Beste vaatwasser 2020: vrijstaand, inbouw en goedkope afwasmachine

Laatste update: 25 juni 2020 Grote keukenapparaten

Met een vaatwasser in huis bespaar je ontzettend veel tijd! De vaatwasser neemt een klus van je over, die vaak al snel twintig tot dertig minuten duurt. Deze tijd kun je voortaan aan je werk, studie of gezin besteden! Het vinden van de beste vaatwasser is vaak niet eenvoudig. Dit komt onder meer door het sterk toegenomen aanbod aan vaatwassers. Met de tips uit dit artikel wordt een vaatwasser kopen eenvoudiger.

Inhoud

beste vaatwasser

Uitslag beste vaatwasser test

In de onderstaande tabel vind je de als beste geteste vaatwassers van dit moment. We hebben hierbij gekozen voor het selecteren van de nummer 1 vaatwassers uit verschillende categorieën. Dit maakt het makkelijker om een weloverwogen keuze te maken! Over het algemeen kiest men altijd voor een van de inbouwvaatwassers, die een open ruimte in de keuken kunnen opvullen of een oud model kunnen vervangen. Voor welke van deze beste vaatwassers kies jij?

1. Siemens SN657X04IE - Beste inbouw model

Beste inbouw model Siemens SN657X04IE
 • Zeer energiezuinige inbouw vaatwasser
 • Vaatwasser met een handige indeling
 • De vaat wordt goed droog en schoon
 • Bestekmand neemt relatief veel ruimte in

De Siemens SN657X04IE is een stijlvolle en kwalitatief zeer goede geïntegreerde vaatwasser! Niet voor niets behoort dit model tot de beste inbouw vaatwassers van dit moment. Onder meer het energielabel A+++ maakt dat de Siemens SN657X04IE als beste getest werd in de categorie inbouw vaatwassers. Niet alleen het energielabel is echter een reden om de aanschaf van deze beste inbouw vaatwasser te overwegen. Het model heeft bijvoorbeeld ook een geluidsniveau van slechts 44 decibel.

Met deze geïntegreerde inbouw vaatwasser in je keuken, heb je de keuze uit zeven verschillende programma’s. Deze programma’s bieden zes verschillende temperaturen. Afhankelijk van het vuil op je vaat, kun je uit een van deze temperaturen kiezen. Het extra ECO-programma heeft een duur van 195 minuten. Zo kun je het energieverbruik van deze beste inbouw vaatwasser verder terugdringen. De inbouw vaatwasser kopen kan, wanneer je een ruimte van minimaal 60 centimeter in de breedte hebt. In de diepte heeft dit model 55 centimeter nodig. De vaatwasser is onder meer geschikt voor een IKEA FAKTUM en een IKEA METOD keukensysteem.

In een keuken waar alles inbouw, is het natuurlijk ook nodig om bij de vaatwasser ook te kiezen voor een inbouwoplossing. Zo is het moois als zowel de kookplaat, als het fornuis, als de beste wijnkoelkast en dus ook de vaatwasser inbouw zijn.


2. Bosch SMS68MW05E - Vrijstaande vaatwasser

Vrijstaande vaatwasser Bosch SMS68MW05E
 • Vaatwasser maakt heel weinig geluid
 • Energiezuinige afwasmachine met label A+++
 • Zeer fijne besteklade, waarmee ruimte bespaard wordt
 • Model zonder machinereinigingsprogramma

Kies voor de Bosch SMS68MW05E als je op zoek bent naar de beste vrijstaande vaatwasser, die daarbij voorzien is van een strak model! Deze vaatwasser wordt onder meer als beste koop aangemerkt, door het uiterst zuinige energielabel A+++. Zo profiteer je over een langere periode van een laag energieverbruik. Ook is dit vrijstaande model als beste getest, doordat het bestek in een lade kan worden gelegd. Zo neemt de bestekmand niet onnodig veel ruimte in beslag!

Een vrijstaand model vaatwasser heeft als voornaamste voordeel, dat je deze in een andere ruimte kunt plaatsen. Als is deze Bosch SMS68MW05E dankzij zijn geluidsniveau van slechts 40 decibel ook te gebruiken als onderbouw vaatwasser. Een onderbouw vaatwasser lijkt enigszins op een inbouwmodel. Het verschil is echter dat een onderbouw vaatwasser zoals deze beste vrijstaande vaatwasser aanzienlijk goedkoper is. De Bosch SMS68MW05E beschikt over acht verschillende programma’s, die je zes reinigingstemperaturen bieden. Het ECO-programma van deze beste vaatwasser doet er 195 minuten over, om de vaat goed schoon en droog te krijgen.


3. AEG FSE52700P - Beste goedkope

Beste goedkope AEG FSE52700P
 • Meer ruimte dankzij de besteklade
 • Bijzonder scherpe prijs/kwaliteitverhouding
 • Opent automatisch na een wasbeurt
 • Maakt relatief veel lawaai
 • Vaat is niet altijd volledig droog

Mocht je op zoek zijn naar de beste goedkope vaatwasser, dan is de AEG FSE52700P het bekijken waard. Deze vaatwasser biedt de beste prijs-/kwaliteitverhouding! Hoewel de AEG FSE52700P relatief goedkoop is, zal je dit niet aan de prestaties van dit model merken. De goedkoopste vaatwasser in onze test werkt met energielabel A++ behoorlijk energiezuinig en biedt een groot aantal programma’s aan. In totaal kunnen er met dit model vijf verschillende programma’s gebruikt worden. Deze programma’s bieden samen drie verschillende reinigingstemperaturen aan.

Belangrijke verschillen met andere vaatwassers zijn onder meer de relatief lange duur van het ECO-programma, namelijk: 232 minuten. Veel andere, wat duurdere vaatwassers, hebben een ECO-programma met een duur van minder dan 200 minuten. Ook maakt deze beste goedkope vaatwasser meer lawaai dan de duurdere modellen, met een geluidsniveau van 46 decibel. Een voordeel van de AEG FSE52700P ten opzichte van sommige dure modellen, is de mogelijkheid om een besteklade in plaats van een bestekmand te gebruiken.


Aandachtspunten bij vaatwasser kopen

Bij het selecteren van de beste koop afwasmachine zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Denk aan de verschillende soorten vaatwassers: onderbouw, vrijstaand of een inbouwvaatwasser. Ook dien je bij het selecteren van de als beste geteste letten op het energieverbruik en het geluid wat door de wordt geproduceerd door je grote vriend. Onderstaand bespreken we de belangrijkste aspecten voor het vinden van de beste afwasmachine voor in je eigen keuken.

Soort vaatwasser

Vaatwassers worden in verschillende soorten aangeboden. Zo kun je voor een onderbouw vaatwasser kiezen, een vaatwasser die vrijstaand is en een inbouw of geïntegreerde vaatwasser. Vaak geeft men de voorkeur aan een inbouw vaatwasmachine, aangezien deze netjes in de keuken kan worden weggewerkt. Wanneer je de vaatwasser echter in een andere ruimte wilt gebruiken, om minder last te hebben van hebben, dan is een vrijstaand model afwasmachine geschikter.

Let bij het soort vaatwasser goed op het formaat van de beste vaatwasser. Is de breedte en diepte van de nis in je keuken groot genoeg om de vaatwasser hier te kunnen plaatsen? Je wilt aan de voorzijde geen speling aan weerszijden van de vaatwasser kunnen zien bij een inbouwmodel.

Energieverbruik

Niet alleen de aanschaf van de beste vaatwasser vergt een behoorlijke investering. De kosten kunnen oplopen, doordat de vaatwasser binnen veel huishoudens dagelijks gebruikt wordt. Dit maakt dat het raadzaam is, om goed te letten op het energieverbruik hiervan. Dit geld ook voor andere apparaten die vaak stroom verbruiken. Dit is bijvoorbeeld bij een Amerikaanse koelkast ook van groot belang om op te letten.

Een zuinige goede vaatwasmachine zal vooraf een grotere investering vergen, maar bespaart je over een langere termijn veel geld. Veel afwasmachines bieden een ECO-programma aan, waarbij het energieverbruik verminderd wordt. Dit programma duurt vaak langer dan andere vaatwasprogramma’s.

Geluidsniveau vaatwasser, stiller is beter

Voortbordurend op het type vaatwasmachine wat je koopt, kan het verstandig zijn om naar het geluidsniveau te kijken. Zeker wanneer je een relatief kleine woning hebt, zal je dicht in de buurt van de vaatwasser zitten. Veel mensen storen zich aan het geluid wat dat produceert. Door voor een losstaand model te kiezen, kun je deze in een bijkeuken of opberghok kwijt. Let er wel op, dat je hier een aparte aansluiting voor nodig hebt.

Een goede vaatwasser met een geluidsniveau van maximaal 46 decibel wordt doorgaans als zeer stil ervaren. Zou je bijvoorbeeld een hap uit een appel nemen, dan produceert dat een geluidsniveau van maximaal 35 decibel. Het ruizen van de zee levert een geluidsniveau van 55 decibel.

Hoe lang duren de programma’s

Vaatwassers bieden gebruikers doorgaans verschillende programma’s aan. Het verschil zit hierbij voornamelijk in de temperatuur waarop het programma uitgevoerd wordt. Bij het schoonmaken van vette pannen zal je een ander programma gebruiken, dan bij het wassen van vuile glazen. Zoals reeds beschreven bieden veel afwasmachines een ECO-programma aan.

Let niet alleen op de diversiteit van programma’s, maar ook op de duur hiervan. Het kan per merk en uitvoering verschillen, hoelang de verschillende programma’s duren. Sommige vaatwassers zijn van een turbostand voorzien. Hiermee is de vaat vaak 50% sneller klaar! Bovendien is het fijn als je grof vuil wilt kunnen verwijderen van apparatuur. Vooral onderdelen van koffiemachines willen wel eens heel erg vies worden en zijn dan slecht schoon te maken. Met de beste vaatwasser moet dat geen probleem zijn.

Gebruiksgemak

Een laatste aspect om op te letten bij de aanschaf van de beste afwasmachine, is het gebruiksgemak wat deze je biedt. Het gebruiksgemak merk je onder meer bij het aansluiten van van het appraat, hoe hoger de kwalitiet hoe makkelijker dat op over het algemeen gaat. Over wat voor aansluiting beschikt de vaatwasser en waar zit deze? Je wilt er immers makkelijk bij kunnen, als je het apparaat aansluit.

Ook bij het in- en uitruimen wil je profiteren van een grote mate van gebruiksgemak. De beste vaatwassers beschikken over meerdere lades. Een voor de glazen en schaaltjes, een voor de borden en pannen en een derde lade voor het bestek. In sommige gevallen wordt deze derde lade vervangen voor een bestekmandje.

Conclusie vaatwasser kopen

Kortom, er zijn verschillende aspecten om op te letten bij het kopen van de beste afwasmachine. Een goede vaatwasser kopen begint bij het bepalen van het type afwasmachine wat je wenst. Hierbij kiest men vaak voor een inbouwvaatwasser of een losstaand model. Afhankelijk van de grootte van de woning en de afstand tot de keuken. Het geluidsniveau van de beste vaatwasser hangt hiermee samen.

Andere belangrijke factoren om naar te kijken zijn het energieverbruik en de duur van de programma’s van de beste vaatwasser. De investering in een duurder model levert je over een langere periode vaak een aantrekkelijk voordeel op.

Plaats een reactie