Koekenpan zonder teflon kopen, best geteste koekenpan zonder antiaanbaklaag in 2024 en voor- & nadelen

Laatste update: 27 maart 2023

Een koekenpan zonder teflon is niet alleen veel gezonder om mee te koken, maar ook duurzamer en milieuvriendelijker. Bij het koken en bakken met een pan zonder antiaanbaklaag heb je geen last van stoffen die kunnen vrij komen zoals PFOA. Daarnaast zijn pannen zonder teflon zoals RVS en stalen koekenpannen slijtvast en krasbestendig, ze zijn gemakkelijk schoon te maken en gaan decennia lang mee.

Op deze pagina leggen we uit je welke pannen zonder teflon het meest geschikt zijn en waar op te letten bij het aanschaffen van een goede koekenpan zonder teflon. Wij hebben een koopgids met daarin de voor- & nadelen en we hebben de beste koekenpan zonder teflon geselecteerd in de drie meeste gezochte categorieën. Onze experts hebben verschillende modellen getest om de zoektocht voor jou zo makkelijk mogelijk te maken. Hieronder starten we met onze top drie keuzes.

Product Categorie Prijs
Beste koekenpan zonder teflon algemeenDemeyere Multiline Koekenpan – Ø 28 cmBeste koekenpan zonder teflon algemeen
Bekijk bij Bol Bekijk bij Coolblue
#Advertentie
Budget koekenpan zonder teflonDeBuyer Mineral B Element Koekenpan – Ø 28 cmBudget koekenpan zonder teflon
Koekenpan zonder anti aanbak laag voor veelvuldig gebruikDemeyere Proline Koekenpan – Ø 28 cm – RVSKoekenpan zonder anti aanbak laag voor veelvuldig gebruik

Testcriteria beste koekenpan zonder teflon test

Bij het testen van de koekenpannen zonder teflon hebben we op verschillende aspecten gelet. Deze testcriteria zijn in de verschillende categorieën allemaal belangrijk.

 • De kwaliteit van het materiaal. Als het bijvoorbeeld een RVS koekenpan is, een keramische koekenpan of een gietijzeren pan. Bij allemaal verwachten we een goede kwaliteit.
 • Wat voor bodem de pan heeft. Heeft het een tri-ply bodem of een 5-ply of zelfs een 7-ply bodem. Dit is erg bepalend voor de bakeigenschappen van een pan.
 • Is de pan zonder teflon geschikt voor alle soorten warmtebronnen zoals inductie, gas etc. Heeft de pan een goede prijs/kwaliteit verhouding?
 • Tot slot kijken we ook naar de reviews van de gebruikers, die gebruiken het product immers het langst en weten hoe de prestaties van een pan na verloop van tijd is.

Tijdens het testen hebben onze experts op de bovenstaande criteria gelet om de zoektocht naar een goede koekenpan zonder teflon zo makkelijk mogelijk te maken. Hieronder vind je beste koop in de drie meeste gezochte categorieën met alle voor- en nadelen en de toelichting waarom wij deze pan in de categorie hebben gekozen.

Beste koekenpannen van 2024

1. Beste koekenpan zonder teflon algemeen - Demeyere Multiline Koekenpan – Ø 28 cm

Beste koekenpan zonder teflon algemeen
Bekijk bij Bol Bekijk bij Coolblue
#Advertentie

De Demeyere Multiline Koekenpan is een hoogwaardige RVS koekenpan met een diameter van 28 cm, heeft een speciale 3mm 7-ply materiaal opbouw, heeft een zeer goede warmtegeleiding en opwarming, is geschikt voor alle soorten warmtebronnen, is volledig PFOA vrij en wordt geleverd met 30 jaar garantie. Wij hebben de Demeyere Proline Koekenpan tot beste koekenpan zonder teflon gekozen.

De Demeyere Multiline Koekenpan is gemaakt van hoogwaardig roestvrijstaal. Demeyere maakt door jarenlange ervaring en techniek zeer goede en duurzame roestvrijstalen pannen. De opbouw van deze koekenpan bestaat uit maar liefst 7 lagen. De speciale 3mm dikke 7-ply bodem loopt helemaal door tot aan de rand. Daardoor heeft de koekenpan dezelfde bakeigenschappen over heel de pan. Zo kan je ook een mooi stukje vlees tegen de rand dicht schroeien. Door het 7-ply materiaal heeft de pan een zeer goede warmtegeleiding en opwarming. Mede daardoor is het bakken op laag vuur of een lage stand op inductie mogelijk.

Door de speciale bodem is de pan zeer geschikt voor inductie, maar ook voor alle andere warmtebronnen. De koekenpan van Demeyere ligt goed en licht in de hand dankzij het ergonomische handgreep en is fijn te hanteren in de keuken. De pan is tevens uitgerust met een extra handvat tegenover de handgreep. Door het slimme ontwerp van de dichtgelegde rand kan deze pan in de vaatwasser zonder dat het aluminium wordt aangetast. De pan wordt door zijn hoge kwaliteit en duurzaamheid geleverd met 30 jaar garantie.

 • Hoogwaardige RVS -kwaliteit en duurzaamheid
 • Speciale 3mm 7-ply materiaal bodem
 • Zeer goede bakeigenschappen, warmtegeleiding en opwarming
 • Wordt geleverd met 30 jaar garantie

  2. Budget koekenpan zonder teflon - DeBuyer Mineral B Element Koekenpan – Ø 28 cm

  De DeBuyer Mineral B Element Koekenpan is een topkwaliteit koekenpan gemaakt uit zuiver ijzer, heeft een diameter van 28 cm, kan zeer hoge temperaturen bereiken, is voorzien van een natuurlijke antiaanbaklaag, is geschikt voor alle soorten warmtebronnen en is volledig teflon en PFOA vrij. Dankzij zijn zeer goede prijs/kwaliteit verhouding hebben wij de DeBuyer Mineral B Element Koekenpan tot beste budget koekenpan zonder teflon gekozen.

  De DeBuyer Mineral B Element Koekenpan is een koekenpan die organische constructie heeft. De koekenpan is voor 99% uit zuiver ijzer gemaakt en is van top kwaliteit. IJzer is een 100% natuurlijk mineraal materiaal waardoor de koekenpan ecologisch recyclebaar is. De pan is voorzien van een natuurlijke antiaanbaklaag waar geen coating is toegepast en dus geen PFOA of andere stoffen gebruikt zijn.

  De DeBuyer Mineral B Element Koekenpan heeft goede bakeigenschappen en is perfect voor het dichtschroeien van vlees en vis en om mee te grillen en braden. Hoe meer de pan gebruikt wordt, hoe donkerder de binnenkant van de pan wordt. Dit is bevorderlijk voor natuurlijke antiaanbaklaag, de functionaliteit en de bakeigenschappen van de pan. De pan is van topkwaliteit, maar heeft een zeer lage prijs. Vandaar dat wij de DeBuyer Mineral B Element Koekenpan tot beste budget koekenpan zonder teflon hebben gekozen.

  • Topkwaliteit koekenpan
  • Zeer goede prijs/kwaliteit verhouding
  • Natuurlijke antiaanbaklaag die volledig PFOA vrij is
  • Gemaakt van zuiver ijzer
  • Is wat zwaar in gebruik

  3. Koekenpan zonder anti aanbak laag voor veelvuldig gebruik - Demeyere Proline Koekenpan – Ø 28 cm – RVS

  De Demeyere Proline Koekenpan is gemaakt van hoogwaardig roestvrijstaal, heeft een speciale 7-ply bodem die maar liefst 4,8mm dik is, heeft een goede warmteverdeling en opwarming, heeft zeer goede bakeigenschappen, is geschikt voor alle soorten warmtebronnen en gaat dankzij zijn kwaliteit en duurzaamheid een leven lang mee. Wij hebben de Demeyere Proline Koekenpan tot beste koekenpan zonder antiaanbaklaag voor veelvuldig gebruik gekozen.

  De Demeyere Proline Koekenpan is de ultieme koekenpan om in huis of in het restaurant te hebben. Het is niet voor niks dat professionele chefs deze pan graag gebruiken. De pan heeft zeer goede bakeigenschappen dankzij de 7-ply bodem. Deze bodem is opgebouwd uit 7 lagen voor een optimale warmtegeleiding en opwarming. Deze 7 lagen lopen helemaal door tot aan de rand van de koekenpan waardoor de pan overal precies dezelfde bakeigenschappen heeft.

  De 7 lagen zorgen ervoor dat de pan maar liefst 4,8mm dik is. De pan is door zijn opbouw en het hoogwaardige roestvrijstaal onslijtbaar en daardoor erg duurzaam en van zeer goede kwaliteit. Het is niet voor niks dat Demeyere 30 jaar garantie op deze pan geeft. De pan is zeer geschikt voor inductie en alle andere warmtebronnen. Door de sterke bodem zal pan niet krom trekken. De koekenpan heeft geen antiaanbaklaag en is volledig PFOA vrij.

  De pan is uitgerust met een ergonomisch handvat waardoor de pan licht en prettig in de hand ligt. Tegenover het handvat heeft de pan nog een ander handvat om het vastpakken van de pan makkelijk te maken. De rand van koekenpan is op een speciale manier dicht gemaakt zodat de pan na gebruik in de vaatwasser kan zonder het aluminium aan te tasten. Maakt het schoonmaken een stuk makkelijker.

  • Gemaakt van hoogwaardig RVS
  • Speciale 4,8mm dikke 7-ply bodem
  • Onverslijtbaar door opbouw en materiaal - duurzaam
  • Vaatwasserbestendig door slim ontwerp
  • 30 Jaar garantie

   4. RVS koekenpan zonder anti-aanbaklaag - Fissler – Catania 18/10 24cm

   In deze ruime koekenpan van Fissler kun je lekker braden en flamberen. De pan is gemaakt van roestvrijstaal waardoor hij lekker glad is, wat hem ideaal maakt voor bakken en braden. De Catania koekenpan is geschikt voor alle warmtebronnen dankzij hoogwaardig materiaal.

   Deze koekenpan heeft een stijlvol design en een ergonomische handgreep met ophangoog. Hij is vervaardigd uit 18/10 RVS waardoor hij hoge temperaturen kan bereiken, perfect voor het dichtschroeien van vlees. Daarnaast is deze RVS koekenpan ook vaatwasserbestendig.

   Wat deze koekenpan zo goed maakt is dat deze pan vrij is van teflon. Dat betekent dat hij geen anti-aanbaklaag heeft, maar dus ook geen chemische stoffen bevat. Wij zijn van mening dat bakken zonder chemische stoffen de gezondste manier van koken is. Daarom vinden wij de Fissler – Catania koekenpan 18/10 24cm de beste RVS koekenpan zonder anti-aanbaklaag.

   • Bevat geen Teflon
   • Hoogwaardig RVS materiaal
   • Perfect voor bakken, braden en flamberen
   • Redelijk zwaar

   Koopgids: aandachtspunten bij het zoeken naar een goede koekenpan zonder teflon

   Als jouw ideale koekenpan zonder anti-aanbaklaag er niet tussen staat kun je natuurlijk ook altijd nog zelf de beste koop vinden. Als je je houdt aan de onderstaande aandachtspunten kom je vanzelf uit bij de beste koop voor jouw wensen en eisen.

   Welk materiaal kies je

   Als het aankomt op het kiezen van het materiaal van je koekenpan zijn er natuurlijk meerdere keuzes zoals RVS, gietijzer of keramiek. Een RVS koekenpan slijt niet, is makkelijk schoon te maken, is niet zuurgevoelig voor ingrediënten zoals tomatensaus en citroensap, heeft altijd een meerlaagse bodem en is altijd geschikt voor inductie, maar warmt minder snel op. Een RVS pan zonder teflon is een uitstekende keus om te gebruiken.

   Een gietijzeren koekenpan of een keramische koekenpan zijn beide ook een zeer goede keus om te gebruiken. Gietijzer gaat net zoals RVS decennia lang mee mits het goed onderhouden wordt, houdt zijn warmte erg lang vast waardoor het energiezuinig kookt, kan tegen extreem hoge temperaturen, maar moet ingebrand worden voor gebruik en zijn over het algemeen zware pannen in gebruik.

   Een keramische koekenpan heeft een natuurlijke antiaanbaklaag, heeft weinig vet nodig tijdens het bakken, heeft een goede hitteverdeling, is makkelijk schoon te maken. Bij het kopen van een keramiek pan, kies dan een koekenpan die ILAG heeft. ILAG Granitec is een versterkte, krasvaste antiaanbaklaag die uit meerdere lagen keramiek bestaat en 100% PFOA en PTFE vrij is. Nadeel is dat keramiek pannen na een bepaalde tijd scheurtjes kunnen krijgen.

   Bij het kopen van een goede koekenpan zonder teflon is het vaak persoonlijk welke materiaal je kiest en het fijn vindt om mee te bakken en koken in de keuken. Maar het kan ook belangrijk zijn omdat je misschien een warmtebron hebt waar je niet alle materialen op kunt gebruiken. Dus kijk hiernaar bij het kiezen van de juiste pan voor jou.

   Het formaat van de pan zonder anti aanbaklaag

   Bij het kopen van de juiste koekenpan zonder teflon is het formaat of de diameter van de pan ook belangrijk. Heb je een klein huishouden met 2 of 3 personen dan is 24 of 26 cm een geschikte afmeting. Maar heb je een groot huishouden met meerdere kinderen dan is 30 of 32 cm meer geschikt of is een koekenpannenset met meerdere pannen en verschillende formaten de juiste keus. Bij het gebruiken van een pan zonder teflon wil je nooit dat de pan overvol is tijdens het bakken en braden. Kies daarom een formaat dat voor jouw huishouden geschikt is.

   Wat voor soort bodem

   De bodem van een pan zonder teflon, of het nou een grillpan, een bakpan of een koekenpan is, is ook belangrijk. Een bodem is bepalend voor namelijk meerdere dingen. Als een bodem uit meerdere lagen bestaat zoals een tri-ply, een 5-ply of een 7-ply bij RVS pannen, dan betekent het dat de lagen van de bodem helemaal doorlopen tot aan de rand en de pan een zeer goede warmteverdeling en opwarming heeft, maar ook overal in de pan dezelfde bakeigenschappen heeft. Deze pannen hebben een zeer hoge kwaliteit, slijten niet en zijn met met veel precisie en techniek samen gesteld voor de beste resultaten. Daarom zijn deze pannen ook het hoogst aangeschreven.

   De bodemsamenstelling van een pan zorgt er ook voor of een pan geschikt is voor inductie.  Een inductie koekenpan magnetiseert voor de verhitting bijvoorbeeld, daarom is het zaak dat de bodem van een koekenpan aluminium bevat die goed thermisch geleidend is. Bodems zoals hierboven beschreven of een sandwich bodem hebben altijd aluminium erin verwerkt. Kijk daarom naar wat voor soort warmtebron je thuis hebt en welke bodem daar goed bij past en welke bodem je thuis graag zou willen hebben om te koken.

   Schoonmaken en onderhoud

   Dit is erg persoonlijk en hier dien je dan ook zelf even goed over na te denken. Veel koekenpannen zonder anti-aanbaklaag hebben bijzondere aandacht nodig tijdens het schoonmaken en onderhoud.

   Bij gietijzeren en stalen pannen is het van belang dat je deze met de hand wast, ze zijn dus niet vaatwasserbestendig. Ook is het bij deze koekenpannen is het belangrijk dat je deze om de zoveel tijd inbrandt. Dit is een techniek om een natuurlijk anti-aanbaklaag te creëren. Ook is het belangrijk dat je de pannen direct droogmaakt na het wassen om roesten te voorkomen.

   RVS pannen hoef je niet in te branden, maar het kan wel. Deze pannen kunnen in principe ook in de vaatwasser, toch wordt er geadviseerd om ook RVS koekenpannen met de hand af te wassen.

   Het budget voor de koekenpan zonder antiaanbaklaag

   Bij het kopen van een goede koekenpan zonder teflon kan het budget of de prijs van een pan ook een rol spelen. Om deze reden hebben wij een categorie gemaakt: budget koekenpan zonder teflon gemaakt. Wij zijn altijd op zoek naar de beste prijs/kwaliteit verhouding en na jarenlange ervaring hebben wij gemerkt dat als je meer betaalt je vaak de beste kwaliteit krijgt.

   Maar er zijn ook prima kwaliteit koekenpannen die voor een relatief lage prijs te verkrijgen waar de prijs/kwaliteit verhouding prima is. Houd er wel rekening mee dat als je minder betaalt, je pannen koopt die minder duurzaam zijn en mindere kwaliteit hebben.

   Welk merk is het beste voor een koekenpan zonder teflon

   Bij de zoektocht naar de beste koekenpan zonder antiaanbaklaag zijn er een aantal merken die door jarenlange ervaring en techniek de beste koekenpannen maken. De kwaliteit waarmee deze pannen gebouwd worden en de techniek die jaar in en jaar uit verfijnd wordt zorgt voor de beste kwaliteit bij deze merken. Niet voor niks dat (professionele) chefs altijd voor deze merken kiezen.

   Voor RVS koekenpannen moet je denken aan merken zoals De Buyer, Demeyere en Fissler. Deze merken maken RVS koekenpannen van uitstekende kwaliteit. Als je op zoek bent naar een gietijzeren koekenpan van hoge kwaliteit dan is Le Creuset het beste merk. Le Creuset biedt gietijzeren koekenpannen aan die een levenlang, soms wel generaties lang mee gaan door de hoge kwaliteit van de pannen. Deze merken staan voor kwaliteit en duurzaamheid en zijn de investering altijd waard.

   De voordelen van een koekenpan zonder teflon

   • Ze gaan vaak jaren of zelfs een leven lang mee omdat de pan geen teflon-laag heeft die kan slijten waardoor de pan onbruikbaar wordt
   • Creëren na verloop van tijd een natuurlijke antiaanbaklaag door gebruik
   • Bakeigenschappen nemen juist toe naarmate de pan meer gebruikt wordt waarbij een teflon laag slijt en dus slechter wordt
   • 100 % PFAS en PFOA vrij, en dus geen kans dat je giftige stoffen binnen krijgt
   • Veel betere bakeigenschappen omdat je vlees en vis echt kunt dicht schroeien doordat de pan tegen hoge temperaturen bestand is. Voor vis zijn ook speciale vispannen te koop.
   • Zijn makkelijker schoon te maken
   • Zijn vaak krasbestendiger dan pannen met teflon laag

   De nadelen van een koekenpan zonder teflon

   • Ze zijn vaak zwaarder vanwege het gebruikte materiaal
   • Ze zijn vaak duurder vanwege het gebruikte materiaal
   • Ze vereisen wat meer kennis hoe te gebruiken, zoals gietijzeren pannen en stalen pannen die ingebrand moeten worden voor gebruik
   • Minder geschikt voor eiwitrijke gerechten omdat zonder antiaanbaklaag ingrediënten makkelijker kunnen aanbranden

   Goedkopere merken koekenpannen zonder teflon

   In een eerdere alinea hebben we behandeld wat de beste merken zijn als het gaat om pannen zonder teflon. Daar gaven we ook al aan dat er ook goedkopere koekenpannen zonder antiaanbaklaag zijn die een prima prijs/kwaliteit verhouding hebben. Merken zoals MasterChef, Jeroen Meus maken goede koekenpannen zonder antiaanbaklaag. Maar ook merken zoals Ikea en Blokker hebben prima koekenpannen in hun assortiment.

   Conclusie koekenpan zonder teflon

   Een goede koekenpan zonder antiaanbaklaag is veel duurzamer, gaat langer mee en is veel gezonder om mee te koken. De pannen bevatten namelijk geen schadelijke stoffen zoals PFOA en zijn milieuvriendelijker vanwege hun lange levensduur en productie. Nou zijn er alsnog merken die tegenwoordig pannen maken die wel een antiaanbaklaag hebben, maar geen schadelijke stoffen hebben zoals Tefal pannen. Toch is de levensduur van die pannen veel korter als je dat vergelijkt met RVS koekenpannen of gietijzeren koekenpannen.

   Door de ervaring en het gebruik hebben wij gemerkt dat RVS koekenpannen de beste pannen zijn zonder antiaanbaklaag. Deze pannen zijn erg duurzaam, gaan een leven lang mee en hebben de beste bakeigenschappen. Kies hierbij voor een koekenpan met een meerlaagse bodem. Maar gietijzeren pannen zijn ook erg goed en gaan ook vaak een leven lang mee en creëren een natuurlijke antiaanbaklaag. Bij het kopen van een goede koekenpan voor in de keuken is een pan zonder teflon een goede keus.

   Mocht je niet de juiste pan zonder antiaanbaklaag hierboven hebben gevonden, dan kan je met de koopgids om zoek gaan naar de juiste koekenpan zonder teflon.

   Veelgestelde vragen over koekenpannen zonder teflon

   Wat zijn de beste koekenpannen zonder teflon?

   Hierboven zie je de beste koekenpannen koekenpannen zonder teflon. We hebben voor verschillende categorieën de beste koop gevonden.

   Welke soort pannen hebben geen anti-aanbaklaag?

   Er zijn verschillende soorten pannen die geen anti-aanbaklaag hebben. Het gaat dan voornamelijk om: gietijzeren koekenpannen, stalen koekenpannen, RVS koekenpannen en keramische koekenpannen.

   Plaats een reactie