Kindveilige keuken, praktische tips om de keuken veiliger te maken voor kinderen

Laatste update: 11 september 2023

Een keuken kan voor kinderen een bijzonder gevaarlijke ruimte zijn! Denk aan de giftige stoffen die je hier bewaart, het warme kooktoestel, de glazen en borden die kapot kunnen vallen, enzovoorts! Reden genoeg om je keuken op een zo kindvriendelijk mogelijke manier in te richten en te gebruiken. Je wilt immers geen onnodige risico’s nemen.

In dit artikel geven we je een aantal praktische en uitvoerbare tips om je keuken veilig te maken voor kinderen, met een minimale kans op ongelukken!

Op deze pagina vind je tips over de volgende onderwerpen:

veilige keuken voor kinderen

Kindvriendelijk inrichten van de keuken

Het kindvriendelijk inrichten van de keuken begint bij het maken van een wensenlijstje. Hoeveel kastruimte denk je nodig te hebben? Welke keukenapparaten wil je kunnen gebruiken? Door dergelijke wensen op een rijtje te zetten kun je weloverwogen keuzes maken bij de kindvriendelijke inrichting van de keuken.

Hierbij kan het handig zijn om een tekening te maken van hoe de perfecte keuken ervoor jou uit zou moeten zien. Onderstaand vertellen we je meer over het kindvriendelijk inrichten van keuken.

Hoge kastjes combineren met lage kasten

Bij het ontwerpen van keukens is het raadzaam om voor voldoende kastruimte te zorgen. In deze kasten heb je onder meer de ruimte om giftige en gevaarlijke stoffen op te bergen! Ook voorkom je op deze wijze, dat er veel op je aanrecht blijft staan. Iets wat je keuken al snel vol en rommelig kan maken.

Let bij het uitzoeken van kasten goed op de manier, waarop ze geopend moeten worden. In het geval van keukenladen loop je bijvoorbeeld het risico, dat kinderen hun vinger tussen de la en de keuken krijgen. Daarbij kunnen kinderen de laden als een opstapje gebruiken om bij het aanrecht te komen. Iets wat voor gevaarlijke situaties kan zorgen! Door de laden van een sluithaakje te voorzien ga je dit tegen.

Vaak kiest men voor een combinatie van hoge en lage kastjes. De lage kastjes zijn ideaal voor het opbergen van je voorraad en de pannen. In de hoge kastjes kun je de gevaarlijke stoffen en het servies bewaren! Zo ontwerp je een heel kindvriendelijke keuken, de kinderen kunnen namelijk niet bij de hoge kasten. Een andere optie is om gevaarlijke stoffen beneden neer te zetten, maar dan met een kinderslot.

Geschikte plek voor de oven

Wanneer je geschikte plekken voor de kastjes in je kindvriendelijke keuken gevonden hebt, kun je nadenken over een plek voor de oven. Wanneer je voor een keuken met een losse oven kiest zoals een combimagnetron, is het raadzaam om de oven op een hoge plank tegen de keukenwand te plaatsen. Zo zullen je kinderen hier in geen geval bij kunnen komen!

In het geval van een inbouwkeuken zit de oven vaak lager. In dit geval is het raadzaam om de oven van een ovenruitbeschermer te voorzien. Hoewel ook de ovenruitbeschermer warm zal worden, is dit minder heet dan het glas van de oven. Zo bied je meer bescherming aan je kinderen en zullen ze bij eventuele aanraking minimaal verbranden.

Ook is het verstandig om de deur van de oven van een ovenslot te voorzien. Je kunt deze ovensloten voor tien tot twintig euro oer twee stuks online bestellen. Zo voorkom je dat kinderen de oven openen en bijvoorbeeld als opstapje gebruiken om bij het aanrecht te komen. Een ovenslot kan ook op een magnetron gebruikt worden!

Kooktoestel met kinderslot gebruiken

kinderslot op fornuis
kinderslot op fornuis knoppen

Niet alleen voor ovens en magnetrons worden kindersloten aangeboden. Ook een kooktoestel zoals een gasfornuis kan van een kinderslot worden voorzien. Bij een gasfornuis is het belangrijk om het gastoestel van een thermokoppel te voorzien. Dankzij het thermokoppel stopt de gastoevoer, op het moment dat de vlam dooft. Als je kinderen aan de knoppen draaien, zal dit niet voor een oneindige toevoer van gas zorgen.

Bij elektrische kookplaten worden er speciale kindersloten aangeboden. Ook zijn er elektrische kookplanten te koop, waarbij de bedieningselementen tijdelijk verwijderd kunnen worden. Je zet de knoppen weer terug, op het moment dat je gaat koken.

Let op het gevaar van keukenapparaten

Het fornuis en de oven zijn niet de enige gevaarlijke keukenapparaten voor kinderen. In een kindvriendelijke keuken is bijvoorbeeld ook geen plek voor een warme frituur of een fluitketel. In plaats van een fluitketel kun je voor een kunststoffen waterkoker kiezen. Deze waterkokers worden veel minder warm, wat de kans op ongelukken verkleint.

Bij het gebruik van keukenapparaten is het verstandig om deze zover mogelijk tegen de keukenwand aan te zetten. Zo voorkom je dat een kind het keukenapparaat van het aanrecht trekt en zichzelf hierbij bezeert. Ook een (staaf)mixer en een keukenmachine kunnen gevaarlijk zijn voor kinderen in de keuken.

Pas op bij het openen van de vaatwasser

Wellicht verwacht je niet direct dat een vaatwasser voor gevaarlijke situaties kan zorgen. De vaatwasser zit vaak bijzonder stevig dicht, waardoor deze niet door kinderen open te trekken is. Let echter goed op, wanneer je deze kort na het afronden van het programma opent. Er zal nu veel hete stoom vrijkomen, wat voor brandwonden op de kinderhuid kan zorgen. Let er dus goed op waar je kind is, als je de vaatwasser opent!

Ook kan het verstandig zijn om de vaatwasser na het afronden van het programma nog enige tijd dicht te laten. De hete glazen mokken en kopjes koelen nu af, wat gevaarlijke situaties voorkomt.

Werk snoeren in de keuken netjes weg

Zowel kinderen als huisdieren, zullen al snel verleid worden om aan snoeren in de keuken te trekken. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren, als het om snoeren van keukenapparaten gaat. Denk aan het snoer van een waterkoker, waarin zojuist water gekookt is. Als je kind aan het snoer trekt en het hete water over zich heen krijgt, kan dit voor ernstige verwondingen zorgen.

Door snoeren netjes weg te werken, raken de kinderen niet in de verleiding om hieraan te trekken. Bij apparaten als koelkasten en ovens is dit gemakkelijk. Bij apparaten waarvan het wegwerken van snoeren lastiger is, zoals een waterkoker of een koffiezetapparaat, kun je deze zo dicht mogelijk tegen de muur van de keuken zetten.

Een ovenslot op ovendeur

Een open geklapte ovendeur kan als opstapje dienen voor kinderen. Hiermee kunnen ze op het aanrecht klimmen en bevinden ze zich dus op een gevaarlijke hoogte. Bovendien kunnen ze zo bij de heetwaterkraan (of quooker) waarmee ze zichzelf aan kunnen verbranden. Ook is het mogelijk om het gasfornuis open te draaien wanneer de ovendeur als opstap gebruikt wordt.

Tijdens het koken

Het grootste gevaar is er wanneer je bezig bent met koken. Je bent dan druk bezig met het koken en zodoende kunnen er situaties ontstaan waardoor er potentiële gevaren voor kinderen zich voordoen. Lees hoe je dit voorkomt.

Stelen van pannen naar achter

steel naar achter

Wanneer er pannen en potten op het vuur staan bestaat er een risico dat kinderen eraan trekken en zodoende de hete inhoud van de pan over zich heen krijgen. Dit gevaar verdwijnt voor een groot deel wanneer je de stelen van de pannen naar achter wijzen. Op deze manier kunnen de kinderen er niet of in ieder gevel veel moeilijker bij.

Zet benodigde apparaten aan achterkant van keukenblad

Veel keukenapparatuur vormt een gevaar voor kinderen. En de ervaring leert dat veel kinderen keukenapparatuur maar wat interessant vinden, zeker als ze het apparaat kunnen zien. Wanneer je bijvoorbeeld een broodrooster of waterkoker gebruikt voor het bereiden van een gerecht wil je niet dat je kind erbij kan en zodoende in aanraking kan komen met het hete apparaat.

Wanneer je de apparaten die je gebruikt aan de achterkant van het keukenblad zet kunnen je kinderen er ook niet bij komen. Bovendien heb jij meer ruimte om je werkzaamheden op te doen.

Ovenruitbeschermer op oven

Wanneer een oven aan staat kan de ruit van zo een oven erg warm worden. Als een kind met het gezicht of handen ertegen aankomt kan dit erg aan gaan plakken, erg gevaarlijk dus. Met een ovenruitbeschermer voorkom je het plakken van de huid aan de oven. Let op: de beschermer wordt wel alsnog warm en een kind kan zich er alsnog aan verbranden.

Wees je bewust van waar de messen liggen

messen veilig opbergen

Als je messen gebruikt om te koken is het verstandig om goed aandacht te besteden aan waar je de messen neerlegt en je messenset opbergt. Je wilt niet dat een kind terwijl jij druk bent met koken de messen pakt en er mee aan de haal gaat. Wees er daarom van bewust waar de messen zijn en kies ervoor om deze op een plek te leggen waar de kinderen er niet bij kunnen.

Bewaren van giftige en gevaarlijke stoffen

Niet alleen bij het indelen van de keuken is het belangrijk om op potentieel gevaarlijke situaties voor kinderen te letten. Let hier ook goed op bij de inrichting van een kindvriendelijke keuken! Onderstaand geven we een aantal tips om je keuken op een kindveilige wijze in te richten. Zo wordt de kans op ongelukken minimaal.

Giftige stoffen buiten de keuken bewaren

giftige-stoffen-keuken

Hoewel je in de keuken voornamelijk voedingsmiddelen zal bewaren, bergen veel gezinnen hier ook hun schoonmaakmiddelen op. Zo hebben ze deze altijd bij de hand, als de keuken aan het eind van de avond schoongemaakt moet worden. De schoonmaakmiddelen bevatten verschillende chemische middelen, die giftig kunnen zijn. Om ongelukken met kinderen te voorkomen, is het raadzaam om deze schoonmaakmiddelen elders op te bergen.

Mocht je elders geen ruimte hebben, dan kun je deze giftige schoonmaakmiddelen in een van de hogere kastjes opbergen. Zet ze in ieder geval nooit in het zicht van je kinderen en berg ze niet op in een keukenlade. De verpakking met afwasmiddel die je zo dicht mogelijk tegen de achterwand van de keuken te zetten. Afwasmiddel heeft vaak een vrolijke kleur, die kinderen kan verleiden om de verpakking van het aanrecht te pakken.

Afsluitbare verpakking voor gevaarlijke stoffen

Bij het gebruik van giftige of schadelijke stoffen in de keuken, is het belangrijk om deze in een afsluitbare verpakking op te bergen. En de grootste voorkeur heeft natuurlijk de afsluiting met kinderslot.

Zorg er daarbij voor dat er geen kringen van deze middelen op het aanrecht achterblijven na gebruik. Een kind kan per ongeluk aan het aanrecht likken en zo met de stoffen in aanraking komen. Iets wat erg gevaarlijk kan zijn!

Kasten en lades voorzien van kinderslot

kinderslot keukenkastje

Soms ontkom je er niet aan dat je voor kinderen gevaarlijke spullen in een kast of lade moet opbergen waar zij bij kunnen. Een oplossing voor dit gevaar is het gebruik van kindersloten op lades en kasten. Er zijn online verschillende soorten sloten voor keukenlades en keukenkasten te vinden. In principe voldoen al de sloten op deze kasten en lades prima om te voorkomen dat je kinderen bij de gevaarlijke spullen komen.

Pas op met giftige planten in de keuken

Niet alleen schoonmaakmiddelen kunnen schadelijk zijn voor je kinderen. Denk ook aan de potentiële gevaren van planten! Veel mensen hebben zonder dat ze het weten giftige planten in huis of in de tuin staan. Wanneer kinderen de bloemen of bladeren van deze planten eten, kunnen ze ernstig ziek worden.

Voorkom dit door bij de aanschaf van nieuwe planten altijd op te zoeken, of ze giftig kunnen zijn voor kinderen. Dit kan op internet, maar ook in een plantenboek! Plantenboeken zijn onder meer te leen bij een bibliotheek, als je deze niet in huis hebt.

Voorbeelden van giftige planten

Onderstaand vind je een handig lijstje van planten die giftig kunnen zijn voor mensen. Het zal je verbazen, hoeveel van deze planten in huis of in je tuin staan!

  • Hortensia’s
  • Gevlekte scheerling
  • Lelietje-van-dalen
  • Narcissen
  • Oleander
  • Ricinusboom
  • Rabarber
  • Taxus
  • Vingerhoedskruid
  • Wisteria

Van dit rijtje is rabarber waarschijnlijk de meest opvallende plant. Je kunt rabarber immers gewoon eten! Let wel, dit geldt alleen voor de stengels van de rabarberplant. In de bladeren van rabarber zit een hoge dosis oxaalzuur, wat bijzonder giftige kan zijn in grote hoeveelheden. Het middel kan onder meer voor nierproblemen bij mensen zorgen. Voor huisdieren kan oxaalzuur zelfs een dodelijke werking hebben!

Servies en glazen veilig bewaren

Binnen een kindvriendelijke keuken wordt niet alleen rekening gehouden met het veilig opbergen van giftige stoffen en planten. Zorg er ook voor, dat bijvoorbeeld je servies en glazen op een veilige hoogte staan. Zodanig, dat je kinderen hier niet bij in de buurt kunnen komen.

Als je kinderen een glas of bord van het aanrecht of uit een kast zouden trekken, zou dit voor gevaarlijke scherven kunnen zorgen. In het bijzonder wanneer je kind op blote voeten door het huis loopt! Daarbij kan een kop of mok gevuld zijn met hete thee of koffie.

Vitrine buiten de keuken gebruiken

Een van de mogelijkheden die je hebt om je servies of glazen op te bergen, is het gebruik van een vitrine. Niet alleen past een vitrine erg goed binnen keukens of woonkamers, ook zijn ze vaak afsluitbaar. Zo voorkom je dat je kind de deur van de vitrine kan openen, om hier vervolgens glazen of serviesonderdelen uit te halen.

Glazen in een hoge of afsluitbare kast

Naast het gebruik van een vitrine in een kindvriendelijke keuken, kan ook het gebruik van een hoge kast het overwegen waard zijn. Veel keuken zijn standaard van een rij kasten aan de onderzijde voorzien. Deze kasten zijn echter eenvoudig te openen door je kinderen, met alle risico’s van dien.

Laat een extra laag kasten aan de bovenzijde van de keuken plaatsen, waarmee je extra opbergruimte creëert. Ideaal voor je glazen, borden en de rest van je servies! Je kunt er zelfs voor kiezen, om deze kasten van een kinderslot te voorzien.

Let op het servies bij het afwassen

Wanneer je het servies met de hand afwast, is het belangrijk om het servies zo dicht mogelijk tegen de keukenwand te leggen. Zo voorkom je dat je kind het servies van het aanrecht kan trekken. Doordat het servies nog nat zal zijn, schuift dit daarbij extra makkelijk van het aanrecht af!

Ook kun je het gebruik van een droogrek overwegen. Een droogrek biedt de mogelijkheid om de borden rechtop neer te zetten. Dit maakt dat de borden zelf al drogen voordat je deze met een theedoek afdroogt en voorkomt dat je kinderen de borden van het aanrecht kunnen trekken. Een droogrek kun je in verschillende winkels voor slechts een paar euro aanschaffen.

EHBO in de keuken

Hoewel je hoopt dat ongelukken in de keuken niet zullen voorkomen, loop je altijd een risico. Zelfs wanneer je de keuken op een geheel kindvriendelijke wijze hebt ingedeeld en ingericht, volgens de tips uit dit artikel. Bij ongelukken is het belangrijk om je EHBO-spullen in de buurt te hebben, zodat je direct kunt handelen. Onderstaand vind je verschillende tips om snel te kunnen handelen bij ongelukken in de keuken.

Blusdeken in de keuken bewaren

blusdeken keuken

Een van de ongelukken die kunnen voorkomen, is een vlam in de pan. Zeker met kinderen in de buurt, is het belangrijk om het vuur snel te doven. Gooi in geen geval water over het vuur, aangezien dit het vuur verder zal vergroten. Je kunt de pan naar buiten verplaatsen, om het daar te doven. Ook kun je proberen de zuurstof weg te nemen, door een deksel op de pan te leggen. Dit zijn echter gevaarlijke oplossingen, als het vuur al hevig om zich heen grijpt.

Verstandiger is het daarom, om het vuur met een blusdeken te doven. Een blusdeken kun je zowel in fysieke winkels, als in een webwinkel bestellen. Hang het blusdeken aan de binnenzijde van een kastje, zodat deze niet opvalt. Met een blusdeken kun je niet alleen een vlam in de pan oplossen, maar ook een vlam doven als de kleding van je kind vlam heeft gevat.

Tip: dwing jezelf om zeker eens per jaar instructies door te nemen voor het gebruik van de blusdeken in de keuken. Zo weet je precies hoe je moet handelen, als je kind of een pan vlam heeft gevat.

Zorg voor een EHBO-koffer binnen handbereik

Met een blusdeken alleen is je keuken bepaald nog niet kindvriendelijk. De kans op andere wonden is namelijk veel groter! Denk aan een snijwond, een schram door een val, een buil op het hoofd van je kind, enzovoorts. Zorg er om deze reden voor dat je naast een blusdeken ook een EHBO-koffer in je keuken hebt liggen.

In deze koffer moeten in ieder geval pleisters, een klein schaartje, verband, jodium en een pincet zitten. Ook een paar vinyl handschoenen kunnen goed van pas komen! Het makkelijkste is het online bestellen van een verbandtrommel voor in de keuken. Zo weet je zeker dat je alle EHBO-spullen bij de hand hebt.

Tip: in het geval van builen en zwellingen kan een koelelement de uitkomst bieden. Je kunt deze koelelementen standaard in de vriezer leggen. Een dergelijk element komt ook van pas als je kind gevallen is en een buil op zijn of haar hoofd heeft.

Veilig koken met je kinderen

veilig koken met kinderen

Nu je keuken op een kindvriendelijke wijze is ingericht, kan het koken met je kinderen beginnen! Veel kinderen vinden het heerlijk om samen met mama of papa aan gerechten te werken. Door je kinderen dit al op jonge leeftijd te leren, zal het later makkelijker voor ze zijn om voor henzelf te koken. Ideaal voor tijdens de studententijd, of de eerste keer samenwonen in de toekomst.

Gebruik een opstapje voor je kind

Om het koken met kinderen op een veilige wijze te laten verlopen, is het verstandig om een opstapje aan te schaffen. Met een opstapje kunnen je kinderen eenvoudig bij het aanrecht, wat de kans op ongelukken verkleint. Zorg dat het opstapje stevig staat, om te voorkomen dat je kinderen omvallen!

Door voor een plastic opstapje voor kinderen te kiezen, kun je deze eenvoudig schoonmaken na gebruik. Bij houten opstapjes is dit doorgaans lastiger, omdat het vocht na verloop van tijd in het hout kan trekken.

Zorg voor overzicht in de keuken

Bij het koken met kinderen is het belangrijk om voor overzicht in de keuken te zorgen. Zo weet je precies waar je kinderen wel en niet aan mogen komen. Heb je bijvoorbeeld een scherp mes? Leg die niet in de hoek neer, waar je kinderen hun taken uitvoeren. Een kind zal niet weten hoe scherp het mes is en dit pakken voor het snijden van de ingrediënten.

Overzicht creëer je bijvoorbeeld door twee hoeken in de keuken in te richten. De ene hoek is voor je kind, de andere voor jezelf! Spreek met je kind af, dat hij of zij alleen in de kinderhoek werkt. Zo lopen jullie elkaar niet in de weg en voorkom je dat je kinderen bij de scherpe messen of gevaarlijke keukenapparatuur kunnen komen. Laat je kind nooit alleen in de keuken!

Tip: nadat je een stap van de bereiding van je gerecht hebt doorlopen, is het verstandig om je aanrecht eerst op te ruimen. Zo behoud je het overzicht en voorkom je dat dingen door elkaar verlopen. Het bereiden van gerechten duurt op deze manier wat langer, maar is veiliger voor je kind.

Kies een kindvriendelijk gerecht

Zeker wanneer je kind nog erg jong is, zal het koken van gerechten uitdagingen met zich meebrengen. Hoe zorg je voor dunne plakjes komkommer? Hoe snijd je een tomaat, zonder dat de inhoud hiervan over het hele aanrecht ligt? Hoe bereid je een stukje vlees? Enzovoorts. Begin om deze reden altijd met een simpel gerecht! Naarmate je kind ouder wordt en meer ervaring heeft, kun je overstappen naar lastiger te bereiden gerechten.

Het kan erg leuk zijn om een kinderkookboek aan te schaffen! Er zijn tal van dit soort kinderboeken te vinden. Hierin vind je bijvoorbeeld simpele gerechten voor bij de lunch of als hapje tussendoor. Deze hapjes vormen een mooie opstap naar de gerechten die daarna voor het diner bereid kunnen worden.

Stel keukenregels op

Ook niet onbelangrijk is het opstellen van keukenregels! Dit geldt niet alleen wanneer je samen met je kind wilt gaan koken. Spreek bijvoorbeeld af dat je kinderen tijdens het koken niet in de keuken spelen, dat zij niet zonder je toestemming aan de keukenkastjes komen, enzovoorts. Op deze manier kun je de kans op ongelukken met kinderen in de keuken aanzienlijk verkleinen.

Voorbeelden van keukenregels voor kinderen zijn onder meer:

  • Was voor het bereiden van gerechten altijd je handen
  • Gebruik nooit de scherpe messen uit het messenblok
  • Vraag hulp bij het verplaatsen van hete voorwerpen
  • Zorg dat je het opstapje eerst stevig neerzet voor je begint
  • Het spelen doe je in de woon- of slaapkamer

Zelf nog toevoegingen?

Als je zelf nog goed tips hebt voor een veiligere keuken voor de kinderen horen we dit natuurlijk graag. Hieronder kun je een reactie jouw tip doorgeven. Omdat we de lijst met grote regelmaat zullen updaten zijn jouw ideeën meer dan welkom. Goede ideeën zullen we vanzelfspreken toevoegen aan deze lijst met tips voor een veilige keuken voor kinderen.

1 gedachte over “Kindveilige keuken, praktische tips om de keuken veiliger te maken voor kinderen”

  1. Ik lees deze tip: Tip: in het geval van brandwonden kan een koelelement de uitkomst bieden.?

    Vreemde tip: Brandwonden koel je niet met ijs of koude producten! Maar met stromend water

    En bij een open keuken een rekje om de kookplaat ? ik zie dat nergens. Wordt dat niet meer aangeraden Ook niet als je nog met gas, dus vlammen kookt
    Pannen achteraan en stelen naar achter, maar soms heb je echt 3 of 4 pitten nodig
    Ik hoor graag van je. Groetjes van een bezorgde oma

    Beantwoorden

Plaats een reactie