Beste tajine test 2024, beste koop gietijzer, aardewerk, voor inductie en meer

Laatste update: 25 april 2024

Met een tajine maak je de heerlijkste gerechten uit de voornamelijk Marokkaanse en rest de van de Noord-Afrikaanse keuken. Er is tegenwoordig een behoorlijk aanbod van deze kookpotten. Daarom hebben wij gezocht wat de beste tajine van het moment is voor jouw wensen. We hebben verschillende tajines getest en bekeken, op die manier hebben we de beste koop van Marokkaanse stoofpannen voor jou kunnen vinden.

Hieronder zie je eerst kort de beste koop voor verschillende wensen en eisen in de 3 meest gezochte categorieën, verder op deze pagina zie je waar we op gelet hebben tijdens deze test. Verder op de pagina zie je waarom we juist dezes tajines als goed bestempeld hebben en vind je nog meer categorieën met de daarbij horende beste koop.

Product Categorie Prijs
Inductie tajineCuisy Tajine 30cm InductieInductie tajine
Bekijk bij Bol Bekijk bij Amazon
#Advertentie
Beste aardewerk tajineEmile Henry Tajine – Ø320mm – FusainBeste aardewerk tajine
Gietijzeren tajineLe Creuset Tajine – Ø 31 cmGietijzeren tajine

Aanpak van tajines test

Voor het bepalen wat de beste tajine is hebben we verschillende eisen en wensen genomen. Niet iedereen heeft namelijk dezelfde verwachtingen van een pan. Zo zoeken sommige een inductie, of perse een aardewerk variant. De tajines die je hieronder ziet staan zijn in ieder geval van goede kwaliteit.

 • We hebben gelet op de kwaliteit van het materiaal waar deze van gemaakt is. Samen met de algemene bouwkwaliteit kunnen we bepalen of het een goede tajine is.
 • Ook hebben we uiteraard getest wat de resultaten zijn van het eten klaarmaken in een tajine. Dit moet vanzelfsprekend goed zijn.
 • En uiteraard hebben we ook gelet op de prijs-kwaliteitsverhouding van de tajines die te koop zijn.
 • Als belangrijkste punt hebben we ook gekeken naar de ervaringen van andere gebruikers van de tajine. Deze mensen weten immers heel goed wat een goede tajine is en hoe een bepaald model bevalt na een aantal jaren gebruik.

Beste Tajines 2024

1. Inductie tajine - Cuisy Tajine 30cm Inductie

Inductie tajine
Bekijk bij Bol Bekijk bij Amazon
#Advertentie

Met de Cuisy Tajine kunt u genieten van heerlijke Oosterse en Noord-Afrikaanse gerechten. De tajine is gemaakt van aluminium en aardewerk en heeft een stevige vaste bodem met perfecte warmtebegeleiding. Door de aluminium in de bodem is deze tajine perfect voor inductie, en toch authentiek door de aardewerk wat erin verwerkt is.

Een tajine wordt veel gebruikt in de Arabische keuken. Bij het koken met de tajine wordt het verdampte water tegengehouden door de speciaal gevormde deksel wat daardoor weer op zijn beurt terug op het eten komt waardoor je eten heerlijk mals wordt gehouden en de pure smaken naar boven worden gehaald. Koken met deze tajine op inductie zorgt voor een optimale warmtegeleiding en een efficiënt garingsproces. De werking is net zoals die van een braadpan. De tajine kan als het gerecht klaar is op tafel geplaatst worden. De Cuisy tajine behoudt zijn warmte uitstekend waardoor je gezellig kan dineren met de tajine op tafel.

 • Goede kwaliteit
 • Geschikt voor alle warmtebronnen
 • Design
 • Geen andere kleuren beschikbaar

2. Beste aardewerk tajine - Emile Henry Tajine – Ø320mm – Fusain

Heerlijke Noord-Afrikaanse gerechten maken worden een plezier met deze prachtige aardewerk tajine van Emile Henry. Met zijn mooie design past deze aardewerk tajine thuis in iedere keuken of op tafel. In tegenstelling tot andere tajine’s kan deze tajine direct op het vuur zonder kans op scheuren op te lopen. De tajine is zo ontworpen dat hij verdampend vocht opvangt met de deksel en dat weer besprenkeld over het gerecht. Hierdoor blijven je gerechten heerlijk mals.

De Emile Henry Tajine is een tajine die op de hand gemaakt wordt in Frankrijk met de beste aardewerk afkomstig van Flame. De glazuur van de tajine is van hoge kwaliteit en maakt dat hij zijn warmte lang vast houdt. De tajine is geschikt om in de oven en magnetron te doen en is vaatwasserbestendig. Hij kan gebruikt worden op gas, elektra en halogeen. De aardewerk tajine van Emile Henry is van hoge kwaliteit en iedere tajine wordt persoonlijk gecontroleerd voordat hij verkocht wordt. De tajine wordt geleverd met 13 jaar garantie. In onze mening de beste aardewerk tajine verkrijgbaar!

 • Goede kwaliteit
 • 10 jaar garantie
 • Design
 • Niet geschikt voor alle warmtebronnen

3. Gietijzeren tajine - Le Creuset Tajine – Ø 31 cm

Le Creuset staan bekend om de kwaliteit die ze leveren. Ze zijn expert op het gebied van gietijzeren braad en stoofpannen. Tajine’s worden van aardewerk gemaakt en zijn van oorsprong Marokkaans. Le Creuset heeft deze authentieke stoofpot uit Marokko gepakt en hun expertise erop los gelaten. Daar komt een geëmailleerd gietijzeren tajine uit voort met een zeer goede kwaliteit en een prachtig design.

De tajine is door zijn ontwerp en materiaal geschikt voor alle warmtebronnen en kan in de oven. Je maakt er heerlijke authentieke Noord-Afrikaanse gerechten mee. Door zijn kegelvormige deksel wordt het vocht iedere keer opnieuw gecirculeerd door je gerecht. Daarmee breng je de smaken in je producten goed naar boven en blijft het heerlijk mals. Als het gerecht eenmaal klaar is zet je de tajine op tafel om met heel de familie uit te eten, gezellig en lekker! De tajine is met zijn grootte geschikt voor 5 tot 6 personen. De prijs is wat aan de hoge kant, maar in ruil daarvoor krijg je levenslange garantie op deze goede gietijzeren tajine van Le Creuset. Een tajine die zijn geld meer dan waard is.

 • Goede kwaliteit/duurzaam
 • Levenslange garantie
 • Geschikt voor alle warmtebronnen inclusief oven
 • Relatief zwaar

4. Mini tajine - Cosy & Trendy Mini Schaaltje Tajine

Mini tajine
Bekijk bij Bol
#Advertentie

Deze Mini Apero Tajine van Cosy&Trendy is oorspronkelijke Marokkaanse aardewerk stoofpot die uit 2 delen gemaakt is. Een onderste schaal en een kegelvormige deksel die functioneert als stoofdeksel. Door zijn kwaliteit en formaat hebben wij de Mini Apero Tajine gekozen tot beste mini tajine.

De Mini Apero Tajine is gemaakt van aardewerk om zo hete temperaturen te kunnen weerstaan in de oven. De tajine werkt als een stoofpan en bestaat uit 2 delen. De onderste schaal is de het gedeelte waar het eten in gedaan wordt en waar er ook water in de schaal wordt gedaan. Het bovenste gedeelte is de kegelvormige deksel. De deksel heeft de vorm van een kegel om het verdampte water op te vangen. Daar koelt het af en stroom het weer terug de onderste schaal in. Zo heeft de tajine veel weg van de werking van een braad of stoofpan.

Deze tajine is door zijn afmetingen geschikt om kleine hapjes in warm te maken. Denk hierbij gehaktballetjes, worstjes of andere hartige snacks die je in de oven kunt bereiden. Deze tajine is ook erg leuk om op tafel te zetten en kleine hapjes of sausjes in te serveren. Zo is hij functioneel en oogt het ook nog eens leuk. De tajine wordt geleverd met 1 jaar garantie.

 • Geschikt voor kleine hapjes of sausjes
 • Magnetronbestendig
 • Vaatwasserbestendig
 • Niet geschikt om grote gerechten in te maken

Koopgids voor vinden van beste tajine

Het is natuurlijk goed mogelijk dat jouw ideale tajine hierboven niet staat. We hebben daarom een uitgebreide koopgids geschreven zodat jij zelf gemakkelijk de beste koop kunt vinden. Als je de volgende aandachtspunten volgt kom je vanzelf bij een goede tajine uit.

Materiaal: aardewerk en/of tajine geschikt voor inductie

Een originele tajine is gemaakt van aardewerk, dit aardewerk kan geglazuurd en/of beschilderd zijn. Als ze gemaakt zijn van aardewerk zijn deze prima te gebruiken op een standaard gasfornuis. Origineel worden ze gebruikt op een open vuur van houtskool.

Wanneer je een tajine op je inductiefornuis wilt gebruiken zal een variant van aardewerk echter niet werken. Daar is immers geen ferromagnetisch materiaal. Daarom zijn er tegenwoordig tajines van gietijzer te koop. Deze zijn wel geschikt voor het gebruik op een inductie kookplaat.

Inhoud van tajine

Afhankelijk voor hoeveel mensen je gewoonlijk eten moet maken heb je de juiste inhoud tajine nodig. Voor gezelschappen van 6 mensen raden we een model aan met een diameter van tenminste 20 cm. Voor 4 personen tussen de 18 en 20 cm, en voor 2 personen tenminste 12 centimeter.

Prijs

Een goede tajine kun je al kopen vanaf ongeveer €50. Maar je er zijn ook modellen te kopen die wel tot meer dan €350 kosten. Let er op dus goed op. Deze duurde modellen zijn vaak van Le Creuset en zijn gemaakt van het dure materiaal gietijzer. Dit zijn modellen die een leven lang meegaan.

De goedkope modellen werken ook prima, maar zijn minder duurzaam. Ook is de warmteverdeling in de goedkope modellen vaak iets minder.

Wat is een Tajine?

Een tajine is een, meestal ronde, pan met een kegelvormige of bolvormige deksel. Vaak zijn ze van aardewerk gemaakt maar er zijn ook varianten van gietijzer zodat deze ook op inductie kookplaten werken. In principe is een tajine een soort van kookpot, ingrediënten kunnen er lekker lang in sudderen en stoven en op die manier klaar gemaakt worden. Koken met een tajine wordt vaak als zeer leuk ervaring ervaren. Als je de Tajine met een bepaald soort westerse pan zou willen vergelijken lijkt het volgens ons nog het meest op een goede braadpan, de ingrediënten kun je in beide lekker laten sudderen en stoven. Dat is natuurlijk heerlijk in combinatie met verse knoflook uit jouw knoflookpers.

De Tajine komt uit Noord-Afrika, vooral in Marokko wordt deze pan veel gebruikt. Door de vorm van dit soort kookpot wordt dit een soort van stoomoven wanneer de onderkant verwarmt wordt. Omdat er een deksel op de tajine zit blijft al het sap in de pan en blijft het vlees en groente in de pan lekker sappig. Een tajine wordt ook wel maraq of marqa genoemd.

Alternatief voor Tajine

We kunnen ons voorstellen dat je het geld er niet voor over hebt een om de beste tajine te kopen. Zeker wanneer je niet van plan bent deze kookpot veelvuldig te gaan gebruiken. Gelukkig is er een goed alternatief beschikbaar dat je misschien al hebt. Een goede slowcooker kun je namelijk gebruiken als alternatief voor een tajine.

Hetgeen wat er in de pan is namelijk bij slowcookers en tajines ongeveer hetzelfde. Het resultaat zal wel iets anders zijn, maar het komt heel dicht in de buurt. Als je echt op zoek bent naar de traditionele smaken en bereiding zal je wel moeten kiezen voor een echte goede tajine.

Veelgestelde vragen

Wat is een tajine?

Het is een stoofpot die meestal gemaakt is van aardewerk. Ook de gerechten die met een tajine gemaakt worden, worden zelf tajine genoemd. Dit soort pan is bekend uit voornamelijk de Marokkaanse keuken.

Hoe kun je een tajine gebruiken?

In Nederland worden tajines vooral gebruikt in de oven of op een fornuis. Afhankelijk van het gerecht wordt de aardewerk binnenkant ingesmeerd met boter of olie of aanbakken te voorkomen.

Welke temperatuur in oven voor een tajine?

De meeste gerechten worden gemaakt in een oven van 200 graden Celsius.

Welke gerechten kun je maken met een tajine

De gerechten die je er mee maakt worden zelf ook Tajine genoemd, dat kan voor wat verwarring zorgen. Er worden vooral stoofgerechten in gemaakt, gerechten die lang moet koken.

Plaats een reactie