Koekenpan inductie, beste uit de test in 2024 van Tefal, BK, keramisch en meer categorieën

Laatste update: 17 april 2023

Voor het koken op een inductie kookplaat gebruik je natuurlijk het liefst een goede inductie koekenpan. Het vinden van de juiste koekenpan kan door het enorme aanbod alleen best wel lastig zijn. Daarom hebben onze experts verschillende koekenpannen voor inductie uitvoerig getest en de beste koop inductie koekenpan voor verschillende categorieën gekozen.

Op deze pagina lichten wij toe welke koekenpannen voor inductie het beste zijn in hun categorie en waarom. Verder vind je onze uitgebreide koopgids terug met tips waar op te letten als je een goede koekenpan voor inductie wilt kopen. We beginnen met de 3 meeste gezochte categorieën en de beste koekenpannen in die specifieke categorieën. Daarbij leggen we uit waarom deze koekenpannen als beste zijn gekozen na onze tests en verder laten we nog meer verschillende categorieën zien.

Product Categorie Prijs
Beste inductie koekenpan algemeenDemeyere Proline Koekenpan – Ø32 cmBeste inductie koekenpan algemeen
Bekijk bij Bol Bekijk bij Amazon
#Advertentie
Tefal inductie koekenpanTefal Unlimited Koekenpan – Ø 30 cmTefal inductie koekenpan
Bekijk bij Bol
#Advertentie
BK inductie koekenpanBK Superior Tri-Ply Koekenpan – Ø 24 cm – RVS – InductieBK inductie koekenpan

Aandachtspunten inductie koekenpan test

Na veel verschillende koekenpannen veelvuldig te hebben getest, hebben onze experts een aantal koekenpannen voor inductie gekozen die het beste zijn. Tijdens onze tests hebben we gelet op aantal punten die bij alle inductie koekenpannen belangrijk zijn:

 • Duurzaamheid, een goede koekenpan is vrij prijzig. We vinden het dan ook belangrijk dat de koekenpan voor inductie voor langere tijd mee gaat.
 • Stevige kwalitatieve bodem. De bodem is van groot belang bij inductie koekenpannen. Wanneer deze krom trekt werkt de pan veel minder efficiënt.
 • Goede warmtegeleiding, dit is bij elke inductie van groot belang. De bodem moet de hitte doorgeven aan de rest van de pan.
 • Het materiaal dient van hoogwaardige kwaliteit te zijn.
 • Prijs/kwaliteit verhouding. We vinden dat je simpelweg de kwaliteit moet krijgen waar je voor betaalt.
 • De reviews en ervaringen van andere gebruikers wegen bij ons erg zwaar. Die weten na langere gebruik immers heel goed hoe de inductie koekenpan is na langere tijd gebruiken.

Hieronder zie je de beste koop in de 6 meeste gezochte categorieën met alle voor-en-nadelen en de toelichting waarom wij deze koekenpan voor inductie gekozen hebben in die categorie.

Beste koekenpan inductie 2024

1. Beste inductie koekenpan algemeen - Demeyere Proline Koekenpan – Ø32 cm

Beste inductie koekenpan algemeen
Bekijk bij Bol Bekijk bij Amazon
#Advertentie

De Demeyere Proline koekenpan is van zeer goede kwaliteit, is gemaakt van RVS, heeft een diameter van 32 cm, heeft een speciale 7-laagse 4,8 mm dikke bodem, heeft een goede warmtegeleiding en opwarming, heeft zeer goede bakeigenschappen en is dankzij zijn speciale bodem zeer geschikt voor inductie. Wij hebben de Demeyere Proline Koekenpan tot beste inductie koekenpan algemeen gekozen.

De Demeyere Proline Koekenpan is een roestvrijstalen koekenpan van uitstekende kwaliteit die door veel professionals maar ook veel kookliefhebbers gebruikt wordt. De pan heeft door het gebruikte materiaal waarmee het opgebouwd is en de hoeveelheid lagen zeer goede bakeigenschappen. De koekenpan heeft een speciale 7-laagse bodem die helemaal doorloopt tot aan de rand. De 7 lagen zijn bij elkaar 4,8 mm dik.

Doordat de 7 lagen helemaal doorlopen tot aan de rand heeft de pan overal precies dezelfde bakeigenschappen. Daardoor kan je de rand ook goed gebruiken om mee te bakken, zoals het dicht schroeien van een stukje vlees tegen de zijkant. Ook zorgen de 7 lagen voor een goede opwarming en warmtegeleiding, en dat de bodem goed kan magnetiseren met de inductiekookplaat.

De Demeyere Proline koekenpan heeft een diameter van 32 cm. Dit is iets groter dan de gemiddelde koekenpan, maar dat maakt dat deze koekenpan geschikt is voor grote gerechten of tournedos of aardappeltjes voor 5-6 personen. De Demeyere Proline koekenpan heeft een behoorlijk prijskaartje, maar daar krijg je een pan van uitstekende kwaliteit voor terug, die een leven lang zal mee gaan. De investering meer dan waard. De koekenpan wordt geleverd met 30 jaar garantie.

 • Zeer goede kwaliteit
 • Speciale 7-laagse bodem voor inductie
 • Goede warmtegeleiding en opwarming
 • Overal dezelfde bakeigenschappen
 • 30 Jaar garantie
 • Relatief duur

2. Tefal inductie koekenpan - Tefal Unlimited Koekenpan – Ø 30 cm

Tefal inductie koekenpan
Bekijk bij Bol
#Advertentie

De Tefal Unlimited Koekenpan is gemaakt van aluminium, heeft een diameter van 30 cm, heeft een anti-aanbaklaag Titanium unlimited, heeft een rode Thermo-Signal als warmte-indicator, is volledig PFOA vrij, heeft een cool-touch handgreep en kan tot 175 graden in de oven. Wij hebben de Tefal Unlimited Koekenpan Inductie tot beste Tefal inductie koekenpan gekozen.

De Tefal Expertise koekenpan is mooi zwarte koekenpan, die een sterke rvs-aluminium bodem heeft. De bodem is gemaakt van roestvrijstaal en aluminium. Het aluminium in de bodem zorgt ervoor de dat koekenpan van Tefal zeer geschikt is voor inductie. Door het aluminium kan de koekenpan magnetiseren met de inductiekookplaat. De meerdere lagen in de bodem zorgen ervoor dat de bodem niet krom trekt en ook na lange tijd gebruik dus nog goed contact blijft houden met de inductiekookplaat.

De koekenpan van Tefal heeft een cool-touch handgreep die niet warmt wordt tijdens het bakken en braden met de pan. Daardoor is pan fijn hanteerbaar en makkelijk in de omgang. Dat maakt de pan ook kindvriendelijk. De pan kan met handgreep in de oven, dat is natuurlijk een mooie aanvulling. Dankzij zijn goede prijs/kwaliteit verhouding en de duurzaamheid hebben wij de De Tefal Expertise koekenpan tot beste Tefal inductie koekenpan gekozen.

 • Goede sterke aluminium bodem voor inductie
 • Antiaanbaklaag bevat geen PFOA, geen lood en geen CADMIUM
 • Goede prijs/kwaliteit verhouding
 • Handwas heeft de voorkeur

3. BK inductie koekenpan - BK Superior Tri-Ply Koekenpan – Ø 24 cm – RVS – Inductie

De BK Superior Tri-ply Koekenpan een zeer mooie koekenpan gemaakt van sterk edelstaal en aluminium, heeft een diameter van 24 cm, is uitgerust met een sterke 3-lagen bodem ook wel Tri-Ply genoemd, heeft zeer goede opwarming warmtegeleiding en heeft als bescherming de EvershineTM technologie. Wij hebben de BK Superior Tri-ply Koekenpan tot beste BK inductie koekenpan gekozen

De BK Superior Tri-ply Koekenpan is op het eerste gezicht al een pareltje in de keuken. De mooie zilveren hoge glans is te danken aan het sterke edelstaal waar de pan uit vervaardigd is. De bodem van de pan bestaat uit 3 lagen. Deze bodem wordt ook wel een Tri-Ply bodem genoemd. Dit betekent dat er eerst een laag edelstaal is gebruikt, daarna aluminium en daarna weer edelstaal. Deze methode zorgt voor meerder voordelen tijdens het bakken en braden.

De bodem is door zijn opbouw erg sterk en zal niet krom trekken. Dit is zeer belangrijk voor het koken op inductie. Na intensief gebruik moet een koekenpan nog steeds een rechte bodem hebben om goed contact te kunnen blijven maken met de inductiekookplaat. Daarnaast zorgt de opbouw van de bodem voor een goede opwarming en warmtegeleiding. Dit maakt de koekenpan van BK perfect om in te grillen, bakken en braden.

Tot slot zorgt het aluminium in de bodem dat de koekenpan zeer geschikt is voor inductie. Aluminium zorgt er namelijk voor dat de koekenpan kan magnetiseren met inductie. Dit is essentieel om de koekenpan en de inductiekookplaat samen te laten werken en tot goede bakresultaten te komen. De koekenpan heeft EvershineTM technologie als bescherming tegen hitteverkleuring en dat de pan als nieuw eruit blijft zien. Edelstaal en aluminium zorgen voor een zeer lange levensduur van de pan en zeer goede bakeigenschappen. Om deze reden hebben wij de BK Superior Tri-ply Koekenpan tot beste BK inductie koekenpan gekozen.

 • Tri-Ply bodem zeer geschikt voor inductie
 • Gemaakt van hoogwaardig edelstaal en aluminium
 • Goede opwarming warmtegeleiding
 • EvershineTM technologie als bescherming tegen hitteverkleuring

  4. Koekenpan inductie 20cm - KitchenAid Stainless Steel Koekenpan – 20cm – Inductie

  De KitchenAid Stainless Steel Koekenpan is gemaakt van RVS en aluminium, heeft een diameter van 20 cm, heeft een snelle opwarming en warmteverdeling dankzij zijn aluminium kern, heeft een drie-laagse anti-aanbaklaag, heeft een gebogen rand voor druppelvrij afgieten en is ovenbestendig tot 220°C. Wij hebben de KitchenAid Stainless Steel Koekenpan tot beste Inductie koekenpan 20 cm gekozen.

  De KitchenAid Stainless Steel Koekenpan is een RVS-aluminium koekenpan van goede kwaliteit. De bodem van deze koekenpan is van hoogwaardige kwaliteit. De bodem is namelijk gemaakt van roestvrijstaal en aluminium. Deze materialen gecombineerd zorgen voor een dikke bodem die een goede opwarming, warmteverdeling en warmtegeleiding heeft. De pan is daardoor ook geschikt om in de oven te doen tot een temperatuur van 220 graden.

  De dikke bodem maakt dat deze koekenpan van KitchenAid zeer geschikt is voor inductie. De bodem trekt namelijk niet krom, ook niet na langdurig gebruik. Daarnaast magnetiseert de bodem goed door het aluminium wat gebruikt is in de opbouw van de bodem van de koekenpan. Inductie staat erom bekend dat het een snelle opwarming heeft door de magnetische werking. De KitchenAid Stainless Steel Koekenpan heeft snelle en gelijkmatige opwarming-eigenschappen die perfect samengaan met inductie.

  De KitchenAid Stainless Steel Koekenpan heeft een drie-laagse antiaanbaklaag waardoor je eten nooit aanbrandt. Tijdens het bakken en braden glijd het stukje vlees met gemak uit de pan, zonder veel olie of boter te moeten gebruiken. Tevens zorgt de antiaanbaklaag ervoor dat na het bakken de pan in een handomdraai weer schoon te maken is. De koekenpan heeft ook een gebogen rand waardoor je jus of saus druppelvrij kan afgieten. Dankzij de goede prijs/kwaliteit verhouding en goede bakeigenschappen hebben wij de de KitchenAid Stainless Steel Koekenpan tot beste Inductie koekenpan 20 cm gekozen.

  • Goede prijs/kwaliteit verhouding
  • Snelle opwarming en warmteverdeling dankzij aluminium kern
  • Zeer geschikt voor inductie door aluminium kern
  • 3-Laagse antiaanbaklaag
  • Geschikt voor in de oven tot 220 graden

   5. Keramische koekenpan inductie - GreenPan Cambridge Inductie Koekenpan – Ø20 cm – PFAS-vrij – Brons

   De GreenPan Cambridge Inductie Koekenpan is een sterke aluminium koekenpan met een energiebesparende bodem, heeft een diameter van 20 cm, heeft stevige ergonomische cool-touch handgrepen, heeft een keramische antiaanbaklaag die volledig PFAS vrij is, heeft een goede en snelle opwarming en warmteverdeling. Wij hebben de GreenPan Cambridge Koekenpan tot beste inductie keramische koekenpan gekozen.

   De GreenPan Cambridge Inductie Koekenpan is een volledig PFAS vrije koekenpan gemaakt van sterk aluminium met een Thermolon™ Infinity keramische anti-aanbaklaag. In de opbouw van de pan is gekozen voor natuurlijke grondstoffen zoals zand. Door deze opbouw komen er dus geen schadelijke stoffen vrij als je gaat koken. De koekenpan heeft een sterke bodem, die plat en geschikt voor inductie is. Zo kook je altijd veilig en gezond.

   De keramische laag is een gezonde antiaanbaklaag die volledig PFAS vrij is. Dit betekent dat er geen schadelijke stoffen gebruikt zijn. Daarnaast zorgt de gezonde natuurlijke antiaanbaklaag dat je met minder boter en olie hoeft te bakken en braden waardoor je gezonder je gerechten kunt klaar maken. De keramische antiaanbaklaag is versterkt met diamant en daardoor bestand tegen metalen spatels.

   De keramische koekenpan van GreenPan is uitgerust met stevige roestvrijstalen handgrepen met stay-cool cover om het bakken en braden met de pan gemakkelijker te maken. Ook is de pan ovenbestendig tegen een temperatuur van 180 graden. De GreenPan Cambridge Inductie Koekenpan heeft een goede prijs/kwaliteit verhouding, goede bakeigenschappen en is na gebruikt eenvoudig schoon te maken dankzij zijn gezonde keramische antiaanbaklaag. Hij wordt geleverd met 2 jaar garantie.

   • Volledig PFAS vrije keramische antiaanbaklaag
   • Goede prijs/kwaliteit verhouding
   • Stevige cool-touch handgrepen
   • Ovenbestendig tot 180 graden

    6. Goedkope inductie koekenpan - GreenChef Vintage Inductie Koekenpan – Ø 26 cm – keramisch

    De GreenChef Vintage Inductie Koekenpan is een mooie aluminium koekenpan met houten handvat, heeft een ThermolonTM keramische antiaanbaklaag, heeft een energiebesparende Magneto bodem, is volledig PFAS vrij, is zeer geschikt voor inductie dankzij zijn speciale bodem en heeft een stay-cool handgreep. Door zijn prijs/kwaliteit verhouding Wij hebben de GreenChef Vintage Inductie Koekenpan tot beste goedkope inductie koekenpan gekozen.

    De Vintage Inductie koekenpan van GreenChef is een volledig PFAS-vrije aluminium koekenpan uitgerust met een gezonde keramische coating. De bodem van de pan bestaat uit aluminium waardoor de pan zeer geschikt is voor inductie. De aluminium boden is een Magneto die energiebesparend is en een goede opwarming en warmtegeleiding heeft. De pan is ook geschikt voor alle andere soorten warmtebronnen. Over de bodem en de rest van de pan is een gezonde en natuurlijke keramische coating gelegd.

    De keramische coating is een gezonde ThermolonTM keramische antiaanbaklaag die versterkt is met diamant. Deze coating is volledig PFAS-vrij en bevat dus geen schadelijke stoffen. Bij het maken van deze coating is alleen maar gezonde en natuurlijke stoffen gebruikt zoals zand. Door de natuurlijke keramische antiaanbaklaag heeft de pan goede bakeigenschappen waardoor olie en boter minimaal benodigd zijn met bakken en braden.

    Deze koekenpan van GreenChef heeft een mooi vintage design waar aluminium en hout gecombineerd zijn tot een mooi geheel. De keramische koekenpan heeft voor zijn lage prijs goede bakeigenschappen en is van goede kwaliteit. Daardoor hebben wij de GreenChef Vintage Inductie Koekenpan tot beste beste goedkope inductie koekenpan gekozen. Hij wordt geleverd met 5 jaar garantie

    • Volledige PFAS-vrije keramische antiaanbaklaag
    • Goede prijs/kwaliteit verhouding
    • Energiebesparende Magneto bodem
    • Mooi vintage design

     7. Koperen koekenpan inductie - Koekenpan Ø26 cm deksel – DUCQ

     koperen koekenpan inductie
     Bekijk bij Bol
     #Advertentie

     Zoek je een koperen koekenpan van hoge kwaliteit? Dan is deze Koekenpan Ø26cm van DUCQ een goede keuze! Deze koekenpan is perfect voor het dichtschroeien van vlees, heeft een hol handvat wat minder snel warm wordt, is geschikt voor alle warmtebronnen inclusief oven, is opgebouwd uit 3 lagen materiaal en heeft een zeer goede warmteverdeling. Wat ons betreft is de Koekenpan Ø26cm met deksel van DUCQ de beste koperen koekenpan voor inductie.

     De koperen koekenpan van DUCQ kun je goed gebruiken voor bijvoorbeeld het bakken van vlees of vis. De koekenpan heeft geen anti-aanbaklaag, dat is namelijk beter voor het bakken van een mooi stuk vlees. Dankzij deze pan schroeien de producten namelijk sneller dicht, waardoor er geen belangrijke voedingsstoffen verloren gaan. Met de bijbehorende deksel kun je jouw gerechten ook nog eens laten sudderen.

     Naast het mooie design van deze DUCQ koekenpan, zijn wij ook uiterst te spreken over de kwaliteit van de pan. Dit komt door zijn opbouw van 3 lagen: koper aan de buitenkant, roestvrijstaal (RVS) aan de binnenkant en een aluminium tussenlaag. De pan heeft een wanddikte van 2,5 mm en een perfecte warmteverdeling. De koekenpan is geschikt voor in de vaatwasser, maar handafwas wordt aangeraden om de kwaliteit te behouden.

     • Hoge kwaliteit voor een lange levensduur
     • Geschikt voor alle warmtebronnen, met name inductie
     • Ideaal voor dichtschroeien
     • Heeft onderhoud nodig om kwaliteit te behouden
     • Niet geschikt voor BBQ

     Koopgids voor het vinden van de beste inductie koekenpan

     Bij het kopen van een koekenpan voor inductie is het zaak om te letten op een aantal aspecten voor een goede koop. Een inductie koekenpan magnetiseert voor de verhitting bijvoorbeeld, dit in plaats van een gewone koekenpan die door middel van open vuur opwarmt. Daarom is een goede bodem die magnetisch is erg belangrijk. Deze belangrijke aspecten hebben wij hieronder voor jou op een rijtje gezet. Heb je niet jouw koekenpan voor inductie hierboven gevonden om te kopen, dan kan je deze criteria hieronder gebruiken om alsnog jouw ideale koekenpan te vinden.

     Bodem van de inductie koekenpan

     De bodem van een koekenpan voor inductie is erg belangrijk. Want in tegenstelling tot een koekenpan die voor bakken en braden op gas wordt gebruikt, mag de bodem van een koekenpan voor inductie niet krom trekken. Als een bodem krom trekt, maakt hij niet meer goed verbinding met de inductie kookplaat waardoor hij niet meer goed zal magnetiseren. Daardoor zal de opwarming en warmtegeleiding achteruit gaan.

     De voorkeur gaat uit naar pannen met een dikke bodem die uit meerdere lagen bestaat. Dit wordt ook wel een sandwich bodem of Tri-PLy bodem genoemd. De pannen met zo een bodem hebben een goede warmtegeleiding en opwarming en gaan vaak ook langer mee. Ze trekken ook veel minder snel krom.

     Er zijn merken zoals Demeyere waar hun koekenpannen uit 7 lagen bestaan die helemaal tot aan de rand doorlopen. Deze pannen hebben uitstekende bak eigenschappen door de vele lagen en zijn erg duurzaam. Ook heeft de pan over heel de pan gezien dezelfde bak eigenschappen omdat de 7 lagen helemaal tot aan de rand doorlopen.

     Materiaal van koekenpan inductie

     Het materiaal waaruit een koekenpan is gemaakt verschilt en is persoonsafhankelijk. Sommige mensen bakken graag met gietijzeren koekenpannen, andere weer met keramische koekenpannen en dan heb je ook nog mensen die graag met roestvrijstalen koekenpannen bakken. Alle materialen hebben hun voor en nadelen.

     Gietijzeren koekenpannen gaan erg lang mee, behouden goed hun warmte, hebben geen chemische toevoegingen en hebben geen antiaanbaklaag van bijvoorbeeld tefal die giftige stoffen kunnen afgeven. Het gebruiken van deze pannen vraagt enige kennis. Zoals weten hoe je moet inbranden, niet met sop schoon maken en gietijzer is broos en kan dus breken als het valt.

     Keramische pannen kunnen goed tegen hitte (tot wel 400 graden), hebben een goede hitteverdeling vanwege hun meerder lagen opbouw, hebben een natuurlijke antiaanbaklaag, hebben geen chemische toevoegingen en zijn gemakkelijk schoon te maken. Deze pannen zijn wat zwaarder dan andere pannen, kunnen na verloop van tijd scheuren en blijven erg lang warm waardoor je met schoonmaken even moet wachten tot ze afgekoeld zijn.

     Roestvrijstalen pannen en normaal stalen koekenpannen zijn onverslijtbaar, hebben goede warmtegeleiding en verdeling door hun opbouw van vele lagen, kunnen goed tegen hoge temperaturen, hebben vaak geen antiaanbaklaag en dus geen chemische stoffen, zijn gemakkelijk schoon te maken en roesten niet. Daarin tegen zijn ze vaak duurder dan andere koekenpannen, vereisen meer olie of boter om aanbranden te voorkomen met bakken en ze zijn vaak zwaarder dan een gewone koekenpan.

     De veel gebruikte pannen met een Tefal of andere antiaanbaklaag zijn gemakkelijk te gebruiken omdat etenswaren niet zullen vastbakken aan de bodem van de inductie koekenpan. Dit soort pannen hebben wel als nadeel dat er chemische stoffen in de antiaanbaklaag verwerkt zijn en dat de maximale temperatuur lager is dan bij de andere materialen.

     Welke materiaal je ook kiest voor je koekenpan, het is belangrijk dat de pan een materiaal erin heeft wat magnetisch is. Dit is vaak aluminium in de meeste pannen. Een rvs pan is bijvoorbeeld uit meerdere lagen staal met aluminium opgebouwd. Het magnetische materiaal is belangrijk omdat een inductie kookplaat magnetiseert om de pan op te warmen. Zou de pan dit niet hebben, dan werkt de inductie kookplaat niet.

     De diameter van de inductie koekenpan

     Bij het kopen van de juiste koekenpan is het ook belangrijk om naar de diameter van de pan uiteraard te kijken. Niet alleen omdat dit afhankelijk is van de het aantal mensen in het huishouden, maar ook omdat dit van invloed kan zijn tijdens het bakken op inductie.

     Sommige inductiekookplaten hebben namelijk een aanpassend warmtevlak, ook wel hitte-zone genoemd, die de diameter van de pan registreert en alleen dat gedeelte opwarmt, maar er zijn ook inductiekookplaten met een standaard afmeting hittezone. Dan is een koekenpan met een passend formaat wel zo handig.

     De meest voorkomende maten zijn 20 cm, 28 cm en 32 cm voor inductie koekenpannen. Verder zijn er ook nog extra kleine maten zoals 14 en 16 cm te krijgen en natuurlijk extra grote.

     Het budget voor de koekenpan

     Zoals eerder aangegeven zit er nogal verschil in prijzen door de materialen die gebruikt worden met het maken van koekenpannen. Daarom hebben we hierboven ook de categorie “goedkope koekenpan voor inductie” gemaakt. Het kan zijn dat deze koekenpan toch niet aan jouw wensen voldoet.

     Bij het kopen van een geschikte koekenpan voor bij jou thuis is het ook belangrijk te kijken naar de prijs/kwaliteit verhouding en of een pan binnen jouw budget past of niet. Het merk en het materiaal waarvan de koekenpan gemaakt is, speelt hierbij een rol.

     Type handgreep op de koekenpan voor inductie

     Het soort handgreep en het materiaal waarvan een handgreep gemaakt is bepalend voor op welke manier je de pan kunt gebruiken. Bijvoorbeeld een kunststof handgreep is niet geschikt om in de oven te doen. Een stalen handgreep daarin tegen weer wel. Een cool-touch handgreep wordt niet warm tijdens het bakken.

     In het algemeen hebben alle koekenpannen een steel als handgreep, maar sommige hebben ook oor-handvatten waardoor ze minder ruimte op de kookplaat innemen. De lengte van de steel kan net ervoor zorgen dat de pan bij jou thuis niet in de oven past, dus soms is het handig om voor het kopen van een koekenpan te kijken of de pan het formaat steel heeft dat je hem kunt gebruiken op alle manieren die je wilt.

     Kan de inductie koekenpan in de oven?

     Een pan op meerdere manieren gebruiken zoals in de oven doen naast het bakken vinden veel koks fijn. Je kan daardoor meer gerechten maken en veelzijdiger koken. Denk hierbij aan een stuk biefstuk of moot zalm even kort schroeien in de pan om hem daarna in de oven perfect te laten garen. Maar niet alle pannen kunnen in de oven. Dit kan te maken met het handvat wat er niet tegen bestand is, of het materiaal van de pan kan maar tot 180 graden Celsius waardoor het niet goed ovenbestendig is. Bij het kopen van een goede koekenpan voor inductie is het ook belangrijk om hier op te letten.

     Koekenpan inductie keurmerk of niet

     Het inductie keurmerk geeft aan of een pan geschikt is voor inductie. Betekent dat dan een pan zonder dat keurmerk niet op inductie kan? Nee zeker niet. Tegenwoordig zijn bijna alle pannen geschikt voor inductie. En op internet of op de verpakking staat altijd aangegeven op welke warmtebronnen een koekenpan gebruikt kan worden. Hier zijn de pannen namelijk op voorhand op getest.

     Wat wel bepalend kan zijn is wat voor soort bodem of materiaal de pan heeft, zoals hierboven staat aangegeven. Het feit dat een pan op inductie gebruikt kan worden, betekent niet dat het dan ook een geschikte pan is voor inductie. Het inductie keurmerk vindt je vaker terug op koekenpannen die echt bedoeld zijn om alleen op inductie te koken, maar ook geschikt zijn voor andere warmtebronnen. Het geeft je wat meer informatie, maar staar je hier niet blind op bij het kopen van een koekenpan.

     Goedkope merken inductie koekenpannen

     Los van de duurdere merken die simpelweg de beste koekenpannen maken zoals BK, Tefal, WMF en DeBuyer zijn er ook goedkopere inductie koekenpannen verkrijgbaar. De volgende goedkopere koekenpannenmerken hebben een oké prijs/kwaliteitsverhouding, maar de duurzaamheid zal wat minder zijn dan de inductie koekenpannen die je hierboven ziet:

     • Hema
     • Ikea
     • Blokker

     Als je van plan bent regelmatig gebruik te maken van de inductie koekenpannen raden we je aan een duurder merk te kopen. Deze gaan simpelweg veel langer mee en het is ook prettiger bakken ermee.

     Conclusie koekenpan voor inductie kopen

     Bij het kopen van de beste koekenpan voor inductie is het dus zaak om op een aantal dingen te letten. Je wilt een koekenpan hebben met een goede, stevige, maar vooral platte bodem die niet krom trekt zodat hij altijd goed contact houdt met de inductiekookplaat en goed kan magnetiseren.

     Of de pan de oven in kan of dat de pan van een bepaald materiaal gemaakt is, is persoonsafhankelijk. Mocht je niet jou koekenpan hierboven hebben gevonden dan kan je met hulp van de koopgids op zoek gaan naar de ideale koekenpan voor bij jou in de keuken.

     Veelgestelde vragen over koekenpannen voor inductie

     Waarom trekken pannen krom op inductie?

     De hitte van het metaal waar de pan van gemaakt is zorgt voor vervorming. Zeker bij goedkopere soorten metaal (en dus goedkopere pannen) loop je dit risico. Om dit voorkomen raden we aan een pan nooit lang te verhitten zonder ingrediënten erin. Een kromme pan is op inductie niet meer goed te gebruiken.

     Wat voor koekenpannen zijn geschikt voor inductie?

     Voor het gebruik op een inductie kookplaat is het belangrijk dat het materiaal waar de pan van gemaakt is ferromagnetische eigenschappen bevat. Tegenwoordig staat dat netjes aangegeven op de pan, of de verpakking ervan. Maar gietijzer, de meeste soorten RVS (roestvrijstaal), staal, en geëmailleerd staal zijn materialen die over het algemeen geschikt zijn voor koekenpannen die op inductie werken.

     2 gedachten over “Koekenpan inductie, beste uit de test in 2024 van Tefal, BK, keramisch en meer categorieën”

     1. Hallo
      Wij koken sinds kort op inductie
      we hebben een nieuwe koekenpan gekocht maar als ik een ei ga bakken dan glijd het ei naar de buitenkant en dat is vervelend
      de pan eens goed bekeken en is niet vlak van de onderkant nl er zit 3 mm verschil in de pan loopt van de buiten kant op naar het midden
      maar ook de volgende pan ander merk had hetzelfde probleem
      mijn vraag is, hebben alle pannen dat
      m.v.g. Piet

      Beantwoorden

     Plaats een reactie