Beste messenset 2024, koksmessen, Japanse, Professionele en meer

Laatste update: 14 augustus 2023

Het vinden van de beste messenset is een droom van veel hobbykoks! Waar men in de thuiskeuken vaak simpele, vaak wat kleine messen gebruikt, werken professionele koks met grote, goede en scherpe koksmessen. Dat is niet voor niks, met zulke messen kun je simpelweg beter en sneller werken. Op deze pagina zie je welke set je het best kunt kopen als je net als de professionals een goede messenset wilt gaan gebruiken tijdens het koken.

Onze experts hebben uitgebreid de ervaringen van andere vernomen en hebben de sets uitgebreid getest. Uit deze ondervindingen vind je hier direct de beste koop voor verschillende eisen bij het kiezen van een messenblok. Verder op de pagina vind je nog meer koksmessen voor andere gebruiksdoelen en vind je een uitgebreide samenvatting waarom we het betreffende mes als beste keus in een bepaalde categorie hebben gekozen.

Product Categorie Prijs
Beste messenset algemeenDeik Messenblok 16-delige keukenmessensetBeste messenset algemeen
Bekijk bij Bol
#Advertentie
Beste koksmessenGlobal G2111 Messenset (3-delig)Beste koksmessen
Bekijk bij Bol
#Advertentie
Japanse messensetSumisu Japanse messenset – 4 deligJapanse messenset
Bekijk bij Bol
#Advertentie

Aandachtspunten messenset test

Bij het vinden van de beste koksmessen set hebben we op verschillende punten gelet. Deze punten zijn in alle categorieën belangrijk. De categorie specifieke belangrijke tests hebben doen we bij de desbetreffende categorie.

 • Welk soort messen er in de set aanwezig zijn. Een goede messenset heeft volgens ons zo veel mogelijk verschillende soorten messen erin.
 • De kwaliteit van de messen, de messen moeten scherp zijn en dat blijven.
 • De balans in de messen. Bij het snijden in de keuken is het prettig wanneer als het gewicht goed verdeeld is over het lemmet en het heft.
 • Ook hebben we gekeken naar het design, maar dat is vanzelfsprekend erg persoonlijk. Wel kunnen we zien of er voldoende liefde in het ontwerp gegaan is.

Beste messenset 2024

1. Beste messenset algemeen - Deik Messenblok 16-delige keukenmessenset

Beste messenset algemeen
Bekijk bij Bol
#Advertentie

De messenset van Deik beschikt over 10 messen. Deze messenset is gemaakt van hoogwaardig roestvrijstaal. Ieder mes is gesmeed uit 1 stuk waardoor ze perfect uitgebalanceerd, licht en van uitstekende kwaliteit zijn. Daarom hebben wij de Deik 16-delige keukenmessenset gekozen tot beste messenset algemeen.

De messen zijn gemaakt met een unieke conische messlijptechnologie, de snit is nauwkeurig en scherp. De messen hebben goede grip dankzij het ergonomisch ontworpen handgreep. De scherpe lemmeten zijn gemaakt van speciaal Damascusstaal van Duitse Makelij en het houten messenblok is van eikenhout gemaakt. De 16-delige messenset bestaat uit: het houten blok, een koksmes van 8 inch, een aanzetstaal van 8 inch, trancheermes van 8 inch, universeel mes van 5 inch, een santokumes van 5 inch, een tomatenmes van 5 inch, 6 steakmessen van 4,5 inch, 2 schilmesjes van 3,5 en 3 inch en een schaar. Als je al steakmessen hebt, is deze set wellicht te uitgebreid.

Deze 16-delige messenset is een set van hoogwaardige kwaliteit. Het materiaal is bestand tegen corrosie en oxidatie wat de messen duurzaam en onderhoudsvriendelijk maakt. Het mooie robuuste houten blok zorgt ervoor dat messen netjes blijven en dat je ze veilig kunt opbergen en kunt weg zetten op het aanrecht. Door de veelzijdigheid van het aantal mesjes in het messenset past het thuis in iedere keuken en daarom een goede koop voor algemeen gebruik.

 • Gemaakt van hoogwaardig roestvrij Damascusstaal
 • Ieder mes is gesmeed uit 1 stuk staal - Professioneel
 • 16-Delige set met aanzetstaal
 • Niet geschikt voor vaatwasser

2. Beste koksmessen - Global G2111 Messenset (3-delig)

Beste koksmessen
Bekijk bij Bol
#Advertentie

Deze stijlvol vormgegeven Global G2111 Messenset wordt door velen beschouwd als de set met de beste koksmessen. Een voordeel aan de messen van uit deze beste messenset is het feit dat deze messen Japans geslepen zijn. Dit maakt dat de messen ontzettend scherp zijn en veel minder vaak geslepen hoeven te worden, dan een Europees geslepen messenset. De hardheid van de messen is respectievelijk 56, 57 en 58 Rockwell. Zo zijn de messen uit de set met de beste koksmessen zeer breed inzetbaar.

De messen uit deze zet zijn gemaakt van roestvrijstaal. Dit maakt dat de kans op beschadigingen aan de messen klein is. Houd er rekening mee dat een Japans geslepen mes vaak een zeer dun lemmet heeft. Dit maakt dat de messen iets kwetsbaarder zijn dan de dikkere Europees geslepen messen. De messen in deze set zijn te gebruiken als broodmes, fileermes en koksmes. De messen hebben een zilveren kleur en bieden je een slijphoek van 17 graden. Houd er rekening mee dat de messen uit deze beste messenset met koksmessen niet in de vaatwasser gewassen kunnen worden.

 • Messen blijven een lange tijd scherp
 • Fijne, zeer dunne messen
 • Producten van een hoge kwaliteit
 • Geleverd zonder een messenblok
 • Niet geschikt voor de vaatwasser

3. Japanse messenset - Sumisu Japanse messenset – 4 delig

Japanse messenset
Bekijk bij Bol
#Advertentie

Op zoek naar de beste Japanse messen, die ook nog eens een eyecatcher vormen op je keukenblad? Kijk dan zeker eens naar deze Sumisi Japanse messenset. Veel mensen beschouwen deze Japanse messenset de beste van dit moment.

Het fijne aan een Japanse messenset is dat ze een hoge hardheid hebben. Dit maakt dat de messen minder vaak geslepen hoeven te worden en lang scherp blijven. De messen uit deze Japanse messenset hebben een hardheid 60 Rockwell.

De beste Japanse messen uit dit messenblok zijn gemaakt van damasstaal. Je vindt in deze set een hakmes, een fileermes, en 2 chefmessen voor algemeen gebruik. De diversiteit aan messen uit deze beste messenset biedt voor ieder gerecht een passend mes! De messen hebben een slijphoek van 15 graden en zijn zilver van kleur.

 • Japans geslepen, dus erg dun
 • Verschillende soorten messen
 • Messen zijn lastig zelf te slijpen

4. Beste professionele messenset - Diamant Sabatier Integra Messenblok (8-delig)

Het Diamant Sabatier Integra Messenblok (8-delig) is de beste professionele messenset met 8 messen en dit alles in een mooi blok. Velen zien deze messenset als de beste messenset voor de thuiskok die de messen regelmatig gebruikt. De set biedt je alle messen voor het bereiden van de lekkerste gerechten! Met deze professionele messen ben je ervan verzekerd dat de messen een lange tijd meegaan, zonder bot te worden. De messen in deze set zijn Europees geslepen, wat betekent dat ze erg stevig zijn en van een hoge kwaliteit. Het lemmet van de messen uit dit messenblok zijn gemaakt van roestvrijstaal. Beschadigingen aan de messen worden zodoende voorkomen.

Deze beste professionele messenset bevat een broodmes, een koksmes, een officemes, een santokumes, een trancheermes en een vleesmes. De messen uit dit stijlvol vormgegeven messenblok hebben een slijphoek van 15 graden en zijn zwart van kleur. Dit maakt dat het messenblok goed past binnen de meeste keukens. Deze messenset kan een heuse eyecatcher op je keukenblad vormen! Het is mogelijk om de messen in de vaatwasmachine te wassen.

 • Bijzonder goede kwaliteit
 • Messen zijn zeer scherp
 • Goede combinatie van messen
 • Messenblok kan lastig schoon te maken zijn

5. BK messenset - BK Advance 13 delig messenset

BK messenset
Bekijk bij Bol
#Advertentie

De BK Advance messenset bestaat uit 12 duurzame messen die gemaakt zijn van extra gehard messenstaal voor een duurzame en lange levensduur. Het mooie houten messenblok heeft een multimedia standaard voor een tablet zodat je kookinstructie filmpjes kunt kijken tijdens het koken. Door de kwaliteit hebben we de BK Advance messenset gekozen tot beste BK messenset verkrijgbaar!

De geklonken handgrepen zijn van zwart kunststof gemaakt en zo vorm gegeven dat ze goed en stabiel in de hand liggen en niet wegglijden wat voor meer bescherming zorgt. De messen zijn licht en liggen prettig en stevig in de hand. Er is extra gehard messenstaal gebruikt om het heft te maken. Dat zorgt voor een lange levensduur. Tussen de verbinding van het lemmet en de handgreep is veel aandacht besteedt. Het lemmet zit solide en stevig vast in het afgewerkte kunststof handvat.

De BK Advance 13 delig messenset bestaat uit een mooi houten messenblok met multimediastandaard, 1 schilmes 8,5 cm, 1 keukenmes 11 cm, 6 steakmessen 11 cm, 1 keukenmes 14 cm, 1 vleesmes 20 cm, 1 broodmes 20 cm, 1 koksmes 18 cm. De BK Advance messenset heeft voor alle handelingen in de keuken het juiste mes. Plaats de messenset op het aanrecht zodat je altijd de juiste mes binnen handbereik hebt. De BK Advance messenset wordt geleverd met 2 jaar garantie.

 • Goede prijs/kwaliteit verhouding
 • Extra gehard RVS
 • Blok met multimediahouder
 • Messen zijn niet vaatwasserbestendig

Soorten messen in een goede set

Het is van verschillende aspecten afhankelijk welk soorten messen het meest gebruikt zullen worden. Denk aan de verschillende doelen waarvoor de soorten messen kunnen worden ingezet. Messen worden onder andere aangeboden als een koksmes, een broodmes, een vleesmes, een tomatenmes en een officemes.

Onderstaand beschrijven we de eigenschappen van de verschillende messensoorten, om je een beter beeld te geven van de verschillende doelen waarvoor ze kunnen worden ingezet. Vaak bevat de beste messenset al deze messen, zodat je een complete set voor in de keuken hebt!

Koksmes

Een koksmes is voor velen het meest bekende en ook meest gebruikte mes. Vaak heeft een Japans koksmes uit de beste messenset een hoog lemmet, die richting de punt van het mes smaller wordt. Voor een hobbykok is een koksmes met een lengte van 20 centimeter vaak voldoende om gerechten te kunnen bereiden. In professionele keukens kiest men voor een groter mes, die bijvoorbeeld al snel een lengte van 25 tot 27 centimeter kan hebben. Het gebruik van een Japans koksmes is onder andere ideaal voor het snijden van groente, het fijner snijden van kruiden, enzovoorts.

Voor het echt fijn snijden van een ingrediënten, bijvoorbeeld voor tapenade, kan natuurlijk het best gebruik gemaakt worden van een staafmixer. Zo een apparaat hakt en/of snijdt de ingrediënten echt heel fijn. Een andere mogelijkheid is om te kiezen voor 1 van de betere hakmolens of een goede blender.

Broodmes

Een broodmes is in veel messensets voor thuis inbegrepen. Dit is simpelweg omdat brood vaak gesneden moet worden. Als je al een goed broodmes hebt, of zelfs een elektrisch mes voor het snijden van brood hebt gekocht, dan kun je zoeken naar messensets zonder broodmes.

Vleesmes

Naast het koksmes zit er vaak een vleesmes in een goede messenset. De vorm van een vleesmes komt in grote lijnen overeen met een broodmes. Zo is een vleesmes vaak, net als een broodmes, ongeveer 20 centimeter lang. Het vleesmes heeft echter geen gekarteld snijvlak, maar wordt uitgevoerd met een glad snijvlak. Gebruik het mes bijvoorbeeld voor het in kleine stukjes snijden van grote lappen vlees, of voor het ontleden van de vleugels van gevogelte.

Tomatenmes

Het tomatenmes is een mes dat je zeker niet terugvindt in alle messensets, maar het is wel degelijk een handig product. Het is een mes dat licht gekarteld is en het is bedoeld om groente en fruit met een gladde schil en een zachte binnenkant te snijden. Het beste voorbeeld hiervan is de tomaat, waar het tomatenmes dus ook de naam aan te danken heeft.

Officemes

Van de verschillende messen uit de nummer 1 messenset is het officemes het kleinste type mes. Dit mes is vaak te vergelijken met bijvoorbeeld een aardappelmesje, zoals je die wellicht al in de keuken gebruikt. Het lemmet van een officemes heeft een lengte van circa 10 centimeter en is daarnaast voorzien van een glad snijvlak. Gebruik het officemes onder andere voor het snijden van groenten, fruit en kleine stukjes vlees. Een officemes is eventueel ook te gebruiken om te schillen; maar we raden dan toch aan een goede dunschiller te kopen.

Groentemes

Een groentemes wordt ook wel een tomatenmes genoemd en is voorzien van een gekarteld snijvlak. Net als bijvoorbeeld het officemes en aardappelmesje is een groentemes relatief klein in vergelijking met andere messen uit de beste messenset. Gebruik het beste groentemes voor het snijden van groente en fruit, waarvan de binnenzijde zacht is. Niet voor niets noemt men een groentemes vaak ook tomatenmes! Naast een tomaat kun je ook een komkommer of bijvoorbeeld een pompoen met dit mesje snijden.

Extra: Hakmes

Een hakmes wordt niet geleverd bij de meeste messensets. Toch is dit een prettig mes om ook in de keuken te hebben. Je gebruikt het voor het hakken van grovere en hardere ingrediënten zoals botten, noten, bevroren vlees en grover vlees uberhaubt. Check de beste hakmessen uit onze test.

Japanse of Europese messensets voor hobbykok

Bij de aanschaf van een nieuwe messenset heb je onder andere de keuze uit Japanse of Europese messensets. Het is belangrijk om te weten wat het verschil tussen Japanse en Europese messenset is, om een goede vergelijking te kunnen maken. Over het algemeen is een Europese messenset iets gunstiger geprijsd dan een Japanse set, evenals dat deze modellen vaak zwaarder in gewicht zijn. Met handige tools kun je de messen eenvoudig scherp houden.

Een nadeel van de Europese messenset is dat deze messen vaker geslepen moeten worden dan een Japanse messenset. Deze Japanse messensets zijn daarbij gemaakt van hard staal, wat ze onder andere van een scherpe snijhoek voorziet. Ook het lemmet van een Japans mes is doorgaans dunner dan die van een Europees mes. Dit maakt de messen van een Japanse messenset wel iets gevoeliger dan de messen uit een Europese messenset. Voor echt dunne plakjes kun je het best een snijmachine kopen.

In de regel zouden we een Japanse messenset alleen aanbevelen aan de hobbykok die al langere tijd bezig is. Als je net gaat beginnen met serieuzer koken heb je voldoende aan een “normale” messenset. Het is wel zooi dat de Japanse uitvoeringen vaak hele mooie messensets zijn.

Huismerk messen

Als je naar goedkope messen op zoek gaat zul je merken dat je al snel uitkomt bij verschillende huismerken. Goedkope huismerken die wel aardige messen verkopen zijn:

 • Hema
 • Blokker
 • Action

Het is dus zo dat de prijzen voor deze huismerken messensets een stuk lager zijn. En om eerlijk te zijn koop je daar nog wel een redelijke kwaliteit voor ook: de prijs-kwaliteitsverhouding is in orde. Toch denken we dat als je de messen vaak gaat gebruiken je beter af bent met de duurdere keuzes die wij genoemd hebben. Die messen blijven simpelweg langer scherp, liggen beter in de hand en gaan überhaupt langer mee.

Conclusie beste messenset

Kortom, uit dit artikel over de beste messensets van dit moment blijkt hoeveel mogelijkheden je momenteel hebt. Allereerst is het raadzaam om voor jezelf na te gaan, welke messen je wilt kunnen gebruiken. Bedenk hierbij goed of je de messen van een professionele kok wilt gebruiken, of voor messen van een hobbykok kiest. En vervolgens zal je moeten beslissen welke soort messen je in je set wilt hebben. Zodoende kom je bij de juiste set voor jouw wensen.

Of je kiest simpelweg 1 van de bovenstaande opties. Je weet dan zeker dat je een goede messenset koopt die bij jouw wensen en eisen past.

Veelgestelde vragen over messensets

Welke messen zitten er in een messenet?

Messensets zijn veranderlijk van samenstelling. Toch zijn er een aantal messen die je eigenlijk wel in elke messenset tegenkomt: koksmes, officemes, vleesmes, broodmes. Verder vind je ook meestal een schaar, tourneermes en een fileermes.

Wat kost een goede messenset?

Messensets zijn vaak redelijk duur. Je kunt een basis set kopen vanaf ongeveer € 100 en je kunt het zo gek maken dat je honderden euro’s uitgeeft.

Plaats een reactie