Beste messenslijper 2020, waarmee hou je jou messen scherp

Laatste update: 15 september 2020 Keukengerei

Ben je op zoek naar de beste messenslijper van dit moment? In dat geval kan het lezen van dit artikel de moeite waard zijn! Wij zochten uit, welke nummer 1 tool het beste helpt bij het slijpen van je messen. Door je messen regelmatig te slijpen blijven ze scherp, waardoor ergernissen voorkomen worden. Er is immers niet vervelender dan een bot keukenmes, tijdens het snijden van ingrediënten als vlees, vis of groente.

Zeker wanneer je een duurdere professionele messenset hebt gekocht is het zonde wanneer je deze bot laat worden waardoor ze niet meer gebruikt kunnen worden zoals ze bedoeld zijn om gebruikt te worden.

Productnaam Categorie Kopen
beste elektrische messenslijper Chef'sChoice Elektrische Messenslijper CC1520Chef’sChoice Elektrische Messenslijper CC1520Beste elektrischeKoop bij Coolblue
Beste goedkope messenslijperJoseph Joseph Elevate MessenslijperBeste goedkope messenslijperKoop bij Coolblue Koop bij Bol.com
Beste handmatige messenslijperChef’sChoice Messenslijper CC4623 ProntoBeste handmatige messenslijperKoop bij Coolblue

Inhoud

beste messenslijper

Uitslag messenslijper test

Voor onze test hebben we verschillende messenslijpers met elkaar vergeleken, om zo tot de beste keuze van dit moment te komen. In de onderstaande tabel vind je de resultaten van onze vergelijking. Het geeft snel en duidelijk een overzicht slijpers dit moment. Hierbij hebben we naar verschillende soorten doeleinden en gebruikerseisen gekeken. Denk aan het verschil tussen een handmatige en een elektrische slijper.

1. Chef’sChoice Elektrische Messenslijper CC1520 - Beste elektrische

beste elektrische messenslijper Chef'sChoice Elektrische Messenslijper CC1520
 • Beschikt over verschillende fasen
 • Ook geschikt voor gekartelde messen
 • Heel eenvoudig te gebruiken
 • Niet vast te zetten op het aanrecht

De Chef’sChoice Elektrische Messenslijper CC1520 wordt door veel koks als de beste elektrische messenslijper gezien. Met deze beste messenslijper maak je de verschillende messen uit je messenset weer vlijmscherp! De Chef’sChoice Elektrische Messenslijper CC1520 komt onder meer als beste uit de test, door de elektrische messenslijper over meerdere fasen beschikt. Dit maakt de messenslijper zowel geschikt voor het slijpen van Japanse messen, als voor het slijpen van Europese messen. Deze fasen hebben een slijphoek van 15 en 20 graden.

Deze beste elektrische messenslijper kopen kan ook interessant zijn, wanneer je gekartelde messen wilt kunnen slijpen. Het slijpen van de messen verloopt snel en is heel eenvoudig! Ook wanneer je hier geen ervaring mee hebt. Na het slijpen kun je de messen opnieuw polijsten. Houd er wel rekening mee, dat je deze beste elektrische messenslijper stevig in de hand moet houden tijdens het slijpen van messen. Je kunt deze niet vastzetten op een aanrechtblad of tafel.


2. Joseph Joseph Elevate Messenslijper - Beste goedkope messenslijper

Beste goedkope messenslijper Joseph Joseph Elevate Messenslijper
 • Goede prijs-/kwaliteitsverhouding
 • Ook geschikt voor polijsten van messen
 • Eenvoudig op te bergen na gebruik
 • Alleen bedoeld voor gladde messen

Op zoek naar de beste goedkope messenslijper? In dat geval is de Joseph Joseph Elevate Messenslijper meer dan het overwegen waard! Deze handmatige messenslijper heeft een stijlvolle vormgeving met een uitklapbaar handvat. Dit maakt dat je de beste handmatige messenslijper na gebruik eenvoudig op kunt bergen. Een ideale accessoire voor in de keukenla! Het handvat maakt het daarbij eenvoudig om de messenslijper stevig op z’n plek te houden tijdens het gebruik hiervan.

Deze messenslijper behoort tot de doortrekslijpers, wat betekent dat het mes geslepen wordt door mechanische bewegingen hiervan. Het model is uitgevoerd met twee fasen, voor het slijpen en polijsten van de mesten. Doordat er een enkele fase voor het slijpen wordt aangeboden, kunnen er alleen gladde messen met deze beste messenslijper worden geslepen. Het slijpgedeelte van deze messenslijper is keramisch, waardoor deze iets minder goed werkt dan een messenslijper met een slijpgedeelte van diamant. Dit is echter terug te zien in de prijs van deze beste goedkope messenslijper.


3. Chef’sChoice Messenslijper CC4623 Pronto - Beste handmatige messenslijper

Beste handmatige messenslijper Chef’sChoice Messenslijper CC4623 Pronto
 • Slijpgedeelte is van diamant gemaakt
 • Ook geschikt voor Japanse messen met een afwijkende slijphoek
 • Ook geschikt voor het polijsten
 • Niet vast te zetten aan het aanrecht

Met de Chef’sChoice Messenslijper CC4623 Pronto kun je zowel gladde, als gekartelde messen slijpen! Zo maak je de messen uit je messenset weer vlijmscherp. Daarnaast biedt de tweede gleuf de mogelijkheid om ook Japanse messen te slijpen. Deze moeten onder een hoek van 15° worden geslepen, in tegenstelling tot de Europese variant. Die wordt geslepen onder 20°.

Daarbij beschikt deze messenslijper over een tweede fase om de messen te kunnen polijsten na het slijpen hiervan. Zo zien ze er weer als nieuw uit! Aan de zijkant van de verschillende fasen bevindt zich een handig handvat. Hiermee kun je de beste messenslijper voor het mechanisch slijpen van messen stevig vasthouden. De voorzijde van deze messenslijper beschrijft welke fase geschikt is voor welk type messen.


Zelf een messenslijper kopen? Waar op te letten!

Naast de mogelijkheid om blind af te gaan uit de messenslijper uit onze test, kun je zelf natuurlijk ook prima vergelijken. Voor het kunnen slijpen van je messen zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Ten eerste kun je kiezen tussen een aanzetstaal en een slijpmachine. Slijpmachines worden zowel mechanisch als elektrisch aangeboden.

Evenals dat je naar het formaat van de messen kunt kijken, die je wilt kunnen slijpen. Let hierbij ook op het type messen wat je wilt slijpen met de beste slijpmachine. Voor een gekarteld mes heb je vaak een andere slijpmachine nodig, dan voor gladde messen.

Aanzetstal of slijpmachine

Reeds werd al beschreven dat de eerste keuze die je kunt maken, de keuze tussen een aanzetstaal en slijpmachine is. Een aanzetstaal is een soort vijl, die je zelf langs de rand van het mes haalt om deze te slijpen. Dit is een vrij traditionele wijze van messen slijpen! Een slijpmachine is veel beter om de messen snel en vakkundig te kunnen slijpen.

Wel kan een aanzetstaal voor onderhoud aan de messen worden gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan een tandje die enigszins verbogen is. Met een slijpmachine is het niet mogelijk om deze schade te herstellen. Een aanzetstaal biedt die mogelijkheid vaak wel! Houd er rekening mee dat je enige handigheid moet krijgen in het gebruik van een aanzetstaal.

Een wetsteen is overigens een andere mogelijkheid om een keukenmes mee te slijpen.

Formaat van de messen

Een tweede aspect om naar te kijken, is het formaat van de messen. Vaak worden er aan de beste messenset meerdere soorten messen toegevoegd. Hierbij is een mes voor het snijden van groentes aanzienlijk kleiner, dan een broodmes. Zeker voor het slijpen van lange messen, is een grote messenslijper aan te raden.

De messenslijper moet stabiel op het aanrecht blijven staan, bij de bewegingen die je met het mes maakt. Zo wordt de kans op ongelukken kleiner. Wel is het zaak dat deze stevig staat, het wegschieten of wegglijden tijdens het slijpen is op z’n zachts gezegd onhandig. Voor het slijpen van schilmesjes of eetmessen is een kleiner en handzamer model vaak voldoende.

Het mes van een snijmachine is niet te slijpen met bovenstaande messenslijpers. Hiervoor is een speciaal gereed benodigd. Deze zijn ook online verkrijgbaar.

Elektrisch of mechanisch

Wanneer je voor een slijpmachine kiest in plaats van voor een aanzetstaal, heb je de keuze tussen een elektrisch of mechanisch model. Bij de beste mechanische slijpmachine beweeg je het mes met je hand door de slijpmachine. Let er hierbij op, dat de mechanische messenslijpers in verschillende varianten worden aangeboden. Zo kun je voor een model met keramische wieltjes kiezen, een model met diamanten plaatjes, of een model met metalen plaatjes.

De elektrische varianten werken makkelijker voor veel consumenten. Het enige wat je in dit geval hoeft te doen, is het vasthouden van de beste messenslijper. Beweeg het mes nu langzaam door de daarvoor bedoelde opening, om deze weer scherp te maken. Vaak hebben deze elektrische varianten verschillende fases, je verschuift steeds een opening met het mes totdat deze helemaal glad geslepen is.

Gekartelde of gladde messen

Voor zowel kartel als gladde messen zijn is er gereedschap verkrijgbaar die de messen weer mooi scherp kan slijpen. Let hier goed op bij de aanschaf als je de beste zoekt! Een gekarteld, Westers of Japans mes hebben bijvoorbeeld ieder een andere slijphoek. In veel gevallen beschikken de slijpmachines over verschillende fasen. Deze fasen zijn geschikt om meerdere soorten messen mee te kunnen slijpen.

Mocht je enkel Japanse of Westerse messen in je messenset hebben, dan volstaat een slijpmachine met een fase.

Conclusie beste messenslijper

Kortom, bij de aanschaf van de beste slijpmachine voor messen zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Begin met het bepalen van het type messen wat je wilt kunnen slijpen, om de benodigde slijphoek te achterhalen. Op basis van deze slijphoek kun je vervolgens voor modellen met een of meerdere fasen kiezen.

Maak vervolgens een keuze tussen een elektrische en een mechanische slijpmachine. Als alternatief voor een goede slijpmachine zou je een wetsteen kunnen gebruiken. Deze worden echter als minder prettig ervaren, doordat enige handigheid noodzakelijk is voor het gebruik hiervan. Hoe dan is het slijpen van je messen noodzakelijk als je enigszins op een prettige manier je ingrediënten wilt snijden. Een bot mes is alleen maar prettig voor je snijplank.

Plaats een reactie