Energiezuinige waterkoker 2024 aandachtspunten en beste koop

Laatste update: 2 december 2022

Een waterkoker is een apparaat dat uberhaubt erg veel energie verbruikt. Het verwarmingselement werkt op elektriciteit en om water tot aan 100 graden te verwarmen kost nu eenmaal erg veel energie. Toch zijn er ontwerpkeuzes van fabrikanten die een waterkoker energiezuiniger kunnen maken. Op deze pagina vind je dan ook de beste energiezuinige waterkokers van dit moment.

Nu eerst een top 3 met zuinige waterkokers. Verder op deze pagina ontdek je waarom we juist deze waterkokers hebben gekozen als beste koop en vind je nog meer energiezuinige waterkoker modellen in andere categorieën.

Product Categorie Prijs
Energiezuinige waterkoker algemeenPhilips Eco Conscious Edition HD9365/10Energiezuinige waterkoker algemeen
Bekijk bij Bol Bekijk bij Coolblue
#Advertentie
Goedkope energiezuinige waterkokerRussell Hobbs Colours Plus + 20415-70Goedkope energiezuinige waterkoker
energiezuinige waterkoker heetwaterdispenserDaewoo DSWK40ATenergiezuinige waterkoker heetwaterdispenser

Waar een energiezuinige waterkoker aan moet voldoen

De beste methode om een waterkoker niet veel energie te laten verbruiken is niet meer water te koken dan je nodig hebt. Het laten koken van water dat je niet gaat gebruiken is simpelweg elektriciteit en energie verkwisten. Zonde van je geld en uiteraard het milieu.

Daarnaast zijn er nog andere eigenschappen die een waterkoker zuinigermaken. Hieronder vind je welke punten dit allemaal zijn en waar je dus op moet letten wanneer je een waterkoker zoekt die zo min mogelijk elektriciteit verbruikt.

 • Het klinkt tegenstrijdig, maar hoe hoger het wattage des te lager het totale energieverbruik meestal is. Dit heeft er mee te maken dat een waterkoker met een hoog wattage het water sneller kan koken dan een waterkoker met een lager vermogen. Voor het zo snel mogelijk laten koken van water heb je een wattage van 2400 watt of meer nodig.
 • Er zijn waterkokers met het verwarmingselement in het water en uitvoeringen waar het verwarmingselement onder het water, dus in de bodem, zit. Meestal zijn de waterkokers met de verbogen verwarmingselementen de meest energiezuinige omdat je niet onnodig veel water verhit. Er moet namelijk een bepaalde hoeveelheid water in de koker aanwezig zijn om het verwarmingselement helemaal onder water te zetten.
 • Een duidelijke inhoudsaanduiding op de waterkoker. Zo kun je precies zien hoeveel water je gaat koken. Dit zorgt ervoor dat je precies de hoeveelheid water kookt die je nodig hebt, je bent dus niet onnodig water aan het verhitten. Bij een heetwaterdispenser gaat dit eigenlijk vanzelf, daar verhit je alleen het water dat nodig is voor het aantal koppen thee dat je wilt maken. Een heetwaterdispenser is dan ook vanwege het design een goede optie als je een energiezuinige waterkoker zoekt.
 • De waterkoker moet zo ontworpen zijn dat er zo min mogelijk hitte verloren gaat. Het is zaak dat het water zo snel mogelijk verwarmd wordt en dat doe je door zoveel mogelijk warmte in het water te houden en niet te laten ontsnappen buiten de waterkoker.

Uitslag beste energiezuinige waterkoker test 2024

1. Energiezuinige waterkoker algemeen - Philips Eco Conscious Edition HD9365/10

Energiezuinige waterkoker algemeen
Bekijk bij Bol Bekijk bij Coolblue
#Advertentie

De Philips Eco Conscious Edition HD9365/10 waterkoker is gemaakt van 100% bio-based plastic, heeft energiezuinige functies, heeft handige waterniveau-indicatoren, heeft een inhoud van 1,7 L, beschikt over een stijlvol indicatielampje, beschikt over een uitneembaar fijnmazig kalkfilter en 2200 watt vermogen. Wij hebben de RPhilips Eco Conscious Edition HD9365/10 tot beste energiezuinige waterkoker gekozen.

De Philips Eco Conscious Edition HD9365/10 – Waterkoker is een zeer zuinige waterkoker die gemaakt is uit 100% bio-based plastic. De waterkoker is ontworpen om de CO2-voetafdruk met 25% te verlagen. Dankzij zijn 2200 watt vermogen heeft de waterkoker een razendsnelle kooktijd. Door zijn snelle kooktijd staat de waterkoker maar kort aan, waardoor de waterkoker minder lang stroom verbruikt en is hij dus zuiniger in gebruik.

De waterkoker heeft een inhoud van 1,7 L wat goed is voor 7 koppen thee per keer. Wat deze waterkoker onderscheidt van andere waterkokers, is dat hij als wateraanduiding koppen en liters heeft in plaats van alleen liters. Hierdoor zet u nooit meer teveel water op voor thee en bespaart u elektriciteit. De liter aanduiding kan alsnog goed gebruikt worden als u water wilt warm maken om te gebruiken tijdens het koken. De waterkoker heeft een uitneembare kalkfilter makkelijk uit te halen en terug te plaatsen is na het schoon maken.

 • Gemaakt van 100% bio-based plastic
 • Duurzaam ontworpen
 • Zuinig in gebruik
 • Snelle kooktijd
 • Handige dubbele wateraanduiding
 • De behuizing wordt heet tijdens het water koken, alleen bij handvat vast pakken

2. Goedkope energiezuinige waterkoker - Russell Hobbs Colours Plus + 20415-70

De Russell Hobbs Colours Plus is gemaakt van roestvrijstaal in de kleur classic cream, heeft een kooktijd van 50 sec voor 1 kop thee, heeft een inhoud van 1,7 L, heeft een handige snelkookzone met markeringen, beschikt over een uitneembare en wasbare kalkfilter en 2400 watt vermogen. Dankzij zijn goede prijs/kwaliteit verhouding hebben wij de Russell Hobbs Colours Plus tot beste budget energiezuinige waterkoker gekozen.

De Russell Hobbs Colours Plus is een zeer zuinige stijlvolle waterkoker die overal thuis past. De waterkoker heeft een inhoud van 1,7 L wat goed is voor 7 koppen thee per keer. Wat deze waterkoker onderscheidt van andere waterkokers, is dat hij als wateraanduiding koppen en liters heeft in plaats van alleen liters. De waterkoker heeft een handige snelkookzone met markeringen voor 1, 2 of 3 koppen thee binnenin de waterkoker. Zo kookt u nooit teveel water en is de waterkoker sneller klaar. 1 Kop water kookt al binnen 50 sec. Dit maakt dat u minder stroom gebruikt en de waterkoker dus extra zuinig is. De liter aanduiding kan alsnog goed gebruikt worden als u water wilt warm maken om te gebruiken tijdens het koken.

De waterkoker beschikt over 2400 watt vermogen. Ook dit draagt bij aan de zuinigheid van de waterkoker. Door het vermogen wordt de kooktijd namelijk omlaag gebracht. Dankzij de 4 ingebouwde veiligheden kunt u uw water altijd veilig koken. Denk hierbij aan een automatische afslag, automatische kookpuntuitschakeling, droogkookbeveiliging en een automatische uitschakeling. Ook is de waterkoker van Russel Hobbs uitgerust met een druppelstop. Zo kunt u nooit heet water na inschenken morsen op tafel of personen. Extra veilig dus! De waterkoker heeft een uitneembare en wasbare kalkfilter makkelijk uit te halen en terug te plaatsen is na het schoon maken.

De Russell Hobbs Colours Plus waterkoker heeft een goede prijs/kwaliteit verhouding, is volledig BPA vrij en wordt geleverd met 2 jaar garantie.

 • Zeer goede prijs/kwaliteit verhouding
 • Zuinig dankzij snelle kooktijd en vermogen
 • Stijlvol design
 • Handige dubbele wateraanduiding
 • De behuizing wordt heet tijdens het water koken, alleen bij handvat vast pakken

3. energiezuinige waterkoker heetwaterdispenser - Daewoo DSWK40AT

De Daewoo DSWK40AT heeft een inhoud van 2,5 L, kan precies 200 ml of continue heet water van 100°C schenken, is erg efficiënt in water en energiegebruik, heeft een maatverdeling en indicatieverlichting, is eenvoudig in gebruik, is van goede kwaliteit en goedkoop geprijsd en volledig BPA vrij. Wij hebben de Daewoo DSWK40AT tot beste energiezuinige waterkoker heetwaterdispenser gekozen.

De Daewoo DSWK40AT is een erg handige waterdispenser die niet alleen luxe is, maar ook eenvoudig in gebruik is. Door simpelweg op 1 knop te drukken beschikt u al over 200 ml kokend water binnen 5 – 10 seconden. De waterdispenser van Daewoo kan met 2 klikken op de knop continue kokend water geven. Dit komt omdat het apparaat over 2600 watt vermogen beschikt. Ook dit draagt bij aan de zuinigheid van de waterdispenser. Door het vermogen wordt de kooktijd namelijk omlaag gebracht.

Daewoo DSWK40AT schenkt alleen water wat gevraagd wordt waardoor het niet alleen waterzuinig, maar ook nog eens energiezuinig is. Verder beschikt de waterdispenser over een inhoud van 2,5 L, wat goed is voor 12 koppen thee. De Daewoo DSWK40AT heeft een handig ontwerp waarover is nagedacht. Het lekbakje is afneembaar en in hoogte verstelbaar. Ook is de indicatieverlichting erg handig, die het waterniveau in verschillende kleuren aangeeft en vertelt wanneer het apparaat moet worden ontkalkt.

De Daewoo DSWK40AT beschikt over een eenvoudige en snelle toegang tot kokend water, heeft een mooi design en is volledig BPA vrij. De heetwaterdispenser van Daewoo heeft een zeer goede prijs/kwaliteit verhouding en daarom hebben wij de Daewoo DSWK40AT tot beste energiezuinige waterkoker heetwaterdispenser gekozen. Hij wordt geleverd met 2 jaar garantie.

 • Goede kwaliteit, laag geprijsd
 • Efficiënt en zuinig
 • Eenvoudig in gebruik
 • Geen afneembare watertank

4. Grote energiezuinige waterkoker - Russel Hobbs 23211-70

De Russel Hobbs 23211-70 is een stijlvolle RVS waterkoker die een inhoud van 1,7 L heeft, beschikt over 2400 watt vermogen, heeft een snelkookzone aanduiding, kookt 1 kop in 55 sec, bespaart tot wel 66% energie, is wel tot 75 % stiller, heeft een uitneembaar, wasbaar antikalkfilter, heeft een perfectie schenktuit en is volledig BPA vrij. Wij hebben de Russel Hobbs 23211-70 tot beste grote energiezuinige waterkoker gekozen.

De Russel Hobbs 23211-70 is een zeer mooie, stijlvolle waterkoker die in iedere keuken thuis past. De waterkoker is volledig van roestvrijstaal gemaakt voor een lange levensduur. Het design en de kleur passen overal in huis. De waterkoker van Russel Hobbs heeft een ruime inhoud van 1,7 L. Daar kunt u 7 koppen thee per keer uit schenken. Binnenin de waterkoker zit een snelkookzone aanduiding voor 1, 2 of 3 koppen thee. Hierdoor kunt u precies de juiste hoeveelheid water inschenken wat benodigd is. Dit zorgt ervoor dat u nooit te veel water kookt en de kooktijd nooit langer is dan benodigd. Zo bespaart u niet alleen veel water, maar ook energie. 1 Kop thee heeft een kooktijd maar 55 sec. Zo heeft binnen no time een vers kop thee.

De waterkoker van Russel Hobbs heeft een afgeschermd verwarmingselement en een uitneembaar, wasbaar filter. Zo geniet u altijd van schoon water. Dankzij de 4 ingebouwde veiligheden kunt u uw water altijd veilig koken. Denk hierbij aan een automatische afslag, automatische kookpuntuitschakeling, droogkookbeveiliging en een automatische uitschakeling. Ook is de waterkoker van Russel Hobbs uitgerust met een druppelstop. Zo kunt u nooit heet water na inschenken morsen op tafel of personen. Extra veilig dus! De Russel Hobbs 23211-70 wordt geleverd met 2 jaar garantie en is volledig BPA vrij.

 • Goede kwaliteit
 • Stijlvol design
 • Zuinige en ruime waterkoker
 • Snelkookzone met aanduiding
 • Niet de goedkoopste waterkoker

5. Snelle energiezuinige waterkoker - Domo ‘My Tea’ ECO waterdispenser – 1.5 liter – 3000 W

Met deze waterkoker van Domo kun je snel en simpel gekookt water krijgen. Deze waterkoker heeft een waterreservoir inhoud van 1.5 liter, is eenvoudig te bedienen, is BPA-vrij en is energiezuinig. Volgens ons is de Domo ‘My Tea’ ECO waterdispenser dan ook de beste snelle, energiezuinige waterkoker.

Met de Domo Waterkoker zet je in slechts 45 seconden een kopje gekookt water van 200 ml. Erg handig voor als je snel gekookt water nodig hebt. Niet alleen is de energiezuinige waterkoker te gebruiken voor thee, je kunt er natuurlijk ook minuutsoep of oploskoffie mee maken. Doordat het water altijd precies genoeg is voor één kopje, verspil je nooit onnodig water. Hierdoor heeft de waterkoker efficiënt water- en energiegebruik. De Domo ‘My Tea’ ECO waterdispenser is eenvoudig te bedienen met één druk op de knop.

De waterdispenser van Domo is gemaakt van kunststof. Je kunt de kan lostillen van het onderstel om deze met water te vullen. De Domo ‘My Tea’ ECO waterdispenser wordt geleverd met 2 jaar garantie. Vanwege het feit dat het water binnen 45 seconden kookt en dat de prijs-kwaliteit verhouding goed is, vinden we dit de beste snelle energiezuinige waterkoker.

 • 200 ml gekookt water in 45 seconden
 • Snel en makkelijk
 • Energiezuinig

  Tips om een waterkoker zuinig te gebruiken

  Je hebt zelf ook een grote invloed op hoeveel energie een waterkoker verbruikt. Hieronder vind je daarom een aantal tips waar je op kunt letten die er voor zorgen dat je waterkokergebruik een stuk energie efficiënter wordt.

  • Vul de waterkoker met de juiste hoeveelheid water. Het vullen van een hele waterkoker voor maar 1 kop is echte energieverspilling, het kost zoveel meer energie om een liter water te koken dan de hoeveelheid die nodig is voor 1 kop. Een tip is om de kop waar je thee uit gaat drinken te vullen met water en deze hoeveelheid in de koker te gieten. Een klein beetje extra water erbij en dat is precies voldoende. Dat kleine beetje extra water compenseert de hoeveelheid die verdampt tijdens het koken.
  • Houdt je waterkoker vrij van kalkaanslag. Dit betekent dat je deze met regelmaat moet schoonmaken. De kalkaanslag zorgt ervoor dat er meer elektriciteit verbruikt wordt voor het verwarmen van het water. Het werkt als het ware als een laagje isolatie. Zeker bij een verwarmingselement dat niet in de bodem verwerkt is, is dat een risico.
  • Vaak is 80 graden ook heet genoeg om thee te maken, of andere warme drankjes zoals een bouillon of chocomelk. Je kunt daarom de waterkoker eerder laten stoppen met verhitten, dit maakt het energiezuiniger. Een andere opties is om waterkoker met temperatuurregeling te kopen, dan bereik je gemakkelijker hetzelfde effect. Een waterkoker met instelbare temperatuur slaat namelijk automatisch af wanneer de ingestelde temperatuur bereikt is.

  Dubbele behuizing en warmhoudfunctie

  Een dubbele wand in de waterkoker zorgt ervoor dat het water langer heet blijft. Je hoeft dus niet het water opnieuw te koken voor je 2e kopje thee. En als dat al wel nodig is, zal het korter zijn omdat de temperatuur hoger blijft.

  Een ander technisch hulpmiddel dat hierbij helpt is een eventuele warmhoudfunctie. Dit is een functie die op de luxere waterkokers vindt. Dit zorgt ervoor dat het water wanneer het teveel afkoelt wordt opgewarmd. Omdat hier weinig energie voor nodig is dit zuiniger dan de waterkoker helemaal laten afkoelen en dan opnieuw het water koken.

  Conclusie energiezuinige waterkoker

  Hoe zuinig een waterkoker is, is voornamelijk afhankelijk van hoe je er mee omgaat. Het is wel zo dat er verschillende opties op modellen aanwezig kunnen zijn die er aan bijdragen om water zo energiezuinig mogelijk te koken. Zo zijn er modellen met een duidelijke inhoudsaanduiding waardoog je niet teveel water kookt. Of een waterkoker met een hoog wattage waardoor water eerder kookt.

  Als je 1 van de bovenstaande modellen kiest weet je zeker dat je een energiezuinige waterkoker koopt. Als er geen model tussen dat je goed aansluit bij jouw wensen of eisen, dan kun je met de tips die erbij staan alsnog zelf de beste koop vinden.

  Veelgestelde vragen over energiezuinige waterkokers

  Wat is een energiezuinige waterkoker?

  Gek genoeg zijn dit de waterkokers met een hoger wattage. Dit komt omdat het koken van water daarmee sneller gaat dan bij waterkokers met een lager wattage.

  Is water koken op gas of elektra energiezuiniger?

  De kosten voor het koken van water op elektra of gas zijn gelijk. Maar aangezien aardgas duurder gaat worden de komende jaren zal elektra snel goedkoper worden. Bovendien is het zo dat een elektrische waterkoker automatisch uit gaat als het water kookt. Dat is bij water koken met een fluitketel op het gasfornuis natuurlijk niet het geval.

  Hoeveel watt vermogen heeft een waterkoker?

  Waterkokers zijn verkrijgbaar in wattage dat varieert tussen de 500 en 3000 watt. Hoe hoger het wattage, des te sneller het water zal koken in de waterkoker. Omdat het sneller kookt heb je in totaal minder energie nodig, een waterkoker met een hoog wattage is vreemd genoeg dus zuiniger.

  2 gedachten over “Energiezuinige waterkoker 2024 aandachtspunten en beste koop”

  1. Is een waterkoker met een inhoud van 1 ltr. van de hierboven genoemde merken ook energiezuinig? Als alleenstaande volstaat een waterkoker met minder innoud meer dan voldoende.

   Beantwoorden

  Plaats een reactie