Goedkope vaatwasser 2024, inbouw, vrijstaand, 45 cm en meer

Laatste update: 17 augustus 2023

Een goede goedkope vaatwasser kopen is makkelijker gezegd dan gedaan. Wij hebben het daarom voor jou een stuk makkelijker gemaakt. Wij hebben de verschillende budget modellen grondig getest en uitgebreid bekeken. Op basis van daarvan hebben wij een lijstje met de beste goedkope vaatwassers van dit moment.

Wij zorgen ervoor dat je snel en makkelijk een kwalitatief goede afwasmachine vindt die het gewoon goed doet en betaalbaar is. En dit doe je bij ons zonder urenlang allerlei verschillende websites te moeten doorlezen.

We hebben in verschillende categorieën de beste goedkope vaatwasser modellen gevonden, allemaal hebben deze een prijs van rond de €400 met her en der een uitschieter naar boven. Dat is wat wij goedkoop noemen als je naar de prijzen van de verschillende vaatwassers kijkt. Ook is dat een prijsniveau waarbij je nog de nodige kwaliteit kunt kopen.

Je vindt hieronder snel een overzicht met de top 3 van meest gezochte categorieën goedkope vaatwassers. Verder op deze op pagina lees je waarom we juist deze vaatwassers gekozen hebben en vind je nog meer categorieën. Ook vind je er een koopgids met de belangrijkste aandachtspunten om zelf een goede goedkope afwasmachine te vinden.

Product Categorie Prijs
Beste goedkope vaatwasser algemeenInventum VVW6008AWBeste goedkope vaatwasser algemeen
Bekijk bij Bol Bekijk bij Coolblue
#Advertentie
Goedkope inbouw vaatwasserSiemens SN61HX08VEGoedkope inbouw vaatwasser
Goedkope vaatwasser vrijstaandSharp QWNA1BF47EWEU-vaatwasser-vrijstaand-witGoedkope vaatwasser vrijstaand
Bekijk bij Bol
#Advertentie

Goedkope vaatwasser test aandachtspunten

We hebben een vaste methodiek om te testen welke producten gekozen moeten worden als beste koop. Voor deze vaatwasser test is het met name van belang dat we ondanks de lage prijs een deugdelijk product uitkiezen.

Ook al zijn we op zoek naar budget vaatwassers, ze kosten toch al snel ongeveer €400. Als je zo een bedrag uitgeeft aan mag je wel verwachten dat de machine het lang blijft doen.

We hebben tijdens deze goedkope vaatwasser test voornamelijk op de volgende punten gelet:

 1. Duurzaamheid: een vaatwasser is typisch een apparaat dat je wilt kopen en vervolgens jaren wilt kunnen gebruiken. Een gemiddelde vaatwasser heeft een levensduur van ongeveer 3500 wasbeurten. Afhankelijk vaak je wast gaat de machine tussen de 6 en jaar mee. Wij vinden dat ondanks de lagere prijs een goede vaatwasser ook lang moet meegaan, het blijft een grote uitgave.
 2. Gebruikersgemak: omdat je een vaatwasser zo vaak gebruikt hebben we erop gelet dat de gekozen machines gemakkelijk te gebruiken zijn. We kwamen er gaandeweg de test achter dat de bijna alle goedkopere modellen gemakkelijk te gebruiken zijn. Dit was eigenlijk best wel prettig. Waar dure en luxe machines vaak complex zijn in de bediening, wijst dit zich bij goedkopere modellen vaak vanzelf.
 3. Verschillende programma’s: meerdere programma’s op een vaatwasser is altijd handig. Bijvoorbeeld een snel programma. een extra heet programma voor bijvoorbeeld vuile koekenpannen en juist een lichter programma voor bijvoorbeeld alleen maar glazen en kopjes. Als een goedkope vaatwasser een aantal van deze handige programma’s biedt heeft dat model een streepje voor op modellen die dat niet bieden.
 4. Ervaringen van andere gebruikers: dit is een hele belangrijke pijler. We hebben handmatig de reviews en ervaringen van de verschillende goedkope vaatwassers bekeken en gelezen. Door dit monnikenwerk konden we wel goed bepalen welke vaatwassers in aanmerking komen om tot beste goedkope vaatwasser gekozen te worden in deze test.

Bij een goedkope vaatwasser hoef je niet te verwachten dat het design baanbrekend is of dat de machine uitgerust is met de nieuwste technische snufjes. Dit is vaak het twijfelachtige voorrecht van de duurdere machines.

Een ander nadeel van goedkope modellen is dat het energieverbruik vaak wat hoger ligt dan bij nieuwe modellen met een heel groen label. Ook produceren goedkopere modellen eigenlijk altijd meer geluid; er is simpelweg minder aandacht geschonken aan de geluidsisolatie.

Tijdens deze test hebben we hier dan ook weinig aan gehecht, voor lagere prijzen moet altijd iets ingeleverd worden op eigenschappen en functies.

Uitslag beste goedkope vaatwasser 2024

1. Beste goedkope vaatwasser algemeen - Inventum VVW6008AW

Beste goedkope vaatwasser algemeen
Bekijk bij Bol Bekijk bij Coolblue
#Advertentie

Deze luxe vaatwasser van Inventum biedt ruimte voor 12 couverts, heeft een digitaal display, heeft 3 programma’s, heeft een aquastop en waterbeveiliging en een energielabel klasse E. Wij hebben door onze tests de Inventum VVW6008AW tot beste goedkope vaatwasser algemeen gekozen!

De Inventum VVW6008AW is een grijze, RVS vrijstaande vaatwasser die 60 cm breed is, 60 cm diep en 85 cm hoog. DeInventum VVW6008AW biedt ruimte voor 12 couverts. De vaatwasser heeft een handige indeling die veel ruimte biedt aan bestek en servies. Servies kan in het grote rek en het kleinere uitschuifbare rek geplaatst worden.

Devaatwasser van Inventum beschikt over voldoende programma’s om alle vaat netjes te doen. Zo ook een programma voor een aangekoekte pannen en ovenschalen. Daarnaast zie je op het display wanneer de vaat klaar is.

De vaatwasser heeft een maximale reinigingstemperatuur van 65 graden en een geluidsniveau van 49 dB. Hij wordt geleverd met 5 jaar garantie. Door zijn beste prijs/kwaliteit verhouding hebben wij de Inventum VVW6008AW tot beste goedkope vaatwasser algemeen gekozen.

 • Goede prijs/kwaliteit verhouding
 • Voldoende programma's
 • 12 Couverts
 • Niet de meest zuinige vaatwasser

2. Goedkope inbouw vaatwasser - Siemens SN61HX08VE

De Siemens SN61HX08VE iQ100 is een inbouwvaatwasser met een laadvermogen van 12 couverts, heeft een energielabel klasse E, heeft een stille iQdrive motor die stiller en zuiniger is, , VarioSpeed plus, een Intensive zone, een doseer-assistent functie, 4 automatische programma’s, een start-uitstel functie en een aquastrop als waterbeveiliging. Wij hebben de Siemens SN636X01GE iQ300 tot beste goedkope inbouw vaatwasser gekozen.

De Siemens SN636X01GE iQ300 is een inbouwvaatwasser die een nisbreedte van 60 cm heeft, een minimale en maximale nishoogte van 81,5 cm – 87,5 cm en een nisdiepte van 55 cm heeft. De minimale hoogte voor het keukenpaneel bedraagt 65,5 cm en de maximale hoogte 72,5 cm. Eigenlijk past deze geïntegreerde Afwasmachine in elke standaard keuken nis.

Dat deze machine een besteklade heeft in plaats van een korf is uniek te noemen in de goedkopere vaatwasser klasse. Dit betekent simpelweg dat je meer ruimte hebt om couverts tegelijkertijd schoon te maken in de ondersta vaatwasserlade.

De Siemens SN636X01GE iQ300 is een degelijke machine zoals je van Siemens mag verwachten. Daarnaast is het een afwasmachine die over erg nuttige functies beschikt en makkelijk in het gebruik is. Dit allemaal bij elkaar opgeteld hebben we ervoor gekozen om dit als beste goedkope inbouw vaatwasser uit te kiezen.

 • Veel couverts en besteklade
 • VarioSpeed plus functie
 • Goedkoop
 • Energieklasse E

3. Goedkope vaatwasser vrijstaand - Sharp QWNA1BF47EWEU-vaatwasser-vrijstaand-wit

Goedkope vaatwasser vrijstaand
Bekijk bij Bol
#Advertentie

De Sharp QWNA1BF47EWEU is een vrijstaande vaatwasser met een energielabel E en was-droogresultaat klasse A, is geschikt voor 13 couverts, heeft een bodemsensor, een overloopbeveiliging, heeft 3 programma’s en een start uitstel. Door zijn prijs/kwaliteit verhouding hebben wij deSharp QWNA1BF47EWEU tot beste goedkope vrijstaande vaatwasser gekozen.

DeSharp QWNA1BF47EWEU is een zeer gebruiksvriendelijke vaatwasser. De vaatwasser heeft tevens een was-droogresultaat klasse A. De vaatwasser gebruikt slechts 12 liter water per keer. Er kan uit 3 programma’s gekozen worden. Een Eco-stand waar er zo min mogelijk water en energie gebruikt wordt om de vaat schoon te maken. Een intensieve stand waar hardnekkig vuil van pannen goed verwijderd wordt. En een optie halve belading. Dit is als de vaatwasser voor de helft gevuld is. Door deze stand wordt er tijd, energie en water bespaart. De vrijstaande vaatwasser is geschikt voor 13 couverts. Daardoor kan je veel servies per keer in de vaatwasser plaatsen.

De vaatwasser van Sharp heeft een uitgestelde start mogelijkheid waarmee je zelf de starttijd bepaald. Zo kun je de vaatwasser alvast in stellen dat als je naar bed gaat hij dan pas aan gaat en de volgende ochtend klaar is. De vaatwasser beschikt over een bodemsensor en een overloopbeveiliging, deze functies maken de vaatwasser veilig in gebruik. De vaatwasser is 59,8 cm breed, 85,9 cm hoog en 59,8 cm diep. De vaatwasser komt met 2 jaar garantie.

 • Zeer goede prijs/kwaliteit verhouding
 • Start uitstel functie
 • Gebruiksvriendelijk en simpel
 • Geen aquastop

4. Goedkope 45 cm vaatwasser - Beko DVS05024X

Goedkope 45 cm vaatwasser
Bekijk bij Amazon
#Advertentie

De Beko DVS05024X beschikt over een laadvermogen van 10 couverts, een aquastop als waterbeveiliging, beschikt over een flexibele ruimte door een verstelbaar bovenrek, heeft 5 programma’s, een energielabel E en een was- en droogresultaat klasse A. Wij hebben de Beko DVS05024X tot beste goedkope 45 cm vaatwasser gekozen.

De Beko DVS05024X is een mini vaatwasser die 44,8 cm breed is, 85 cm hoog is en 60 cm diep is. Door zijn slanke formaat past deze vaatwasser vaak beter in de meeste keukens. Er is keuze uit 5 verschillende programma’s. Denk hierbij aan een programma zoals snel voor een kleine vaat of het programma intensief voor hardnekkig vuil wat op de pannen zit.

De Beko DVS05024X beschikt over een laadvermogen van 10 couverts. Dit is erg ruimtelijk voor een vaatwasser van 45 cm breed. De vaatwasser beschikt tevens over een eco wasprogramma. Het maximale geluidsniveau wat de vaatwasser soms maakt tijdens een programma is rond de 49 dB.

De vaatwasser van Beko beschikt over meerdere opties die het gebruik van de vaatwasser niet alleen vriendelijk maken maar ook gemakkelijk maken. Denk hierbij aan functies zoals een controle wanneer er zout of glansspoelmiddel moet worden bijgevuld. Verder komt de vaatwasser komt met 2 jaar garantie.

 • Goede prijs/kwaliteit verhouding
 • 5 programma's
 • Smalle vaatwasser maar ruimtelijk
 • Redelijk hoog geluidsniveau van 49 dB

5. Goedkope onderbouw vaatwasser - Whirlpool vaatwasser: kleur wit, Volledige grootte – OWFC 3C26

goedkope onderbouw vaatwasser
#Advertentie
Geen aanbieders gevonden

Ben je op zoek naar een goedkope onderbouw vaatwasser, dan is de Whirlpool OWFC 3C26 wel wat voor jou! Deze vaatwasser beschikt over 14 couverts, heeft een aquastop, is met 46 dB een redelijk stille vaatwasser, heeft 5 programma’s en een startuitstel.

Deze vaatwasser van Whirlpool heeft een simpel maar strak design. Met het digitale display kun je eenvoudig een gewenst programma kiezen en de resttijd aflezen. Deze onderbouw vaatwasser heeft onder andere over een eco, intensief en kort programma. Met een capaciteit van 14 couverts kun je veel vaat kwijt, zeker doordat het bovenrek verstelbaar is. De automatische deuropening zorgt voor NaturalDry, waardoor de vaat op een natuurlijke manier wordt gedroogd.De vaatwasser heeft ook een optie voor halve lading, waardoor het water- en energieverbruik wordt geoptimaliseerd speciaal voor een halve vaat.

Verder beschikt deze vaatwasser over was- en droogresultaat A en energielabel E. De Whirlpool vaatwasser is 85 cm hoog, 60 cm breed en 59 cm diep. Het strakke design, de opties en de prijs maakt deze Whirlpool vaatwasser OWFC 3C26 de beste goedkope onderbouw vaatwasser.

 • Indeling zelf te bepalen dankzij FlexiSpace
 • Vaat sneller droog door NaturalDry
 • Geen binnenverlichting

Koopgids voor vinden goedkope vaatwasser

Als jouw ideale budget vaatwasser niet tussen ons overzicht met beste koopjes staat zul je deze zelf moeten kiezen. Om dit zo makkelijk en snel mogelijk te laten verlopen vind je hieronder in onze koopgids een aantal tips die dit gemakkelijker maken.

Formaat en capaciteit

De meeste mensen zullen een vaatwasser zoeken met een nismaat van 60 cm. Dit is een standaard maat die de meeste vaatwassers hebben. Er zijn echter ook kleinere modellen beschikbaar; de meest voorkomende kleinere breedte is 45 cm. Deze maat afwasmachines hebben vanzelfsprekend wel minder inhoud.

Maar ook in het formaat van 60 cm heb je verschillende inhoud uitvoeringen. Als je een een uitvoering zoekt met veel capaciteit kun je selecteren op het aantal couverts. Een gemiddeld aantal is dan 12. Als je een goedkope vaatwasser met besteklade in plaats van bestekbak kiest heb je sowieso meer ruimte voor borden en pannen in de onderste lade. Wel kosten vaatwassers met zo een besteklade over het algemeen meer.

Vrijstaand, onderbouw of inbouw goedkope vaatwasser

Waar je de goedkope vaatwasser is bepalend voor wat voor soort vaatwasser je moet kopen. De meest voorkomende soorten zijn:

 • Inbouw: dit zijn de vaatwassers die ingebouwd worden in je keuken. Het is mogelijk hier een frontje van je keuken op te bevestigen zodat je vaatwasser niet eens ziet als deze dicht is. Check onze test voor inbouw vaatwassers.
 • Vrijstaand: dit zijn machines die je gewoon los in de keuken zet. De vaatwassers hebben een eigen ontwerp en kunnen simpelweg neergezet worden. Vrijstaande vaatwassers zijn samen met de onderbouw modellen de goedkopere modellen.
 • Onderbouw vaatwasser: dit zijn vaatwasser die bedoeld zijn om onder een aanrecht te zetten. De maten zijn zo dat ze precies in de standaard nis maten passen. Een vrijstaande vaatwasser is vaak ook als onderbouw machine te gebruiken.

Het merk

We raden je aan voor een merk te kiezen dat al gevestigd is en dat bekend staat om deugdelijke apparatuur. Er zijn voldoende budget merken die aan deze eisen voldoen. Maar ook de A merken hebben vaak goede goedkopere modellen. Denk bijvoorbeeld aan de volgende merken:

 • Whirlpool
 • Etna
 • Inventum
 • AEG
 • Bosch
 • Siemens

Er zijn ook minder bekende merken die goedkope(re) vaatwassers aanbieden. Maar het blijft toch meer een gok als je voor de onbekende merken gaat. Er is vaak minder service en ondersteuning beschikbaar. Ook het nabestellen van onderdelen die eventueel defect zijn geraakt is vaak lastiger bij zulke merken.

Conclusie goedkope vaatwasser

Er zijn voldoende afwasmachines te vinden die te koop zijn voor rond de €400. Het is echter wel belangrijk dat je wanneer je zo een goedkope vaatwasser koopt dat je er op let dat je een goed en betrouwbaar model kiest.

Het makkelijkst doe je dit door van onze keuzes over te nemen. Als daar niets geschikt tussen zit kun je zelf gaan selecteren met de koop tips die je hierboven gevonden hebt.

Veelgestelde vragen over goedkoper vaatwassers

Waar kun je goedkope vaatwassers kopen?

Een goedkope vaatwasser kun je het best online vinden. Er is altijd wel een site te vinden waar een bepaalde vaatwasser voor goedkoop wordt aangeboden.

Is afwassen met de hand goedkoper dan met een vaatwasser?

Het korte antwoord is dat afwassen met de hand goedkoper is. Ten eerste hoef je niet te betalen voor de vaatwasser. Daarnaast gebruik je bij veel handwassen ook minder dan een vaatwasser doet per afwasbeurt.

Plaats een reactie