Beste rijstkoker 2024 test, voor sushi, goedkoop, groot, klein en meer

Laatste update: 16 april 2024

Wat is de beste rijstkoker om je rijst mee te bereiden? Op deze pagina laten we resultaten zien van de testen die onze experts gedaan hebben. Zoek niet langer maar zie snel welke rijststomer het best bij jouw wensen past om jouw zilvervlies, witte, basmati of andere soort rijst makkelijk gaar te koken. Rijst kun je natuurlijk ook koken in een goede snelkookpan of gewone pan, maar met de juiste rijstkoker is het makkelijker en heb je altijd de beste rijst.

Het grote voordeel van het gebruik ervan is dat je zelf geen omkijken meer naar het bereiden van de rijst hebt. Zo kun je je richten op het bereiden van een saus voor over de rijst of andere dingen die je moet doen.

Er zijn echter zoveel verschillende rijstkokers te kook, dat het lastig is om de beste koop te vinden. Wij hebben in verschillende categorieën dan ook het best model gevonden. We beginnen met een kort overzicht van de beste rijstkokers in de meest gezochte categorieën. Lager op de pagina vind je nog meer categorieën met de daarbij best geteste. Ook vind je nog een uitgebreide koopgids voor het geval jouw ideale model er niet tussen staat.

Product Categorie Prijs
Beste rijstkoker algemeenTefal RK8121Beste rijstkoker algemeen
Bekijk bij Bol Bekijk bij Amazon
#Advertentie
Grote rijstkokerTefal Classic 2 RK1038 1,8 literBeste rijstkoker voor Sushi
Beste goedkope rijstkokerRussell Hobbs RijstkokerBeste goedkope rijstkoker

Hoe we de beste rijstkoker gekozen hebben

Wat is de beste rijstkoker? Het is een vraag die lastig te beantwoorden is, vooral omdat iedereen andere wensen en eisen heeft. Ook omdat er een groot aanbod is, is het lastig om een keus te maken.

Tijdens het beslissen wat goede rijstkokers zijn hebben we op een aantal algemene belangrijke aandachtspunten gelet. Per categorie hebben we dan vanzelfsprekend op specifieke eisen gelet. Aan de volgende algemene eisen voldoen al de gekozen rijstkokers:

 • Hoe goed de rijst gekookt wordt. Het belangrijkste is natuurlijk dat de rijst die bereid wordt perfect uit de rijstkoker komt. Dit is dan ook de belangrijkste eis die we gesteld hebben.
 • De bouwkwaliteit van de rijstkoker. Ondanks dat een rijstkoker niet schrikbarend duur is, vinden we wel dat deze lange tijd mee moet kunnen gaan. De manier waarop deze geproduceerd zijn is dan doorslaggevend. We zoeken een stevige duurzame rijstkoker.
 • De prijs kwaliteit verhouding moet in orde zijn, je moet de kwaliteit krijgen waarvoor je betaalt.
 • De best gekozen rijstkokers hebben allemaal goede reviews van mensen die de rijstkoker al hebben. Zij weten immers het best of het een goed apparaat is.
 • Gebruiksgemak: iedereen moet met simpele instructies de rijstkoker in principe kunnen gebruiken.

De perfecte rijstkoker kopen betekent onder meer, dat je moet kijken naar de inhoud hiervan. Als je een groot gezin moet voeden zal de inhoud waarschijnlijk groter moeten zijn dan wanneer je met z’n tweeën bent in het huishouden. Ook de aanwezigheid en kwaliteit van een binnenpan is een belangrijke factor zijn bij het maken van een keuze. Of wat te denken van de extra functies waarover een elektrische rijstkoker mogelijk beschikt? De betere rijstkokers zijn bijvoorbeeld voorzien zijn van een warmhoudfunctie.

Dit zijn de beste rijstkokers van 2024

 1. Beste rijstkoker algemeen - Tefal RK8121
 2. Beste rijstkoker voor Sushi - Tefal Classic 2 RK1038 1,8 liter
 3. Beste goedkope rijstkoker - Russell Hobbs Rijstkoker
 4. Grote rijstkoker - Tefal Classic 2 RK1038
 5. Kleine rijstkoker - Solis Rijstkoker Compact Type 821
 6. Magnetron rijstkoker - Sistema Microwave Rijstkoker

1. Beste rijstkoker algemeen - Tefal RK8121

Beste rijstkoker algemeen
Bekijk bij Bol Bekijk bij Amazon
#Advertentie

Met de Tefal RK8121 kun je alle soorten rijst maken. Of je nou pandan rijst, basmati rijst, bruine rijst of zilvervlies rijst wilt maken, met de rijstkoker van Tefal kan het allemaal. Je kunt hier rijst mee koken, stomen of warm houden. Maar dat is niet alles, want deze rijstkoker is ook een multicooker! Zo kun je alles zelf maken, van yoghurt tot aan brood. Dankzij de uitgebreide mogelijkheden hebben wij de Tefal RK8121 gekozen tot beste rijstkoker algemeen!

De Tefal rijstkoker heeft een inhoud van 5 liter, wat goed is voor ongeveer 10 kopjes rijst. De rijstkoker is lekker groot waardoor je ook veel eten kunt maken. Zet de rijstkoker aan en terwijl de rijst wordt bereid, maak je een heerlijk wok of currygerecht. Als de rijst eenmaal klaar is, wordt het warm gehouden door de warmhoudfunctie tot het geserveerd kan worden op tafel.

De rijstkoker van Tefal wordt geleverd met verschillende accessoires zodat je ook heerlijke andere maaltijden kunt bereiden. Zo kun je eenvoudig met een rijstlepel en een maatbeker je rijst en water afmeten. Deze goede rijst en multicooker is een aanwinst in de keuken voor iedereen die graag rijst eet dagelijks. Hij wordt geleverd met 2 jaar garantie.

 • Goede prijs/kwaliteit
 • 45 verschillende functies
 • Groot

2. Beste rijstkoker voor Sushi - Tefal Classic 2 RK1038 1,8 liter

Ben je een echte sushiliefhebber? In dat geval is de Tefal Classic 2 RK1038 een zeer goede koop als je rijst wilt koken voor sushi! Dit model wordt beschouwd als de beste rijstkoker voor sushi. De beste rijstkoker is onder meer voorzien van verschillende instellingen om zowel witte, als bruine rijst te kunnen koken. Je kunt er tot 10 kopjes rijst tegelijk in klaar maken, voor 10 mensen dus.

Deze sushi rijstkoker kopen om snel sushi te kunnen maken is niet de enige reden om voor de Tefal Classic 2 RK1038 te kiezen. Zo is de binnenpan van dit model vaatwasserbestendig, waardoor deze eenvoudig schoon te maken is na gebruik. Ook is de Tefal Classic 2 RK1038 voorzien van een handige anti-aanbaklaag van Tefal. Dit gaat het aankoeken van de rijst op de bodem van de rijstkoker tegen. Met de glazen deksel van deze beste rijstkoker kun je het kookproces eenvoudig in de gaten houden.

 • Handige glazen deksel
 • Ook geschikt voor groente stomen
 • Binnenpan kan gemakkelijk in de vaatwasser
 • Geen instelknop voor verschillende soorten rijst

3. Beste goedkope rijstkoker - Russell Hobbs Rijstkoker

Wanneer je naar de beste goedkope rijstkoker zoekt, kan de Russell Hobbs Rijstkoker het overwegen waard zijn. Deze kleine goede goedkope rijstkoker heeft een stijlvolle uitstraling, door zijn zilveren kleur. Het model is daarbij vrij compact, met een formaat van 26 bij 24 centimeter. Op deze manier heb je meer ruimte op bijvoorbeeld je inductie kookplaat.

Fijn aan de Russell Hobbs Rijstkoker is dat er een anti aanbaklaag in de koker aanwezig is die ervoor zorgt dat schoonmaken gemakkelijk is. Deze beste goedkope rijstkoker is gemaakt van rvs en heeft een deksel van glas. Zo kun je het kookproces van de rijst eenvoudig volgen. Met de kunststoffen handgrepen aan de zijkanten, wordt voorkomen dat je je handen verbrandt. Deze beste rijstkoker heeft een inhoud van 1,5 liter, wat ruimte biedt aan ongeveer zeven kopjes rijst. In de pan zit een fijne anti-aanbaklaag, om te voorkomen dat de rijst aan de bodem vastkoekt tijdens het koken.

 • Uitneembare pan met anti-aanbaklaag
 • Interne beveiliging tegen droogkoken
 • Voorzien van een warmhoudfunctie
 • Beschikt over slechts één functie

4. Grote rijstkoker - Tefal Classic 2 RK1038

De Tefal Classic 2 RK1038 is de beste grote rijstkoker van dit moment, waarmee in een keer tien kopjes rijst gekookt kunnen worden. Ideaal, om binnen een korte tijd voldoende rijst voor het hele gezin te bereiden! Een grote rijstkoker kopen brengt vaak het nadeel met zich mee, dat het model veel ruimte in beslag neemt. Bij de Tefal Classic 2 RK1038 valt dit mee, doordat het model een diameter van 25 centimeter heeft. Daarbij heeft deze grote rijstkoker een bijzonder stijlvolle uitstraling. Dit maakt dat de beste rijstkoker niet op je aanrecht zal misstaan.

Het model is niet geschikt voor het gebruik van kookplaten, een oven of een gasfornuis. Ook wordt het sterk afgeraden om de Tefal Classic 2 RK1038 in de vaatwasser schoon te maken. Dit kan als een nadeel worden beschouwd. Wel is de Tefal Classic 2 RK1038 van een anti-aanbaklaag voorzien, waarmee voorkomen wordt dat het rijst aan de bodem vastkoekt. Met een deksel van glas kan het kookproces in de gaten worden gehouden.

 • Handige handvaten van kunststof
 • Voorzien van anti-aanbaklaag
 • Groot model voor 10 koppen rijst
 • Niet geschikt voor de vaatwasser

5. Kleine rijstkoker - Solis Rijstkoker Compact Type 821

Kleine rijstkoker
Bekijk bij Bol
#Advertentie

Zoek je een kleine rijstkoker voor jou en je partner? Wellicht sluit de Solis Rijstkoker Compact Type 821 in dat geval op je wensen aan! Dit kleine model beste rijstkoker is van alle gemakken voorzien en is door z’n compacte formaat makkelijk op te bergen. Het model heeft een zilveren kleur en een vrij simpele vormgeving. Een nadeel aan dit model is dat de beste kleine rijstkoker niet van een glazen deksel is voorzien. Zo is het niet mogelijk om het kookproces van de rijst in de gaten te houden.

Niet alleen is de Solis Rijstkoker Compact Type 821 de beste kleine rijstkoker van dit moment, ook wordt deze beschouwd als een zeer goedkope kleine rijstkoker. Ideaal als toevoeging aan je keukenapparaten! Het model kan in de vaatwasser gewassen worden en beschikt over handig kunststoffen handgrepen. Zo wordt voorkomen dat je je handen verbrandt bij het oppakken van de rijstkoker. Deze goedkope kleine rijstkoker is uitgevoerd met een anti-aanbaklaag. Het maakt het schoonmaken van de rijstkoker heel eenvoudig!

 • Geschikt voor verschillende rijstsoorten
 • Schoon te maken in de vaatwasser
 • Klein en compact model rijstkoker
 • Beschikt niet over een glazen deksel

6. Magnetron rijstkoker - Sistema Microwave Rijstkoker

Sistema ontwikkelt kookproducten die speciaal voor de magnetron gemaakt zijn. Al hun producten uitgerust zijn met een speciaal ontluchtingsventiel die voor het beste stoomeffect zorgen zoals de: Sistema Microwave Rijstkoker. Vandaar dat wij deze magnetron rijskoker tot beste magnetron rijstkoker hebben gekozen.

De rijstkoker van Sistema heeft een inhoudt van 2,6 liter waarmee je porties rijst voor ongeveer 8 personen maakt. Perfect voor grote groepen als bijvoorbeeld familie of vrienden die komen eten. Meet de rijst en het water af in de rijstkoker. Stel de tijd in op de magnetron en laat het zijn werk doen. Door het water opgewarmd wordt, verdampt het zorgt het ervoor dat de rijst gestoomd wordt. Zo heb je binnen een mum van tijd heerlijke witte, basmati of pandan rijst op tafel staan. Na gebruik maak je de rijstkoker eenvoudig schoon door in de vaatwasser te doen. De rijstkoker van Inventum wordt geleverd met 2 jaar garantie.

 • Goedkope rijstkoper
 • Snel rijst klaar
 • Vaatwasserbestendig
 • Design

Koopgids voor het vinden van een goede rijstkoker

hierboven we een aantal voorbeelden van kwalitatief goede rijstkokers op een rijtje gezet. Maar het kan natuurlijk zo zijn dat jouw ideale model er niet tussen staat. Gelukkig kun je dan zelf ook de juiste koop vinden met onze koopgids.

Volg simpelweg de onderstaande aandachtspunten en vind zelf de beste koop voor jouw wensen en eisen.

Inhoud van de rijstkoker

Allereerst is het raadzaam om naar de inhoud van de rijstkoker te kijken. Rijstkokers worden vaak aangeboden met een inhoud van 5 liter of 10 liter. Het is van verschillende factoren afhankelijk, of een grote rijstkoker een verstandige keuze voor je is. Met hoeveel personen woon je bijvoorbeeld samen? In kleine gezinnen volstaat een rijstkoker met een inhoud van 5 liter normaal gesproken.

Een groter model zou in dit geval voor een onnodig hoog energieverbruik zorgen. Andersom kun je in grote gezinnen beter voor een model van 10 liter kiezen. Zo weet je zeker, dat je met de beste rijstkoker in een keer voldoende rijst kunt bereiden voor het hele gezin!

Als je twijfelt over de inhoud raden we je toch aan voor het grote model te kiezen. De prijzen zijn niet veel hoger en het is ideaal wanneer je opeens wat meer rijst wilt koken.

Binnenpan

Vaak wordt een rijstkoker van een handige binnenpan voorzien. Het is raadzaam om voor een binnenpan met Tefal te kiezen, een dun anti-aanbaklaagje. Door dit laagje wordt voorkomen dat de rijst aan de onderzijde van de binnenpan koekt. Iets wat niet alleen voor ergernissen zorgt, maar ook de smaak van de rijst kan beïnvloeden.

Als je liever geen anti aanbaklaag hebt in je rijstkoker is het natuurlijk zaak dat je er 1 zoekt zonder tefal laag. Deze zijn vrij zeldzaam maar ze zijn te vinden.

Warmhoudfunctie bij een rijstkoker

Een handige optie bij rijstkokers is de warmhoudfunctie. Met deze warmhoudfunctie voorkom je dat de rijst afkoelt als je nog bezig bent met het bereiden van de saus of groentes. Helaas is niet iedere elektrische rijstkoker standaard van deze extra optie voorzien. Houd hier rekening mee bij het maken van een keuze!

Automatisch uit

De meest moderne rijstkokers slaan automatisch af als de rijst gaar is. Zo wordt voorkomen dat de rijst doorkookt is en hierdoor aan smaak verliest. Niet iedere rijstkoker slaat echter automatisch af, waardoor het raadzaam is om ook hier goed op te letten. Wanneer je een makkelijke oplossing wilt is het zoeken naar een rijstkoker met deze functie aan te raden. Andere elektrische apparaten zoals een goede slowcooker hebben deze optie ook.

Timer

Er zijn veel rijstkokers te vinden met een timer. Hierop kun je simpelweg instellen hoe laat je wilt dat de rijst klaar is. Dit is handig als je bijvoorbeeld wilt dat de rijst gaar is gekookt wanneer je thuis komt. Het werkt als volgt:

 1. Je doet de benodigde hoeveel rijst in de koker
 2. Je stelt de timer in op de tijd dat jij wilt dat het klaar is
 3. Vervolgens kun je weggaan
 4. De rijstkoker zal op tijd aangaan zodat de rijst gaar is precies op het moment dat jij dat wilt

Extra functies

Er zijn rijstkokers die een paar extra functies hebben. In sommige gevallen kan dat handig zijn als je je rijstkoker ook voor andere taken wilt gebruiken maar er geen apart apparaat voor wilt aanschaffen.

Zo zijn er rijstkokers waar een stoommandje bij geleverd wordt. Zo kun je je rijstkoker ook als stoomkoker gebruiken. Bijvoorbeeld voor het stomen van vlees, groente of vis. De praktijk leert wel dat dat altijd wat minder goed is dan in een echte goede stoomkoker.

Conclusie beste rijstkoker

Bij het kiezen van de rijstkoker voor jouw situatie zijn er verschillende punten waar je op zou moeten letten. Let zo bijvoorbeeld goed op de opties dat het apparaat heeft. De belangrijkste functies waar je op kunt letten bij een rijststomer is of er een timer op zit, of er een warmhoudfunctie aanwezig is en of deze automatisch kan afslaan als de rijst klaar is.

Daarnaast moet je natuurlijk op de prijs letten. Bepaal van te voren wat je maximaal wilt betalen. De prijzen van goede rijstkokers liggen ongeveer tussen de €25 en wel €400 of zelfs meer. Daar is dus ook nog best wat tussen te kiezen.

Veelgestelde vragen over rijstkokers

Hoe werkt een rijstkoker?

Een rijstkoker maakt de rijst gaar door het water dat in de rijstkoker te verwarmen. Afhankelijk van de rijstkoker wordt de rijst in het water gaar gekookt, of het wordt gaar gestoomd. Bij stomen wordt de rijst boven de water geplaatst in de rijstkoker en door de verwarming van het water gaat dit stomen. Dit stoom gaart dan de rijst.

Welke rijst gebruiken in de rijstkoker?

Elke soort rijst is in een goede rijstkoker gaat te koken of stomen. Zilvervliesrijst of bruine rijst doet er wel langer om gaar te worden, dit geldt dus ook voor het garen in een rijstkoker.

Wat kan ik klaarmaken in een rijstkoker?

Het is ook mogelijk om soepen, pasta, noedels, stoofschotels, vis, kip, groente en stoommaaltijden klaar te maken in een rijstkoker. Het lijkt in feite erg op een multicooker.

Hoe lang duurt rijst koken in een rijstkoker?

Dat is wat afhankelijk van de rijst. Maar gemiddeld genomen is dit 15 minuten.

Hoeveel water moet er in een rijstkoker?

Het algemene advies is dat je per kopje rijst anderhalf kopje water toevoegt. Dit is de goede verhouding voor witte rijst. Voor basmati rijst heb je net iets meer water nodig om het goed te krijgen. Ongeveer 1 plus driekwart kopje water per kopje rijst.

Plaats een reactie