Een goede kaasfondueset kopen? Beste koop kaasfonduepan met onderstel 2024 test en koopgids

Laatste update: 22 maart 2023

Voor een gezellige kaasfondue met vrienden en familie wil je natuurlijk de beste kaasfondueset gebruiken. Omdat er zoveel verschillende modellen te koop zijn, hebben wij het makkelijk voor je gemaakt. Door onze uitgebreide test kun je gemakkelijk de meest geschikte Caquelon (een ander woord voor kaasfondue pan) voor jouw eisen en wensen vinden.

Het zal je verbazen hoeveel kwaliteitsverschil er is tussen kaasfonduesets. Vooral de eigenschappen van de kaasfonduepan zijn verschillend. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat de hitteverdeling van de pan gelijkmatig over de pan is. En als er prikkers bijgeleverd worden wil je natuurlijk dat je stokbroodje en groente niet van de prikker af glijden en in de gesmolten kaas achterblijven.

Als eerst zie je de beste kaasfonduepannen in de top 3 meest gezochte categorieën. Verder op deze pagina lees je waarom deze als beste koop uit de test komen. Ook vind je lager op de pagina een koopgids om zelf de beste kaasfonduepan voor jouw eisen en wensen te vinden.

Product Categorie Prijs
Beste kaasfonduesetBoska Fondueset BiancoBeste kaasfondueset
Bekijk bij Bol Bekijk bij Amazon
#Advertentie
Elektrische kaasfonduesetPrincess 173025 Fondue Pure BlackElektrische kaasfondueset
kaasfondueset voor inductieKela fondueset Lancy, GrijsInductie kaasfondueset

Aandachtspunten tijdens de kaasfondueset test

Voor het bepalen wat de beste koop is hebben we natuurlijk per categorie bekeken wat de eisen zijn. Maar er zijn ook bepaalde eigenschappen van kaasfonduesets die in elke categorie belangrijk zijn. In alle categorieën scoren de sets op de volgende aandachtspunten allemaal ruim voldoende.

 • Alle als best gekozen kaasfonduesets hebben goede kaasfonduepannen. Met name de goede hitteverdeling is belangrijk. Bij kaasfondue is dat belangrijk omdat je wilt dat de gehele inhoud dezelfde temperatuur heeft. Op die manier is de kaas overal even zacht en warm. Ook moet het opwarmen van de pan op het fornuis makkelijk gaan. Hierbij hebben we een voorkeur voor een pannetje met een steel in plaats van handvatten.
 • Bij veel kaasfonduesets worden vorkjes, of prikkers, geleverd. Deze zijn bedoeld het te fonduen eten in de gesmolten kaas te dopen. Het is dan belangrijk dat het eten goed op de vorkjes blijft geprikt; je wilt niet dat je tomaatje in de kaas achter blijft als je het vorkje eruit haalt. We hebben dus gelet op de kwaliteit van de vorkjes.
 • Ook de bijgeleverde hittebron, of dat nu een brander of elektra is, moet goed zijn. Als de kaasfondue dan op tafel staat, moet deze ook goed op temperatuur blijven. Ook het stellen van de temperatuur van de van vlam of elektrische fondueset moet makkelijk zijn.
 • Daarnaast is de algehele prijs kwaliteit verhouding van de aangeprezen pannen goed. We vinden dat je de kwaliteit moet krijgen waarvoor je betaald. Deze eis hanteren we bij al onze pannen, zelfs bij de beste poffertjespan test.
 • En wat bij al onze tests belangrijk is, zijn de meningen van mensen die de kaasfonduepannen hebben. Zij weten immers na een paar keer gebruiken precies wat de min- en pluspunten zijn van een bepaald model. We hebben dan ook heel goed gekeken naar de mening van deze mensen.

Beste kaasfondueset 2024

Dan nu de uitslag van onze test. Je leest per pan wat de eigenschappen en voordelen zijn waardoor we deze als beste koop hebben bevonden in de desbetreffende categorie.

1. Beste kaasfondueset - Boska Fondueset Bianco

Beste kaasfondueset
Bekijk bij Bol Bekijk bij Amazon
#Advertentie

Boska is een bekend merk voor fonduepannen en sets. Dit is niet voor niks, de kwaliteit die zie leveren is eigenlijk altijd goed. Ze hebben zich gespecialiseerd in het maken van producten die met kaas te maken hebben. Ook in onze lijst met beste kaasschaven scoort dit merk goed.

De Boska kaasfondueset Bianco is ook weer van goede kwaliteit. Door het keramische materiaal waar de kaasfonduepan van gemaakt is, wordt de kaas goed en gelijkmatig verhit. En door de steel aan de pan kun je deze nog gemakkelijk en veilig verplaatsen. Bijvoorbeeld vanaf je fornuis naar de tafel waar het onderstel staat.

Het onderstel heeft een erg fraaie uitstraling, althans dat vinden wij. De kwaliteit van het onderstel is in ieder geval wel van een erg degelijke kwaliteit. Het voelt allemaal erg stevig aan.

Daarnaast is de brander die erbij geleverd wordt en in het onderstel hoort makkelijk in gebruik. Je kunt deze gemakkelijk aansteken. En door de bovenste ring van de brander te draaien stel je de intensiteit van de vlam in.

De vorkjes bij deze goede kaasfondueset zijn ook van een hoogwaardige kwaliteit. De handvatten zijn van hout gemaakt en de tanden van de vork zijn goed.

Een nadeel van de kaasfonduepan is dat deze niet opgewarmd kan worden op een inductie fornuis. Je kan het pannetje alleen opwarmen op een gasfornuis. Als je deze pan toch wilt gebruiken zul je het kaas initieel moet smelten in een inductie pan op je kookplaat, en het dan overgieten.

Al met al vinden we dit de beste kaasfondueset die er op dit moment te koop is. De prijs/kwaliteitsverhouding is heel goed in orde. En alles klopt gewoon waardoor het fonduen altijd goed gaat.

 • Erg goede prijs/kwaliteits verhouding
 • 4 Luxe vorkjes meegeleverd
 • Van kwalitatief hoogwaardig keramiek gemaakt
 • Kaasfonduepan niet geschikt voor inductie

2. Elektrische kaasfondueset - Princess 173025 Fondue Pure Black

Een elektrische kaasfondueset is makkelijker af te stellen. Ook heb je niet het gevaar van open vuur in de huiskamer. Het is misschien iets minder “gezellig”, maar het werkt minstens net zo goed.

De beste elektrische kaasfondueset van dit moment is volgens onze experts en vele gebruikers de Princess 173025. Deze betaalbare set zier er leuk uit en is geschikt om met wel 6 mensen een volledige maaltijd mee te eten.

Door de regelbare thermostaat is deze fonduepan ook geschikt voor chocolade-, olie- en bouillonfondue. Een erg veelzijdige pan dus. Al de andere kaasfonduepannen in dit lijstje zijn daar niet voor geschikt. Al met al heb je dus een goede koop aan deze elektrische kaasfonduepan.

Princess heeft een handigheidje toegepast in het design. In het deksel zijn uitsparingen waar je je vorkje in kunt plaatsen als je wat eten in de kaas doopt. Op deze manier blijven de vorkjes makkelijk staan en kun je gemakkelijk je vorkje terugvinden. Ook de kleurtjes op de vorkjes helpen daarmee.

Door de ruime inhoud kun je wel met 8 mensen tegelijkertijd lekker snacken uit deze fonduepan. Er zijn dan ook 8 vorkjes meegeleverd.

Al met al vinden wij dit de beste elektrische kaasfonduepan die op dit moment te koop is.

 • Aantrekkelijk geprijsd
 • Temperatuur makkelijk in te stellen
 • Geschikt voor meerdere soorten fondue
 • Grote inhoud dus geschikt tot wel 8 personen
 • Moeilijk schoon te maken
 • Simpel ontwerp

3. Inductie kaasfondueset - Kela fondueset Lancy, Grijs

Naast het fraaie stoere en strakke design van deze kaasfondueset werkt deze heel prettig. De fonduepan is gemaakt van keramiek, hetgeen het goede eigenschappen meegeeft. Zo is de warmteverdeling goed en wordt de bodem ook niet te snel heet. Dit voorkomt weer dat er kaas aanbakt op de bodem.

Een handigheidje bij de vorkjes is dat deze genummerd zijn. Dit is zo iedereen aan tafel z’n eigen vorkje kan onderscheiden. Bij andere sets gebeurt dit met kleuren en soms helemaal niet. Dit is op een stijlvolle manier gedaan.

De brander is gemakkelijk aan te steken. En de vlam die eruit komt is voldoende om de kaasfonduepan goed op te warmen.

Alles meenemend vinden wij dat dit beste kaasfondueset is voor mensen met een inductie fornuis. De kaasfonduepan met de ongesmolten kaas kan zo op de inductie kookplaat. Als de kaas gesmolten is kan je de pan aan de stel op het onderstel zetten.

 • Makkelijk te gebruiken
 • Steel wordt niet zo heet
 • Goede genummerde vorkjes
 • Niet vaatwasserbestendig
 • Niet de goedkoopste

4. Gietijzeren kaasfondueset - Boska Kaasfondueset Party Pro – Gietijzeren Fonduepan

Gietijzer is een materiaal dat warmte goed verdeeld en vasthoudt. Dat is ook de reden dat gietijzer een goed materiaal is om een kaasfonduepan van te maken. Een bijkomend voordeel is dat gietijzer automatisch geschikt is voor het gebruik op een inductie kookplaat.

Als beste kaasfondueset met een gietijzeren kaasfonduepan hebben we weer een Boska product gekozen. De party pro is een stevige makkelijk te gebruiken kaasfondueset. Het is een simpel maar toch fraai vormgegeven kaasfondueset, geheel in het zwart. En geheel in het gietijzer. Dit heeft als voordeel dat de pan ook in de oven of op de barbecue kan.

De vorkjes hebben handvatten van kunststof. Dit werkt prima maar is natuurlijk niet het meest luxe. De tandjes zijn van een prima kwaliteit.

Het onderstel is ook geheel van gietijzer. Dit is ook dus ook zeer stevig en zo voelt het ook aan. Je kunt met deze kaasfondueset hartstikke veilig kaasfonduen. De set zal niet gemakkelijk omvallen.

De inhoud is wat klein: namelijk 900 milliliter. Dit is voldoende voor een 2 persoonsmaaltijd, of om uit te snacken met z’n vieren.

 • Geheel van gietijzer dus robuuste kwaliteit
 • Geschikt voor op oven en/of barbecue
 • Kleine inhoud van 900 ml

Koopgids voor vinden van een goede kaasfondueset

Ook wanneer jouw ideale kaasfonduepan niet te vinden is in ons bovenstaande lijstje met de beste modellen, helpen we je. Hieronder beschrijven we de aandachtspunten die er zijn om zelf een kaasfonduepan te vinden die voldoet aan jouw eisen en wensen.

De inhoud van een kaasfonduepan

Afhankelijk van met hoeveel mensen je tegelijkertijd wilt kaasfonduen dien je de juiste hoeveelheid kaas te smelten. Er is een stelregel: voor 1 persoon heb je ongeveer 200 gram kaasfondue nodig. Daar komt nog een deel wijn bij.

Omgerekend heb je ongeveer 0,3 liter nodig per persoon. Wanneer je met 4 personen heb je dus een kaasfonduepan van 1,2 liter nodig. Met acht personen zal je een pan van 2,4 liter nodig hebben, maar daarvoor adviseren we je 2 losse fonduepannen te kopen. Dat is praktischer aan tafel dan met z’n 8-en in één pan te dopen :).

Op welke warmtebron ga je kaas smelten

Dit is voornamelijk belangrijk wanneer je een inductie kookplaat hebt. Een fonduepan die van solide aardewerk is gemaakt zal niet werken op een inductie kookplaat. Er zijn wel aardewerk modellen met een magnetische bodem erin waardoor deze ook werken op een inductie kookplaat.

Als je kookt op inductie is het belangrijk om vooraf te checken of de kaasfonduepan die je op het oog hebt daar geschikt voor is. Ook als je in de toekomst wilt overstappen op een inductie fornuis kunnen we je aanraden zo een fonduepan te kopen. Ze werken immers ook op gas.

Onderstel van de kaasfondueset. vlam of elektra

We raden aan om een fondueset te kopen waar een goed onderstel bij geleverd is. Zo weet je zeker dat de capaciteit van de fonduebrander voldoende is voor het verhitten van de kaasfonduepan die je koopt.

Het onderstel is dus het deel waar de kaasfonduepan op staat op tafel en waar de fonduebrander in staat die de fonduepan warm houdt. Soms is de fonduebrander een waxinelichtje, maar meestal is het een vlam die op lampolie of gel brandt. Als de vlam niet voldoende sterk is, bestaat de kans dat de kaas gaat stollen en dat je dit dus weer moet opwarmen op het fornuis.

Ook heb je nog elektrische fonduepannen. Hier zit een elektrisch element in die de pan warm maakt en houdt. Dit is meestal makkelijker te stellen en houdt de kaas goed zacht. Zoals gezegd kan het bij kaarsen of vlammen zo zijn dat de kaast stolt en dat je de pan even op het fornuis moet zetten.

Kwaliteit van de vorkjes bij de kaasfondueset

Veel kaasfondueset worden inclusief de vorkjes die je gebruikt om het eten mee in de kaas te dopen geleverd. Sommige vorkjes zijn echter van zulke slechte kwaliteit dat er regelmatig eten in de gesmolten kaas achter blijft.

Een goede kaasfondueset heeft daarom ook goede vorkjes. Een goede fonduevork heeft 2 of meer tanden. Daarnaast is het prettig wanneer er een kleine knik in zit. op die manier trek je niet het eten rechtstandig uit de kaas. Dit verkleint de kans dat het achter blijft in de kaas.

Materiaal van de kaasfonduepan

Er zijn verschillende materialen die gebruikt worden voor het maken van een kaasfonduepan. De volgende materialen zijn geschikt voor de bijgevoegde redenen:

 • Aardewerk of keramiek: het voordeel van aardewerk of andere soorten keramiek is dat de hitte niet heel goed geleidt. Dit klinkt tegenstrijding: maar het voordeel hiervan is dat de kaas in de kaasfonduepan niet snel aanbrandt. Daarnaast zal het ook niet snel stollen als de fonduebrander per ongeluk uit gaat. Aardewerk houdt de warmte lang vast.
 • Gietijzer: Heeft als voordeel dat de hitte ook lang wordt vastgehouden. En dat terwijl de geleiding beter is dan die bij aardewerk of keramiek. Nog een voordeel is dat de pan gelijkmatig wordt. Dit zorgt ervoor dat de kaas overal even warm en zacht is.
 • Andere metalen: zeker met een brander is dit een erg goede optie. Metalen geleiden warmte erg goed, dus door het aanpassen van de brander kun je snel en gemakkelijk de temperatuur van de kaasfonduepan stellen.

Check recensies van anderen

Andere bezitters van de kaasfondue set weten al heel goed hoe die bevalt. Het is daarom raadzaam om deze echt even te lezen. Je checkt dan of de positieve ervaringen met de producten belangrijk voor je zijn en of je met de negatieve kanten kunt leven.

Caquelon ander woord voor kaasfondupan

Caquelons zijn eigenlijk de originele kaasfonduepannen die gemaakt zijn van aardewerk. Deze modellen met een steel eraan worden caquelon genoemd. Letterlijk vertaald betekent caquelon dan ook “pan van aardewerk”.

Tegenwoordig woorden ook metalen modellen wel caquelon genoemd. Ook al klopt de letterlijke vertaling niet meer, de toepassing is hetzelfde. Caquelon is simpelweg een synoniem geworden voor kaasfonduepan.

Conclusie kaasfondueset kopen

Het vinden van een goede kaasfonduepan die voldoet aan jouw eisen en wensen is dus niet zo eenvoudig. Maar als je één van de bovenstaande beste geteste modellen kiest weet je zeker dat je een kwalitatieve goede keuze maakt.

Als de kaasfonduepan van jou eisen en wensen er niet tussen staat is dat ook geen probleem. Als je de koopgids volgt kom je vanzelf uit bij de voor jouw beste kaasfonduepan.

Veelgestelde vragen over kaasfonduesets

Hoe noem je een kaasfonduepan?

De originele naam voor een kaasfonduepan is caquelon. Dit is een aardewerk of porseleinen pan in een schotelvorm met steel. Door de caquelon boven een kaars te zetten blijft de kaas die erin zit gesmolten.

Welke materiaal is het best voor een kaasfonduepan?

Aardewerk heeft de voorkeur omdat dit materiaal snel kan veranderen van warmte. Dit helpt voorkomen dat de kaas aanbrand op de bodem van de fonduepan.

Kan kaasfondue in een gewone pan?

Dat is in principe mogelijk, bijvoorbeeld een kleine braadpan. Zorg wel voor een goed onderstel en krachtige fonduebrander om de pan heet te houden.

Wat kun je in de kaasfondue dopen?

De mogelijkheden zijn eigenlijk eindeloos. Maar veel gebruikte etenswaren voor in de kaasfonduepan zijn, groenten, brood, soepstengels, gekookte pasta, chips, komkommer, gekookte stukken aardappel en nog veel meer.

Plaats een reactie