Beste inductie kookplaat test 2024, met afzuiging, 5 pits, 90 cm en meer

Laatste update: 25 april 2024

Het koken op een goede inductie kookplaat is even wennen, maar eenmaal gewend zijn er maar weinig mensen die terug willen naar een gasfornuis. Inductie reageert sneller, is makkelijker schoon te maken, is zuiniger en ziet er strakker uit in je keuken. Het kiezen van de beste inductie kookplaat voor jouw wensen en eisen is alleen niet zo gemakkelijk. Door het grote aanbod zie je door de bomen het bos niet meer.

Onze keukenexperts hebben daarom het lastige werk uit handen genomen. We hebben gekeken naar welk soort inductie kookplaten het meest vraag is. Vervolgens hebben we de voor die categorie geschikte kookplaten onderworpen aan een uitgebreide test. Op deze manier hebben we de beste koop in elke categorie kunnen vinden.

Voor het milieu en de portemonnee is het beter als we met z’n allen van het gas af gaan Dat is ook wat de overheid meer een meer zal gaan opleggen. Op den duur is een gasfornuis irrelevant. Wij zullen dus elektrisch moeten gaan koken in de toekomst.

Als eerste op deze pagina vind je een kort samengevatte uitslag van de 3 meest gevraagde categorieën inductie kookplaten. Verder op de pagina lees je waarom we juist die kookplaat hebben gekozen als beste keuze. Daarnaast vind je nog andere categorieën inductiekookplaten zodat er altijd wel een goede keuze is voor iedereen die de juiste kookplaat zoekt.

Product Categorie Prijs
Beste inductie kookplaat algemeenSiemens EX651FXC1E iQ700Beste inductie kookplaat algemeen
Bekijk bij Bol Bekijk bij Amazon
#Advertentie
Inductie kookplaat 90 cmSiemens EX975LXC1E iQ700Inductie kookplaat 90 cm
Beste inductie kookplaat met afzuigingAEG IDE84244IBBeste inductie kookplaat met afzuiging

Aandachtspunten van de inductie kookplaten test

Om te bepalen wat goede inductiekookplaten zijn hebben we een aantal beoordelingspunten benoemd. Aan de hand van die beoordelingspunten hebben we verschillende goede tests kunnen uitvoeren en zodoende de beste keuze per categorie kunnen bepalen.

Het is natuurlijk zo dat er bij de verschillende categorieën verschillende aandachtspunten zijn. Per categorie hebben we dus aparte beoordelingspunten. Maar er zijn ook criteria die voor alle inductie kookplaten gelden. Alle hieronder genoemde inductie kookplaten zijn in ieder geval beoordeeld op de volgende punten:

 • De inductie kookplaten die je hieronder ziet zijn allemaal veilig en uitgerust met opties die deze veiligheid garanderen. Dit kunnen 1 of meerdere van de volgende opties zijn. Overkookbeveiliging, de kookplaat gaat uit wanneer er vocht dat overkook op de kookplaat terecht komt. Automatische uitschakeling, dat zorgt ervoor dat zo een goede inductie kookplaat uitschakelt wanneer deze ongebruikelijk lang aanstaat. Panherkenning, er wordt dan herkend wanneer er geen pan op de kookplaat staat en zal dan automatisch uitschakelen.
 • Prijs-kwaliteitverhouding: net als met elk ander product vinden we dit een heel belangrijk punt. Deze platen zijn hartstikke duur en wij vinden dat je voor dat geld ook echt wel kwaliteit mag verwachten. Het is bovendien een keukenapparaat dat je waarschijnlijk elke dag gaat gebruiken, dan moet het simpelweg goed functioneren en bovendien duurzaam zijn.
 • De huidige gebruikers zijn erg tevreden over de kookplaten. Wij selecteren alleen maar producten waar de mensen die het reeds gebruiken tevreden over zijn. Dit is misschien wel de meest accurate graadmeter om de beste inductie kookplaat op te selecteren. Mensen die zo een model reeds gebruiken weten immers als geen ander hoe goed het apparaat is.
 • Gebruiksvriendelijkheid: omdat je een kookplaat vaak gebruikt is het van belang dat de bediening gemakkelijk gaat en voor zichzelf spreekt. De bediening van een goede inductie plaat moet makkelijk zijn.

Beste inductie kookplaat 2024

1. Beste inductie kookplaat algemeen - Siemens EX651FXC1E iQ700

Beste inductie kookplaat algemeen
Bekijk bij Bol Bekijk bij Amazon
#Advertentie

De Siemens EX651FXC1E iQ700 is uitgerust met 4 kookzones met Power-boost functie, 2 Flex-zones, 17 vermogensstanden, een braadsensor met 4 temperatuurstanden en 9 automatische programma’s, een Restart-functie, een Quick-start functie, een Power-management functie en een kookwekker met uitschakelfunctie. Door zijn technologie, functies en goede prijs/kwaliteit verhouding hebben wij de Siemens EX651FXC1E iQ700 tot beste inductie kookplaat algemeen gekozen.

De Siemens EX651FXC1E iQ700 heeft 4 kookzones die de technologie pan-herkenning hebben. Dit unieke systeem herkent de diameter van de pan en zorgt dat de afmeting van de pan op de inductie kookplaat verwarmt wordt. Dit houdt in dat de kookzone de diameter van de pan herkent en alleen dat gedeelte opwarmt. Zo gaat er nooit onnodige energie verloren. De 2 kookzones zowel links als rechts zijn te combineren als Flex-zones. Zo heb je de vrijheid om de pan omhoog en omlaag in de gehele lengte van kookplaat te plaatsen tijdens het koken.

De Flex-zone links is 400×240 mm met een vermogen van 3300 W/3700 W en is onderverdeeld in 2x 200×200 mm (2200 W/3700 W). De Flex-zone rechts is 400×230 mm met een vermogen van 3300 W/3700 W en is onderverdeeld in 2x 200×230 mm (2200 W/3700 W). De Power-boost functie geeft iedere zone indien gewenst 3700 W vermogen zoals achter de kookzones hierboven aangegeven. De Power-boost kan gebruikt worden voor het koken van water of tijdens het frituren met olie. Het vermogen van de kookzones is in te stellen door de dual lightSlider en heeft 17 vermogensstanden.

De inductiekookplaat van Siemens beschikt ook over een kookwekker met uitschakelfunctie voor iedere zone, een braadsensor met 4 temperatuurstanden en 9 automatische programma’s, een Fryingsensor, een Restart-functie, een Quick-start functie, een warmhoud-functie, een 2-voudige restwarmte-aanduiding per kookzone, een WipeGuard beveiliging (wrijf beveiliging 20 sec), een power-management functie, een kinderbeveiliging een veiligheidsuitschakeling.

De Siemens EX651FXC1E iQ700 is door zijn technologie, functionaliteit en zeer goede prijs/kwaliteit verhouding de beste inductie kookplaat op dit moment verkrijgbaar. De inductiekookplaat moet aangesloten worden op 2 fasen en heeft een aansluitwaarde van
7600 W.

 • Zeer goede prijs/kwaliteit verhouding
 • 2 Flex-zones /li>
 • 17 vermogensstanden
 • Talloze functies gecombineerd met de nieuwste technologie
 • Flexibele inductiekookplaat
 • Snoer zonder stekker meegeleverd

2. Inductie kookplaat 90 cm - Siemens EX975LXC1E iQ700

De Siemens EX975LXC1E iQ700 is een flexibele inductiekookplaat met 5 kookzones die samen te voegen zijn tot Flex-zones, beschikt over de Power-boost functie, de PowerMove Plus functie, een Fryingsensor, een Pan-boost-functie, een Restart-functie, een Quick-start functie en een kookwekker met uitschakelfunctie voor alle kookzones. Wij hebben de Siemens EX975LXC1E iQ700 tot beste inductiekookplaat 90 cm gekozen.

De Siemens EX975LXC1E iQ700 is de meest flexibele inductiekookplaat op dit moment verkrijgbaar. De kookplaat beschikt over 5 kookzones die samen te voegen zijn tot Flex-zones. Door meerdere kookzones samen te voegen tot een Flex-zone heb je de vrijheid om de pan omhoog en omlaag in de gehele lengte van kookplaat te plaatsen tijdens het koken. Dit maakt het indelen van de kookplaat met grote en kleine pannen tijdens koken super simpel en erg fijn. Door de pan-herkenning technologie herkent de inductieplaat de diameter van de pan in de Flex-zone en zal de plaat ook alleen daar de pan verwarmen, ongeacht waar de pan in de zone staat. Zo gaat er nooit onnodige energie verloren.

Door middel van de dual lightSlider sensor is de inductieplaat super makkelijk te bedienen. De kookplaat heeft volledig elektronische bediening op 17 niveau’s. De PowerMove Plus is een intuïtieve controle dankzij de 3 verschillende temperatuurzones die bij contact geactiveerd wordt. Iedere kookzone heeft een vermogen van 3300 W. Door de Power-boost functie beschikt je over 3700 W vermogen om een pan met water snel te laten koken of een pan met olie op de juiste temperatuur te krijgen om te kunnen frituren. De inductiekookplaat van Siemens heeft tevens een Fryingsensor die ervoor zorgt dat de juiste temperatuur in de pan blijft. Zo is aanbranden nooit aan de orde.

De inductiekookplaat van Siemens beschikt over tal van andere functies zoals: een Restart-functie, een Quick-start functie, een energiebeheer functie, een veiligheidsuitschakeling, een kinderbeveiliging, een warmhoud-functie, een 2-voudige restwarmte-aanduiding per kookzone, een WipeGuard beveiliging (wrijf beveiliging 30 sec). De kookwekker met uitschakelfunctie schakelt de desbetreffende kookzone uit zodra de ingestelde bereidingstijd verstreken is. Iedere zone heeft zijn eigen timer en uitschakelfunctie.

Deze inductiekookplaat heeft zeer goede prijs/kwaliteit verhouding. Hij is uitgerust met de nieuwste technologie, talloze functies en door zijn ontwerp erg flexibel in gebruik. De inductiekookplaat moet aangesloten worden op 3 fasen (krachtstroom) en heeft een aansluitwaarde van
11100 W. Heb je geen ruimte voor een 90 cm brede inductiekookplaat? Kijk dan eens naar zijn kleine broertje de Siemens EX651FXC1E iQ700.

 • Zeer goede prijs/kwaliteit verhouding
 • Beste flexibele inductiekookplaat
 • Talloze functies gecombineerd met de nieuwste technologie
 • Volledig elektronische bediening op 17 niveaus
 • 3 Verschillende temperatuurzones door PowerMove Plus
 • Snoer zonder stekker meegeleverd
 • Niet geschikt voor hele grote soeppannen zoals zijn broer de Siemens EX975LVV1E iQ700

3. Beste inductie kookplaat met afzuiging - AEG IDE84244IB

De AEG IDE84244IB heeft 4 inductie kookzones met Booster-functie, 2 brugzones, een automatische afzuiging en energielabel A, een kinderbeveiliging en nog vele anderen functies. Wij hebben de AEG IDE84244IB tot beste inductiekookplaat met afzuiging gekozen.

De AEG IDE84244IB beschikt over 4 kookzones. Elke kookzone behoort tot een Brugfunctie en is uitgerust met een Booster-functie. Met de Brugfunctie kun je 2 kookzones samenvoegen en dit zorgt voor 3000 W vermogen wanneer een gerecht dat nodig heeft. Denk hierbij aan bijvoorbeeld frituren. Iedere zone heeft een restwarmte indicatie voor optimale veiligheid en bescherming tegen verbranding. Deze inductiekookplaat met afzuiging heeft een Booster-functie om gelijk het hoogste vermogen van de gewenste kookzone te vragen. Hiermee kun je de kooktijd zelfs met 50% verkorten! De inductiekookplaat wordt bediend door middel van een tiptoets systeem.

Het juweeltje van de AEG IDE84244IB is de geïntegreerde afzuiging die in het midden van de inductiekookplaat is gevestigd. De afzuiging beschikt over een automatische afzuiging. De afzuiging wordt aangepast op de hoogte van de kookstand en op de kookdampen. De afzuiger heeft een minimaal afzuigvermogen van 215 m3/u en een maximaal vermogen van 630 m3/u. Het minimale geluidsniveau is 48 dB en het maximale 72 dB. De vetfilter in de afzuiger is gemaakt van aluminium en door de handige indicator weet je wanneer die aan vervanging toe is.

AEG combineert de nieuwste technologie met functionaliteit en elegant, strak design. De inductiekookplaat van AEG heeft 2 aansluitfases en een aansluitwaarde van 7500 W.

 • Mogelijkheid om 2 kookzones samen te voegen tot één
 • Booster-functie om de kooktijd te verkorten
 • Geïntegreerde afzuiger is automatisch
 • Strak design
 • Snoer zonder stekker meegeleverd

4. Inductie kookplaat 5 pits - Siemens EH975LVC1E – iQ300

De Siemens EH975LVC1E – iQ300 heeft 5 kookzones, FryingSensor Plus voor het perfect braden van een stukje vlees, een kookwekker met uitschakelfunctie, een pan herkenningsfunctie, een Power-boost functie en een digitaal display. Wij hebben deSiemens EH975LVC1E – iQ300 tot beste 5 pits inductie kookplaat gekozen.

De 5 kookzones van deSiemens EH975LVC1E – iQ300 beschikken alle 5 over maar liefst 17 niveau’s aan vermogen. Dankzij het slider bedieningssysteem kan je het vermogen met stapjes van 0,5 in stellen van 1 tot en met 9. Iedere zone heeft een eigen vermogen en afmeting zodat je voor iedere pan een geschikte kookzone hebt. De kookzone linksvoor heeft 1800 W vermogen, de zone linksachter 1800 W, de zone in het midden 2200, 2600 en 3300 W, de zone rechtsvoor 2200 W, de zone rechtsachter 1400 W vermogen.

Ervaar met het FryingSensor Plus systeem gereguleerden temperaturen. Op basis van vier braadniveaus of negen programma’s wordt de temperatuur gereguleerd waardoor jij het perfecte stukje vlees kunt braden. Door de Power-boost functie kunt u de pannen 35% tot 50% sneller opwarmen. Hierdoor kookt u niet alleen sneller, de functie kan ook gebruikt worden om extra warmte te verkrijgen bij bijvoorbeeld frituren.

De kookplaat van Siemens heeft ook een kookwekker met uitschakelfunctie. Wanneer de ingestelde bereidingstijd is verstreken zal de kookzone automatisch door de functie uitgeschakeld worden. Zo voorkomt u aanbranden van de gerechten tijdens koken. Bij het plaatsen van een pan op de kookplaat zal door de automatische herkenningsfunctie de pan herkend worden. Dankzij het digitale display kunt u de kookwekker instellen, de niveau’s van de kookzones in stellen en de bereidingstijd aflezen en de restindicatie warmte zien. DeSiemens EH975LVC1E moet op 3 fasen aangesloten worden en heeft een aansluitwaarde van 11100 W. Door de hoge kwaliteit van deze kookplaat gaat hij jaren mee en dat maakt hem ook erg duurzaam. Daarom is deze Siemens EH975LVC1E – iQ300 – Inbouw Inductiekookplaat de beste inductie kookplaat 5 pits.

 • 5 Kookzones + 17 kookstanden
 • Powerinduction systeem + power-boost functie
 • Kookwekker met uitschakelfunctie
 • Restindicatie per zone
 • Snoer zonder stekker meegeleverd
 • Heeft geen Flex-zones

5. Beste inductie kookplaat 75 cm - Bosch PXV875DC1E – Serie 8

De Bosch PXV875DC1E inductie kookplaat is de perfecte keuze wanneer je op zoekt bent naar de beste inductie kookplaat van 75 cm. De kookplaat beschikt namelijk over vier kookzones, heeft restwarmte indicatie, beschikt over de nieuwste functies, is eenvoudig te bedienen en heeft een groot display.

Deze inductie kookplaat van Bosch is van alle gemakken voorzien. Zo kun je dankzij de handige functie PerfectFry aanbranding van voedsel voorkomen. Door de pan naar voren of achteren te bewegen kun je het vermogen verhogen of verlagen. Je kunt dus snel handelen! Met de FlexInduction kan je twee kookzones combineren voor grotere pannen.

Maar dat is nog niet alles. De ReStart functie bewaart de laatste instellingen zoals automatische uitschakeling wanneer de pan overkookt. De QuickStart functie laat je snel kiezen voor een gewenste kookstand en de PowerBoost functie verhoogt het vermogen voor nog snellere bereiding. De MoveMode functie stelt je in staat om voedsel makkelijk van de ene naar de andere kookzone te verplaatsen, zodat het van koken naar sudderen gaat. De FryingSensor regelt de temperatuur voor perfect braden.

Al met al vinden wij de Bosch PXV875DC1E – Serie 8 de beste inductie kookplaat 75 cm. De inductie kookplaat heeft veel handige functies wat koken leuker en makkelijker maakt.

 • Restwarmte indicatie
 • Vele handige functies
 • 5-polige perilex stekker niet meegeleverd

6. Goedkope inductie kookplaat - ETNA KI560ZT

De ETNA KI560ZT inductiekookplaat heeft 4 kookzones met Power-boost functie, een sliderbediening per kookzone met 10 vermogensstanden, virtual Pan Support functie, een warmhoudfunctie, een pauze functie, een restwarmte indicatie, kookduurbegrenzing en pan herkenningsfunctie. Door zijn lage prijs en goede kwaliteit en functionaliteit hebben wij de ETNA KI560ZT tot beste goedkope inductiekookplaat gekozen.

De ETNA KI560ZT is een inbouw inductiekookplaat die over 4 kookzones beschikt, waarbij iedere zone een verschillende afmeting met vermogen heeft. Zo heb je meerdere keuzes afhankelijk van wat voor pan je wilt gebruiken. De zone linksvoor heeft een diameter van 16 cm en 1500 W vermogen, de zone linksachter heeft een diameter van 21 cm en 2600 W vermogen, de zone rechtsvoor heeft een diameter van 21 cm en 2600 W vermogen en de zone rechtsachter heeft een diameter van 21 cm en 1500 W vermogen. Iedere zone is afzonderlijk te bedienen met zijn eigen sliderbediening en heeft 10 vermogensstanden. Zo hoef je niet een zone te selecteren via een centraal menu.

Iedere zone beschikt ook over een Power-boost functie om jouw extra vermogen tijdens koken te geven indien nodig. Zo kan je bijvoorbeeld sneller water aan de kook krijgen, of olie sneller op de gewenste temperatuur krijgen om te frituren. De inductiekookplaat van ETNA is uitgerust met meerdere functies om het koken niet alleen makkelijker, maar ook leuker en energiezuiniger te maken. De virtual Pan Support functie helpt bij het optimaal positioneren van de pan waardoor je het maximale uit de kookplaat krijgt. De kookplaat heeft een automatische uitschakelfunctie bij overkoken, een restwarmte indicator als bescherming tegen verbranding, een pan herkenningsfunctie en een warmhoud functie.

Door zijn zeer goede prijs/kwaliteit verhouding is de ETNA KI560ZT de beste goedkope inbouw inductiekookplaat op dit moment verkrijgbaar. De ETNA KI560ZT moet aangesloten worden op 2 fases en heeft een aansluitwaarde van 7600 W. Bij registratie wordt de garantie nog eens verlengd met 3 jaar waardoor u in totaal 5 jaar garantie op de inductiekookplaat van ETNA heeft.

 • Zeer goede prijs/kwaliteit verhouding
 • Iedere kookzone heeft zijn eigen bedieningspaneel
 • Power-boost functie
 • 5 Jaar garantie
 • Snoer zonder stekker geleverd
 • Zones zijn niet te combineren

Koopgids beste inductie kookplaat kopen

Het is natuurlijk goed mogelijk dat jouw ideale inductie kookplaat er niet tussen staat. Het is dan natuurlijk goed mogelijk om alsnog de beste keuze te vinden. Met de onderstaande koopgids kom je vanzelf uit bij de meest ideale inductie kookplaat voor jouwe wensen en eisen.

Voor meer informatie over wat er precies nodig is voor het koken op inductie kun je kijken op onze pagina: koken op inductie, complete informatiegids.

Aantal kookzones

Afhankelijk van het gerecht dat je wilt maken zal je verschillende pannen willen gebruiken. Wat bij een gas kookplaat de pitten zijn, zijn de kookzones bij een inductie kookplaat. Hoe meer kookzones, des te meer pannen je tegelijkertijd kunt gebruiken. Een 5 pits inductie is de meeste gevraagde hoeveelheid kookzones. Dit is mogelijk met een 90 cm model, maar eigenlijk niet met een 60 cm model. Bij de laatste maat adviseren we je een 4 pits inductie kookplaat te kopen.

Let er wel op dat de grootte van de kookzones overeenkomstig is met de grootte van de inductie pannen die je wilt gebruiken. Of kies voor een kookplaat met flexzones. Een flexzone is een inductie pit die zich aanpast aan de grote van de pan die je gebruikt, dit is een erg prettige functie.

Inductie kookplaat afmeting

Een inductie kookplaat zal je waarschijnlijk in een nis in je keukenblad willen plaatsen. Afhankelijk van de grootte van deze nis zal je moeten kijken welke kookplaat erin past. De meest gangbare maten zijn 60cm en 90cm. Er zijn echter ook inbouw inductie kookplaten te koop van 70cm, 80cm en ook een kleine uitvoering van 30cm.

Functies van een goede inductie kookplaat

Inductie kookplaten kunnen voorzien zijn van verschillende opties en functies. Afhankelijk van wat jij handig vindt is het handig om te letten of de door jouw gewenste functie in de kookplaat aanwezig is die jij op het oog hebt. De bekendere functies zijn:

 • Boostfunctie: dit is een extra sterke stand voor een inductie kookplaat. Hiermee kun je heel snel de inhoud van een pan opwarmen, bijvoorbeeld erg handig als je water snel aan de kook wilt brengen.
 • Flexibele kookzone: dit zijn kookzones die verschillende grootte pannen kunnen verwarmen. Deze techniek, ook wel flexinductie genoemd, herkent de plek en grootte van de pan die erop staat. Vervolgens zal de inductie kookplaat alleen dat deel zal verwarmen met de elektromagnetische straling die een inductie kookplaat gebruikt om de pan te verhitten.
 • Warmhoud functie: is een stand die ervoor zorgt dat de inhoud van de pan warm blijft zonder deze verder te garen.
 • Panherkenning: dit is een veiligheidsfunctie. Dit zorgt ervoor dat een kookzone het herkent als er geen pan opstaat en zal deze vervolgens automatisch uitschakelen.
 • Braadzone: dit is een extra grote kookzone waar bijvoorbeeld een grote inductie grillplaat op kan. Als alternatief kun je ook een goede elektrische grillplaat gebruiken.
 • Overkookbeveiliging: de inductie kookplaat herkent dan wanneer het de pan overkookt en zal de kookplaat vervolgens uitschakelen.
 • Automatische uitschakeling: Als er een bepaalde tijd geen enkele pan op 1 van de kookzones staat zal de gehele plaat vanzelf uitschakelen. Dit is een functie die iedere goede inductie kookplaat in 2024 wel moet hebben volgens ons.

Aansluiting van inductieplaat, 2 of 3 fase

Het is belangrijk om te weten wat voor elektra aansluiting zich in je keuken bevindt. Afhankelijk van het soort aansluiting passen namelijk bepaalde inductie kookplaten er wel of niet op. Over het algemeen kunnen 2 kookzones inductie platen op een normaal stopcontact, 4 kookzones varianten op 2 fase en voor meer kookzones is over het algemeen een 3 fasen aansluiting nodig.

Als je niet precies weet wat voor aansluiting er in je keuken is, of als je iets moet aanleggen, dan raden we je aan een erkende elektricien in te schakelen. Dit zijn geen klusjes die je zelf gaat doen als je niet precies weet hoe het werkt. Een gevaar van het aansluiten van een inductie kookplaat op een verkeerde aansluiting is dat de kookplaat snel kapot gaat. Daarnaast brengt het ook veiligheidsrisico’s met zich mee.

Prijs van de inductie kookplaat

De prijs is natuurlijk ook van belang. Deze elektrische kookplaten zijn niet meer zo duur als vroeger, maar alsnog kost het nog aardig wat om een goede inductie kookplaat te kopen. Voor een uitvoering met 4 kookzones moet je denken aan prijzen tussen €200 tot wel €1300. Je zult zien dat er bij de duurdere varianten meer opties beschikbaar zijn.

Maar ook de goedkope versies van de bekendere merken zoals Etna en Inventum hebben een goede reputatie. Bedenk van te voren gewoonweg goed wat je budget is en daar moet je jezelf vervolgens aan houden (lastiger dan dat het klinkt 🙂 )

Let op: speciale inductiepannen nodig

Als je voor het eerst op inductie gaat koken moet je jezelf er goed van bewust zijn dat je speciale pannen nodig hebt. De meeste pannen die tegenwoordig gemaakt worden zijn standaard geschikt voor het koken op inductie. Dit is natuurlijk omdat fabrikanten ook wel doorhebben dat het koken op gas gaat verdwijnen.

Om je op weg te helpen met de juiste pannen hebben wij ook een test gedaan om de beste inductie pannen te vinden. Check snel de test als je nog inductie pannen nodig hebt.

Verschil tussen een inductie kookplaat en keramische kookplaat

Keramische kookplaten en inductie kookplaten zijn beide elektrische kookplaten. De werking van beide soorten is echter anders. Ook al lijken ze qua vormgeving erg op elkaar: ze hebben beide vaak een zwarte glasplaat waar op gekookt wordt.

Keramische kookplaten werken met een hitte element onder de glasplaat. Dit element wordt verwarmd door de elektra. Het duurt een paar momenten voordat de plaat op de gewenste temperatuur is en ook het afkoelen neemt de nodige tijd in beslag.

Een inductie kookplaat werkt op basis van magnetische golven die de bodem van de inductie kookplaat verwarmen. Dit betekent dat de hitte direct beschikbaar is. De kookplaat zelf wordt niet echt warm, het is interessante en efficiënte techniek om pannen te verwarmen. Dat is dan ook de reden dat inductieplaten een stuk populairder zijn dan keramische kookplaten.

Conclusie beste inductie kookplaat

Een goede elektrische kookplaat die gebruik maakt van de inductie techniek vind je in de lijstjes hierboven. We hebben alleen de beste inductie kookplaten in de eigen categorie geselecteerd zodat jij gemakkelijk de juiste koop kunt vinden. Als jou ideale inductie plaat er toch niet tussen staat kun je altijd nog met onze koopgids alsnog de beste keuze voor jouw wensen en eisen vinden.

Veelgestelde vragen over inductie kookplaten

Wat is een inductie kookplaat?

In tegenstelling tot een gaskookplaat werkt een inductie kookplaat op elektriciteit. De warmte wordt gecreëerd door elektromagnetische stralingen die tegen de pan aankomen.

Wat kost een inductie kookplaat?

De prijzen van inductie kookplaten lopen erg uiteen. De prijs wordt bepaalt door de opties, het aantal kookzones, het vermogen en het merk. Een goede inductie kookplaat met 4 kookzones vind je vanaf ongeveer €200 en de prijzen lopen op tot €1500. Een 5 kookzone inductie plaat begint ongeveer bij €400 en je kunt er tot wel €2800 aan uitgeven.

Hoe lang gaat een inductie kookplaat mee?

Een goede inductie kookplaat gaat minimaal 10 jaar mee. Meestal is dit echter 15 jaar.

2 gedachten over “Beste inductie kookplaat test 2024, met afzuiging, 5 pits, 90 cm en meer”

 1. Geachte, ik ga verhuizen en nu moet ik kiezen of ik face 2 of face 3 moet nemen ivm dat wij inductie gaan koken in een huurhuis en er moet ook een speciale stekker aan zitten periflex aansluiting. Ik woon alleen en ben geen keuken prinsesje maar moet ik nu fase 2 of 3 nemen en kost face 3 meer stroom en kan fase 3 fase 2 inductie plaat. Hoop iets van u te horen.

  Beantwoorden

Plaats een reactie