Een snelkookpan stelt je in staat om groente ingrediënten veel sneller gaar te koken dan dat je gewend bent met gangbare kookpannen. Dit komt omdat in een snelkookpan bij een hogere temperatuur het water pas gaat koken. Dit is het gevolg van een hogere druk dan normaal. Een snelkookpan wordt daarom ook wel eens hogedrukpan genoemd.
Hieronder vind je een kooktijdentabel van de gaartijd per product in een snelkookpan. Afhankelijk van hoe gaar je je groente en andere ingrediënten wilt hebben kun je een langere of kortere tijd aanhouden. De gaartijd die je hieronder vindt is voor gemiddeld gaar koken. De tijd gaat in wanneer de pan onder de gewenste druk is. Dit kun je versnellen door kokend water uit een goede kokend water kraan te gebruiken.
Je vindt de kooktijdentabel van verschillende soorten ingrediënten op deze pagina. Gebruik de links hieronder om snel te springen naar het soort eten waar jij van de snelkookpan kooktijd van wilt weten:
Groente kooktijdentabel snelkookpan
Met de kooktijden hieronder gaar je de groente “normaal” gaar. Wanneer je wat meer bite kan het wat korter, en als je het goed gaar en mals wilt hebben zal je het dus iets langer moeten koken. Je gebruikt de gebruikelijke hoeveelheid vocht in je snelkookpan. Dat wil bij de meeste snelkookpannen zeggen dat je 30cl vocht in je pan doet voor de eerste 15 minuten koken, voor elke 5 minuten extra kooktijd voeg je 10cl extra vocht toe.
Belangrijke aandachtspunt bij koken van groente in een snelkookpan:
- We raden je aan om bij groente altijd een stoommandje te gebruiken in de hogedrukpan. Door zo een inzetmand kun je de groente er makkelijker uithalen en de groente blijft er mooier uitzien. Voor aardappelen is een inzetmandje eigenlijk onmisbaar, zonder zo een mandje vallen ze uit elkaar in een snelkookpan.
Groente soort | Kooktijd in minuten lage stand (stand 1) | Kooktijd in minuten hoogste stand (stand 2) |
---|---|---|
Aardappel (heel) | 13-15 | 10 – 12 |
Aardappel (kwart) | 8-10 | 5-7 |
Andijvie | 3 | 2 |
Artisjok | 11 | 14 |
Asperge | 3 | 2 |
Bloemkool | 5 | 4 |
Bloemkool roosje | 3 | 4 |
Boerenkool | 10 | 8 |
Broccoli | 4 | 3 |
Broccoli roosje | 3 | 2 |
Bleekselderij | 5 | 4 |
Chinese kool | 4 | 3 |
Doperwten | 3 | 2 |
Knolselderij | 8 | 6 |
Kool (rood, wit en groen) | 8 | 6 |
Koolraap | 6 | 5 |
Koolrabi | 4 | 3 |
Postelein | 5 | 4 |
Prei | 8 | 6 |
Rode biet zomer | 30 | 20 |
Rode biet winter | 45 | 35 |
Snijbietblad | 3 | 2 |
Snijboon | 3 | 2 |
Sperzieboon | 8 | 6 |
Spinazie | 3 | 2 |
Spruitjes | 4 | 3 |
Tomaat | 3 | 2 |
Ui | 9 | 7 |
Winterpeen (gesneden) | 6 | 5 |
Witlof | 8 | 6 |
Wortel part | 5 | 4 |
Vlees kooktijdentabel snelkookpan
Je gebruikt bij het koken van vlees de normale hoeveelheid vocht in de hogedrukpan. Deze hoeveelheid vind je in de handleiding van de pan die je hebt. Meestal is dit 30cl voor het eerste kwartier plus 10cl voor elke extra 5 minuten kooktijd.
Belangrijke aandachtspunten bij het koken van vlees en gevogelte in een snelkookpan:
- Voordat je vlees gaat koken in de snelkookpan is het van belang dat je het vlees eerst dichtschroeit in een goede pan. Dit is belangrijk om het vocht vast te houden.
- Gebruik een sterke bouillon om het vlees in te koken, met alleen water loop je het risico dat het wat flauw wordt in een hogedrukpan.
- De kooktijd is ook afhankelijk van hoe groot de stukken vlees zijn en hoe oud/taai het vlees is. Let er op dat de kooktijd ook afhankelijk is van persoonlijke smaak.
Vleessoort | Kooktijd in minuten lage stand (stand 1) | Kooktijd in minuten hoogste stand (stand 2) |
---|---|---|
Duif (jong) | 30 | 20 |
Eend | 12 | 9 |
Fazant | 16 | 12 |
Gehaktbal | 10 | 7 |
Kalfslap | 15 | 13 |
Kalkoen (in stukken) | 30 | 23 |
Kip heel | 25 | 19 |
Kip in 4-en | 12 | 9 |
Kipfilet | 7 | 5 |
Kippenlever | 3 | 2 |
Kippenpoot | 10 | 8 |
Konijn (in stukken) | 15 | 12 |
Lamsschouder | 40 | 30 |
Magere varkenslap | 15 | 12 |
Riblap | 25 | 18 |
Runderpoulet | 30 | 23 |
Runderrollade | 30 | 23 |
Schapenvlees | 45 | 32 |
Schouderkarbonade | 12 | 10 |
Varkenspoot | 40 | 30 |
Varkensrollade | 20 | 14 |
Rijst kooktijdentabel snelkookpan
Belangrijke aandachtspunten bij het koken van rijst in een hogedrukpan:
- Voor het koken van rijst in een snelkookpan heb je een schaal met hoge randen of bak nodig die in de pan past. De schaal of kom moet aan de zijkant vingerdikte ruimte. De schaal of kom wordt geplaatst op de het rooster of mandje dat bij de snelkookpannen wordt geleverd.
- Naast de standaard hoeveelheid vocht dat in de snelkookpan moet (30cl voor kooktijden tot en met 15 minuten en 10cl extra voor elke 5 minuten extra kooktijd) moet je in de schaal of kom de op de rijst verpakking aangegeven hoeveelheid vocht doen.
- De kooktijd gaat in wanneer de hogedrukpan volledig op druk is. Na de aangegeven tijd haal je de pan van het fornuis en laat je deze onder druk 10 minuten staan. Daarna spoel je de pan of onder een koude kraan en open je deze nadat de druk eraf is.
Het gebruiken van een snelkookpan voor het koken van de meeste soorten rijst schiet vaak het doel voorbij. Omdat het op druk brengen van een snelkookpan ook wat tijd vraagt, is het in de praktijk niet zo veel sneller om een hogedrukpan te gebruiken. Alleen bij zilvervliesrijst scheelt het wel echt tijd. Om gemakkelijk de perfecte rijst te koken kunnen we je ook aanraden een rijstkoker te gebruiken. Bekijk onze pagina met de beste rijstkokers.
Rijst soort | Kooktijd in minuten lage stand (stand 1) | Kooktijd in minuten hoogste stand (stand 2) |
---|---|---|
Basmati rijst | 4 | 3 |
Jasmijn rijst | 6 | 4 |
Witte rijst | 7 | 5 |
Zilvervliesrijst | 21 | 17 |
Graan kooktijdentabel snelkookpan
We raden je aan om fijnere graansoorten en gemalen graan niet in een hogedrukpan te koken. Het kan namelijk gebeuren dat zo een fijn stukje in het ventiel terecht komt. Denk bijvoorbeeld aan amarant, quinoa en bulghur.
We gaan er bij de onderstaande tabel vanuit dat je ongeweekt graan gebruikt, als je geweekt graan gebruikt moet je nog 40% van de weergegeven kooktijd er aftrekken.
Belangrijke aandachtspunten bij het koken van graan in een snelkookpan:
- Gebruik bij het koken van graan in een hogedrukpan altijd het inzetmandje. Hiermee voorkom je dat een grote laag van het graan aanbrandt in de onderkant van de pan.
- Doe de op de graan verpakking aanbevolen hoeveel water in de pan plus de standaard 30cl vocht die je moet gebruiken in de snelkookpan. Voor elke extra 5 minuten kooktijd voeg je 10cl extra vocht toe.
- Zorg ervoor dat de pan niet dan meer dan de helft gevuld is met water en graan.
- Na de aangegeven kooktijd de pan onder druk 5 minuten laten staan. Daarna pas de pan afkoelen onder de koude kraan.
Graansoort | Kooktijd in minuten lage stand (stand 1) | Kooktijd in minuten hoogste stand (stand 2) |
---|---|---|
Durum | 40 | 27 |
Gerst | 55 | 35 |
Gort | 20 | 15 |
Havermout | 10 | 8 |
Haver | 30 | 24 |
Tarwe | 30 | 24 |
Kamut | 45 | 36 |
Rogge | 30 | 24 |
Spelt | 40 | 34 |
Peulvruchten kooktijdentabel snelkookpan
Voordat je peulvruchten gaat koken moet je deze, met uitzondering van de linzen en spliterwten, eerst weken. Afhankelijk van welke peulvrucht en welke weekmethode je gebruikt kan dit erg lang duren (tot wel 20 uur). In de onderstaande tabel gaan we er vanuit dat de vruchten al geweekt zijn.
Belangrijke aandachtspunten bij het koken van peulvruchten in een snelkookpan:
- Vul een hogedrukpan niet voor meer dan de helft met peulvruchten. De bonen en peulvruchten zetten namelijk uit en er komt schuim op.
- Zorg ervoor dat je het altijd inzetmandje gebruikt tijdens het koken van peulvruchten in een hogedrukpan. Dit voorkomt dat het gaat aanbranden op de bodem van de pan.
- Het is raadzaam om 4 eetlepels olie toe te voegen aan het water. Dit voorkomt schuimen in de pan, dit voorkomt er op z’n beurt weer voor dat het ventiel niet verstopt raakt.
- Na de kooktijd laat je de pan 5 tot 10 minuten onder hoge druk staan. Dit doe je omdat de peulvruchten en bonen kunnen knappen als je de pan te snel laat afkoelen. Na de 5 a 10 minuten koel je de pan onder de kraan zoals je gebruikelijk doet met een hogedrukpan.
Peulvrucht | Kooktijd in minuten lage stand (stand 1) | Kooktijd in minuten hoogste stand (stand 2) |
---|---|---|
Bruine boon | 35 | 30 |
Kapucijner | 30 | 20 |
Kikkererwten | 40 | 30 |
Linzen | 30 | 20 |
Sojaboon | 40 | 30 |
Spliterwt | 30 | 20 |
Witte boon | 35 | 30 |
Hoeveel water moet er in verhouding bij peulvruchten in de snelkookpan?
Voor elke 100 gram peulvruchten gebruik je 0,4 liter water.
wat is het verschil tussen zomer bieten en winter bieten?
Zomerbieten zijn vanaf mei tot ongeveer september verkrijgbaar en zijn kleiner dan winterbieten.
Wat fijn, dit overzicht! Daar heb ik wat aan! Dank.
Kidneybonen hebben dezelfde kooktijd als bruine bonen neem ik aan?
Dat klopt.
Goedemiddag bij de bonen heeft u het dan over bonen of kapucijners uit blik of pot of over gedroogde bonen/ kapucijners?
Dit gaat over “gedroogde bonen”.
Ik ben bang dat je je vergist want “natte”bonen zijn al gaar. Het gaat hier dus om gedroogde bonen
Dank je, je hebt gelijk en ik het dan ook aangepast.
Kan ik een uitdraai krijgen of een boekje waar alles in staat
Je kunt simpelweg de webpagina printen.