Koekenpan zonder teflon kopen, best geteste koekenpan zonder antiaanbaklaag in 2021 en voor- & nadelen

Laatste update: 26 juli 2021 Pannen

Een koekenpan zonder teflon is niet alleen veel gezonder om mee te koken, maar ook duurzamer en milieuvriendelijker. Bij het koken en bakken met een pan zonder antiaanbaklaag heb je geen last van stoffen die kunnen vrij komen zoals PFOA. Daarnaast zijn pannen zonder teflon zoals RVS koekenpannen slijtvast en krasbestendig, ze zijn gemakkelijk schoon te maken en gaan decennia lang mee.

Op deze pagina leggen we uit je welke pannen zonder teflon het meest geschikt zijn en waar op te letten bij het aanschaffen van een goede koekenpan zonder teflon. Wij hebben een koopgids met daarin de voor- & nadelen en we hebben de beste koekenpan zonder teflon geselecteerd in de drie meeste gezochte categorieën. Onze experts hebben verschillende modellen getest om de zoektocht voor jou zo makkelijk mogelijk te maken. Hieronder starten we met onze top drie keuzes.

Beste koekenpan zonder teflon uitslag test 2021

Bij het testen van de koekenpannen zonder teflon hebben we op verschillende aspecten gelet. Van welke materiaal is de pan gemaakt zoals bijvoorbeeld een RVS koekenpan, een keramische koekenpan of een gietijzeren pan. Wat voor bodem heeft de pan, heeft het een tri-ply bodem of een 5-ply of zelfs een 7-ply bodem. Dit is erg bepalend voor de bakeigenschappen van een pan. Is de pan zonder teflon geschikt voor alle soorten warmtebronnen zoals inductie, gas etc. Heeft de pan een goede prijs/kwaliteit verhouding? Tot slot kijken we ook naar de reviews van de gebruikers, die gebruiken het product immers het langst en weten hoe de prestaties van een pan na verloop van tijd is.

Tijdens het testen hebben onze experts op de bovenstaande criteria gelet om de zoektocht naar een goede koekenpan zonder teflon zo makkelijk mogelijk te maken. Hieronder vind je beste koop in de drie meeste gezochte categorieën met alle voor- en nadelen en de toelichting waarom wij deze pan in de categorie hebben gekozen.

1. Demeyere Multiline Koekenpan – Ø 28 cm - Beste koekenpan zonder teflon algemeen

Beste koekenpan zonder teflon algemeen Demeyere Multiline Koekenpan – Ø 28 cm
 • Hoogwaardige RVS -kwaliteit en duurzaamheid
 • Speciale 3mm 7-ply materiaal bodem
 • Zeer goede bakeigenschappen, warmtegeleiding en opwarming
 • Wordt geleverd met 30 jaar garantie

  De Demeyere Multiline Koekenpan is een hoogwaardige RVS koekenpan met een diameter van 28 cm, heeft een speciale 3mm 7-ply materiaal opbouw, heeft een zeer goede warmtegeleiding en opwarming, is geschikt voor alle soorten warmtebronnen, is volledig PFOA vrij en wordt geleverd met 30 jaar garantie. Wij hebben de Demeyere Proline Koekenpan tot beste koekenpan zonder teflon gekozen.

  De Demeyere Multiline Koekenpan is gemaakt van hoogwaardig roestvrijstaal. Demeyere maakt door jarenlange ervaring en techniek zeer goede en duurzame roestvrijstalen pannen. De opbouw van deze koekenpan bestaat uit maar liefst 7 lagen. De speciale 3mm dikke 7-ply bodem loopt helemaal door tot aan de rand. Daardoor heeft de koekenpan dezelfde bakeigenschappen over heel de pan. Zo kan je ook een mooi stukje vlees tegen de rand dicht schroeien. Door het 7-ply materiaal heeft de pan een zeer goede warmtegeleiding en opwarming. Mede daardoor is het bakken op laag vuur of een lage stand op inductie mogelijk.

  Door de speciale bodem is de pan zeer geschikt voor inductie, maar ook voor alle andere warmtebronnen. De koekenpan van Demeyere ligt goed en licht in de hand dankzij het ergonomische handgreep en is fijn te hanteren in de keuken. De pan is tevens uitgerust met een extra handvat tegenover de handgreep. Door het slimme ontwerp van de dichtgelegde rand kan deze pan in de vaatwasser zonder dat het aluminium wordt aangetast. De pan wordt door zijn hoge kwaliteit en duurzaamheid geleverd met 30 jaar garantie.


  2. DeBuyer Mineral B Element Koekenpan – Ø 28 cm - Budget koekenpan zonder teflon

  Budget koekenpan zonder teflon
  • Topkwaliteit koekenpan
  • Zeer goede prijs/kwaliteit verhouding
  • Natuurlijke antiaanbaklaag die volledig PFOA vrij is
  • Gemaakt van zuiver ijzer
  • Is wat zwaar in gebruik

  De DeBuyer Mineral B Element Koekenpan is een topkwaliteit koekenpan gemaakt uit zuiver ijzer, heeft een diameter van 28 cm, kan zeer hoge temperaturen bereiken, is voorzien van een natuurlijke antiaanbaklaag, is geschikt voor alle soorten warmtebronnen en is volledig teflon en PFOA vrij. Dankzij zijn zeer goede prijs/kwaliteit verhouding hebben wij de DeBuyer Mineral B Element Koekenpan tot beste budget koekenpan zonder teflon gekozen.

  De DeBuyer Mineral B Element Koekenpan is een koekenpan die organische constructie heeft. De koekenpan is voor 99% uit zuiver ijzer gemaakt en is van top kwaliteit. IJzer is een 100% natuurlijk mineraal materiaal waardoor de koekenpan ecologisch recyclebaar is. De pan is voorzien van een natuurlijke antiaanbaklaag waar geen coating is toegepast en dus geen PFOA of andere stoffen gebruikt zijn.

  De DeBuyer Mineral B Element Koekenpan heeft goede bakeigenschappen en is perfect voor het dichtschroeien van vlees en vis en om mee te grillen en braden. Hoe meer de pan gebruikt wordt, hoe donkerder de binnenkant van de pan wordt. Dit is bevorderlijk voor natuurlijke antiaanbaklaag, de functionaliteit en de bakeigenschappen van de pan. De pan is van topkwaliteit, maar heeft een zeer lage prijs. Vandaar dat wij de DeBuyer Mineral B Element Koekenpan tot beste budget koekenpan zonder teflon hebben gekozen.


  3. Demeyere Proline Koekenpan – Ø 28 cm – RVS - Koekenpan zonder anti aanbak laag voor veelvuldig gebruik

  Koekenpan zonder anti aanbak laag voor veelvuldig gebruik Demeyere Proline Koekenpan – Ø 28 cm – RVS
  • Gemaakt van hoogwaardig RVS
  • Speciale 4,8mm dikke 7-ply bodem
  • Onverslijtbaar door opbouw en materiaal - duurzaam
  • Vaatwasserbestendig door slim ontwerp
  • 30 Jaar garantie

   De Demeyere Proline Koekenpan is gemaakt van hoogwaardig roestvrijstaal, heeft een speciale 7-ply bodem die maar liefst 4,8mm dik is, heeft een goede warmteverdeling en opwarming, heeft zeer goede bakeigenschappen, is geschikt voor alle soorten warmtebronnen en gaat dankzij zijn kwaliteit en duurzaamheid een leven lang mee. Wij hebben de Demeyere Proline Koekenpan tot beste koekenpan zonder antiaanbaklaag voor veelvuldig gebruik gekozen.

   De Demeyere Proline Koekenpan is de ultieme koekenpan om in huis of in het restaurant te hebben. Het is niet voor niks dat professionele chefs deze pan graag gebruiken. De pan heeft zeer goede bakeigenschappen dankzij de 7-ply bodem. Deze bodem is opgebouwd uit 7 lagen voor een optimale warmtegeleiding en opwarming. Deze 7 lagen lopen helemaal door tot aan de rand van de koekenpan waardoor de pan overal precies dezelfde bakeigenschappen heeft.

   De 7 lagen zorgen ervoor dat de pan maar liefst 4,8mm dik is. De pan is door zijn opbouw en het hoogwaardige roestvrijstaal onslijtbaar en daardoor erg duurzaam en van zeer goede kwaliteit. Het is niet voor niks dat Demeyere 30 jaar garantie op deze pan geeft. De pan is zeer geschikt voor inductie en alle andere warmtebronnen. Door de sterke bodem zal pan niet krom trekken. De koekenpan heeft geen antiaanbaklaag en is volledig PFOA vrij.

   De pan is uitgerust met een ergonomisch handvat waardoor de pan licht en prettig in de hand ligt. Tegenover het handvat heeft de pan nog een ander handvat om het vastpakken van de pan makkelijk te maken. De rand van koekenpan is op een speciale manier dicht gemaakt zodat de pan na gebruik in de vaatwasser kan zonder het aluminium aan te tasten. Maakt het schoonmaken een stuk makkelijker.


   Koopgids: aandachtspunten bij het zoeken naar een goede koekenpan zonder teflon

   Welk materiaal kies je

   Als het aankomt op het kiezen van het materiaal van je koekenpan zijn er natuurlijk meerdere keuzes zoals RVS, gietijzer of keramiek. Een RVS koekenpan slijt niet, is makkelijk schoon te maken, is niet zuurgevoelig voor ingrediënten zoals tomatensaus en citroensap, heeft altijd een meerlaagse bodem en is altijd geschikt voor inductie, maar warmt minder snel op. Een RVS pan zonder teflon is een uitstekende keus om te gebruiken.

   Een gietijzeren koekenpan of een keramische koekenpan zijn beide ook een zeer goede keus om te gebruiken. Gietijzer gaat net zoals RVS decennia lang mee mits het goed onderhouden wordt, houdt zijn warmte erg lang vast waardoor het energiezuinig kookt, kan tegen extreem hoge temperaturen, maar moet ingebrand worden voor gebruik en zijn over het algemeen zware pannen in gebruik.

   Een keramische koekenpan heeft een natuurlijke antiaanbaklaag, heeft weinig vet nodig tijdens het bakken, heeft een goede hitteverdeling, is makkelijk schoon te maken. Bij het kopen van een keramiek pan, kies dan een koekenpan die ILAG heeft. ILAG Granitec is een versterkte, krasvaste antiaanbaklaag die uit meerdere lagen keramiek bestaat en 100% PFOA en PTFE vrij is. Nadeel is dat keramiek pannen na een bepaalde tijd scheurtjes kunnen krijgen.

   Bij het kopen van een goede koekenpan zonder teflon is het vaak persoonlijk welke materiaal je kiest en het fijn vindt om mee te bakken en koken in de keuken. Maar het kan ook belangrijk zijn omdat je misschien een warmtebron hebt waar je niet alle materialen op kunt gebruiken. Dus kijk hiernaar bij het kiezen van de juiste pan voor jou.

   Het formaat van de pan

   Bij het kopen van de juiste koekenpan zonder teflon is het formaat of de diameter van de pan ook belangrijk. Heb je een klein huishouden met 2 of 3 personen dan is 24 of 26 cm een geschikte afmeting. Maar heb je een groot huishouden met meerdere kinderen dan is 30 of 32 cm meer geschikt of is een koekenpannenset met meerdere pannen en verschillende formaten de juiste keus. Bij het gebruiken van een pan zonder teflon wil je nooit dat de pan overvol is tijdens het bakken en braden. Kies daarom een formaat dat voor jouw huishouden geschikt is.

   Wat voor soort bodem

   De bodem van een pan zonder teflon, of het nou een grillpan, een bakpan of een koekenpan is, is ook belangrijk. Een bodem is bepalend voor namelijk meerdere dingen. Als een bodem uit meerdere lagen bestaat zoals een tri-ply, een 5-ply of een 7-ply bij RVS pannen, dan betekent het dat de lagen van de bodem helemaal doorlopen tot aan de rand en de pan een zeer goede warmteverdeling en opwarming heeft, maar ook overal in de pan dezelfde bakeigenschappen heeft. Deze pannen hebben een zeer hoge kwaliteit, slijten niet en zijn met met veel precisie en techniek samen gesteld voor de beste resultaten. Daarom zijn deze pannen ook het hoogst aangeschreven.

   De bodemsamenstelling van een pan zorgt er ook voor of een pan geschikt is voor inductie.  Een inductie koekenpan magnetiseert voor de verhitting bijvoorbeeld, daarom is het zaak dat de bodem van een koekenpan aluminium bevat die goed thermisch geleidend is. Bodems zoals hierboven beschreven of een sandwich bodem hebben altijd aluminium erin verwerkt. Kijk daarom naar wat voor soort warmtebron je thuis hebt en welke bodem daar goed bij past en welke bodem je thuis graag zou willen hebben om te koken.

   Het budget voor de koekenpan zonder antiaanbaklaag

   Bij het kopen van een goede koekenpan zonder teflon kan het budget of de prijs van een pan ook een rol spelen. Om deze reden hebben wij een categorie gemaakt: budget koekenpan zonder teflon gemaakt. Wij zijn altijd op zoek naar de beste prijs/kwaliteit verhouding en na jarenlange ervaring hebben wij gemerkt dat als je meer betaalt je vaak de beste kwaliteit krijgt. Maar er zijn ook prima kwaliteit koekenpannen die voor een relatief lage prijs te verkrijgen waar de prijs/kwaliteit verhouding prima is. Houd er wel rekening mee dat als je minder betaalt, je pannen koopt die minder duurzaam zijn en mindere kwaliteit hebben.

   Welk merk is het beste voor een koekenpan zonder teflon

   Bij de zoektocht naar de beste koekenpan zonder antiaanbaklaag zijn er een aantal merken die door jarenlange ervaring en techniek de beste koekenpannen maken. De kwaliteit waarmee deze pannen gebouwd worden en de techniek die jaar in en jaar uit verfijnd wordt zorgt voor de beste kwaliteit bij deze merken. Niet voor niks dat (professionele) chefs altijd voor deze merken kiezen.

   Voor RVS koekenpannen moet je denken aan merken zoals De Buyer, Demeyere en Fissler. Deze merken maken RVS koekenpannen van uitstekende kwaliteit. Als je op zoek bent naar een gietijzeren koekenpan van hoge kwaliteit dan is Le Creuset het beste merk. Le Creuset biedt gietijzeren koekenpannen aan die een levenlang, soms wel generaties lang mee gaan door de hoge kwaliteit van de pannen. Deze merken staan voor kwaliteit en duurzaamheid en zijn de investering altijd waard.

   De voordelen van een koekenpan zonder teflon

   • Ze gaan vaak jaren of zelfs een leven lang mee omdat de pan geen teflon-laag heeft die kan slijten waardoor de pan onbruikbaar wordt
   • Creëren na verloop van tijd een natuurlijke antiaanbaklaag door gebruik
   • Bakeigenschappen nemen juist toe naarmate de pan meer gebruikt wordt waarbij een teflon laag slijt en dus slechter wordt
   • 100 % PFAS en PFOA vrij, en dus geen kans dat je giftige stoffen binnen krijgt
   • Veel betere bakeigenschappen omdat je vlees en vis echt kunt dicht schroeien doordat de pan tegen hoge temperaturen bestand is
   • Zijn makkelijker schoon te maken
   • Zijn vaak krasbestendiger dan pannen met teflon laag

   De nadelen van een koekenpan zonder teflon

   • Ze zijn vaak zwaarder vanwege het gebruikte materiaal
   • Ze zijn vaak duurder vanwege het gebruikte materiaal
   • Ze vereisen wat meer kennis hoe te gebruiken, zoals gietijzeren pannen en stalen pannen die ingebrand moeten worden voor gebruik
   • Minder geschikt voor eiwitrijke gerechten omdat zonder antiaanbaklaag ingrediënten makkelijker kunnen aanbranden

   Goedkopere merken koekenpannen zonder teflon

   In een eerdere alinea hebben we behandeld wat de beste merken zijn als het gaat om pannen zonder teflon. Daar gaven we ook al aan dat er ook goedkopere koekenpannen zonder antiaanbaklaag zijn die een prima prijs/kwaliteit verhouding hebben. Merken zoals MasterChef, Jeroen Meus maken goede koekenpannen zonder antiaanbaklaag. Maar ook merken zoals Ikea en Blokker hebben prima koekenpannen in hun assortiment.

   Conclusie koekenpan zonder teflon

   Een goede koekenpan zonder antiaanbaklaag is veel duurzamer, gaat langer mee en is veel gezonder om mee te koken. De pannen bevatten namelijk geen schadelijke stoffen zoals PFOA en zijn milieuvriendelijker vanwege hun lange levensduur en productie. Nou zijn er alsnog merken die tegenwoordig pannen maken die wel een antiaanbaklaag hebben, maar geen schadelijke stoffen hebben zoals Tefal pannen. Toch is de levensduur van die pannen veel korter als je dat vergelijkt met RVS koekenpannen of gietijzeren koekenpannen.

   Door de ervaring en het gebruik hebben wij gemerkt dat RVS koekenpannen de beste pannen zijn zonder antiaanbaklaag. Deze pannen zijn erg duurzaam, gaan een leven lang mee en hebben de beste bakeigenschappen. Kies hierbij voor een koekenpan met een meerlaagse bodem. Maar gietijzeren pannen zijn ook erg goed en gaan ook vaak een leven lang mee en creëren een natuurlijke antiaanbaklaag. Bij het kopen van een goede koekenpan voor in de keuken is een pan zonder teflon een goede keus.

   Mocht je niet de juiste pan zonder antiaanbaklaag hierboven hebben gevonden, dan kan je met de koopgids om zoek gaan naar de juiste koekenpan zonder teflon.

   Plaats een reactie