Beste messenset 2020 voor de serieuze hobbykok

Laatste update: 6 juli 2020 Keukengerei

Het vinden van de beste messenset is een droom van veel hobbykoks! Waar men in de thuiskeuken vaak simpele, vaak wat kleine messen gebruikt, werken professionele koks met grote goede koksmessen. Dat is niet voor niks, met zulke messen kun je simpelweg beter en sneller werken. Op deze pagina zie je welke set je het best kunt kopen als je net als de professionals een goede messenset wilt gaan gebruiken tijdens het koken.

Onze experts hebben uitgebreid de ervaringen van andere vernomen en hebben de sets uitgebreid getest. Uit deze ondervindingen vind je hier direct de beste koop voor verschillende eisen bij het kiezen van een messenblok.

Productnaam Categorie Kopen
Beste koksmessen Global G9211 Messenset (3-delig)Global G9211 Messenset (3-delig)Beste koksmessen Koop bij Bol.com
Japanse messensetDiamant Sabatier Riyouri Messenblok 5-deligJapanse messensetKoop bij Coolblue Koop bij Bol.com
beste professionele messenset wusthof classic ikon messenblok 6 deligWusthof Classic Ikon Messenblok (6-delig)Beste professionele messensetKoop bij Coolblue Koop bij Bol.com

Om de informatie op deze pagina overzichtelijk te houden hebben we de informatie opgedeeld in de volgende onderwerpen.

beste messenset

Aandachtspunten beste messenset test

Bij het vinden van de beste koksmessen set hebben we op verschillende punten gelet. Zo hebben we gekeken welk soort messen er in de set aanwezig zijn. Een goede messenset heeft volgens ons zo veel mogelijk verschillende soorten messen erin. Daarnaast hebben we gekeken naar de kwaliteit van de messen, zijn de messen scherp en blijven ze dat. Ook hebben we gekeken naar het design, maar dat is vanzelfsprekend behoorlijk persoonlijk.

1. Global G9211 Messenset (3-delig) - Beste koksmessen

Beste koksmessen Global G9211 Messenset (3-delig)
 • Messen blijven een lange tijd scherp
 • Fijne, zeer dunne messen
 • Producten van een hoge kwaliteit
 • Geleverd zonder een messenblok
 • Niet geschikt voor de vaatwasser

Deze stijlvol vormgegeven Global G9211 Messenset (3-delig) wordt door velen beschouwd als de set met de beste koksmessen. Een voordeel aan de messen van uit deze beste messenset is het feit dat deze messen Japans geslepen zijn. Dit maakt dat de messen ontzettend scherp zijn en veel minder vaak geslepen hoeven te worden, dan een Europees geslepen messenset. De hardheid van de messen is respectievelijk 56, 57 en 58 Rockwell. Zo zijn de messen uit de set met de beste koksmessen zeer breed inzetbaar.

De messen uit deze zet zijn gemaakt van roestvrijstaal. Dit maakt dat de kans op beschadigingen aan de messen klein is. Houd er rekening mee dat een Japans geslepen mes vaak een zeer dun lemmet heeft. Dit maakt dat de messen iets kwetsbaarder zijn dan de dikkere Europees geslepen messen. De messen in deze set zijn te gebruiken als broodmes, fileermes en koksmes. De messen hebben een zilveren kleur en bieden je een slijphoek van 17 graden. Houd er rekening mee dat de messen uit deze beste messenset met koksmessen niet in de vaatwasser gewassen kunnen worden.


2. Diamant Sabatier Riyouri Messenblok 5-delig - Japanse messenset

Japanse messenset Diamant Sabatier Riyouri Messenblok 5-delig
 • Japans geslepen, dus erg dun
 • Geschikt voor de vaatwasser
 • Verschillende soorten messen
 • Messen zijn lastig zelf te slijpen

Op zoek naar de beste Japanse messen, die ook nog eens een eyecatcher vormen op je keukenblad? Kijk dan zeker eens naar deze Diamant Sabatier Riyouri Messenblok 5-delige messenset. Veel koks beschouwen het messenblok met deze vijf messen als de beste messenset van dit moment. Het fijne aan een Japanse messenset is dat ze een hoge hardheid hebben. Dit maakt dat de messen minder vaak geslepen hoeven te worden en lang scherp blijven. De messen uit deze Japanse messenset hebben een hardheid van 56 en 57 Rockwell.

De beste Japanse messen uit dit messenblok zijn gemaakt van roestvrijstaal. Je vindt in deze set een broodmes, een groentemes, een koksmes, een officemes en een santokumes. De diversiteit aan messen uit deze beste messenset biedt voor ieder gerecht een passend mes! De messen hebben een slijphoek van 15 graden en zijn zilver van kleur. Zeker in combinatie met het houten messenblok bij deze messenset, staat deze messenset prachtig op een keukenblad. De messen zijn vaatwasmachinebestendig en kunnen zo eenvoudig gereinigd worden.


3. Wusthof Classic Ikon Messenblok (6-delig) - Beste professionele messenset

beste professionele messenset wusthof classic ikon messenblok 6 delig
 • Bijzonder goede kwaliteit
 • Messen zijn zeer scherp
 • Goede combinatie van messen
 • Messenblok kan lastig schoon te maken zijn

Het Wusthof Classic Ikon Messenblok (6-delig) is het kleinere broertje van de gelijknamige set met 8 messen. Velen zien deze messenset als de beste professionele messenset, die je alle messen biedt voor het bereiden van de lekkerste gerechten! Met deze beste messenset ben je ervan verzekerd dat de messen een lange tijd meegaan, zonder bot te worden. De messen in deze set zijn Europees geslepen, wat betekent dat ze erg stevig zijn. Het lemmet van een me suit dit messenblok is gemaakt van roestvrijstaal. Beschadigingen aan de messen worden zodoende voorkomen.

Deze beste professionele messenset bevat een broodmes, een koksmes, een officemes, een santokumes, een trancheermes en een vleesmes. De messen uit dit stijlvol vormgegeven messenblok hebben een slijphoek van 20 graden en zijn zwart van kleur. Dit maakt dat het messenblok goed past binnen de meeste keukens. Deze messenset kan een heuse eyecatcher op je keukenblad vormen! Het is mogelijk om de messen in de vaatwasmachine te wassen.


Soorten messen

Het is van verschillende aspecten afhankelijk, welke soorten messen het meest gebruikt zullen worden. Denk aan de verschillende doelen waarvoor de soorten messen kunnen worden ingezet. Messen worden onder andere aangeboden als een koksmes, een broodmes, een vleesmes, een tomatenmes en een officemes. Onderstaand beschrijven we de eigenschappen van de verschillende messensoorten, om je een beter beeld te geven van de verschillende doelen waarvoor ze kunnen worden ingezet. Vaak bevat de beste messenset al deze messen, zodat je een complete set voor in de keuken hebt!

Koksmes

Een koksmes is voor velen het meest bekende en ook meest gebruikte mes. Vaak heeft een Japans koksmes uit de beste messenset een hoog lemmet, die richting de punt van het mes smaller wordt. Voor een hobbykok is een koksmes met een lengte van 20 centimeter vaak voldoende om gerechten te kunnen bereiden. In professionele keukens kiest men voor een groter mes, die bijvoorbeeld al snel een lengte van 25 tot 27 centimeter kan hebben. Het gebruik van een Japans koksmes is onder andere ideaal voor het snijden van groente, het fijner snijden van kruiden, enzovoorts.

Voor het echt fijn snijden van een ingrediƫnten, bijvoorbeeld voor tapenade, kan natuurlijk het best gebruik gemaakt worden van een staafmixer. Zo een apparaat hakt en/of snijdt de ingrediƫnten echt heel fijn. Een andere mogelijkheid is om te kiezen voor een goede blender.

Vleesmes

Naast het koksmes zit er vaak een vleesmes is een de beste messenset. De vorm van een vleesmes komt in grote lijnen overeen met een broodmes. Zo is een vleesmes vaak, net als een broodmes, ongeveer 20 centimeter lang. Het vleesmes heeft echter geen gekarteld snijvlak, maar wordt uitgevoerd met een glad snijvlak. Gebruik het mes bijvoorbeeld voor het in het kleine stukjes snijden van grote lappen fles, of voor het ontleden van de vleugels van gevogelte.

Officemes

Van de verschillende messen uit de nummer 1 messenset is het officemes het kleinste type mes. Dit mes is vaak te vergelijken met bijvoorbeeld een aardappelmesje, zoals je die wellicht al in de keuken gebruikt. Het lemmet van een officemes heeft een lengte van circa 10 centimeter en is daarnaast voorzien van een glad snijvlak. Gebruik het officemes onder andere voor het snijden van groenten, fruit en kleine stukjes vlees.

Groentemes

Een groentemes wordt ook wel een tomatenmes genoemd en is voorzien van een gekarteld snijvlak. Net als bijvoorbeeld het officemes en aardappelmesje is een groentemes relatief klein in vergelijking met andere messen uit de beste messenset. Gebruik het beste groentemes voor het snijden van groente en fruit, waarvan de binnenzijde zacht is. Niet voor niets noemt men een groentemes vaak ook tomatenmes! Naast een tomaat kun je ook een komkommer of bijvoorbeeld een pompoen met dit mesje snijden.

Japanse of Europese messensets

Bij de aanschaf van een nieuwe messenset heb je onder andere de keuze uit Japanse of Europese messensets. Het is belangrijk om te weten wat het verschil tussen Japanse en Europese messenset is, om een goede vergelijking te kunnen maken. Over het algemeen is een Europese messenset iets gunstiger geprijsd dan een Japanse set, evenals dat deze modellen vaak zwaarder in gewicht zijn. Met handige tools kun je de messen eenvoudig scherp houden.

Een nadeel van de Europese messenset is dat deze messen sneller geslepen moeten worden dan een Japanse messenset. Deze Japanse messensets zijn daarbij gemaakt van hard staal, wat ze onder andere van een scherpe snijhoek voorziet. Ook het lemmet van een Japans mes is doorgaans dunner dan die van een Europees mes. Dit maakt de messen van een Japanse messenset wel iets gevoeliger dan de messen uit een Europese messenset. Voor echt dunne plakjes kun je het best een snijmachine kopen.

Conclusie beste messenset

Kortom, uit dit artikel over de beste messensets van dit moment blijkt hoeveel mogelijkheden je momenteel hebt. Allereerst is het raadzaam om voor jezelf na te gaan, welke messen je wilt kunnen gebruiken. Bedenk hierbij goed of je de messen van een professionele kok wilt gebruiken, of voor messen van een hobbykok kiest. Zoals reeds beschreven werd heeft die invloed op de lengte van het lemmet van een mes. Kijk ook eens naar de beste messensets die je op deze pagina vindt om een review van een specifieke set te lezen.

Plaats een reactie