Beste koekenpan test 2021, gietijzer, inductie, RVS en meer beste keuzes

Laatste update: 3 januari 2021 Pannen

Het vinden van een goede koekenpan is niet zo eenvoudig. Er is nu eenmaal zoveel keuze dat het lastig is om te beslissen welke je moet kopen. Koekenpannen worden in veel verschillende prijsklassen, kwaliteiten, materialen en afmetingen gemaakt. Juist daarom heb ik heb samen met mijn team van keukenexperts meer dan 80 koekenpannen bekeken en getest. Ook hebben we uitgebreid gekeken wat de ervaring van andere kopers is om zo uiteindelijk tot de beste koop te komen.

Vind zo gemakkelijk en snel de beste koop voor jouw wensen en eisen. Zo hebben we de beste keus voor een RVS koekenpan, een gietijzeren pan, een pan voor op een inductie kookplaat en nog meer gebruiksdoelen geselecteerd. Wij zorgen ervoor dat je binnenkort in jouw ideale koekenpan het lekkerste en beste eten klaarmaakt.

Hieronder zie je direct de beste koekenpan voor verschillende gebruiksdoelen, iedereen heeft immers andere eisen en wensen. Verder op de pagina vind je een uitleg waarom de bepaalde keuze gemaakt is en vind je nog meer koekenpannen voor andere gebruiksdoelen. Ook vind je een koopgids met de nodige tips om zelf de voor jouw beste koekenpan te vinden.

Uitslag beste koekenpan test

Om wat meer duiding te geven over onze keuze voor de beste koekenpannen vind je hieronder een uitgebreidere omschrijving van de producten die in de koekenpan test als beste uit de test zijn gekomen.

Omdat we de beste koop zoeken in verschillende categorieën, hebben we een paar beoordelingspunten nodig die op alle categorieën toepasbaar zijn. We hebben bij deze test daarom gelet op de volgende punten:

  • Stevigheid en duurzaamheid van de pan: omdat een koekenpan regelmatig gebruikt wordt is het van belang dat deze duurzaam en sterk is.
  • Niet te zwaar: een goede koekenpan kun je gemakkelijk hanteren, deze moet dus niet te zwaar zijn.
  • Handvat mag niet te heet worden tijdens het bakken.
  • Prijs-kwaliteitsverhouding: pannen zijn redelijk duur. Wij letten erop dat de gevraagde prijs terecht is.

In deze test hebben we alleen “normale” koekenpannen getest, als je naar specifieke koekenpannen op zoek bent hebben we daar speciale pagina’s voor gemaakt, ook al hebben die veel weg van een koekenpan. Zo hebben we bijvoorbeeld aparte pagina’s voor de beste pannenkoekenpannen en de beste hapjespannen. Dit zijn beide in feite ook koekenpannen maar omdat ze zo specifiek zijn vonden we dat ze een eigen test nodig hadden.

1. Le Creuset Les Forgees Koekenpan 28 cm - Beste inductie koekenpan

Beste inductie koekenpan Le Creuset Les Forgees Koekenpan 28 cm
  • Goede kwaliteit
  • Levenslange garantie
  • Sterke bodem/antiaanbaklaag
  • Niet vaatwasbestendig

Le Creuset pannen staan bekend om hun duurzaamheid en kwaliteit. Daarom is het ook geen verrassing dat je levenslange garantie krijgt op deze pan van Le Creuset! Deze mooie middenklasse pan is van geanodiseerde aluminium materiaal gemaakt en uitgerust met een sterke teflon antiaanbaklaag die voor een goede en gelijkmatige warmteverdeling zorgt. Daardoor hoef je weinig olie of vet te gebruiken wat je maaltijden niet alleen lekkerder maakt maar ook een stuk gezonder!

Omdat deze bodem niet krom trekt vanwege het sterke materiaal is deze koekenpan zeer geschikt voor inductie. Voor een goede werking van inductie moet heel de koekenpan bodem contact maken met de inductieplaat. Met zijn rvs handvat is de pan fijn te hanteren in de keuken. De pan kan tevens ook in de oven tot 260 °C om zo gerechten verder te laten garen in de pan. Naar onze mening is deze pan van Le Creuset met zijn levenslange garantie zijn geld meer dan waard.


2. Le Creuset Gietijzeren Koekenpan 28 cm - Gietijzeren koekenpan

Gietijzeren koekenpan Le Creuset Gietijzeren Koekenpan 28 cm
  • Uitstekende kwaliteit
  • Levenslang duur/garantie
  • Geen antiaanbaklagen
  • Gewicht

Als je een gietijzeren koekenpan zoekt kun je eigenlijk niet om het merk Le Creuset heen. Als beste gietijzeren koekenpan hebben we gekozen voor de uitvoering van 28 cm. De eigenschappen van deze pan zorgen ervoor dat de pan heerlijk is om mee te bakken, een fijne steel en verder ook goed en makkelijk te hanteren. Boven is de diameter van 28 cm gemiddeld genomen een perfecte maat.

Waarom een gietijzeren koekenpan in plaats van een koekenpan van bijvoorbeeld RVS of staal? Een gietijzeren pan gaat met goed onderhoud een leven lang mee! De pannen zijn namelijk puur van gietijzer gemaakt zonder chemische lagen. Dit maakt de pan stevig en duurzaam. De pan is geschikt voor meerdere kooktechnieken, hij kan namelijk op het fornuis maar ook in de oven. Gietijzeren pannen zijn ook geschikt voor slow-cooking doordat hij lang zijn warmte vast houdt. Vandaar dat menig chef-koks standaard een gietijzeren pan in de collectie hebben!

Deze pannen komen niet met een chemische anti aanbaklaag. Deze laag moet je zelf creëren door olie te laten hechten op hoge temperaturen. Dit proces noemen we inbranden. Eenmaal goed ingebrand is een gietijzeren pan een genot om mee te bakken. De anti aanbaklaag in deze Creuset koekenpan mis je dan ook helemaal niet.

De pan komt langzaam om temperatuur, maar als hij daar eenmaal is verbruikt hij weinig energie om warm te blijven. Let op, gebruik bij het inbranden wel een zuivere olie die een hoge temperatuur kan bereiken. Voorbeelden hiervan zijn: zonnebloem-, rijst-, koolzaad,- en avocado-olie. Nice to know, Le Creuset geeft een levenslange garantie op deze gietijzeren pan! Wat ons betreft de beste koop als je een gietijzeren koekenpan zoekt.


3. Tefal Virtuoso Koekenpan - RVS koekenpan

RVS Koekenpan
  • Goede prijs/kwaliteit
  • Goede en constante warmtebegeleiding
  • Antiaanbaklaag
  • Antiaanbaklaag is niet krasbestendig

Op zoek naar de beste RVS koekenpan voor jouw keuken? Dan hebben wij de juiste pan voor jou gevonden. De Tefal Virtuoso Koekenpan is naar onze mening een goede aankoop voor mensen die thuis graag in de keuken staan. Met zijn diameter van 28cm is hij geschikt om grote stukken vlees te bakken. Door zijn antiaanbaklaag heb je weinig olie of vet nodig om te bakken en kook je daardoor automatisch een stuk gezonder. In het midden van de pan zit een thermo-spot die rood kleurt wanneer de juiste temperatuur bereikt is. Zo weet je altijd wanneer je kunt beginnen met bakken.

De pan is van hoogwaardig roestvrij staal gemaakt dat zorgt voor duurzaamheid en kwaliteit. Vandaar dat er 10 jaar garantie zit op de pan en 2 jaar garantie op de Tefal antiaanbaklaag. De pan is bestand tegen een temperatuur van 175 °C. Handig om een stuk vlees aan te bakken in de pan en verder te laten garen in de oven. De pan kan in de vaatwasser. Wij raden aan om de pan op de hand schoon te maken voor behoudt van kwaliteit en een langere levensduur van antiaanbaklaag. De pan is verkrijgbaar in 20, 24, 28 en 30 cm.


4. Dagelijkse Kost Koekenpan – Ø28 cm - Beste keramische koekenpan

Beste keramische koekenpan Dagelijkse Kost Koekenpan – Ø28 cm
  • Top kwaliteit keramische koekenpan
  • ThermolonTM anti-aanbaklaag
  • Snelle, gelijkmatige geleiding van warmte
  • Geschikt voor alle warmtebronnen
  • Niet geschikt voor temperaturen boven de 220 graden in de oven

Deze mooie keramische koekenpan van Dagelijkse Kost heeft een ThermolonTM anti-aanbaklaag, een snelle geleiding en gelijkmatige warmteverdeling door de keramische laag, is geschikt voor alle warmtebronnen en kan temperaturen tot wel 220 graden weerstaan. Wij hebben de koekenpan van Dagelijkse Kost gekozen tot beste keramische koekenpan!

De koekenpan van Dagelijkse Kost is een mooie keramische koekenpan die een diameter van 28 cm heeft. Dat maakt dat hij geschikt is om meerdere stukken vlees, vis of groenten in te bakken. De koekenpan beschikt over een ThermolonTM antiaanbaklaag, een speciale antiaanbaklaag volledig BPA vrij is. De anti-aanbaklaag is is gemaakt op basis van zand en zal daarom bij hete temperaturen nooit schadelijke stoffen vrij geven.

Doordat de koekenpan een volledige keramische body heeft, warmt hij goed, snel en gelijkmatig op. Zo kan de pan snel en in zijn geheel gebruikt worden. De coating van de pan zorgt voor heerlijke krokante laagjes op je stukje vlees of vis. Koken met de koekenpan van Dagelijkse Kost zorgt voor perfecte bakresultaten en veel kookplezier. Je bakt met een pan die geen schadelijke stoffen kan afgeven en die na afloop snel en gemakkelijk schoon te maken is. De koekenpan van Dagelijkse Kost is van topkwaliteit en daarom onze keus als beste keramische koekenpan. De pan wordt geleverd met 5 jaar garantie en een levenslange garantie op productie fouten.


5. DeBuyer koekenpan – Ø 28 cm - Stalen koekenpan

stalen koekenpan
  • Hoogwaardige kwaliteit staal
  • Goede bakeigenschappen die beter worden met gebruik
  • Bestand tegen zeer hoge temperaturen
  • Ecologisch recyclebaar product
  • Zwaarder dan andere koekenpannen

De koekenpan van DeBuyer is voor 99% uit zuiver ijzer gemaakt waardoor de pan enorm hoge temperaturen kan weerstaan. De pan is van hoge RVS kwaliteit waardoor hij jarenlang mee gaat, heeft geen kunstmatige antiaanbaklaag en heeft een diameter van 28 cm. Door zijn hoge kwaliteit en duurzaamheid hebben wij de koekenpan van DeBuyer gekozen tot beste stalen koekenpan!

Deze mooie robuuste stalen koekenpan van DeBuyer heeft een organische constructie die voor 99% uit zuiver ijzer gemaakt is. Daardoor kan de pan enorm hoge temperaturen weerstaan. IJzer is een materiaal wat 100% natuurlijk mineraal is. Door dat de pan hoge temperaturen kan weerstaan hij is zeer geschikt voor het afdichten, aanbraden en grillen. Tevens maakt dat de pan ook geschikt is om na het afdichten, aanbraden of grillen met het gerecht in de oven te doen om het gerecht verder te laten garen van binnen.

De pan is niet voorzien van een kunstmatige antiaanbaklaag of coating. Echter heeft de pan een natuurlijke antiaanbakbescherming. De pan wordt steeds donkerder naarmate de pan meer gebruikt wordt. Hierdoor worden de prestaties en functionaliteit van de natuurlijke antiaanbakeigenschappen gestimuleerd. Als tip geven we mee dat je de pan alleen met water moet schoon maken na gebruik en daarna met een beetje olie en een doek moet inwrijven. Dit zorgt voor een sterkere, natuurlijke antiaanbakbescherming en gaat de pan jaren mee!

De pan is voorzien van een ergonomische handgreep waardoor hij prettig in de hand ligt. Dankzij de geweldige bak, braad, en schroei eigenschappen van deze pan maak je de heerlijkste stukken vlees of vis klaar. Omdat deze pan die eigenschappen steeds beter ontwikkelt naarmate die meer gebruikt wordt, weet je gelijk dat je een pan koopt die jarenlang zal mee gaan. Heb je graag deze pan maar dan in een ander formaat? De pan is te koop vanaf 20 cm als diameter tot en met 32 cm als diameter met tussenstappen van 2 cm.


Zelf een goede koekenpan vinden

De kans is groot dat jouw ideale koekenpan er niet tussen staat. In dat geval zul je zelf op zoek moeten naar de beste koop. Met de onderstaande aandachtspunten heb je een soort van koopgids die je in staat stelt de beste keuze te vinden.

Anti aanbaklaag

Aangekoekt eten in de pan is natuurlijk sowieso een slecht idee. Er zijn echter verschillende manieren om dit tegen te gaan. Één daarvan is het bakken in een koekenpan met een anti-aanbak laag. Het is echter niet altijd noodzakelijk om een antiaanbaklaag te gebruiken, er zijn namelijk ook nadelen aan het gebruik van zo een antiaanbaklaag. Zo is een nadeel dat pannen het eten beter kunnen verhitten wanneer gebakken wordt zonder antiaanbaklaag, de hitte wordt namelijk directer en dus beter overgedragen. Bij vlees zal je dan bijvoorbeeld merken dat het veel knapperiger wordt.

Als je voornemens bent veel eiwitrijk voedsel te bakken zoals kip, ei en vis kan het raadzaam zijn een koekenpan met een Tefal anti antiaanbaklaag te kopen. Deze anti aanbaklagen zijn tegenwoordig ook veilig, je loopt dus geen gevaar bij het gebruik ervan. Vroeger was dat wel anders, toen er nog een teflon laag als antiaanbaklaag werd gebruikt.

Verder zijn er koekenpannen met een natuurlijke antiaanbaklaag. Dit zijn bijvoorbeeld keramische koekenpannen. Daarnaast kun je in een goede gietijzeren of stalen koekenpan een antiaanbaklaag creëren door het zogenaamde inbranden.

Kookbron

Dit is voornamelijk belangrijk als je een inductie kookplaat hebt. Dan heb je namelijk een inductie geschikte koekenpan nodig, die kun je bijvoorbeeld ook vinden in de betere inductie pannenset. Dit zijn koekenpannen met een gietijzeren of andere ferromagnetische bodem. Op koekenpannen die geschikt zijn voor inductie staat dit eigenlijk altijd wel aangegeven.

Een andere kookbron waarmee je rekening mee moet houden als je een koekenpan koopt is de oven. Je moet bijvoorbeeld geen pan met kunststof handvat in een hete oven zetten. Daarover verder op deze pagina verder.

De maat van de koekenpan

Het is belangrijk om de juiste maat te kiezen. Let hierbij op de hoeveelheid mensen waar je voor kookt. Maar ook de hoeveelheid ingrediënten die je (tegelijkertijd) bakt. De meest gangbare maten voor koekenpannen zijn tussen de 24 cm en 28 cm. Maar er zijn ook koekenpannen te koop tot wel 40 cm. Als je steeds verschillende maten nog hebt is er ook nog de mogelijkheid om een koekenpannen set te kopen, deze bestaan uit pannen van verschillende maten.

Wat is je budget?

Dit is misschien een open deur, maar het budget dat je voor een pan hebt bepaalt ook in een grote mate wat je wel en niet kunt kopen. Er zijn best goede koekenpannen voor een lage prijs. Dit betekent overigens niet dat alle goedkope modellen goed zijn. Wat je vaak wel merkt is dat duurdere, zwaardere kwaliteit pannen vaak langer meegaan. Hier geldt overigens ook dat dure pannen niet perse goed zijn.

Als je meerdere koekenpannen zoekt, kan je overwegen om een complete set te kopen. Je betaalt dan over het algemeen per pan een lagere prijs dan wanner je dezelfde pannen los zou aanschaffen. Check de beste koekenpannenset en koopgids als je meer hier meer informatie over wilt.

Koekenpan in de oven?

Ga je de koekenpan gebruiken om gerechten in de oven te maken? Dan is het verstandig om te kiezen voor een koekenpan die geschikt is voor de oven. In de praktijk betekent dit dat je er 1 moet zoeken waar geen kunststof in verwerkt is, dit is vaak het geval bij de handgreep of hendel. Gietijzeren koekenpannen zijn erg geschikt om te gebruiken in de oven.

Vaatwasserbestendig

Niet alle koekenpannen kun je zonder meer schoonmaken in de vaatwasser. Sterker nog, een paar van de beste koekenpannen die in professionele keukens gebruikt worden kunnen helemaal niet in de vaatwasser. Gietijzer is bijvoorbeeld niet geschikt voor in de vaatwasser. Bij de beschrijving van een product staat eigenlijk altijd wel aangegeven of deze in de vaatwasser kan.

Met of zonder deksel

Als je de pan ook gaat gebruiken om eten te stoven, heb je een deksel op je koekenpan nodig. Op die manier kun je de koekenpan als een braadpan gebruiken. Ook bij het bereiden van bijvoorbeeld een omelet is kan een deksel wenselijk zijn. Een beter alternatief voor een braadpan is echter wel de hapjespan met deksel.

Bekende koekenpan merken

Er zijn verschillende pannen merken die bekend staan om de goede producten die ze maken. Merken die simpelweg een goede prijs-kwaliteitsverhouding bieden. Een aantal van de bekendere merken die dit eigenlijk altijd waarmaken zijn:

  • BK koekenpannen
  • Tefal
  • Le Creuset
  • WMF koekenpannen
  • Sola

Daarnaast heb je ook nog wat (huis)merken die over het algemeen goedkoper zijn. De huismerk pannen zijn niet perse slechte pannen, ze zijn zelfs soms best goed. Je kunt dan denken aan huismerken van de Hema, Blokker en Ikea; die zijn over het algemeen best goed. Je merk echter wel dat de duurdere bekende merken toch wat betere koekenpannen maken. Ze gebruiken beter materiaal waardoor ze duurzamer zijn en ook simpelweg lekkerder en beter bakken. Voor de beste koekenpan moet je dus wat meer uitgeven dan aan een huismerk.

Conclusie beste koekenpan

Bij het vinden van de beste koekenpan moet je op verschillende dingen letten. Iedereen heeft immers andere wensen en eisen als het aankomt op het bakken van eten in de pan. Als je simpelweg 1 van de bovenstaande koekenpannen kiest weet je zeker dat je een deugdelijk product koopt. Maar als er geen pan tussenstaat die aan jouw wensen en eisen voldoet kun je ook met de hulp van de koopgids ook de voor jouw ideale koekenpan vinden.

Veelgestelde vragen

Wat is een goede koekenpan?

De betere koekenpannen zijn gemaakt van materialen die niet kromtrekken bij hitte, ook niet bij langer intensief gebruiken. Daarnaast moet het formaat geschikt zijn voor hetgeen je de pan voor wilt gebruiken. Dient de koekenpan geschikt te zijn voor de warmtebron die je gebruikt en moet jij er fijn in kunnen bakken.

Welke maat koekenpan moet ik kopen?

Dit is afhankelijk van met hoeveel mensen je bent en wat voor eten je klaarmaakt.. Voor een standaard gezien van 4 mensen is het in de meeste gevallen wenselijk om een koekenpan van 24 en 28 centimeter te kopen.

Hoe lang gaat een koekenpan mee?

Dit is sterk afhankelijk van het materiaal waar de koekenpan van gemaakt is. Zo kunnen RVS en stalen koekenpannen een leven lang mee gaan terwijl een standaard pan met antiaanbaklaag ongeveer 5 jaar mee gaat.

Welke koekenpan kan in de oven?

Stalen, keramische en RVS koekenpannen kunnen in de oven. Het is dan ook belangrijk dat de steel ook van dat materiaal zijn. Een kunststof steel gaat smelten op hoge temperaturen in de oven.

2 gedachten over “Beste koekenpan test 2021, gietijzer, inductie, RVS en meer beste keuzes”

  1. Wat ik persoonlijk heeeel irritant vind, is dat bijna alle (inductie) koekepannen die ik ooit heb gebruikt na verloop van tijd kromtrekken. En dan bedoel ik niet de onderkant van de pan (natuurlijk wil je dat die ook mooi vlak blijft, zodat hij goed contact maakt op de kookplaat), maar de binnenkant van de pan. Zo irritant als je boter of olie in de pan doet en je ziet dat dit zich allemaal ophoopt op een ring rond de rand van de pan (omdat de pan bol is gaan staan). In het midden is de pan dan helemaal droog en al het vocht zit in een ring rond de rand. Onbegrijpelijk dat dit bij geen enkele pannentest aan de orde komt. Of ben ik de enige die dit een probleem vind? Zijn er überhaupt pannen die dit probleem niet hebben?

    Beantwoorden
    • Dag Robert, ik ken het probleem! En volgens mij is dit precies de reden dat dure koekenpannen beter zijn dan goedkope. Na heel veel koekenpannen te hebben geprobeerd de afgelopen decennia, heb ik me verzoend met het feit dat een fijne pan geld kost. Niet dat het een garantie is, overigens, maar de kans is wel groter dat een dure pan stevig is. En een stevige pan trekt niet krom. Ik denk dat veel reviews het wel hebben over het kromtrekken aan de buitenkant, maar dat ze dat probleem vooral ervaren aan de binnenkant, net als jij. Zelf heb ik een Valira Aire koekenpan waar ik nu al een jaar verliefd op ben, maar er zijn echt ook andere koekenpan die gewoon braaf vlak blijven aan de binnenkant.

      Beantwoorden

Plaats een reactie