Beste kookplaat voor gas en inductie in 2021

Laatste update: 3 januari 2021 Grote keukenapparaten

Kookplaten komen in verschillende soorten voor, denk aan gas-, inductie- en keramische kookplaten. De diversiteit aan mogelijkheden maakt het vinden van de meest geschikte kookplaat niet altijd even gemakkelijk! Wat voor jou de beste keus is, hangt van verschillende factoren af. Wil je bijvoorbeeld een keuken met een ingebouwde kookplaat? Heb je al een gasaansluiting in de keuken, of zou deze los moeten worden aangelegd? Beschik je over een 3-faseaansluiting voor een elektrische kookplaat? Enzovoorts.

In dit artikel geven we je een handig overzicht van de beste kookplaten van dit moment. Ook geven we je tips om voor jezelf tot de beste keus kookplaat te komen!

We hebben deze pagina opgedeeld in de volgende onderdelen:

Beste kookplaat

Waar we op gelet hebben

In onze zoektocht naar de nummer 1 kookplaat hebben we naar verschillende factoren gekeken. Welke kookplaat is het best getest door andere organisaties? Wat zijn de ervaringen van consumenten met de beste kookplaten? Welk merk heeft een betrouwbare reputatie op het gebied van gas-, inductie- en keramische kookplaten? Enzovoorts. Wanneer een goede kookplaat als best getest wordt aangemerkt, betekent dit niet direct, dat dit ook voor jou de beste keus is. Het is natuurlijk ook afhankelijk van de eisen die je stelt.

Een kookplaat die het best getest is kan bijvoorbeeld vier pitten hebben, maar daar heb je natuurlijk niks aan als jij op zoek bent naar een model met twee pitten! Daarbij kan de kookplaat een gasaansluiting nodig hebben, terwijl jij alleen een aansluiting voor een elektrisch kooktoestel, bijvoorbeeld een perilex aansluiting, in huis hebt. Bekijk dus eerst wat voor type kookplaat (gas, inductie of keramisch) je zoekt, om binnen die categorie de beste geteste kookplaat aan te kunnen schaffen.

1. ETNA KGG673ZTA - Beste gaskookplaat

Beste gaskookplaat ETNA KGG673ZTA
  • Eenvoudig te bedienen
  • Heel eenvoudig schoon te maken
  • Strakke vormgeving
  • Grootste gaspit zit achteraan
  • Pannendragers niet geschikt voor vaatwasser

De ETNA KGG673ZTA beschikt over 5 kookzones inclusief een krachtige wokbrander, heeft een geïntegreerde vonkontsteking, stevige robuuste gietijzeren pannendragers die vaatwasserbestendig zijn, is hygiënisch door de ruimtelijke indeling op de kookplaat en heeft een goede prijs/kwaliteit verhouding. Wij hebben de ETNA KGG673ZTA tot beste gaskookplaat gekozen.

De gaskookplaat is voorzien van stevige gietijzeren pannendragers, om te voorkomen dat de pannen verschuiven. Daarbij wordt met deze gietijzeren pannendragers geen schade aan de pannen veroorzaakt. Aan de voorkant van deze gaskookplaat zitten vijf handige knoppen om de kookzones mee in te kunnen stellen. Het model beschikt over een grote wokbrander, twee middelgrote gasbranders en een kleinere gasbrander en een sudderbrander.

Om het koken met deze beste gaskookplaat nog veiliger te maken, hoef je geen lucifers te gebruiken. Het model is voorzien van een vonkontsteking, om de verschillende kookzones te kunnen gebruiken. Houd er rekening mee dat de gasslang, tape en een verloopstuk niet met de kookplaat mee worden geleverd. Deze dien je los aan te schaffen! Mogelijk heb je dergelijke onderdelen nog van een vorige.
Het model is geschikt voor een nisbreedte van 56 cm, een nisdiepte van 51 cm en een nishoogte van 5,4 cm. Houd er rekening dat er minimaal vijf centimeter tussen de nis en muur moet zitten, dit heeft te maken met de veiligheid en de hitte die er van een gaskookplaat afkomt.


2. Bosch PIE611BB1E - Beste inductie kookplaat

Beste inductie kookplaat Bosch PIE611BB1E
  • Strakke vormgeving
  • Fijne Boost-functie voor sneller koken
  • Goede prijs/kwaliteitverhouding
  • Bediening niet altijd zichtbaar

Met de Bosch PIE611BB1E haal je een van de beste inductie kookplaten van dit moment in huis! Daarbij heeft het model een strakke, stijlvolle uitstraling. Dit model inductiekooktoestel is niet alleen buitengewoon snel, maar ook nog eens erg veilig. Ideaal in een huis met kinderen, die af en toe zelf willen koken. Niet onbelangrijk is dat deze beste kookplaat koken met een laag energieverbruik mogelijk maakt. Zo verbruik je niet onnodig veel stroom tijdens het koken.

Deze kookplaat heeft een inbouwmaat van 560 bij 490 bij 55 millimeter en wordt standaard met een aansluitsnoer van ruim 1 meter aangeleverd. Uniek aan de Bosch PIE611BB1E is de PowerBoost-functie, die voor extra kracht zorgt. Dit versnelt het kookproces, waardoor je maaltijd nog eerder op tafel staat! Zeker in vergelijking met bijvoorbeeld een conventionele keramische kookplaat is deze beste inductiekookplaat erg snel.

Ook de TouchSelect-functie van deze nummer 1 inductie kookplaat is het bekijken waard. Dit handige bedienpaneel maakt het mogelijk om met een druk op de plaat de gewenste kookzone in te stellen. Ook geef je met dit bedienpaneel snel aan, hoeveel vermogen je wilt gebruiken tijdens het koken.

We hebben ook een grondigere test gedaan voor meerdere categorie inductie kookplaten. Check de tests op de pagina beste inductie kookplaten pagina.

Het is uiteraard wel van belang dat je een goede inductie pannenset hebt. Deze zijn vanzelfsprekend nodig om te kunnen koken op deze inductie kookplaat.


Beste merk voor kookplaten

Een van de factoren waarop wij gelet hebben bij het vinden van het beste kooktoestel, is het merk van de kookplaat. Er bestaat niet één beste kookplaat merk! Wel zijn er wel verschillende goede kookplaatproducenten, die als zeer betrouwbaar worden aangemerkt. Bij het bepalen van het nummer 1 kookplaat merk hebben we onder meer gelet op de kwaliteit van de kooktoestellen, het aanbod van de kookplaat merken, de prijs/kwaliteitsverhouding, enzovoorts.

Ook bij het beste merk kiezen is het belangrijk om eerst voor jezelf te bepalen of je op zoek bent naar het beste merk gaskookplaat, of het beste merk inductiekookplaat. Een producent van goede gaskookplaten hoeft namelijk niet direct de beste aanbieder van inductiekookplaten te zijn. het tegenovergestelde is eerder waar. Bovenal is het raadzaam om voor een goed kookplaat merk te kiezen met veel aanbod. Zo is de kans het grootst, dat je een kookplaat vindt die op je wensen aansluit.

Beste merk gaskookplaat

Kijkende naar het beste merk gaskookplaat, dan vallen voornamelijk merken als Etna en Bosch op. Etna biedt gaskookplaten met een scherpe prijs/kwaliteitsverhouding aan, terwijl Bosch de focus legt op kwaliteit. De gaskookplaten van Bosch hebben doorgaans een strak design en leveren buitengewoon goede prestaties! De modellen van het beste merk gaskooktoestellen Etna zijn simpeler vormgegeven, maar niet minder goed.

Daarnaast zijn er nog tal van andere merken die gaskookplaten maken. Denk bijvoorbeeld aan merken als AEG, Whirlpool en Siemens. Eigenlijk bieden al deze verschillende fabrikanten producten die prima werken. Kookplaten van deze merken kun je dan ook prima aanschaffen als het design en eventuele extra functionaliteit je aanspreekt.

Beste merk inductiekookplaat

Voor een kwalitatief goede inductieplaat, kun je kijken naar de modellen van merken als Siemens, Bosch en Inventum. Ook nu zit er een groot verschil in de prijs van de kooktoestellen van de beste merken. Zo zijn de inductiekookplaten van Siemens en Bosch vaak duurder, dan de modellen van Inventum. Dit betekent echter niet dat de kwaliteit van Inventum inductiekooktoestellen veel minder is. Integendeel! Bij een beste merk inductiekookplaat als Siemens is echter meer rekening gehouden met het design van de kookplaat, wat terug te zien is in de prijs hiervan. Datzelfde geldt voor de modellen van Bosch.

Waar op te letten bij kiezen kookplaat

Naast de keuze uit de verschillende beste merken kookplaten, kun je op tal van andere factoren letten. Zoals eerder omschreven werd, kan de definitie van de beste kookplaat voor iedere gebruiker anders zijn.

Als je trouwens liever een compleet fornuis inclusief oven wilt kun je beter op de pagina beste fornuis kijken. Daar vind je zowel de beste gasfornuizen als inductie fornuizen. In de fornuizen op eerder genoemde pagina is het zo dat je ook direct oven vind in het apparaat.

Voor de een is een kookplaat met twee pitten de beste keuze, terwijl anderen een kooktoestel met vier of zelfs zes pitten als de beste kookplaat beschouwen. Onderstaand beschrijven we verschillende aspecten om rekening mee te houden bij het bepalen van de beste keuze.

Aantal pitten

Kookplaten verschillen onder meer in het aantal pitten wat ze je bieden. Vaak heb je hierbij de keuze uit een 1 pits-, 2 pits-, 4 pits- of 6 pits kooktoestel. Een 1 pits- en 2 pits kooktoestel is vooral interessant voor op de camping of tijdens een trektocht. Ook in studentenkamers wordt een 1 pits- of 2 pits kookplaat af en toe gebruikt. Het voordeel aan deze modellen is dat ze vaak werken met een 1-faseaansluiting.

De kookplaten met 4 of 6 pitten zijn bedoeld voor gezinswoningen. Zo heb je voldoende ruimte voor een pan met vlees of vis, een pan met aardappelen of pasta en een pan met groente. Bij een 4 pits of 6 pits elektrische kookplaat is het belangrijk om je te beseffen dat een 3-faseaansluiting noodzakelijk is.

Inbouwmaten kookplaten

Naast het aantal pitten, kan de beste kookplaat verschillende formaten hebben. Dit hangt enigszins samen met het aantal pitten van het kooktoestel. Je hebt hierbij vaak de keuze uit de nismaat 56×49, een model van 60 cm of een model van 90 cm. Naast het feit dat de inbouwmaten van kookplaten afhankelijk zijn van het aantal pitten, dien je hierbij goed te kijken naar de ruimte in de keuken. Je wilt immers voldoende ruimte overhouden om het eten te kunnen bereiden. Een te grote kookplaat neemt niet alleen onnodig veel ruimte in, maar kan je keuken ook een rommelige uitstraling geven.

Elektrisch of gas

Een derde bepalende factor is het type kookplaat wat je aanschaft. De beste kookplaat wordt vaak aangewezen voor de categorieën keramisch, inductie en gas. Het is afhankelijk van de aansluiting in je keuken, welk model beste kookplaat het interessantst voor je is. Hoewel steeds meer mensen van een gaskookplaat overstappen naar een keramisch of inductiemodel, is het niet altijd rendabel om de gasaansluiting in huis te laten vervangen.

Voor een keramische- of inductiekookplaat heb je in veel gevallen een 3-faseaansluiting nodig. Via deze 3-faseaansluiting kan krachtstroom aan het kooktoestel in de keuken geleverd worden. Let bij de aanschaf van een keramische kookplaat goed op het verschil tussen een keramisch model en een klassieke variant met gietijzeren verwarmingselementen.

Bovendien heb je voor inductiekookplaten speciale pannen nodig. De pannen moeten in staat zijn de elektro magnetische golven om te zetten in warmte. Ontdek ook wat volgens ons de beste inductiepannen zijn.

Zonder of met afzuiging

Tot slot is het belangrijk om te letten op het feit of de kookplaat zonder of met afzuiging wordt aangeleverd. Sommige kooktoestellen beschikken over een ingebouwde afzuiging, waardoor een afzuiger boven de kookplaat niet langer noodzakelijk is. Mocht je momenteel geen eigen afzuiger hebben, dan is het sterk aan te raden om voor 1 van de kookplaten met ingebouwde afzuiging te kiezen. Zo worden vieze geurtjes en condens snel afgevoerd! Bovendien hoef je dan ook niet nog eens een afzuigkap op te hangen.

Plaats een reactie