Beste braadpan 2021, test voor groot, voor inductie, gietijzer en meer variaties

Laatste update: 15 juli 2021 Pannen

Je eten laten sudderen, stoven en braden, dit doe je allemaal met een braadpan, ook vaak stoofpan genoemd. Dit soort pannen zijn vaak prijzig, het is dus belangrijk dat je pan kiest die bij je wensen past en bovendien lang mee gaat. Wij hebben voor je uitgezocht wat de beste braadpan is voor de meest gehoorde eisen en wensen. Een andere pan waar je eten in kunt laten sudderen is overigens een Tajine en in mindere mate een hapjespan.

Op basis van reviews van kopers van verschillende stoofpannen en de mening van onze experts zijn we tot de volgende keuze gekomen. Verder op de pagina vind je een uitgebreidere review per braadpan en geven we je tips om zelf de beste koop te vinden als er niks voor je tussen staat.

Productnaam Categorie Kopen
Voor inductieLe Creuset Faitout Stoof-/Braadpan 28 cmVoor inductieBekijk product op Coolblue Bekijk product op Bol.com
Beste gietijzeren braadpanLe Creuset Ronde Stoof-/Braadpan 26 cm ZwartBeste gietijzeren braadpanBekijk product op Coolblue Bekijk product op Bol.com
Grote braadpanStaub Ronde Stoof-/Braadpan 28 cm KersGrote braadpanBekijk product op Coolblue Bekijk product op Bol.com Bekijk product op Fonq

Inhoud

Beste braadpan

Beste braadpan test aandachtspunten

Voor het testen hebben we verschillende belangrijke beoordelingspunten zodat we een eerlijke vergelijking hebben kunnen maken. Omdat het onmogelijk is een beste braadpan uit te kiezen voor iedereen, hebben we een beste koop gevonden voor verschillende categorieën. Bijvoorbeeld de beste inductie braadpan.

Los van de categorie zijn er natuurlijk wel algemene punten waar we op kunnen letten bij al deze categorieën. Omdat braadpannen vaak en lang gebruikt worden is het van belang dat deze degelijk en duurzaam is. Ook is het belangrijk dat de braadpan een goede prijs kwaliteitsverhouding heeft. Dit zijn in de regel genomen dure pannen, met name omdat er veel materiaal nodig is. Maar dit betekent natuurlijk niet dat er zomaar elke prijs voor betaald mag worden, hieronder zie je alleen pannen met een goede prijs kwaliteitsverhouding.

1. Le Creuset Faitout Stoof-/Braadpan 28 cm - Voor inductie

Voor inductie Le Creuset Faitout Stoof-/Braadpan 28 cm
  • Goede prijs/kwaliteit
  • Warmteverdeling
  • Warmtebehoud
  • Makkelijk schoon te maken
  • Handvaten worden warm

Le Creuset is een merk dat bekend staat vanwege de zeer goede prijs kwaliteit verhouding. Door de levenslange garantie die je op hun pannen krijgt weet je als koper dat je een zeer degelijke en goede pan in handen hebt. De Le Creuset Faitout Stoof/Braadpan is ideaal voor als je een inductie kookplaat hebt en toch wil stoven en of braden.  Door het gietijzeren ontwerp kan deze pan ook in de oven gebruikt worden. Perfect om dus te switchen tussen warmte bronnen tijdens het koken.

De braadpan is goed te hanteren en werkt super op inductie kookplaten. In tegenstelling tot andere braadpannen is de Le Creuset Faitout Stoof-/Braadpan niet zwaar voor een braadpan. Dit komt omdat er rekening is gehouden met dat de pan voor inductie gebruikt kan worden. Tevens geschikt voor alle soorten warmtebronnen. De pan is makkelijk schoon te maken en te onderhouden. Groot genoeg om een stoofpot voor 5 personen in te maken. Een mooie donkerrode pan die goed thuis past in de keuken.


2. Le Creuset Ronde Stoof-/Braadpan 26 cm Zwart - Beste gietijzeren braadpan

Le Creuset Ronde Stoof, de beste gietijzeren braadpan die er is! Door zijn ontwerp en bouw wordt de warmte goed verdeelt en gelijkmatig opgebouwd. Of je nou vlees wilt bakken op hoog vuur of een lekker stoofgerechtje wilt maken op laag vuur, met deze gietijzeren pan kan het! Een ideale stoof en braadpan voor mensen die graag kokkerellen, ook geschikt voor nieuwkomers in de keuken. Brandt niet aan en maakt makkelijk schoon.

De gerechten in deze pan blijven lang warm doordat hij van gietijzer is gemaakt. Tevens maakt dat deze pan ook duurzaam. Zo duurzaam dat Le Creuset zelfs levenslange garantie geeft! Deze gietijzeren pan is van superkwaliteit en een must in de keuken. Zijn je gasten vertraagd door file of iets ander? Geen enkel probleem! De pan is ook gemaakt om in de oven te doen om zo gerechten te maken of gerechten nog langer warm te houden. Geschikt voor alle soorten warmtebronnen.


3. Staub Ronde Stoof-/Braadpan 28 cm Kers - Grote braadpan

De Staub Ronde Stoof/Braadpan is met een inhoud van 6,7l een van de grootste braadpannen die er is. Deze grote braadpan is zeer geschikt om mee te bakken, braden, stoven karameliseren. Met zijn inhoud maak je met gemak een heerlijke maaltijd voor een grote familie. Deze braadpan heeft een hele goede warmteverdeling door het gietijzer waardoor aanbranden geen zorgen meer is tijdens het koken. De deksel van de pan is uitgerust met een condensatiesysteem waardoor het vocht het vlees bedruipt en zo lekker mals blijft.

Door de grote inhoud van deze braadpan wordt het sudderen van gerechten een genot om te doen en zijn deze makkelijk te roeren. De pan kan tevens ook in de oven en is geschikt voor alle warmtebronnen. Door de speciale coating heeft de pan een lange levensduur en is hij laag in zijn energieverbruik. Eenvoudig te gebruiken!


Zelf de beste braadpan kopen

Als de beste koop braadpan voor jouw wensen hierboven niet staat kun je natuurlijk altijd zelf op zoek naar de beste keuze. Er zijn dan een aantal zaken waar je aandacht aan zou moeten besteden:

Maat van de stoofpan

Afhankelijk van voor hoeveel mensen je regelmatig zult koken en de recepten kun je de maat van jouw ideale braadpan bepalen. De meest gangbare maten zijn tussen de 20 en 28 cm.

Materiaal

Verschillende materialen hebben verschillende eigenschappen en verschillende voor- en nadelen. De meest gebruikte materialen bij braadpannen zijn: gietijzer, emaille, RVS, keramiek en aluminium. Hieronder lees je meer over de eigenschappen van al deze materialen bij een braadpan.

De warmtebron waar je op kook

Grofweg kook je op gas, inductie of een keramische kookplaat. Voornamelijk wanneer je op inductie kookt zul je rekening moeten houden welke pan je kookt. Een inductie kookplaat werkt in principe met pannen met een bodem van een ferromagnetisch materiaal. Dit zijn bijvoorbeeld gietijzer, plaatstaal en nikkel. Het kan ook dat pannen van een ander materiaal zoals RVS ook werken op een inductiekookplaat, dit komt dan doordat de fabrikant een plaat plaatstaal of gietijzer in de bodem verwerkt. Voor meer informatie over inductie koken kun je onze uitgebreide inductiegids bekijken.

Materialen braadpan

Er worden verschillende materialen gebruikt om braadpannen of stoofpannen te maken. Al deze materialen hebben zo eigen voor- en nadelen. Hieronder vind je een uitleg met de belangrijkste eigenschappen waar braadpannen verkrijgbaar in zijn.

Gietijzeren braadpan

Gietijzer is waarschijnlijk het meest bekende materiaal waar braadpannen van gemaakt worden. Volgens ons zijn dit ook de beste braadpannen die er verkrijgbaar zijn. Mooi zwaar, dik degelijk materiaal. Gietijzer is een materiaal dat als eigenschap heeft dat de warmte langt wordt vastgehouden. Dit vooral handig wanneer je gerechten maakt dat lang moet sudderen, braden of stoven.

Een gietijzeren stoofpan zorgt dat de warmte gelijkmatig verdeeld wordt over de hele pan. Je krijgt dus overal eenzelfde warmte, al het eten in de pan wordt dus constant op eenzelfde temperatuur gegaard. Bovendien zijn gietijzeren stoofpannen geschikt voor alle warmtebronnen, dus ook voor inductie. In onze test met beste inductie pannen vind je overigens meer pannen die geschikt zijn voor inductie.

Geëmailleerd staal

Staal heeft als voordeel boven gietijzer dat het een stuk lichter is. Dit kan dus meetellen in je keuze om te kiezen voor een stoofpan van geëmailleerd staal. Het materiaal is echter wel minder goed in staat om warmte te geleiden. Het is dus iets minder geschikt voor het stoven van een gerecht dat op eenzelfde temperatuur gegaard moet worden.

Een voordeel van een geëmailleerde stalen braadpan is dat de laag email of glazuur dienst doet al een anti aanbaklaag. Je hoeft dus niet in te branden, hetgeen je bij een gietijzeren braadpan wel moet doen als je een anti-aanbak laag erin wilt creëren.

Aluminium stoofpan

Deze heeft eigenlijk dezelfde eigschappen als een gietijzeren braadpan. Het is zelfs zo dat een aluminium braadpan eigenlijk een gietaluminium stoofpan zou moeten heten. Deze pannen worden namelijk ook gegoten, alleen dan van aluminium. Aluminium verdeelt de warmte ook mooi gelijkmatig en is dus erg geschikt voor langere tijd braden, sudderen en stoven.

Een voordeel van de aluminium braadpan ten opzicht van de gietijzeren variant is dat deze een stuk lichter is, dit heeft er mee te maken dat deze een stuk dunner is. Een nadeel is echter dat de prijzen voor aluminium stoofpannen een stuk hoger liggen. Om eerlijk te zijn is dat voor ons een reden om te kiezen voor een gietijzeren variant.

RVS braadpan

RVS braadpannen zijn ook vaak dunner dan de gietijzeren stoofpannen. Dit betekent in de praktijk deze pannen net als de aluminium pannen lichter van gewicht zijn. Dit heeft als vervelend bij effect echter dat de warmte in de RVS braadpannen niet zo lang vastgehouden wordt. Dikke bodems bij RVS stoofpannen betekenen echter wel dat de temperatuur goed geleid en iets beter vastgehouden wordt dan bij pannen met een dunnere bodem.

Stoofpan van keramiek

Keramische braadpannen zijn essentie gemaakt van aardewerk. Dit heeft als klein nadeel dat dit wat kwetsbaarder is dan pannen gemaakt van staal. We zeggen “klein” nadeel omdat het de pannen er wel voor zijn gemaakt om stevig te zijn.

Er zijn een aantal voordelen aan een braadpan van keramiek. Zo zijn ze lichter en er is minder olie of boter nodig om een anti aanbak laag te creëren dan in gietijzeren braadpannen. Ook zijn keramische stoofpannen van tegenwoordig meestal vaatwasserbestendig.

Beste braadpan merken

Er zijn vrij veel merken die braadpannen creëren. Er zijn echter een paar merken die zich al bewezen hebben in het verleden en nog steeds erg goede stoofpannen kunnen maken. De onderstaande merken zijn de bekendere merken en volgens ons producenten van zeer goede stoofpannen:

  • Le Creuset
  • Staub
  • BK
  • Tefal

Dit zijn de merken die op dit moment de beste braadpannen maken volgens onze experts en volgens de reviews op het internet. Over het algemeen koop je dus een goede braadpan als je 1 van deze merken kiest.

Veelgestelde vragen

Hoe groot moet een braadpan zijn?

Het is handig als een braadpan wat groter is dan strikt noodzakelijk. Op die manier is het gemakkelijker om het vlees dat je gaat stoven om te draaien. In de meeste gevallen is een braadpan met een diameter van 28cm of meer voldoende.

Waarom een gietijzeren braadpan?

Gietijzer is een materiaal dat erg goed hitte kan geleiden. Dit betekent dat een gietijzeren pan over het gehele oppervlak (ongeveer) dezelfde temperatuur heeft. Dit is van groot belang tijdens het braden en stoven.

Waar moet een goede braadpan aan voldoen?

Het materiaal van de pan moet goed hitte kunnen geleiden. De pan moet lekker groot zijn zodat je er goed in kunt werken. Een dikke bodem heeft de voorkeur en een deksel is onmisbaar tijdens het stoven van producten.

Plaats een reactie