Inductie kookplaat 90 cm test 2024, beste koop voor geïntegreerde afzuiging, 2 fasen en meer

Laatste update: 15 augustus 2023

Houd je van elektrisch koken en kom je ruimte tekort op je fornuis? Dan is het raadzaam om op zoek te gaan naar een goede inductie kookplaat van 90 cm. Met zo’n grote inductie kookplaat heb je altijd beschikking over 5 pitten, of zelfs meer. Deze kookzones zijn vaak te koppelen zodat je extra grote pannen, inductie grillplaten of braadsledes op je kookplaat kunt gebruiken. Doordat de inductieplaat zo groot is, heb je ook echt genoeg ruimte voor al de pannen die je tegelijkertijd wilt gebruiken. Een inductie kookplaat van 90 centimeter breed biedt veel gemak en vaak meer mogelijkheden dan een kleinere kookplaat.

Er zijn nogal wat verschillende modellen, het is dan ook lastig de juiste te kiezen. Wij helpen je met de beste inductiekookplaat van 90 cm breedvinden. Net zoals we hebben uitgezocht wat uberhaubt de beste inductie kookplaat is, hebben we verschillende modellen getest en onderzoek gedaan naar ervaringen van consumenten. Uit deze ervaringen zijn de de beste inductiekookplaten van 90 centimeter gekomen.

Hieronder zie de door ons als best geteste inductiekookplaten van de 3 populairste categorieën. Lager op deze pagina zie je waarom juiste deze modellen als goede koop uit de test komen en daar vind je ook nog meer categorieën. Mocht jouw ideale kookplaat hier niet tussen zitten, dan helpen we je verder op weg met onze koopgids waarin we je vertellen waar je op moet letten bij het kopen van een goede inductiekookplaat van 90 centimeter.

Product Categorie Prijs
Beste inductie kookplaat 90 cmSiemens EX975LXC1E – iQ700 – Inductie KookplaatBeste inductie kookplaat 90 cm algemeen
Bekijk bij Bol Bekijk bij Coolblue
#Advertentie
Inductie kookplaat met afzuiging 90 cmAEG IDE84244IBInductie kookplaat met afzuiging 90 cm
Bekijk bij Bol
#Advertentie
inductiekookplaat 90 cm 2 fasenInventum IKI9035 inbouw Inductiekookplaat 90cmInductie kookplaat 90 cm 2 fase

Inductiekookplaat 90 centimeter, uitslag best geteste in 2024

Om te bepalen welke inductie kookplaat van 90 centimeter de beste is, hebben we op een aantal criteria gelet. Zo hebben we gekeken naar het gebruiksgemak; is de kookplaat gemakkelijk te bedienen en heeft de kookplaat handige opties? Verder hebben we gekeken naar de prijs kwaliteit verhouding.

En we hebben natuurlijk gekeken naar ervaringen van consumenten met de inductiekookplaten die we hebben getest Hieronder zie je de door ons als best geteste inductiekookplaten van 90 cm breed.

1. Beste inductie kookplaat 90 cm algemeen - Siemens EX975LXC1E – iQ700 – Inductie Kookplaat

Beste inductie kookplaat 90 cm
Bekijk bij Bol Bekijk bij Coolblue
#Advertentie

Zoek je een goede inductiekookplaat van 90 cm breed van echt hoge kwaliteit? Dan zit je met deze 5 pits inductieplaat van Siemens goed! De inductieplaat is lekker ruim en de kookzones zijn flexibel zodat je alleen het kookoppervlak gebruikt dat nodig is voor jouw pan, handig! Door de braadzone op deze grote inductiekookplaat heb je ook genoeg ruimte voor voor braadsledes en langwerpige pannen. Verder beschikt hij over alle handige functies die je mag verwachten van een goede inductiekookplaat zoals boosterfunctie, timer, panherkenning, restwarmte-indicatie, kinderslot, frying sensor, etc. Je bedient de kookplaat met dual lightSliding sensor waardoor hij heel gemakkelijk te bedienen is.

De consumenten die deze inductiekookplaat van 90 centimeter al gebruiken zijn er heel positief over. Wat vooral als pluspunt wordt genoemd is de flexibiliteit. het maakt niet uit waar je je pannen neerzet. Daarnaast is het handig voor grote pannen. Het is een grote inductiekookplaat met veel ruimte. En hij is erg gemakkelijk in gebruik. Wat ons betreft dus de beste inductiekookplaat van 90 centimeter breed!

 • maximale flexibiliteit
 • veel ruimte
 • gemakkelijk te bedienen
 • snel koken
 • 5 polige stekker, kabel en stopcontact nodig. Stekker niet meegeleverd

2. Inductie kookplaat met afzuiging 90 cm - AEG IDE84244IB

Inductie kookplaat met afzuiging 90 cm
Bekijk bij Bol
#Advertentie

Een goede inductiekookplaat van 90 cm met afzuiging kopen? De beste is deze van AEG. Oké, hij is ietsje minder breed dan 90 centimeter maar komt als beste uit onze test. De kookplaat met afzuiging is mooi vormgegeven en heeft vier kookzones. In het midden zit een rechthoekige afzuigunit met een automatische afzuigsnelheid die zich aanpast aan de hoeveelheid kookdampen. Ideaal als je geen zin hebt in zo’n enorme afzuigkap boven je kooktoestel. Verder heeft deze kookplaat met afzuiging alle handige functies die hoogwaardige inductieplaten hebben en zelfs meer! Denk hierbij aan 4 kookzones met ieder een Booster-functie, een brugfunctie waarmee je 2 kookzones kunt samenvoegen tot één grote zone, restwarmte indicator, touch slider bediening, kinderslot, timer, etc.

Ook fijn aan deze plaat is dat hij, in vergelijking met andere platen van 90 cm met afzuiging, vele opties heeft. De brugfunctie kun je dan ook gebruiken om bijvoorbeeld een grote grillplaat op te doen. Met deze plaat haal je dus echt kwaliteit en functionaliteit in huis.

 • 4 zones met booster functie
 • Automatische afzuiging

  3. Inductie kookplaat 90 cm 2 fase - Inventum IKI9035 inbouw Inductiekookplaat 90cm

  Met deze Inventum inductiekookplaat van 90 cm heb je alle voordelen van een grote 5 pits inductiekookplaat, zonder dat er extra hoge installatiekosten zijn. Deze inductiekookplaat van 90 centimeter breed heeft een 2 fasen aansluiting wat betekent dat 2 gekoppelde groepen in je meterkast volstaan. Dit scheelt nogal in de kosten ten aanzien van het laten installeren van krachtstroom (3 fasen). Bovendien werkt de kookplaat ook nog eens erg goed en beschikt hij over allerlei handige functies.

  Deze inductieplaat van 90 cm heeft 5 kookzones waarvan er vier beschikken over een boosterfunctie waarmee je extra snel kunt verhitten. Verder heeft hij een timer, kinderslot, restwarmte-indicatie, panherkenning etc. Je bedient de kookplaat met tiptoetsen per kookzone en de twee linker en twee rechter kookzones zijn te koppelen tot een grote kookzone. Lekker flexibel!

  Wij zijn enthousiast over deze inductieplaat van 90 cm breed maar de gebruikers zijn dat ook! Pluspunten zijn het gebruiksgemak, de uitstraling en de goede werking. Bovendien is deze kookplaat ook nog eens heel goed betaalbaar. Kortom; een goede 2 fasen inductiekookplaat van 90 cm voor een mooie prijs.

  • koppelbare zones
  • handig in gebruik
  • warmt snel op
  • geen stekker meegeleverd

  Koopgids voor vinden van de beste inductie kookplaat van 90 cm

  Zoals eerder vermeld is er een groot aanbod aan inductiekookplaten van 90 cm breed. Er zijn verschillende merken, prijzen en kwaliteiten. Als je een van de door ons als best geteste inductiekookplaten van 90 cm koopt, zit je altijd goed. Maar als je toch liever zelf nog even verder zoekt, dan hebben we in deze koopgids een aantal zaken op een rijtje gezet waarop je kunt letten bij het kopen van jouw beste inductiekookplaat van 90 cm.

  Flexzones inductiekookplaat 90 cm

  Vaak hebben goede inductiekookplaten van 90 cm 5 kookzones waarvan op zijn minst de twee linker en de twee rechter kookzones aan elkaar te koppelen zijn zodat je een grotere kookzone krijgt, de zogenoemde flexzones. Er zijn ook grote inductiekookplaten waarbij je alle kookzones kunt koppelen zodat je een grote kookzone hebt waarbij het niet uitmaakt waar je je pannen neerzet. Ook kun je hierop grote pannen, grillplaten of braadsledes gebruiken. Dit maakt het koken op zo’n grote inductieplaat wel erg flexibel en gemakkelijk. Je komt nooit ruimte tekort en hoeft geen rekening te houden met het formaat van je pannen.

  Er zijn ook 90 cm inductie kookplaten met een 6 zones. Deze zijn wat zeldzamer, maar zijn te verkrijgen. Als je denkt dat je 6 kookzones nodig hebt moet je hierop letten.

  Maat en nisbreedte

  Al zoek je een inductiekookplaat van 90 cm, je krijgt vaak ook grote inductieplaten in je zoekresultaten die iets kleiner zijn dan 90 centimeter. Je hebt inductiekookplaten van 81, 83, 86, 89 cm etc. Het scheelt niet veel qua ruimte en je hebt evengoed 5 pitten maar die paar centimeters kunnen soms net het verschil maken. Zowel voor je kookervaring als de ruimte die je hebt in je keuken voor zo’n grote inductiekookplaat.

  Daarnaast is het belangrijk om op de nisbreedte en/of nisdiepte van je inductie inbouwkookplaat te letten. De kookplaat die je op je aanrecht ziet, is altijd wat groter dan de nis waarin hij moet worden gemonteerd. De meeste inductiekookplaten liggen “op” het werkblad maar er zijn ook inductiekookplaten van 90 centimeter breed te verkrijgen die volledig vlak kunnen worden ingebouwd.

  Jouw budget voor de 90 cm kookplaat

  De prijzen van deze grote inductie kookplaten lopen enorm uiteen. Het is daarom handig om vooraf te bedenken wat jouw budget ongeveer is. Op deze manier voorkom je dat je meer uitgeeft dan dat je eigenlijk wilt.

  De prijzen van 90 cm inductiekookplaten lopen behoorlijk uiteen. Zo kun je een goed model vinden vanaf ongeveer €500. Maar er zijn ook modellen te koop die wel €3500 kosten.

  Aansluiting van de inductie kookplaat 90 cm in je keuken

  Vrijwel alle inductiekookplaten van 90 cm vereisen een 2 fase of 3 fase aansluiting waarvoor een aparte kookgroep in de meterkast nodig is. Dit heeft te maken met de hoeveelheid vermogen die de kookplaat nodig heeft om goed te kunnen werken. Voordat je overgaat tot de aankoop van een grote 5 pits inductiekookplaat, is het belangrijk dat je controleert of er in jouw keuken de juiste aansluiting aanwezig is om een 2 fase of 3 fase inductiekookplaat te kunnen installeren. Naast een aparte kookgroep is het belangrijk dat er een perilex stopcontact aanwezig is waar de perilex stekker van je inductiekookplaat in kan.

  Is dit in jouw woning niet het geval, dan is het belangrijk om een installateur te raadplegen over de mogelijkheden. Heb je wel de juiste aansluiting, dan is het ook verstandig om je inbouw inductieplaat door een installateur te laten installeren. Bij een vrijstaande inductie kookplaat is dit natuurlijk niet nodig.

  Pannen voor je inductie kookplaat

  Waarschijnlijk had je dit zelf ook al bedacht maar als je overstapt naar koken op inductie, dan heb je pannen nodig die geschikt zijn voor een inductiekookplaat. Deze pannen herken je aan een bodem met een magnetisch veld. Veel pannen hebben dit dus misschien hoef je niet gelijk een nieuwe pannenset aan te schaffen maar het is belangrijk om dit te checken.

  Ingebouwde afzuiging in je 90 cm inductie kookplaat

  Er worden steeds meer kookplaten met een zogenaamd downdraft afzuigsysteem geproduceerd. Dit zijn afzuigsystemen die in de kookplaat ingebouwd zijn. Een bekend merk dat deze afzuigsystemen maakt is Bora.

  De keuze hiervoor kan zowel om esthetische redenen zijn als praktische redenen zijn. Een ingebouwd afzuigsysteem ziet er simpelweg veel strakker uit dan een een losse afzuigkap boven de kookplaat. Praktisch gezien kan het nut hebben als er geen ruimte is voor een goede afzuigkap.

  Bediening

  Inductiekookplaten van 90 cm verschillen onder andere in de manier waarop je ze kunt bedienen. Je hebt kookplaten die je kunt bedienen met tiptoetsen en je hebt inductieplaten met slider bediening waarmee je de stand per kookzone kunt instellen. Maar ook de inrichting van de bediening verschilt.

  Bij sommige modellen is per kookzone de stand in te stellen met plus en min, andere inductiekookplaten hebben een enkele bediening met cijfers en weer andere hebben een slider bediening voor alle kookzones. Het is een belangrijke eigenschap van je inductiekookplaat van 90 cm omdat het een deel van het gebruiksgemak bepaalt. Dus het is goed om hier even bij stil te staan.

  Handige functies van de inductiekookplaat

  Veel inductiekookplaten van 90 centimeter beschikken in meer of mindere mate over handige functies. Waar je op kunt letten is bijvoorbeeld hoeveel standen per kookzone er zijn. Hoe meer standen, hoe nauwkeuriger je de temperatuur kunt instellen. Vaak beschikken de inductieplaten over een boost-functie, hiermee kun je water of soep sneller aan de kook brengen.

  Ook handig is een instelbare timer zodat je niet continu bij het fornuis hoeft te blijven. Je kunt gerust even iets anders gaan doen zonder het risico te lopen dat je eten overgaar wordt. Ook beschikken veel inductiekookplaten van 90 cm over pan herkenning zodat alleen het gedeelte van de kookzone dat in aanraking is met de pan heet wordt. Zo zijn er nog meer functies te noemen die het koken met je grote inductieplaat gemakkelijker kunnen maken.

  Voor de veiligheid zijn er ook vaak extra functies. Zo is er het kinderslot zodat kinderen de kookplaat niet per ongeluk aan kunnen zetten. De overkook beveiliging waardoor de kookzone uitschakelt als een pan overkookt. En dan heb je nog de restwarmte indicatie die aangeeft of een zone nog heet is. 

  Deze opsomming is niet uitputtend. Bedenk voor jezelf welke functies je echt belangrijk vindt en welke niet. Want over het algemeen geldt wel dat hoe meer functies een inductiekookplaat heeft, hoe duurder deze is.

  Let op met pacemaker

  Als je een pacemaker draagt, wordt het aangeraden je cardioloog te raadplagen voor de aanschaf van een inductiekookplaat. Er is een kans dat de elektromagnetische straling van de inductiekookplaat de pacemaker verstoort.

  De juiste elektra aansluiting

  Voor deze brede inductie kookplaten is eigenlijk altijd een 3 fase aansluiting nodig. Als dit nog niet aanwezig is in uw woning zal het nodig zijn om een erkende installateur in te schakelen om deze zogenaamde krachtstroom in de keuken te installeren.

  Perilex 3 fase stopcontact
  Perilex 3 fase stopcontact

  Als je momenteel ook al op een elektrische kookplaat kookt en bakt, is de kans groot dat je dit al hebt in de keuken. Vaak is dit te herkennen aan een zogenaamde perilex stekker. Maar omdat deze ook op verschillende manieren aangesloten kan worden dien je dit even goed te controleren met je keuken installateur.

  Conclusie beste inductiekookplaat 90 centimeter

  Als je simpelweg op zoek bent naar de beste inductie kookplaat van 90 cm kun je veilig 1 van bovenstaande modellen kiezen. Al deze modellen voldoen aan onze testeisen en ze hebben allemaal een goede prijs-kwaliteitsverhouding.

  ls je zelf een grote inductiekookplaat gaat kiezen is het belangrijk dat je erop let dat je de juiste nis maat kiest. Dat is de maat van het gat in je keukenblad waar de inbouwkookplaat in komt te liggen. Daarnaast is het belangrijk dat je er kijkt welke opties en functies je graag op de kookplaat wilt hebben.

  Plaats een reactie