Beste gasfornuis test 2024, keuze voor goedkoop, met gasoven, 5 pits en meer

Laatste update: 19 juni 2024

Een gasfornuis is typisch een keukenapparaat dat je elke dag gebruikt. Het is daarom belangrijk dat je het beste gasfornuis voor jouw wensen en eisen koopt. Vanwege het grote aanbod gasfornuizen is het lastig is om de juiste te kiezen. Wij hebben daarom een groot aantal verschillende modellen vergeleken en in verschillende categorieën en daarvoor de beste koop bepaald. Zo vind jij snel en gemakkelijk de beste keuze.

Als eerste zie je hieronder een snel overzicht met de losstaande gasfornuizen met oven die als beste uit de test gekomen in de meest gezochte categorieën. Verder op deze pagina lees je waarom juist deze gekozen zijn als beste koop. Daarnaast vind je nog meer categorieën met de daarbij horende beste gasfornuis. Ook vind je verder op de pagina een uitgebreide koopgids met de belangrijke aandachtspunten als je zelf een gasfornuis wilt kiezen.

Product Categorie Prijs
Beste gasfornuis met ovenETNA FGV760RVSBeste gasfornuis met oven
#Advertentie
Geen aanbieders gevonden
Beste goedkope gasfornuisWiggo WO-E605R(BB) Serie 5Beste goedkope gasfornuis
Bekijk bij Bol
#Advertentie
Beste 5 pits gasfornuisETNA FG190RVSBeste 5 pits gasfornuis
Bekijk bij BolBekijk bij Coolblue
#Advertentie

Aandachtspunten tijdens de gasfornuis test

Voor het bepalen wat het beste gasfornuis in een bepaalde categorie is, hebben we op een aantal belangrijke punten gelet. Er zijn natuurlijk aandachtspunten die speciaal voor een bepaalde categorie gelden. Maar er zijn ook voldoende punten die we bij alle categorieën belangrijk vinden.

Opdat we het best geteste gasfornuis kunnen kiezen hebben we bij alle gasfornuizen gelet op de volgende punten:

 • Prijs-kwaliteitsverhouding: net als bij elk product is de prijs-kwaliteitsverhouding van groot belang in onze test. Zeker gasfornuizen zijn flink aan de prijs; je wilt dan wel dat je een deugdelijk apparaat koopt als je er zoveel aan uitgeeft.
 • De gaspitten: deze moeten van goede kwaliteit zijn en het liefst heb je variatie erin. Dus bijvoorbeeld een wokbrander, 2 standaardmaten en een klein gaspitje. Op die manier is er altijd wel een gaspit beschikbaar voor de pan en het gerecht dat jij wilt maken. Het liefst zien we ook een automatische elektrische ontsteking zodat je niet met lucifers of een aansteker de gaspit aan moet steken.
 • De oven: heeft de ingebouwde oven de standen die je mag verwachten bij een oven die bij een goed gasfornuis hoort. Zo verwachten we minimaal een grillstand, hete lucht stand en een standaard ovenstand. Idealiter gezien heeft de oven ook nog een timer functie.
 • De beoordeling van gebruikers. Van elk gasfornuis waarvan onze experts denken dat het goed is controleren we de beoordelingen van gebruikers. Mensen die het gasfornuis echt gebruiken weten natuurlijk precies wat de voor- en nadelen zijn van het fornuis. Dit heeft er ook mee te maken dat zij de fornuizen en ovens langer gebruiken en zodoende een beter oordeel kunnen vellen.

Beste gasfornuizen 2024 uitslag

1. Beste gasfornuis met oven - ETNA FGV760RVS

Beste gasfornuis met oven
#Advertentie
Geen aanbieders gevonden

De ETNA FGV760RVS is een hoogwaardig gasfornuis gemaakt van roestvrijstaal die over 4 kookzones beschikt inclusief wokbrander, 2 normale branders, een kleine brander en een statische oven met diverse grillstanden en opties, gietijzeren roosters en een energielabel A heeft. Door zijn uitstekende kwaliteit en functies hebben wij deETNA FGV760RVS tot beste gasfornuis met oven gekozen.

Met deETNA FGV760RVS heb je alle functies en opties in huis die je graag wilt hebben met een goed gasfornuis met oven. Met deze hoogwaardige 4pits gasfornuis kan je bakken, braden, koken, wokken, grillen en nog veel meer. Het gasfornuis van ETNA beschikt over 4 kookzones die allemaal een ander vermogen. Dat komt omdat de pitten allemaal een andere grootte hebben en daarom meer of minder gas en dus vermogen nodig hebben. De pit linksvoor is de grootste en tevens de wokpit, die heeft een vermogen van 3,80 kW. De pit linksachter en rechtsachter hebben beide 1,75 kW, de pit rechtsvoor heeft 1,00 kW. Het fornuis komt met gietijzeren roosters.

DeETNA FGV760RVS is uitgerust met een oven. Hier zitten verschillende standen op zoals turbo hetelucht, grillstand, ventilator, onder-en bovenwarmte en een ontdooifunctie. De oven kan worden ingesteld tussen de 50ºC – 275ºC.

Deze mooie 4pits gasfornuis van ETNA heeft een aansluitwaarde van 3100 W en is elektrisch aan te sluiten. Dit gasfornuis is na ombouwen geschikt voor propaan/brutaan. Doordat de oven een energielabel A hebben is dit gasfornuis met oven ook nog eens zuinig in gebruik. ETNA is een hoogwaardig keukenmerk wat erg bekend is door de betaalbare kwaliteit en hun Hollands design. Een gasfornuis als deze is een flinke investering, maar een investering die jaren mee gaat en staat voor kwaliteit en functionaliteit.

 • Hoogwaardig 4pits gasfornuis
 • Met de wokbrander kun je eenvoudig roerbakken en wokken
 • Veel kookfuncties voor een 60 cm breed gasfornuis
 • Energielabel klasse A
 • Robuuste gietijzeren pandragers
 • Prijzig

2. Beste goedkope gasfornuis - Wiggo WO-E605R(BB) Serie 5

Beste goedkope gasfornuis
Bekijk bij Bol
#Advertentie

De Wiggo WO-E605R(BB) Serie 5 is een 4pits gasfornuis die over 4 kookzones met elektrische ontsteker beschikt, een elektrische oven met een inhoud van 57 L heeft, die voorzien is van 7 ovenfuncties en een energieklasse A heeft. Door zijn goede prijs/kwaliteit verhouding hebben wij de Wiggo WO-E605R(BB) Serie 5 tot beste goedkope gasfornuis gekozen.

De Wiggo WO-E605R(BB) Serie 5 is een mooie zwarte 4 pits gasfornuis met oven die een goede prijs/kwaliteit verhouding heeft. Het fornuis beschikt over 4 kookzones met allemaal een eigen vermogen per kookzone. Te beginnen bij de kookzone linksvoor waar de grootste pit een vermogen van 2800 W heeft, de kookzone linksachter heeft een vermogen van 1700 W, de kookzone rechtsvoor een vermogen van 1000 W en de kookzone rechtsachter een vermogen 1700 W. Alle pitten op het fornuis zijn voorzien van een elektrische ontsteker.

De nette oven is aan de binnenzijde geëmailleerd zodat hij gemakkelijk schoon te maken is en is voorzien van een dubbele voorlichting. De elektrische oven is multifunctioneel en beschikt over diverse bakfuncties zoals: hetelucht, convectie, bovenwarmte, onderwarmte, dubbele warmte, dubbele turbo fan, grillen etc. De oven heeft een ruime inhoud van 57 L. Door zijn ruime inhoud is hij groot genoeg om meerdere ovenschalen tegelijkertijd plaats te geven tijdens het koken.

Het gasfornuis van Wiggo heeft een aansluitwaarde van 3200 watt en is zowel links als rechtsachter aan te sluiten op het gas. Met het fornuis wordt een bakplaat en bakrooster geleverd voor in de oven. Het fornuis is dankzij zijn handige pootjes te verstellen tussen de 85 en 91 cm hoogte en is 60 cm diep en 60 cm breed. Door zijn zuinighuid in gebruik heeft het fornuis een energielabel A waardoor hij tot de zuinigste categorie behoort. Voor zijn vraagprijs en kwaliteit wat je ervoor terug krijgt is de Wiggo WO-E605R(BB) Serie 5 de beste goedkope gasfornuis op dit moment verkrijgbaar!

 • Goede prijs/kwaliteit verhouding
 • Veel kookfuncties voor een klein gasfornuis
 • Energieklasse label A
 • Zowel links als rechtsachter aan te sluiten op het gas
 • Heeft geen wokbrander

3. Beste 5 pits gasfornuis - ETNA FG190RVS

De ETNA FG190RVS is een hoogwaardig, stijlvol, vrijstaand gasfornuis die over 5 kookzones inclusief een wokbrander beschikt, een grote elektrische conventionele oven met talloze mogelijkheden en een inhoud van 105 L heeft. Wij hebben deETNA FG190RVS tot beste 5pits gasfornuis gekozen.

DeETNA FG190RVS is een 5 pits gasfornuis die van hoogwaardige kwaliteit is en over alle functies en opties beschikt die je zoekt in een groot gasfornuis. De kookplaat is uitgerust met 5 verschillende kookzones. Iedere kookzone beschikt over een ander formaat pit en vermogen om zo altijd een geschikt formaat voor jou pan te hebben. Zo zijn er twee normaalbranders, een sterkbrander, een wokbrander en een sudderbrander. De wokbrander is zeer krachtig door 3 ringen. Alle pitten zijn voorzien van een elektrische ontsteker.

De oven heeft een ruime inhoud van maar liefst 105 L en beschikt over 3 ovensystemen, namelijk bovenwarmte, onderwarmte en conventioneel. De oven is voorzien van verlichting en dubbelvoudig glas.

Het gasfornuis heeft een prachtig roestvrijstaal design. Het fornuis heeft een energielabel klasse A en is dus zuinig in gebruik. Het fornuis wordt geleverd met 1 bakplaat en 1 rooster. Deze kun je goed kwijt op één van de vijf insteekniveaus. Het fornuis heeft een hoog prijskaartje, maar in ruil daarvoor krijg je een mooi, hoogwaardig, multifunctioneel 5 pits gasfornuis wat tientallen jaren mee gaat. De investering zeker waard.

 • Hoogwaardig 5pits gasfornuis
 • Grote oven met een inhoud van 105 L
 • Oven heeft speciaal pizza programma
 • Relatief duur
 • Geen kinderslot op oven

4. Gasfornuis 50 cm breed - Everglades EVCK045

Gasfornuis 50 cm breed
#Advertentie
Geen aanbieders gevonden

De Everglades EVCK045 is een compacte, mooie 4pits gasfornuis met oven. Hij beschikt over 4 kookzones, is voorzien van thermokoppel, heeft een elektrische oven met een geëmailleerde binnenzijde, is van hoogwaardig materiaal gemaakt, heeft een energieklasse label A en is 50 cm breed. Wij hebben de Everglades EVCK045 in de categorie 50 cm breed tot beste gasfornuis gekozen.

De Everglades EVCK045 is een mooie zwarte 4pits gasfornuis met oven. Het gasfornuis van Everglades is 50 cm breed, 85 cm hoog en 60 cm diep. Als je een klein huishouden (4 personen of minder) of een kleine keuken met weinig ruimte hebt, dan is de Everglades EVCK045 het beste gasfornuis om te kopen. Dit fornuis is dankzij zijn 4 kookzones en oven inhoud van 48 L alsnog geschikt om voor meer dan 4 personen tegelijk eten te bereiden. De 4 kookzones hebben allemaal een ander formaat dan gaspit en verschillend vermogen.

De elektrische oven is van hoge kwaliteit. De oven wordt gelijkmatig goed en snel opgewarmd. De oven heeft een inhoud van 48 L. Het beschikt over verschillende kookfuncties zoals grillen, boven warmte, en onder warmte. De oven heeft een minimale temperatuur van 40 graden en een maximale temperatuur van 240 graden. De oven beschikt over een snelle verwarmingsfunctie waardoor je nooit lang hoeft te wachten tot de oven op temperatuur is.

Het gasfornuis van Everglades wordt geleverd met afdekplaat voor bovenop de kookplaat, en bakplaat en ovenrooster voor in de oven. De afdekplaat zorgt voor een schone muur tijdens het koken als hij omhoog geklapt is en als bescherming als het fornuis niet gebruikt wordt. Het fornuis heeft een aansluitwaarde van 2400 W en komt met 5 jaar garantie. Na verschillende gasfornuizen en de prijzen daarvan te hebben vergeleken is de Everglades EVCK045 dankzij zijn prijs/kwaliteit verhouding en functionaliteit als beste in de categorie 50 cm brede gasfornuizen eruit gekomen.

 • Goede prijs/kwaliteit verhouding
 • Compact en functioneel
 • Geschikt voor meeste keukens door formaat
 • Energieklasse label A
 • Geen elektronische vonkontsteking
 • Pannendragers zijn niet vaatwasserbestendig

Koopgids voor het vinden van beste gasfornuis

Als er hierboven geen goede koop voor jou tussen staat kun je altijd zelf een goed gasfornuis vinden en kopen. Met de onderstaande aandachtspunten kom je vanzelf bij de beste keuze terecht.

Afmetingen van het gasfornuis

De meest gangbare maten van gasfornuizen zijn 60 cm breed en 90 cm breed. Vaak heeft je keuken plek voor 1 van deze 2 maten, dit wordt de nismaat genoemd. Zorg er daarom voor dat je een gasfornuis kiest dat in de nis van je keuken past.

Daarnaast is ook de hoogte van belang. Over het algemeen wil je dat de gaspitten op een gelijke hoogte als je keukenblad is. Let dus goed op de hoogte van het gasfornuis dat je koopt als je dat belangrijk vindt. Er komen overigens steeds meer gasfornuizen met een verstelbare hoogte. Er staat dan bij aangegeven wat de maximale en minimale hoogte is. Als jouw keukenblad daar tussen valt is de hoogte in ieder geval geschikt voor jouw keuken.

Ook de diepte van een gasfornuis met oven kan belangrijk zijn. Zo zijn alle gasfornuizen eigenlijk 60 cm diep. Dat is jammer omdat er steeds meer keuken zijn die 70 cm en soms zelf nog meer. Er zijn gasfornuis fabrikanten, bijvoorbeeld Smeg en Boretti, die strips verkopen waardoor de lege ruimte opgevuld kan worden. Dan staat je fornuis dus strak in de keuken.

Aantal gaspitten en accessoires

De meeste gasfornuizen van 60 cm breed hebben 4 gaspitten en de meeste fornuizen van 90 cm breed hebben 5 pitten. Er zijn zeker uitzonderingen op deze regel. Afhankelijk van wat je prettig vindt kun je de keuze maken tussen 4, 5 en zelfs soms 6 pitten.

Afhankelijk van wat je wilt koken en wat je prettig vind kun je daar een keuze uit maken. Let ook op wat voor soort gaspitten er aanwezig zijn. Als je bijvoorbeeld graag wokt met een wokpan is een wokbrander natuurlijk erg handig om te hebben op je fornuis. Daarnaast kan het ook handig zijn om juist extra kleine gaspitjes te hebben voor het maken van bijvoorbeeld saus zonder dat het aanbrandt.

Dan heb je ook nog bepaalde accessoires die beschikbaar zijn voor een bepaald gasfornuis. Denk bijvoorbeeld een grillplaat die werkt op de hitte van het gasfornuis. Dat is weer wat anders dan de goede elektrische grillplaten of grillpannen die we ook besproken hebben. Ook een gaspitverkleiner kan een welkom accessoire zijn. Bijvoorbeeld wanneer je je koffie maakt met een percolator op je gasfornuis.

De ingebouwde oven

De meeste goede losstaande gasfornuizen hebben een oven. Afhankelijk van het model is dat een gasoven of een elektrische oven. Als je een voorkeur hebt tussen een elektrische of gasoven kun je daar alvast rekening mee houden. De meeste mensen kiezen overigens voor een elektrische oven, daarvan is de temperatuur beter te regelen.

Wij vinden dat de beste gasfornuizen een oven hebben met de volgende standen:

 • Hete lucht stand: dit zorgt voor een gelijkmatige verdeling van hitte in de oven. Dit is omdat de oven de hete lucht rond blaast.
 • Conventionele ovenstand: een “normale” ovenstand waarbij de oven simpelweg verhit wordt door een warmte-element.
 • Grillstand: en manier van verhitten waardoor de ingrediënten in de oven een knapperige korst krijgen. Heerlijk bij bijvoorbeeld kip.

Schoonmaak

Omdat een gasfornuis uberhaubt vrij lastig schoon te maken is vanwege de hoekjes en opstaande randjes, is het extra belangrijk dat dit relatief makkelijk gaat. Bij een inductie kookplaat heb je bijvoorbeeld altijd een vlak oppervlak waardoor dat dan minder belangrijk is.

Een gasfornuis met glaskeramiek als materiaal maakt het makkelijkst schoon. Daarnaast is het van belang dat je de onderdelen van de gaspitten en het fornuis rooster gemakkelijk kunt verwijderen en ook makkelijk schoon kunt maken.

Veiligheid en gasfornuizen

Een gasfornuis werkt natuurlijk op gas. Alle gasfornuizen die in Nederland te koop zijn, zijn gekeurd door de betreffende instanties en daarmee veilig bevonden. Toch willen we graag duidelijk maken dat het veilig werken in combinatie met gasinstallaties, zoals een gasfornuis is, de nodige waakzaamheid vergt.

Zo is het verstandig om een erkend installateur langs te laten komen voor het aansluiten van de gasslang. Ook is het belangrijk om goed in de gaten te houden wanneer de gasslang van het goed gasfornuis dat je koopt vervangen moet worden.

Goedkoop gasfornuis met oven

Gasfornuizen komen in verschillende prijscategorieën. Omdat het echt een massaproductie product is, zijn er ook hele goedkope modellen te vinden. Vanaf €300 heb je al een gasfornuis dat prima werkt. Je mist dan wel wat luxere opties en het materiaal is wat lichter en minder duurzaam dan duurdere modellen, maar in principe kan je voor die prijs een prima model vinden.

Vooral merken als Wiggo, Etna en Iventum maken prima gasfornuizen voor een lage prijs. Als je op het budget moet letten doe je er goed aan om 1 van deze merken te kopen.

Conclusie beste gasfornuiz

Het kopen van een gasfornuis is iets waar je goed over moet nadenken. Het is een keukenapparaat waar je jaren mee zult doen en dan wil je natuurlijk de beste keuze maken. Ook de prijs is dusdanig hoog dat je het liefst direct een goede koop kiest. Als je 1 van de gasfornuizen kiest die onze experts geselecteerd hebben, dan weet je zeker dat je een kwalitatief goed apparaat koopt.

Mochten jouw specifieke wensen niet beantwoord worden door 1 van de gekozen gasfornuizen. Dan kun je zelf het beste gasfornuis vinden door de koopgids te volgen. Veel keukenplezier 🙂 !

Veelgestelde vragen over gafornuizen

Welk gasfornuis is het beste?

Afhankelijk van jouw wensen en eisen zul je een goed gasfornuis moeten uitkiezen. Maak de keuze uit de a-merken om er zeker van te zijn in ieder geval de kwaliteit in orde is.

Hoe lang gaat een goed gasfornuis mee?

Een goed gasfornuis, zoals deze hierboven vermeld, gaan 15 tot 17 jaar mee. Dit is de gemiddelde levensduur.

Hoe werkt de elektrische ontsteking bij een gasfornuis?

De elektrische ontsteking werkt meestal door de gaskraan van de desbetreffende gaspit in te drukken. Een vonkenmaker zorgt dat er snel achter elkaar vonkjes worden gecreëerd bij de gaspit. Omdat er op hetzelfde moment gas ontsnapt uit de gaspit, vliegt dit gas in de brand. Meestal moet een gasfornuis met een stekker worden aangesloten voordat deze functie werkt.

Plaats een reactie