Beste voedseldroger test 2021 voor verschillende gebruiksdoelen

Laatste update: 3 januari 2021 Elektrische keukenapparaten

De beste voedseldroger, ook wel droogoven of dehydrator genoemd, vinden is nog niet zo makkelijk. Er is een behoorlijk aanbod van verschillende drogers. Op deze pagina’s vind je de meest geschikte droogovens voor verschillende eisen en wensen.

Gedroogd voedsel kun je goed bewaren zonder dat het bederft, zo kun je bijvoorbeeld eten dat over is drogen en op een later moment opeten. Dit is het makkelijkst, snelst en het best te doen met een voedseldroger. Daarnaast is het mogelijk om heerlijke en gezonde snacks te maken met de hulp van een voedseldroger. Je kunt bijvoorbeeld je groente stomen in een stoomkoker in een voedseldroger doen en zo het kwaliteitsverlies te beperken en heerlijke gezonde snacks over te maken.

Wij ontdekken wat de beste voedseldroger voor jouw wensen en eisen zijn, jij hoeft niet meer eindeloos op zoek te gaan naar de beste koop. De keuzes zijn gemaakt door onze experts en op de ervaringen van gebruikers van de desbetreffende droogovens.

Productnaam Categorie Kopen
Beste voedseldroger algemeen Vita5 Nobel PRO VoedseldrogerVita5 Nobel PRO VoedseldrogerBeste voedseldroger algemeen Bekijk product op Bol.com
Goedkope voedseldrogerPrincess 112380 – VoedseldrogerGoedkope voedseldrogerBekijk product op Coolblue Bekijk product op Bol.com
Beste horizontale voedseldrogerTurboTronic TT-FD30 Metalen VoedseldrogerHorizontale voedseldroger Bekijk product op Bol.com

Onze droogoven test aandachtspunten

Voor het kiezen van de beste voedseldroger hebben we gelet op een aantal belangrijke factoren. Ten eerste verwachten we van een goede voedseldroger dat de prijs-kwaliteitsverhouding in orde is. Daarnaast is het van groot belang dat consumenten die het apparaat gebruiken tevreden zijn over de kwaliteit van het product. Ook het uiteindelijke doel, het drogen van het voedsel moet natuurlijk ook perfect gaan. Ook de bouwkwaliteit van de voedseldroger moet goed zijn, het moet allemaal stevig en degelijk aanvoelen; een goede voedseldroger moet jaren kunnen meegaan.

Beste voedseldroger 2021 uitslag

Hieronder zie je dan wat volgens onze experts aan de hand van bovenstaande punten en eigen ervaringen de beste koop is als het om voedseldrogers gaat. Als je dus 1 van onderstaande voedseldrogers aanschaft weet je dus zeker dat het een goede koop is.

1. Vita5 Nobel PRO Voedseldroger - Beste voedseldroger algemeen

Beste voedseldroger algemeen Vita5 Nobel PRO Voedseldroger
 • Glazen behuizing met rvs roosters
 • Automatische uitschakeling
 • Digitaal Led display met touchscreen
 • Volledig BPA vrij

  De Vita5 Nobel Pro voedseldroger beschikt over 6 RVS roosters plus een fijnmazige inlegmat, een opvangbak, een automatische uitschakeling, intelligente temperatuur controle tussen 35 en 75 graden Celsius, een verstelbare digitale timer en thermostaat en een 600 watt ventilator. Wij hebben de Vita5 Nobel Pro tot beste voedseldroger algemeen gekozen.

  De voedseldroger heeft een groot droogoppervlak met 6 roestvrijstalen roosters waardoor je veel eten tegelijkertijd kunt drogen. Naast de roosters krijg je er ook een fijnmazige inlegmat bij waar je bijvoorbeeld kruiden op kunt drogen. De voedseldroger is voorzien van een mooi digitaal LED display waarop de instelbare thermostaat en timer af te lezen zijn. Dankzij de instelbare thermostaat kan je kiezen uit verschillende temperaturen die tussen 35 en 75 graden zijn. Je kan de temperatuur met stappen van 5 graden in stellen.

  Kies voor jou gewenste fruit, groente of kruiden de juiste tijd en temperatuur via het touchscreen display. Je kan jouw gewenste eten tot wel 24 uur laten drogen in de voedseldroger. Als de voedseldroger eenmaal klaar is met drogen gaat het indicatielampje branden en zal de automatische uitschakelfunctie de voedseldroger uitschakelen. Dit bespaart energie en beschermt tegen oververhitting. De droogoven is gemaakt van hoogwaardige SUS304 roestvrijstalen componenten. Tevens zijn de fijnmazige inlegmat en de opvangbak volledig BPA vrij. De voedseldroger wordt geleverd met 3 jaar garantie.


  2. Princess 112380 – Voedseldroger - Goedkope voedseldroger

  Goedkope voedseldroger Princess 112380 – Voedseldroger
  • Voordelige voedseldroger
  • Eenvoudig te gebruiken
  • Transparante droogrekken
  • Geen timer

  In deze categorie hebben we gezocht naar een goedkope voedseldroger die zijn werk goed doet en betaalbaar is. Daardoor zijn we op de Princess 112380 uitgekomen. De Princess 112380 beschikt over 350 watt vermogen en is uitgerust met 6 lades. Daardoor kun je met gemak veel eten tegelijkertijd drogen zoals fruit en groenten. Hiermee kan je eten over een langere periode bewaren en goed houden. De 6 verschillende niveaus van de voedseldroger van Princess hebben een gaatjesbodem, zo kan je fruit en groenten gelijkmatig drogen. Tip: leg per niveau wel dezelfde etenswaren met dezelfde droogtijd.

  Het drogen zorgt ervoor dat al het vocht uit eetwaren gehaald worden zodat het minder snel bederft. De Princess 112380 droogt op een constante en lage temperatuur met de instelbare thermostaat. De temperatuur is instelbaar vanaf 40 °C tot 70 °C. De voedseldroger van Princess komt met 2 jaar garantie en is volledig BPA vrij.


  3. TurboTronic TT-FD30 Metalen Voedseldroger - Horizontale voedseldroger

  Beste horizontale voedseldroger
  • Goede kwaliteit
  • 8 Niveau's
  • Afgestelde convectie en verwarming
  • Droogrekken en deksel vaatwasserbestendig

   De TurboTronic TT-FD30 is de voedseldroger als je op zoek bent naar een keukenapparaat om eten langer te bewaren of heerlijke gedroogde snacks te maken. Deze horizontale voedseldroger heeft een inhoudt van 30 L en is uitgerust met 8 niveau’s waar je allerlei verschillende groenten en fruit op kunt drogen. Per niveau beschik je over 2,22 cm. Dit is natuurlijk makkelijk aan te passen door er draadrekken tussen uit te halen als je iets wilt drogen wat hoger of groter is kwa afmeting. Formaat per droogrek is: 377x260mm. De droogrekken en deksel kunnen in de vaatwasser worden gewassen.

   Met de regelbare thermostaat kun je temperaturen instellen tussen de 50 ° C tot 80 ° C. De geïntegreerde ventilator helpt uitdroging op alle niveaus. De optimale luchtstroom zorgt voor het gelijkmatig drogen van voedsel zonder oververhitting. Deze horizontale voedseldroger van TurboTronic beschikt over 650 watt, een VDE stekker en een enkele glazen deur waardoor je het proces  kunt bekijken zonder de warmte te laten ontsnappen. Het verwarmingselement is gemaakt van roestvrijstaal. Tevens is de TurboTronic TT-FD30 uitgerust met een timer knop die tot wel 12 uur lang ingesteld kan worden plus een verlichte hoofdknop met power-indicatielampje. De droogrekken en deksel kunnen in de vaatwasser worden gewassen en de voedseldroger is volledig BPA-vrij.


   4. Hendi Voedseldroger ”Kitchen Line” 7 trays - Beste Hendi voedseldroger

   Beste Hendi voedseldroger
   • Hendi - goed kwaliteit
   • Dubbelwandige behuizing
   • Digitale timer/temperatuur insteller

    Na een aantal voedseldrogers van Hendi met elkaar te hebben vergeleken zijn we uitgekomen op de Kitchen Line 7 trays voedseldroger. Deze voedseldroger van Hendi beschikt over 500 watt. Hij heeft 7 rvs trays die 500 gram per tray kunnen dragen. Perfect voor het drogen van fruit, groenten, vlees, vis, kruiden etc. De warme lucht wordt geproduceerd door automatische ventilatoren die voor een goede circulatie en gelijkmatige opwarming zorgen.

    Dankzij zijn dubbelwandige behuizing die van polypropyleen gemaakt is heeft hij goede temperatuurprestaties. De trays zijn gelijkmatig verdeeld en eenvoudig te verwijderen en schoon te maken. Het droogproces is goed te volgen dankzij de doorzichtige deur. De Kitchen Line 7 trays wordt geleverd met een transparante mat die als lekmat gebruikt kan worden, of gebruikt kan worden als ondergrond voor het maken van fruitleer. De timer kan ingesteld worden met intervallen van 30 min tot 24 uur. De temperatuur is instelbaar vanaf  35° tot 70°C. De Kitchen Line 7 trays is met zijn prijs/kwaliteit verhouding in onze mening de beste voedseldroger van Hendi op dit moment verkrijgbaar!


    Zelf beste voedseldroger vinden

    Als je hierboven niet jouw ideale droogoven ziet staan zul je zelf op zoek moeten gaan naar de beste droogoven. Om je op weg te helpen noemen we hieronder een aantal punten op. Als je deze punten in ogenschouw neemt kom je vanzelf uit bij een goede droogoven die aan je eisen en wensen voldoet.

    Instelbare temperaturen, timers en programma’s

    Afhankelijk van het voedsel dat je wilt drogen moet er een bepaalde temperatuur en tijd ingesteld worden. Bij een temperatuur van 40 graden Celsius of minder blijven de vitamines het best behouden. Als je dat dus belangrijk vindt is een voedsel droger die onder die temperatuur kan werken de beste keus.

    Ook kun je kijken naar andere instelmogelijkheden. Zo zijn er voedseldrogers met bepaalde programma’s voor bepaalde voedselsoorten, dit maakt het allemaal zeer eenvoudig. Ook kun je net zoals bij gewone ovens, droogovens vinden met een timer. Dan stopt de voedseldroger automatisch na de ingestelde tijd.

    Aantal drooglades, de capaciteit

    Afhankelijk van hoeveel voedsel je tegelijkertijd wilt drogen kies je de juiste capaciteit. Het is immers zonde meer energie te verbruiken dan nodig is. Bovendien is de aanschafprijs van voedseldrogers met meer capaciteit over het algemeen hoger dan kleinere varianten. De meeste droogovens zijn overigens kleiner dan een gemiddelde (combi)magnetron, dan heb je een idee van het formaat.

    De capaciteit wordt onder meer bepaald door het aantal lades. Hoe meer lades er in een droogoven aanwezig zijn, des te meer voedsel kan er tegelijkertijd gedroogd worden.

    Verticale of Horizontale voedseldrogers

    Er zijn verticale en horizontale voedseldrogers te koop. De horizontale voedseldrogers worden meestal als best getest. De horizontale droogovens hebben namelijk als voordeel dat al het voedsel in de oven gelijkmatig gedroogd wordt. Een nadeel is echter dat het drogen bij horizontale droogovens langer duurt en dat de aanschafprijs iets hoger ligt.

    Het nadeel bij verticale ovens is dus dat het voedsel niet egaal gedroogd wordt in de droger. Je zult tijdens het droogproces de lades in de droogoven moeten wisselen om een egaal resultaat te krijgen. Het voordeel ervan is dat het drogen sneller gaat en dat de aanschafprijs over het algemeen iets lager ligt.

    Waarom een voedseldroger

    Met een voedseldroger kun je het vocht uit voedsel zoals fruit, groente, kruiden, vlees en vis onttrekken. Gedroogd voedsel bederft veel minder snel dan voedsel dat niet gedroogd is. Dit komt omdat er nagenoeg geen vocht meer in het voedsel aanwezig is, hierdoor kunnen bacteriën niet groeien en kan het eten dus niet bederven. Zeker wanneer je het gedroogde voedsel vacumeert met een goede vacumeermachine blijft de gedroogde voeding goed geconserveerd.

    Er zijn dus verschillende voordelen:

    • Je kunt zomervoedsel in de winter eten. Bijvoorbeeld fruit dat alleen in de zomer groeit zoals perzikken, aardbeien, mango’s enzovoort. Ook wanneer je dit fruit over hebt om wat voor reden dan ook is het mogelijk dit langer goed te houden door het te drogen. Het drogen van voedsel werkt dus conserverend, en dat zonder allemaal chemische conserveermiddelen.
    • Voedsel dat normaal erg veel suiker nodig heeft om het goed te bewaren kun je bewaren zonder al dat suiker. Denk bijvoorbeeld aan dadels en vijgen.
    • Je kunt lekkere en gezonde snacks zelf maken met een goede voedseldroger. Zo kun je van druiven bijvoorbeeld zelf rozijnen en krenten maken.
    • Je kunt champignons en andere soorten paddenstoelen drogen. Op die manier blijven deze langer goed, omdat paddenstoelen niet in te vriezen zijn is drogen een zeer goede optie.

    Snacks en ingrediënten die gedroogd moeten worden

    Daarnaast is het noodzakelijk voor sommige lekkernijen en ingrediënten voor gerechten dat deze gedroogd worden. De beste voedseldrogers zijn allemaal in staat om meerdere soorten voedsel te drogen om een bepaalde lekkernij klaar te maken. Denk bijvoorbeeld aan:

    • Beef jerky
    • knäckebröd
    • Gedroogde worst
    • Stokvis
    • Gedroogd fruit

    Conclusie beste voedseldroger

    Er zijn verschillende voedseldrogers beschikbaar. Afhankelijk van hoe intensief je het apparaat wilt gebruiken kun je bepalen hoeveel je er aan wilt uitgeven. Ook hetgeen wat je wilt drogen is bepalend voor de keuze welke droogoven de beste koop is. Als je sporadisch voedsel droogt raden we je aan een goedkope voedseldroger te kopen. Als je regelmatig gebruikt wilt gaan maken van het apparaat raden we je aan een duurdere aan te schaffen met meer instelmogelijkheden en meerdere lades zodat er meer tegelijkertijd gedroogd kan worden. We raden je sowieso aan om te kiezen voor een horizontale voedseldroger, deze drogen per definitie het te drogen voedsel egaler dan een verticale.

    Plaats een reactie