Beste gaskookplaat 2024, inbouw, vrijstaand, met wokbrander en meer

Laatste update: 3 juli 2024

Waarschijnlijk ben je hier omdat je hebt ontdekt dat het vinden van de beste gaskookplaat nog niet zo eenvoudig is. Of het nu om een inbouw of vrijstaand model gaat, er zijn zoveel verschillende gaskookplaten dat het zeer lastig is om de juiste koop te vinden. Wij hebben daarom een uitgebreide test gedaan van verschillende kookplaten zodat jij niet langer hoeft te zoeken en te vergelijken.

Ook al wordt het koken op inductie kookplaten steeds meer de standaard, er zijn nog tal van mensen die het koken op gas een stuk prettiger vinden. Dit kan op gasfornuizen en op de gaskookplaten, de beste keuzes in deze laatste categorie behandelen we dus op deze pagina. Onze experts op het gebied van keukenproducten hebben verschillende gaskookplaten uitvoerig getest en zijn zo in staat om de beste keuzes te selecteren voor jou.

Als eerste vind je onder deze alinea de beste keuzes in de categorieën waar de meeste mensen naar op zoek zijn. Verder op deze pagina vind je de uitgebreide testuitslag van de gekozen kookplaten. Ook vind je nog andere categorieën met de daarbij behorende beste gaskookplaat. Ook hebben we een uitgebreide koopgids geschreven zodat je ook zelf makkelijk de beste koop kunt vinden.

Product Categorie Prijs
Beste inbouw gaskookplaatETNA KG775ZTABeste inbouw gaskookplaat
Bekijk bij Bol Bekijk bij Coolblue
#Advertentie
Gaskookplaat vrijstaandETNA KGV358RVSGaskookplaat vrijstaand
Beste gaskookplaat met wokbranderSiemens EC7A5SC90N iQ500 – RVSBeste gaskookplaat met wokbrander
Bekijk bij Bol
#Advertentie

Gaskookplaten test aandachtspunten

Om een goede test uit te voeren en een rangorde aan te brengen in de resultaten hebben we natuurlijk bepaalde aandachtspunten nodig tijdens de test. Omdat we verschillende categorieën hebben gedefinieerd, is het onmogelijk om alle producten op precies dezelfde aandachtspunten te beoordelen. Zo zijn er bij een inbouw gaskookplaat andere zaken belangrijk dan bij een vrijstaand model. Je vindt daarom meer over de categorie specifieke aandachtspunten bij de uitslag per categorie.

Toch zijn er aandachtspunten die voor elke gaskookplaat belangrijk zijn. Zo kun je bij de al de beste keuzes die je hieronder vindt er zeker van zijn dat ze aan bepaalde eigenschappen voldoen. Het gaat om de volgende punten:

 • Elke gaskookplaat die je hieronder vindt heeft een goede prijs-kwaliteitsverhouding. Wanneer je geld uitgeeft voor een product mag je volgens ons een kwaliteit verwachten die voldoet aan deze prijs.
 • Bij een gaskookplaat is het belangrijk dat de veiligheid gewaarborgd is. Al de producten die via Nederlandse of Europese winkels verkocht worden voldoen wel een de Europese veiligheidsnormen. Bij Chefcheck zien wij echter graag dat producenten extra aandacht besteden aan producten die werken met gas en/of elektra.
 • De gaspitten zijn gemakkelijk te gebruiken, de plaat is als het ware gebruiksvriendelijk. Omdat een kookplaat veel gebruikt zal worden is het noodzakelijk dat deze makkelijk in het gebruik is. Voor onze test eisen we bijvoorbeeld ook dat er een automatische vonk gemaakt wordt wanneer je een gaspit wilt gebruiken.
 • Gemakkelijk te reinigen. Omdat een gasfornuis zo vaak gebruikt wordt is het wel zo prettig dat deze gemakkelijk te reinigen is. Al de gaskookplaten die als beste gekozen zijn in onze test zijn allemaal goed en gemakkelijk schoon te maken. Het liefs zien we dat het mogelijk is dat de rekken in een vaatwasser kunnen.

Uitslag beste gaskookplaat 2024

Dan nu de beste keuzes voor de verschillende categorieën. Daarbij een uitgebreide motivatie waarom dit de beste koop is in categorie waar de gaskookplaat in valt.

1. Beste inbouw gaskookplaat - ETNA KG775ZTA

Beste inbouw gaskookplaat
Bekijk bij Bol Bekijk bij Coolblue
#Advertentie

Deze goede inbouw gaskookplaat van ATAG heeft 5 gaspitten en past in de nismaat 56cm breed terwijl de gaskookplaat 75cm breed is. Dat hebben ze slim opgelost door simpelweg de bovenkant iets door te laten lopen. Je kunt dus simpelweg in je bestaande nis van je smalle gasfornuis dit brede 5 pits gasfornuis passen.

De kwaliteit van deze inbouw gaskookplaat is erg goed te noemen. Het gebruikte materiaal is roestvrijstaal van een hoge kwaliteit zodat deze kookplaat ook lange tijd zal meegaan. Je voelt dit ook aan de pannendragers, dat is ook echt zware kwaliteit. Ook vind je alle moderne veiligheidsopties op deze kookplaat terug.De knopjes voelen degelijk aan en de elektrische ontsteking werkt perfect.

Ondanks deze grootte en de ingenieuze oplossing is de prijs ook nog aantrekkelijk. Dit zie je natuurlijk vaker bij Etna producten. Het is erg knap wat voor kwaliteit Etna kan bieden en toch zo goedkoop kan zijn. Daarom hebben wij deze ETNA KG775ZTA gekozen als beste inbouw gaskookplaat van dit moment.

 • 5 pits gasfornuis in normale nis
 • Zware duurzame kwaliteit
 • Erg goede prijs kwaliteitsverhouding
 • Ontsteking moet je lang inhouden

2. Gaskookplaat vrijstaand - ETNA KGV358RVS

De ETNA KGV358RVS is een simpele maar toch complete gaskookplaat. Je vindt er 4 gaspitten waarvan 2 normale branders, 1 sterk brander en 1 sudder brander. Zo heb je voor elk doel wel een geschikte gaspit.

De vrijstaande gaskookploot voelt solide aan, er is een goed RVS gebruikt en de pannendragers voelen zwaar en stevig aan. Ook uit de reviews van andere gebruikers blijkt dat de bouwkwaliteit een duurzaamheid van deze kookplaat prima is. Ook al is dit een basis gaskookplaat, toch vind je er een elektrische ontsteking op terug, wat toch lekker luxe is. De plaat ziet er overigens ook luxe uit en heeft een glazen sierdeksel wat als spatwand kan dienen.

De prijs kwaliteitsverhouding is ook prima in orde voor deze vrijstaande gaskookplaat. Wij denken niet dat je een betere vrijstaande gaskookplaat gaat vinden voor een dergelijke prijs. De gaskookplaat wordt geleverd met 5 jaar garantie.

 • Gunstige prijs/kwaliteitsverhouding
 • Luxe uitstraling
 • Gemakkelijk in gebruik
 • Geen gasslang

3. Beste gaskookplaat met wokbrander - Siemens EC7A5SC90N iQ500 – RVS

Beste gaskookplaat met wokbrander
Bekijk bij Bol
#Advertentie

De Siemens EC7A5SC90N iQ500 is een hoogwaardige robuuste gaskookplaat met een krachtige wokbrander. Deze wokbrander is ook goed te gebruiken omdat de pandragers van het sterke gietijzer zijn en het geheel wordt bovendien geleverd met een goed wokring. Op die manier is deze gaskookplaat erg goed geschikt voor de wokliefhebber.

De kwaliteit van deze RVS gaskookplaat is zoals je van Siemens kunt verwachten: zeer betrouwbare apparatuur die simpelweg goed werkt. Bovendien vinden wij het design van deze goede gaskookplaat met wokbrander ook aantrekkelijk. Het strakke en tijdloze ontwerp van Siemens komt ook bij dit product goed naar voren.

De gaskookplaat is voorzien van de nodige veiligheismaatregelen zoals het automatisch stoppen met gas wanneer de vlam onverhoopt dooft. Daarnaast is er ook een elektrische ontsteking ingebouwd zodat je niet met een lucifer of aansteker het gasfornuis hoeft aan te steken.

Kortom: dit is een zeer complete gaskookplaat met wokbrander die bovendien ook erg stijlvol is. Door de combinaties van prestaties, veiligheid en design vinden wij de Siemens EC7A5SC90N iQ500 de beste koop in de categorie van beste gaskookplaat met wokbrander.

 • Hoge kwaliteit
 • Inclusief wokring
 • Goede branders
 • Gietijzeren pannendragers
 • Pannendragers kunnen niet in vaatwasser

4. Gaskookplaat 5 pits - Wiggo WH-G735GR(B)

Gaskookplaat 5 pits
#Advertentie
Geen aanbieders gevonden

De Wiggo WH-G735GR(B) – Inbouw gaskookplaat is een moderne gas-op-glas kookplaat met 5 kookzones inclusief wokbrander die een vermogen heeft van 4,6 kW. Dit is meer dan voldoende kracht om een wokpan goed mee te verhitten, zelfs voor grote gerechten.

Wiggo is een Nederlands bedrijf en staat natuurlijk bekend om de goede kwaliteit en betaalbaarheid. Dit zie je ook weer duidelijk terug in deze goede 5 pits gaskookplaat. Door het het geharde zwarte glas waar de gaskookplaat van gemaakt is, is het gemakkelijk om deze kookplaat schoon te maken met een doek of spons en wat warm water.

Vanwege het uiterlijk, de hoge kwaliteit en het gebruiksgemak hebben we deWiggo WH-G735GR(B) – Inbouw gaskookplaat gekozen als beste 5 pits gaskookplaat van dit moment. De kookplaat is verder voorzien van gietijzeren pandragers, geïntegreerde vonkontsteking en vlambeveiliging. De gaskookplaat heeft een zeer goede prijs/kwaliteit verhouding en komt met 2 jaar garantie.

 • Gietijzeren pannendragers
 • Vlambeveiliging
 • Makkelijk te gebruiken
 • Pandragers zijn niet vaatwasserbestendig

5. Gaskookplaat van glas - Wiggo WH-G634GL(B)

Gaskookplaat van glas
Bekijk bij Bol
#Advertentie

Met de Wiggo WH-G634GL(B) heb je een inbouw gaskookplaat van hoge kwaliteit die over 4 kookzones inclusief wokbrander beschikt, vlambeveiliging heeft, iedere kookzone een krachtige brander met geïntegreerde vonkontsteker heeft, die nauwkeuring aan te sturen is. Het glas is van zeer hoge kwaliteit en dat merk je. Wij hebben de Wiggo WH-G634GL(B) tot beste gaskookplaat van glas gekozen.

De Wiggo WH-G634GL(B) is een moderne gas-op-glas gaskookplaat die zeer hittebestendig is en gemakkelijk schoon te maken is. De gaskookplaat van Wiggo is een inbouwgaskookplaat die over 4 kookzones beschikt. De zones zijn allemaal verschillende grote gasbranders waarvan 1 wokbrander die links op de gaskookplaat is geplaatst. Iedere zone heeft een bepaald vermogen om zo altijd gewenste gasbrander met vermogen voor jouw pan met ingrediënten te hebben.

De gasbrander links achterin is een grootbrander tot 2.6 kW, de gasbrander rechts achterin is een normaalbrander tot 1.65 kW, de gasbrander rechts voorin is een sudderbrander is tot 0.9 kW en de gasbrander links onderin is een wokbrander tot 4.6 kW. De gaskookplaat van Wiggo beschikt over vlambeveiliging, dit maakt de kookplaat 100% veilig. De gastoevoer wordt namelijk automatisch afgesloten zodra de vlam uitgaat. Dit betekent dat als er geen vlam is, er ook nooit gas zal zijn.

De Wiggo WH-G634GL(B) is uitgerust met gietijzeren pannendragers die een lange levensduur hebben door het materiaal en goede kwaliteit. De gaskookplaat kan in ieder soort aanrecht of werkblad gemonteerd worden en laat de keuken door zijn strakke design er fraai uitzien. De gaskookplaat heeft een goede prijs/kwaliteit verhouding en wordt geleverd met 5 jaar garantie.

 • 4 Gasbranders inclusief wokbrander
 • Gietijzeren pannendragers
 • Vlambeveiliging

  Koopgids beste gaskookplaat

  Het is natuurlijk goed mogelijk dat jouw perfecte koop niet uit onze test gekomen is omdat je simpelweg wat andere wensen en eisen hebt. Het is gelukkig goed mogelijk om zelf de beste koop te vinden.

  Met de onderstaande koopgids kun je zelf de beste gaskookplaat vinden. Je volgt simpelweg de stappen en houd je aan de aandachtspunten en je zult uitkomen bij de meest geschikte kookplaat voor op gas voor jouw situatie.

  Inbouw of vrijstaande gaskookplaat

  Ga je het de kookplaat in het aanrecht monteren, of komt deze er los op te staan? Het spreekt voor zich, maar zorg ervoor dat je een model kiest bij deze afweging. Ook zijn er vrijstaande inductie kookplaten als je op inductie wilt gaan koken.

  Inbouw gaskookplaat? Kies de juiste maat

  De meeste hebben tegenwoordig een inbouw kookplaat. Als dat het geval is, is het zaak dat je precies de goede maat koopt. Meet de maat de van de opening in het keukenblad waar de kookplaat in moet passen en zorg ervoor dat je de juist maat koopt.

  De meeste gebruikte breedte inbouwmaten, ook wel nis breedte genoemd, voor gaskookplaten zijn:

  • 56 cm (meest gangbaar)
  • 69 cm
  • 75 cm
  • 88 cm

  Dan is er ook nog een verschil in de nis dieptes, de volgende zijn het meest gebruikt:

  • 49 cm (meest gangbaar)
  • 50 cm
  • 52 cm

  Aantal en soort gaspitten

  Afhankelijk van wat voor kok je bent kun je besluiten hoeveel gaspitten jouw ideale kookplaat heeft. Je kunt meestal kiezen tussen 4 pits of 5 pits, ook wel kookzones genoemd. De meeste mensen tegenwoordig kiezen voor een 5 pits gasplaat. Dit hangt ook enigszins samen met de grootte van de kookplaat. Je kunt je voorstellen dat een grotere kookplaat meer gaspitten kan hebben dan kleinere.

  Ook kun je kijken naar het soort gaspitten dat er op de kookplaat aanwezig is. Je kunt bijvoorbeeld kijken naar de grootte en vermogen van de gaspitten zelf. Een wokbrander is vaak een soort gaspit die bovenaan het wensenlijstje staat van veel thuiskoks.

  Design

  Een kookplaat is een deel van je keuken dat eigenlijk altijd in het zicht is. Voor veel mensen is het daarom belangrijk dat een goede gaskookplaat ook een design heeft dat bij de keuken en de persoonlijke smaak past. Gelukkig is er voldoende keuze, waar vroeger bijna alle gaskookplaten van RVS of wit emaillen waren, is er tegenwoordig veel meer keuze.

  Een sterk opkomende trend is het gebruik van glas als basismateriaal voor de kookplaat. Dit worden vaak gas op glas kookplaten genoemd. Vaak is dit in de kleur zwart of grijs. Naast het feit dat dit er heel strak uitziet, heeft het als bijkomend voordeel dat het ook nog eens heel gemakkelijk schoon te maken is.

  Daarnaast zien we bij verschillende bekende en goede merken gaskookplaten dat steeds meer modellen worden uitgevoerd in het zwart, antraciet en grijs. Dit gebeurd bij zowel glazen kookplaten als bij

  Extra opties en functies

  Net zoals op veel andere keukenapparaten zijn er tal van opties en gadgets beschikbaar voor de betere gaskookplaten. Afhankelijk van wat je leuk, handig en belangrijk vindt kun je een aantal van de onderstaande opties meenemen in je wensenlijstje bij het uitkiezen van jouw beste gaskookplaat:

  • Wokbrander: een groot gaspit met relatief een groot oppervlak met vlammen. Een wokbrander is uitermate geschikt voor het bakken met wokpannen.
  • Grillplaat of frytop: bij sommige modellen is het mogelijk een grillplaat of frytop bij te bestellen die perfect op 2 van de gaspitten past. Op deze platen kun je respectievelijk grillen of gewoon bakken. Omdat dit met gas werkt kun je de temperatuur beter en sneller regelen dan bij een elektrische grillplaat of bakplaat.
  • Visbrander: is een langwerpige gaspit die perfect geschikt is voor een ovale langwerpige vispan waar je een hele vis in kunt bakken.
  • Afdekplaat: een plaat die het gasfornuis kan sluiten wanneer je deze niet gebruikt. Gesloten is zo een plaat handig om spullen op te zetten. Tijdens het koken beschermt de plaat de achterwand tegen vetspetters en andere viezigheid die vanuit de pannen tegen de achterwand zou kunnen komen.

  Goedkope merken gaskookplaten

  Als je op zoek bent naar een koopje zijn er ook wel mogelijkheden. Zo zijn er bijvoorbeeld een aantal budget merken die relatief goedkope gasplaten maken. Bij gaskookplaten moet je denken aan de merken Etna en Inventum voor goede kwaliteit die betaalbaar is. Ook in de bekendste woonwinkel, Ikea, kun je goede gaskookplaten vinden voor een aantrekkelijke prijs.

  Wel is het zo dat de kwaliteit toch wat onder doet voor de bekende a merken zoals Bosch, Siemens en Miele. Je zult merken dat het materiaal van goedkope modellen wat minder duurzaam is. Daarnaast is het zo dat het instellen van het gas allemaal wat beter en nauwkeuriger gaat bij de duurdere merken.

  Conclusie beste gaskookplaat

  Vanwege het grote aanbod van verschillende gaskookplaten is het lastig om de juiste keuze zelf te maken. Wanneer je 1 van de bovenstaande kookplaten kiest weet je zeker dat je een product kiest dat goed is bevonden door onze experts. Dit is gedaan door de verschillende kookplaten met gaspitten aan degelijke tests te onderwerpen. Bovendien zijn de ervaringen van andere gebruikers ook goed te noemen, daar letten we namelijk scherp op.

  Als voor jou de beste gaskookplaat er niet tussen staat is er geen man overboord. Je kunt dan met de koopgids gemakkelijk zelf de beste koop vinden voor jouw wensen en eisen.

  Omdat gas steeds minder aantrekkelijk wordt vanwege de hoge gasprijzen willen we toch adviseren om eens goed te kijken naar elektrisch koken. Inductie koken zal naar onze mening de overhand nemen in de toekomst.

  Veelgestelde vragen over gaskookplaten

  Wat kost een gaskookplaat?

  De kosten zijn afhankelijk van de opties van de plaat, de afwerking, het aantal gaspitten, de kwaliteit en de merknaam. De prijzen voor een goede 4 pits gaskookplaat liggen tussen €140 tot wel €1400. Bij een gasplaat met 5 kookzones beginnen de prijzen rond de €275 en lopen wel op tot €2500.

  Hoe werkt een gaskookplaat?

  Via een gasslang wordt de kookplaat van gas voorzien. Het gas ontsnapt bij de gaspitten waar dit onmiddellijk verbrandt. Afhankelijk van de vorm en de grootte van de gaspit verdeeld het vuur zich op een bepaalde manier. Met de gasregelaars kun je de hoeveelheid gas per pit bepalen. Zo kan de grootte en intensiteit van de vlam bepaald worden.

  Waar moet ik op letten bij het kopen van een gaskookplaat?

  Als je een goede gaskookplaat wilt kopen moet je erop letten dat deze veilig is. Kookplaten in Nederland gekocht voldoen aan de Europese veiligheidsnormen. Daarnaast kun je nog letten op specifieke veiligheidsmaatregelen als je bijvoorbeeld kinderen hebt. Daarnaast let je op het aantal kookzones, prijs, inbouw of opbouw en natuurlijk de prijs.

  Plaats een reactie