Beste wijnkoelkast 2023, klein, verschillende zones, inbouw en andere gebruiksdoelen

Laatste update: 18 mei 2023

Voor een echte wijnliefhebber mag een wijnkoelkast, ook vaak wijn klimaatkast genoemd, niet in huis ontbreken. Met een goede wijnkoelkast geniet je niet alleen van een glas wijn op de perfecte temperatuur, ook behoudt de wijn z’n smaak het beste op deze manier! Om de wijn goed te kunnen laten rusten is de juiste temperatuur in de ruimte waar je deze bewaart essentieel. Na het openen van de fles met de juiste kurkentrekker zal je proeven dat de drank op een perfecte temperatuur het beste smaakt.

Het vinden van de beste wijnkoelkast voor jouw specifieke eisen en wensen is alleen nog niet zo gemakkelijk. Wij hebben daarom het voorwerk al gedaan en geven je verschillende opties voor verschillende eisen. Verder op de pagina lees je waar je zelf op kunt letten als je de ideale wijnklimaatkast zoekt.

Product Categorie Prijs
Beste wijnkoelkast algemeenHaier WS171GABeste wijnkoelkast algemeen
Bekijk bij Amazon
Kleine wijnkoelkastClimadiff CC12Kleine wijnkoelkast
Bekijk bij BolBekijk bij Amazon
beste wijnkoelkast met 2 zones Caso WineMaster Touch 38-2DHaier WS53GDA – Wine Bank 50 Series 3Beste wijnkoelkast met 2 zones

Beste wijnkoelkast 2023 uitslag

Na het checken van de online reviews en de ervaringen van onze eigen experts hebben we voor de verschillende gebruikersdoeleinden en wensen en eisen de beste wijnkoelkast gevonden. We letten hierbij op de prijs, kwaliteit en het ontwerp van de betreffende klimaatkast.

Je zult zien dat de ene wijnkoelkast perfect geschikt is voor een bepaalde taak maar waar de andere van de wijnkoelkasten tekort schiet. Zo hebben de meeste kleine wijnklimaatkasten geen 2 aparte zones waar je dus rode en witte wijn tegelijk perfect in kunt bewaren.

1. Beste wijnkoelkast algemeen - Haier WS171GA

Beste wijnkoelkast algemeen
Bekijk bij Amazon

De Haiers is volgens ons de beste wijnkoelkast voor thuisgebruik. De koelkast ziet er goed uit, is in vergelijking met andere wijnkoelkasten van dit formaat betaalbaar, werkt simpelweg goed en is flexibel in te delen zoals je dat wilt. Er passen 171 standaard flessen wijn in.

De instelmogelijkheden zijn ook vrij uitgebreid . Zo is deze goede wijnkoelkast in te stellen vanaf een minimale temperatuur van 10 graden. Daarbij is het bij 1 zone mogelijk om deze in te stellen op 5 graden. De glazen deur heeft een uv filter waardoor de kwaliteit van de wijn behouden blijft. Door een soort geluidsalarm weet je wanneer de temperatuur ongewenst oploopt omdat je per ongeluk de deur hebt laten openstaan.

 • Relatief betaalbaar
 • Design
 • Grote variatie voor rek indeling
 • Digitale bediening
 • Alleen bovenin licht

2. Kleine wijnkoelkast - Climadiff CC12

Op zoek naar een kleine wijnkoelkast, voor bijvoorbeeld in je keuken? In dat geval is de Climadiff CC12 het overwegen waard! Wijnliefhebbers zien deze wijnkoelkast als de beste kleine wijnkoelkast en biedt plek aan 12 flessen. Deze kunnen verdeeld worden over drie verschillende wijnrekken. Door zijn compacte formaat biedt deze kleine wijnkoelkast je maar één koelzone. Dit betekent dat er in principe maar één wijnsoort (rood of wit) in de wijnklimaatkast bewaard kan worden. Rode en witte wijnen moeten immers op een andere temperatuur worden bewaard. De temperatuur van de koelzone kan worden ingesteld van 12 tot 18 graden Celsius.

 • Fraai formaat wijnkoelkast
 • Perfecte prijs/kwaliteit verhouding
 • Wijnrekken gemaakt van hout
 • Niet geschikt voor twee wijnsoorten

3. Beste wijnkoelkast met 2 zones - Haier WS53GDA – Wine Bank 50 Series 3

Mocht je meerdere wijnsoorten in een wijnkoelkast willen bewaren, dan is een model met een temperatuurzone niet voldoende. Het kan dan ook verstandig zijn om voor de beste wijnkoelkast met 2 zones te kiezen! De Haier WS53GDA wordt als de beste wijnkoelkast met 2 temperatuurzones gezien door wijnliefhebbers. Deze kast biedt aan de bovenzijde ruimte voor witte wijnen en aan de onderzijde voor rode wijnen.

Het is noodzakelijk dat een wijnklimaatkast over twee koelzones beschikt, omdat rode wijnen op een andere temperatuur bewaard moeten worden dan witte wijnen. De verschillende temperaturen voor witte en rode wijn kun je bij dit model zelf instellen. Het model beschikt over zeven verschillende wijnrekken, die plek bieden aan wel 53 flessen wijn. Aan de binnenzijde bevinden zich uitschuifbare eikenhouten legplanken waar de flessen in bewaard kunnen worden. Het mode lis vrijstaand en is voorzien van energielabel A. Een voordeel van deze klimaatkast is de trillingsdempende werking hiervan. Zo wordt het geluid wat deze Haier WS53GDA produceert verminderd.

 • Temperatuur instelbaar van 5-22 graden Celsius
 • Voorzien van 2 temperatuurzones
 • Weergave van de binnentemperatuur
 • Vingerafdrukken zijn zichtbaar

4. Beste inbouw wijnkoelkast - BODEGA43 B4340 – Wijnkoelkast – 40 flessen

Kies voor de BODEGA43 B4340 – Wijnkoelkast – 40 flessen als je op zoek bent naar een goede inbouw wijnkoelkast. Niet alleen kan dit fraaie model netjes worden weggewerkt in je keuken, ook is deze klimaatkast uiterst gemakkelijk in gebruik. De inbouw wijnklimaatkast heeft een nisbreedte van 59,5 cm waardoor deze in een nis van 60 cm geplaatst kan worden. Hiermee sluit deze aan bij het standaardformaat voor keuken inbouwapparatuur. Ook de hoogte is daar conform aan: namelijk 82 cm.

De voorzijde van de koelkast is luxe afgewerkt en biedt door de glazen deur zicht op de wijncollectie. Het handige display voor instellen en aflezen van de temperatuur is weggewerkt achter de deur zodat het strakke uiterlijk in takt blijft. De houten planken in de klimaatkast geeft het geheel een luxe uitstraling, dat is waarschijnlijk wel welkom omdat het apparaat vol in het zicht staat.

Dit model is geschikt voor meerdere soorten wijn. Dit komt doordat er 2 koelzones in de klimaatkast ingesteld kunnen worden. In totaal kunnen er 40 flessen in deze wijnklimaatkast bewaard worden. Tot slot is de koelkast uitgerust met een trillingsvrije compressor. Dit is belangrijk om temperatuurschommelingen en trillingen tegen te gaan, zodat de wijn geen kwaliteit verliest.

Al met al is de beste inbouw wijnkoelkast die wij konden vinden voor particulieren. Als je dit model koopt weet je zeker dat je een goede koop doet.

 • Stijlvol model, met luxueuze uitstraling
 • Voorzien van binnenverlichting

  5. Inbouw wijnkoelkast 45 cm - Climadiff CD41B1

  De Climadiff Wijnkoelkast – CD41B1 is een stijlvolle, smalle wijnkoelkast waar je 41 flessen in kwijt kunt. De koelkast heeft twee praktische opbergniveaus waar je met behulp van meerdere uitschuifbare houten planken eenvoudig je favoriete wijn kunt pakken. Het onderste niveau is een metalen plaat.

  De wijnkoelkast van Climadiff heeft twee compartimenten en is simpel in te stellen met het touch-bedieningspaneel en de LC-Display. De bovenste laag kun je instellen tussen 5-12 °C en de onderste laag tussen 12-20 °C. Aan de binnenkant van de koelkast zit een helderwitte LED-lamp wat voor helder licht zorgt. De wijnkoelkast heeft een mooie retro-look en anti UV behandeld glas.

  Deze wijnkoelkast is met 44 cm breedte erg geschikt voor smalle plekken. Het is een elegante koelkast om vrijstaand te plaatsen, maar met wat handigheid is inbouwen ook een optie. Daarbij zitten er mooie handigheidjes op de Climadiff wijnkoelkast wat hem makkelijk in gebruik maakt. In de categorie “Inbouw wijnkoelkast 45 cm” vinden wij deze Climadiff Wijnkoelkast – CD41B1 – 2 Zones dan ook de beste keuze!

  • Stijlvol, retro-look
  • Opslag voor maar liefst 41 flessen
  • Met energielabel G niet de zuinigste

  Zelf de beste wijnkoelkast kiezen

  Hierboven zie je dus een aantal van de beste wijnklimaatkasten van dit moment. Maar het kan natuurlijk zijn dat jouw beste koop er niet tussen en je kunt er dus ook voor kiezen om zelf op zoek te gaan naar de best geschikte wijnkoelkast om te kopen. Onderstaand hebben we een aantal belangrijke aandachtspunten voor je op een rijtje gezet. Zo kun je zelf tot een goede keuze komen. Denk aan het formaat van de beste wijnkasten, het type wijnklimaatkast, de verschillende koelzones, enzovoorts.

  Formaat

  Allereerst moet de beste wijnkast groot genoeg zijn, om je flessen wijn in te kunnen bewaren. Hoeveel flessen wijn wil jij in de wijnklimaatkast opbergen? Vaak zijn modellen geschikt voor zeker 32 flessen of 40 flessen. De modellen met een formaat van 32 flessen zijn ideaal voor in de keuken.

  Hier wil je vaak geen grote wijnklimaatkast naast een koelkast of vriezer. Mocht je de beste wijnkoelkast in de kelder of schuur van je woning plaatsen, dan is een model voor 40 flessen geschikter. Het benodigde formaat is daarbij enigszins afhankelijk van de wijnen die je wilt bewaren. Wil je bijvoorbeeld alleen rode wijn in de wijnklimaatkast opbergen? Of moet er ook ruimte zijn voor je witte wijnen?

  Inbouw wijnkoelkast of losstaand

  Naast het formaat van de beste wijnklimaatkast, kun je kijken naar het model. Je hebt hierbij de keuze uit een vrijstaande of inbouw wijnklimaatkast. Voor het inbouw model is het natuurlijk noodzakelijk om daar een nis voor vrij te hebben de keuken. De modellen voor inbouwen hebben meestal wel een standaard inbouwmaat, meestal passen de inbouw wijnkoelkasten in een nisbreedte van 60cm.

  Zo valt de beste wijnkoelkast mooi weg bij de andere keukenapparaten, zoals de koelkast, de oven en het kooktoestel. Deze inbouw wijnkoelkasten hebben vaak een formaat van 60 cm, wat een standaardmaat is. De losstaande modellen kunnen aanzienlijk groter zijn.

  Verschillende koelzones

  Een derde factor bij het vinden van de beste wijnkoelkast is het aantal koelzones wat wordt aangeboden. Het aantal koelzones is belangrijk voor het aantal verschillende soorten wijnen wat je kunt bewaren. Wil je bijvoorbeeld rode en witte wijn in 1 wijnklimaatkast opbergen, dan zijn twee koelzones noodzakelijk.

  Het bewaren van rode wijn gebeurt op een hogere temperatuur, dan het bewaren van witte wijn. Door voor een wijnkoelkast met verschillende koelzones te kiezen, kun je de temperatuur per zone los instellen. Zo creëer je een koelzone voor rode wijn en een koelzone voor witte wijn. Mocht je alleen witte of rode wijn bewaren, dan volstaat een wijnkoelkast met één koelzone.

  Dit is ook de reden dat het eigenlijk niet mogelijk is om je wijn simpelweg in je Amerikaanse koelkast. Het is daarin gewoon niet mogelijk om een goede temperatuur te forceren voor de wijn.

  Bewaar en drink temperatuur voor wijn

  Verschillende wijnen hebben verschillende ideale bewaartemperaturen. Dit is ook de reden dat er wijnklimaatkasten met verschillende temperatuur zones verkrijgbaar zijn. Hieronder vind je de bewaar en drink temperatuur waarbij je het best de smaak proeft van de wijn. De ideale temperaturen zijn:

  • Witte wijn: bewaren en drinken op een temperatuur van 11-12 graden Celsius.
  • Rode wijn: bewaren op een temperatuur van16-17 graden en drinken op een temperatuur van 17-19 graden Celsius.
  • Rosé: bewaren op een temperatuur van 6-7 graden en drinken op een temperatuur van 7-9 graden Celsius.

  Conclusie beste wijnkoelkast

  Kortom, de beste wijnkoelkast kopen is zo makkelijk nog niet! Naast de reeds beschreven punten, zoals onder andere het formaat en het aantal koelzones, speelt ook het energielabel een rol. Consumenten kiezen steeds vaker voor modellen die energiezuinig werken en voorzien zijn van een groen of lichtgroen energielabel, lees hier meer over energie besparen in de keuken. Wat voor jou de beste koop wijnklimaatkast is, hangt van verschillende factoren af. Bepaal eerst waar je de nummer 1 wijnkoelkast plaatst, vervolgens welke wijnen je hierin wilt bewaren en tot slot hoe energiezuinig deze moet zijn. Op deze manier kun je de verschillende wijnklimaatkasten op effectieve wijze met elkaar vergelijken.

  Veelgestelde vragen over wijnkoelkasten

  Wat is een wijnkoelkast?

  Een wijnkoelkast is een keukenapparaat dat flessen wijn op de ideale rijptemperatuur kan bewaren.

  Wat doet een wijnklimaatkast?

  Een wijnklimaatkast houdt de flessen wijn die erin liggen op de optimale temperatuur om te rijpen. Dit is eigenlijk altijd tussen de 10 en 14 graden Celsius. Daarnaast houdt de glazen deur van de kast de voor wijnflessen schadelijke uv straling tegen.

  Waarom een wijnkoelkast?

  Wanneer een wijn op kamertemperatuur kamerklimaat bewaard wordt zal deze te snel rijpen. Door een goede wijnklimaatkast kan je de wijn dus langer bewaren en goed houden. De klimaatkast kan simpelweg op de gewenste temperatuur ingesteld worden zodat deze zo lang mogelijk goed blijft.

  Wat is het stroomverbruik van een wijnkoelkast?

  Een wijnkoelkast verbruikt gemiddeld 110 kWh per jaar. Dit komt neer op ongeveer €28 per jaar aan elektriciteitskosten.

  Plaats een reactie