Beste vaatwasser test 2024, vrijstaand, inbouw en goedkope afwasmachine

Laatste update: 21 juni 2023

Er zijn zoveel verschillende modellen afwasmachines dat het lastig is om de beste vaatwasser te vinden. Wij hebben daarom een uitgebreide test gedaan zodat jij snel en makkelijk ziet wat de beste koop voor jou is tussen al die verschillende vaatwassers.

Dat je een goede afwasmachine wilt is logisch; het zijn dure apparaten dus je wilt een goede schoonmaak kwaliteit en je wilt bovendien dat ze lang mee gaan. Ook wanneer er bijvoorbeeld een grote rijstkoker met aangekoekte rijst in de machine zit, wil je dat deze gewoon schoon wordt gemaakt tijdens het wasprogramma.

We hebben dan ook in verschillende categorieën vaatwassers de beste koop gevonden. We beginnen met de top 3 categorieën vaatwassers waar het meest vraag naar is. Verder op de pagina vind je de andere categorieën met het daarbij horende beste model. Daarnaast vind je een uitgebreide koopgids waardoor je zelf ook een goede machine kunt uitkiezen.

Product Categorie Prijs
Beste inbouw modelSiemens iQ500 SX65ZX49CE vaatwasser Volledig ingebouwdBeste inbouw model
Bekijk bij Bol Bekijk bij Amazon
#Advertentie
Vrijstaande vaatwasserBosch SMS6ZCW08E – Serie 6 – Vrijstaande vaatwasserVrijstaande vaatwasser
Bekijk bij Amazon
#Advertentie
Beste goedkope vaatwasserInventum VVW6008AWBeste goedkope vaatwasser

Vaatwasser test aandachtspunten

In de onderstaande lijst vind je de als beste geteste vaatwassers van dit moment. Tijdens het testen en hebben we gelet op de volgende ervaringen een andachtspunten.

 • Allemaal hebben ze een goede prijs-kwaliteitsverhouding. We vinden dat je simpelweg waar voor je geld dient te krijgen. De prijs kwaliteit verhouding van de gekozen vaatwassers is dan ook goed te noemen.
 • Het zijn allemaal degelijke apparaten. De bouwkwaliteit is in orde zodat
 • Daarnaast zijn de de beoordelingen van de mensen die deze types vaatwassers al langer in gebruik hebben positief. Deze ervaringen wegen zwaar, gebruikers weten immers het best hoe goed de vaatwasser na langere tijd bevalt.
 • Ook de experts van Chefcheck hebben een een goed oordeel over de eigenschappen van de machines die je hieronder vindt.

Dit zijn de beste vaatwassers van 2024

1. Beste inbouw model - Siemens iQ500 SX65ZX49CE vaatwasser Volledig ingebouwd

Beste inbouw model
Bekijk bij Bol Bekijk bij Amazon
#Advertentie

De Siemens iQ500 Zeolith SN65ZX49CE is een stijlvolle en kwalitatief zeer goede geïntegreerde vaatwasser! Niet voor niets behoort dit model tot de beste inbouw vaatwassers van dit moment. Het model heeft bijvoorbeeld ook een geluidsniveau van slechts 42 decibel, heeft en erg goede prijs kwaliteitsverhouding maar is ook nog eens gemakkelijk in de bediening. Met een energielabel van C heeft deze inbouw afwasmachine een prima energieverbruik.

Met deze geïntegreerde inbouw vaatwasser in je keuken, heb je de keuze uit acht verschillende programma’s. Deze programma’s bieden verschillende temperaturen en tijdsduur. Afhankelijk van hoe vuil je vaat is, kun je uit een van deze temperaturen varianten kiezen. Het extra ECO-programma heeft een langere tijdsduur. Zo kun je het energieverbruik van deze beste inbouw vaatwasser verder terugdringen. De inbouw vaatwasser kopen kan, wanneer je een ruimte van minimaal 60 centimeter in de breedte hebt. In de diepte heeft dit model 55 centimeter nodig. De vaatwasser is onder meer geschikt voor een IKEA FAKTUM en een IKEA METOD keukensysteem.

In een keuken waar alles inbouw, is het natuurlijk ook nodig om bij de vaatwasser ook te kiezen voor een inbouwoplossing. Zo is het moois als zowel de kookplaat, als het fornuis, als de beste wijnkoelkast en dus ook de vaatwasser inbouw zijn.

 • Heeft ruime besteklade
 • Vaatwasser met een handige indeling
 • De vaat wordt goed droog en schoon
 • Binnenverlichting

  2. Vrijstaande vaatwasser - Bosch SMS6ZCW08E – Serie 6 – Vrijstaande vaatwasser

  Vrijstaande vaatwasser
  Bekijk bij Amazon
  #Advertentie

  Kies voor de Bosch SMS6ZCW08E – Serie 6 als je op zoek bent naar de beste vrijstaande vaatwasser, die daarbij voorzien is van een strak model! Deze vaatwasser wordt onder meer als beste koop aangemerkt, door een goede prijs kwaliteit verhouding. Ook is het een groot voordeel dat er een besteklade in zit in plaats van een bestek korf die onnodig ruimte inneemt die beter gebruikt kunnen worden voor couverts.

  Met een energielabel C is het stroomverbruik gemiddeld te noemen in deze klasse vaatwassers. Het geluidsniveau van deze vaatwasser is 42 decibel, dat is stiller dan vergelijkbare vaatwassers. Dit kan erg prettig zijn wanneer de vaatwasser in dezelfde ruimte staat als waar je regelmatig in aanwezig bent.

  Een vrijstaand model vaatwasser heeft als voornaamste voordeel, dat je deze in een andere ruimte kunt plaatsen. Al is deze Bosch SMS6ZCW08E – Serie 6 ook te gebruiken als onderbouw vaatwasser, hij zal niet misstaan in een gemiddelde keuken. Een onderbouw vaatwasser lijkt enigszins op een inbouwmodel. Het verschil is echter dat een onderbouw vaatwasser zoals deze beste vrijstaande vaatwasser aanzienlijk goedkoper is. De Bosch SMS6ZCW08E beschikt over tien verschillende programma’s, die je verschillende reinigingstemperaturen bieden.

  Je kunt ook met de “Homeconnect” app verbinding maken met je vaatwasser. Zo kun je bijvoorbeeld pushberichten krijgen wanneer de vaatwasser klaar is. Ook kun je snel en gemakkelijk het juiste programma vinden voor de vaat die op dat moment schoon gemaakt moet worden. Wij vinden de bBosch SMS6ZCW08E – Serie 6 de beste vrijstaande vaatwasser dankzij alle mogelijkheden, de hoge kwaliteit en het energielabel C. Deze voordelen maken de vaatwasser duurzamer.

  • Vaatwasser maakt heel weinig geluid
  • Zeer fijne besteklade, waarmee ruimte bespaard wordt
  • Heeft een machinereinigingsprogramma
  • Geen binnenverlichting

  3. Beste goedkope vaatwasser - Inventum VVW6008AW

  Mocht je op zoek zijn naar de beste goedkope vaatwasser, dan is de Inventum VVW6008AWX het bekijken waard. Deze vaatwasser biedt de beste prijs-/kwaliteitverhouding! Hoewel de Inventum VVW6008AW relatief goedkoop is, zal je dit niet aan de prestaties van dit model merken. De goedkoopste vaatwasser in onze test biedt verschillende programma’s aan inclusief een kort 30 minuten programma. Het 30 minuten programma gebruikt veel minder elektra en water waardoor de machine dus milieuvriendelijker en goedkoper draait.

  We hebben een aparte pagina geschreven met nog meer goedkope vaatwassers. Op die pagina vind je meer goede budget afwasmachines.

  • Flexibele indeling mogelijk
  • Bijzonder scherpe prijs/kwaliteitverhouding
  • Redelijk stil
  • Droogt niet supergoed

  4. Beste smalle vaatwasser - Bosch Serie 2 SPV2HKX41E vaatwasser – Volledig ingebouwd

  Beste smalle vaatwasser
  #Advertentie
  Geen aanbieders gevonden

  De Bosch Serie 2 SPV2HKX41E  is een smalle ingebouwde vaatwasser met 6 wasprogramma’s en is redelijk stil in gebruik (46db). De vaatwasser heeft een breedte van 44,8 cm. Daarom hebben wij de Bosch Serie 2 SPV2HKX41E tot beste smalle vaatwasser gekozen.

  Deze smalle vaatwasser van Bosch is 44,8 cm breed, 81,5 cm hoog en 55 cm diep. Door zijn afmetingen is hij geschikt om in de minder grote keukens te staan of voor huishoudens met minder dan 4 personen. Ook past deze vaatwasser in een nis breedte van 45cm, dit zie je nog wel eens terugkomen in sommige keukens. De vaatwasser verbruikt 220kWh per jaar wat hem erg zuinig maakt. De vaatwasser is tevens stil in gebruik doordat hij 46db produceert als hij aanstaat.

  De vaatwasser beschikt over 5 wasprogramma’s: Eco 50 °C, Auto 45-65 °C, Intensief 70 °C, Snel 65 °C en favoriet. De vaatwasser heeft verder een droogfunctie die de restwarmte gebruikt om te vaat te drogen na het programma. Verder heeft de vaatwasser heeft een laadvermogen van 9 couverts. De bovenkorf is in de hoogte verstelbaar zodat er ook grote borden of pannen in de vaatwasser passen om schoon te maken.

  We hebben een aparte pagina geschreven die alleen maar gaat over smalle vaatwassers van 45 cm breed.

  • Zuinige vaatwasser
  • Stille vaatwasser - 44db
  • Neemt weinig ruimte in
  • Was en droog resultaat klasse A

   5. Beste onderbouw vaatwasser - Miele G 5022 clst

   Beste onderbouw vaatwasser
   Bekijk bij Bol
   #Advertentie

   De Miele G 5022 SCU clst heeft een energie efficiëntieklasse E is stil (45db), heeft 5 wasprogramma’s,3D-MultiFlex lade,co-Power Technologie en een droog- en wasresultaat van klasse A. Daarom hebben wij deDe Miele G 5022 SCU clst tot beste onderbouw vaatwasser gekozen.

   De vaatwasser is met 14 couverts ruimte geschikt om een berg vaat in kwijt te kunnen. Verder is de vaatwasser flexibel in gebruik. Hij is namelijk naar wens in te richten door flexibele korfen. Zo kan je de inrichting van de vaatwasser onder en boven verstellen afhankelijk van de maat vieze vaat die je hebt. Met de Eco power technologie wordt het waterverbruik beperkt.

   Maar dat is nog niet alles, want deze vaatwasser beschikt ook over een startuitstelfunctie. Hiermee kun je zelf bepalen wanneer de vaatwasser start met het programma. Ook heeft deze Miele vaatwasser een Quick Powerwash, waarmee je binnen 58 minuten schone vaat hebt! Ideaal om een draai te doen tijdens een thuisdiner.

   • Zuinige vaatwasser A++
   • Automatische aanpassende programma's
   • Flexibel in te delen door flexibele korfen
   • Wordt geleverd met topservice en levenslange garantie

    Koopgids voor kopen van de beste vaatwasser

    Bij het selecteren van de beste koop afwasmachine zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Denk aan de verschillende soorten vaatwassers: onderbouw, vrijstaand of een inbouw vaatwasser.

    Ook is het bij het selecteren van de als beste geteste te letten op het energieverbruik en het geluid wat door de machine wordt geproduceerd. Onderstaand bespreken we de belangrijkste aspecten voor het vinden van de beste afwasmachine voor in je eigen keuken.

    Als je al de aandachtspunten van deze koopgids doorloopt tijdens het kiezen van jouw vaatwasser weet je zeker dat je een goede koop doet.

    Soort vaatwasser

    Vaatwassers worden in verschillende soorten aangeboden. Zo kun je voor een onderbouw vaatwasser kiezen, een vaatwasser die vrijstaand is en een inbouw of geïntegreerde vaatwasser. Vaak geeft men de voorkeur aan een goede inbouw vaatwasmachine, aangezien deze netjes in de keuken kan worden weggewerkt. Wanneer je de vaatwasser echter in een andere ruimte wilt gebruiken, om minder last te hebben van hebben, dan is een vrijstaand model afwasmachine geschikter.

    Let bij het soort vaatwasser goed op het formaat van de beste vaatwasser. Is de breedte en diepte van de nis in je keuken groot genoeg om de vaatwasser hier te kunnen plaatsen? Je wilt aan de voorzijde geen speling aan weerszijden van de vaatwasser kunnen zien bij een inbouwmodel.

    Energieverbruik van een goede vaatwasser

    Niet alleen de aanschaf van de beste vaatwasser vergt een behoorlijke investering. De kosten kunnen oplopen, doordat de vaatwasser binnen veel huishoudens dagelijks gebruikt wordt. Dit maakt dat het raadzaam is, om goed te letten op het energieverbruik hiervan. Dit geld ook voor andere apparaten die vaak stroom verbruiken. Dit is bijvoorbeeld bij een Amerikaanse koelkast ook van groot belang om op te letten.

    Een zuinige goede vaatwasmachine zal vooraf een grotere investering vergen, maar bespaart je over een langere termijn veel geld. Veel afwasmachines bieden een ECO-programma aan, waarbij het energieverbruik verminderd wordt. Dit programma duurt vaak wel langer dan andere vaatwasprogramma’s.

    Aantal couverts

    Gemiddeld genomen beschikt een vaatwasser van 60 cm breed ruimte voor 12 tot 15 couverts. Dit worden meer couverts als er in plaats van een bestekman een besteklade bovenin de vaatwasser aanwezig is. Ook zijn er grotere modellen te vinden waar nog meer couverts in gaan.

    In een typische smalle vaatwasser van 45 cm passen ongeveer 9 couverts. Ook hier geld dat dat er iets meer worden als er een besteklade in plaats van een bestekmand in de vaatwasser aanwezig is.

    Geluidsniveau vaatwasser, stiller is beter

    Voortbordurend op het type vaatwasmachine wat je koopt, kan het verstandig zijn om naar het geluidsniveau te kijken. Zeker wanneer je een relatief kleine woning hebt, zal je dicht in de buurt van de vaatwasser zitten. Veel mensen storen zich aan het geluid wat dat produceert. Door voor een losstaand model te kiezen, kun je deze in een bijkeuken of opberghok kwijt. Let er wel op, dat je hier een aparte aansluiting voor nodig hebt.

    Een goede vaatwasser met een geluidsniveau van maximaal 46 decibel wordt doorgaans als zeer stil ervaren. Zou je bijvoorbeeld een hap uit een appel nemen, dan produceert dat een geluidsniveau van maximaal 35 decibel. Het ruizen van de zee levert een geluidsniveau van 55 decibel.

    We hebben een pagina met de beste stille vaatwassers als een laag geluidsniveau heel belangrijk voor je is.

    Formaat van de afwasmachine, of terwijl de nismaat

    Veruit de meeste vaatwassers hebben de standaard breedte maat van 60cm. Dit is tevens de maat van veel keukennissen. Daarom wordt dit ook vaak aangeduide met het woord “nismaat”. De hoogte van deze vaatwassers is meestal tussen de 80 cm en 50 cm. Maar er zijn ook andere maten beschikbaar voor de mensen die minder ruimte in de keuken hebben en/of simpelweg minder vaat hebben te doen.

    Als je op zoek bent naar een smalle vaatwasser kom je meestal terecht bij vaatwassers die 45 cm breed zijn. De hoogte is dan wel hetzelfde; 80 cm tot 85 cm. Als je op zoek bent naar zo een smal model kun je onze pagina over smalle vaatwassers raadplegen.

    Als je nog een kleinere vaatwassers wilt kom je uit bij de mini vaatwassers. Dit zijn erg kleine modellen die meestal op het keukenblad worden geplaatst. Deze zijn geschikt voor een 1 persoons huishouden; er gaan maar een paar couverts in.

    Programmaduur van de vaatwassers

    Vaatwassers bieden gebruikers doorgaans verschillende programma’s aan. Het verschil zit hierbij voornamelijk in de temperatuur waarop het programma uitgevoerd wordt. Bij het schoonmaken van vette pannen zal je een ander programma gebruiken, dan bij het wassen van vuile glazen. Zoals reeds beschreven bieden veel afwasmachines een ECO-programma aan.

    Let niet alleen op de diversiteit van programma’s, maar ook op de duur hiervan. Het kan per merk en uitvoering verschillen, hoelang de verschillende programma’s duren. Sommige vaatwassers zijn van een turbostand voorzien. Hiermee is de vaat vaak 50% sneller klaar! Bovendien is het fijn als je grof vuil wilt kunnen verwijderen van apparatuur. Vooral onderdelen van koffiemachines willen wel eens heel erg vies worden en zijn dan slecht schoon te maken. Met de beste vaatwasser moet dat geen probleem zijn.

    Gebruiksgemak van een vaatwasser

    Een laatste aspect om op te letten bij de aanschaf van de beste afwasmachine, is het gebruiksgemak wat deze je biedt. Het gebruiksgemak merk je onder meer bij het aansluiten van van het appraat, hoe hoger de kwalitiet hoe makkelijker dat op over het algemeen gaat. Over wat voor aansluiting beschikt de vaatwasser en waar zit deze? Je wilt er immers makkelijk bij kunnen, als je het apparaat aansluit.

    Ook bij het in- en uitruimen wil je profiteren van een grote mate van gebruiksgemak. De beste vaatwassers beschikken over meerdere lades. Een voor de glazen en schaaltjes, een voor de borden en pannen en een derde lade voor het bestek. In sommige gevallen wordt deze derde lade vervangen voor een bestekmandje.

    Conclusie beste vaatwasser kopen

    Kortom, er zijn verschillende aspecten om op te letten bij het kopen van de beste afwasmachine. Een goede vaatwasser kopen begint bij het bepalen van het type afwasmachine wat je wenst. Hierbij kiest men vaak voor een inbouwvaatwasser of een losstaand model. Afhankelijk van de grootte van de woning en de afstand tot de keuken. Het geluidsniveau van de beste vaatwasser hangt hiermee samen.

    Andere belangrijke factoren om naar te kijken zijn het energieverbruik en de duur van de programma’s van de beste vaatwasser. De investering in een duurder model levert je over een langere periode vaak een aantrekkelijk voordeel op.

    Veelgestelde vragen over vaatwassers

    Hoe lang gaat een vaatwasser mee?

    Gemiddeld gaat een vaatwasser 12 jaar mee. Door goed onderhoud kun je dit verlengen en door slecht onderhoud zul je dit verkorten :).

    Wat is de prijs van een vaatwasser?

    De prijzen lopen erg uiteen. Maar een gemiddelde prijs voor een vrijstaande vaatwasser is ongeveer €550 en bij een inbouwvaatwasser ligt dat gemiddelde rond de €750.

    Wat is een onderbouw vaatwasser?

    Dit zijn vaatwassers die je onder het keukenblad plaatst. In tegenstelling tot een inbouw vaatwasser kan je geen keukenfrontje op deze vaatwasser monteren.

    Waarom moet er zout in een vaatwasser?

    Omdat er in Nederland veel kalk in het kraanwater zit, noemen we het water hard. Wassen met water waar kalk in zit zorgt voor doffe glazen. Door het toevoegen van zout help je dit voorkomen.

    Plaats een reactie