Beste koffiemolen 2024, elektrische, handmatig, goedkope variant & meer bonenmalers

Laatste update: 15 juni 2023

Er is niet veel lekkerder dan een verse kop koffie, en een goede verse bak maak je natuurlijk met zelf gemalen bonen. Op deze pagina helpen wij je met het kopen van de beste koffiemolen voor jouw eisen en wensen. Onze test laat zien wat een goede bonenmaler is in verschillende categorieën.

De versgemalen koffie die uit de verschillende koffiemolens komt kan gebruikt worden om koffie te maken. Dit kun je dan doen met een percolator, een filter koffiezetapparaat, een cafetière/French press of een pistonmachine. Je zult het verschil in smaak tussen voorgemalen koffie en verse koffie uit de juiste bonen zeker proeven.

Omdat er dus zoveel keus in verschillende koffiemolens is het lastig om de beste koop te kiezen. Wij hebben een uitgebreide test gedaan om de beste koop in verschillende categorieën te vinden. Als eerste vind je de top 3 in de meest gezochte categorieën. Verder op deze pagina ontdek je waarom juist deze modellen als beste koop getest zijn. Ook vind je daar een koopgids om zelf de beste bonenmaler te vinden.

Product Categorie Prijs
beste elektrische koffiemolen Graef CM800Graef CM800Beste koffiemolen algemeen
Bekijk bij Bol Bekijk bij Amazon
#Advertentie
Beste goedkope koffiemolenBosch TSM6A011WKoffiemolen met mesjes
Handmatige koffiemolenGEFU Koffiemolen LorenzoHandmatige koffiemolen

Waar we op gelet hebben bij de koffiebonenmaler test

Voor onze koffiemolen test hebben we natuurlijk per categorie op specifieke zaken gelet. Toch zijn er bepaalde eigenschappen die voor elke koffiemolen belangrijk zijn, ongeacht de categorie.

Bij elke categorie hebben we dan ook op de volgende punten gelet:

 • Maalresultaat: dit is natuurlijk het belangrijkste. Hoe goed worden de koffiebonen gemalen. Het maalmengsel moet consistent zijn, de koffie moet overal even fijn zijn. Het is een plus als je zelf kunt instellen hoe fijn de koffie gemalen kan worden.
 • Duurzaamheid: we vinden dat keukenapparatuur die je aanschaft langere tijd mee moet kunnen gaan. Koffiemolens kunnen behoorlijk prijs zijn en dan is het natuurlijk extra vervelend wanneer deze binnen een korte tijd kapot gaat. Daarnaast vinden we het simpelweg zonde en slecht voor het milieu als je te vaak een nieuwe bonenmaler moet kopen.
 • Goede prijs kwaliteit-verhouding: als je betaalt voor een koffiemolen, dan vinden we dat je de kwaliteit moet krijgen waar je voor betaalt.
 • Kwalitatief goede maalschijven: er zijn verschillende maalschijf technieken die gebruikt worden om koffiemolens te maken. De bekendste zijn mesjes, conische maalschijven en platte maalschijven. We hebben de voorkeur voor conische en platte maalschijven. Het is dan wel belangrijk dat de kwaliteit ervan in orde is.
 • Mening van andere gebruikers: dit is een belangrijk aandachtspunt tijdens deze koffiemolen test. Bestaande gebruikers weten immers of de koffiemolen die zij hebben goed is. Ook weten zij hoe de koffiemolen na langere tijd gebruik presteert.

Uitslag beste koffiemolen test 2024

Dan is het nu tijd voor de uitslag van de beste koffiemolens test in de verschillende categorieën. Check snel welke bonenmaler voor jou een goede koop is.

1. Beste koffiemolen algemeen - Graef CM800

beste elektrische koffiemolen Graef CM800
Bekijk bij Bol Bekijk bij Amazon
#Advertentie

Door voor de Graef CM800 te kiezen, haal je de beste elektrische koffiemolen van dit moment in huis. Het is een solide apparaat dat stevig aanvoelt. Ook vanuit de ervaringen van andere bezitters van deze bonenmaler kunnen we opmaken dat deze erg lang goed blijft.

Het apparaat is perfect geschikt voor het vullen van je piston. Je houdt je piston onder het afgiftepijpje van de koffie en drukt met het piston een metalen pinnetje in. Dan zal de machine gaan malen en de gemalen koffie “uitspuwen” in je piston. Er is ook een bakje bijgeleverd dat perfect past in de pistonhouder en daar kun je dus ook de gemalen koffie in opvangen.

Het model is voorzien van een groot bonenreservoir, welke plek biedt aan 350 gram bonen. Zo voorkom je, dat het bonenreservoir voortdurend moet worden bijgevuld na het gebruik van de beste koffiemolen.

Een ander belangrijk voordeel aan de Graef CM800 is de mogelijkheid om te kiezen tussen 40 verschillende maalstanden. Dit maakt het mogelijk om een andere maalgraad te gebruiken voor een espresso, dan voor het zetten van filterkoffie. Het malen gebeurt met conische schijven waardoor er geen smaak verloren gaat van de koffie.

 • Groot aantal maalstanden
 • Stijlvolle, moderne vormgeving
 • Beschikt over conische maalschijven
 • Gemalen koffie valt er makkelijk naast

2. Koffiemolen met mesjes - Bosch TSM6A011W

De Bosch TSM6A011W is een bonenmaler die werkt met messen. Dit geeft een niet consistente maling als maalschijven. Maar als je met filter apparaat of een cafetière koffie wilt zetten, werkt dit prima.

Dit apparaat is in vergelijking met andere koffiemolens wel heel erg goedkoop. Dus als je alleen filterkoffie drinkt, is dit een perfect model waar je erg weinig voor betaalt. Een nadeel van deze koffiemolen is dat je maar 75 gram in het reservoir kunt doen. Maar dat is wel genoeg voor de meeste mensen die filterkoffie zetten. Daar kun je ongeveer 8 a 9 kopjes koffie uit halen.

 • Goede prijs-kwaliteitverhouding
 • Heel eenvoudig in z’n gebruik
 • Licht van gewicht
 • Zeer beperkt aantal maalstanden
 • Koffie wordt inconsistent gemaald

3. Handmatige koffiemolen - GEFU Koffiemolen Lorenzo

Geniet dagelijks van een kopje verse koffie, door gebruik te maken van deze GEFU Koffiemolen in het model Lorenzo! Velen zien deze GEFU Koffiemolen Lorenzo als de beste handmatige koffiemolen. Niet alleen zorgt de koffiemolen voor een heerlijke koffie, ook heeft de beste koffiemolen een nostalgische uitstraling. In plaats van het elektrisch laten malen van de koffiebonen, dien je de bonen te malen door aan de hendel van deze koffiemolen te draaien. De gemalen koffie komt in een handig reservoir aan de onderzijde terecht. Zo kun je de gemalen koffie rechtstreeks in je koffiezetapparaat stoppen.

Het model is voorzien van een keramisch maalwerk, wat voorkomt dat de aroma’s van de koffiebonen verloren gaan. Een ander belangrijk voordeel van deze beste handmatige koffiemolen, is het feit dat het model van 11 maalstanden voorzien is. Zo kun je voor ieder type koffie op een andere stand malen. Bij filterkoffie kunnen de bonen grover gemalen worden, dan bij een krachtige espresso. Met het reservoir aan de onderzijde kunnen maximaal vier kopjes per keer gezet worden.

 • Draaikruk is los te halen
 • Nostalgisch vormgegeven koffiemolen
 • Goede prijs-kwaliteitverhouding
 • Beperkt aantal kopjes koffie per keer

4. Bodum koffiemolen - Bodum Bistro elektrische koffiemolen

Bodum koffiemolen
#Advertentie
Geen aanbieders gevonden

Met de Bodum elektrische koffiemolen heb je altijd vers gemalen koffie wanneer jij wilt. De koffiemolen van Bodum heeft een mooi design, een bonenreservoir van 60 gram, 150 watt vermogen, een sterk en duurzaam roestvrijstaal mes, een maal niveau dat aanpasbaar is en een koordopslagruimte. Wij hebben de Bodum Bistro Elektrische Koffiemolen tot beste Bodum koffiemolen gekozen.

De Bodum Bistro Elektrische Koffiemolen is een compacte, mooie, functionele koffiemolen die door zijn formaat weinig opbergruimte verreist en daardoor ook handig mee te nemen is naar de camping bijvoorbeeld. De Bistro-koffiemolen maalt snel en efficiënt, en kan alle soorten kleine en grote koffiebonen malen. De koffiemalen heeft een eenvoudige bediening. Door simpelweg op de knop te drukken maakt de roestvrijstalen snijmes pulserende bewegingen om de koffiebonen te malen.

Het maalniveau van de koffiemalen is aan te passen. Door het maalniveau aan te passen kan je zelf bepalen hoe snel de bonen worden gemaald. Daardoor kan je ook bepalen hoe fijn de bonen gemaald moeten worden en zo je gewenste koffie helemaal zelf samen stellen. De knopbediening werkt constant bij het ingedrukt houden van de knop of pulserend bij herhaaldelijk indrukken van de knop. De koffiemolen heeft een doorzichtige deksel om zicht te houden op de koffie tijdens het malen. De koffiemolen heeft een snoer van 80 cm en een handige opbergruimte voor het snoer. Het wordt geleverd met 2 jaar garantie.

 • Compact en functioneel
 • Aanpasbaar maalniveau
 • Design
 • Klein bonenreservoir

5. Piston koffiemolen - Sage the Smart Grinder Pro

De Sage the Smart Grinder Pro is een aanwinst voor echte koffieliefhebbers. De bonenmaler is gebruiksvriendelijk en kun je op veel manieren gebruiken. Deze koffiemolen heeft 60 maalstanden, een handig display en maakt de lekkerste koffie! Wij vinden de Sage the Smart Grinder™ Pro – Bonenmaler de beste piston koffiemolen op dit moment!

Met deze koffiemolen vind je altijd wel een stand wat bij jou past. De bonenmaler heeft namelijk 60 standen waardoor je eenvoudig de grofheid van de maling kan bepalen. De maler geeft ook aan voor welke koffie een maalstand geschikt is. Op het display kun je zien hoe lang het malen duurt, de maalstand en de hoeveelheid te malen koffie. Je kunt de maling dus echt helemaal aanpassen naar jouw wens.

De Sage the Smart Grinder Pro wordt geleverd met een grote portafilterhouder, een kleine portafilterhouder en een maalbak met deksel. Zo kun je dus bonen malen voor een enkele of dubbele espresso, maar kun je ook grotere hoeveelheden malen en bewaren. Verder heeft het apparaat een mooie vormgeving en is hij gemaakt van stevige, hoogwaardige materialen.

 • 60 maalstanden
 • Eenvoudig te gebruiken display
 • RVS
 • Groot

6. Goedkope koffiemolen - Leonomics Koffiemolen Handmatig 

Goedkope koffiemolen
#Advertentie
Geen aanbieders gevonden

Snel en handmatig je bonen malen kan met deze koffiemolen van Leonomics. Deze koffiemolen heeft zeer sterke maalschijven, heeft verschillende maalstanden, een matzwarte afwerking en een zeer mooie prijs. Dit alles maakt de Leonomics Koffiemolen Handmatig de beste goedkope koffiemolen.

Wanneer je verse bonen maalt, krijg je de ultieme smaaksensatie. Met deze Leonomics koffiemolen kun je bonen malen voor onder andere French Press, percolator, filterapparaat en cafetière. Het fijne van deze bonenmaler is namelijk dat hij verschillende standen heeft, waardoor je zelf bepaalt hoe grof of fijn je de bonen wil hebben. Een grove maling zorgt voor een zuurdere smaak, terwijl een fijne maling een bittere smaak creëert. Met een beetje experimenteren weet jij binnen de kortste keren wat jouw voorkeur heeft.

Deze koffiemolen van Leonomics heeft zeer sterke keramische maalschijven, waardoor het handmatig draaien ook vrij eenvoudig is. Met de doorzichtige ruimte in de opvangbak kun je zien of je al genoeg bonen gemalen hebt voor een heerlijk kopje koffie. Daarnaast heeft deze koffiemolen een mooi strak design met RVS onderdelen en een matzwarte afwerking. Kies je voor de bonenmaler van Leonomics dan kies je voor een goedkope koffiemolen van hoge kwaliteit!

 • Verschillende maalstanden
 • Keramische, sterke maalschijf
 • Soepele draaibeweging

  Koopgids voor een goede koffiemolen

  Onderstaand vind je verschillende praktische aankooptips voor het kopen van de voor jouw beste koffiemolen. Het kopen ervan doe je tegenwoordig heel snel online! Op internet is het aanbod aan koffiemolens erg groot, waardoor je sneller een koffiemolen vindt die op je wensen aansluit.

  Maalgraden van de koffiemolen

  De betere koffiemolens hebben de mogelijkheid om in te stellen hoe grof of hoe fijn de koffiebonen gemalen moeten worden. Een apparaat met meerdere maalstanden is dus aan te raden.

  De grofheid of fijnheid koffie wordt de maalgraad genoemd. Zo kun je kiezen tussen zeer fijn gemalen of grof gemalen koffie en alles er tussenin.

  De juiste maalgraad is afhankelijk van de bereidingsmethode van de koffie. Er is wel een losse stelregel met betrekking tot het instellen van de juiste maalgraad. Hoe fijner de koffie gemalen is, des te korter duurt de extractie van de koffie. Zo moet koffie voor een espresso uit een pistonmachine fijner gemaald worden dan koffie voor de French press. Deze laatste heeft juist een grovere koffie nodig. Je hebt dan een koffiebonenmaler nodig met grove maling.

  Eigenlijk raden we aan om een koffiemolen met verschillende maalgraden te kopen. Dit is handig als je op verschillende manieren je koffie klaar wilt maken. Maar verschillende bonen hebben ook weer een verschillende maalgraad nodig voor het perfecte kopje koffie.

  Bonenreservoir inhoud

  Een goede bonenmaler heeft een bonenreservoir met de juiste inhoud zodat je de bonen niet elk uur moet bijvullen. Maar het is ook niet de bedoeling dat de bonen meer dan 3 weken in het bonenreservoir blijven zitten. Een bonen reservoir is namelijk niet luchtdicht. Na 3 weken wordt de smaak van je koffie dan snel minder.

  Voor het maken van een kop koffie heb je ongeveer 8 gram koffiebonen nodig. Als je weet hoeveel kopjes koffie er bij jou gedronken worden, dan weet je ook hoe groot je bonenreservoir ongeveer moet zijn. De gemiddelde inhoud van een bonenreservoir bij de betere koffiemolens is 250 gram. De kleinste reservoirs hebben tussen de 100 en 200 gram en de grootste hebben een inhoud van meer dan 400 gram.

  De juiste maalschijven of mesjes

  Er zijn mechanieken voor het malen van de koffiebonen. Het is handig om de verschillen te weten en wat de voor en nadelen zijn. We kunnen kort zijn over koffiemolens met mesjes. De kwaliteit van de maling is inconsistent. De koffie is gelijkmatig gemalen. Dit maakt het eigenlijk alleen bruikbaar als filterkoffie en bij de French press.

  Daarnaast heb je globaal 2 soorten maalschijven. Je hebt de conische maalschijven en de vlakke maalschijven. Conisch maalschijven zijn kegelvormige schijven. En de platte maalschijven zijn plat.

  De kwaliteit van de maling ontloopt elkaar eigenlijk niet voor deze 2 verschillende maalschijven. Een voordeel van de conische maalschijven is dat deze sneller maalt en niet heet wordt tijdens het malen. De platte schijven worden wel heet tijdens het malen, dat kan afbreuk doen aan de smaak van je koffie. Een nadeel van koffiemolens met conische schijven is dat deze in de regel duurder zijn.

  Opvangbak voor gemalen koffie en/of pistonhouder

  De meeste koffiemolens worden geleverd met een opvang bak voor de gemalen koffie. Ook al zou je genoeg koffie kunnen malen voor ene hele dag, we raden je aan om net voor het zetten van de koffie de bonen pas te malen. Afhankelijk van hoeveel kopjes koffie je tegelijk wilt zetten, kun je enigszins letten op de inhoud van de opvangbak.

  Ook zijn er koffiemolens met een pistonhouder. Dit is ideaal als je een pistonmachine hebt, je drukt de piston simpelweg in het daarvoor bedoelde vormpje in de bonenmaler en de gemalen koffie komt direct in de piston. Dit is echt een must-have als je een pistonmachine gebruikt om koffie te maken.

  koffiemolen met pistonhouder
  Koffiemolen met pistonhouder

  Welke koffie wil je drinken?

  Eerder in dit artikel werd al beschreven wat de invloed van de maalgraad kan zijn op de koffie die je wilt drinken. Bij filterkoffie zal een andere maalstand gebruikt moeten worden, dan bij het drinken van een espresso. Als je een dus graag met je pistonmachine espresso maakt, is een goede bonenmaler voor jou er één met een fijne maalgraad mogelijkheid. Voor het maken van cappuccino geldt het zelfde, daar heb je ook espresso dus een fijne maalgraad voor nodig.

  Als je cappuccino wilt maken zul je overigens ook nog een melkopschuimer nodig hebben. Wij hebben ook een aparte test gedaan zodat je de beste melkopschuimer kunt kopen.

  Elektrische koffiemolen of handmatig?

  Het voordeel van een handmatige koffiemolen is dat je deze overal kunt gebruiken. Daarnaast is de prijs lager dan een elektrisch model. Een nadeel is dat het malen langer duur. En dat de maalgraad in de meeste gevallen alleen geschikt is voor filterkoffie en French press. Een ander voordeel is natuurlijk dat er geen elektriciteit verbruikt wordt.

  Toch raden wij aan om in waar mogelijk een goede elektrische koffiemachine te kopen. JE stelt makkelijk de maalgraad in, het gaat een stuk sneller en beter.

  Automatische koffiemolen in koffiemachine

  Wat nog gemakkelijker werkt dan een koffiemolen is een koffiezetapparaat met een geïntegreerde bonenmaler. Zo een machine maalt de exact benodigde hoeveelheden bonen voor het kopje koffie dat jij wilt zetten. Veel koffiemachines hebben zo een ingebouwde koffiemolen, voor goede koffiemachines kijk je op onze pagina met beste koffiemachines. Je dient er wel rekening mee te houden dat bij koffiemachines minder invloed op de smaak hebt dan wanneer je de bonen zelf maalt en vervolgens zelf de koffie zet met een percolator, French press, pistonmachine of filter koffiezetapparaat.

  Goedkope merken koffiemolens

  Er zijn ook verschillende winkels die hun eigen huismerk koffiemolen verkopen. Dit zijn bijvoorbeeld de Blokker en Hema. Dit zijn over het algemeen ook prima producten voor diegene die niet heel vaak een koffie grinder hoeven te gebruiken. Deze huismerk apparaatjes zijn namelijk wel iets minder duurzaam dan de opties die je hierboven vindt.

  Conclusie beste koffiemolen

  Kortom, in dit artikel zijn verschillende factoren besproken voor het vinden van een geschikte koffiemolen. Let bij een koffiemolen kopen onder andere op het aantal maalstanden, de grootte van het koffiebonenreservoir en het aantal kopjes wat je met de koffiemolen kunt zetten. Op deze manier kom je vanzelf uit bij de beste koop!

  Je kunt natuurlijk ook simpelweg kiezen voor 1 de opties die je hierboven ziet staan. Dan weet je zeker dat je een goede koop doet en dat je de heerlijkste koffie drinkt van versgemalen bonen.

  Veelgestelde vragen over koffiemolens

  Wat kost een koffiemolen?

  Een goede handmatige koffiemolen kun je al kopen vanaf ongeveer €25,00, zo een handmatige koffiemolen is het goedkoopste model bonenmaler die er te koop is. Een elektrische koffiemolen is te koop vanaf ongeveer €100 en kan oplopen tot wel €800,00.

  Wat voor soorten koffiemolens zijn er?

  We verdelen de koffiemolens onder in 3 categorieën. De handmatige koffiemolen waar je het juiste aantal koffiebonen van te voren moet bepalen en in moet doen. Vervolgens maal je de bonen handmatig met een molentje waar je aan moet draaien. Zo een zelfde model heb je ook elektrisch, je doet het benodigde aantal bonen in de molen, drukt op een knop en de elektrische motor zal de bonen malen.
  Dan heb je ook nog de grind on demand. Bij zo een model zit op de koffiemolen een reservoir met koffiebonen. Wanneer je de koffie wilt malen worden vanuit het reservoir de bonen vers gemaald. Dit is dus de meest verse koffie. Meestal worden de bonen gemalen door een piston onder de maler te houden.

  Wat zijn conische maalschijven?

  Dit zijn kegelvormige schijven die in een koffiemolen ervoor zorgen dat de koffie heel erg fijn gemalen kan worden. Bij deze methode komt er geen hitte vrij zodat er ook metaal gebruikt kan worden als materiaal in de schijven.

  Wat zijn keramische maalschijven?

  Dit is een materiaal dat beter tegen hitte kan dan bijvoorbeeld staal. Dat is bij de meeste koffiemolens wel gewenst omdat er hitte vrij komt tijdens het malen van koffiebonen. Bovendien zijn keramische maalschijven duurzamer dan de stalen varianten.

  Plaats een reactie