Siemens LC66BBC50 zowel recirculatie als met luchtafvoer te gebruiken is. Zo kun je de lucht afvoeren, op de door jou gewenste manier! Vaak is het afhankelijk van het afvoersysteem in huis, welke manier van afvoeren het meest geschikt is. Wanneer je de afzuigkap wilt ombouwen tot een recirculatie afzuigkap zul je alleen wel de benodigde koolstoffilters erbij moeten kopen.

Het model wordt uitgevoerd als wandschouw en kan zodoende boven het fornuis of kooktoestel aan de muur en het plafond worden bevestigd. Om het model direct te kunnen gebruiken, worden er standaard vetfilters meegeleverd, evenals vrijwel alle installatiematerialen voor de Siemens LC66BBC50 afzuigkap. Met een afzuigcapaciteit van 621 kubieke meter per uur, wordt de vuile lucht relatief snel afgevoerd. Deze beste afzuigkap biedt je 3 verschillende standen en produceert een geluidsniveau van 69 dB.

 • Ideaal voor in kleinere keukens
 • Wasbare filters
 • Voorzien van heldere ledverlichting
 • De koolstoffilter voor recirculatie worden niet standaard meegeleverd

4. Beste plafond afzuigkap - Novy D6840 RVS

Wanneer je voor de Novy D6840 afzuigkap kiest, kies je voor de beste plafond afzuigkap van dit moment. Het model heeft een maximale afzuigcapaciteit van 693 kubieke meter per uur en kan zowel lucht afvoeren, als voor de recirculatie van lucht zorgen.

Een groot voordeel aan deze beste afzuigkap voor in het plafond, is het feit dat de motor van deze Novy D6840 plafondunit afzuigkap op aangeeft wanneer de filters gereinigd dienen te worden. Daarnaast heb je ook nog de luxe om te kiezen welke sterkte je de ledverlichting aan wilt zetten.

De Novy D6840 beschikt over drie afzuigstanden en een extra intensiteit stand voor de momenten wanneer je nog wat extra afzuigcapaciteit nodig hebt. Dit alles doet de afzuigkap met een maximaal geluidsniveau van produceert een geluidsniveau van 35 dB, dit is zeer stil voor een afzuigkap met deze capaciteit.

 • Erg stil
 • Keuze uit 4 verschillende standen

  5. Onderbouw afzuigkap - Bosch DUL63CC50 Serie 4

  Als je kiest voor deze onderbouw afzuigkap van Bosch, dan kies je voor kwaliteit. De Bosch DUL63CC50 onderbouw afzuigkap zorgt namelijk voor een schone en frisse omgeving tijdens het koken, heeft LED verlichting, heeft 3 vermogensstanden, is eenvoudig te gebruiken en is ook nog eens relatief stil. Wij vinden de Bosch DUL63CC50 de beste onderbouw afzuigkap.

  De onderbouw afzuigkap van Bosch beschikt over 3 vermogensstanden die je eenvoudig kunt instellen. De maximale afzuigcapaciteit volgens DIN/EN 61591: 350 m³/u bij luchtafvoer. Overigens is de afzuigkap relatief stil, het geluidsniveau op normale stand is namelijk 72 dB. De afzuigkap is te monteren onder een bovenkast of aan de wand. Verder zit er ook LED verlichting op de afzuigkap. Hiermee bewaar jij het overzicht tijdens het koken en kun je ook op donkere dagen alles goed zien.

  Met de Bosch DUL63CC50 onderbouw afzuigkap haal je een betrouwbare en functionele afzuigkap in huis die zorgt voor een frisse en schone omgeving tijdens het koken. Wanneer het vetfilter vies is kun je deze gemakkelijk schoonmaken, het filter is namelijk vaatwasserbestendig. De afzuigkap wordt geleverd met 2 jaar fabrieksgarantie.

  • Vetfilters zijn vaatwasserbestendig
  • Relatief stil met 72 dB
  • Beschikt over 3 vermogensstanden

   Aandachtspunten zelf de beste afzuigkap vinden, koopgids

   Naast de mogelijkheid om de resultaten uit onze test te gebruiken, kun je zelf ook op zoek gaan naar de beste koop afzuigkap. De beste afzuigkap kopen vergt in dit geval de nodige moeite! Weet jij bijvoorbeeld wanneer je een model met of juist zonder motor moet kopen?

   Zo is het raadzaam om te kijken naar het verschil in prijs tussen afzuigkappen, het verschil in het design van de afzuigkappen, het verschil tussen modellen met of zonder motor, enzovoorts. Onderstaand bespreken we de verschillende factoren, waarop je afzuigkappen met elkaar kunt vergelijken.

   Prijs van een goede afzuigkap

   Een eerste aspect om naar te kijken bij het zoeken naar de beste afzuigkap is de prijs hiervan. In het bijzonder de prijs-/kwaliteitverhouding van de verschillende afzuigkappen. In sommige gevallen kan het verstandig zijn om iets meer in een afzuiger te investeren, om te profiteren van meer functies, een model met recirculatie, enzovoorts. Kies dus niet per definitie voor de goedkoopste afzuigkap!

   Het is overigens niet het geval dat duurder perse beter is. Er zijn ook veel dure modellen die zoveel kosten omdat het bijvoorbeeld een goed merk is, of omdat er dure materialen gebruikt worden. Dit zegt verder weinig over de afzuigkwaliteit. Er zijn goedkope merken zoals bijvoorbeeld Etna die prima afzuigkappen maken.

   Design

   Naast de prijs is ook het design van de nummer 1 afzuigkap belangrijk. Je wilt immers dat het design van de afzuigkap goed past bij de rest van je keuken. Kies bijvoorbeeld voor een stijlvolle zilverkleurige afzuigkap in een modern ingerichte woning. In klassiekere woningen kan ook een witte, grotere afzuigkap goed tot z’n recht komen.

   Capacitieit

   De hoeveelheid lucht die een afzuigkap per tijdseenheid ververst wordt de capaciteit genoemd. Wanneer je bijvoorbeeld met een dubbele frituurpan aan het frituren bent zal je meer lucht willen verversen dan wanneer je bijvoorbeeld 1 van de beste rijstkokers gebruikt.

   De capaciteit wordt aangegeven in de hoeveel lucht die de afzuigkap in een uur kan afzuigen. Als er bijvoorbeeld 500 m3/u bij een afzuigkap staat, betekent dit dat het betreffende model 500 kubieke meter per uur kan afzuigen. Het is afhankelijk van de ruimte van je keuken welke capaciteit ideaal is:

   • Een kleine keuken met een inhoud van 20 kubieke meter heb je voldoende aan een afzuigkap met een capaciteit van maximaal 300 kubieke meter per uur.
   • Een gemiddelde keuken met een inhoud van maximaal 30 kubieke meter heeft een afzuigkap van tussen 300 en 400 kubieke meter per uur nodig.
   • Heb je een grotere of open keuken, koop dan een afzuigkap met een afzuig capaciteit van ten minste 400 kubieke meter per uur.

   Met motor of motorloze afzuigkap

   Bij de aanschaf van de beste afzuigkap voor in huis, heb je de keuze tussen een model met motor of een motorloze afzuigkap. Het is afhankelijk van het afvoersysteem in huis, welke type afzuigkap het meest geschikt is. In een appartement met centraal afzuigsysteem dien je bijvoorbeeld voor een motorloze afzuigkap te kiezen.

   Mocht het afvoersysteem direct via een buis naar buiten lopen, dan is een model met motor geschikt. Dit is in veel woningen het geval! Bij een woning zonder afvoersysteem, kun je voor systeem met recirculatie kiezen.

   Recirculatie of met afvoer

   Zoals reeds beschreven werd, is het afhankelijk van de situatie in huis of een afzuigkap met recirculatie noodzakelijk is. Als de keuken beschikt op een afvoer naar buiten, heeft het de voorkeur om een afzuigkap te kiezen die dat gebruikt.

   Als zo een luchtafvoer naar buiten er niet is kies je dus een afzuigkap zonder afvoer of terwijl een recirculatikap nodig. Een klein nadeel aan een recirculatie afzuigkap is dat je naast het vetfilter schoonmaken, ook een koolstoffilter periodiek dient te vervangen. Dit levert extra onderhoudskosten op en vergt de nodige moeite.

   Een groot voordeel van een afzuigkap met recirculatie is dat je deze in iedere woning kunt gebruiken.

   Geluidsproductie van een goede afzuigkap

   De geluidsproductie kan per afzuigkap sterk verschillen. Een afzuigkap met motor zal logischerwijs voor veel meer geluid zorgen, dan een model zonder motor. Ook tussen de modellen met motor kunnen grote verschillen bestaan. Zeker wanneer je de afzuigkap na het koken nog enige tijd open laat staan, is het verstandig om voor een model met een lage geluidsproductie te kiezen.

   Model: inbouw, los hangend of downdraft

   Tot slot is het belangrijk om te kiezen tussen inbouw of onderbouw. Je kunt de afzuigkap in je keuken laten inbouwen, maar deze bijvoorbeeld ook boven een gasfornuis aan de muur monteren. Het is afhankelijk van de stijl van je keuken, wat hier het beste bij past. Inbouwkeukens worden vaak standaard al van een inbouwafzuigkap voorzien. Bij klassiekere keukens komt dit minder vaak voor en is een onderbouwafzuigkap gebruikelijker.

   Een relatief nieuw model is de zogenaamde downdraft. Dit zijn de afzuigkappen die in het keukenblad zijn weggewerkt. Deze modellen zien er ten eerste futuristisch uit en bovendien is het installeren meestal gemakkelijker omdat er geen uitgang naar buiten gecreëerd hoeft te worden.

   Energieverbruik voor de beste afzuigkap

   Net als een vaatwasser of koelkast is de afzuigkap ook een apparaat dat je veel hebt aanstaan. Omdat afzuigkappen over het algemeen erg veel elektriciteit verbruiken is het raadzaam om een afzuigkap te kiezen met een gunstig energielabel.

   Conclusie beste afzuigkap

   Kortom, het vinden van de beste afzuigkap is vaak behoorlijk lastig! Een afzuigkap kopen begint bij het kiezen tussen een inbouw- of onderbouwmodel. Daarbij heb je de keuze tussen modellen met of zonder motor. Deze keuze wordt vaak al enigszins voor je bepaald, door het afvoersysteem wat in huis gebruikt wordt.

   Een laatste belangrijke aspect bij het vinden van de beste afzuigkap is het design hiervan. Deze moet aansluiten bij de stijl van je keuken als geheel!

   Veelgestelde vragen over afzuigkappen

   Hoeveel kost een afzuigkap?

   De goedkoopste 60 cm kost ongeveer €55 en de duurste tot wel €1000. Je kunt het dus zo gek maken als je zelf wilt. Een basis RVS model die er goed uit ziet kun je kopen vanaf ongeveer €220.

   Wat voor soorten afzuigkappen zijn er?

   Er zijn verschillende soorten modellen van afzuigkappen te vinden. De bekendste zijn: onderbouw, wand, eiland, plafond, vlakscherm en geïntegreerd. Al deze modellen zijn ook als recirculatie model te krijgen.

   Hoe werkt een afzuigkap het beste?

   Het is belangrijk dat de vetfilter goed schoon is. En als je een recirculatie kap hebt, is het zaak dat deze tijdig vervangen worden.
   Daarnaast is het belangrijk dat er ventilatie in huis is, als er lucht wordt afgevoerd, dan is het belangrijk dat er lucht in de woning bij komt, zet dus een raam op een kier als je gaat koken. Bij recirculatie afzuigkappen is dit minder belangrijk.

   Plaats een reactie