Gietijzeren koekenpan kopen in 2021 met koopgids en uitgebreide test voor beste koop

Laatste update: 15 juli 2021 Pannen

Gietijzeren koekenpannen gaan vaak een leven lang mee. Ze zijn ontzettend sterk en robuust waardoor ze erg duurzaam zijn. Ze bevatten geen chemische stoffen zoals PFOA, PFAS en Teflon omdat ze geen antiaanbaklaag hebben. Ze houden hun warmte goed vast en hebben een goede warmteverdeling dankzij het materiaal, net zoals stalen koekenpannen. Je kan er mee koken op hoge temperaturen en ze zijn zeer geschikt om in de oven te gebruiken.

Onze experts hebben in de meest gezochte categorieën de beste gietijzeren koekenpan geselecteerd. Bij het kopen van zulke pannen van merken zoals Le Creuset, of BK is het belangrijk om op een aantal aspecten te letten. Onze experts hebben hierbij gelet tijdens onze tests. Is de gietijzeren koekenpan geschikt om op inductie en andere soorten warmtebronnen te gebruiken? Als de koekenpan een geëmailleerde laag heeft, of die van goede kwaliteit is en hebben de gietijzeren koekenpannen goede bakeigenschappen?

Wij hebben zorgvuldig getest en vergeleken om de zoektocht naar goede koekenpannen van gietijzer zo makkelijk mogelijk te maken. We hebben een aantal categorieën voor jou op een rijtje gezet maar we beginnen met onze top drie. Verder op de pagina vind je waarom we juist deze koekenpannen als beste gekozen hebben. Ook vind je daar een uitgebreide koopgids met de aandachtspunten die belangrijk zijn bij het zoeken naar een goede gietijzeren koekenpan.

Productnaam Categorie Kopen
Beste gietijzeren koekenpan algemeen Lava Gietijzeren Koekenpan – 28 cmLava Gietijzeren Koekenpan – 28 cmBeste gietijzeren koekenpan algemeen Bekijk product op Bol.com
Beste gietijzeren koekenpannenset 3-delig VidaXL Koekenpannenset – Gietijzer – 3-deligVidaXL Koekenpannenset – Gietijzer – 3-deligBeste gietijzeren koekenpannenset 3-delig Bekijk product op Bol.com
goedkope gietijzeren koekenpanImperial Kitchen Koekenpan Gietijzer- 25 cmGoedkope gietijzeren koekenpan Bekijk product op Bol.com

Uitslag beste gietijzeren koekenpan test 2021

Tijdens het testen van de gietijzeren koekenpannen hebben we op aantal belangrijke aspecten gelet. Welke merken zoals Le Creuset en BK maken kwalitatief goede koekenpannen, en welke huismerken zoals Ikea, Blokker en Hema maken pannen met een goede prijs/kwaliteit verhouding. Is de pan geschikt voor inductie kookplaten en alle andere warmtebronnen? We hebben gelet op de reviews van de gebruikers, die weten immers het beste hoe de kwaliteit en de bakeigenschappen na intensief gebruik zijn.

Verder hebben we ook gekeken naar de voordelen van het kopen van een losse gietijzeren koekenpan en de voordelen van een 3-delige set koekenpannen. Bij een 3-delige set kun je meer variëren met de verschillende maten zoals 28 en 32 cm koekenpannen en kun je meer gerechten bereiden. Heeft een pan een goede opwarming en warmteverdeling en houdt hij zijn warmte goed vast? Hieronder onze best geteste top vier gietijzeren koekenpannen.

1. Lava Gietijzeren Koekenpan – 28 cm - Beste gietijzeren koekenpan algemeen

Beste gietijzeren koekenpan algemeen Lava Gietijzeren Koekenpan – 28 cm
 • Zeer goede kwaliteit
 • Gemaakt van duurzaam gerecycled materiaal
 • Geschikt voor alle soorten warmtebronnen inclusief inductie
 • Goede gelijkmatige opwarming en warmteverdeling door dikke bodem en zijkant
 • 4

 • Sterke geharde emaille binnenkant

  De ronde gietijzeren koekenpan van Lava heeft een diameter van 28 cm, is gemaakt van duurzame kwaliteit gietijzer, heeft een geëmailleerde binnenkant, is voorzien van een dikke bodem en verstevigde zijkant voor een goede en gelijkmatige warmteverdeling en is geschikt voor alle soorten warmtebronnen inclusief inductie. Wij hebben de Lava Gietijzeren Koekenpan tot beste gietijzeren koekenpan algemeen gekozen.

  De Lava Gietijzeren Koekenpan heeft een mooi modern en stijlvol ontwerp. De gietijzeren koekenpan is van milieuvriendelijk materiaal gemaakt wat 100% recyclebaar is. De pan heeft een extra dikke bodem en een verstevigde zijkant. Dit ontwerp zorgt ervoor dat de pan een aantal voordelen heeft. Allereerst is de pan door zijn dikke bodem geschikt voor alle soorten warmtebronnen inclusief inductie. Dit komt omdat de dikke bodem niet snel zal krom trekken en dus ten alle tijden goed contact houdt met de inductiekookplaat.

  Ten tweede zorgt de dikke bodem voor een goede en gelijkmatige warmteverdeling. De gietijzeren koekenpan van Lava doet wat lang over zijn opwarming, maar dat resulteert in een gelijkmatige opwarming en warmteverdeling. Ten derde behoudt de pan zijn warmte goed, zelfs nadat hij van de warmtebron is gehaald. Gietijzer staat er al om bekend dat het goed zijn warmte vast houdt. Deze gietijzeren koekenpan van Lava houdt nog beter zijn warmte vast door de dikke bodem.

  De koekenpan van Lava heeft een sterke geharde emaille binnenkant. Deze sterke binnenkant is bestand tegen krassen en vlekken en tevens is de pan door de binnenkant goed schoon te maken. Deze koekenpan heeft zeer goede bakeigenschappen en zal met goed onderhoud een leven of zelfs generaties lang mee gaan. Door zijn zeer goede kwaliteit en goede prijsverhouding hebben wij de Lava Gietijzeren Koekenpan tot beste gietijzeren koekenpan algemeen gekozen.


  2. VidaXL Koekenpannenset – Gietijzer – 3-delig - Beste gietijzeren koekenpannenset 3-delig

  Beste gietijzeren koekenpannenset 3-delig VidaXL Koekenpannenset – Gietijzer – 3-delig
  • Zeer goede prijs/kwaliteit verhouding
  • Skillets kunnen hogere temperaturen weerstaan
  • Geschikt voor alle soorten warmtebronnen inclusief inductie, BBQ en oven
  • Afmetingen pannen zeer geschikt voor alledaagse gerechten
  • Handvaten van de pannen worden even warm als de pan

  De VidaXL gietijzeren 3-delige koekenpannenset bestaat uit 3 pannen met een diameter van 17 cm, 21 cm en 25 cm, is gemaakt van kwalitatief hoogstaand gietijzer, heeft een goede en gelijkmatige opwarming en warmteverdeling, is geschikt voor alle soorten warmtebronnen inclusief BBQ en open vuur en heeft een zeer goede prijs/kwaliteit verhouding. Wij hebben de VidaXL gietijzeren 3-delige koekenpannenset tot beste gietijzeren koekenpannenset 3-delig gekozen.

  De VidaXL gietijzeren 3-delige koekenpannenset is zeer goede 3-delige set gemaakt van kwalitatief hoogstaand gietijzer. Deze pannen zeer geschikt voor thuisgebruik. Ze kunnen op alle soorten warmtebronnen inclusief inductie gebruikt worden en zelfs op de BBQ en open vuur doen deze gietijzeren pannen het zeer goed! De pannen hebben een wat langzame, maar gelijkmatige en goede opwarming en houden hun warmte goed vast.

  De 3-delige set bestaan uit een pan met een diameter van 17 cm, een pan met een diameter van 21 cm en een pan met diameter van 25 cm. Door deze verschillende maten kun je goed afwisselen met gerechten of meerdere gerechten tegelijkertijd maken. Deze pannen hebben alle drie een handvat wat ook van gietijzer is gemaakt. Dit noemen we ook wel een skillet. Het voordeel van een skillet is dat deze op open vuur en in de oven gebruikt kunnen worden tot op hoge temperaturen.


  3. Imperial Kitchen Koekenpan Gietijzer- 25 cm - Goedkope gietijzeren koekenpan

  goedkope gietijzeren koekenpan
  • Skillet
  • Goede prijs/kwaliteit verhouding
  • Geschikt voor alle soorten warmtebronnen inclusief inductie, BBQ en oven
  • Handige schenktuiten aan beide zijdes van de rand
  • Handvaten worden warm

  De Imperial Kitchen Koekenpan Gietijzer is een gietijzeren koekenpan met een diameter van 25 cm, is volledig gemaakt van gietijzer, ook wel een skillet genoemd, heeft een goede en gelijkmatige opwarming en warmteverdeling, is geschikt voor alle soorten warmtebronnen inclusief inductie, BBQ en oven. Wij hebben de Imperial Kitchen Koekenpan Gietijzer tot beste goedkope gietijzeren koekenpan gekozen.

  De Imperial Kitchen Koekenpan Gietijzer is volledig gemaakt van gietijzer. Dit wordt ook wel een skillet genoemd. De skillet van Imperial Kitchen is bestand tegen hoge temperaturen. Zo kan deze gietijzeren koekenpan van Imperial Kitchen niet alleen op de warmtebronnen binnenshuis gebruikt worden, hij kan ook op de BBQ of open vuur gebruikt worden. Zo kan je nog meer variëren met koken en gerechten bereiden.

  De gietijzeren koekenpan is ook nog eens uitgerust met twee handige schenktuiten aan beide zijdes van de rand. Hierdoor kan je zonder te morsen bijvoorbeeld jus of saus schenken wat je gemaakt hebt. De Imperial Kitchen Koekenpan heeft een zeer goede en gelijkmatige opwarming en warmteverdeling. Dit komt door het hoogstaande gietijzer wat gebruikt is bij het maken van deze pan. Dankzij zijn zeer goede prijs/kwaliteit verhouding hebben wij de Imperial Kitchen Koekenpan tot beste goedkope gietijzeren koekenpan gekozen.


  4. Le Creuset gietijzeren koekenpan – 28 cm – Houten handvat – Rood - Le Creuset gietijzeren koekenpan

  Le Creuset gietijzeren koekenpan Le Creuset gietijzeren koekenpan – 28 cm – Houten handvat – Rood
  • Hoogwaardige kwaliteit gietijzeren koekenpan
  • Levenslange garantie
  • Zeer goede bakeigenschappen dankzij geëmailleerde binnenkant
  • Uitgerust met houten handvat die koel blijft + hulpgreep
  • Niet geschikt om in de oven te doen

  De Le Creuset gietijzeren koekenpan is een hoogstaande, kwalitatief goede gietijzeren koekenpan met een diameter van 28 cm, heeft een zeer goede geëmailleerde binnenkant, beschikt over een houten handvat, heeft zeer goede bakeigenschappen, is geschikt voor alle soorten warmtebronnen en wordt geleverd met levenslange garantie. Wij hebben de Le Creuset gietijzeren koekenpan 28 cm – Houten handvat – Rood tot beste Le Creuset gietijzeren koekenpan gekozen.

  Le Creuset staat al jaren bekend om hun zeer goede kwaliteit pannen, koekenpannen en meer. Zo ook deze zeer mooie en hoogwaardige gietijzeren koekenpan van Le Creuset. Deze gietijzeren koekenpan heeft een diameter van 28 cm. Dit maakt de pan groot genoeg om recepten voor 4 personen in te bereiden. De pan heeft een zeer mooie rode buitenkant en een houten steel. Deze houten steel blijft goed koel tijdens het koken en bakken met deze pan.

  De pan beschikt over een geëmailleerde binnenlaag als bescherming. Hierdoor blijft de pan krasvrij en hoeft het inbrandingsproces niet plaats te vinden. Al adviseren wij wel alsnog iedere keer voor en na gebruik een klein beetje olie te smeren. Dit bevordert de antiaanbaklaag van de pan. De Le Creuset gietijzeren koekenpan is geschikt voor alle soorten warmtebronnen te gebruiken inclusief inductie. Door het houten handvat is het helaas niet mogelijk om deze gietijzeren koekenpan in de oven te gebruiken.

  Tegenover het houten handvat heeft de pan een hulpgreep waardoor de pan gemakkelijk vast te pakken is en naar tafel gebracht kan worden. Denk eraan dat de hulpgreep wel warm wordt. Dankzij de geëmailleerde binnenkant is de pan gebruik zeer eenvoudig schoon te maken. De Le Creuset gietijzeren koekenpan heeft een hoog prijs kaartje, maar in ruil daarvoor krijg je een hoogstaande gietijzeren koekenpan die generaties mee gaat en uitstekende bakeigenschappen heeft. Het is ook niet voor niks dat Le Creuset levenslange garantie op de koekenpan geeft. Deze pan is zijn geld meer dan waard!


  Koopgids: aandachtspunten bij het kopen van de beste gietijzeren koekenpan

  De diameter van de gietijzeren koekenpan

  Hoeveel personen bestaat je huishouden uit of voor hoeveel personen kook je gemiddeld iedere avond. Hierbij is de afmeting van de koekenpan belangrijk. Met een koekenpan van 24 cm kan je twee grote of 3 kleine tournedos maken. Met een koekenpan van 30 cm kan je 4 grote of vijf kleine tournedos maken of gebakken aardappeltjes voor vijf personen maken.

  Een skillet of een gietijzeren koekenpan met houten handvat

  Er zijn een aantal verschillen tussen een skillet en een gietijzeren koekenpan met houten of siliconen handvat. Allereerst het gewicht. Een skillet is doorgaans een stuk zwaarder vanwege dat het handvat ook van gietijzer is en de wanden meestal dikker zijn. Dit maakt de pan minder makkelijk hanteerbaar in de keuken en het duurt langer voordat de pan afgekoeld is en schoongemaakt kan worden. Voordelen ervan zijn dat de pan langer zijn warmte behoudt met koken en de pan tegen een hogere temperatuur bestand is in de oven en op de BBQ. Bedenk hierbij graag wat jij wilt. Dit is bijvoorbeeld niet mogelijk bij normale koekenpannen met een anti-aanbak aanlag, ook al koop je de beste koekenpannen.

  Een geëmailleerde gietijzeren koekenpan of niet?

  Het kopen van een geëmailleerde gietijzeren koekenpan heeft zijn voordelen. Een standaard gietijzeren koekenpan moet je inbranden. Bij een geëmailleerde pan hoeft dat niet. Deze antiaanbaklaag is vrij van chemische stoffen en dus niet schadelijk, stamppotpannen hebben bijvoorbeeld ook vaak zo een laag. Het inbranden van een gietijzeren pan kost wat tijd en moeite. Dit moet je namelijk een paar keer doen om een natuurlijke antiaanbaklaag te krijgen. Mocht je geen tijd hiervoor hebben en niet weten hoe, dan is het kopen van een geëmailleerde gietijzeren koekenpan een goede oplossing.

  Prijs van een gietijzeren koekenpan

  Bij het zoeken van een goede koekenpan van gietijzer is de prijs uiteraard ook belangrijk. Nou zijn gietijzeren koekenpannen over het algemeen niet heel duur voor de kwaliteit en levensduur die je ervoor terug krijgt. Maar de prijs tussen verschillende gietijzeren koekenpannen kan variëren afhankelijk van het merk, of de pan een geëmailleerde laag heeft en meer. Als je en bepaald budget hebt, is het dus zaak om te zoeken naar de gietijzeren koekenpan met de beste prijs/kwaliteit verhouding. Daar helpen de bovenstaande criteria je goed bij.

  Sets of een losse gietijzeren koekenpan?

  Bij het vinden van een goede koekenpan van gietijzer kan het wel eens voordelig zijn om een 2-delige of 3-delige set te kopen in plaats van een losse pan. Dit heeft een aantal voordelen. Allereerst heb je gelijk meerdere pannen zoals bijvoorbeeld een gietijzeren grillpan en een gietijzeren koekenpan met een verschillende diameter in huis waardoor je meer verschillende gerechten kunt maken, je kunt voor meer personen koken en je hebt voor iedere gerecht de juiste pan met de juiste afmeting in huis.

  Er bestaat ook een 2-delige set waarbij je een gietijzeren koekenpan en een gietijzeren braadpan krijgt. De koekenpan kan gebruik worden voor het bakken en van allerlei gerechten en de braadpan kan als stoofpan, frituurpan en meer gebruikt worden. Tevens fungeert de koekenpan ook nog een als deksel voor de braadpan. Zo een 2-delige set wordt ook wel een combo-cooker genoemd.

  Goedkope gietijzeren koekenpannen

  Er zijn ook gietijzeren koekenpannen verkrijgbaar voor een goedkopere prijs van bepaalde huismerken zoals:

  • Ikea
  • Blokker
  • Hema

  Dit zijn ook goede pannen waarmee je kunt bakken. Deze pannen hebben over het algemeen een iets mindere kwaliteit dan merken zoals Le Creuset en BK en ze zijn niet even duurzaam. Maar voor de prijs krijg je alsnog een prima kwaliteit koekenpan waarvan je plezier kunt hebben in de keuken.

  Voordelen van een gietijzeren koekenpan

  • Duurzaam, gietijzer gaat een leven lang mee mits het goed behandeld wordt, hierbij bedoelen we dat de pan beschermd wordt tegen grote temperatuurverschillen en dat de pan niet mag laten vallen, dan kan de pan breken. Als de pan goed gebruikt wordt, kan die zelfs meerdere generaties mee gaan. Deze voordelen zie je ook bij bijvoorbeeld een RVS koekenpan en stalen koekenpannen
  • Goede warmtegeleiding, gietijzer heeft een zeer goede warmtegeleiding. Het duurt even voordat een pan van gietijzer op temperatuur is, maar het houdt zijn warmte een lange tijd vast nadat het van de warmtebron is gehaald.
  • Bestand tegen zeer hoge temperaturen, gietijzeren pannen kunnen extreme hitte verdragen. Dat maakt dat ze geschikt zijn om in de oven te doen op hoge temperaturen, of op de BBQ of open vuur te gebruiken. Voor het dichtschroeien van vlees is dit bijvoorbeeld een ideale pan. Het is ook de reden dat poffertjespannen en professionele wokpannen ook meestal van dit materiaal gemaakt worden.
  • Antiaanbaklaag, bij een gietijzeren pan moet je zelf een antiaanbaklaag creëren door de pan in te branden. Het mooie hiervan is dat de antiaanbaklaag volledig PFAS, PFOA en Teflon vrij is, en de antiaanbaklaag en dus de bakeigenschappen naarmate de pan meer gebruikt wordt, steeds beter worden.
  • Omdat gietijzer een prima ferromagnetisch materiaal is zijn eigenlijk alle gietijzeren koekenpannen geschikt voor het koken op een inductie plaat. De enige voorwaarde is nog dat de bodem goed plat moet zijn. We hebben ook nog een speciale pagina gemaakt met de beste inductie koekenpannen.

  Nadelen van een gietijzeren koekenpan

  • Het gewicht, gietijzeren pannen zijn erg zwaar met name de skillet. Dat zijn de zwaarste gietijzeren pannen. Dat maakt de pannen minder handzaam in de keuken zijn en ook niet door iedereen uit het gezin gebruikt kunnen worden.
  • Onderhoud, het gebruik van een gietijzeren pan vergt onderhoud. Allereerst moet de pan ingebrand worden. Dit proces vergt wat tijd en kennis. Daarna moet de pan na iedere keer dat hij gebruikt en schoon gemaakt is opnieuw worden ingevet om zo de antiaanbaklaag te blijven bevorderen.
  • Fragiel, gietijzeren is van nature heel sterk maar wel broos. Er zit ruimte in gietijzer. Dit betekent dat als een gietijzeren pan valt hij kan breken. Of als een pan van heel heet naar ineens heel koud gaat kan de schuren. Maar als dit voorkomen wordt gaat een gietijzeren pan zoals gezegd generaties mee.
  • Zuur eten, de antiaanbaklaag wordt gemaakt van arachide-, zonnebloem- of lijnzaadolie. Deze antiaanbaklaag kan niet goed tegen zuur eten. Denk hierbij aan groenten zoals tomaten waar je pasta saus bijvoorbeeld van maakt. Daar is de pan dan niet geschikt voor.
  • Eiwitrijke producten zoals vis, kip en natuurlijk ei bakken sneller aan in een gietijzeren koekenpan. Dit is te voorkomen door de pan te laten inbranden, maar het is makkelijk om een pan met teflon laag, of bijvoorbeeld een keramische koekenpan hiervoor te kiezen.

  Hoe te gebruiken en te behandelen?

  Bij het gebruiken van een gietijzeren koekenpan is het belangrijk dat je een aantal dingen onthoudt. Hoe je de pan inbrandt en hoe je de pan schoonmaakt is heel belangrijk voor een lange levensduur. Het eerste wat je moet doen als je geen geëmailleerde gietijzeren koekenpan hebt gekocht, is de koekenpan inbranden. Het inbranden is belangrijk omdat de pan nog geen antiaanbaklaag heeft. Bij het inbranden creëer je een natuurlijke antiaanbaklaag.

  Het inbranden van de pan

  Dit doe je door eerst de pan goed schoon te maken met een zachte spons en heet water. Daarna droog je de pan goed af en smeer je deze in met olie, het liefst arachide-, zonnebloem- of lijnzaadolie. De olie moet tegen hoge temperaturen kunnen, zodat het een hoog rookpunt heeft. Daarom is olijfolie niet geschikt.

  Na het invetten laat je de pan heet worden op een extreem hete kookplaat of onderste boven op aluminiumfolie in de oven (in de oven kan alleen met een gietijzeren pan die geen houten of siliconen handvat heeft vanwege de hoge temperaturen). Zo zorg je ervoor dat laag vet zich hecht aan de pan. Daarna laat je de pan afkoelen. Dit proces herhaal je vijf keer. Daarna is pan klaar voor gebruik.

  Hoe een gietijzeren koekenpan schoon te maken

  Bij het schoonmaken van een gietijzeren pan is het belangrijk om met een paar dingen rekening te houden. De pan moet als eerste afgekoeld zijn. Als je een hete gietijzeren pan onder een koude kraan houdt, heb je kans dat ie gaat barsten. Als de pan eenmaal afgekoeld is kan je de pan schoonmaken. Dit doe je met een zachte spons en heet water.

  Daarna moet de pan direct afgedroogd worden om kans op roest te voorkomen. De pan mag niet in de vaatwasser. Dit tast namelijk de antiaanbaklaag aan en je hebt kans op roestvorming. Nadat de pan is schoon gemaakt is het zaak om met een stukje papier en olie de pan weer in te smeren met een dun laagje. Zo blijft de antiaanbaklaag in de pan goed en bevorder je de bakeigenschappen van de pan.

  De antiaanbaklaag in de pan resetten

  Het kan zijn dat na verloop van tijd de antiaanbaklaag niet meer is zoals die hoort te zijn of dat je roestvorming in de pan hebt gekregen. Dit kan verschillende redenen hebben. Zaak is om de pan weer up en running te krijgen. Je kan de antiaanbaklaag simpelweg resetten om weer gebruik te maken van de pan.

  Door een staalsponsje en heet water te gebruiken verwijder je de oude antiaanbaklaag tot het gietijzer weer eronder vandaan komt. Als je dit hebt gedaan kan je de pan weer opnieuw inbranden tot het weer zijn goede antiaanbaklaag heeft. Denk eraan om dan iedere keer na gebruik te pan weer goed in te vetten om zo de antiaanbaklaag te bevorderen.

  Conclusie gietijzeren koekenpan

  Zoals je al gelezen hebt kan een gietijzeren pan of koekenpan jaren lang meegaan. Ze zijn ontzettend duurzaam en helemaal vrij van chemische stoffen. Bij het kopen van een koekenpan die van gietijzer is gemaakt raden we je aan 1 van de bovenstaande pannen te kiezen. We hebben nauwkeurig gezocht en gekeken naar alle modellen die er verkrijgbaar zijn.

  Heb je niet kunnen kiezen uit 1 van de bovenstaande pannen, dan hopen we dat we je genoeg informatie hebben gegeven om op te zoek gaan een goede gietijzeren koekenpan voor jou. Denk daarbij ook naar de reviews over gietijzeren koekenpannen van andere gebruikers te kijken. Die kunnen je een hoop informatie geven.

  Plaats een reactie