Inductie kookplaat vrijstaand test 2024, beste koop voor 4 pits, 2 pits, goedkope en meer

Laatste update: 15 augustus 2023

Een goede vrijstaande inductiekookplaat, ook wel opbouw inductiekookplaat genoemd, kan een ideale oplossing zijn. Zowel voor kleine keukens als voor plekken waar simpelweg geen kookplaat is. Je kunt de elektrische kookplaat bijvoorbeeld op je aanrecht, een kast of lage koelkast plaatsen. Vrijstaande inductiekookplaten kunnen daarnaast ook als aanvulling op je 4, 5 of 6 pits inbouw inductiekookplaat gebruikt worden.

Het voordeel is dat je zo’n losse inductiekookplaat vrijwel overal neer kunt zetten, je steekt de stekker in het stopcontact en dan begin je met koken! En wanneer je de plaat niet gebruikt, berg je hem weer op. Lekker flexibel dus zo’n vrijstaande inductiekookplaat. Het is ook fijn dat je hiermee gelijk van het gas af bent. Je kunt elektrisch koken zonder dat er aanpassingen aan je meterkast nodig zijn. 

Omdat iedereen andere wensen heeft, zie je hieronder de door ons als best beoordeelde vrijstaande inductiekookplaten in de top 3 meest gezochte categorieën. Deze hebben we gevonden door een uitgebreide test en de meningen van consumenten te checken. Verder op de pagina lees je waarom we juist deze gekozen hebben en vind je nog meer categorieën met de daarbij horende beste koop.

Product Categorie Prijs
Beste vrijstaande inductie kookplaatInventum VKI6010ZIL – Vrijstaande inductie elektrische kookplaat – ZilverBeste keuze inductie kookplaat vrijstaand
Bekijk bij Bol Bekijk bij Amazon
#Advertentie
Inductie kookplaat vrijstaand 4 pitsETNA KIV264RVS – Vrijstaande inductiekookplaatInductie kookplaat vrijstaand 4 pits
Inductie kookplaat 2 pits vrijstaandETNA KIV12ZIL – vrijstaande inductie kookplaat – Zwart/ZilverInductie kookplaat 2 pits vrijstaand

Vrijstaande inductie kookplaat, uitslag best beoordeeld in 2024

Om tot de beste vrijstaande inductiekookplaat te komen, hebben we gelet op een aantal punten die van belang zijn

 • We hebben uiteraard gelet op de bouwkwaliteit van de vrijstaande inductie kookplaten. We vinden het belangrijk dat de plaat lang mee gaat, het zijn dure apparaten dus ze mogen wel langere tijd goedblijven.
 • Het gebruiksgemak van de kookplaat. Het bakken en koken op de vrijstaande kookplaat moet intiutief gebeuren. Onze ervaring is dat sommige platen lastig te bedienen zijn.
 • Aanwezigheid van een aantal veiligheidsfuncties zoals kinderslot, restwarmte-indicatie, etc. Je wilt geen ongelukken als je per ongeluk de plaat vergeet uit te zetten.
 • Daarnaast hebben we gekeken naar andere handige functies van de elektrische kookplaten zoals een boost-functie, een timer en meer.

Ook zijn er per categorie natuurlijk specifieke eigenschappen die belangrijk zijn voor de bepaalde categorie. Zo is de goedkope vrijstaande inductie plaat een budget oplossing en heeft is er in de 2 pits categorie natuurlijk een keuze voor een plaat met 2 pitten.

1. Beste keuze inductie kookplaat vrijstaand - Inventum VKI6010ZIL – Vrijstaande inductie elektrische kookplaat – Zilver

Beste vrijstaande inductie kookplaat
Bekijk bij Bol Bekijk bij Amazon
#Advertentie

De vrijstaande inductiekookplaat die als beste uit onze test kwam is deze 4 pits Inventum VKI6010ZIL. Deze elektrische kookplaat heeft vier kookzones en een vermogen van 3.500 watt. Naast het feit dat deze losse kookplaat erg goed werkt en er mooi uitziet (hij is er ook in zwarte uitvoering), heeft hij ook nog een aantal fijne extra functies waardoor het koken nog gemakkelijker wordt! Per kookzone heeft de kookplaat negen temperatuurinstellingen. Dit maakt dit inductiekooktoestel erg nauwkeurig. Ook aan de veiligheid is gedacht: hij beschikt over een toetsenblokkering en restwarmte indicatie, hiermee kun je zien of de kookplaat volledig is afgekoeld. Wel zo fijn als er kinderen in de buurt zijn. 

Verder is elke kookzone voorzien van een extra boost-functie voor extra vermogen. Hiermee kun je snel water aan de kook brengen bijvoorbeeld. Door zijn gladde oppervlak is de plaat gemakkelijk te reinigen met een doek, lekker hygiënisch!

De consumenten die deze plaat al gebruiken zijn er erg tevreden mee. Ze geven vooral de prijs/kwaliteit verhouding als groot pluspunt en er zijn maar weinig nadelen te noemen. Een minpuntje is dat de kookzones niet allemaal tegelijk op hoge temperatuur kunnen worden ingesteld. Zo kan ook de boost-functie maar voor één zone tegelijk worden gebruikt. Een vrijstaande kookplaat is nu eenmaal iets minder krachtig dan een inbouwkookplaat. Maar als je eenmaal gewend bent aan het koken op deze vrijstaande inductiekookplaat, wil je nooit meer iets anders!

 • Gemakkelijk in gebruik
 • Betaalbaar
 • Zuinig
 • Handige functies
 • Niet mogelijk om alle zones tegelijkertijd op hoge temperatuur te gebruiken

2. Inductie kookplaat vrijstaand 4 pits - ETNA KIV264RVS – Vrijstaande inductiekookplaat

Deze vrijstaande inductiekookplaat van Etna heeft vier kookzones die allemaal in het bezit zijn van een boost-functie. Hiermee kan je extra snel water of soep aan de kook brengen. Ook handig: een warmhoudfunctie. Hiermee kan je een gerecht dat al eerder gaar is lekker warm houden tot de rest ook klaar is. Deze elektrische kookplaat kan in pauzestand gezet worden en het kinderslot zorgt voor extra veiligheid; kinderhandjes kunnen de kookplaat niet per ongeluk aanzetten. Kortom; een kookplaat die op de eerst plaats goed kookt maar ook is voorzien van allerlei handige functies die het koken nog gemakkelijker maken. 

De gebruikers van deze plaat zijn er ook erg tevreden over. Ze vinden het apparaat vooral erg gemakkelijk in gebruik. Zonder handleiding te lezen kan je deze kookplaat bedienen. Hij doet goed wat hij moet doen en er zijn weinig minpunten te noemen. Wat als minpunt gezien kan worden is dat het vermogen bij gebruik van meerdere pitten het vermogen terugloopt. Dit is iets wat bij vrijwel alle vrijstaande inductiekookplaten voorkomt omdat deze nu eenmaal minder vermogen hebben. 

 • Goede prijs/kwaliteit
 • Gebruiksgemak
 • Warmhoudfunctie
 • Stil
 • Bij gebruik meerdere pitten loopt vermogen terug

3. Inductie kookplaat 2 pits vrijstaand - ETNA KIV12ZIL – vrijstaande inductie kookplaat – Zwart/Zilver

Met deze twee pits vrijstaande inductiekookplaat van Etna haal je een compacte kookplaat in huis die goed werkt en ondanks zijn beperkte formaat, toch beschikt over allerlei handige functies. Deze vrijstaande inductiekookplaat is onder andere voorzien van een booster-functie, een timer en panherkenning. Met panherkenning wordt alleen het gedeelte van de zone waar de pan de kookplaat raakt verhit. Zo wordt koken wel heel gemakkelijk en efficiënt! Bovendien is de kookplaat erg veilig in gebruik door zijn overkookbeveiliging, restwarmte indicatie en kinderslot.  Wat ons betreft een top kookplaat!

Ook de mensen die deze vrijstaande inductiekookplaat al gebruiken zijn er  erg tevreden over. Men is te spreken over het gebruiksgemak, de kwaliteit en de vele handige opties die de kookplaat bezit. Je kunt de kookplaat overal neerzetten, de stekker in het stopcontact steken en gelijk beginnen met koken. Er zijn vrijwel geen minpunten te noemen. Wat een minpunt kan zijn is dat je er maar twee pannen op kwijt kunt maar ondanks zijn compacte vorm, is er toch genoeg ruimte voor twee grote pannen.

 • Compact
 • Handig in gebruik
 • Veel opties
 • Goede kwaliteit/prijs
 • Slechts ruimte voor twee pannen

4. Goedkope vrijstaande inductie kookplaat - PRIMO PR301IKP Dubbele Inductiekookplaat – Touch Screen – 3500 W – 2 Kookzones – Zwart

Als je op zoek bent naar een goede maar goedkope vrijstaande inductiekookplaat, haal je met deze PRIMO de beste koop in huis. Deze kookplaat heeft twee ruime kookzones waardoor koken met grote pannen mogelijk is. Ondanks de lage prijs heeft dit vrijstaande kooktoestel toch een aantal opties die het koken makkelijker en efficiënter maken zoals een timer, touchscreen en verschillende veiligheidsfuncties zoals oververhittingsbeveiliging en kinderbeveiliging. Qua kookprestaties doet hij niet onder voor een duurder model. Deze vrijstaande inductie kookplaat beschikt alleen over minder opties. Dankzij de compacte afmeting van de kookplaat, kan je hem vrijwel overal gebruiken en na gebruik gemakkelijk weer opbergen. Perfect voor in de kleine keuken!

De mensen die deze losse inductiekookplaat al gebruiken zijn er heel tevreden mee. Ze vinden het een goede vrijstaande kookplaat voor een mooie prijs. De kookplaat werkt naar behoren en is gemakkelijk in gebruik. Ze zijn zeer te spreken over de goede kwaliteit tegenover een lage prijs. Wat door sommige mensen als minpuntje kan worden ervaren is dat er tussen de twee kookzones een groef zit waardoor het schoonmaken ietwat bemoeilijkt wordt. Ondanks dit puntje heb je een kwalitatief goede vrijstaande inductiekookplaat voor een lage prijs.

 • Lage prijs
 • Goede kwaliteit
 • Handige functies
 • Ruime kookzones
 • Groef in het midden

Koopgids vrijstaande inductie kookplaat

Je hebt net de door ons als best geteste vrijstaande inductiekookplaten bekeken maar je zoekt liever nog even verder? Onderstaand bieden we je een aantal handvatten voor het zoeken naar jouw beste vrijstaande kooktoestel. Waar moet je op letten bij het zoeken naar een goed inductiefornuis? We hebben de belangrijkste punten voor je op een rijtje gezet.

Je hebt vrijstaande inductiekookplaten in verschillende maten en vormen. De meest gangbare modellen hebben 1 tot 4 kookzones, ofwel pitten. Daarnaast zijn er verschillende materialen, kleuren en designs. Keus genoeg dus. Maar wat is nu de beste vrijstaande inductiekookplaat voor jou?

Aantal zones van het vrijstaande kooktoestel

Voor het kiezen van het juiste model is het belangrijk om je te bedenken waarvoor je het kooktoestel gaat gebruiken. Is het een aanvulling op je 5 pits of 6 pits inbouw inductiekookplaat of voor je buitenkeuken? Dan zal een kleine vrijstaande inductiekookplaat met 2 kookzones waarschijnlijk wel volstaan.

Als je het kooktoestel alleen gebruikt om bijvoorbeeld te frituren, dan heb je aan een kookplaatje met 1 pit wel genoeg. Gebruik je het apparaat als volwaardig elektrisch fornuis omdat je bijvoorbeeld van het gas af wilt of weinig ruimte in je keuken hebt? Dan heb je waarschijnlijk toch wel 3 of 4 kookzones nodig. 

Type stekker

De meeste losse inductie kookplaten hebben een 1 fase stekker. Dit betekent dat je ze op een normaal 220 Volt stopcontact kunt aansluiten. Hiervoor heb je dus geen aparte groep nodig in je meterkast. Dat is fijn want het aanpassen van je meterkast is iets wat je door een vakman moet laten doen en is niet altijd mogelijk. Kooktoestellen die meer vermogen vragen, zoals 5 pits en 6 pits inductiekookplaten hebben vaak een 2 of 3 fase in combinatie met een perilex stekker. Deze kan alleen worden aangesloten op een aansluiting met een aparte groep in de meterkast. Als dit nog niet aanwezig is, zul je het moeten laten aansluiten door een erkende elektricien.

Bediening van de vrijstaande inductiekookplaat

Opbouw inductiekookplaten verschillen onder andere in de manier waarop je ze kunt bedienen. Je hebt kooktoestellen die je kunt bedienen met tiptoetsen en je hebt kookplaten met sliderbediening waarmee je de stand per kookzone kunt instellen. Daarnaast heb je zelfs opbouw inductiekookplaten met draaiknoppen. 

Handige functies

Veel vrijstaande inductiefornuizen beschikken in meer of mindere mate over handige functies. Waar je op kunt letten is bijvoorbeeld hoeveel standen per kookzone er zijn. Hoe meer standen, hoe nauwkeuriger je de temperatuur kunt instellen. Vaak beschikken ze over een boost-functie, hiermee kun je water of soep sneller aan de kook brengen. Ook handig is een instelbare timer zodat je niet continu bij het fornuis hoeft te blijven. Je kunt gerust even iets anders gaan doen zonder het risico te lopen dat je eten overgaar wordt. Ook beschikken veel losse inductiekookplaten over pan herkenning zodat alleen het gedeelte van de kookzone dat in aanraking is met de pan heet wordt. 

Voor de veiligheid zijn er ook vaak extra functies. Zo is er het kinderslot zodat kinderen de kookplaat niet per ongeluk aan kunnen zetten. De overkookbeveiliging waardoor de kookzone uitschakelt als een pan overkookt. En dan heb je nog de restwarmte indicatie die aangeeft of een zone nog heet is. 

Deze opsomming is niet uitputtend. Bedenk voor jezelf welke functies je echt belangrijk vindt en welke niet. Want over het algemeen geldt wel dat hoe meer functies een vrijstaande inductiekookplaat heeft, hoe duurder deze is. 

Zorg voor de juiste inductie pannen

Dit is een erg grote open deur, maar toch vergissen sommige mensen er nog steeds in. Anders dan bij een normaal fornuis, heb je speciaal inductie pannen nodig. Tegenwoordig is daar erg veel keus in en de pannen zijn ook niet per definitie duurder. Maar let er dus op dat je geschikte kookpotten en koekenpannen hebt.

5 pits en 6 pits vrijstaande inductie kookplaten zijn zeldzaam

Wanneer je op zoek bent naar een 5- of 6 pits variant vrijstaande inductie plaat is de kans groot dat je weinig kunt vinden. Omdat de meeste modellen een 220 Volt aansluiting hebben is er simpelweg niet voldoende vermogen om zulke grote kookplaten te laten functioneren.

Dit zie je ook al terug in de 4 pits vrijstaande inductie kookplaten. Daar is het vermogen per pit ook minder wanneer er meerdere pitten tegelijkertijd worden gebruikt. Als 5 pits of meer toch noodzakelijk is, kom je waarschijnlijk terecht bij een inbouw model.

Conclusie inductiekookplaat vrijstaand

Een goede vrijstaande inductiekookplaat kan een heel fijne oplossing zijn voor een kleine keuken en een gemakkelijke manier om over te stappen van gas naar elektrisch koken. Het is bij het kopen van een losse inductiekookplaat belangrijk om goed voor jezelf op een rijtje te zetten welke eigenschappen je belangrijk vindt.

Met de vrijstaande inductiekookplaten die door ons als best beoordeeld zijn, haal je sowieso een goed kooktoestel in huis. Maar mocht jouw beste koop hier niet tussen zitten, dan helpen we je met onze koopgids om toch bij de juiste vrijstaande inductieplaat uit te komen.

Veelgestelde vragen over vrijstaande inductie kookplaten

Wat is de beste vrijstaande inductie kookplaat?

De beste vrijstaande inductie kookplaat is voor éénieder weer anders. Afhankelijk van je wensen is er een bepaald model vrijstaande kookplaat die voldoe taan jouw wensen en eisen. In het overzicht hierboven vind je een aantal beste keuzes in veel gezochte categorieën. Ook vind je een uitgebreide koopgids waarmee je zelf jouw ideale model kunt vinden.

Hoe sluit je een vrijstaande inductie kookplaat aan?

Vrijstaande inductie kookplaten hebben net als de meeste inbouw modellen een stekker waarmee je de kookplaat aansluit. Waar inbouw inductie platen ook nog wel eens perilex stekker hebben, hebben vrijstaande modellen vrijwel altijd een gangbare 2 potige stekker.

Wat is de prijs van een vrijstaande inductie kookplaat?

Een geode vrijstaande inductie kookplaat met 1 kookzone is te koop vanaf ongeveer €50. Voor een een goed vrijstaand model met 2 kookzones betaal je minimaal €80. De prijzen lopen op tot €400 voor de meer professionele modellen.

1 gedachte over “Inductie kookplaat vrijstaand test 2024, beste koop voor 4 pits, 2 pits, goedkope en meer”

 1. Zeer goede en duidelijke uitleg van deze test, waar je op moet letten voor het aanschaffen van een inductie kookplaat.
  Wij gaan zeker kijken voor een twee pits kookplaat.

  Beantwoorden

Plaats een reactie