Beste snijplank 2024, houten, bamboe, vlees en meer gebruiksdoelen

Laatste update: 21 juli 2024

Een goede snijplank in je keuken is van groot belang. Je gebruikt deze voor het snijden van groente, vlees, vis en andere ingrediënten. Kortom een hulpmiddel dat je elke dag gebruikt. Om die reden wil je natuurlijk de beste snijplank voor jouw eisen en wensen kopen.

De juiste snijplank is van belang voor de hygiëne tijdens het koken. Daarnaast is het juiste materiaal van belang om je mooie set koksmessen mee te beschermen. Je wilt immers niet dat je mooie messen kapot gaan door ze te gebruiken op een snijplank met een te harde toplaag.

Wij zochten door middel van tests uit wat de beste snijplank van dit moment voor jouw specifieke eisen is! Hieronder vind je de beste koop in de 3 meest gezochte categorieën. Lager op de pagina ontdek je waarom we juist deze snijplanken als best getest hebben. Ook vind je daar nog meer categorieën.

Product Categorie Prijs
Beste budget snijplankConinx Snijplank HoutBeste budget snijplank
Bekijk bij Bol Bekijk bij Amazon
#Advertentie
Houten snijplankAPS-Germany Luxe Houten XL Snijplank met AntislipHouten snijplank
Bekijk bij Amazon
#Advertentie
Beste voor vleesSnijplank m/ril rood GN1/2Beste voor vlees
Bekijk bij Bol
#Advertentie

Snijplank test aandachtspunten

De snijplank die als beste getest werd, voldoet aan verschillende eisen. Niet alleen moet de snijplank een fraaie vormgeving hebben, ook is het fijn als de nummer 1 bijdraagt aan de hygiëne in de keuken. Kan die bijvoorbeeld met een vaatwasser worden schoongemaakt? Hoe groot is de kans op beschadigingen aan de snijplank, in de vorm van kleine sneetjes?

De als beste geteste snijplank heeft daarbij een handzaam formaat. Dit maakt het makkelijk om deze op te bergen. Evenals dat de snijplank voldoende ruimte biedt om de verschillende ingrediënten op kwijt te kunnen.

Beste snijplank 2024

1. Beste budget snijplank - Coninx Snijplank Hout

Beste budget snijplank
Bekijk bij Bol Bekijk bij Amazon
#Advertentie

Met deze houten snijplank van Coninx haal je een goede en duurzame snijplank in huis. De snijplank is robuust, slijtvast, 100% antibacterieel, makkelijk schoon te maken, milieuvriendelijk en gemaakt van hard materiaal. Daarnaast is deze snijplank ook nog eens gemaakt van 100% recyclebare Moso bamboe. Wij vinden de Coninx Snijplank Hout de beste budget snijplank op dit moment!

De houten snijplank van Coninx plaats je eenvoudig over de rand van het aanrecht. De plank is stevig en blijft goed op z’n plaats tijdens gebruik. Op de plank zit een handige groef die alle sappen van de etenswaren opvangt. De plank kun je na gebruik eenvoudig reinigen met lauw water. Vervolgens droog je het hout goed af. De snijplank is van hoge en stevige kwaliteit, waardoor hij voor een zeer lange tijd mee kan. Dit maakt de snijplank ook duurzaam. Geen plastic snijplanken meer die je na een paar keer gebruiken weggooit!

De Coninx Snijplank Hout heeft afmetingen van 45 x 30 x 2,5 cm. De plank is ruim genoeg om er groenten of grote stukken vlees op te snijden. Met een gewicht van 2.11 kg is de snijplank redelijk zwaar, dat komt door het hoogwaardige, stevige materiaal. Kies je voor de Coninx Snijplank Hout. dan kies je voor een hele goede prijs/kwaliteit verhouding.

  • Hoogwaardig, recyclebaar bamboe
  • Eenvoudig te reinigen
  • Groef voor sappen
  • Goede prijs/kwaliteit verhouding

    2. Houten snijplank - APS-Germany Luxe Houten XL Snijplank met Antislip

    Houten snijplank
    Bekijk bij Amazon
    #Advertentie

    Deze APS-Germany® Luxe Houten XL Snijplank met Antislip wordt door velen als de beste houten snijplank van dit moment beschouwd. Dit komt onder meer door het fraaie design van de houten snijplank en de degelijkheid hiervan! Ook de maat: 38×32 cm met een dikte van 4,8 cm maakt dit een echte degelijke snijplank die ook als hakblok te gebruiken.

    Geolied eikenhoud is het materiaal waarmee deze beste houten snijplank volledig van gemaakt is. Het hout is zeer dik, waardoor snelle beschadigingen aan de houten snijplank voorkomen worden. Door de rubberen antislip voet blijft de snijplank op elke ondergrond stevig liggen. Daar is goed over nagedacht.

    Deze beste houten snijplank is onder meer geschikt voor producten zoals broodjes en groenten. Maar ook vlees en vis kunnen hier prima op gesneden worden. Zeker omdat de sapgoot aan de zijkant van deze mooie houten snijplank diep is. Eventueel vocht wordt dus opgevangen in die goot opdat het keukenblad droog blijft.

    Het is niet mogelijk om de APS-Germany® Luxe Houten XL Snijplank met Antislip in de vaatwasmachine schoon te maken, doordat dit het hout ernstig aan zou tasten. Hout moet je eigenlijk nooit in de vaatwasser schoon maken, na verloop van tijd gaat het hout echt kapot. Daarom maak je de houten snijplank na gebruik eenvoudig met de hand schoon.

    • Erg groot dus veel werkruimte
    • 100% geolied eikenhout
    • Anti slip voetjes
    • Niet te wassen in de vaatwasmachine

    3. Beste voor vlees - Snijplank m/ril rood GN1/2

    Beste voor vlees
    Bekijk bij Bol
    #Advertentie

    De Snijplank m/ril rood GN1/2 met een formaat van 32,5 bij 26,5 bij 1,5 centimeter, is een zeer geschikte snijplank voor het snijden van vlees. Dat deze plank als de beste snijplank voor vlees wordt gezien door ons en bestaande, komt onder meer doordat deze van kunststof gemaakt is. Een kunststoffen snijplank als deze is eenvoudig in de vaatwasser te reinigen, waardoor de bacteriën van het rauwe vlees of kip worden verwijderd. Bovendien gaan de bacterieën slecht in het kunststof waardoor de plank bacterievrij is na het wassen.

    Ook heeft deze snijplank een sapgoot, ook wel ril genoemd. Hierin komt het vocht van het vlees niet op het aanrecht terecht maar netjes in het gootje. Dit kun je vervolgens leeggooien in je gootsteen.

    Vanwege de standaard horeca kleuren waarin deze snijplanken geleverd worden kun je gemakkelijk kruisbesmetting met bacteriën voorkomen. Je gebruikt voor verschillende soorten ingrediënten een verschillende kleur snijplank. Rood staat bekend als de kleur om vlees op te snijden.

    • Eenvoudig schoont te maken
    • Goede prijs-/kwaliteitsverhouding
    • Ideaal voor het snijden van vlees
    • Minder stijlvolle uitstraling dan hout

    4. Beste bamboe snijplank - BergHOFF Bamboe Snijplank

    Beste bamboe snijplank
    Bekijk bij Bol
    #Advertentie

    Kies voor de bamboe snijplank van Berghoff, als je verzekerd wilt zijn van een stijlvolle snijplank op je aanrechtblad. De plank wordt door ons als de beste bamboe snijplank beschouwd! Niet voor niets, want door de schuine kant heeft de plank een luxe uitstraling en kan ook zeer goed gebruikt worden als serveerplank. Verder is de snijplank van praktisch formaat en voorzien van een richel om kruimels op te vangen. De afmetingen van deze beste snijplank zijn 45 bij 30 centimeter.

    De snijplank is door de goede kwaliteit snijblad beschermd tegen krassen. Het wordt aangeraden de plank periodiek te onderhouden met olie, om de kwaliteit te waarborgen en uitdroging te voorkomen. Verder is de snijplank aan beide kanten te gebruiken, ideaal!

    • Handig in gebruik
    • Goede kwaliteit
    • Eyecatcher voor op je aanrechtblad
    • Niet vaatwasserbestendig

    5. Marmeren snijplank - Marmeren Snijplank LuxuryQuarry

    Marmeren snijplank
    Bekijk bij Bol
    #Advertentie

    Deze mooie snijplank van LuxuryQuarry® is gemaakt van hoogwaardig marmer uit Italië. De snijplank kan gebruikt worden voor het snijden van allerlei soorten producten, het rollen van onder andere deeg en het temperen van chocolade. Door zijn hoogwaardige, handgemaakte kwaliteit hebben we de LuxuryQuarry® snijplank tot beste marmeren snijplank gekozen.

    De snijplank heeft een afmeting van 40 bij 30 cm. Dit maakt dat hij groot genoeg is voor alle taken in de keuken. Het snijden van vlees, vis en groenten kan er allemaal op. Het mooie aan deze snijplank is dat hij ook goed te gebruiken is voor het uitrollen van deeg, fondant en marsepein. Je kan er ook allerlei soorten pasta’s op maken.

    Deze marmeren snijplank van LuxuryQuarry® is ook uitermate geschikt voor het temperen van chocolade. Leg de de snijplank in de koeling of vriezer terwijl je de chocola laat smelten. Voor het beste resultaat wel de chocola au bain-marie smelten en daarna op de koude marmeren plaat uitsmeren. Top voor het maken van heerlijk gebak of cakejes. De snijplank kan tevens ook als mooie serveerplank gebruikt worden om lekkere kaasjes en stukjes worst of andere snacks te serveren aan je gasten tijdens het borrelen.

    • Goede kwaliteit
    • Hoogwaardig marmer
    • Multifunctioneel
    • Niet vaatwasserbestendig

    6. Beste snijplankenset - Ubian 3-delige Kunststof Snijplanken Set

    Beste snijplankenset
    Bekijk bij Bol
    #Advertentie

    De Ubian Snijplanken set is een set waar kwaliteit en functionaliteit naar voren komen en is de beste snijplanken set verkrijgbaar! De snijplanken beschikken over anti-slip handvaten, zijn ontworpen om aan beide kanten te gebruiken, zijn gemaakt van duurzaam materiaal en bestaan uit 3 verschillende formaten zodat je voor elke snijtaak een geschikt formaat hebt.

    De planken van Ubian zijn zo ontworpen de anti-slip handvaten ervoor zorgen dat de planken tijdens gebruik stil en vast op het aanrecht blijven liggen. De groeven in de zijkanten van de planken houden het vocht tegen zodat het niet op het aanrecht en onder de snijplank komt. De groeven zijn aan beide kanten van de planken gemaakt zodat de planken aan 2 kanten te gebruiken zijn. Zo hoef je nooit op te letten wat onder of boven is.

    De mooie set bestaat uit 3 planken. De afmetingen zijn: kleine snijplank is 25 x 15, middelgrote snijplank is 31,5 x 20 en de grote snijplank is 40 x 24 cm. De planken zijn van duurzaam materiaal gemaakt namelijk biologisch afbreekbare tarwestro vezels. De snijplanken zijn BPA vrij en kunnen schoon gemaakt worden in de vaatwasser. Doordat het materiaal niet poreus is heb je geen kans dat bacteriën van de kip of vloeistoffen in de plank lopen of blijft zitten. Dus hoef je geen aparte snijplank voor het vlees en de groenten te maken. Maak de snijplank na gebruik van vlees wel even schoon voordat je groenten of iets anders erop gaat snijden.

    • Goede kwaliteit
    • Duurzaam materiaal
    • Anti-slip handvaten
    • Vaatwasserbestendig

      Hygiëne; aparte snijplank voor groente en rauw vlees, vis en kip

      Hygiëne is misschien wel een van de belangrijkste aspecten van koken in de keuken. Je moet er immers niet aan denken, dat er bacteriën in je eten of op het aanrechtblad achterblijven. Dit maakt dat ingrediënten sneller zullen vergaan, dat je ziek wordt, enzovoorts. Zeker bij de bereiding van kip en vis voor bijvoorbeeld een heerlijke is een goede hygiëne essentieel.

      Vaak wordt aangeraden om een aparte snijplank te gebruiken voor verschillende soorten ingrediënten. Zo wordt een kruisbesmetting van bacteriën in deze rauwe ingrediënten tegen gegaan. Gebruik een aparte snijplank voor rauw vlees, een aparte plank voor vis, schaal- en schelpdieren, een plank voor groenten en fruit, een plank voor rauw gevogelte, een beste snijplank voor gebraden vlees en worst en een plank voor kaas en brood.

      Zeker bij het maken van rauwe gerechten zoals salades is dat belangrijk. Als je alle ingrediënten van een maaltijd langere tijd laat garen in bijvoorbeeld je multicooker is het minder van belang, dan zullen alle bacteriën wel dood gaan door de verhitting.

      Vooral voor kip is het belangrijk dat er een aparte snijplank gebruikt wordt. In kip kan de salmonella bacterie zitten. Dat is ook de reden dat je kip niet rauw kunt eten, wanneer je de kip gaar maakt dood je ook direct deze potentieel gevaarlijke bacteriën. Het gevaar wanneer je een snijplank zowel voor kip als andere ingrediënten gebruikt is dat de bacteriën ook overspringen op die andere ingrediënten die niet zo gaar klaar gemaakt worden. Daarom is een aparte goede snijplank voor kip belangrijk, net zoals een apart mes in je messenset voor het snijden van kip van belang is.

      Een goede snijplank moet makkelijk schoon te maken zijn

      Een goede snijplank moet volgens onze makkelijk schoon te maken zijn. Er komt immers veel vuil op tijdens het snijden van ingrediënten. Onze voorkeur heeft het dan ook dat een snijplank in de vaatwasser schoon gemaakt moet kunnen worden.

      En als de snijplank niet in de vaatwasser kan, bijvoorbeeld om die van hout is, moet de snijplank geen moeilijk schoon te maken hoekjes en randjes hebben.

      Materialen voor snijplanken

      Naast het feit, dat het verstandig om aparte snijplanken te gebruiken, is het belangrijk om naar het materiaal van de snijplank te kijken. Snijplanken worden van verschillende materialen gemaakt. Denk aan hout, kunststof, kurk, marmer en je ziet ze zelfs ook wel eens van glas. Wat het beste materiaal is, hangt van het doel waarmee je de snijplank koopt af.

      Het materiaal waar de snijplank van gemaakt is bepaalt ook of en in welke mate de gebruikte messen bot worden. Op een hardhouten ondergrond worden de messen bijvoorbeeld eerder bot dan wanneer een kunststof snijplank wordt gebruikt. Vroeg of laat worden koksmessen sowieso botter, je zult ze dan altijd moeten (laten) slijpen. Gelukkig is dat met een goede messenslijper een fluitjes van een cent.

      Kunststof

      Om bijvoorbeeld te voorkomen dat de bacteriën in kip achterblijven op het snijgedeelte, is het raadzaam om voor een kunststof model te kiezen. Ook is kunststof voor rauw vlees en vis zeer geschikt! Kunststof is goed schoon te maken, mede doordat de kunststoffen snijplanken in de vaatwasser kunnen. Hout kunt je beter niet in de vaatwasser doen, dit zal vroeg of laat gaan scheuren.

      Een bijkomend voordeel van kunststoffen snijplanken is dat deze soms buigbaar zijn. Hierdoor worden de krassen die tijdens het snijden in het kunststof ontstaan, beter schoon tijdens het reinigen van de snijplank.

      Houten snijplank

      Een houten of een kurk snijplank heeft vaak een luxere, stijlvolle uitstraling. Ideaal om de plank op het aanrecht te laten staan! Deze snijplanken kunnen echter niet in de vaatwasser schoongemaakt worden. Dit maakt de beste houten snijplanken voornamelijk geschikt voor het snijden van brood en kaas.

      Een ander voordeel is dat zware houten snijplanken echt een stootje kunnen hebben. Als een snijplank massief en stevig genoeg is kan deze ook gebruikt worden voor een hakmes. Dit is iets dat op een marmeren snijplank bijvoorbeeld niet mogelijk is.

      Marmeren snijplank

      Ook wordt er vaak gekozen voor een marmeren of andere natuurstenen materiaal voor snijplanken. De grootste voordelen hiervan zijn dat er geen vuil tussen de vezels van het marmer zullen komen. Zo een plank is dus goed te gebruiken om kruiden fijn op te maken. Een ander voordeel is dat het er natuurlijk erg luxe uitziet, het kan een echte aanwinst zijn voor de keuken.

      Een nadeel van natuurstenen snijplanken is echter dat de messen sneller bot zullen worden. Het materiaal is over het algemeen zeer hard en daardoor zullen de messen die erop gebruikt worden veen sneller bot worden. Een voordeel is wel weer dat je van marmer een krasbestendige snijplank maakt, je zult niet snel krassen erin zien.

      Formaat van de snijplank

      Een derde aspect voor het bepalen van de beste keuze, is het formaat van de snijplank. Je wilt dat die voldoende ruimte biedt om je ingrediënten op kwijt te kunnen. Zou je een deel van een stuk vlees of vis op het aanrechtblad moeten laten liggen, dan kan dit de verspreiding van bacteriën in de hand werken. Zorg er daarom voor, dat de plank groot genoeg is voor een brede vis of een breed stuk vlees! Mocht je toch voor een kleine variant kiezen, dan is het verstandig om het vlees of vis al in de verpakking in tweeën te snijden.

      Ook de grootte van de keuken speelt een rol bij het bepalen van het formaat. Evenals voor hoeveel mensen er gekookt wordt in de keuken. Je wilt voorkomen dat de snijplank te veel ruimte inneemt op het aanrechtblad. Zo zou je geen ruimte meer hebben voor pannen, een keukenmachine, een waterkoker, enzovoorts.

      Snijplankenset kiezen

      Als je vaak meerdere ingrediënten snijdt kan het handig zijn om direct meerdere planken koopt. Zo kun je bijvoorbeeld 1 snijplank voor kip gebruiken terwijl je een andere weer gebruikt voor het snijden van bijvoorbeeld groente. Dit is het ideale aan zo een set met snijplanken. Dit voorkomt dat je steeds tussendoor de 1 moet afwassen omdat er een andere product gesneden moet worden.

      Vaak komen de verschillende planken in zo een snijplankenset in verschillende kleuren. Vaak zijn dit:

      • rood: voor vlees
      • geel: rauw gevogelte, bijvoorbeeld kip
      • blauw: vis
      • groen: voor groente, ook schillen van groente en fruit uit van bijvoorbeeld je dunschiller
      • wit: voor kaasplakken uit een kaasschaaf of blokken kaas en brood die je bijvoorbeeld vervolgens kunt gebruiken in je kaasfondueset.

      Goedkope merken

      De snijplanken die je op deze pagina vindt zijn over het algemeen de wat duurdere keuzes die te koop zijn. Dit is omdat goede kwaliteit vaak gepaard gaat met een hogere prijs. Het materiaal van goede snijplanken is simpelweg duurder.

      Desalniettemin zijn er wel goedkope snijplanken die toch een prima kwaliteit voor de prijs bieden. Als je hiernaar op zoek bent kunnen we je aanraden om simpelweg de thuismerken van Blokker, Ikea, Action of Hema te kopen. Deze bedrijven verkopen over al het algemeen een product met een goede prijs-kwaliteitsverhouding.

      Conclusie beste snijplank

      Kortom, bij het vinden van de beste koop zijn er verschillende aspecten om rekening mee te houden. Kijk allereerst voor welke ingrediënten je een snijplank wilt kopen! Voor het snijden van brood is een houten of kurken variant zeer geschikt. Bij het snijden van vis of vlees is het echter verstandiger om voor een kunststof uitvoering te kiezen.

      Gebruik meerdere snijplanken voor hygiëne in de keuken. Het beste is het, om voor zes verschillende snijplanken te kiezen. Eerder in dit artikel werden de verschillende categorieën beschreven. De beste snijplank kopen doe je tegenwoordig eenvoudig online, omdat hier het aanbod het grootste is!

      Veelgestelde vragen over snijplanken

      Welk hout is geschikt voor een snijplank?

      Het is raadzaam om een zacht houtsoort te kiezen als materiaal voor je snijplank. Dit zorgt ervoor dat je messen scherper blijven. Je wilt echter niet te zacht hout anders snij je het hout te makkelijk kapot. Ook het de antibacteriële werking van de bepaalde houtsoort is van belang. Dit met elkaar afwegend is beukenhout een goed materiaal.

      Welke snijplank voor kip?

      Voor rauw gevogelte waar kip dus onder valt, is het van belang om een aparte snijplank (en mes) te gebruiken tijdens het bereiden van een gerecht. Op deze manier voorkom je dat de bacteriën van de kip overgedragen worden op andere ingrediënten. Vaak wordt er voor de gele kunststof snijplank gekozen om rauw gevogelte te snijden. Kip snijden op een houten snijplank is af te raden omdat de bacteriën makkelijker in hou gaan zitten dan in de kunststof.

      Welke kleur snijplank voor welk voedsel gebruiken?

      In professionele horeca keukens worden vaak standaard kleuren snijplanken gebruikt waar per kleur bepaald is wat er op gesneden is. De universele afspraken zijn de volgende; op geel wordt rauw gevogelte gesneden, op rood rauw vlees, blauw voor vis en schelpdieren, groen voor groente en fruit, bruin voor gaar vlees en wit voor brood en kazen.

      Plaats een reactie