Beste mini oven 2024, retro, pizza, camping & meer kleine bakovens

Laatste update: 5 maart 2024

Een goede mini oven is de perfecte oplossing voor een kleine keuken, de camping of gewoon voor erbij. Onder een mini-oven verstaan we een kleine oven met een inhoud tussen tot 25 liter. Het zijn vrijstaande bakoventjes die je gemakkelijk in op het aanrecht, koelkast of in een kastje kwijt kunt.

Ook past zo’n klein oventje makkelijk in de caravan of camper. Super handig dus, zo’n mini oven. Hoewel het kleine oven is, kun je er wel gewoon lekker je pizza in bakken of broodjes bakken. Want er zijn genoeg mini ovens waar een pizza of ovenschaal in past.

Omdat het aanbod groot is, helpen wij je met je zoektocht naar de beste mini oven. We hebben verschillende modellen getest en onderzoek gedaan naar consumentenervaringen en reviews. Hieruit zijn de beste mini ovens in de meest gezochte categorieën naar voren gekomen. Mocht jouw ideale bakoventje hier niet tussen zitten, lees dan verderop op deze pagina onze koopgids. Hierin vertellen we je waar je op kunt letten als je een goede mini oven wilt kopen.

Product Categorie Prijs
Beste mini ovenMoulinex Optimo OX444810Beste mini oven algemeen
Bekijk bij Bol Bekijk bij Amazon
#Advertentie
Retro mini ovenAriete 979 groenRetro mini oven
Bekijk bij Bol
#Advertentie
Mini oven voor campingEsperanza EKO004Mini oven voor camping
Bekijk bij Bol
#Advertentie

Aandachtspunten mini oven test

Om te bepalen welke mini-oven de beste is, hebben we gekeken naar een aantal criteria. Zo hebben we gelet op de verschillende functies van de bakoven, de afmeting en inhoud van de oventjes, de kwaliteit en consumentenervaringen. De door ons als best geteste mini ovens zie je hieronder, al deze apparaten zijn kwalitatief goed.

Beste mini oven 2024

1. Beste mini oven algemeen - Moulinex Optimo OX444810

Beste mini oven
Bekijk bij Bol Bekijk bij Amazon
#Advertentie

De beste mini oven is dit kleine oventje van Moulinex met een inhoud van 19 liter en een afmeting van 27,8×45,4×27,3. Dit vrijstaande oventje heeft alles wat je zoekt in een oven maar is toch erg compact. Je kunt er alle kanten mee op, letterlijk en figuurlijk. Vanwege het formaat van deze kleine oven kun je hem overal plaatsen, bijvoorbeeld op het aanrecht, in een kastje, onder de afzuigkap of in de caravan, en je bergt hem eenvoudig op als je ‘m niet gebruikt. Daarnaast heeft deze kleine losse oven hetelucht, boven- en onderwarmte, grill en een ontdooifunctie en een maximum temperatuur van 240 graden. Bovendien heeft het deurtje van dit mini bakoventje dubbelglas zodat de buitenkant niet heet wordt. Een perfect bakoventje voor kleine huishoudens.

De consumenten die deze mini-oven al gebruiken zijn er heel blij mee. Ze vinden dat het oventje erg snel opwarmt en goed werkt. Ook de multifunctionaliteit is een groot pluspunt. Daarnaast heeft het losse oventje een fijn formaat dat groot genoeg is om in te bakken – er past zelfs een pizza of een ovenschotel in – maar klein genoeg is om weg te zetten. Wat ons betreft dus de beste mini oven van dit moment.

 • Warmt snel op
 • Prettig formaat
 • Veel mogelijkheden
 • Eenvoudig in gebruik
 • Onduidelijke gebruiksaanwijzing

2. Retro mini oven - Ariete 979 groen

Retro mini oven
Bekijk bij Bol
#Advertentie

De beste retro mini oven is dit toffe oventje van Ariete. Het is een lekker compact oventje met een afmeting van 24,5×47,5×40 en een inhoud van 18 liter. Toch past er een hele pizza of overschotel in dit vintage mini oventje. Met zijn onder- en bovenwarmte, die los van elkaar in te stellen zijn, en de max temperatuur van 230 graden, kun je alles bakken wat je maar wilt. Het toffe retro Italiaanse jaren 50 design maakt het ook nog eens een mooie eyecatcher in je keuken.

De consumenten die deze retro mini oven al gebruiken zijn er ook heel blij mee. Ze vinden het niet alleen een erg mooi oventje, hij werkt ook nog eens heel goed. Het retro oventje is lekker compact maar heeft toch genoeg ruimte om een pizza of overschotel in te bakken. Kortom, de beste retro mini oven!

 • Mooi design
 • Goede kwaliteit
 • Goed bakresultaat
 • Eenvoudig te bedienen
 • Geen heteluchtfunctie

3. Mini oven voor camping - Esperanza EKO004

Mini oven voor camping
Bekijk bij Bol
#Advertentie

De beste mini oven voor de camping is dit compacte oventje van Esperanza. Met zijn compacte formaat en een inhoud van 10 liter is dit de perfecte mini oven voor de caravan of camper. Ook is hij licht van gewicht, wat hem gemakkelijk draagbaar en verplaatsbaar maakt, ook fijn voor een campingoven. Toch heeft dit oventje genoeg ruimte om bijvoorbeeld een lekkere pizza of broodjes in te bakken. Het camping oventje wordt geleverd met diverse accessoires zoals een kruimellade, grillrooster en pannenhouder. Zo kun je op de camping heerlijke broodjes afbakken, een pizzaatje maken of lekker grillen. Dit kleine oventje doet niet onder voor een gewone oven en heeft een max temperatuur van 250 graden.

De consumenten die deze mini oven voor de camping al gebruiken zijn erg tevreden. Ondanks zijn kleine formaat is het een krachtig oventje waarmee snel allerlei gerechten kunnen worden bereid. De handige timer is in te stellen van 0 tot 30 minuten. Door de compacte afmeting en lichte gewicht van het oventje is hij gemakkelijk te verplaatsen en op te bergen. Kortom: de beste mini oven voor de camping.

 • Zeer compact en licht van gewicht
 • Krachtige oven
 • Goed bakresultaat
 • Eenvoudig te bedienen
 • Geen binnenverlichting

4. Beste pizza mini oven - Inventum OV207B

De beste pizza mini oven is deze compacte oven van Inventum. Het mini pizza oventje is klein van formaat maar heeft met 20 liter toch veel ruimte van binnen. Er passen twee pizza’s tegelijkertijd in en met één van de 6 ovenprogramma’s van deze mini pizza oven maak je de lekkerste pizza’s klaar! Makkelijk! De max temperatuur is 230 graden en de mini oven heeft een extra korte opwarmtijd. Niet alleen hetelucht, boven- en onderwarmte en grill maar ook een ontdooifunctie. Superhandig! De oven wordt geleverd met een rooster en bakplaat. Uiteraard kun je er niet alleen pizza in bakken maar ook allerlei andere gerechten.

De consumenten die dit pizza oventje al gebruiken zijn er heel blij mee. De oven wordt snel heet en je kunt er alles mee bakken met goed resultaat, van pizza’s tot ovenschotels en gebak. Het kleine oventje is gemakkelijk in gebruik en door het lichte gewicht makkelijk te verplaatsen. Goede prijs/kwaliteit verhouding. De beste mini pizza oven dus!

 • Makkelijk in gebruik
 • Goed bakresultaat
 • Handige functies
 • Makkelijk te (ver)plaatsen

  Koopgids voor het vinden van de beste mini oven

  Met een van de door ons als best geteste mini ovens, haal je sowieso een goede koop in huis. Het kan natuurlijk zijn dat je precies op zoek bent naar iets anders. In dat geval, helpen we je met onze koopgids om de beste keuze te maken. We vertellen je hierin waar je op kunt letten als je een mini oven gaat kopen.

  Wat maak je klaar in een mini oven?

  Misschien denk je dat je met een mini oven alleen snacks klaar kunt maken maar je kunt er veel meer mee! Ten eerste doen kleine ovens qua werking en bakresultaat vaak niet onder voor een grote oven. Dus je kunt er in theorie alles in bakken wat je maar wilt. Je bent uiteraard wat beperkter qua ruimte maar er past meer in zo’n klein oventje dan je denkt. Er zijn veel mini ovens waar een pizza in past bijvoorbeeld.

  Als je nagaat dat de doorsnede van een diepvriespizza 25 cm is, weet je ook hoe diep je mini bakoven moet zijn om er een pizza in te kunnen bakken. Er zijn natuurlijk ook mini pizza’s die sowieso passen. Maar daar kan je eventueel ook een pizzarette voor gebruiken. Daarnaast past er vaak ook gewoon een ovenschaal in zodat je lekkere schotels kunt bereiden. En je kunt er uiteraard lekker brood, cake of taart in bakken.

  Afmeting en inhoud mini ovens

  Het begrip mini-oven is nogal ruim. Hieronder worden in principe alle vrijstaande ovens bedoeld omdat deze altijd nog kleiner zijn dan inbouw ovens. Vrijstaande ovens heb je in verschillende maten. Je hebt grote mini ovens met een inhoud van 45 tot 60 liter. Gemiddelde mini bakovens van 20 tot 40 liter en echt kleine ovens van 9 tot 20 liter.

  In dit artikel hebben we het over de echt kleine oventjes tot 25 liter. Deze zijn qua afmeting uiteraard ook klein en doen echt recht aan de term mini oven. Deze kleine ovens hebben een hoogte tussen 20 en 37,5 cm, breedte tussen 20 en 50 cm en een diepte tussen 25 en 40 cm. De inhoud varieert van 9 liter tot 19 liter en alles wat daar tussen in zit.

  Welke mini oven je nodig hebt hangt af van enerzijds de hoeveelheid eten die je wilt klaarmaken in je oven en anderzijds de ruimte die je hebt om het oventje te plaatsen. Een min oven van 9 tot 12 liter, biedt over het algemeen genoeg ruimte voor 1 tot 2 personen. Let er daarbij op dat de afmetingen niet altijd alles zeggen over de inhoud. Er zijn kleine oventjes met een inhoud van 9 liter die qua afmeting groter zijn dan een oven met inhoud van 14 liter bijvoorbeeld. Het is belangrijk om daar goed op te letten. Want uiteindelijk gaat het natuurlijk om de ruimte die je aan de binnenkant overhoudt.

  Vermogen van de mini oven

  Het vermogen bepaald voor een groot gedeelte hoe warm de oven kan worden en hoe lang het duurt voordat de gewenste temperatuur bereikt is. Vaak staat er bij de beschrijving van de mini ovens wat de maximale temperatuur is. Wij raden je aan om in ieder geval een oven te kopen waarvan de maximale temperatuur hoger dan 220 graden ligt.

  Ook kun je kijken naar het wattage. Hiervoor raden we je aan dat je minimaal een mini oven van 740 watt of meer koopt. Dit lijkt misschien wat weinig, maar omdat het maar een klein oventje is, is er niet zoveel wattage nodig om een gewenste temperatuur te bereiken.

  Hoe plaats je een vrijstaand oventje

  Een mini oven kun je eigenlijk overal neerzetten; op het aanrecht, op of in een kast, in de schuur, in de caravan of camper, etcetera. Het fijne is dat je het oventje, als je ‘m niet gebruikt, ook zo weg kunt zetten in een kastje. Das fijn als je niet zoveel ruimte heb op je aanrecht.

  Het enige dat je verder nodig hebt is een stopcontact in de buurt en je kunt gelijk gaan bakken met je mini oven. Let er wel op dat er om het oventje voldoende ruimte vrij blijft zodat hij zijn warmte kwijt kan.

  Welke functies heeft een mini bakoven

  De basisfuncties van een mini oven zijn toch wel de heteluchtfunctie en de boven- en onderwarmte. Bij sommige oventjes kun je de boven- en onderwarmte apart aanzetten. Daarnaast heb je mini ovens met grill, met draaispit of met een ontdooifunctie.

  Voor de echte pizzaliefhebbers zijn er ook mini ovens met een pizzastand. Deze functie is vaak een combinatie van de heteluchtfunctie en onderwarmte. Hierdoor wordt de bodem van de pizza lekker krokant gebakken. Super handig dus want je pizza is hiermee altijd perfect. Je kunt deze stand ook voor andere gerechten gebruiken waarbij de garing van de bodem belangrijk is zoals een quiche.

  Temperatuurregeling

  Het instellen van de juiste temperatuur op een mini oven kan redelijk onduidelijk zijn. Er kunnen bijvoorbeeld nummers in plaats van temperaturen staan op de knoppen. Bedenk van te voren goed of je hiermee om kunt gaan en beslis wat voor temperatuurregeling je het liefst op een mini oven gebruikt.

  Overige eigenschappen

  Andere eigenschappen van een kleine oven die wellicht belangrijk zijn, zijn de minimum en maximum temperatuur. Mini ovens hebben een maximumtemperatuur tussen 220 en 250 graden. Dit is voldoende om de meeste gerechten mee te bakken.

  De maximumtemperatuur verschilt echter per oventje dus dit is iets om goed op te letten. Vooral omdat sommige gerechten op een hoge temperatuur moeten worden gebakken en dan volstaat 220 graden niet.

  Conclusie goede mini oven kopen

  Een mini oven kan een fijne toevoeging zijn voor je keuken, caravan of camper. Welke je kiest is afhankelijk van jouw eisen. Als je een van de door ons als best geteste mini ovens koopt, haal je sowieso een goede mini oven in huis.

  Maar als je toch andere eisen stelt aan jouw perfecte mini bakoventje, dan lees je in onze koopgids waar je op kunt letten bij het kopen van een goede mini oven. Zo haal je toch nog de beste koop in huis.

  Veelgestelde vragen over mini ovens

  Past een pizza in een mini oven?

  Ja, een standaard maat pizza vanuit de supermarkt, die van 25 cm, past normaal gesproken in de kleine vrijstaande oventjes.

  Kan een mini oven een grote oven vervangen?

  Je kan in een goede mini oven dezelfde gerechten bereiden als in andere ovens. Het is alleen belangrijk dat je niet net zoveel probeert klaar te maken als dat je in een grotere oven zou doen.
  De kracht van een mini oven is toch eigenlijk altijd een stuk minder dan goede vrijstaande, combi ovens en inbouw ovens.

  Hoeveel kost een mini oven?

  Afhankelijk van de kwaliteit en de verschillende functies op een mini oven kunnen de prijzen uiteen lopen vanaf €100 tot ongeveer €250. Een goed model koop je vanaf €125.

  2 gedachten over “Beste mini oven 2024, retro, pizza, camping & meer kleine bakovens”

  Plaats een reactie