Goedkope vaatwasser 2021, inbouw, vrijstaand, 45cm en meer, vind makkelijk en snel de beste koop

Laatste update: 13 juli 2021 Grote keukenapparaten

Je hebt een nieuwe vaatwasser nodig maar je wilt niet teveel betalen. Je wilt simpelweg een machine die het simpelweg goed doet zonder teveel poespas. Wij herkennen dit en hebben daarom de beste goedkope vaatwasser voor verschillende categorieën gevonden door middel van testen. Wij zorgen dat je een kwalitatief goede afwasmachine die het gewoon goed doet vindt. En dit doe je bij ons zonder urenlang allerlei verschillende websites uit hoeft te kammen.

Al die aanbieding prijzen zeggen ook maar weinig, je weet nooit zeker of de zogenaamde verlaagde prijs ook daadwerkelijk een lagere prijs is. Je kunt dat natuurlijk in de gaten houden via allerlei prijsvergelijk websites, maar dat is onnodig veel gedoe. Ik en ons team van experts zorgen ervoor dat je jouw ideale betaalbare afwasmachine snel vindt.

We hebben in verschillende categorieën vaatwassers de beste keus gevonden, allemaal met een prijs onder de €400. Dat is wat wij goedkoop noemen als je naar de prijzen van de verschillende vaatwassers kijkt. Ook is dat een prijsniveau waarbij je nog de nodige kwaliteit koopt. Je vindt hieronder snel een overzicht met de top 3 van meest gezochte categorieën goedkope vaatwassers. Verder op deze op pagina lees je waarom we juist deze vaatwassers gekozen hebben en vind je nog meer categorieën.

Hoe we bepalen wat de beste goedkope vaatwasser is

We hebben een vast systeem om te testen welke producten gekozen moeten worden. Voor deze goedkope vaatwasser test is het met name van belang dat we ondanks de lage prijs een deugdelijk product uitkiezen. Ook al zijn we op zoek naar een een betaalbare versie van een vaatwasser, het kost toch al snel zo rond de €350. Voor zo een bedrag wil je natuurlijk wel een machine die goed is.

Ik en mijn team hebben voor deze goedkope vaatwasser test voornamelijk op de volgende zaken gelet bij het kiezen van de betere goedkope vaatwassers:

 1. Duurzaamheid: een vaatwasser is typisch een apparaat dat je wilt kopen en vervolgens jaren wilt kunnen gebruiken. Een gemiddelde vaatwasser heeft een levensduur van ongeveer 3500 wasbeurten. Afhankelijk vaak je wast gaat de machine tussen de 6 en jaar mee. Wij vinden dat ondanks de lagere prijs een goede vaatwasser pook
 2. Gebruikersgemak: omdat je een vaatwasser zo vaak gebruikt hebben we erop gelet dat de gekozen machines gemakkelijk te gebruiken zijn. We kwamen er gaandeweg de test achter dat de bijna alle goedkopere modellen gemakkelijk te gebruiken zijn. Dit was eigenlijk best wel prettig. Waar dure en luxe machines vaak onmogelijk te begrijpen zijn zonder dat je een heel boekwerk doorleest, wijst dit zich bij goedkopere modellen vanzelf.
 3. Verschillende programma’s: meerdere programma’s op een vaatwasser is altijd handig. Bijvoorbeeld een snel programma. een extra heet programma voor bijvoorbeeld vuile koekenpannen en juist een lichter programma voor bijvoorbeeld alleen maar glazen en kopjes. Als een goedkope vaatwasser een aantal van deze handige programma’s biedt heeft dat model een streepje voor op modellen die dat niet bieden.
 4. Ervaringen van andere gebruikers: dit is een hele belangrijke pijler. We hebben handmatig de reviews en ervaringen van de verschillende goedkope vaatwassers bekeken en gelezen. Door dit monnikenwerk konden we wel goed bepalen welke vaatwassers in aanmerking komen om tot beste goedkope vaatwasser gekozen te worden in deze test.

Bij een goedkope vaatwasser hoef je niet te verwachten dat het design baanbrekend is of dat de machine uitgerust is met de nieuwste technische snufjes. Dit is vaak het twijfelachtige voorrecht van de duurdere machines. Om eerlijk te zijn mis je waarschijnlijk weinig tot niks aan deze luxe. Een ander nadeel van goedkope modellen is dat het energieverbruik vaak wat hoger ligt dan bij nieuwe modellen met een heel groen label. Tijdens deze test hebben we hier dan ook weinig aan gehecht, voor lagere prijzen moet altijd iets ingeleverd worden op eigenschappen en functies.

Uitslag beste goedkope vaatwasser 2021

1. Inventum VVW7040++ - Beste goedkope vaatwasser algemeen

Beste goedkope vaatwasser algemeen Inventum VVW7040++
 • Goede prijs/kwaliteit verhouding
 • voldoende programma's
 • 13 Couverts

  Deze luxe vaatwasser van Inventum biedt ruimte voor 13 couverts, heeft een digitaal display, heeft 9 programma’s waarvan 3 automatisch, heeft een aquastop en waterbeveiliging, een energielabel klasse E en een drooglabel klasse A. Wij hebben door onze tests de Inventum VVW7040++ tot beste goedkope vaatwasser algemeen gekozen!

  De Inventum Inventum VVW7040++ is een witte losstaande vaatwasser die 60 cm breed is, 60 cm diep en 80 cm hoog. De vaatwasser van Inventum is niet de zuinigste, maar maar heeft alsnog een zeer acceptabele energielabel, namelijk E. De vaatwasser heeft een energieverbruik van 258kWh per jaar wat erg laag is. De Inventum VVW7040++ biedt ruimte voor 13 couverts. Dit maakt hem ruimer dan de meeste vaatwassers van 60 cm breed die ook geen besteklade hebben. De vaatwasser heeft een handige indeling die veel ruimte biedt aan bestek en servies. Servies kan in het grote rek en het kleinere uitschuifbare rek geplaatst worden.

  De Inventum VVW7040++ beschikt over voldoende programma’s om alle vaat netjes te doen. Zo ook een programma voor een halve vaat: dit bespaart uiteraard water en energie. Daarnaast zie je op het display wanneer de vaat klaar is en natuurlijk ook wanneer er zout bijgevuld dient te worden.

  De vaatwasser heeft een maximale reinigingstemperatuur van 65 graden en een geluidsniveau van 47 dB. Hij wordt geleverd met 2 jaar garantie en een verlenging van nog eens 3 jaar na registratie bij Inventum online. Door zijn goede prijs/kwaliteit verhouding hebben wij de Inventum VVW7040++ tot beste goedkope vaatwasser algemeen gekozen.


  2. Siemens SN636X01GE iQ300 - Goedkope inbouw vaatwasser

  Goedkope inbouw vaatwasser Siemens SN636X01GE iQ300
  • Stille en zuinige vaatwasser -> energielabel klasse A++
  • VarioSpeed plus functie
  • Extra droog functie
  • Glasbeschermingsysteem
  • IntensiveZone
  • De vaatwasser vergrendelt niet tijdens het wassen

  De Siemens SN636X01GE iQ300 is een inbouwvaatwasser met een laadvermogen van 12 couverts, heeft een energielabel klasse A++, heeft een stille iQdrive motor die stiller en zuiniger is, beschikt over varioFlex korven, VarioSpeed plus, een Intensive zone, een doseer-assistent functie, 6 automatische programma’s, een start-uitstel functie en een aquastrop als waterbeveiliging. Wij hebben de Siemens SN636X01GE iQ300 tot beste goedkope inbouw vaatwasser gekozen.

  De Siemens SN636X01GE iQ300 is een inbouwvaatwasser die een nisbreedte van 60 cm heeft, een minimale en maximale nishoogte van 81,5 cm – 87,5 cm en een nisdiepte van 55 cm heeft. De minimale hoogte voor het keukenpaneel bedraagt 65,5 cm en de maximale hoogte 72,5 cm. De vaatwasser van Siemens is een zuinige vaatwasser dankzij zijn stille iQdrive motor. Deze motor is stiller en zuiniger dan andere motoren en daarbij heeft de vaatwasser een energielabel klasse A++. Tevens heeft de vaatwasser een was-droogresultaat klasse A. De vaatwasser heeft een laadruimte van 12 couverts. Meer dan genoeg ruimte om twee keer het servies van een gezin van 6 personen tegelijkertijd te kunnen schoon maken.

  De vaatwasser beschikt over varioFlex korven. VarioFlex-korven met neerklapbare bordenhouders en opklapbare rekjes geven extra flexibiliteit bij het inruimen van de vaatwasser. De bovenkorf is verstelbaar in 3 standen met rackMatic. Verder heeft de bovenkorf 2 neerklapbare houders en de onderkorf 4 neerklapbare bordenhouders. De bestekkorf is verplaatsbaar in de onderkorf. Door de korven beschikt u met deze vaatwasser over veel flexibiliteit om alles van servies, tot pannen en grote schalen te kunnen schoon maken. De programma’s zorgen ervoor dat u altijd het juiste behandeling hebt voor het vieze servies of pannen.

  De programma’s bestaan uit: een glasprogramma op 40 °C voor kwetsbare glazen om die goed schoon te maken, maar ondertussen te beschermen, een automatisch programma op  45-65 °C, een Eco-programma op  50 °C, een 1-uur programma op 65 °C, een intensief programma op 70 °C voor hardnekkig vuil op pannen en ander servies en voorspoelen. Bij deze programma’s de vaatwasser 3 extra functies. VarioSpeed plus om programma’s 66% sneller te laten draaien. Handig voor op verjaardagen en feestjes. Een Intensive Zone, deze functie zorgt ervoor dat pannen en schalen met een verhoogde sproeidruk en temperatuur worden schoongespoeld. En de Extra-Droog functie waarbij het kunststof zoals tupperware beter gedroogd wordt.

  De Siemens SN636X01GE iQ300 is een vaatwasser die over talloze functies beschikt en toch een goede prijs/kwaliteit verhouding heeft. De vaatwasser doet wat het moet het doen en geeft goede resultaten. De functies zoals machine reiniging en glazen bescherming geven niet alleen uw servies een lang leven, maar ook de vaatwasser. En voor die prijs is de De Siemens SN636X01GE iQ300 de beste goedkope inbouw vaatwasser. Hij komt met 2 jaar garantie.


  3. Inventum VVW6008AW - Goedkope vaatwasser vrijstaand

  Goedkope vaatwasser vrijstaand Inventum VVW6008AW
  • Zeer goede prijs/kwaliteit verhouding
  • Zuinige vaatwasser -> energielabel klasse A++
  • Start uitstel functie
  • Gebruiksvriendelijk en simpel

   De Inventum VVW6008AW is een vrijstaande, zuinige vaatwasser met een energielabel klasse A++ en was-droogresultaat klasse A, is geschikt voor 12 couverts, heeft een aquastop als waterbeveiliging, een bodemsensor, een overloopbeveiliging, heeft 5 programma’s en een start uitstel. Door zijn prijs/kwaliteit verhouding hebben wij de Inventum VVW6008AW tot beste goedkope vrijstaande vaatwasser gekozen.

   De Inventum VVW6008AW is een zeer zuinig vaatwasser met een energielabel klasse A++. De vaatwasser heeft tevens een was-droogresultaat klasse A. De vaatwasser gebruikt slechts 12 liter water per keer. Er kan uit 3 programma’s gekozen worden. Een Eco-stand waar er zo min mogelijk water en energie gebruikt wordt om de vaat schoon te maken. Een intensieve stand waar hardnekkig vuil van pannen goed verwijderd wordt. En een optie halve belading. Dit is als de vaatwasser voor de helft gevuld is. Door deze stand wordt er tijd, energie en water bespaart. De vrijstaande vaatwasser is geschikt voor 12 couverts. Daardoor kan je veel servies per keer in de vaatwasser plaatsen.

   De vaatwasser van Inventum heeft een uitgestelde start mogelijkheid om 3, 6 of 9 uur later te laten starten. Zo kunt u de vaatwasser alvast in stellen dat als u naar bed gaat hij dan pas aan gaat en de volgende ochtend klaar is. De vaatwasser beschikt over een aquastop als waterbeveiliging en heeft een bodemsensor en een overloopbeveiliging. Deze functies maken de vaatwasser ook nog eens veilig in gebruik. De vaatwasser beschikt ook over een machine reinigingsfunctie. De vaatwasser is 60 cm breed, 85 cm hoog en 60 cm diep. De vaatwasser komt met 2 jaar garantie, maar krijgt er nog 3 jaar extra bij na het aanmelden van de vaatwasser bij Inventum online.


   4. Bosch SPS2IKW04E – Serie 2 - Goedkope 45 cm vaatwasser

   Goedkope 45 cm vaatwasser Bosch SPS2IKW04E – Serie 2
   • HomeConnect -> bedienen van de telefoon
   • Flexibele verstelbare korven
   • EcoSilence Drive voor stillere motor en zuinig verbruik
   • Aquasensor voor zuinig waterverbruik
   • Met plaats voor 9 couverts is deze vaatwasser minder ruim dan sommige andere vaatwassers

   De Bosch SPS2IKW04E kan bediend worden via de telefoon met de HomeConnect app, beschikt over een laadvermogen van 9 couverts, een doseer-assistent, een aquastop als waterbeveiliging, beschikt over een flexibele ruimte door varioFlex korven, heeft 8 programma’s, een aquasensor, een energielabel klasse A+ en een droogklasse A. Wij hebben de Bosch SPS2IKW04E serie 2 tot beste goedkope 45 cm vaatwasser gekozen.

   De Bosch SPS2IKW04E serie 2 is een mini vaatwasser die 45 cm breed is, 84,5 cm hoog is en 60 cm diep is. Door zijn slanke formaat past deze vaatwasser vaak beter in de meeste keukens. De Bosch SPS2IKW04E is een slimme vaatwasser die door middel van een app te bedienen is vanaf de smartphone. Middels de app ontvangt u berichten en kiest u het juiste programma dat u op dat moment wilt draaien. Er is keuze uit 8 verschillende programma’s. Denk hierbij aan een programma zoals extra droog voor tupperware bakken die vaak moeilijk drogen of het programma intensief voor hardnekkig vuil wat op de pannen zit. De vaatwasser heeft een doseer-assistent functie die zorgt ervoor dat de vaatwastabletten effectief verspreid worden. Zo komt het afwasmiddel uit het vaatwastablet goed bij ieder stuk servies en bestek in de vaatwasser.

   De Bosch SPS2IKW04E beschikt over varioFlex korven die voor meer flexibiliteit zorgen. De bovenkorf beschikt over drie kopjeshouders en twee bordenhouders die je kunt uitklappen. De onderkorf beschikt over vier bordenhouders. In totaal biedt de mini vaatwasser een laadvermogen van 9 couverts aan. Dit is erg ruimtelijk voor een vaatwasser van 45 cm breed. De vaatwasser beschikt tevens over een Eco-Silence Drive. De motor is efficiënter, verbruikt minder energie en heeft een stillere werking. Het maximale geluidsniveau wat de vaatwasser soms maakt tijdens een programma is rond de 48dB. Door de aquasensor wordt het waterverbruik geoptimaliseerd en heeft u daardoor een zuinige vaatwasser.

   De vaatwasser van Bosch beschikt over meerdere opties die het gebruik van de vaatwasser niet alleen vriendelijk maken maar ook gemakkelijk maken. Denk hierbij aan functies zoals start uitstel, voorspoelen, machine reiniging, extra droog functie en nog meer. En dit alles is via uw telefoon door middel van de app in te stellen en te bedienen. De vaatwasser komt met 2 jaar garantie.


   Waar op te letten bij kiezen van goedkope vaatwasser

   Als jouw ideale budget vaatwasser er niet bij staat is het natuurlijk mogelijk om deze zelf te vinden. Om dit zo makkelijk en snel mogelijk te laten verlopen vind je hieronder een aantal tips die dit gemakkelijker maken. We raden je aan op de volgende punten te letten wanneer je op zoek gaat naar een goedkope vaatwasser.

   Formaat en capaciteit

   De meeste mensen zullen een vaatwasser zoeken met een nismaat van 60cm. Dit is een standaard maat die de meeste vaatwassers hebben. Er zijn echter ook kleinere modellen beschikbaar; de meest voorkomende kleinere breedte is 45cm. Deze maat afwassermachines hebben vanzelfsprekend wel minder inhoud.

   Maar ook in het formaat van 60cm heb je verschillende inhoud uitvoeringen. Als je een een uitvoering zoekt met veel capaciteit kun je selecteren op het aantal couverts. Een gemiddeld aantal is dan 12. Als je een goedkope vaatwasser met besteklade in plaats van bestekbak kiest heb je sowieso meer ruimte voor borden en pannen in de onderste lade. Wel kosten vaatwassers met zo een besteklade over het algemeen meer.

   Vrijstaand, onderbouw of inbouw

   Waar je de goedkope vaatwasser is bepalend voor wat voor soort vaatwasser je moet kopen. De meest voorkomende soorten zijn:

   • Inbouw: dit zijn de vaatwassers die ingebouwd worden in je keuken. Het is mogelijk hier een frontje van je keuken op te bevestigen zodat je vaatwasser niet eens ziet als deze dicht is.
   • Vrijstaand: dit zijn machines die je gewoon los in de keuken zet. De vaatwassers hebben een eigen ontwerp en kunnen simpelweg neergezet worden. Dit zijn samen met de onderbouw modellen de goedkopere modellen.
   • Onderbouw: dit zijn vaatwasser die bedoeld zijn om onder een aanrecht te zetten. De maten zijn zo dat ze precies in de standaard nis maten passen. Een vrijstaande vaatwasser is vaak ook als onderbouw machine te gebruiken.

   Het merk

   We raden je aan voor een merk te kiezen dat al gevestigd is en dat bekend staat om deugdelijke apparatuur. Er zijn voldoende budget merken die aan deze eisen voldoen. Maar ook de A merken hebben vaak goede goedkopere modellen. Denk bijvoorbeeld aan de volgende merken:

   • Whirlpool
   • Etna
   • Inventum
   • AEG
   • Bosch
   • Siemens

   Er zijn ook minder bekende merken die goedkope(re) vaatwassers aanbieden. Maar het blijft toch meer een gok als je voor de onbekende merken gaat. Er is vaak minder service en ondersteuning beschikbaar. Ook het nabestellen van onderdelen die eventueel defect zijn geraakt is vaak lastiger bij zulke merken.

   Conclusie goedkope vaatwasser

   Er zijn voldoende afwasmachines te vinden die te koop zijn voor minder dan €400. Het is echter wel belangrijk dat je wanneer je zo een goedkope vaatwasser koopt dat je er op let dat je een goed en betrouwbaar model kiest. Het makkelijkst doe je dit door 1 van onze keuzes over te nemen. Als daar niets geschikt tussen zit kun je zelf gaan selecteren met de koop tips die je hierboven gevonden hebt.

   Plaats een reactie