Beste gasfornuis test 2021, keuze voor goedkoop, met gasoven, 5 pits en meer

Laatste update: 20 augustus 2021 Grote keukenapparaten

Een gasfornuis met oven is typisch een apparaat dat je elke dag gebruikt. Om die reden zoek je vanzelfsprekend de beste koop voor jouw wensen en eisen. Er is alleen zo een groot aanbod aan verschillende losstaande gasfornuizen dat het lastig is om de juiste te kiezen. Wij hebben daarom een groot aantal verschillende vergeleken in verschillende categorieën en daar de beste keuze bepaald. Op deze manier vind jij gemakkelijk het beste gasfornuis voor jouw wensen en eisen.

Ten eerste zie je hieronder een snel overzicht met de losstaande gasfornuizen met oven die als beste uit de test gekomen in de meest gezochte categorieën. Verder op deze pagina lees je waarom juist deze gekozen zijn als beste koop. Ook vind je daar nog meer categorieën waarin we de meest geschikte keus geselecteerd hebben.

Aandachtspunten tijdens de gasfornuis test

Voor het bepalen wat het beste gasfornuis in een bepaalde categorie is, hebben we op een aantal belangrijke punten gelet. Er zijn natuurlijk aandachtspunten die speciaal voor een bepaalde categorie gelden. Maar er zijn ook voldoende punten die we bij alle categorieën belangrijk vinden.

We hebben bij alle gasfornuizen gelet op de volgende punten:

 • Prijs-kwaliteitsverhouding: net als bij elk product is de prijs-kwaliteitsverhouding van groot belang in onze test. Zeker gasfornuizen zijn flink aan de prijs; je wilt dan wel dat je een deugdelijk apparaat koopt als je er zoveel aan uitgeeft.
 • De gaspitten: deze moeten van goede kwaliteit zijn en het liefst heb je variatie erin. Dus bijvoorbeeld een wokbrander, 2 standaardmaten en een klein gaspitje. Op die manier is er altijd wel een gaspit beschikbaar voor de pan en het gerecht dat jij wilt maken. Het liefst zien we ook een automatische elektrische ontsteking zodat je niet met lucifers of een aansteker de gaspit aan moet steken.
 • De oven: heeft de ingebouwde oven de standen die je mag verwachten bij een oven die bij een goed gasfornuis hoort. Zo verwachten we minimaal een grillstand, hete lucht stand en een standaard ovenstand. Idealiter gezien heeft de oven ook nog een timer functie.
 • De beoordeling van gebruikers. Van elk gasfornuis waarvan onze experts denken dat het goed is controleren we de beoordelingen van gebruikers. Mensen die het gasfornuis echt gebruiken weten natuurlijk precies wat de voor- en nadelen zijn van het fornuis. Dit heeft er ook mee te maken dat zij de fornuizen en ovens langer gebruiken en zodoende een beter oordeel kunnen vellen.

Beste gasfornuizen 2021 uitslag

1. Smeg TR62BL - Beste gasfornuis met oven

Beste gasfornuis met oven Smeg TR62BL
 • Hoogwaardig 4pits gasfornuis
 • Heeft een thermogeventileerde en een statische oven
 • Veel kookfuncties voor een 60 cm breed gasfornuis
 • Energielabel klasse A
 • Design
 • Relatief duur

De Smeg TR62BL is een hoogwaardig gasfornuis gemaakt van roestvrijstaal die over 4 kookzones beschikt inclusief wokbrander, een thermogeventileerde oven en een statische oven met diverse grillstanden en opties heeft, gietijzeren roosters en een energielabel A heeft. Door zijn uitstekende kwaliteit en functies hebben wij de Smeg TER62BL tot beste gasfornuis met oven gekozen.

Met de Smeg TR62BL heb je alle functies en opties in huis die je graag wilt hebben met een goed gasfornuis met oven. Met deze hoogwaardige 4pits gasfornuis kan je bakken, braden, koken, wokken, grillen en nog veel meer. Het gasfornuis van Smeg beschikt over 4 kookzones die allemaal een ander vermogen. Dat komt omdat de pitten allemaal een andere grote hebben en daarom meer of minder gas en dus vermogen nodig hebben. De pit linksvoor is de grootste en tevens de wokpit, die heeft 4200 W. De pit linksachter heeft 1800 W, de pit rechtsvoor heeft 1800 W, de pit rechts achteraan heeft 1000 W. Het fornuis komt met gietijzeren roosters.

De Smeg TR62BL is uitgerust met 2 ovens. Hierdoor kan je meerdere gerechten tegelijkertijd klaar maken die op verschillende temperaturen bereidt moeten worden. Daardoor kan je uitgebreider koken voor je familie of gasten. De eerste (bovenste) oven is een statische oven met een inhoud van 35 L en heeft 2 kookniveau’s. De tweede (onderste) oven is een thermogeventileerde oven met een inhoud van 61 L en heeft 4 kookniveau’s. Het verschil tussen deze twee ovens zit hem in de opwarming. De statische oven produceert warmte lateraal of verticaal waar de thermogeventileerde oven (hetelucht oven) de warme lucht circulerend verspreid door de oven heen.

De statische oven kook langzamer en delicater, dat maakt hem ideaal voor het verkrijgen van goed gekookte en zelfs droge gerechten. De ventilator in de thermogeventileerde oven zorgt voor sneller en homogeen koken wat de heerlijke aroma’s verspreidt van van het voedsel met behoudt van het vocht binnenin. De statische oven heeft een elektrische grill die kantelbaar is en meerdere standen heeft met verschillende vermogens. Zo kan je altijd de bijhorende grillstand met vermogen voor jouw gerecht kiezen. Daarbij kan je kiezen of jouw gerecht vanaf de bovenkant, onderkant of beide gegrild wordt.

Deze mooie 4pits gasfornuis van Smeg heeft een aansluitwaarde van 5500 W en is elektrisch aan te sluiten. De gasaansluiting van het fornuis is een normale aansluiting op 8800 W en geschikt voor propaan/butaan. Doordat beide ovens een energielabel A hebben is dit gasfornuis met oven ook nog eens zuinig in gebruik. Smeg is een hoogwaardig keukenmerk wat erg bekend is door de kwaliteit en hun design. Een gasfornuis als deze is een flinke investering, maar een investering die jaren mee gaat en staat voor kwaliteit en functionaliteit.


2. Wiggo WO-E605R(BB) Serie 5 - Beste goedkope gasfornuis

Beste goedkope gasfornuis Wiggo WO-E605R(BB) Serie 5
 • Goede prijs/kwaliteit verhouding
 • Veel kookfuncties voor een klein gasfornuis
 • Energieklasse label A
 • Zowel links als rechtsachter aan te sluiten op het gas
 • Heeft geen wokbrander

De Wiggo WO-E605R(BB) Serie 5 is een 4pits gasfornuis die over 4 kookzones met elektrische ontsteker beschikt, een elektrische oven met een inhoud van 57 L heeft, die voorzien is van 7 ovenfuncties en een energieklasse A heeft. Door zijn goede prijs/kwaliteit verhouding hebben wij de Wiggo WO-E605R(BB) Serie 5 tot beste goedkope gasfornuis gekozen.

De Wiggo WO-E605R(BB) Serie 5 is een mooie zwarte 4 pits gasfornuis met oven die een goede prijs/kwaliteit verhouding heeft. Het fornuis beschikt over 4 kookzones met allemaal een eigen vermogen per kookzone. Te beginnen bij de kookzone linksvoor waar de grootste pit een vermogen van 2800 W heeft, de kookzone linksachter heeft een vermogen van 1700 W, de kookzone rechtsvoor een vermogen van 1000 W en de kookzone rechtsachter een vermogen 1700 W. Alle pitten op het fornuis zijn voorzien van een elektrische ontsteker.

De nette oven is aan de binnenzijde geëmailleerd zodat hij gemakkelijk schoon te maken is en is voorzien van een dubbele voorlichting. De elektrische oven is multifunctioneel en beschikt over diverse bakfuncties zoals: hetelucht, convectie, bovenwarmte, onderwarmte, dubbele warmte, dubbele turbo fan, grillen etc. De oven heeft een ruime inhoud van 57 L. Door zijn ruime inhoud is hij groot genoeg om meerdere ovenschalen tegelijkertijd plaats te geven tijdens het koken.

Het gasfornuis van Wiggo heeft een aansluitwaarde van 3200 watt en is zowel links als rechtsachter aan te sluiten op het gas. Met het fornuis wordt een bakplaat en bakrooster geleverd voor in de oven. Het fornuis is dankzij zijn handige pootjes te verstellen tussen de 85 en 91 cm hoogte en is 60 cm diep en 60 cm breed. Door zijn zuinighuid in gebruik heeft het fornuis een energielabel A waardoor hij tot de zuinigste categorie behoort. Voor zijn vraagprijs en kwaliteit wat je ervoor terug krijgt is de Wiggo WO-E605R(BB) Serie 5 de beste goedkope gasfornuis op dit moment verkrijgbaar!


3. SMEG TR90BL9 - Beste 5 pits gasfornuis

Beste 5 pits gasfornuis SMEG TR90BL9
 • Hoogwaardig 5pits gasfornuis
 • Grote oven met 5 kookniveau's
 • 9 Kookfuncties
 • Vapor Clean reinigingssysteem
 • Voor kleinere keukens is er een 60 cm brede variant: de Smeg TR62BL
 • Relatief duur

De Smeg TR90BL9 is een hoogwaardig, stijlvolle, vrijstaand gasfornuis die over 5 kookzones inclusief een wokbrander beschikt, een grote thermogeventileerde oven met 5 kookniveau’s en een inhoud van 115 L heeft, over maar liefst 9 kookfuncties beschikt, een Vapor Clean reinigingssyteem en een energielabel A heeft. Wij hebben de Smeg TR90BL9 tot beste 5pits gasfornuis gekozen.

De Smeg TR90BL9 is een 5 pits gasfornuis die van hoogwaardige kwaliteit is en over alle functies en opties beschikt die je zoekt in een groot gasfornuis. De kookplaat is uitgerust met 5 verschillende kookzones. Iedere kookzone beschikt over een ander formaat pit en vermogen om zo altijd een geschikt formaat voor jou pan te hebben. De pit linksvoor heeft 3000 W, de pit linksachter heeft 1800 w, de pit in het midden (de wokbrander) 5100 W, de pit rechtsvoor 1000 W en de pit rechtsachter heeft 1800 W vermogen. Door zijn formaat van 90 cm breed, 91 cm hoog en 60 cm diep, heb je veel ruimte op de kookplaat. Alle pitten zijn voorzien van een elektrische ontsteker.

De thermogeventileerde oven heeft een ruime inhoud van maar liefst 115 L en beschikt over 5 kookniveau’s. De oven beschikt over 9 kookfuncties zoals: statisch, geventileerd, circulair, grote grill, fan grill en nog veel meer. Door alle functies kan je met deze hoogwaardige gasfornuis van Smeg koken, bakken, braden, grillen op meerdere niveau’s tegelijkertijd. De oven is door middel van de chromen draaiknoppen in te stellen en de temperatuur heeft een minimum van 50 graden en een maximum van 260 graden. De oven is volledig geëmailleerd aan de binnenkant, beschikt over 2 ventilatoren, een soft close system, een kantelbare grill die 2900 W vermogen heeft en mantelkoelsysteem.

Deze mooie 5pits gasfornuis van Smeg beschikt over een Vapor Clean reinigingssyteem. Dit systeem heeft 2 functies. De eerste functie, de Vapor Clean reiniging is een stoomfunctie waardoor vuil en viezigheid los komt en makkelijker verwijderd kan worden. De tweede functie, de pyrolyse functie is een zwaardere reinigingsfunctie waarbij de oven zichzelf gedurende 1,5 uur schoon brand op een temperatuur van 500 graden. De deur kan niet geopend worden tijdens het proces en aan het einde van het programma hoeft u alleen nog verkoolde resten weg te halen.

Het gasfornuis heeft een prachtig zwart design, is gemaakt van hoogwaardig roestvrijstaal en chroom. De roosters op het fornuis zijn gemaakt van gietijzer voor een lange levensduur en hoge kwaliteit. Het fornuis heeft een energielabel klasse A en is dus zuinig in gebruik. De elektrische aansluiting heeft een waarde van 3200 W en de gasaansluiting een nominale waarde van 12500 W en is geschikt voor propaan/butaan. Het fornuis wordt geleverd met 2 bakplaten, 2 roosters en een draaispit voor in de oven. Het fornuis heeft een hoog prijskaartje, maar in ruil daarvoor krijg je een mooi, hoogwaardig, multifunctioneel 5 pits gasfornuis wat tientallen jaren mee gaat. De investering zeker waard.


4. Beko FSM52310DXNL - Gasfornuis 50cm breed

Gasfornuis 50cm breed Beko FSM52310DXNL
 • Goede prijs/kwaliteit verhouding
 • Compact en functioneel
 • 7 Kookfuncties + stoomreinigingsfunctie
 • Geschikt voor meeste keukens door formaat
 • Energieklasse label A

  De Beko FSM52310DXNL is een compacte, mooie 4pits gasfornuis met oven. Hij beschikt over 4 kookzones met ingebouwde elektrische ontsteker, heeft een thermogeventileerde oven met 5 kookniveau’s, beschikt over 7 kookfuncties, een stoomreinigingsfunctie, heeft een energieklasse label A en is 50 cm breed. Wij hebben de Beko FSM52310DXNL in de categorie 50 cm breed tot beste gasfornuis gekozen.

  De Beko FSM52310DXNL is een mooie zilveren rvs 4pits gasfornuis met oven. Het gasfornuis van Beko is 50 cm breed, 85 cm hoog en 60 cm diep. Als je een klein huishouden (4 personen of minder) of een kleine keuken met weinig ruimte hebt, dan is de Beko FSM52310DXNL het beste gasfornuis om te kopen. Dit fornuis is dankzij zijn 4 kookzones en oven inhoud van 55 L alsnog geschikt om voor meer dan 4 personen tegelijk eten te bereiden. De 4 kookzones hebben allemaal een ander formaat dan gaspit en verschillend vermogen. De pit linksvoor heeft 2900 W, de pit linksachter 2000 W, de pit rechtsvoor 1000 W en de pit rechtsachter heeft 2000 W vermogen.

  De oven is een thermogeventileerde oven ook wel een hetelucht oven genoemd. De oven wordt gelijkmatig goed opgewarmd en door de ventilator wordt de warme lucht circulerend verspreid. De oven heeft een inhoud van 55 L en heeft 5 kookniveau’s. Het beschikt over 7 verschillende kookfuncties zoals grillen, boven warmte, onder warmte, dubbele warmte etc. De oven heeft een minimale temperatuur van 50 graden en een maximale temperatuur van 250 graden. De oven beschikt over een snelle verwarmingsfunctie waardoor je nooit lang hoeft te wachten tot de oven op temperatuur is.

  Het gasfornuis van Beko wordt geleverd met afdekplaat voor bovenop de kookplaat, en bakplaat en ovenrooster voor in de oven. De afdekplaat zorgt voor een schone muur tijdens het koken als hij omhoog geklapt is en als bescherming als het fornuis niet gebruikt wordt. Het fornuis heeft een aansluitwaarde van 3600 W en komt met 2 jaar garantie. Na verschillende gasfornuizen en de prijzen daarvan te hebben vergeleken is de Beko FSM52310DXNL dankzij zijn prijs/kwaliteit verhouding en functionaliteit als beste in de categorie 50 cm brede gasfornuizen eruit gekomen.


  Koopgids voor het vinden van beste gasfornuis

  Als er hierboven geen goede koop voor jou tussen staat kun je altijd zelf een goed gasfornuis vinden en kopen. Met de onderstaande aandachtspunten kom je vanzelf bij de beste keuze terecht.

  Afmetingen van het gasfornuis

  De meest gangbare maten van gasfornuizen zijn 60cm breed en 90cm breed. Vaak heeft je keuken plek voor 1 van deze 2 maten, dit wordt de nismaat genoemd. Zorg er daarom voor dat je een gasfornuis kiest dat in de nis van je keuken past.

  Daarnaast is ook de hoogte van belang. Over het algemeen wil je dat de gaspitten op een gelijke hoogte als je keukenblad is. Let dus goed op de hoogte van het gasfornuis dat je koopt als je dat belangrijk vindt. Er komen overigens steeds meer gasfornuizen met een verstelbare hoogte. Er staat dan bij aangegeven wat de maximale en minimale hoogte is. Als jouw keukenblad daar tussen valt is de hoogte in ieder geval geschikt voor jouw keuken.

  Ook de diepte van een gasfornuis met oven kan belangrijk zijn. Zo zijn alle gasfornuizen eigenlijk 60cm diep. Dat is jammer omdat er steeds meer keuken zijn die 70cm en soms zelf nog meer. Er zijn gasfornuis fabrikanten, bijvoorbeeld Smeg en Boretti, die strips verkopen waardoor de lege ruimte opgevuld kan worden. Dan staat je fornuis dus strak in de keuken.

  Aantal gaspitten en accessoires

  De meeste gasfornuizen van 60cm breed hebben 4 gaspitten en de meeste fornuizen van 90cm breed hebben 5 pitten. Er zijn zeker uitzonderingen op deze regel. Afhankelijk van wat je prettig vindt kun je de keuze maken tussen 4, 5 en zelfs soms 6 pitten.

  Afhankelijk van wat je wilt koken en wat je prettig vind kun je daar een keuze uit maken. Let ook op wat voor soort gaspitten er aanwezig zijn. Als je bijvoorbeeld graag wokt met een wokpan is een wokbrander natuurlijk erg handig om te hebben op je fornuis. Daarnaast kan het ook handig zijn om juist extra kleine gaspitjes te hebben voor het maken van bijvoorbeeld saus zonder dat het aanbrandt.

  Dan heb je ook nog bepaalde accessoires die beschikbaar zijn voor een bepaald gasfornuis. Denk bijvoorbeeld een grillplaat die werkt op de hitte van het gasfornuis. Dat is weer wat anders dan de goede elektrische grillplaten of grillpannen die we ook besproken hebben. Ook een gaspitverkleiner kan een welkom accessoire zijn. Bijvoorbeeld wanneer je je koffie maakt met een percolator op je gasfornuis.

  De ingebouwde oven

  De meeste goede losstaande gasfornuizen hebben een oven. Afhankelijk van het model is dat een gasoven of een elektrische oven. Als je een voorkeur hebt tussen een elektrische of gasoven kun je daar alvast rekening mee houden. De meeste mensen kiezen overigens voor een elektrische oven, daarvan is de temperatuur beter te regelen.

  Wij vinden dat de beste gasfornuizen een oven hebben met de volgende standen:

  • Hete lucht stand: dit zorgt voor een gelijkmatige verdeling van hitte in de oven. Dit is omdat de oven de hete lucht rond blaast.
  • Conventionele ovenstand: een “normale” ovenstand waarbij de oven simpelweg verhit wordt door een warmte-element.
  • Grillstand: en manier van verhitten waardoor de ingrediënten in de oven een knapperige korst krijgen. Heerlijk bij bijvoorbeeld kip.

  Schoonmaak

  Omdat een gasfornuis uberhaubt vrij lastig schoon te maken is vanwege de hoekjes en opstaande randjes, is het extra belangrijk dat dit relatief makkelijk gaat. Bij een inductie kookplaat heb je bijvoorbeeld altijd een vlak oppervlak waardoor dat dan minder belangrijk is.

  Een gasfornuis met glaskeramiek als materiaal maakt het makkelijkst schoon. Daarnaast is het van belang dat je de onderdelen van de gaspitten en het fornuis rooster gemakkelijk kunt verwijderen en ook makkelijk schoon kunt maken.

  Veiligheid en gasfornuizen

  Een gasfornuis werkt natuurlijk op gas. Alle gasfornuizen die in Nederland te koop zijn, zijn gekeurd door de betreffende instanties en daarmee veilig bevonden. Toch willen we graag duidelijk maken dat het veilig werken in combinatie met gasinstallaties, zoals een gasfornuis is, de nodige waakzaamheid vergt.

  Zo is het verstandig om een erkend installateur langs te laten komen voor het aansluiten van de gasslang. Ook is het belangrijk om goed in de gaten te houden wanneer de gasslang van het goed gasfornuis dat je koopt vervangen moet worden.

  Goedkoop gasfornuis met oven

  Gasfornuizen komen in verschillende prijscategorieën. Omdat het echt een massaproductie product is, zijn er ook hele goedkope modellen te vinden. Vanaf €300 heb je al een gasfornuis dat prima werkt. Je mist dan wel wat luxere opties en het materiaal is wat lichter en minder duurzaam dan duurdere modellen, maar in principe kan je voor die prijs een prima model vinden.

  Vooral merken als Wiggo, Etna en Iventum maken prima gasfornuizen voor een lage prijs. Als je op het budget moet letten doe je er goed aan om 1 van deze merken te kopen.

  Conclusie beste gasfornuis

  Het kopen van een gasfornuis is iets waar je goed over moet nadenken. Het is een keukenapparaat waar je jaren mee zult doen en dan wil je natuurlijk de beste keuze maken. Ook de prijs is dusdanig hoog dat je het liefst direct een goede koop kiest. Als je 1 van de gasfornuizen kiest die onze experts geselecteerd hebben, dan weet je zeker dat je een kwalitatief goed apparaat koopt.

  Mochten jouw specifieke wensen niet beantwoord worden door 1 van de gekozen gasfornuizen. Dan kun je zelf het beste gasfornuis vinden door de koopgids te volgen. Veel keukenplezier 🙂 !

  Veelgestelde vragen

  Welk gasfornuis is het beste?

  Afhankelijk van jouw wensen en eisen zul je een goed gasfornuis moeten uitkiezen. Maak de keuze uit de a-merken om er zeker van te zijn in ieder geval de kwaliteit in orde is.

  Hoe lang gaat een goed gasfornuis mee?

  Een goed gasfornuis, zoals deze hierboven vermeld, gaan 15 tot 17 jaar mee. Dit is de gemiddelde levensduur.

  Hoe werkt de elektrische ontsteking bij een gasfornuis?

  De elektrische ontsteking werkt meestal door de gaskraan van de desbetreffende gaspit in te drukken. Een vonkenmaker zorgt dat er snel achter elkaar vonkjes worden gecreëerd bij de gaspit. Omdat er op hetzelfde moment gas ontsnapt uit de gaspit, vliegt dit gas in de brand. Meestal moet een gasfornuis met een stekker worden aangesloten voordat deze functie werkt.

  Plaats een reactie