Beste wokpan test 2024, grote variant wok, tefal, inductie en nog meer gebruiksdoelen

Laatste update: 17 maart 2023

De beste wokpan vinden is niet makkelijk, het aanbod is zo groot dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Door vele uren wokken en testen van de verschillende modellen, hebben we in meerdere categorieën de beste koop gevonden. Zo hebben we bijvoorbeeld beste keuzes in de categorieën: wokpan voor inductie, model met Tefal anti-aanbaklaag, de beste grote wokpan en nog veel meer.

Eerst vind je nu een snel overzicht van de categorieën waar het meest naar gezocht wordt. Lager op de pagina vind je nog meer categorieën met de daarvoor best bestemde wok. En ook vind je daar een uitgebreidere samenvatting van het desbetreffende product en waarom die als beste koop gekozen is. Als jouw ideale model er niet tussen staat, kun je de wokpan koopgids lezen die ook op deze pagina staat.

Product Categorie Prijs
beste wokpan voor inductieBK Easy Induction Ceramic Wok – Ø30 cmBeste wokpan voor inductie
Bekijk bij Bol Bekijk bij Amazon
#Advertentie
Beste Tefal wokpanTefal Aroma Wokpan 28 cmBeste tefal wokpan
Bekijk bij Amazon
#Advertentie
Grote wokpanDemeyere Wok 30 cmGrote wokpan

Wokpan test aandachtspunten

Voor het kiezen van de beste wokpan in verschillende categorieën hebben we een aantal punten die we in elke categorie belangrijk vinden. We letten dan op de volgende punten:

 • Zo hebben we bij alle wokpannen gecheckt of de prijs-kwaliteitsverhouding in order is: pannen zijn sowieso al vrij prijzig, we verwachten op z’n minst dat je een eerlijke prijs betaalt voor hetgeen je krijgt.
 • Duurzaamheid: we vinden een wokpan, net zoals andere pannen bijvoorbeeld pannenkoekenpannen, typisch keukenproducten die lange tijd horen mee te gaan. Pannen worden intensief elke dag gebruikt en we vinden dus dat een wokpan duurzaam moet zijn en jaren mee moet mee kunnen gaan.
 • Het materiaal, dit moet van het juiste materiaal en hoogwaardige kwaliteit zijn. Dit zorgt ervoor dat de wokpan de hitte goed verdeeld en dat deze lang meegaat.
 • Gebruiksgemak: we hebben we getest hoe makkelijke de pannen te gebruiken zijn, of de steel goed vasthoudt, en of het gewicht makkelijk te hanteren is.
 • Ervaringen en reviews van de wokpannen die andere consumenten hebben geschreven. Mensen die de wokpan gebruiken weten natuurlijk heel goed wat de goede en slechte kanten zijn van een bepaald model.

Dit zijn de beste wokpannen van 2024

 1. Beste wokpan voor inductie - BK Easy Induction Ceramic Wok – Ø30 cm
 2. Beste tefal wokpan - Tefal Aroma Wokpan 28 cm
 3. Grote wokpan - Demeyere Wok 30 cm
 4. Gietijzeren wok - Valhal Outdoor gietijzeren wokpan met twee handvatten ⌀36 cm
 5. Kleine wokpan - Demeyere Wok 26 cm

1. Beste wokpan voor inductie - BK Easy Induction Ceramic Wok – Ø30 cm

beste wokpan voor inductie
Bekijk bij Bol Bekijk bij Amazon
#Advertentie

De BK Balans+ Wokpan 30 cm is een wokpan wat bakken en braden eenvoudig maakt voor iedereen in de keuken! Wordt een echte chef met deze beste wokpan voor inductie. Dankzij zijn ontwerp van aluminium heeft de pan een stevige zware en platte bodem waardoor hij zeer geschikt is voor inductie. De BK Balans+ Wokpan 30 cm is voorzien van een hoogwaardige non-stick coating van keramische waardoor je vetarm of zelfs vetvrij kunt bakken. Niet alleen lekker, maar ook nog eens gezond! Met gemak maak je de heerlijkste wokgerechten, roerbak je groenten of vlees naar keuze. Door zijn grootte van 30cm maak je met gemak gerechten voor 4 personen of meer. De pan ook in de oven tot 160 °C.

De aluminium bodem zorgt voor een goede warmteverdeling waardoor gerechten gelijkmatig warm worden. Doordat de bodem plat is en gemaakt is van het juiste materiaal, is deze geschikt voor alle warmtebronnen, met name een inductie kookplaat. De pan is voorzien een kunststof greep die minder snel heet wordt tijdens het koken. Dus geen zorgen om verbrande vingers tijden het wokken op inductie. BK staat bekend om hun bekroonde pannenseries en hoge kwaliteit. Vandaar ook de 2 jaar garantie op hun pannen. Na het gebruik is de pan eenvoudig schoon te maken want de pan kan in de vaatwasser. In onze mening de beste wokpan voor inductie op het moment.

 • Wokpan voor inductie
 • Non-stick coating
 • Vaatwasserbestendig
 • Tot 160 °C in de oven

2. Beste tefal wokpan - Tefal Aroma Wokpan 28 cm

Beste Tefal wokpan
Bekijk bij Amazon
#Advertentie

Maak de lekkerste wokgerechten of eenpansgerechten met de Tefal Expertise Wokpan. Deze mooie Tefal wokpan uit de Tefal Expertise pannenserie is uitgerust met een goede tefel anti aanbaklaag. Daardoor heb je tijdens het wokken geen of minder olie of boter nodig. Zo wok je een stuk gezonder. De duurzame anti-aanbaklaag is van hoge kwaliteit.

De wokpan is gemaakt met een dikke onderlaag aluminium en iets dunner zijwanden, maar deze zijn nog steeds dik. Dit zorgt ervoor dat dit echt een robuuste pan is die jaren kan meegaan. De thermospot in het midden van de pan geeft aan wanneer de pan op de juiste temperatuur is om te wokken. De warmte-indicator verkleurd namelijk effen rood bij de juiste temperatuur wat nog duidelijker dan voorheen is.

Deze wokpan is geschikt voor het koken op gas, inductie en keramtische kookplaten. Deze pas is dus in iedere keuken op z’n plek.

 • Sterke anti-aanbaklaag
 • geschikt voor oven
 • Geschikt voor alle warmtebronnen
 • Duurzaam door zware kwaliteit
 • Niet vaatwasserbestendig

3. Grote wokpan - Demeyere Wok 30 cm

Wokken op de authentieke Aziatische manier? Met de Demeyere Wok is thuis wokken authentiek en voelt het alsof je in Azië bent. Ook al is deze grote wokpan geschikt voor alle warmtebronnen door zijn ontwerp. Iemand die authentiek wilt wokken zal wokken alleen op gas doen. De Demeyere Wok is opgebouwd uit 7 lagen PlyMaterial die in totaal 2,3 mm dik zijn zodat de wok temperaturen van wel 230 °C kan weerstaan zonder krom te trekken. De opbouw van de lagen lopen helemaal door tot aan de rand van de wok. Daardoor wordt de warmte goed naar de zijkant geleid en verdeeld. De pan is ook geschikt om mee te frituren, bakken of braden.

Het handvat van de wok is net zoals de pan zelf van RVS en is vast gelast waardoor pan erg fijn te hanteren is in de keuken. Dit voorkomt ook vuil en vettigheid tussen de pan en het handvat. De pan is niet voorzien van een anti-aanbaklaag. Hier is bewust voor gekozen. Authentieke wokgerechten worden namelijk altijd met wokolie bereidt. En de duur van een anti-aanbaklaag is vaak maar 1 tot 2 jaar, waar deze pan door zijn bouw en constructie tientallen jaren mee gaat. Vandaar ook dat je 30 jaar garantie op de pan krijgt! De prijs is er zeker naar, maar met deze grote wokpan til je je Aziatische kookkunsten naar het volgende niveau. Pan is vaatwasserbestendig.

 • Goede kwaliteit/levensduur
 • Geschikt voor alle warmtebronnen (tot 230°C)
 • Groot maar toch licht in gewicht
 • Volledig RVS
 • Relatief duur

4. Gietijzeren wok - Valhal Outdoor gietijzeren wokpan met twee handvatten ⌀36 cm

De Valhal Outdoor is een wok gemaakt van hoogwaardig gietijzer. Met de gietijzeren wok bak je wokgerechten in een mum van tijd. De wok heeft een erg goede warmtegeleiding en opwarming en is geschikt voor gas, elektrisch, keramisch, halogeen, inductie en zelfs barbecue. Door zijn goede kwaliteit hebben we de Valhal Outdoor Wokpan tot beste gietijzeren wok gekozen.

DeValhal Outdoor gietijzeren wokpan heeft een diameter 36 cm en is gemaakt van hoogwaardig gietijzer. Gietijzer is een erg goede warmtegeleider en daarom perfect als materiaal voor een wokpan. De pan warmt goed en geleidelijk op, zowel de binnen als buitenkant. Daarnaast bereikt de pan hoge temperaturen. Dit is essentieel om goed te kunnen wokken. Met wokken is het belangrijk om een pan te hebben die hoge temperaturen kan bereiken. Het principe van wokken is de ingrediënten kort op hoge temperaturen te schroeien waardoor de smaak goed naar voren komt en de voedingsstoffen behouden worden.

De pan is door het gietijzer stevig en robuust. Doordat de pan in de fabriek is behandeld met natuurlijke oliën, heeft de pan een lange levensduur. Door zijn formaat van 36 cm is de pan geschikt om gerechten te bereiden voor 5-7 personen. De pan heeft zeer goede prijs/kwaliteit verhouding en is het geld meer dan waard. Een pan die jaren kan mee gaan mits je hem goed verzorgt en gebruikt.

 • Zeer goede prijs/kwaliteit verhouding
 • Geschikt voor gas, elektrisch, keramisch en inductie
 • Wordt snel en egaal heet
 • Lange levensduur

  5. Kleine wokpan - Demeyere Wok 26 cm

  De Demeyere Wok heeft een diameter van 26 cm en is opgebouwd uit 7 speciale lagen PlyMaterial die in totaal 2,3 mm dik zijn zodat de wok temperaturen van wel 230 °C kan weerstaan. De wok heeft ook een Silvinox oppervlaktebehandeling, een roestvrijstalen handgreep en is geschikt voor alle warmtebronnen. Wij hebben de Demeyere Wok Ø 26 cm tot beste kleine wokpan gekozen.

  De Demeyere Wok is opgebouwd uit 7 speciale lagen PlyMaterial die vanaf het midden doorlopen tot aan de rand en die in totaal 2,3 mm dik zijn. Daardoor heeft de wok een goede gelijkmatige opwarming en een uitstekende warmteverdeling over de gehele oppervlakte. De pan bereikt door de meerdere lagen waaruit het is opgebouwd temperaturen van 230 graden. Dit is essentieel voor het bereiden van wokgerechten. Bij het bereiden van wokgerechten moet de pan hoge temperaturen bereiken om de ingrediënten goed te kunnen garen in korte tijd voor een optimale smaak.

  Door het 7 lagen PlyMaterial is deze wok geschikt voor alle warmtebronnen en energiezuinig. De pan behoudt zijn warmte erg goed. Vooral voor inductie is deze wok erg geschikt. De unieke combinatie zorgt voor tot 30% meer rendement op inductie. Bovendien blijft de bodem goed plat. Ook als je zelfs schakelt tussen warmtebronnen zoals van gas naar inductie en terug behoudt deze wok zijn vorm. Het is niet voor niks dat Demeyere 30 jaar garantie geeft op deze wok.

  De wok heeft een Silvinox oppervlaktebehandeling gehad. Silvinox is een uniek systeem van elektrochemische oppervlaktebehandeling dat het materiaal verrijkt door ijzer en onzuiverheden van de oppervlakte te verwijderen. Hierdoor is de pan gemakkelijk te reinigen en is de pan erg hygiënisch in gebruik. De handgreep van de pan is gemaakt van roestvrijstaal 18/10 en is vast gelast aan de pan. Dat maakt dat de pan sterk is en de handgreep niet los kan komen zoals je bij andere pannen wel eens ziet. Tevens zorgt dat voor hygiëne omdat er geen vuil en vettigheid tussen de handvat en de pan kan komen.

  • Goede kwaliteit, lange levensduur
  • Energiezuinig en geschikt voor alle warmtebronnen
  • Bereikt hoge temperaturen tot wel 230 graden
  • Klein, licht en fijn hanteerbaar
  • Duurder dan andere wokpannen, maar de investering waard

  Koopgids: zelf een goede wokpan vinden

  Het kan natuurlijk zijn dat tussen de bovenstaande wokpannen niet jouw ideale koop staat. Voor het vinden een een goede wok zijn er een aantal dingen waar je op zou moeten letten. Met de onderstaande aandachtspunten weet je zeker dat je de beste wokpan voor jouw wensen en eisen selecteert.

  De maat van de wokpan

  Voor hoeveel mensen je meestal kookt is maakt bepaalt onder meer de maat van de wokpan. Een wokpan is waarschijnlijk de grootste pan die je in je keuken zult hebben, zelfs een grote braadpan is in diameter een stuk kleiner dan een gemiddelde wok. De gemiddelde maat van een wok is 26 cm tot 28 cm. Er zijn echter grotere varianten te koop. Er zijn ook genoeg wokpannen tot en met een diameter van 40cm te koop.

  We raden je aan om voor thuis gebruik geen grotere dan 30 cm te kopen Je kookplaat thuis is daar eigenlijk niet op berekend en het kan heel onhandig worden.

  Welke kookbron gebruik je

  Thuis kook je waarschijnlijk op inductie of op een gasfornuis. Afhankelijk op welke van de 2 je kookt is zul je de juiste pan moeten kopen. Bij inductiepannen is het ten eerste belangrijk dat het juiste materiaal gebruikt is, vaak is dit gietijzer. Daarnaast is het noodzakelijk dat er een platte onderkant op de wokpan zit. De bodem moet namelijk in zijn geheel in contact zijn met de inductieplaat. Als aan die voorwaarden wordt voldaan is de pan geschikt voor het wokken op inductie.

  Handvat of steel (of combinatie), wokpan of wadjan

  Er zijn varianten met een steel, met handvatten, of een combinatie daarvan te koop. Een variant met steel wordt een wok genoemd, terwijl het model met 2 handvatten een wadjan wordt genoemd.

  Een wokpan met 2 handvatten wordt eigenlijk een wadjan genoemd. Zo een wadjan is vaak zwaarder vanwege het dikkere metaal. En daardoor beter geschikt voor roerbakken en ook geschikt voor voor het lang laten stoven van een gerecht. Daarnaast is het makkelijker om een zware pan, met zware inhoud op te pakken aan handvatten dan aan een steel.

  Een wokpan met steel is vaak gemaakt van plaatstaal waardoor deze beter geschikt is voor het snel verhitten van vlees en groente. Op deze manier behoudt de groente knapperigheid en structuur, iets wat de meeste mensen lekkerder vinden, zeker in wokgerechten.

  Of de juiste wokpan voor jou dus een steel of handvatten heeft is afhankelijk van wat je er mee wilt doen.

  Wokpan prijs

  Wat je wilt uitgeven aan een wokpan is natuurlijk bepalend voor jouw keuze. Gemiddeld genomen kosten wokpannen tussen €30 en €100. Dat is een behoorlijk verschil en je hebt dus best wat keuze. Het verschil in een dure en een goedkope pan zit em vaak in de gebruikte materialen en dus de duurzaamheid. Bij een duurdere pan heb je in de regel beter materiaal dat de duurzaamheid ten goede komt.

  Dat wil overigens niet zeggen dat er geen goede wokpan voor een lage prijs te koop is, er is voldoende keus met een lagere prijs die een goede prijs-kwaliteitsverhouding hebben. Zeker als je een pan van een bekend merk zoals BK of Le Creuset koopt weet je eigenlijk dat je altijd wel goed zit.

  Anti-aanbaklaag of niet

  Of je wilt bakken met een anti-aanbaklaag, bijvoorbeeld Tefal, of zonder is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Omdat tijdens het wokken vaak gebruikt gemaakt wordt van (veel) olie is het eigenlijk onnodig om daarvoor een wokpan met anti-aanbaklaag te gebruiken. De olie werkt immers als een anti-aanbaklaag. Als je geen olie of ander vet wilt gebruiken kun je natuurlijk een wokpan met anti-aanbaklaag kopen.

  Als je een pan zoekt om simpelweg ingrediënten in te bakken met een een anti-aanbaklaag kan een beter alternatief misschien zijn om 1 van de betere koekenpannen aan te schaffen om ingrediënten in te koken. Dan kun je een wokpan zonder anti aanbaklaag puur gebruiken voor het wokken met olie.

  Beschikbare materialen

  Er zijn een aantal materialen waar wokpannen en wadjans over het algemeen van gemaakt worden. Elk materiaal heeft zo weer z’n eigenschappen die de pan geschikt maken voor bepaalde toepassingen. De meest gebruikte materialen met de bijbehorende eigenschappen vind je hieornder.

  • RVS: is een relatief goedkoop materiaal, de pannen van RVS zijn daarom dus vaak goedkoper dan die van andere materialen. Een ander voordeel is dat RVS makkelijk schoon te maken is en bovendien eigenlijk altijd vaatwasserbestendig is. Een nadeel is dat de hitte niet zo geleidt wordt als bij aluminium en gietijzer.
  • Aluminium: heeft als voordeel dat het redelijk licht is vergelen met gietijzer. Daarnaast heeft het als voordeel dat de warmte goed geleidt wordt, de hele wokpan komt goed op dezelfde gewenste temperatuur als deze verhit wordt.
  • Gietijzer: is een zwaar materiaal waardoor de wokpan stevig op het fornuis staat. Daarnaast heeft gietijzer als groot voordeel dat het echt heel heet kan worden als je het goed voorverwarmd. Veel gietijzeren varianten hebben geen anti-aanbaklaag, maar dat is geen probleem als je olie gebruikt. De olie zal in een hete goede gietijzeren wokpan zich gaan ontwikkelen als een anti-aanbaklaag. Dit proces wordt het inbranden van een pan genoemd. Met het inbranden van een wok creeër je een soort natuurlijk anti-aanbaklaag.
  • Staal: een plaatstalen wokpan heeft als voordeel dat deze erg licht is. Stalen wokpannen moeten ook ingebrand worden, zo ontstaat een anti-aanbaklaag.

  Wok als frituurpan gebruiken

  Het is trouwens ook mogelijk een wokpan als frituurpan te gebruiken. Als je de juiste hoeveelheid olie simpelweg laat opwarmen in een wokpan kun je vervolgens de spullen die je wilt frituren in de hete olie doen om deze vervolgens te gaar te laten frituren. Als je weinig frituurt is dit echt voldoende en heb je dus niet de beste frituurpan nodig.

  Bolle of vlakke onderkant

  Wokpannen zijn verkrijgbaar met een ronde en een platte onderkant. De wokpannen met een platte onderkant zijn eigenlijk het best geschikt voor Europese fornuizen. De ijzers staan eigenlijk te dicht op het gas en hebben een te kleine opening om een wokpan met ronde bodem op te zetten. Er zijn wel wokringen te koop die op een normaal gasfornuis ijzer geplaatst kunnen worden die de pan wat omhoog liften en die een grotere opening hebben opdat deze wel gebruikt kunnen worden.

  Daarnaast is het bij elektrisch koken, zowel hallogeen als inductie nodig om een pan met platte bodem te kopen. Dit is nodig om de hitte goed door te geven aan de hele pan. Al met al is het waarschijnlijk dat de beste wokpan er 1 is met een platte bodem.

  Conclusie beste wokpan

  Voor het kiezen van de beste wadjan zijn er verschillende zaken waar je op zou moeten letten. Zo is het van belang dat de pan geschikt is voor jouw kookbron. Ook moet je checken wat de maat van de wok is, als je een groot gezin hebt wil je waarschijnlijk een grotere wokpan kopen dan wanneer je dat zou doen wanneer je met z’n tweetjes bent. Ook de prijs en het materiaal van de pan is nog het overwegen waard.

  Je kunt ook simpelweg kiezen voor de beste wokpan die je hierboven kunt terugvinden. Je weet dan zeker dat je een goede pan koopt waarbij je niet voor verassingen komt te staan.

  Veelgestelde vragen over wokpannen

  Wat is het verschil tussen een wok en wadjan?

  Een wokpan heeft een steel terwijl een wadjan 2 oren of handvatten heeft. De termen worden vaak al dan niet per ongeluk door elkaar gebruikt.

  Hoe werkt een wokpan?

  Met wokken maak je vaak 1-pans gerechten. In de praktijk houdt dit vaak in dat je alle ingrediënten klein snijdt en vervolgens op hete temperatuur in de wok klaarmaakt.

  Hoe heet moet een wokpan zijn om erin te wokken?

  In een wokpan wordt vaak tussen de 160 en 240 graden Celsius gebakken. Zorg er wel voor dat er in een olie gebruikt wordt die gemaakt is voor hoge temperaturen.

  Plaats een reactie