Beste pizzasteen 2024, voor de oven, de bbq, een vierkante en nog meer beste keuzes

Laatste update: 10 mei 2023

Met een goede pizzasteen maak je thuis de lekkerste pizza’s. Dit is omdat zo een steen er voor zorgt dat de bodem heerlijk krokant wordt, net zoals bij de Italiaan waar de pizza’s in een steenoven gebakken worden. Met de beste pizzasteen kun je in feite een steenoven na bootsen. Het maakt de pizza echt een stuk lekkerder.

Er zijn veel verschillende soorten en modellen pizzastenen te koop. Het is daarom lastig om zelf de beste koop te vinden. Wij hebben een uitgebreide test gedaan zodat jij minder tijd hoeft te besteden om de beste koop te vinden. Je vind hier gemakkelijk de beste pizzasteen voor in jouw oven of barbecue.

We beginnen met een beknopt overzicht van de 3 populairste categorieën pizzastenen met de bijbehorende beste koop. Verder op de pagina vind je een uitgebreidere uitleg over de verschillende keuzes en nog meer categorieën. Ook leer je waar je zelf op moet letten als je zelf de beste koop wilt kiezen in onze koopgids.

Product Categorie Prijs
Pizzasteen voor ovenETNA Pizza set – EppicotispaiPizzasteen voor oven
Bekijk bij Bol Bekijk bij Amazon
#Advertentie
Rechthoekige pizzasteenFoodiletto PizzasteenRechthoekige pizzasteen
Bekijk bij Bol
#Advertentie
Beste BBQ pizzasteenKrumble pizzasteen – 30,5 cmBeste BBQ pizzasteen

Aandachtspunten pizzastenen test

Hieronder vind je de beste keuzes pizzastenen voor verschillende situaties en eisen. Al de beste geteste pizzastenen hebben in ieder geval de volgende eigenschappen:

 • Goede prijs-kwaliteit verhouding. De kosten voor een gemiddelde pizzasteen zijn niet heel hoog. Toch wil je dat je de kwaliteit krijgt waar je voor betaalt.
 • Duurzaam, er moet een goed materiaal gebruikt zijn voor het maken van de pizzasteen. We willen immers dat de steen lang meegaat en niet gaat scheuren door de hoge temperaturen.
 • Makkelijk te gebruiken en schoon te houden
 • Geven je een heerlijke krokante bodem. Dit is natuurlijk 1 van de belangrijkste eigenschappen, het moet het doel dienen waar het voor gemaakt is. Net zoals een pizzarette goed is voor het bakken van kleine pizza’s.
 • Goede reviews en ervaringen van andere mensen. Zij weten immers hoe goed de pizzasteen bevalt na langdurig gebruik.

Daarnaast hebben we natuurlijk per categorie op de specifieke eisen van die categorie gelet.

Dit zijn de beste pizzastenen van 2024

1. Pizzasteen voor oven - ETNA Pizza set – Eppicotispai

Pizzasteen voor oven
Bekijk bij Bol Bekijk bij Amazon
#Advertentie

Met de Etna Pizza set van Eppicotispai heb je de juiste pizzasteen voor als je zelf authentieke pizza’s uit de oven wilt maken. Eppicotispai is een Italiaans merk en is gespecialiseerd in het maken van producten voor het maken van pizza’s en pasta’s. Alles wat Eppicotispai verkoopt wordt daar gefabriceerd en is dus 100% Italiaans!

De pizzasteen is gemaakt van echt lavasteen gewonnen uit de lavastromen van de Etna. De steen is 38 x 30 cm en is 1,5 cm dik. Daardoor duurt het wat langer voordat hij warm is, maar eenmaal goed op temperatuur, houdt hij zijn warmte uitstekend vast. Omdat het opwarmen langer duurt vanwege zijn dikte, raden we aan de pizzasteen al in de oven te leggen als hij koud is. De steen kan ook verwarmd worden op een gasplaat, elektrische kookplaat of barbecue. Als hij tussen de 200 en 250 graden Celsius heeft bereikt is hij gereed om gebruikt te worden. Deze prachtige pizzasteen voor in de oven wordt geleverd met een handige pizzaschep. De pizzaschep is gemaakt van stevig maar licht beukenhout. De pizzaschep is 29,5 x 41,5 en is 0,5 cm dik met een schuine rand. Hierdoor glijden de pizza’s er makkelijk op en af. Met deze ovenpizza set van Eppicotispai maak je heerlijke pizza’s op de authentieke manier!

 

 • Goede kwaliteit uit Italië
 • Gemaakt van echt lavasteen
 • Dikke pizzasteen
 • Wordt geleverd met pizzaschep
 • Geen handgreep

2. Rechthoekige pizzasteen - Foodiletto Pizzasteen

Rechthoekige pizzasteen
Bekijk bij Bol
#Advertentie

Deze mooie rechthoekige pizzasteen van Foodiletto is gemaakt van natuurlijk stollingsgesteente van de vulkaan Etna, Sicilië. Foodiletto staat bekend voor hun eerlijke en duurzame ingrediënten en materialen. Ze werken volgens authentieke productiemethoden waarbij de kwaliteit van de lokale ingrediënten gewaarborgd blijft, met respect voor mens, milieu en natuur. De letterlijke betekenis van Foodiletto is genieten van voedsel. Lekker, met pure smaken en zonder onnodige toevoegingen. En zo dus ook de rechthoekige pizzasteen van Foodiletto.

De pizzasteen 38 x 30, 5 en is 1,5 cm dik. Door zijn dikte duurt het langer om warm te worden, maar eenmaal warm houdt hij het goed vast. Doordat de steen helpt met het vocht af te voeren krijg je heerlijke, knapperige en lichte pizzakorsten. De steen is te gebruiken op verschillende warmtebronnen zoals in de oven, op gas/elektrisch fornuis of op de barbecue. Door het natuurlijke materiaal waar de steen uit gemaakt is heeft het een lange levensduur en geeft het geen stoffen of smaken af aan je pizza’s. Daarbij komt ook nog eens dat de pizzasteen geen voedselaroma’s vast houdt. De pizzasteen is ook te gebruiken om brood, vis, vlees en groenten op te bereiden. Een authentieke Italiaanse rechthoekige pizzasteen die zijn werk goed doet, duurzaam en zeer goed betaalbaar is.

 • Goede kwaliteit uit Italië
 • Gemaakt van echt lavasteen
 • Dikke pizzasteen
 • Geen handgreep

3. Beste BBQ pizzasteen - Krumble pizzasteen – 30,5 cm

Met de pizzasteen van Krumble maak je de lekkerste pizza’s op je BBQ. De Pizzasteen van Krumble is in onze mening de beste BBQ pizzasteen op dit moment verkrijgbaar. De pizzasteen is gemaakt door Krumble. De steen is 30,5 x 30,5 en 1 cm dik. De steen is beige en gemaakt van hoogwaardig natuursteen. Daardoor heeft de pizzasteen niet alleen een lange levensduur, maar is hij ook gemaakt voor hoge temperaturen op de BBQ.

Doordat de steen 1 cm dik is warmt de steen langzaam op. Voor een goede werking en gelijkmatige opwarming moet de steen vanaf het begin in de BBQ geplaatst worden. Hiermee wordt voorkomen dat de steen kan barsten. Als de BBQ eenmaal goed warm, kan de pizza op de steen gelegd worden. Aanbevolen temperatuur is 300 graden Celsius.

Als je de pizzasteen op een platesetter in de BBQ legt voorkom je dat de bodem zal aanbranden. De pizzasteen is verkrijgbaar in de maat 30,5 cm, 33 cm en 38 cm en wordt geleverd met handgreep. Voor het maken van een goede pizza raden we aan de deksel op de BBQ te doen en de pizza 5 tot 10 min op de steen te laten garen. Was de steen na gebruik niet af met water. Het water zal in de steen trekken en bij de volgende keer breken. De pizzasteen is geschikt voor alle soorten BBQ met de juiste afmetingen, en is ook te gebruiken voor in de oven.

Deze pizzasteen is ideaal voor elke barbecue, of je nou een Weber, Green Egg of ander merk barbecue hebt.

 • Pizzasteen voor BBQ
 • Hoogwaardig natuursteen
 • Lichte pizzasteen
 • Ook geschikt voor in de oven

  4. Pizzasteen 26 cm - Grill Guru pizza & baking stone ø 26cm

  Pizzasteen 26 cm
  Bekijk bij Bol
  #Advertentie

  De lekkerste pizza’s maak je zelf op de pizzasteen van Grill Guru. Deze pizzasteen heeft een diameter van 26 cm en is 1,5 cm dik. De Grill Guru pizzasteen is bestand tegen hoge temperaturen, is van speciaal keramiek gemaakt en heeft een goede warmteverdeling. Daarom kiezen wij deze steen als beste pizzasteen van 26 cm.

  Deze pizzasteen kun je natuurlijk gebruiken op de BBQ, maar werkt ook goed in de oven. Let er hier wel op dat je altijd de steen mee verwarmd, anders kan de steen namelijk breken door te grote temperatuursverschillen. De Grill Guru pizzasteen is gemaakt van speciaal cordieriet keramiek, waardoor er een gelijkmatige warmteverdeling is. Hierdoor wordt de bodem lekker knapperig. Verder kun je ook brood of koekjes op de pizzasteen bakken. Wanneer de pizzasteen weer volledig is afgekoeld, kun je hem schoonmaken.

  De Grill Guru pizzasteen van 26 cm is geschikt voor verschillende kamado barbecues met een vergelijkbare of grote afmeting. Maak je eenmaal steenoven pizza’s met deze pizzasteen, dan wil je nooit meer anders!

  • Van speciaal keramiek gemaakt
  • Kan goed tegen hoge temperaturen
  • Gelijkmatige warmteverdeling

   Koopgids, zelf een goede pizzasteen kopen

   Als je hierboven geen geschikte pizzasteen kunt vinden kun je natuurlijk altijd zelf de beste pizzasteen selecteren. Hiervoor moet je op de volgende zaken letten. Als je dit allemaal goed in ogenschouw neemt weet je zeker dat je de beste koop kiest.

   Dikke pizzasteen

   Over het algemeen is het eenvoudig: hoe dikker hoe beter. Dit is omdat dikkere pizzastenen en pizzaplaten meer thermische massa hebben. Dat is het deel dat de warmte opneemt en afgeeft. Een dikke pizzasteen kan dus meer hitte opslaan en afgeven aan de pizza zodat het effect op de pizza hetzelfde wordt als een echte steenoven.

   Ons advies is om uit te kijken naar een pizzasteen die minimaal 2 cm dik is en vanaf 3 cm heb je een steen met veel thermische massa. Een nadeel van dikkere stenen is echter dat het langer duurt voordat deze echt warm zijn in de oven.

   Wel of geen handgrepen

   De aanwezigheid van handgrepen kan handig zijn. Zeker wanneer je de pizzasteen in zijn geheel uit de oven wilt halen als deze nog heet is, je hebt dan wat om vast te pakken. Wel is zo dat een pizzasteen met handgrepen meer ruimte inneemt in de oven, dit kan onhandig zijn als je meer gerechten in de oven tegelijkertijd wilt opwarmen.

   Formaat en vorm van de pizzasteen

   Afhankelijk van het formaat van je oven en de grootte van de pizza’s die je wilt bakken bepaal je het juiste formaat voor jouw beste pizzasteen. Ook moet je er zeker van zijn dat de pizzasteen die je koopt past in de oven, barbecue of combimagnetron die je gebruikt om de pizza’s te bakken.

   Wij denken dat als je een pizzasteen van tenminste 30 cm koopt je altijd ongeveer wel goed zit. Een andere veelgebruikte maat is een pizzasteen van 26 cm. Bijna alle pizza’s passen erop. Je hoeft dan alleen nog te letten op het formaat van je oven waar je de pizza in gaat bakken.

   Ook kun je nog nadenken over welke vorm je wilt. Het ligt voor de hand om een ronde variant te kopen, maar vierkant kan ook een goede keuze zijn. Een vierkant model gebruikt in de oven de ruimte efficiënter. Op een vierkante pizzasteen kun je dus grotere vierkante pizza’s maken.

   Check het gewicht van pizzasteen

   De roosters van je oven en barbecue hebben waarschijnlijk een maximaal gewicht dat deze kunnen dragen. Check dit maximale gewicht en controleer dan het gewicht van de pizzasteen. En wees er logischerwijs zeker van dat de pizzasteen niet zwaarder is dan het maximaal toegestane gewicht.

   Materiaalkeuze voor pizzasteen

   Pizzastenen worden van verschillende materialen gemaakt. Elk materiaal heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Ook is nog afhankelijk van de situatie wat de beste keus is. Hieronder vind je de meest gebruikte materialen voor pizzastenen en vind je waar deze voor gebruikt kunnen worden.

   Keramiek pizzasteen

   Keramiek of aardewerk is eigenlijk het originele materiaal waar een pizzasteen van gemaakt is. De andere materialen in deze lijst zijn metalen en eigenlijk dus geen pizzastenen. Een keramiek pizzasteen moet je samen met de oven opwarmen, je legt de koude steen dus in een koude oven en laat deze tegelijkertijd opwarmen.

   Voordelen keramiek

   Een pizzasteen van een keramiek materiaal is de goedkoopste oplossing die er beschikbaar is. Daarnaast is dit originele materiaal waar pizzastenen van gemaakt zijn en is dus echt authentiek.

   Nadelen keramiek

   Je moet er op letten dat je dit type pizzasteen van te voren moet verwarmen, ongeveer 30 minuten. Daarnaast is er kans dat de steen gaat barsten door water wat in de steen terecht komt.

   Stalen pizzaplaat

   Een pizzaplaat gemaakt kent een aantal grote voordelen waardoor vele dit het ideale materiaal vinden om een pizza op te bakken. Jammer genoeg is een stalen pizzaplaat lastig te koop in Nederland.

   Voordelen staal

   De voordelen van staal zijn onder andere dat de plaat snel op temperatuur is. Ook bakt de een stalen pizzaplaat de pizza sneller klaar dan dat het geval is bij een keramiek pizzasteen.

   Nadelen staal

   De nadelen aan stalen pizzaplaten zijn dat ze erg zwaar zijn, moeilijk te koop zijn in Nederland en relatief duur zijn.

   Gietijzeren pizzaplaat

   Gietijzer is een materiaal dat veel gebruikt wordt in de keuken, ook bijvoorbeeld voor inductie pannen. Dit is omdat de opname en verdeling van warmte in gietijzer snel en geleidelijk gaat. Dat is direct ook het grootste voordeel tijdens het bakken van een pizza, dat de hitte gelijkmatig verdeeld over de pizza, dit is ook een voordeel van steen bijvoorbeeld. Dat is ook de reden dat steenoven pizza’s zo populair zijn voor het bakken van pizza’s.

   Voordelen gietijzer

   Het grootste voordeel is dat de warmte goed verdeeld wordt in een gietijzeren pizzaplaat. Ook de prijs is maar iets hoger dan die van een goedkopere keramiek pizzasteen. Een gietijzeren pizzaplaat heeft ook een veel kleiner risico om te scheuren of breken dan een stenen variant.

   Nadelen gietijzer

   Het grootste nadeel van een gietijzeren pizzaplaat is het gewicht. Het uit de oven halen van zo een pizzaplaat vergt wat kracht.

   Cordieriet pizzasteen

   Cordieriet is een mineraal dat een paar grote positieve eigenschappen heeft voor het gebruik als pizzaplaat.

   Voordelen cordieriet

   Cordieriet is een materiaal dat zeer hittebestendig is. Dit betekent dat het amper vervormd of slijt onder hitte. Ook is het onderhouden van dit materiaal een fluitje van een cent. De prijs is vaak lager dan die van stalen pizzastenen. En bovendien zijn pizzaplaten van cordieriet in verschillen vormen verkrijgbaar.

   Nadelen cordieriet

   We hebben nog niet echt nadelen kunnen ontdekken aan dit materiaal.

   Pizzasteen op barbecue

   Veel mensen schaffen een pizzasteen aan voor de bbq. Met een bbq pizzasteen kun je namelijk pizza’s klaarmaken op de barbecue, de hitte van de barbecue warmt de pizzasteen op. De pizzasteen op zijn beurt maakt de pizza klaar en zorgt ervoor dat deze lekker krokant wordt.

   Het gebruiken van een pizzasteen op een barbecue moet je wel op de juiste manier doen. Je moet de volgende stappen volgen:

   1. Leg de pizzasteen op de barbecue als deze een maximale temperatuur heeft van 50 graden Celsius.
   2. Laat de temperatuur van de barbecue daarna rustig door stijgen, dit zorgt ervoor dat de pizzasteen geleidelijk opwarmt zodat deze niet barst.
   3. Als de steen opgewarmd is tot tussen de 250 en 300 graden Celsius kan het meel of bloem op de steen besprenkeld worden en kun je vervolgens de pizza erop leggen.
   4. Doe het deksel op de barbecue, dan krijg je het effect van een steenoven.
   5. Na 7 tot 10 minuten is de pizza laar en kun je er van genieten.
   6. Laat de pizzasteen rustig afkoelen op de barbecue. Als je deze er plots afhaalt is er kans dat deze scheurt door het plotselinge temperatuurverschil.

   Conclusie beste pizzasteen

   Met een goede pizzasteen maak je de heerlijkste Italiaanse pizza’s met een krokante bodem. Voor het vinden van de van beste koop kijk je naar een pizzasteen met jouw ideale formaat. Kies je er één die genoeg thermische massa heeft.

   Verder kun je nog verschillende materialen kiezen. De keramieke pizzasteen wordt het meest verkocht maar qua kwaliteit en duurzaamheid kun je misschien beter voor een gietijzeren variant kiezen. Op deze manier vind je jouw beste pizzasteen.

   Veelgestelde vragen over pizzastenen

   Hoe gebruik je een pizzasteen?

   Je legt de koude steen in een koude oven of op de barbecue. Je laat de pizzasteen vervolgens opwarmen tot de gewenste temperatuur, in ieder geval meer dan 220 graden Celsius.
   Vervolgens strooi je wat bloem of maismeel op de steen. Je kunt hier ook kiezen voor bakpapier.
   Daarna kun je de pizza erop bakken.

   Hoe maak je een pizzasteen schoon?

   Eerst laat je de pizzasteen goed afkoelen, omdat deze gemaakt is om de warmte lang vast te maken kan het even duren voordat deze koud is. Daarna kun je een stenen pizzasteen gemakkelijk met water en afwasmiddel schoonmaken. Pizzastenen zijn niet geschikt voor de vaatwasser.

   Waarom een pizzasteen?

   Deze zorgt ervoor dat de pizza de hele tijd op dezelfde temperatuur gebakken wordt. Zelfs wanneer de oven opengaat, blijft de pizzasteen op dezelfde temperatuur. Dit zorgt ervoor dat de pizza lekker kan doorgaren.

   Welke temperatuur voor een pizzasteen?

   We raden aan een temperatuur van minimaal 250 graden Celsius aan te houden voor bakken van een pizza op een pizzasteen.

   Hoe lang moet een pizza op een pizzasteen?

   Nadat de steen 250 graden of warmer is geworden kun je de pizza in 5 tot 10 minuten afbakken.

   Plaats een reactie