Beste koffiemachine test 2024, volautomaat, voor thuis, met bonen en meer

Laatste update: 27 februari 2023

Met een goede koffiemachine in huis maak je eenvoudig de meest heerlijke kop koffie. Kies bijvoorbeeld voor een cappuccino, latte macchiato, gewoon een simpele kop koffie of een andere koffie. Een goede koffiemachine maakt het allemaal met 1 druk op de knop en het smaakt alsof die gemaakt is door een professionele barissta.

Het vinden van de beste koop kan alleen nog een behoorlijke opgave zijner zijn bijvoorbeeld veel meer opties om uit te kiezen dan bij een filter koffiezet apparaat. Daarom hebben we bij Chefcheck een uitgebreide test gedaan zodat je snel de beste koffiemachine voor jouw wensen en eisen vindt.

Als eerst vind je een top 3 uit de populairste categorieën. Verder op de pagina vind je waarom deze als beste koop uit de test komen en vind je nog meer categorieën. Ook vind je een uitgebreide koopgids om zelf de beste koop te vinden.

Product Categorie Prijs
Beste voor thuisSiemens EQ.6 Plus s500 TE655203RWBeste voor thuis
Bekijk bij Bol Bekijk bij Amazon
#Advertentie
Beste volautomaat koffiemachineJura WE8 EU, Dark InoxBeste volautomaat koffiemachine
Beste koffiezetapparaat met bonenDe’Longhi Magnifica ECAM 22.110SBBeste koffiezetapparaat met bonen

Waar we op letten bij de koffiemachine test

Tijdens het testen van de verschillende koffiemachines, hebben we op verschillende factoren gelet. Voor verschillende categorieën beslissen wie welke automaat de best koop is. Dit betekent dat de betreffende koffiemachine op die bepaalde punten heel goed scoort. Maar er zijn ook universele punten die voor de verschillende categorieën koffiemachines allemaal belangrijk zijn.

We hebben bij alle categorieën als belangrijkste eis gelet op de kwaliteit van de koffie die de koffiemachines maken. Dit is vanzelfsprekend de belangrijkste eis de apparaten moet hebben voordat we het een goede koffiemachine kunnen noemen. We hebben gecheckt of de smaak is zoals die moet zijn en of de temperatuur in orde is. Zo kunnen we achterhalen of de koffiebonen op de juiste fijnheid gemalen worden en of er de juiste druk gebruikt wordt om de koffie te maken.

Ook checken we de bouwkwaliteit van de het product en daarmee ook direct de robuustheid. Het zijn dure apparaten, de kwaliteit en robuustheid mag zo zijn dat het apparaat jaren moet meegaan.

Ook de algehele prijs kwaliteitsverhouding moet in balans zijn. Als je een bepaald bedrag betaalt, in dit geval een hoog bedrag, dat moet je de kwaliteit krijgen waar je voor betaalt. Zo begrijpen we dat iets goedkopere apparaten misschien een iets mindere bouwkwaliteit en iets minder opties hebben dan dure apparaten. Maar we vinden dan ook dat een dure koffiemachine echt helemaal moet kloppen.

Daarnaast hebben we de ervaringen van mensen die het apparaat hebben meegewogen. Dit zijn uiteindelijk de koffiedrinkers die echt weten hoe het apparaat is. De mening van andere gebruikers van de koffiemachines zijn dan ook zwaar gewogen.

Uitslag beste koffiemachine test 2024

Hieronder vind je de verschillende categorieën waarvoor wij een beste koffiemachine gekozen hebben. Je kunt er zeker van zijn dat alle machines hieronder stuk voor stuk goede koffiemachines zijn.

1. Beste voor thuis - Siemens EQ.6 Plus s500 TE655203RW

Beste voor thuis
Bekijk bij Bol Bekijk bij Amazon
#Advertentie

De Siemens EQ.6 Plus s500 TE655203RW is een echt gezinsapparaat! Het model is wat prijzig, maar daar krijg je een goede koffiemachine voor terug. Hij werkt volautomatisch en is eenvoudig bedienbaar. De Siemens TE655203RW beschikt over een groot aantal functies, die de mogelijkheid bieden om de lekkerste koffiesoorten te bereiden voor je gezinsleden. Doordat het beste koffieapparaat de mogelijkheid biedt om twee kopjes koffie per keer te zetten, hoef je daarbij nooit lang te wachten. De volautomaat bonenmaler zorgt dat de koffiebonen versgemalen worden bij het zetten van een nieuw kop koffie. Deze koffiemaler beschikt over een reservoir voor 300 gram koffiebonen. Zonder zo een volautomatische bonenmaler zal het nodig zijn om een goede koffiemolen aan te schaffen en te gebruiken.

Het waterreservoir van deze beste koffiemachine voor thuis heeft een inhoud van 1,7 liter. Met het handige slangetje aan de zijkant van deze beste koffiemachine is het mogelijk om verschillende koffiesoorten met opgeklopte melk te bereiden. Denk aan een heerlijke latte of een cappuccino! Vooraf stel je het volume, de sterkte en de temperatuur van de koffie handmatig in. Ideaal als je de koffie bijvoorbeeld direct wilt kunnen drinken en niet kunt wachten tot deze is afgekoeld.

 • Maalschijven in plaats van bladen
 • Verse koffie dankzij bonenmaler
 • Veel opties
 • Opvangbak is relatief klein

2. Beste volautomaat koffiemachine - Jura WE8 EU, Dark Inox

De JURA WE8 EU Dark Inox is een zeer professioneel volautomatisch koffiezetapparaat, welke in de kleuren zilver en zwart wordt aangeboden. Het model behoort tot de duurdere koffiemachines, maar maakt z’n prijs meer dan waar! Voor de echte koffieliefhebbers is dit een apparaat om je hart bij op te halen. Het model beschikt over een interne bonenmaler, die gekoppeld zit aan een bonenreservoir van 500 gram. Zo wordt voorkomen dat je deze wekelijks bij moet vullen. Doordat deze beste volautomaat koffiemachine gemaakt is van luxe kunststof, heeft het model een luxe, buitengewoon stijlvolle uitstraling.

Het waterreservoir van deze goede koffiemachine heeft een inhoud van 3 liter. Hier kun je een groot aantal koppen koffie per keer mee zetten. Om je koppen koffie snel klaar te hebben, wordt het water verwarmd met een thermoblock. Dit is een sneller systeem, dan een koffiemachine met een boiler. Vanzelfsprekend is ook het zetten van een latte of cappuccino geen enkel probleem met deze beste volautomaat koffiemachine. Via een melkslang wordt het opgeklopte melk aan de koffie toegevoegd. Per keer kun je twee kopjes koffie bereiden. De Jura WE8 EU Professional Espressomachine, Dark Inox is dan ook niet voor niets de beste volautomaat koffiemachine.

 • Zeer professionele koffiemachine
 • Volautomatische bonenmaler
 • Kies uit 13 persoonlijke profielen
 • Geen warmhoudplaat voor kopjes

3. Beste koffiezetapparaat met bonen - De’Longhi Magnifica ECAM 22.110SB

Op zoek naar een professionele koffiemachine met bonenmaler? Wellicht sluit de De’Longhi Magnifica ECAM 22.110SB in dat geval op je wensen aan! Velen zien dit apparaat als de beste koffiemachine met bonen, die een breed scala aan functies aanbiedt. De machine is voorzien van een bonenreservoir met een inhoud van 250 gram. Zo hoef je het bonenreservoir maar eens in de zoveel tijd bij te vullen. Daarbij is het model uitgevoerd met een waterreservoir, welke een inhoud van 1,8 liter heeft. Ideaal voor het zetten van een groot aantal koppen koffie achter elkaar!

Het beste koffiezetapparaat met bonen kan per keer twee kopjes tegelijkertijd zetten. Ook is het mogelijk om de koffiesterkte, het koffievolume en de watertemperatuur in te stellen. Voor het zetten van een cappuccino kun je gebruik maken van het stoompijpje. Hiermee schuim je de melk snel en eenvoudig op. Het uitneembare lekbakje voorkomt dat er koffie op je aanrecht terechtkomt en is daarbij heel makkelijk schoon te maken.

 • Heel eenvoudige werking
 • Verse koffie dankzij bonenmaler
 • Maalgraad zelf in te stellen
 • Los waterfilter is erg duur

4. Beste inbouw koffiemachine - Siemens CT636LES1 iQ700

De Siemens CT636LES1 iQ700 espressomachine is een volautomatische inbouw koffiemachine voor echte fijnproevers. De koffiemachine zorgt ervoor dat elke kop van barista-niveau is. Je kunt zelf de sterkte, hoeveelheid koffie en hoeveelheid melk kiezen. Daarbij wordt het melkreservoir dagelijks automatisch gereinigd. Wij hebben de Siemens CT636LES1 iQ700 koffiemachine tot beste inbouw koffiemachine gekozen.

De Siemens CT636LES1 iQ700 koffiemachine is een inbouw koffie volautomaat met automatische melkopschuimer en oneTouch functie. Met deze functie kun je in één klik jouw favoriete koffie kiezen. De bekende Espresso’s, Cappuccino’s, Koffie verkeerds en alles daartussen zijn geen probleem voor deze koffiemachine van Siemens. Je kunt ook twee koppen koffie tegelijkertijd zetten. Verder is er nog een speciale functie, namelijk Mycoffee. Hiermee kun je 8 verschillende samenstellingen opslaan, met je eigen voorkeur van koffiesterkte.

De koffieautomaat van Siemens heeft een groot afneembaar waterreservoir van wel 2,4 L. Zo heb je meer dan genoeg water voorhanden om de dag door te komen voordat het waterreservoir bijgevuld moet worden. De volautomatische melkopschuimer zorgt voor heerlijke koffie/melk combinaties. Het is ook mogelijk om melkschuim, warme melk of heetwater apart te maken.

Door middel van het display met menu kan de koffieautomaat ingesteld worden. De koffieautomaat van Siemens heeft automatisch ontkalkingssysteem, een CoffeeSensor System en vaatwasbestendige onderdelen. Door zijn functionaliteit, veelzijdigheid en kwaliteit is de Siemens CT636LES1 iQ700 koffiemachine de beste inbouw koffiemachine op dit moment verkrijgbaar.

 • Altijd smaakvolle koffie
 • oneTouch DoubleCup voor twee koppen koffie tegelijk
 • Mogelijkheid om zelf hoeveelheden in te stellen
 • Past niet in iedere keuken

5. Illy koffiemachine - Illy Francis Francis

Met de Illy Francis Francis kun je de sterkte van je koffie instellen, heb je een instelbare temperatuurregelaar, een instelbare waterniveau regelaar, een stoomfunctie en melkopschuimer, een warmhoudplaat, een automatische uitschakelfunctie en 15 bar druk met 1050 W vermogen. Wij hebben de Illy Francis Francis tot beste Illy koffiemachine gekozen.

De Illy Francis Francis is een mooi retro design koffiemachine met melkopschuimer. De koffiemachine van Illy maakt gebruikt van cups en is uitgerust met 1050 W vermogen en heeft een druk van 15 bar om de beste smaak en aroma’s naar boven te brengen in de koffie. De sterkte van de koffie is in te stellen evenals de temperatuur en de hoeveelheid water. Zo kunt u uw kopje koffie helemaal aanpassen naar uw eigen smaak. De temperatuur is in stellen vanaf 20 graden tot en met 80 graden in stappen van 20. Het waterreservoir heeft een inhoud van 1 L. Dat is genoeg water om 8 Espresso’s of 4 Americano’s mee te zetten.

Met de Illy Francis Francis kun je allerlei verschillende koppen koffie maken zoals: Espresso’s, Ristretto’s, Americano’s etc. In de koffiemachine zit een automatische afslag. Deze stop automatisch als de juiste hoeveelheid water door de cup is gelopen. De koffiemachine van Illy heeft een melkopschuimer die ook als stoomfunctie fungeert. Met deze melkopschuimer kun je allerlei heerlijke combinaties maken met koffie en melk. Denk hierbij aan bijvoorbeeld: Cappuccino, Latte Macchiato, Koffie verkeerd. De Illy Francis Francis beschikt ook over een warmhoudplaat om de koppen warm te houden voor gebruik.

Bovenop de Illy Francis Francis is een handig rek gemonteerd om kopjes te kunnen plaatsen. Zo heeft u de kopjes altijd binnen handbereik om lekker kopje koffie te zetten. Dat is ook de plek waar de warmhoudplaat van de Illy Francis Francis is geplaatst. Zo drinkt u uw espresso altijd op de juiste temperatuur. De Illy Francis Francis heeft een goede prijs/kwaliteit verhouding, komt met 2 jaar garantie en is in meerdere kleuren verkrijgbaar.

 • Goede prijs/kwaliteit verhouding
 • Warmhoudplaat bovenop koffiemachine
 • Koffie temperatuur + water hoeveelheid + sterkte is in te stellen
 • Retro design
 • Heeft geen zelfreinigingsfunctie

6. Goedkope koffiemachine - De’Longhi Magnifica S ECAM20.110.B

Wil je de beste prijs/kwaliteit? Dan is de De’Longhi Magnifica S ECAM20.110.B perfect! Wellicht heb je de De’Longhi Magnifica al eerder voorbij zien komen op deze pagina, dat klopt. De nieuwste versie van deze koffiemachine vinden wij namelijk het beste koffiezetapparaat met bonen. Maar in de categorie beste goedkope koffiemachine wint deze De’Longhi Magnifica S ECAM20.110.B.

Met dit koffiezetapparaat zet je heerlijke espresso’s, tot wel twee kopjes tegelijkertijd. Dit is een volautomatische espressomachine die geschikt is voor verse koffiebonen, maar ook voor gemalen koffie. De koffiemachine heeft een waterreservoir van 1,8 liter, een koffiebonen reservoir van 250 gram en een vermogen van 1.450 watt. Het fijne is dat je de temperatuur en koffiesterkte zelf kan instellen.

Wij vinden de De’Longhi Magnifica S ECAM20.110.B een super goed koffiezetapparaat, en al helemaal voor deze prijs. Het apparaat is inclusief De’Longhi Cappuccinosysteem voor maken van melkschuim.

 • Twee espresso's tegelijkertijd maken
 • Uitneembare zetgroep en automatisch reinigingsprogramma
 • Met stoompijpje om melk op te schuimen
 • Watervolume niet instelbaar

Koopgids: zelf de beste koffiemachine kopen

Het is natuurlijk goed mogelijk dat jouw ideale koffiemachine niet tussen ons overzicht van beste geteste koffiemachines staat. Vanzelfsprekend kun je zelf ook de beste koop vinden. Er zijn echter wel een aantal aandachtspunten waar je op dient te letten als je zelf een goede koop wilt doen.

Wij hebben daarom een koopgids gemaakt met de belangrijkste aandachtspunten wanneer je zelf een goede koffiemachine wilt kopen. Als je simpelweg de onderstaande aandachtspunten volgt kom je vanzelf uit bij de beste koffiemachine voor jouw wensen en eisen.

Goede volautomaat koffiemachine of meer handmatig

Bij een volautomatische koffiemachine kies je simpelweg wat soort koffie je wilt, bijvoorbeeld een cappuccino, en de automaat doet de rest. Dat wil zeggen dat de bonen gemalen worden, de koffiegezet wordt en dat de melk automatisch wordt opgeklopt en wordt toegevoegd in de juiste verhouding.

De meest mensen willen dan ook het liefst een volautomatisch model hebben. Door zelf nog instellen van de sterkte van de koffie wilt is het mogelijk om verschillende smaken uit een goed volautomatische koffiemachine te krijgen. De volautomatische koffiemachine past dan bijvoorbeeld de hoeveelheid te malen bonen aan.

Er zijn ook modellen waarbij je de koffiebonen vooraf met een handmatige of elektrische koffiemolen moet malen voordat je deze te kunnen gebruiken voor je kop verse koffie. Ook zijn er koffiemachine zonder melkopschuimer te koop. Hierbij zul je dus een losse melkopschuimer moeten kopen als je toch latte macchiato of cappuccino wilt maken.

Een volautomatische koffiemachine is meestal aanzienlijk duurder dan een koffiemachine zonder deze opties. Daarnaast heb je bij een volautomatisch model toch iets minder controle over hoe de koffie precies gezet wordt.

Inhoud van bonen- en waterreservoir

Afhankelijk van hoeveel en hoe vaak je koffie maakt is het handig om te letten op de inhoud van het bonen- en waterreservoir. Het is behoorlijk irritant om de beide reservoirs meer dan 1 keer per dag te moeten bijvullen.

Een gemiddelde kop koffie is 140 milliliter. Aan de hand van dit gegeven kun je dus uitrekenen hoe groot jouw waterreservoir moet zijn. Als er bijvoorbeeld 12 kopjes per dag worden gedronken, heeft een goede koffiemachine ten minste een waterreservoir van 1,7 liter.

Welke koffie wil je maken met je koffiemachine?

Kies je voor een espresso machine, of wil je ook een cappuccino en latte met jouw beste koffiemachine kunnen maken? Veel koffieliefhebbers vinden het prettig om gedurende de dag te kunnen variëren tussen verschillende koffiesoorten. Begin de dag bijvoorbeeld met een espresso of een filterkoffie en eindig met een lichtere cappuccino of latte!

Let dus goed op welke soorten koffie de machine kan maken die jij op het oog hebt. Het zou zonde zijn als je weer een apart koffieapparaat moet kopen omdat je toch vaker net een ander soort koffie wilt maken dan dat jou machine maakt.

Koffiemachine met of zonder melkopschuimer

Wanneer de beste koffiezetmachine de mogelijkheid biedt om een cappuccino en latte te zetten, dan is deze vaak voorzien van een melkopschuimer met melkreservoir. Zeker voor het zetten van een cappuccino is het prettig als er naast dit melkreservoir een melkopschuimer op het koffiezetapparaat zit.

Zodoende wordt voorkomen, dat je de melk vooraf handmatig op moet kloppen. Het fijne aan een melkreservoir ten opzichte van bijvoorbeeld cups voor melk, is dat je verse melk in je koffie kunt gebruiken. Als je liever de melk zelf opklopt raden we je aan te kijken naar de beste melkopschuimers uit onze test.

Onderhoud van een goede koffiemachine

Elke koffiemachine heeft onderhoud nodig. Er zitten veel bewegende delen in, er wordt koffie in gemalen, er gaat heet water doorheen en bij veel modellen is er ook een melkopschuimer ingebouwd.

Het onderhoud is in veel machines simpel te doen, vaak met een zogenaamde schoonmaak pil of reinigingstablet. In de handleidingen van de betreffende koffiemachines staat met welke regelmaat dat moet gebeuren. In de meeste gevallen is dat na een x aantal koppen koffie en/of een bepaalde tijd.

Ook is ontkalken met enige regelmaat nodig. Zeker als je in een dorp of stad woont waar zogenaamd hard water uit de kraan komt. Om het ontkalken minder te hoeven doen is er bij de meeste goede koffiemachines een optie om een filter te plaatsen in het waterreservoir.

Beslis zelf hoe vaak je bereid bent onderhoud te plegen en kies een machine uit die daar aan voldoet. Sommige koffiemachines hebben simpelweg vaker onderhoud nodig dan andere.

Thermoblock voor beste smaak

Bij de aanschaf van de beste koffiemachine heb je onder andere de keuze tussen een model met een thermoblock en modellen met een boiler. Vaak wordt aangeraden om voor een thermoblock te kiezen. Een thermoblock bevordert de smaak van de koppen koffie die je met de koffiemachine zet.

Daarbij verwarmt het thermoblock het water sneller dan een boiler doet! Zo is je kop verse koffie eerder klaar, wat handig is als je bijvoorbeeld regelmatig voor grotere groepen koffie moet kunnen zetten.

Goedkopere alternatieven

Voor de mensen die goedkopere oplossing zoeken is een goede percolator ook een goede optie om zeer smaakvolle koffie te zetten. Ook daarmee kun je luxere koffiesoorten maken zoals cappuccino. Als je bijvoorbeeld een melkopschuimer en koffiemolen erbij koopt kun je eigenlijk ook de heerlijkste koffie maken en ben je een fractie van de kosten van een goede volautomatische koffiemachine kwijt.

Ook een filter koffiezetapparaat is naast een goede optie als je iets minder geld wilt uitgeven. Ook heb je nog het alom bekende concept Nespresso, voor deze welbekende cupjes zijn er verschillende zeer goede nespresso machines om het koffie zetten nog makkelijker te maken.

Conclusie beste koffiemachine

Wat de beste koffiemachine nu precies is natuurlijk lastig te zeggen. Het is afhankelijk van je wensen en van je wensen en eisen. In het algemeen durven we wel te zeggen dat je moet oppassen dat je niet teveel uitgeeft aan een koffiemachine. Er zijn best veel standaardmodellen die meer dan voldoen voor de gemiddelde koffiedrinker, de smaak is vooral afhankelijk van de bonen.

Kortom, uit dit artikel blijkt dat er verschillende factoren zijn om rekening mee te houden bij het vinden van de beste koop koffiemachine. Let onder andere op de aanwezigheid van een automatische koffiemolen, een melkopschuimer en een thermoblock. Ook de verschillende soorten koffie die je met de koffiemachine kunt zetten, kunnen van invloed zijn op de keuze die je maakt.

Veelgestelde vragen over koffiemachines

Hoeveel kost een goede koffiemachine?

Een volautomatisch machine koop je vanaf ongeveer €300 en de prijzen lopen op tot wel voor €3200 voor een luxe Jura koffiemachine.

Wat is een volautomatische koffiemachine?

Een volautomatische koffiemachine is een machine die van koffiebonen een koffie maakt zonder dat iemand daar nog een actie voor hoeft te ondernemen. Het is dus een machine die koffiebonen maalt om vervolgens koffie ervan te maken.

Hoe lang gaat een koffiemachine mee?

De levensduur van koffiemachines die hierboven staan en andere volautomatische machines is gemiddeld 6 jaar. Met goed onderhoud kunnen ze het echter langer vol houden.

Plaats een reactie