Beste inductie pannen 2021, makkelijk de beste koop gevonden

Laatste update: 13 januari 2021 Pannen

Voor het koken op inductie heb je speciale pannen nodig die een magnetische bodem hebben. De magnetische bodem reageert op de elektromagnetische straling die de inductieplaat uitzendt. De  bodem van de inductiepannen wordt dan warm terwijl de plaat zelf koel blijft. Alleen wat nu de beste inductiepannen zijn is lastig te bepalen voor de meeste mensen. Daarom hebben wij verschillende pannen voor inductie kookplaten voor jou getest en in verschillende categorieën de beste keus bepaald. Zo vind je in de categorieën koekenpan en complete pannenset de beste koop.

Aan de van de aandachtspunten die je verderop op deze pagina vindt hebben we de volgende inductie pannensets en pannen als beste bevonden tijdens onze test:

De pagina is onderverdeeld in de volgende onderwerpen:

Aandachtspunten test beste inductie pannen

Er zijn zeer veel verschillende soorten inductie pannen en pannensets. Deze zijn in verschillende prijscategorieën en bijbehorende prijsklassen verkrijgbaar. We proberen op een eerlijke manier een vergelijking te maken tussen de verschillende soorten verkrijgbare inductiepannen.

Er zijn natuurlijk verschillende soorten mensen met verschillende eisen voor hun pannen. Zo vindt de 1 het niet erg om een hoog bedrag neer te leggen voor de beste kwaliteit terwijl een ander simpelweg goede pannen wilt en aan budget vastzit. We hebben in de verschillende categorieën verschillende eisen voor het bepalen wat de beste inductie pannen zijn. Maar de onderstaande aandachtspunten controleren we bij elke inductie pan die we testen.

 • Hoeveel lagen magnetisch metaal zit er in de bodem? Over het algemeen geldt hoe meer hoe beter.
 • Is de prijs-kwaliteits-verhouding op orde?
 • Hoe is de gebruiksvriendelijkheid?
 • Koken en bakken de inductie het eten mooi klaar? Koekt de pan bijvoorbeeld gemakkelijk aan.
 • Is het reinigen van de pannen een eenvoudige klus?

Uitslag beste inductie pannen 2021

Hieronder zie je de best inductie pannen in elk een eigen gebruikscategorie.

1. BK Profiline 7-delig - Beste inductie pannenset

Beste inductie pannenset BK Profiline 7-delig
 • Direct genoeg pannen voor de hobbykok
 • Ook geschikt voor de oven
 • Schenkrand dus minder knoeien
 • RVS handvatten die warm worden
 • Aanslag op de pannen gebeurt snel

BK is een merk dat bekend staat vanwege de zeer goede prijs kwaliteit verhouding. Ook bij deze pannenset die geschikt is voor inductie maken ze dat weer waar. De RVS pannen voelen zeer degelijk aan en zijn dat in de praktijk ook.

Ook al zien de BK profiline inductie pannen er simpel uit, er is wel degelijk nagedacht over het gebruik. Zo zijn de grepen groot en dus goed te gebruiken (ook met een oven handschoen). Daarnaast hebben alle pannen uit deze pannenset een handige schenkrand waardoor je minder zal morsen met vloeistof gieten.

Er zijn veel verschillende pannen in deze set waardoor je veel belangrijke pannen direct in huis hebt:

 • Steelpan met een inhoud van 1,6 liter
 • 4 Kookpannen: 1,6, 2,2, 3 en 3,8 liter
 • Hapjespan 24 cm
 • Koekenpan 24 cm

2. Tefal Virtuoso Koekenpan 28 cm - Beste inductie koekenpan

Beste inductie koekenpan Tefal Virtuoso Koekenpan 28 cm
 • Zware degelijke kwaliteit
 • Duurzaam
 • Vaatwasserbestendig
 • Anti aanbaklaag
 • Metalen handvat dat warm kan worden

Tefal is al jaar en dag een toonaangevend merk voor koekenpannen en pannen. Deze 28cm grote koekenpan is daar geen uitzondering op en geschikt voor bereidingen op alle soorten warmtebronnen. De anti aanbak laag van deze koekenpan is vaatwasser bestendig en werkt zo goed dat Tefal er 2 jaar garantie op geeft! Op het RVS van de pan wordt zelfs 10 jaar garantie gegeven.

Door de Tefal Thermo spot kun je gemakkelijk zien of de pan op de juiste temperatuur is om de producten in te bakken. Een klein nadeel is alleen dat de handgreep door het metalen materiaal warm kan worden tijdens het bakken, maar dit gebeurd niet snel en zorgt wel voor extra stabiliteit tijdens het koken.


3. Royalty Line Koekenpannenset – 3-delig - Goedkope inductie koekenpannen

Goedkope inductie koekenpannen Royalty Line Koekenpannenset – 3-delig
 • Voordelige pannenset
 • Geschikt voor alle warmtebronnen
 • Marmeren anti-aanbaklaag
 • Niet vaatwasserbestendig

Deze pannenset van Royalty Line bestaat uit 3 verschillende koekenpannen die gemaakt zijn met een aluminium legering basis zodat ze goed gelijkmatig opwarmen en de warmte goed verdeeld wordt. Dat maakt deze pannen zeer geschikt voor inductie. En dat allemaal voor een prijs 32,99. Daarom hebben wij de Royalty Line Koekenpannenset gekozen als beste goedkope koekenpannenset voor inductie.

De pannen zijn uitgerust met een marmeren anti-aanbaklaag waardoor geen van je ingrediënten blijven plakken in de pan. De aluminium legering zorgt niet alleen dat de pannen hoge temperaturen kunnen weerstaan, het zorgt er ook voor dat de pannen gelijkmatig worden opgewarmd en dat de warmte goed verdeeld wordt. Dat maakt dat deze pannen zeer geschikt zijn voor inductie, maar ook op alle andere warmtebronnen gebruikt kunnen worden. Alle pannen zijn uitgerust met een cool touch handgreep die goed koel blijft ondanks dat pan soms hoge temperaturen bereikt. Kortom, een mooie voordelige pannenset voor inductie voor de thuiskoks die niet te veel geld willen uitgeven.

We hebben ook een pagina geschreven die alleen maar over koekenpannensets gaat. Daar vind je een grotere selectie van de beste koekenpannensets.


Zelf goede inductie pannen vinden

De bovenstaande pannen zijn echte goede keuzes als je op zoek bent naar goede pannen of een goede pannenset. Maar er is natuurlijk een grote kans dat je net iets andere eisen en wensen hebt voor jouw pannen. De volgende punten zijn dan sowieso belangrijk om op te letten als je pannen gaat aanschaffen voor je inductiekookplaat.

Prijs

Prijzen voor pannen zijn uberhaubt vrij hoog. We kunnen je dan ook adviseren om goed rond te kijken om zo de beste prijs te vinden. Tegelijkertijd willen we je ook waarschuwen voor slechte kwaliteit. Je hebt er natuurlijk niets aan als je elk jaar nieuwe pannen moet kopen omdat dat een beetje geld scheelt. Bovendien is het koken met kwalitief goede pannen een stuk prettiger dan met goedkope uitvoeringen.

Kwaliteit

Dit hangt enigszins samen met de prijs. Het grootste kwaliteitsonderscheid van inductie pannen is de hardheid en dikte van de bodem. Wanneer deze namelijk niet hard en dik genoeg is kan het gebeuren dat de bodem krom gaat trekken. Dit heeft weer als groot nadeel dat de pan op een inductieplaat niet gelijkmatig verwarmd wordt, bakken in zo een pan is dan dus eigenlijk niet meer te doen. Bovendien wordt er ook onnodig veel energie verbruikt op die manier.

Naast de pan bodem kun je natuurlijk ook letten op de algemene kwaliteit. Zit de steel van de pan bijvoorbeeld stevig vast. Is het handvat lekker vast te houden en is de vorm in orde.

Grootte

Afhankelijk van wat je er allemaal in wilt bakken is het formaat van de pan(nen) belangrijk. Het klink als een iets heel logisch, maar je herkent vast wel dat je veel tegelijkertijd wilt bakken maar dat er geen geschikte maat pan aanwezig is.

Anti-aanbaklaag

Net als bij “gewone” pannen is het prettig om met een anti-aanbaklaag in je pannen te hebben. De betere inductie pan heeft tegenwoordig standaard een tefal laag of een andere anti aanbak oplossing in de pan aangebracht.

Complete set of losse pannen

Vaak is het voordeliger om een direct een complete inductie pannenset te kopen in plaats van allemaal losse pannen. In zo een set vind je de meest standaard maten en uitvoering zoals een inductie koekenpan. Als je echter iets speciaals zoekt zoals de beste inductie hapjespan of grillpan ben je waarschijnlijk gewezen op losse pannen. Als je de beste prijs wilt betalen is het echter dus wijzer om een complete inductie pannenset te kopen.

Wat voor soort pannen zijn er voor inductie beschikbaar?

Tegenwoordig vind je voor alle bekende pan soorten wel een alternatief dat geschikt is om te gebruiken op een inductie kookplaat. Ook zijn deze inductiepannen natuurlijk gewoon te gebruiken op een gasfornuis. Om je een idee te geven welke inductie pannen er bestaan volgt hier een lijstje:

En al deze verschillende soorten pannen zijn ook nog in verschillende maten verkrijgbaar. Je hoeft dus niet bang te zijn dat wanneer je op inductie gaat koken de mogelijkheden beperkt zijn.

Tip: voor wanneer je een een pan zoekt waar je sneller ingrediënten gaar mee krijgt zou je eens kunnen kijken naar de betere snelkookpannen. Dit zijn pannen waarmee water op een hogere temperatuur gaat koken waardoor het voedsel eerder gaar is.

Wat voor kookplaat voor inductie pannen

Wanneer je inductie pannen koop doe je dit waarschijnlijk omdat je een inductie kookplaat hebt. Toch kan het zo zijn dat je dezelfde pannen ook wilt kunnen gebruiken op een keramische of reguliere gaskookplaat. Gelukkig zijn de meeste inductie pannen ook geschikt voor het koken op bovengenoemde kookplaten.

Let er echter wel op dat wanneer je de inductie pannen wilt gebruiken op bijvooribeeld een gaskookplaat dat je er rekening mee houdt dat de inductiepan die je wilt gebruiken warmte goed kan geleiden. Sommige pannen en potten die speciaal gemaakt zijn voor inductie platen minder goed functioneren op reguliere kookplaten.

Conclusie beste koop inductiepannen

Tegenwoordig zijn de meeste verkochte pannen in de webshops en fysieke winkels geschikt voor het koken en bakken op inductie. Toch moet je dat even controleren wanneer je de pannen daadwerkelijk gaat kopen. Je kunt dit in de beschrijving en/of op de verpakking vinden van het betreffende product.

Daarnaast is het zaak dat de de pannenset aan je persoonlijke eisen voldoet en dat ze dus geschikt zijn voor jouw gebruik. Let daarom op de bouwkwaliteit, dat is belangrijk bij inductiepannen, bij te dun en te goedkoop materiaal loop je het risico dat de bodem gaat vervormen en dan de inductie verhitting niet meer goed. Daarnaast moeten de pannen groot genoeg zijn voor de hoeveelheid eten die je regelmatig wilt klaarmaken.

Veelgestelde vragen

Welke pannen zijn geschikt voor inductie?

Pannen met een ferromagnetische bodem zijn geschikt voor het bakken op inductie kookplaten. Gietijzer is bijvoorbeeld een metaal dat ferromagnetisch is. Als hulp vind je een inductie logo op en bij pannen die geschikt zijn voor inductie.

Waarom nieuwe pannen bij koken op inductie?

Dit is nodig wanneer je pannen hebt die geen ferromagnetische bodem hebben. Er zal dan namelijk geen magnetische wrijving ontstaan die normaal gesproken de hitte veroorzaakt bij het koken op inductie. Een andere reden kan zijn dat de bodem van je huidige pannen krom is getrokken; deze werkt dan ook niet meer op een inductie kookplaat.

Plaats een reactie