Beste kookplaat voor gas, inductie, elektrisch en keramisch in 2024

Laatste update: 17 augustus 2023

Er zijn verschillende type warmtebron kookplaten te koop. Denk aan gas-, inductie- en keramische modellen. Van al deze typen zijn enorm veel modellen waaruit je kunt kiezen. Om dit proces wat makkelijker te maken hebben wij door een uitgebreide test het keuzeproces een stuk makkelijker gemaakt. Zo vind je gemakkelijk de beste kookplaat.

We hebben voor al deze verschillende typen een een uitgebreide test gedaan en de beste koop voor iedere categorie kookplaten gevonden. Als je dus snel de juiste wilt vinden kun je simpelweg 1 van de onderstaande modellen kiezen.

Wanneer je iets meer informatie wilt en verschillende goede modellen wilt zien per type helpen we je ook. Zo hebben we een test waar de beste inductie kookplaat kiezen. En we hebben hetzelfde gedaan met het vinden van een goede gaskookplaat. Op die pagina’s vind je bijvoorbeeld de beste keuze voor specifiek 5 pits, 3 fasen, 90 cm modellen en andere eisen.

Op deze pagina vind je dus gewoon snel en simpel de beste keuze als het op de verschillende warmtebronnen aankomt; keramisch, gas, inductie en elektrisch. Nu zie je eerst snel de eerste 3 met de populairste categorieën. Verder op deze pagina ontdek je waarom juist deze als best getest zijn en vind je ook nog andere categorieën.

Product Categorie Prijs
Beste gaskookplaatETNA KGG673ZTABeste gaskookplaat
Bekijk bij Coolblue Bekijk bij Expert
#Advertentie
Beste inductie kookplaatBosch PIE611BB1EBeste inductie kookplaat
Bekijk bij Amazon
#Advertentie
Elektrische kookplaatAmica AE3440X RVS – 1 faseElektrische kookplaat
#Advertentie
Geen aanbieders gevonden

Aandachtspunten beste kookplaat test

In onze zoektocht naar de beste kookplaat hebben we naar verschillende factoren gekeken. Omdat het verschillende technieken zijn kunnen we niet alle kookplaten hieronder op dezelfde punten testen. Maar er zijn een aantal eigenschappen die voor alle typen belangrijk zijn, hier hebben we op gelet. En natuurlijk ook op type specifieke eigenschappen van de kookplaten.

Alle kookplaten hieronder zijn in ieder geval zo ontworpen dat je erg gemakkelijk de temperatuur nauwkeurig kunt instellen. Dat er tenminste 1 pit is die zo heet kan dat je erop kunt wokken met een wokpan. Ook hebben alle kookplaten hieronder verschillende maten pitten zodat je verschillende pannen en dus erg vel vershillende gerechten op kunt klaarmaken.

Ook is de bouwkwaliteit van alle kookplaten hieronder goed te noemen. Het zijn allemaal solide goede kookplaten die langere tijd mee gaan. Daarnaast vinden we de prijs/kwaliteit van alle als best gekozen kookplaten prima in orde.

En als 1 van de belangrijkste aandachtspunten hebben we gecontroleerd wat de ervaringen van gebruikers zijn. Mensen die een bepaald model al langere tijd gebruiken weten immers hoe het model zich houdt en weten echt wat de kwaliteit ervan is.

Beste kookplaat 2024

1. Beste gaskookplaat - ETNA KGG673ZTA

Beste gaskookplaat
Bekijk bij Coolblue Bekijk bij Expert
#Advertentie

De ETNA KGG673ZTA beschikt over 5 kookzones inclusief een krachtige wokbrander, heeft een geïntegreerde vonkontsteking, stevige robuuste gietijzeren pannendragers die vaatwasserbestendig zijn, is hygiënisch door de ruimtelijke indeling op de kookplaat en heeft een goede prijs/kwaliteit verhouding. Wij hebben de ETNA KGG673ZTA tot beste gaskookplaat gekozen.

De gaskookplaat is voorzien van stevige gietijzeren pannendragers, om te voorkomen dat de pannen verschuiven. Daarbij wordt met deze gietijzeren pannendragers geen schade aan de pannen veroorzaakt. Aan de voorkant van deze gaskookplaat zitten vijf handige knoppen om de kookzones mee in te kunnen stellen. Het model beschikt over een grote wokbrander, twee middelgrote gasbranders en een kleinere gasbrander en een sudderbrander.

Om het koken met deze beste gaskookplaat nog veiliger te maken, hoef je geen lucifers te gebruiken. Het model is voorzien van een vonkontsteking, om de verschillende kookzones te kunnen gebruiken. Houd er rekening mee dat de gasslang, tape en een verloopstuk niet met de kookplaat mee worden geleverd. Deze dien je los aan te schaffen! Mogelijk heb je dergelijke onderdelen nog van een vorige.
Het model is geschikt voor een nisbreedte van 56 cm, een nisdiepte van 51 cm en een nishoogte van 5,4 cm. Houd er rekening dat er minimaal vijf centimeter tussen de nis en muur moet zitten, dit heeft te maken met de veiligheid en de hitte die er van een gaskookplaat afkomt.

 • Eenvoudig te bedienen
 • Heel eenvoudig schoon te maken
 • Strakke vormgeving
 • Grootste gaspit zit achteraan
 • Pannendragers niet geschikt voor vaatwasser

2. Beste inductie kookplaat - Bosch PIE611BB1E

Beste inductie kookplaat
Bekijk bij Amazon
#Advertentie

Met de Bosch PIE611BB1E haal je een van de beste inductie kookplaten van dit moment in huis! Daarbij heeft het model een strakke, stijlvolle uitstraling. Dit model inductiekooktoestel is niet alleen buitengewoon snel, maar ook nog eens erg veilig. Ideaal in een huis met kinderen, die af en toe zelf willen koken. Niet onbelangrijk is dat deze beste kookplaat koken met een laag energieverbruik mogelijk maakt. Zo verbruik je niet onnodig veel stroom tijdens het koken.

Deze kookplaat heeft een inbouwmaat van 560 bij 490 bij 55 millimeter en wordt standaard met een aansluitsnoer van ruim 1 meter aangeleverd. Uniek aan de Bosch PIE611BB1E is de PowerBoost-functie, die voor extra kracht zorgt. Dit versnelt het kookproces, waardoor je maaltijd nog eerder op tafel staat! Zeker in vergelijking met bijvoorbeeld een conventionele keramische kookplaat is deze beste inductiekookplaat erg snel.

Ook de TouchSelect-functie van deze nummer 1 inductie kookplaat is het bekijken waard. Dit handige bedienpaneel maakt het mogelijk om met een druk op de plaat de gewenste kookzone in te stellen. Ook geef je met dit bedienpaneel snel aan, hoeveel vermogen je wilt gebruiken tijdens het koken.

We hebben ook een grondigere test gedaan voor meerdere categorie inductie kookplaten. Check de tests op de pagina beste inductie kookplaten pagina.

Het is uiteraard wel van belang dat je een goede inductie pannenset hebt. Deze zijn vanzelfsprekend nodig om te kunnen koken op deze inductie kookplaat.

 • Strakke vormgeving
 • Fijne Boost-functie voor sneller koken
 • Goede prijs/kwaliteitverhouding
 • Bediening niet altijd zichtbaar

3. Elektrische kookplaat - Amica AE3440X RVS – 1 fase

Elektrische kookplaat
#Advertentie
Geen aanbieders gevonden

De inbouw elektrische kookplaat van Amica is voorzien van 4 gietijzeren kookzones. Daarbij beschikt elke kookzone over 6 standen en zijn er 2 extra krachtige kookzones. De kookplaat heeft een restwarmte-indicator, waardoor je eenvoudig kunt zien of de kookplaat nog warm is. De elektrische kookplaat is gemakkelijk te bedienen dankzij de draaiknoppen en warmt snel op.

Kies je voor Amica, dan kies je voor een betaalbaar merk. Het is niet zomaar dat Amica dit imago heeft, want de reviews die op internet staan liegen er niet om. Wil je betaalbare producten van goede kwaliteit? Dan kies je voor Amica. Het Europese merk bestaat sinds 1945. Door de mooie prijs/kwaliteit en het gemak raden wij deze elektrische kookplaat zeker aan. Een aandachtspuntje is de vijfpolige stekker bij deze kookplaat. Hiervoor heb je een speciale aansluiting nodig, let daar dus goed op.

De Amica AE3440X kookplaat heeft 4 kookzones waarvan 2 extra krachtig en 6 kookstanden. Deze specificaties zijn erg handig en voor elk doel geschikt. Daarom hebben wij de Amica AE3440X Traditionele Inbouwkookplaat RVS – 1 fase als beste elektrische kookplaat gekozen!

 • Voordelige koop
 • Eenvoudig te bedienen
 • Warmt snel op
 • Warmte indicatie na gebruik
 • Geen wokbrander

4. keramische kookplaat - Whirlpool AKM 9010/NE Keramische Kookplaat – Inbouw – 4 kookzones

Deze keramische kookplaat van Whirlpool heeft niet alleen een mooi design, maar is ook erg handig. Door de restwarmteindicatie zie je precies welke kookzones er nog warm zijn. Er zitten in totaal 4 kookzones op deze kookplaat. Wanneer de kookzones warm zijn, krijgen zij een rode kleur. Verder heb je de mogelijkheid om uit 9 warmtestanden te kiezen.

De Whirlpool AKM 9010/NE kookplaat heeft 4 slim verdeelde kookzones waardoor je al je pannen eenvoudig kwijt kunt. De bedieningsknoppen bevinden zich aan de zijkant van de kookplaat. In verschillende reviews hebben wij kunnen lezen dat het snel warm worden van de kookplaat en het design worden gewaardeerd. De kookplaat bevat HiLight, wat betekent dat de plaat binnen 6 seconden op vol vermogen is. Ideaal als je snel een maaltijd op tafel wilt zetten!

Verder heeft deze kookplaat een timer om de kooktijd in te stellen voor een zone naar keuze. Dankzij de goede prijs/kwaliteit verhouding vinden wij de Whirlpool AKM 9010/NE de beste keramische kookplaat!

 • Goede prijs/kwaliteit
 • Mooi design
 • Geen flexibele kookzone die zich aanpast op de grootte van de pan

Beste merk voor kookplaten

Een van de factoren waarop wij gelet hebben bij het vinden van het beste kooktoestel, is het merk ervan. Er bestaat niet één beste kookplaat merk! Wel zijn er wel verschillende goede producenten, die als zeer betrouwbaar worden aangemerkt. Bij het bepalen van het nummer 1 merk hebben we onder meer gelet op de kwaliteit van de kooktoestellen, het aanbod van de kookplaat merken, de prijs/kwaliteitsverhouding, enzovoorts.

Ook bij het beste merk kiezen is het belangrijk om eerst voor jezelf te bepalen of je op zoek bent naar het beste merk gaskookplaat, of het beste merk inductiekookplaat. Een producent van goede gaskookplaten hoeft namelijk niet direct de beste aanbieder van inductiekookplaten te zijn. het tegenovergestelde is eerder waar. Bovenal is het raadzaam om voor een goed kookplaat merk te kiezen met veel aanbod. Zo is de kans het grootst, dat je een model vindt die op je wensen aansluit.

Beste merk gaskookplaat

Kijkende naar het beste merk gaskookplaat, dan vallen voornamelijk merken als Etna en Bosch op. Etna biedt gaskookplaten met een scherpe prijs/kwaliteitsverhouding aan, terwijl Bosch de focus legt op kwaliteit. De gaskookplaten van Bosch hebben doorgaans een strak design en leveren buitengewoon goede prestaties! De modellen van het beste merk gaskooktoestellen Etna zijn simpeler vormgegeven, maar niet minder goed.

Daarnaast zijn er nog tal van andere merken die gaskookplaten maken. Denk bijvoorbeeld aan merken als AEG, Whirlpool en Siemens. Eigenlijk bieden al deze verschillende fabrikanten producten die prima werken. Kookplaten van deze merken kun je dan ook prima aanschaffen als het design en eventuele extra functionaliteit je aanspreekt.

Beste merk inductiekookplaat

Voor een kwalitatief goede inductieplaat, kun je kijken naar de modellen van merken als Siemens, Bosch en Inventum. Ook nu zit er een groot verschil in de prijs van de kooktoestellen van de beste merken. Zo zijn de inductiekookplaten van Siemens en Bosch vaak duurder, dan de modellen van Inventum.

Dit betekent echter niet dat de kwaliteit van Inventum kookplaten veel minder is. Integendeel! Bij een beste merk inductiekookplaat als Siemens is echter meer rekening gehouden met het design van de kookplaat, wat terug te zien is in de prijs hiervan. Datzelfde geldt voor de modellen van Bosch.

Waar op te letten bij kiezen van een goede kookplaat

Naast de keuze uit de verschillende beste merken kookplaten, kun je op tal van andere factoren letten. Zoals eerder omschreven werd, kan de definitie van de beste kookplaat voor iedere gebruiker anders zijn.

Als je trouwens liever een compleet fornuis inclusief oven wilt kun je beter op de pagina beste fornuis kijken. Daar vind je zowel de beste gasfornuizen als inductie fornuizen. In de fornuizen op eerder genoemde pagina is het zo dat je ook direct oven vind in het apparaat.

Voor de een is een model met twee pitten de beste keuze, terwijl anderen een kooktoestel met vier of zelfs zes pitten als de beste kookplaat beschouwen. Onderstaand beschrijven we verschillende aspecten om rekening mee te houden bij het bepalen van de beste keuze.

Aantal pitten

Kookplaten verschillen onder meer in het aantal pitten wat ze je bieden. Vaak heb je hierbij de keuze uit een 1 pits-, 2 pits-, 4 pits- of 6 pits kooktoestel. Een 1 pits- en 2 pits kooktoestel is vooral interessant voor op de camping of tijdens een trektocht. Ook in studentenkamers wordt een 1 pits- of 2 pits kookplaat af en toe gebruikt. Het voordeel aan deze modellen is dat ze vaak werken met een 1-faseaansluiting.

De kookplaten met 4 of 6 pitten zijn bedoeld voor gezinswoningen. Zo heb je voldoende ruimte voor een pan met vlees of vis, een pan met aardappelen of pasta en een pan met groente. Bij een 4 pits of 6 pits elektrische kookplaat is het belangrijk om je te beseffen dat een 3-faseaansluiting noodzakelijk is.

Een 6 pits kookplaat is overigens eigenlijk altijd wel breder dan de 60 cm die gebruikelijk is. Dan kom je bijvoorbeeld al snel terecht op een 90 cm inductie kookplaat.

Inbouwmaten kookplaten

Naast het aantal pitten, kan de beste kookplaat verschillende formaten hebben. Dit hangt enigszins samen met het aantal pitten van het kooktoestel. Je hebt hierbij vaak de keuze uit de nismaat 56×49, een model van 60 cm of een model van 90 cm. Ook zien we de laatste tijd een opkomst van kookplaten die 80 cm en 70 cm breed zijn.

Naast het feit dat de inbouwmaten van kookplaten afhankelijk zijn van het aantal pitten, dien je hierbij goed te kijken naar de ruimte in de keuken. Je wilt immers voldoende ruimte overhouden om het eten te kunnen bereiden. Een te grote kookplaat neemt niet alleen onnodig veel ruimte in, maar kan je keuken ook een rommelige uitstraling geven.

We hebben een speciale pagina geschreven met informatie over inbouw inductie kookplaten.

Elektrische of gas kookplaat

Een derde bepalende factor is het type kookplaat wat je aanschaft. De beste koop wordt vaak aangewezen voor de categorieën keramisch, inductie en gas. Het is afhankelijk van de aansluiting in je keuken, welk model het interessantst voor je is. Hoewel steeds meer mensen van een gaskookplaat overstappen naar een keramisch of inductiemodel, is het niet altijd rendabel om de gasaansluiting in huis te laten vervangen.

Voor een keramische- of inductiekookplaat heb je in veel gevallen een 3-faseaansluiting nodig. Via deze 3-faseaansluiting kan krachtstroom aan het kooktoestel in de keuken geleverd worden. Let bij de aanschaf van een keramische kookplaat goed op het verschil tussen een keramisch model en een klassieke variant met gietijzeren verwarmingselementen.

Bovendien heb je voor inductiekookplaten speciale pannen nodig. De pannen moeten in staat zijn de elektro magnetische golven om te zetten in warmte. Ontdek ook wat volgens ons de beste inductiepannen zijn.

Kookplaat zonder of met afzuiging

Tot slot is het belangrijk om te letten op het feit of de kookplaat zonder of met afzuiging wordt aangeleverd. Sommige kooktoestellen beschikken over een ingebouwde afzuiging, waardoor een afzuiger boven de kookplaat niet langer noodzakelijk is.

Mocht je momenteel geen eigen afzuiger hebben, dan is het sterk aan te raden om voor 1 van de kookplaten met ingebouwde afzuiging te kiezen. Zo worden vieze geurtjes en condens snel afgevoerd! Bovendien hoef je dan ook niet nog eens een afzuigkap op te hangen, dit scheelt ook weer een rookkanaal naar buiten. Alhoewel je natuurlijk ook altijd een afzuigkap zonder afvoer kunt kopen.

Conclusie beste kookplaat

Een goede kookplaat vinden is niet zo makkelijk. Er zijn zoveel modellen te koop dat het lastig is om de juiste voor jouw wensen en eisen te vinden. Met de bovenstaande test vind je toch gemakkelijk en snel een goede koop. Alle kookplaten hierboven zijn goede modellen, wanneer je 1 van de bovenstaande koopt, weet je zeker dat je een goede kookplaat koopt.

Anders kun je altijd met de aandachtspunten die eronder staan in onze koopgids zelf een goed model vinden. Let er goed op dat je de aandachtspunten goed doorneemt als je zelf een model gaat kopen.

Veelgestelde vragen over kookplaten

Wat is het verschil tussen keramische kookplaat en inductie?

Een keramische kookplaat werkt door middel van elektrische verwarmingselementen. Een inductie model werkt door middel van magnetische golven die de bodem van de pan heet maken.

Wat is de goedkoopste kookplaat?

Een goede kookplaat kun je kopen vanaf ongeveer €240. Dat zijn dan ook direct de goedkopere opties.

Is koken op gas of inductie kookplaten goedkoper?

In 2022 is het koken op gas nog goedkoper dan het koken op inductie. Dit is anders wanneer je zonnepanelen op je dak hebt liggen.

Plaats een reactie