Beste stoomkoker 2024, de beste stomer voor jouw wensen

Laatste update: 9 oktober 2023

Stoomkokers winnen steeds meer aan populariteit! Niet voor niets wordt er binnen tal van professionele keukens met deze stoom apparaten gewerkt. Vitaminen blijven in het voedsel, het eten blijft knapperig en je hoeft geen vetstoffen aan je eten toe te voegen, bijvoorbeeld olie, boter, enzovoorts is niet meer nodig. Dat laatste is bijvoorbeeld bij het bakken in pannen wel nodig om aanbranden te voorkomen.

Dit is ook 1 van de redenen waarom stoompannen ook steeds populairder worden. Maar wat is nu de beste stoomkoker voor jouw wensen? Onze experts hebben uitgebreid getest en hebben de ideale stomer voor verschillende gebruiksdoelen gevonden.

Het vinden van de beste koop kan een hele uitdaging zijn, door het grote aanbod aan stoomkokers. Wij bieden je hulp bij het vinden van de nummer 1 stoomkoker voor in jouw keuken! Hieronder vind je eerst een snel overzicht van de beste stoomkokers, verder op de pagina vind je meer informatie omtrent de gekozen producten en ook nog meer goede keuzes voor andere gebruiksdoelen.

Product Categorie Prijs
Beste elektrischeAigostar Fitfoodie 30INABeste elektrische
Bekijk bij Bol
#Advertentie
Elektrische stoompanRussell Hobbs Cook@Home 19270-56 – StoomkokerVoor babyvoeding
Bekijk bij BolBekijk bij Amazon
#Advertentie
Goedkope stoomkokerTefal Stoomkoker Ultracompact VC2048Goedkope stoomkoker

Beste stoomkoker 2024 test uitslag

De als best geteste stoomkoker moet aan verschillende eisen voldoen. Deze eisen kunnen echter voor iedereen anders zijn. De een is op zoek naar een goedkope stoomkoker, de ander wil een stoomkoker met een grote inhoud, enzovoorts. Daarom hebben de verschillende categorieën elk vanzelfspreken eigen specifieke eisen.

Toch zijn er een aantal aandachtspunten die in elke categorie belangrijk zijn en waar we dan ook extra op gelet hebben tijdens het testen van de steamers:

 • Goede prijs/kwaliteitsverhouding heeft. Er zijn stoomkokers die veel te duur zijn voor de kwaliteit die zie bieden. We vinden dat je simpelweg de kwaliteit mag verwachten waarvoor je betaalt.
 • Duurzaamheid vinden we ook belangrijk: een stoomkoker kost toch wel wat en dan vinden wij dat deze ook lang mee moeten gaan.
 • Reviews van andere gebruikers moeten positief zijn. Zij weten immers het best of het apparat goed bevalt (ook na langere tijd) en of het het geld waard is.

1. Beste elektrische - Aigostar Fitfoodie 30INA

Beste elektrische
Bekijk bij Bol
#Advertentie

De Aigostar Fitfoodie 30INA – Stoomkoker is een zeer goed beoordeelde elektrische stoomkoker. Velen zien dit model zelfs als de beste elektrische stoomkoker van dit moment. Dit komt onder meer door het compacte model van deze stoomkoker. Het maakt dat je de stoomkoker eenvoudig in een hoekje op je aanrecht kunt plaatsen, zonder dat deze in de weg staat. Het model is uitgevoerd met drie handige stoommanden en een stoomschaaltje. Met deze stoommanden wordt het mogelijk om drie verschillende ingrediënten tegelijkertijd te bereiden, zonder dat ze met elkaar in aanraking komen. Zo beïnvloedt de smaak van het ene ingrediënt, de smaak van de andere ingrediënten niet.

Ook fijn aan de Aigostar Fitfoodie 30INA – Stoomkoker is dat deze beste elektrische stoomkoker een hele korte opstarttijd heeft. Hierdoor stoomt hij al binnen 15 seconden, wat tijd en geld bespaart! Dankzij de BPA-vrije materialen kun je zorgeloos genieten van de maaltijd.

 • Drie stoommanden voor losse ingrediënten
 • Geschikt voor de vaatwasser
 • Base gemaakt van rvs
 • Exclusief receptenboekje

2. Voor babyvoeding - Russell Hobbs Cook@Home 19270-56 – Stoomkoker

Wanneer je op zoek bent naar de beste stoomkoker voor babyvoeding, dan is deze Russell Hobbs Cook@Home 19270-56 – Stoomkoker het overwegen waard. Dit model is niet alleen zeer geschikt voor het bereiden van babyvoeding. Ook heeft deze beste stoomkoker een fraaie vormgeving! Hiermee kan de Russell Hobbs Cook@Home 19270-56 – Stoomkoker een heuse eyecatcher vormen op je aanrechtblad. De stoomkoker zorgt voor het behoud van de vitaminen in de groentes en het fruit wat je met deze beste stoomkoker voor babyvoeding bereid. Zo blijft je kindje gezond en groeit deze goed!

Doordat het model met losse manden is uitgevoerd, kunnen ingrediënten afzonderlijk van elkaar worden bereid. Het is mogelijk om de stoomtijd van deze drie manden los van elkaar in te stellen. Het ene type groente zal immers sneller klaar zijn, dan het andere! De timer functie op deze stoomkoker is ook zeer handig, zeker als je met je kleine bezig hebt heb je niet altijd tijd om een oog op het te bereiden te eten te houden.

Ook is het met de zogenaamde Aroma Infuser mogelijk om de groentes van kruiden en specerijen te voorzien. Maak gebruik van de warmhoudfunctie als je het eten warm wilt houden tot je alle andere ingrediënten bereid hebt.

 • Eenvoudig af te wassen na gebruik
 • Model met losse manden
 • Timerfunctie die erg handig is als je een kleine hebt
 • Temperatuur niet los in te stellen

3. Goedkope stoomkoker - Tefal Stoomkoker Ultracompact VC2048

Op zoek naar de beste goedkope stoomkoker? Wellicht sluit de Tefal Stoomkoker Ultracompact VC2048 in dat geval op je wensen aan! Deze compact stoomkoker is klein en daarbij heel goedkoop. Ideaal voor in een klein hoekje op je aanrecht. Ondanks de lage prijs voor deze goedkope stoomkoker, zijn de prestaties niet veel minder dan die van duurdere modellen. Zo is deze beste goedkope stoomkoker voorzien van drie handige stoommanden, waarin losse ingrediënten bereid kunnen worden.

Ook handig aan deze Tefal Stoomkoker Ultracompact VC2048 is de geïntegreerde warmhoudfunctie. Dankzij deze functie wordt het mogelijk om de ingrediënten warm te houden na het stomen hiervan. Ideaal, als je de andere ingrediënten voor het diner nog niet bereid hebt! Met een handige timer is het mogelijk om zelf in te stellen hoelang de groentes gestoomd moeten worden. Zo ben je niet afhankelijk van de programma’s die door de beste stoomkoker zelf worden aangeboden. Het model is gemaakt van kunststof en kan in de vaatwasser worden schoongemaakt. Een andere handigheid is dat de schalen in elkaar geschoven kunnen worden zodat het opbergen ook in compacte ruimtes gemakkelijk gaat.

 • Na gebruik te wassen in de vaatwasser
 • Goede prijs-/kwaliteitsverhouding
 • Voorzien van drie losse manden
 • Kunststof is minder duurzaam dan rvs
 • Geen warmhoudstand

4. Magnetron stoomkoker - Sistema Microwave Magnetronbakje

De Sistema stoomkoker voor de magnetron is 11 cm hoog en heeft een diameter van 23 cm. De stoomkoker heeft een inhoud van 3.2 liter. Zo kan je een goed portie eten in de magnetron doen om te stomen. Door zijn prijs/kwaliteit verhouding hebben we de Sistema Microwave stoomkoker voor magnetron gekozen tot beste magnetron stoomkoker. Het werkt zowel in een normale als in een kleine magnetron.

Vul de laag van de stoomkoker met ingrediënten voor je recept. Doe onderin wat vocht wat verdampt kan worden om het eten te stomen. Het is belangrijk om de bijgeleverde deksel te gebruiken. De deksel houdt namelijk het verdampende vocht vast zodat je eten gestoomd blijft worden. Stel de juiste tijd en percentage watt in en zet de magnetron aan. Wacht een aantal minuten en je hebt een heerlijk vers gestoomde maaltijd uit je magnetron.

De Sistema stoomkoker behuizing is gemaakt van BPA- en ftalaatvrije kunststof, dat is natuurlijk belangrijk bij een magnetron stomer. De stoomkoker beschikt over een warmhoudfunctie. Deze functie betekent dat de schaal zo ontworpen is dat het nog lang zijn warmte kan vasthouden en daardoor het eten blijft verwarmen. De stoomkoker bakjes van Sistema zijn in 13 verschillende maten verkrijgbaar.

 • Prijs/kwaliteit verhouding
 • Eenvoudig te gebruiken
 • Heeft 1 niveau

Zelf een stoomkoker kopen, aandachtspunten in de koopgids

Mogelijk ga je liever zelf op zoek naar de beste keus stoomkoker voor je gezin. Een elektrische stoomkoker kopen betekent in dat geval, dat je deze zelf met elkaar moet vergelijken. Om het vergelijken van de beste stoomkokers makkelijker te maken, zetten we een aantal essentiële aspecten voor je op een rijtje.

Kijk bijvoorbeeld naar de capaciteit, of de hoeveelheid stoom die een model produceert. Ook het materiaal van de beste stoomkoker en de extra functies kunnen bepalend zijn voor de keuze die je maakt.

Capaciteit van de stoomkoker

Een eerste aspect om op te letten, is hoeveel liter inhoud de stoomkoker heeft. De capaciteit van de stoomkoker bepaalt voor hoeveel personen je aan groentes kunt bereiden. Zeker voor grotere gezinnen is het belangrijk om voor voldoende capaciteit te zorgen.

Het is erg vervelend als je de groente stomer twee keer moet gebruiken om voldoende groentes te kunnen bereiden. Dit zou er immers toe leiden, dat de eerste groentes al afkoelen! Andersom wil je ook niet, dat de stomer veel te groot is. In dat geval gebruik je onnodig veel energie.

Aantal stoomschalen in de ideale stoomkoker

Het aantal schalen in de stoomkoker bepaalt hoeveel verschillende gerechten en/of ingrediënten tegelijkertijd gestoomd kunnen worden. Zo kun je bijvoorbeeld zowel rijst, als groente als vis tegelijktijd stomen.

Ook kun je er voor kiezen om hetzelfde ingrediënt in meerdere schalen in dezelfde stoomkoker te garen. Zo vergroot het aantal schalen ook de inhoud van de stoomkoker.

Stoomproductie hoeveelheid

Over het algemeen geldt, dat hoe meer stoom het apparaat maakt hoe meer eten tegelijkertijd bereid kan worden bij het gebruik van de beste stoomkoker. Het spreekt voor zich dat een model met een grote stoomproductie vaak ook wat duurder is. Afhankelijk van de snelheid waarmee je wilt koken, kun je bepalen hoeveel stoom de beste stoomkoker moet produceren.

Vaak vind je in de product omschrijving van een stoomkoker hoe snel deze de groentes gaar stoomt. In combinatie met een timer kun je dus heel eenvoudig de groentes perfect gaar stomen. Net zoals dit ook kan in de beste slowcookers die we op onze website hebben geplaatst.

Materialen van de stoomkoker

Een derde aspect om rekening mee te houden, zijn de materialen die gebruikt worden bij de ontwikkeling van stoomkokers. Je kunt vaak bijvoorbeeld kiezen voor een voedselstomer van rvs, of een plastic uitvoering. Het voornaamste voordeel aan een van rvs is de duurzaamheid hiervan. Een rvs stoomkoker gaat langer mee, doordat de kans op slijtage kleiner is. Daarbij vinden veel mensen een stoomkoker van rvs een stijlvollere uitstraling hebben, dan modellen van plastic. Zo kun je deze op het aanrecht laten staan!

Functies van een goede stoomkoker

Tot slot kun je de functies beoordelen. Biedt de stoomkoker bijvoorbeeld mogelijkheden om de stoomtijd en temperatuur zelf in te stellen? Of wordt er bijvoorbeeld gewerkt met automatische programma’s? Ook zijn stoomkokers vaak van een handige timer voorzien.

Met deze timer is het mogelijk om in te stellen, op welk moment de beste stoomkoker moet worden ingeschakeld. Zo kun je vooraf instellen dat de stoomkoker voor thuiskomst moet worden gestart. Op het moment dat je thuis bent, kun je de groentes meteen op de borden scheppen!

De verschillende functies bepalen ook een beetje welke recepten je allemaal kunt klaarmaken. Afhankelijk van wat je wilt maken kan het dus ook handig zijn om goed te bedenken welke gerechten je wilt maken en of het mogelijk is met de stoomkoker die je op het oog hebt.

Waarom een stoomkoker?

Als je gezond eten wilt bereiden is een stomer vaak een hele goede keuze. Bij het stomen van voedsel blijven de vitamines en mineralen namelijk in de voeding. Wanneer je groentjes in water kookt gaan teveel vitamines en mineralen verloren in het kokende water. Bij stomen komen de producten niet in aanraking met heet water en blijven de mineralen en vitamines dus bewaard. De producten worden simpelweg verhit door de stoom in het apparaat, net zoalsals een eierkoker werkt eigenlijk.

Dit proces wordt stoomkoken genoemd. Vanwege het feit dat de mineralen en vitaminen niet wegvloeien in het water waar de ingrediënten mee in aanraking komen blijft het eten voller van gezonde delen.

Welk eten kun je stomen met een goede stoomkoker?

Stoomkokers worden voornamelijk gebruiken voor het garen van groenten, aardappels en rijst. Om zoveel mogelijk vitamines te behouden raden we je aan om de schillen mee te stomen. Als je de schillen er af wilt halen kun je dat doen met een dunschiller, de beste dunschillers vind je hier. Er zijn echter ook andere ingrediënten die je kunt klaarmaken in een stoomkoker. Ook is het mogelijk om vlees, vis, gevogelte en schelp- en schaaldieren kunnen gegaard worden in stoom.

In de praktijk zul je echter vaak de stoomkoker allen gebruiken voor groente. Het houdt de groentes echt lekkerder en bovendien blijven de kleuren van de groentje beter bewaard. Het ziet er nog beter uit op je bord ook dus.

Conclusie beste stoomkoker kopen

Kortom, bij het vinden van de beste koop zijn er verschillende aspecten om rekening mee te houden. De beste stoomkoker kopen betekent onder andere, dat je kunt kijken naar de inhoud, het materiaal en de functies van de voedselstomer.

Ook het design van een stoomkoker speelt bij veel mensen een rol. Het is vervelend als je het apparaat na gebruik op moet bergen. Handiger is het als deze op het aanrecht kan blijven staan! Dit is echter alleen het geval, als het design van de nummer 1 stoomkoker aansluit bij je andere keukenapparaten.

Veelgestelde vragen over stoomkokers

Wat is het voordeel van een stoomkoker?

De vitaminen en mineralen blijven beter bewaard wanneer je vis, groente of aardappelen in een goede stoomkoker klaarmaakt. Daarnaast heeft het als voordeel dat je niet bij je eten hoeft te blijven als het gestoomd wordt. Je kunt de tijd instellen en simpelweg iets anders gaan doen totdat het klaar is.

Hoeveel verbruikt een stoomkoker?

Het verbruik van de stoomkoker staat op het apparaat zelf en/of de verpakking ervan. Het is in veruit de meeste gevallen zuiniger dan koken op een inductie kookplaat.

Is gestoomd eten gezond?

Als je in een normale pan eten kookt verlies je tijdens het koken vitamines uit je groente, deze worden opgenomen door het water. Bij stomen worden groente gegaard door de hoge temperatuur van de stoom waardoor de vitamines in de groente blijven.

Hoeveel kost een stoomkoker?

De prijzen van goede stoomkokers beginnen ongeveer bij €32. Voor de echte profesionnele modellen stoomkokers betaal je gemakkelijk boven de €100. Bij de duurdere modellen wordt duurder materiaal gebruikt, bijvoorbeeld RVS in plaats van plastic voor de bakken waarin gestoomd wordt.

Plaats een reactie