Beste wokpan test 2021, grote variant wok, tefal, inductie en nog meer gebruiksdoelen

Laatste update: 21 januari 2021 Pannen

Een goede wokpan kopen is nog niet zo makkelijk, het aanbod is zo groot dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Omdat de juiste koop afhankelijk is van persoonlijke voorkeuren, het gebruiksdoel, je gezin en andere factoren, hebben we voor verschillende categorieën de beste wokpan gevonden. Bijvoorbeeld voor inductie, met Tefal anti-aanbaklaag, de beste grote wokpan en nog meer categorieën.

Aan de hand van online reviews van mensen die een bepaalde wokpan al hebben, het testen door onze experts, de prijs en de kwaliteit en nog meer product specifieke eisen van de wok hebben we een top lijst kunnen samenstellen. Eerst vind je nu een snel overzicht van de categorieën waar het meest naar gezocht wordt. lager op de pagina vind je nog meer categorieën met de daarvoor best bestemde wok. En ook vind je daar een uitgebreidere samenvatting van het desbetreffende product en waarom die als beste koop gekozen is.

Uitslag beste wokpan 2021

Voor het verkiezen van de beste wokpan in verschillende categorieën hebben we een aantal punten die we ongeacht de categorie heel belangrijk vinden. Zo hebben we bij alle wokpannen gecheckt of de prijs-kwaliteitsverhouding in order is: pannen zijn sowieso al vrij prijzig, we verwachten op z’n minst dat je een eerlijke prijs betaalt voor hetgeen je krijgt. Ook vinden we een wokpan, net zoals andere pannen bijvoorbeeld pannenkoekenpannen, typisch keukenproducten die lange tijd horen mee te gaan. Pannen worden intensief elke dag gebruikt en we vinden dus dat een wokpan duurzaam moet zijn en jaren mee moet mee kunnen gaan. Ook hebben we gekeken naar het materiaal, dit moet van hoogwaardige kwaliteit zijn.

Daarnaast vinden we de functionaliteit natuurlijk ook belangrijk. Zo hebben we getest hoe makkelijke de pannen te gebruiken zijn, of de steel goed vasthoudt, en of het gewicht makkelijk te hanteren is. Daarnaast hebben we vanzelfsprekend gecheckt of de betreffende wokpan het best geschikt is voor het beoogde gebruiksdoel.

1. BK Balans+ Wokpan 30 cm - Beste wokpan voor inductie

Beste wokpan voor inductie BK Balans+ Wokpan 30 cm
 • Wokpan voor inductie
 • Non-stick coating
 • Vaatwasserbestendig
 • Tot 160 °C in de oven

De BK Balans+ Wokpan 30 cm is een wokpan wat bakken en braden eenvoudig maakt voor iedereen in de keuken! Wordt een echte chef met deze beste wokpan voor inductie. Dankzij zijn ontwerp van aluminium heeft de pan een stevige zware en platte bodem waardoor hij zeer geschikt is voor inductie. De BK Balans+ Wokpan 30 cm is voorzien van een hoogwaardige non-stick coating van keramische waardoor je vetarm of zelf vetvrij kunt bakken. Niet alleen lekker, maar ook nog eens gezond! Met gemak maak je de heerlijkste wokgerechten, roerbak je groenten of vlees naar keuze. Door zijn grootte van 30cm maak je met gemak gerechten voor 4 personen of meer. De pan ook in de oven tot 180 °C.

De aluminium bodem zorgt voor een goede warmteverdeling waardoor gerechten gelijkmatig warm worden. Doordat de bodem plat is en gemaakt is van het juiste materiaal, is deze uitermate geschikt voor een inductie kookplaat. De pan is voorzien een ergonomische kunststof greep die koel blijft tijdens het koken. Dus geen zorgen om verbrande vingers tijden het wokken op inductie. BK staat bekend om hun bekroonde pannenseries en hoge kwaliteit. Vandaar ook de 2 jaar garantie op hun pannen. Na het gebruik is de pan eenvoudig schoon te maken want de pan kan in de vaatwasser. In onze mening de beste wokpan voor inductie op het moment.


2. Tefal Aroma Wokpan 28 cm - Beste tefal wokpan

Beste tefal wokpan Tefal Aroma Wokpan 28 cm
 • Sterke anti-aanbaklaag
 • geschikt voor oven
 • Geschikt voor alle warmtebronnen
 • Duurzaam door zware kwaliteit
 • Niet vaatwasserbestendig

Maak de lekkerste wokgerechten of eenpansgerechten met de Tefal Expertise Wokpan. Deze mooie Tefal wokpan uit de Tefal Expertise pannenserie is uitgerust met een goede tefel anti aanbaklaag. Daardoor heb je tijdens het wokken geen of minder olie of boter nodig. Zo wok je een stuk gezonder. De duurzame anti-aanbaklaag is van hoge kwaliteit.

De wokpan is gemaakt met een dikke onderlaag aluminium en iets dunner zijwanden, maar deze zijn nog steeds dik. Dit zorgt ervoor dat dit echt een robuuste pan is die jaren kan meegaan. De thermospot in het midden van de pan geeft aan wanneer de pan op de juiste temperatuur is om te wokken. De warmte-indicator verkleurd namelijk effen rood bij de juiste temperatuur wat nog duidelijker dan voorheen is.

Deze wokpan is geschikt voor het koken op gas, inductie en keramtische kookplaten. Deze pas is dus in iedere keuken op z’n plek.


3. Demeyere Wok 30 cm - Grote wokpan

Grote wokpan Demeyere Wok 30 cm
 • Goede kwaliteit/levensduur
 • Geschikt voor alle warmtebronnen (tot 230°C)
 • Groot maar toch licht in gewicht
 • Volledig RVS
 • Relatief duur

Wokken op de authentieke Aziatische manier? Met de Demeyere Wok is thuis wokken authentiek en voelt het alsof je in Azië bent. Ook al is deze grote wokpan geschikt voor alle warmtebronnen door zijn ontwerp. Iemand die authentiek wilt wokken zal wokken alleen op gas doen. De Demeyere Wok is opgebouwd uit 7 lagen PlyMaterial die in totaal 2,3 mm dik zijn zodat de wok temperaturen van wel 230 °C kan weerstaan zonder krom te trekken. De opbouw van de lagen lopen helemaal door tot aan de rand van de wok. Daardoor wordt de warmte goed naar de zijkant geleid en verdeeld. De pan is ook geschikt om mee te frituren, bakken of braden.

Het handvat van de wok is net zoals de pan zelf van RVS en is vast gelast waardoor pan erg fijn te hanteren is in de keuken. Dit voorkomt ook vuil en vettigheid tussen de pan en het handvat. De pan is niet voorzien van een anti-aanbaklaag. Hier is bewust voor gekozen. Authentieke wokgerechten worden namelijk altijd met wokolie bereidt. En de duur van een anti-aanbaklaag is vaak maar 1 tot 2 jaar, waar deze pan door zijn bouw en constructie tientallen jaren mee gaat. Vandaar ook dat je 30 jaar garantie op de pan krijgt! De prijs is er zeker naar, maar met deze grote wokpan til je je Aziatische kookkunsten naar het volgende niveau. Pan is vaatwasserbestendig.


4. Imperial Kitchen wok - Gietijzeren wok

Gietijzeren wok Imperial Kitchen wok
 • Zeer goede prijs/kwaliteit verhouding
 • Geschikt voor gas, elektrisch, keramisch en inductie
 • Wordt snel en egaal heet
 • Lange levensduur

  De Imperial Kitchen Wok is een wok gemaakt van hoogwaardig gietijzer. Met de gietijzeren wok bak je wokgerechten in een mum van tijd. De wok heeft een erg goede warmtegeleiding en opwarming en is geschikt voor gas, elektrisch, keramisch en inductie. Door zijn goede kwaliteit en lage prijs hebben we de Imperial Kitchen wok tot beste gietijzeren wok gekozen.

  De Imperial Kitchen wok heeft een diameter 31 cm en is gemaakt van hoogwaardig gietijzer. Gietijzer is een erg goede warmtegeleider en daarom perfect als materiaal voor een wokpan. De pan warmt goed en geleidelijk op, zowel de binnen als buitenkant. Daarnaast bereikt de pan hoge temperaturen. Dit is essentieel om goed te kunnen wokken. Met wokken is het belangrijk om een pan te hebben die hoge temperaturen kan bereiken. Het principe van wokken is de ingrediënten kort op hoge temperaturen te schroeien waardoor de smaak goed naar voren komt en de voedingsstoffen behouden worden.

  De pan is door het gietijzer stevig en robuust. In tegenstelling tot andere gietijzeren pannen is deze gietijzeren wok relatief licht. Dat maakt dat pan fijn te hanteren is tijdens het koken. Door zijn formaat van 31 cm is de pan geschikt om gerechten te bereiden voor 4-6 personen. De pan heeft zeer goede prijs/kwaliteit verhouding en is het geld meer dan waard. Een pan die jaren kan mee gaan mits je hem goed verzorgt en gebruikt.


  5. Demeyere Wok 26 cm - Kleine wokpan

  Kleine wokpan Demeyere Wok 26 cm
  • Goede kwaliteit, lange levensduur
  • Energiezuinig en geschikt voor alle warmtebronnen
  • Bereikt hoge temperaturen tot wel 230 graden
  • Klein, licht en fijn hanteerbaar
  • Duurder dan andere wokpannen, maar de investering waard

  De Demeyere Wok heeft een diameter van 26 cm en is opgebouwd uit 7 speciale lagen PlyMaterial die in totaal 2,3 mm dik zijn zodat de wok temperaturen van wel 230 °C kan weerstaan. De wok heeft ook een Silvinox oppervlaktebehandeling, een roestvrijstalen handgreep en is geschikt voor alle warmtebronnen. Wij hebben de Demeyere Wok Ø 26 cm tot beste kleine wokpan gekozen.

  De Demeyere Wok is opgebouwd uit 7 speciale lagen PlyMaterial die vanaf het midden doorlopen tot aan de rand en die in totaal 2,3 mm dik zijn. Daardoor heeft de wok een goede gelijkmatige opwarming en een uitstekende warmteverdeling over de gehele oppervlakte. De pan bereikt door de meerdere lagen waaruit het is opgebouwd temperaturen van 230 graden. Dit is essentieel voor het bereiden van wokgerechten. Bij het bereiden van wokgerechten moet de pan hoge temperaturen bereiken om de ingrediënten goed te kunnen garen in korte tijd voor een optimale smaak.

  Door het 7 lagen PlyMaterial is deze wok geschikt voor alle warmtebronnen en energiezuinig. De pan behoudt zijn warmte erg goed. Vooral voor inductie is deze wok erg geschikt. De unieke combinatie zorgt voor tot 30% meer rendement op inductie. Bovendien blijft de bodem goed plat. Ook als je zelfs schakelt tussen warmtebronnen zoals van gas naar inductie en terug behoudt deze wok zijn vorm. Het is niet voor niks dat Demeyere 30 jaar garantie geeft op deze wok.

  De wok heeft een Silvinox oppervlaktebehandeling gehad. Silvinox is een uniek systeem van elektrochemische oppervlaktebehandeling dat het materiaal verrijkt door ijzer en onzuiverheden van de oppervlakte te verwijderen. Hierdoor is de pan gemakkelijk te reinigen en is de pan erg hygiënisch in gebruik. De handgreep van de pan is gemaakt van roestvrijstaal 18/10 en is vast gelast aan de pan. Dat maakt dat de pan sterk is en de handgreep niet los kan komen zoals je bij andere pannen wel eens ziet. Tevens zorgt dat voor hygiëne omdat er geen vuil en vettigheid tussen de handvat en de pan kan komen.


  Aandachtspunten zelf een goede wokpan vinden

  Het kan natuurlijk zijn dat tussen de bovenstaande wokpannen niet jouw ideale koop staat. Voor het vinden een een goede wok zijn er een aantal dingen waar je op zou moeten letten. Met de onderstaande aandachtspunten weet je zeker dat je de beste wokpan voor jouw wensen en eisen selecteert.

  De maat van de wokpan

  Voor hoeveel mensen je meestal kookt is maakt bepaalt onder meer de maat van de wokpan. Een wokpan is waarschijnlijk de grootste pan die je in je keuken zult hebben, zelfs een grote braadpan is in diameter een stuk kleiner dan een gemiddelde wok. De gemiddelde maat van een wok is 26 cm tot 28 cm. Er zijn echter grotere varianten te koop. Er zijn ook genoeg wokpannen tot en met een diameter van 40cm te koop.

  We raden je aan om voor thuis gebruik geen grotere dan 30 cm te kopen Je kookplaat thuis is daar eigenlijk niet op berekend en het kan heel onhandig worden.

  Welke kookbron gebruik je

  Thuis kook je waarschijnlijk op inductie of op een gasfornuis. Afhankelijk op welke van de 2 je kookt is zul je de juiste pan moeten kopen. Bij inductiepannen is het ten eerste belangrijk dat het juiste materiaal gebruikt is, vaak is dit gietijzer. Daarnaast is het noodzakelijk dat er een platte onderkant op de wokpan zit. De bodem moet namelijk in zijn geheel in contact zijn met de inductieplaat. Als aan die voorwaarden wordt voldaan is de pan geschikt voor het wokken op inductie.

  Handvat of steel (of combinatie)

  Er zijn varianten met een steel, met handvatten, of een combinatie daarvan te koop. Een wokpan met 2 handvatten wordt eigenlijk een wadjan genoemd. Zo een wadjan is vaak zwaarder en daardoor beter geschikt voor roerbakken. Daarnaast is het makkelijker om een zware pan, met zware inhoud op te pakken aan handvatten dan aan een steel. Of de juiste wokpan voor jou dus een steel of handvatten heeft is afhankelijk van wat je er mee wilt doen.

  Wokpan prijs

  Wat je wilt uitgeven aan een wokpan is natuurlijk bepalend voor jouw keuze. Gemiddeld genomen kosten wokpannen tussen €30 en €100. Dat is een behoorlijk verschil en je hebt dus best wat keuze. Het verschil in een dure en een goedkope pan zit em vaak in de gebruikte materialen en dus de duurzaamheid. Bij een duurdere pan heb je in de regel beter materiaal dat de duurzaamheid ten goede komt.

  Dat wil overigens niet zeggen dat er geen goede wokpan voor een lage prijs te koop is, er is voldoende keus met een lagere prijs die een goede prijs-kwaliteitsverhouding hebben. Zeker als je een pan van een bekend merk zoals BK of Le Creuset koopt weet je eigenlijk dat je altijd wel goed zit.

  Anti-aanbaklaag of niet

  Of je wilt bakken met een anti-aanbaklaag, bijvoorbeeld Tefal, of zonder is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Omdat tijdens het wokken vaak gebruikt gemaakt wordt van (veel) olie is het eigenlijk onnodig om daarvoor een wokpan met anti-aanbaklaag te gebruiken. De olie werkt immers als een anti-aanbaklaag. Als je geen olie of ander vet wilt gebruiken kun je natuurlijk een wokpan met anti-aanbaklaag kopen.

  Als je een pan zoekt om simpelweg ingrediënten in te bakken met een een anti-aanbaklaag kan een beter alternatief misschien zijn om 1 van de betere koekenpannen aan te schaffen om ingrediënten in te koken. Dan kun je een wokpan zonder anti aanbaklaag puur gebruiken voor het wokken met olie.

  Beschikbare materialen

  Er zijn een aantal materialen waar wokpannen en wadjans over het algemeen van gemaakt worden. Elk materiaal heeft zo weer z’n eigenschappen die de pan geschikt maken voor bepaalde toepassingen. De meest gebruikte materialen met de bijbehorende eigenschappen vind je hieornder.

  • RVS: is een relatief goedkoop materiaal, de pannen van RVS zijn daarom dus vaak goedkoper dan die van andere materialen. Een ander voordeel is dat RVS makkelijk schoon te maken is en bovendien eigenlijk altijd vaatwasserbestendig is. Een nadeel is dat de hitte niet zo geleidt wordt als bij aluminium en gietijzer.
  • Aluminium: heeft als voordeel dat het redelijk licht is vergelen met gietijzer. Daarnaast heeft het als voordeel dat de warmte goed geleidt wordt, de hele wokpan komt goed op dezelfde gewenste temperatuur als deze verhit wordt.
  • Gietijzer: is een zwaar materiaal waardoor de wokpan stevig op het fornuis staat. Daarnaast heeft gietijzer als groot voordeel dat het echt heel heet kan worden als je het goed voorverwarmd. Veel gietijzeren varianten hebben geen anti-aanbaklaag, maar dat is geen probleem als je olie gebruikt. De olie zal in een hete goede gietijzeren wokpan zich gaan ontwikkelen als een anti-aanbaklaag. Dit proces wordt het inbranden van een pan genoemd. Met het inbranden van een wok creeër je een soort natuurlijk anti-aanbaklaag.
  • Staal: een plaatstalen wokpan heeft als voordeel dat deze erg licht is. Stalen wokpannen moeten ook ingebrand worden, zo ontstaat een anti-aanbaklaag.

  Wok als frituurpan gebruiken

  Het is trouwens ook mogelijk een wokpan als frituurpan te gebruiken. Als je de juiste hoeveelheid olie simpelweg laat opwarmen in een wokpan kun je vervolgens de spullen die je wilt frituren in de hete olie doen om deze vervolgens te gaar te laten frituren. Als je weinig frituurt is dit echt voldoende en heb je dus niet de beste frituurpan nodig.

  Bolle of vlakke onderkant

  Wokpannen zijn verkrijgbaar met een ronde en een platte onderkant. De wokpannen met een platte onderkant zijn eigenlijk het best geschikt voor Europese fornuizen. De ijzers staan eigenlijk te dicht op het gas en hebben een te kleine opening om een wokpan met ronde bodem op te zetten. Er zijn wel wokringen te koop die op een normaal gasfornuis ijzer geplaatst kunnen worden die de pan wat omhoog liften en die een grotere opening hebben opdat deze wel gebruikt kunnen worden.

  Daarnaast is het bij elektrisch koken, zowel hallogeen als inductie nodig om een pan met platte bodem te kopen. Dit is nodig om de hitte goed door te geven aan de hele pan. Al met al is het waarschijnlijk dat de beste wokpan er 1 is met een platte bodem.

  Conclusie beste wokpan

  Voor het kiezen van de beste wadjan zijn er verschillende zaken waar je op zou moeten letten. Zo is het van belang dat de pan geschikt is voor jouw kookbron. Ook moet je checken wat de maat van de wok is, als je een groot gezin hebt wil je waarschijnlijk een grotere wokpan kopen dan wanneer je dat zou doen wanneer je met z’n tweetjes bent. Ook de prijs en het materiaal van de pan is nog het overwegen waard.

  Je kunt ook simpelweg kiezen voor de beste wokpan die je hierboven kunt terugvinden. Je weet dan zeker dat je een goede pan koopt waarbij je niet voor verassingen komt te staan.

  Veelgestelde vragen

  Wat is het verschil tussen een wok en wadjan?

  Een wokpan heeft een steel terwijl een wadjan 2 oren of handvatten heeft. De termen worden vaak al dan niet per ongeluk door elkaar gebruikt.

  Hoe werkt een wokpan?

  Met wokken maak je vaak 1-pans gerechten. In de praktijk houdt dit vaak in dat je alle ingrediënten klein snijdt en vervolgens op hete temperatuur in de wok klaarmaakt.

  Hoe heet moet een wokpan zijn om erin te wokken?

  In een wokpan wordt vaak tussen de 160 en 240 graden Celsius gebakken. Zorg er wel voor dat er in een olie gebruikt wordt die gemaakt is voor hoge temperaturen.

  Plaats een reactie