Beste afzuigkap 2021 in verschillende categorieën, vind de best geteste!

Laatste update: 8 maart 2021 Grote keukenapparaten

Je wilt natuurlijk dat de luchtjes van het koken niet in huis blijven hangen na het koken. Hier heb je natuurlijk goede afzuiging voor nodig. Maar welke moet je kopen? Het aanbod is zo groot dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ik heb samen met een team meer dan 100 afzuigkappen bekeken en getest. Op deze pagina laat ik zien wat voor jou wensen en eisen de beste afzuigkap is.

Als onverhoopt jou ideale wasemkap (ander woord voor afzuigkap 🙂 ), er niet tussen staat helpen we je ook. Ik heb een uitgebreide koopgids geschreven zodat je zelf snel en gemakkelijk kunt selecteren wat de beste koop is. En je kunt natuurlijk altijd direct je vragen stellen in het reactieformulier. Ik zal dan persoonlijk met je meekijken wat de beste keus is.

Nu eerst ontdek je wat de beste koop is voor de categorieën afzuigkappen waar de meeste vraag naar is. Verder op de pagina ontdek je waarom we juist deze gekozen hebben. Ook vind je meer categorieën dampkappen die je vaak in een keuken ziet.

Inhoud van de pagina:

beste afzuigkap

Uitslag beste afzuigkap 2021

In de onderstaande tabel vind je de resultaten van ons onderzoek naar de als best geteste afzuigkap van dit moment. Hierbij hebben we naar verschillende categorieën met afzuigkappen gekeken. Denk aan de beste plafond afzuigkap, de beste recirculatie afzuigkap, enzovoorts. Door de resultaten uit onze test te gebruiken, wordt het makkelijker om tot een weloverwogen keuze te komen.

1. ETNA AB690ZT - Beste recirculatie afzuifkap

Beste recirculatie afzuifkap ETNA AB690ZT
 • Grote afzuigcapaciteit, ideaal voor grote keukens
 • Energielabel klasse A
 • Ideaal voor aan de muur
 • Stijlvol zwart design
 • Koolstoffilters voor recirculatie moeten er los bijgekocht worden

Ben je op zoek naar de beste recirculatie afzuigkap van 90 cm breed? In dat geval is deze ETNA AB690ZT afzuigkap het overwegen waard! Dit model werd als best getest in de categorie met recirculatiesystemen voor in de keuken. Het model is lekker breed, namelijk 90 cm. Dit kun je dus gebruiken voor kookplaten van 90 cm en 60 cm.

Daarnaast is het zo dat de ETNA AB690ZT afzuigkap zowel voor recirculaties als met luchtafvoer gebruikt kan worden. Het is afhankelijk van het afvoersysteem in huis, welke van beide opties het beste gebruikt kan worden in je keuken. Als je de recirculatie stand wilt gebruiken is het alleen nog nodig om de koolstoffilters te kopen.

Deze beste recirculatie afzuigkap biedt een maximale afzuigcapaciteit van 620 kubieke meter per uur, een prima capaciteit voor keukens van 30 m2 en meer. Net als bij het andere model worden ook bij de ETNA AB690ZT afzuigkap een aantal gratis vetfilters en vrijwel alle benodigde installatiematerialen meegeleverd. Zo kun je deze direct aan de wand hangen! Het model beschikt over vier verschillende standen en produceert een geluidsniveau van 68 dB. Dit lage geluidsniveau heeft ons mede doen besluiten dat dit 1 van de betere recirculatie afzuigkappen is.


2. Samsung NK36M7070VS/UR - Beste afzuifkap 90 cm

Beste afzuifkap 90 cm Samsung NK36M7070VS/UR
 • Hoge maximale afzuigcapaciteit
 • Keuze uit vier verschillende standen
 • Bijzonder moderne, stijlvolle look
 • Geen koolstoffilters voor recirculatie meegeleverd

Naast de verschillende beste afzuigkappen van Bosch, kun je ook voor een model van Samsung kiezen. Neem bijvoorbeeld deze beste 90 cm afzuigkap, de Samsung NK36M7070VS/UR. Het model is door zijn breedte zeer geschikt voor in een grotere gezinskeuken. Daarbij valt deze beste afzuigkap van 90 cm dankzij zijn donkere, roestvrijstalen design goed te combineren met zowel een moderne, als een klassiekere keuken. Het design van deze beste koop afzuigkap is echter niet de enige reden om voor de Samsung NK36M7070VS/UR te kiezen.

Het model kan aan de muur van je keuken gemonteerd worden, waarvoor het merendeel van de installatiematerialen worden meegeleverd. Ook krijg je standaard een aantal vetfilters bij de Samsung NK36M7070VS/UR, om deze direct te kunnen gebruiken. Het model is gemotoriseerd en biedt een afzuigcapaciteit van 729 kubieke meter per uur. Dit is aanzienlijk meer dan veel andere modellen. Het geluidsniveau van de Samsung NK36M7070VS/UR afzuigkap ligt op 73 dB.


3. Siemens LC66BBC50 - Beste afzuigkap 60 cm

Beste afzuigkap 60 cm Siemens LC66BBC50
 • Ideaal voor in kleinere keukens
 • Wasbare filters
 • Voorzien van heldere ledverlichting
 • De koolstoffilter voor recirculatie worden niet standaard meegeleverd

Door voor de Siemens LC66BBC50 te kiezen, hang je de beste afzuigkap met een breedte van 60 cm in je keuken! Door zijn compacte formaat, is deze afzuigkap ideaal voor zowel de grote, als een kleine keuken. Daarbij kan dit model als beste koop worden aangemerkt, doordat de Siemens LC66BBC50 zowel recirculatie als met luchtafvoer te gebruiken is. Zo kun je de lucht afvoeren, op de door jou gewenste manier! Vaak is het afhankelijk van het afvoersysteem in huis, welke manier van afvoeren het meest geschikt is. Wanneer je de afzuigkap wilt ombouwen tot een recirculatie afzuigkap zul je alleen wel de benodigde koolstoffilters erbij moeten kopen.

Het model wordt uitgevoerd als wandschouw en kan zodoende boven het fornuis of kooktoestel aan de muur en het plafond worden bevestigd. Om het model direct te kunnen gebruiken, worden er standaard vetfilters meegeleverd, evenals vrijwel alle installatiematerialen voor de Siemens LC66BBC50 afzuigkap. Met een afzuigcapaciteit van 621 kubieke meter per uur, wordt de vuile lucht relatief snel afgevoerd. Deze beste afzuigkap biedt je 3 verschillende standen en produceert een geluidsniveau van 69 dB.


4. Novy Pure’line 6830 - Beste plafond afzuigkap

Beste plafond afzuigkap Novy Pure’line 6830
 • Erg stil
 • Keuze uit 4 verschillende standen
 • Fijne elektronische reinigingsindicatie
 • Relatief breed, minder geschikt voor kleine keukens

Wanneer je voor de Novy Pure’line 6830 afzuigkap kiest, kies je voor de beste plafond afzuigkap van dit moment. Het model heeft een maximale afzuigcapaciteit van 634 kubieke meter per uur en kan zowel lucht afvoeren, als voor de recirculatie van lucht zorgen.

Een groot voordeel aan deze beste afzuigkap voor in het plafond, is het feit dat de motor van deze Novy Pure’line 6830 afzuigkap op aangeeft wanneer de filters gereinigd dienen te worden. Daarnaast heb je ook nog de luxe om te kiezen welke sterkte je de ledverlichting aan wilt zetten.

Standaard worden er vetfilters met de Novy Pure’line 6830 meegeleverd, zodat je deze direct kunt gebruiken. De Novy Pure’line 6830 beschikt over drie afzuigstanden en een extra intensiteit stand voor de momenten wanneer je nog wat extra afzuigcapaciteit nodig hebt. Dit alles doet de afzuigkap met een maximaal geluidsniveau van produceert een geluidsniveau van 55 dB, dit is erg stil voor een afzuigkap met deze capaciteit.


Aandachtspunten zelf de beste afzuigkap vinden

Naast de mogelijkheid om de resultaten uit onze test te gebruiken, kun je zelf ook op zoek gaan naar de beste koop afzuigkap. De beste afzuigkap kopen vergt in dit geval de nodige moeite! Weet jij bijvoorbeeld wanneer je een model met of juist zonder motor moet kopen?

Zo is het raadzaam om te kijken naar het verschil in prijs tussen afzuigkappen, het verschil in het design van de afzuigkappen, het verschil tussen modellen met of zonder motor, enzovoorts. Onderstaand bespreken we de verschillende factoren, waarop je afzuigkappen met elkaar kunt vergelijken.

Prijs

Een eerste aspect om naar te kijken bij het zoeken naar de beste afzuigkap is de prijs hiervan. In het bijzonder de prijs-/kwaliteitverhouding van de verschillende afzuigkappen. In sommige gevallen kan het verstandig zijn om iets meer in een afzuiger te investeren, om te profiteren van meer functies, een model met recirculatie, enzovoorts. Kies dus niet per definitie voor de goedkoopste afzuigkap!

Design

Naast de prijs is ook het design van de nummer 1 afzuigkap belangrijk. Je wilt immers dat het design van de afzuigkap past bij de rest van je keuken. Kies bijvoorbeeld voor een stijlvolle zilverkleurige afzuigkap in een modern ingerichte woning. In klassiekere woningen kan ook een witte, grotere afzuigkap goed tot z’n recht komen.

Capacitieit

De hoeveelheid lucht die een afzuigkap per tijdseenheid ververst wordt de capaciteit genoemd. Wanneer je bijvoorbeeld met een dubbele frituurpan aan het frituren bent zal je meer lucht willen verversen dan wanneer je bijvoorbeeld 1 van de beste rijstkokers gebruikt.

Met motor of motorloos

Bij de aanschaf van de beste afzuigkap voor in huis, heb je de keuze tussen een model met motor of een motorloze afzuigkap. Het is afhankelijk van het afvoersysteem in huis, welke type afzuigkap het meest geschikt is. In een appartement met centraal afzuigsysteem dien je bijvoorbeeld voor een motorloze afzuigkap te kiezen.

Mocht het afvoersysteem direct via een buis naar buiten lopen, dan is een model met motor geschikt. Dit is in veel woningen het geval! Bij een woning zonder afvoersysteem, kun je voor systeem met recirculatie kiezen.

Recirculatie of met afvoer

Zoals reeds beschreven werd, is het afhankelijk van de situatie in huis of een afzuigkap met recirculatie noodzakelijk is. Vaak heeft een afzuigkap met afvoer de voorkeur, omdat de vuile lucht hierbij direct naar buiten wordt afgevoerd. In het geval van appartementen wordt de vuile lucht met afvoer naar het centrale afvoersysteem geleid.

Een ander nadeel aan een afzuigkap met recirculatie kan zijn, dat je naast het vetfilter ook een koolstoffilter in de afzuigkap moet vervangen. Dit levert extra onderhoudskosten op en vergt de nodige moeite. Een voordeel van een afzuigkap met recirculatie is dat je deze in iedere woning kunt gebruiken.

Geluidsproductie

De geluidsproductie kan per afzuigkap sterk verschillen. Een afzuigkap met motor zal logischerwijs voor veel meer geluid zorgen, dan een model zonder motor. Ook tussen de modellen met motor kunnen grote verschillen bestaan. Zeker wanneer je de afzuigkap na het koken nog enige tijd open laat staan, is het verstandig om voor een model met een lage geluidsproductie te kiezen.

Inbouw of los hangend

Tot slot is het belangrijk om te kiezen tussen inbouw of onderbouw. Je kunt de afzuigkap in je keuken laten inbouwen, maar deze bijvoorbeeld ook boven een gasfornuis aan de muur monteren. Het is afhankelijk van de stijl van je keuken, wat hier het beste bij past. Inbouwkeukens worden vaak standaard al van een inbouwafzuigkap voorzien. Bij klassiekere keukens komt dit minder vaak voor en is een onderbouwafzuigkap gebruikelijker.

Energieverbruik

Net als een vaatwasser of koelkast is de afzuigkap ook een apparaat dat je veel hebt aanstaan. Omdat afzuigkappen over het algemeen erg veel elektriciteit verbruiken is het raadzaam om een afzuigkap te kiezen met een gunstig energielabel.

Conclusie beste afzuigkap

Kortom, het vinden van de beste afzuigkap is vaak behoorlijk lastig! Een afzuigkap kopen begint bij het kiezen tussen een inbouw- of onderbouwmodel. Daarbij heb je de keuze tussen modellen met of zonder motor. Deze keuze wordt vaak al enigszins voor je bepaald, door het afvoersysteem wat in huis gebruikt wordt.

Een laatste belangrijke aspect bij het vinden van de beste afzuigkap is het design hiervan. Deze moet aansluiten bij de stijl van je keuken als geheel!

Plaats een reactie