Mini vaatwasser kopen in 2024, beste koop van Bosch, Siemens en meer

Laatste update: 16 maart 2023

Op zoek naar een goede mini vaatwasser? Dan ben je hier op de juiste pagina. Het is niet gek dat mini vaatwassers steeds populairder zijn geworden, steeds meer mensen hebben minder ruimte en ook zijn er steeds kleinere huishoudens. Dat is ook de reden dat er inmiddels veel verschillende modellen te koop zijn, het is lastig om zelf de beste te vinden. Wij helpen je daarbij!

Onze experts hebben veel van deze kleine machines getest en met elkaar vergeleken om de zoektocht naar een goede mini vaatwasser zo makkelijk mogelijk voor jou te maken. Op deze pagina leggen we uit hoe we tot deze keuzes zijn gekomen en waar we op gelet hebben bij het testen en vergelijken, onze ervaringen zijn hierin leidend. Als je op zoek bent naar een slag groter kun je ook onze smalle vaatwassers test lezen.

Als eerst starten we nu met onze top drie populairste categorieën mini vaatwassers. Verder op de pagina vind je nog meer categorieën met de daarbij horende beste koop. Verder vind je een uitgebreide koopgids met aandachtspunten als jouw ideale mini vaatwasser niet tussen onze selectie staat.

Product Categorie Prijs
Beste mini vaatwasser algemeenBosch SKS62E32EU – Serie 4 – Vrijstaande compacte vaatwasserBeste mini vaatwasser algemeen
Bekijk bij Bol Bekijk bij Expert
#Advertentie
Bosch mini vaatwasserBosch SKS62E38EU – Serie 4Bosch mini vaatwasser
Mini vaatwasser goedkoopInventum VVW5520Mini vaatwasser goedkoop

Beste mini vaatwasser uitslag test 2024 Bosch, Siemens en meer

Bij het kopen van een goede mini vaatwasser is het belangrijk dat de afwasmachine aan bepaalde eisen voldoet. Net zoals in onze test waar de beste normale vaatwasser gevonden hebben. Daarom hebben onze experts tijdens het testen op veel verschillende aspecten gelet die voor alle categorieën gelden.

 • Het resultaat van de mini vaatwasser. De vaat moet uiteraard schoon uit de kleine vaatwasser komen.
 • De bouwkwaliteit van de vaatwasser en de onderdelen. Deze moeten duurzaam zijn, een vaatwasser moet immers een lange tijd mee gaan.
 • De motor die het merk gebruikt heeft. Hoe zijn de prestaties daarvan. Maakt die veel geluid en verbruikt die veel energie of is de motor stil en en zuinig in gebruik.
 • We controleren de droog en was kwalificaties die de mini vaatwasser heeft. Top mini en normale vaatwassers hebben een was en droog klasse A.
 • Welk energielabel de mini vaatwasser heeft. Dit zegt wat over de zuinigheid.
 • De wasprogramma’s van de kleine vaatwasser. Vaak is meer beter.
 • De ervaringen van de gebruikers. Die tellen bij ons zwaar mee. De gebruikers weten immers het beste hoe een mini vaatwasser presteert na verloop van tijd.

1. Beste mini vaatwasser algemeen - Bosch SKS62E32EU – Serie 4 – Vrijstaande compacte vaatwasser

Beste mini vaatwasser algemeen
Bekijk bij Bol Bekijk bij Expert
#Advertentie

De Bosch SKS62E32EU is een mooie, vrijstaande mini vaatwasser die over 6 programma’s beschikt, een startuitstel functie heeft, heeft een VarioSpeed en Extra Droog functie, is uitgerust met een beladingssensor, beschikt over een Aquastop en een Aquasensor, heeft een wasklasse A en een laadvermogen van 6 couverts. Wij hebben de Bosch SKS62E32EU tot beste mini vaatwasser algemeen gekozen.

De Bosch SKS62E32EU is de ideale mini vaatwasser om in huis te houden. Perfect voor een klein huishouden van 1 tot 3 personen. Door zijn laadvermogen van 6 couverts kan je iedere wasbeurt servies voor 6 personen schoonmaken. De vaatwasser van Bosch beschikt over 6 wasprogramma’s. Met deze 6 programma’s heb je genoeg keus voor alle soorten vieze vaat om het aan te pakken.

De Bosch SKS62E32EU heeft een aantal extra’s die handig zijn voor gebruik. Zo kan je gebruik maken van de startuitstel functie om de vaatwasser ’s nachts te laten draaien zodat je er in de avond geen last van hebt als je nog in de keuken zit. De ingebouwde beladingssensor analyseert de vieze vaat en stelt bij het automatische programma zelf de temperatuur en benodigde water in om zo efficiënt en zuinig mogelijk je vaat optimaal schoon te krijgen.

De Bosch SKS62E32EU heeft het energielabel F en verbruikt op jaarbasis 174 kWh en 2240 l. De vaatwasser van Bosch is dankzij zijn bouwkwaliteit een goede vaatwasser met een lange levensduur. Door zijn prestaties en kwaliteit hebben wij de Bosch SKS62E32EU tot beste mini vaatwasser algemeen gekozen.

 • Goede kwaliteit
 • 6 Wasprogramma's + extra functies
 • Is zuinig en efficiënt door beladingssensor
 • Krijgt ook aangekoekte pannen en ovenschalen schoon dankzij intensieve stand
 • Heeft een geluidsniveau van 49 dB

2. Bosch mini vaatwasser - Bosch SKS62E38EU – Serie 4

De Bosch SKS62E38EU is een mooie compacte RVS mini vaatwasser met een laadvermogen van 6 couverts, beschikt over 6 wasprogramma’s, heeft een Extra Droog en VarioSpeed functie, heeft een Eco-Silence drive, beschikt over een beladingssensor, heeft een Aquasensor en een Aquastop, heeft een startuitstel en een wasklasse A. Wij hebben de Bosch SKS62E38EU tot beste Bosch mini vaatwasser gekozen.

De Bosch SKS62E38EU is een mini vaatwasser met wateraansluiting die thuis past in iedere keuken dankzij zijn mooie RVS uitstraling. Door het handige formaat ben je flexibeler in waar de vaatwasser geplaats kan worden dan een grote vaatwasser. De vaatwasser beschikt over 6 wasprogramma’s. Daarnaast heeft nog 2 extra programma’s, namelijk het ExtraDry en VarioSpeed programma. En met de Eco-Silence drive heb je niet alleen een zuinige motor, hij is ook nog eens stil.

Als je geen keus kan maken ga dan voor het automatische programma. De beladingssensor scant de vuile vaat en kiest zelf de benodigde temperatuur en hoeveelheid water voor een optimaal resultaat. Dankzij het laadvermogen van 6 couverts is de Bosch SKS62E38EU geschikt voor een huishouden van 1-3 personen. Met de startuitstel kan je de vaatwasser op ieder moment dat jij wilt laten starten. De mini-vaatwasser van beschikt over alle technologie waarmee de grote vaatwassers ook uitgerust worden. Daardoor ben je verzekerd van topkwaliteit en de beste resultaten.

 • Goede kwaliteit
 • 6 wasprogramma's + 2 extra functies
 • Beladingssensor + Aquasensor + Aquastop
 • Startuitstel
 • Relatief duur

3. Mini vaatwasser goedkoop - Inventum VVW5520

De Inventum VVW5520 is een vrijstaande mini vaatwasser met wateraansluiting, beschikt over 6 wasprogramma’s, heeft een laadruimte van 6 couverts, beschikt over startuitstel en heeft een was- en droogklasse A. Dankzij zijn zeer goede prijs/kwaliteit verhouding hebben wij de Inventum VVW5520 tot beste goedkope mini vaatwasser gekozen.

De Inventum VVW5520 heeft mooi strak design die in iedere keuken past. De vaatwasser heeft een laadruimte van 6 couverts waardoor hij geschikt is voor een huishouden van 1-3 personen. Je kunt kiezen uit 6 verschillende wasprogramma’s waaronder een ecoprogramma en een hygiënestand voor extra vuile vaat. De hygiënestand is ideaal om te gebruiken voor schalen die aangekoekte etensresten uit de oven.

Wil je de vaatwasser later laten beginnen? Kies dan de startuitstel waarmee je de vaatwasser 2, 4, 6 of 8 uur later kunt laten starten. Zo kan je de vaatwasser in de nacht laten draaien. De Inventum VVW5520 heeft een was- en droogklasse A. Je bent verzekerd van de beste was- en droogresultaten. De vaatwasser van Inventum heeft een energielabel F en heeft een geluidsniveau van 49 dB. Hij wordt met 5 jaar garantie geleverd.

 • Zeer goede prijs/kwaliteit verhouding
 • Relatief stille mini vaatwasser
 • 6 Wasprogramma's
 • Met startuitstel
 • Heeft geen binnenverlichting

4. Mini vaatwasser Siemens - Siemens SK26E222EU – iQ300

Mini vaatwasser Siemens
Bekijk bij Bol
#Advertentie

De Siemens SK26E222EU is een mooie vrijstaande mini vaatwasser met een laadvermogen van 6 couverts, beschikt over 6 wasprogramma’s, beschikt over een ExtraDry en VarioSpeed functie, heeft een beladingssensor en een Aquastop, heeft een iQdrive motor waardoor hij stiller en zuiniger is. Wij hebben de Siemens SK26E222EU tot beste Siemens mini vaatwasser gekozen.

De Siemens SK26E222EU beschikt over maar liefst 6 wasprogramma’s waaronder ecoprogramma, een glasprogramma en intensief programma. Wil je water en energie besparen, kies dan het ecoprogramma. Mocht je nou niet weten welk programma je moet kiezen, kies dan het autoprogramma. De beladingssensor in de vaatwasser scant de vaat en berekent precies hoeveel water en welke temperatuur nodig is om je vaat optimaal schoon te krijgen.

Dankzij de iQdrive motor zal je van deze vaatwasser geen last hebben. Niet alleen zorgt de motor voor een zuinige vaatwasser, hij is daardoor ook nog eens stiller. Mocht je een feestje hebben en je wilt sneller schone vaat? Dankzij de VarioSpeed functie kan je programma’s twee keer zo snel laten draaien. Met een laadruimte van 6 couverts is deze mini vaatwasser geschikt 1-3 personen. Perfect om thuis of op kantoor te zetten waar het niet teveel ruimte inneemt.

 • Goede kwaliteit
 • 6 Wasprogramma's + ExtraDry & VarioSpeed functie
 • IQdrive motor voor zuinigere en stillere werking
 • Heeft een beladingssensor, Aquastop en startuitstel

  5. Mini vaatwasser zonder wateraansluiting - Bomann TSG 5701

  Mini vaatwasser zonder wateraansluiting
  Bekijk bij Bol
  #Advertentie

  Een schone oplossing voor iedereen, dat kan met de mini afwasmachine van Bomann. Deze vaatwasser is zeer compact, heeft geen vaste wateraansluiting nodig en is daarom ideaal om mee te nemen. Of je deze minivaatwasser nou meeneemt naar de camping of in een studio plaatst, je kunt overal gemak ervaren.

  Deze keukenhulp heeft maar liefst 5 verschillende programma’s waardoor je altijd een programma kunt kiezen wat op dat moment bij jouw vaat past. Via het LED-display aan de voorzijde kies je eenvoudig een stand. Verder kun je ook de resterende tijd zien op dit display. De afmetingen van deze mini afwasmachine zijn 42 x 43,5 x 43,5 cm (B x H x D).

  De afwasmachine van Bomann heeft een watertank met een inhoud van 5 liter. Het water giet je in het vulgat aan de bovenkant van de minivaatwasser, dan aanzetten en je bent klaar. Zo eenvoudig is het! Wanneer de tank vol is krijg je een akoestisch signaal. Heb je een hekel aan afwassen maar heb je geen wateraansluiting? Dan is dit echt de uitkomst. De mini vaatwasser heeft een laadvermogen van 2 couverts en een handig bestekrek bovenin. Wij vinden deze Bomann TSG 5701 de beste mini vaatwasser zonder wateraansluiting door zijn gemak en uitstekende resultaten!

  • Zonder wateraansluiting
  • Uitgestelde start 1-24 h
  • Niet de goedkoopste
  • Energielabel G

  Koopgids: aandachtspunten bij het kopen van een mini vaatwasser

  Het vinden van een goede mini vaatwasser kan nog een behoorlijke opgave zijn vanwege het ruime aanbod hierin. Vandaar dat we deze categorieën hebben samen gesteld. Mocht je toch niet de juiste vaatwasser hierboven hebben gevonden, dan hebben we hieronder een uitgebreide koopgids met aandachtspunten waarop je moet letten tijdens het zoeken naar de juiste vaatwasser voor jou.

  Het aantal couverts

  De meeste mini vaatwassers hebben een laadvermogen van 2 couverts. Dit houdt in dat het dus servies voor 2 personen per keer kan wassen. Als je alleen of met zijn tweeën bent is een vaatwasser met dat laadvermogen dus precies goed. Maar als je met drie of vier personen in het huishouden bent is het misschien net aan de kleine kant. Er zijn ook mini vaatwassers met een laadvermogen van 6 couverts.

  Zo kan je ontbijten, lunchen en avond eten met drie personen voordat de vaatwasser aan moet. En heb je de volgende dag weer schone vaat. Daarom is het goed om te kijken naar jouw huishouden, het aantal personen, maar ook hoeveel vaat je op een dag gebruikt. Kies een vaatwasser die daarbij goed past.

  Gebruiksvriendelijkheid

  De gebruiksvriendelijkheid vinden wij altijd een belangrijk punt bij de keuze van goede producten. Als je zelf op zoek gaat naar jouw ideale mini vaatwasser, raden we je ook aan daar goed naar te kijken. Iedereen moet in principe intuïtief de vaatwasser kunnen instellen en starten.

  Directe wateraansluiting voor de mini vaatwasser

  Niet iedere mini vaatwasser heeft een wateraansluiting nodig. Er zijn er een aantal die met een waterreservoir werken. Dit heeft een aantal voordelen. De vaatwasser is overal waar ruimte is in de keuken of elders te plaatsen omdat je niet afhankelijk van een wateraansluiting bent. Het enige wat je nodig hebt als aansluiting is stroom. Daarna vul je vaatwasser met 5 liter water en draaien maar.

  Je kan de vaatwasser makkelijk (ont)koppelen en overal mee naar toe nemen, van huis naar de camping en weer terug of mee op reis in de camper. Nadeel is dat deze vaatwassers meer water verbruiken en vaak minder uitgebreide programma’s hebben. Dus handig voor mee te nemen of op de camping. Maar minder handig voor als vaste mini afwasmachine in huis.

  Het aantal en de soorten programma’s

  Het aantal programma’s en welke programma’s de vaatwasser over beschikt is ook een aandachtspunt. Naast het standaard programma moet je hierbij denken aan een eco-programma, een snel-programma en programma’s met verschillende temperaturen. De programma’s die tegenwoordig iedere vaatwasser hoort te hebben, hebben we hieronder op een rijtje voor je gezet.

  • Het eco programma is ook voor dagelijkse vaat en is het zuinigste programma. Het bespaart water en energie, maar duurt wel het langst van alle programma’s. Veel afwasmachines hebben tegenwoordig zo een programma.
  • Het intensief programma is handig als het vaat echt heel vuil is. Dit programma zorgt voor een intensieve reiniging van zowel borden en glazen, maar ook schalen en pannen. Handig als je oven gerechten hebt gemaakt waar aangekoekt etensresten zitten.
  • Het delicaat programma komt goed van pas als je bijvoorbeeld een borrel gehad hebt waarbij veel wijnglazen en andere drankglazen gebruikt zijn. Wijnglazen zijn over het algemeen dunner dan normale drinkglazen en vereisen een zachtere behandeling zodat ze niet breken. Daar is dit programma uitstekend voor.
  • Het snelle of korte programma is erg handig als je wel een volle vaatwasser hebt, maar de etensresten niet aangekoekt zijn. Dit programma is korter dan het standaard programma waardoor het minder water en energie verbruikt, maar niet zolang duurt als het eco programma en je dus veel sneller weer schone vaat in de kast hebt.

  Beschikt de vaatwasser over een Aquastop

  De meeste vaatwassers hebben tegenwoordig wel een aquastop, maar nog niet alle vaatwassers zijn ermee uitgerust. En als je kiest voor een mini vaatwasser met een waterreservoir, dan heb je automatisch geen aquastop. Maar koop je een vaatwasser met een wateraansluiting, dan is een aquastop wenselijk.

  Een aquastop is een beveiligingssysteem die de watertoevoer stopt als er een lekkage ontstaat. Zo beschermt de aquastop je woning van waterschade wanneer er een lekkage optreedt. Een item waar iedere vaatwasser met wateraansluiting wel mee uitgerust hoort te zijn.

  Het energieverbruik en energielabel van een vaatwasser

  Hoeveel water en energie een mini vaatwasser verbruikt is belangrijk om te weten. Aan dat verbruikt wordt een energielabel toegekend. Voorheen waren dat labels die vanaf A++ tot en met D gingen. Maar door het herzien van de labels en de criteria wat we onder zuinig verstaan, vallen de meeste vaatwassers onder de labels C tot en met G.

  De meeste mini vaatwassers hebben het label G. Dit komt omdat ze toch vrij veel water en energie nodig hebben in verhouding met het laadvermogen om het vaat schoon te krijgen. Nu verbruiken ze alsnog minder water en energie dan de grote vaatwassers, maar in verhouding zijn ze minder zuinig. Merken zoals Bosch en Siemens hebben mini vaatwassers met het label F. Hoe beter het label, hoe meer water en energie je bespaart wat ook beter is voor het milieu.

  De prijs van een mini vaatwasser

  Wat je betaalt voor een mini vaatwasser is uiteraard ook belangrijk om op te letten. Wij zijn altijd op zoek naar de beste prijs/kwaliteit verhouding. De startprijzen van mini vaatwassers liggen rond €250 en eindigen rond de €500. De prijs wordt bepaald door de bouwkwaliteit, energielabel, hoeveelheid programma’s, functies etc.

  Met witgoed en dus ook vaatwassers is het zo dat de goede merken vaak wat duurder zijn, maar deze ook betere kwaliteit en een langere levensduur bieden dan de goedkopere merken. Vaak loont het dus om iets meer uit te geven bij het aanschaffen van een vaatwasser in plaats te besparen. Daardoor koop je namelijk een vaatwasser die een goede kwaliteit heeft en ook een langere levensduur. Dit bespaart vaak geld op de lange duur.

  Vaak zijn er ook aanbiedingen waar je goede kleine vaatwassers voor een aantrekkelijke prijs kunt kopen. Het kan voordelig zijn om uit te kijken naar dit soort aanbiedingen.

  Het geluidsniveau van een mini vaatwasser

  Hoeveel geluid een vaatwasser produceert is ook een aandachtspunt. Over het algemeen zijn kleine vaatwassers wat luider dan grote vaatwassers. Tegenwoordig produceren de meeste vaatwassers tussen de 44 en de 48 dB. Je hebt ook stille vaatwassers die minder dan 43 dB aan geluid produceren.

  De meeste mini vaatwassers produceren rond de 49 dB. Maar sommige produceren ook meer. Dit kan vervelend zijn wanneer je een open keuken hebt. Of als de vaatwasser bijvoorbeeld op werk staat zoals bij de kindercrèche en de kinderen liggen te slapen. Hoe stiller de vaatwasser, hoe beter. Vaak is een stillere vaatwasser ook een teken van een goede motor die erin zit.

  Welke merken goede mini vaatwassers maken

  Als het op vaatwassers aankomt, zijn er veel merken die verschillende modellen aanbieden. Merken zoals Bosch, Siemens, ETNA en Inventum maken al jarenlang vaatwassers waardoor zij door hun kennis, expertise en ervaring vaatwassers van goed kwaliteit maken. Zo hebben zij ook modellen die onder mini vaatwassers gecategoriseerd worden vanwege de afmetingen. Er zijn ook nog andere merken die alleen maar mini vaatwassers maken zoals MEDION, Salora en Klarstein.

  Er zijn ook winkels zoals de Blokker, Mediamarkt en Lidl die goedkope mini vaatwassers verkopen met een prima prijs/kwaliteit verhouding. Dit zijn prima mini vaatwassers. Let wel op dat deze vaatwassers over het algemeen een iets minder bouwkwaliteit en levensduur hebben.

  Extra functies

  Tegenwoordig zijn er veel extra functies waarmee vaatwassers worden uitgerust. Maar hoeveel van deze functies zijn nou daadwerkelijk nuttig en hebben echt een toegevoegde waarde. Dit verscheelt per huishouden en wat jij als persoon prettig en handig vindt als extra functie. Bijvoorbeeld een startuitstel functie waarmee je kan bepalen wanneer de vaatwasser gaat draaien. Zo kan je de vaatwasser ’s nachts laten draaien terwijl je slaapt zodat je er geen last van hebt.

  Een extra droog functie om je tupperware en ander plastic servies goed droog te krijgen is een handige functie als je veel aan food preppen doet en veel tupperware verbruikt. Kijk wel extra functies nou echt handig zijn voor jou en kies daar je vaatwasser op uit.

  Conclusie mini vaatwasser

  Een mini vaatwasser is ontzettend handig om te hebben. Het neemt minder ruimte in beslag dan een grote vaatwasser. Dus heb je een klein huis/keuken, dan kan je toch nog een vaatwasser hebben. Ze verbruiken minder water en energie. En ze zijn gemakkelijk aan te sluiten.

  Of je nou een 1persoons of 2persoons huishouden hebt, of een vakantiewoning, of een camper waarmee je graag naar de camping gaat, een kleine afwasmachine die overal mee naar te nemen is of thuis weinig ruimte in beslag neemt is een groot genot. Het scheelt een hoop werk als je niet op de hand hoeft af te wassen, waardoor je veel tijd over hebt om lekker na te tafelen, je kinderen in bed te stoppen, of gezellig een spelletje bij het vuur in je vakantiehuis te spelen terwijl de vaatwasser zijn werk doet!

  Veelgestelde vragen over mini vaatwassers

  Is een mini vaatwasser handig?

  Een mini vaatwasser is hartstikke handig voor mensen met weinig ruimte. Zeker voor mensen die alleen wonen in een studio of appartement met weinig keukenruimte kunnen zo toch een vaatwasser gebruiken.

  Hoe werkt een mini vaatwasser zonder wateraansluiting

  Deze kleine vaatwassers hebben een waterreservoir dat je zelf moet bijvullen. Nadat de afwasmachine klaar is met programma, laat je zelf het water door middel van een slang weglopen in de gootsteen.

  Wat kost een mini vaatwasser?

  Mini vaatwassers zijn te koop vanaf ongeveer €250. De prijzen lopen op tot ongeveer €500.

  Plaats een reactie