Onderbouw vaatwasser, beste koop 2024 door uitgebreide test

Laatste update: 5 maart 2024

Ben je op zoek naar de beste onderbouw vaatwasser? Dan hebben we goed nieuws want wij hebben de beste onderbouw vaatwassers voor je op een rijtje gezet. Ook vind je op deze pagina een koopgids zodat je zelf een goed model kunt vinden wanneer er geen geschikt model voor jouw wensen tussen staat.

Een onderbouw vaatwasmachine is een vaatwasser zonder zij- en boven panelen die je in een nis kunt zetten. Het voordeel van onderbouw vaatwassers is dat deze eenvoudiger te plaatsen zijn dan een inbouw afwasmachine. Een ander voordeel is dat het bedieningspaneel bij de meeste onderbouw vaatwasmachines aan de voorkant zit zodat er ruimte is voor een overzichtelijk display.

Om jouw zoektocht naar de beste onderbouw afwasmachine gemakkelijker te maken, hebben we verschillende modellen getest in de meest gezochte categorieën. Daarnaast hebben we gekeken naar gebruikerservaringen. Hieruit zijn de beste onderbouw vaatwassers per categorie naar voren gekomen.

Product Categorie Prijs
Beste onderbouw vaatwasser algemeenSiemens SN43HS30AE – iQ300Beste onderbouw vaatwasser algemeen
Bekijk bij Bol
#Advertentie
Beste onderbouw vaatwasser RVSBosch SMU6ZCS49EOnderbouw vaatwasser RVS
#Advertentie
Geen aanbieders gevonden
Bosch onderbouw vaatwasserBosch SMU4HAS48EBosch onderbouw vaatwasser
Bekijk bij Bol
#Advertentie

Aandachtspunten vaatwasser onderbouw test

Om te bepalen welke onderbouw vaatwasser de beste is, hebben we gekeken naar een aantal criteria. Zo hebben we gekeken naar:

 • Laadvermogen: hoeveel couverts, bestek en hoeveel ruimte er aanwezig is in de bovenlader. Zeker bij grote gezinnen is een machine met een groot laadvermogen prettig.
 • Energieverbruik: elektriciteit is duur geworden, daarnaast willen we het milieu niet onnodig belasten. We verkiezen graag vaatwassers met een gunstig energielabel.
 • Programma’s: verschillende programma’s voor verschillende soorten vaat. Het is fijn om de keuze te hebben uit verschillende programma’s. Zeker omdat het energie bespaard.
 • Was resultaat: dit is natuurlijk het belangrijkst. De vieze vaat die erin gaat moet er natuurlijk schoon uit komen.
 • Geluidsniveau: zeker in huizen met open keukens is een laag geluidsniveau gewenst. Constant de vaatwasser wanneer deze bezig is, kan hoogst irritant worden.

Dit heeft geresulteerd in de volgende best geteste onderbouw vaatwassers.

Beste vaatwasser onderbouw 2024

1. Beste onderbouw vaatwasser algemeen - Siemens SN43HS30AE – iQ300

Beste onderbouw vaatwasser algemeen
Bekijk bij Bol
#Advertentie

De beste onderbouw vaatwasser haal je in huis met deze praktische vaatwasmachine van Siemens! Hij ziet er niet alleen strak uit maar presteert ook nog eens erg goed! Met een geluidsniveau van 44 db is het een redelijk stille vaatwasser. Deze onderbouw vaatwasmachine is flexibel in te delen doordat de bovenkorf in hoogte instelbaar is, superhandig! Zo kun je onderin meer ruimte creëren voor grote pannen of borden. Daarnaast verbruikt hij gemiddeld maar 9,5 liter water per wasbeurt, wat erg weinig is. De halve belading zorgt voor een mindere hoeveelheid waterverbruik. De onderbouw afwasmachine heeft 6 programma’s waarmee je elk gewenst wasresultaat kunt bereiken. Met Home Connect kun je de Siemens SN43HS30AE – iQ300 eenvoudig bedienen, ook op afstand. Met zijn capaciteit van 13 couverts heb je genoeg ruimte om, ook na een etentje, alle vaat kwijt te kunnen. Met energielabel D is het een energiezuinige vaatwasser maar niet de allerzuinigste.

De consumenten die deze onderbouw vaatwasmachine al gebruiken zijn heel enthousiast. Naast de mooie vormgeving zijn ze erg tevreden over het gebruiksgemak, de vele mogelijkheden, de stilte en het wasresultaat. Wat ons betreft dus de beste onderbouw vaatwasser van dit moment!

 • Veel mogelijkheden
 • Makkelijk in gebruik
 • Laag waterverbruik
 • Energielabel D

2. Onderbouw vaatwasser RVS - Bosch SMU6ZCS49E

Beste onderbouw vaatwasser RVS
#Advertentie
Geen aanbieders gevonden

De beste onderbouw vaatwasser RVS koop je met deze mooie onderbouw afwasmachine met RVS front van Bosch. Het heeft een standaard maat dus pas heel erg goed onder elk keukenblad met een nis ervoor. Het is een energiezuinige (D) en stille (42db) vaatwasser met een flexibel in te delen ruimte doordat de korven in hoogte verstelbaar zijn. Het waterverbruik van deze onderbouw vaatwasmachine wordt afgestemd op de hoeveelheid vaat, daardoor gaat de vaatwasser zuinig met water om.

Daarnaast heeft het apparaat een speciaal droogsysteem waardoor de vaat perfect droog wordt, nooit meer nadrogen! Ook fijn is de intensieve stand van deze onderbouw afwasmachine waardoor aangekoekte pannen en schalen perfect schoon worden. Dankzij de SpeedPerfect functie kan deze vaatwasser wel tot 65% sneller reinigen met hetzelfde resultaat. Via het display kun je de vaatwasser eenvoudig instellen en de resttijd zien. Maar ook via de HomeConnect app kun je de vaatwasser bedienen.

De gebruikers van deze onderbouw vaatwasser zijn zeer tevreden. De belangrijkste pluspunten die worden genoemd zijn het perfecte reinigings- en droogresultaat, het geluidsniveau en het gebruiksgemak. Wat ons betreft is de Bosch SMU6ZCS49E – Serie 6 de beste RVS onderbouw vaatwasser van dit moment!

 • Goed reinigings- en droog resultaat
 • Homeconnect
 • Flexibele indeling
 • Gebruiksgemak
 • Stil
 • Geen halve belading programma

3. Bosch onderbouw vaatwasser - Bosch SMU4HAS48E

Bosch onderbouw vaatwasser
Bekijk bij Bol
#Advertentie

De beste Bosch onderbouw vaatwasser van RVS koop je met deze SMU4HAS48E! Het roestvrijstalen design zorgt ervoor dat de vaatwasmachine er strak uitziet en eigenlijk in elke soort keuken past.

Met deze onderbouw vaatwasmachine kun je alle kanten op. De korven zijn in hoogte verstelbaar waardoor je veel ruimte kunt creëren. De vaatwasser heeft een zeer laag waterverbruik van maar 9,5 liter per vaat.

Verder zijn er maar liefst 12 verschillende programma’s en een doseerassistent. Er zitten verder nog 4 speciale functies op de vaatwasser, namelijk Home Connect, Extra Droog, Halve Belading en SpeedPerfect+. Met het automatische programma stemt deze onderbouw vaatwasmachine de hoeveelheid water af op het gewicht van de vaat. Zo krijg je altijd het perfecte resultaat. Na afloop gaat de deur vanzelf open zodat de vaat goed kan drogen. Met de handige HomeConnect app kun je deze vaatwasser op elk gewenst moment bedienen en wordt je op de hoogte gehouden als je bijvoorbeeld het zout moet bijvullen, superhandig!

De consumenten die deze Bosch SMU4HAS48E al gebruiken zijn zeer tevreden. De vaatwasser is eenvoudig te bedienen, maakt de vaat goed schoon en heeft veel opties. Daarnaast worden de flexibel in te delen ruimte en de vele mogelijkheden als positief ervaren. Wat ons betreft dus de beste Bosch onderbouw vaatwasser van dit moment!

 • Makkelijk te bedienen
 • Veel mogelijkheden
 • Goed reinigingsresultaat
 • Energielabel D

4. Miele vaatwasser onderbouw - Miele G 5022 SCU clst

miele vaatwasser onderbouw
Bekijk bij Bol
#Advertentie

De beste Miele onderbouw vaatwasser koop je met deze Miele G 5022 SCU clst. Het is een ruime, waterbesparende en stille (45db) onderbouw afwasmachine die ook nog eens flexibel is in te delen. Je kunt de korven in hoogte verstellen zodat alles er in past. Deze onderbouw vaatwasmachine beschikt over 5 programma’s waarmee je voor elke vaat het beste resultaat kunt bereiken. Met de intensieve stand worden zelfs de aangekoekte pannen en schalen schoon. Deze afwasmachine heeft lekker veel ruimte: wel 14 couverts passen erin! Dankzij het verkorte wasprogramma heb je snel weer schone vaat, handig bij een thuisdiner of verjaardag!

De consumenten die deze Miele onderbouw vaatwasser gebruiken zijn erg tevreden. De vaatwasser maakt de vaat goed schoon en droog, is makkelijk te bedienen, zeer zuinig en stil. Kortom, de beste Miele onderbouw vaatwasmachine van dit moment.

 • Waterbesparend
 • Stil
 • Goed reinigings- en droogresultaat
 • Clips voor stabiele plaatsing van wijnglazen niet meegeleverd
 • Met energielabel E niet de zuinigste

5. Goedkope onderbouw vaatwasser - Whirlpool WUC 3C33 F X

Goedkope onderbouw vaatwasser
Bekijk bij Bol
#Advertentie

De aanschaf van een vaatwasser kan een flinke investering zijn. Maar dat hoeft niet! Wij hebben namelijk een goede optie voor een goedkope onderbouw vaatwasser, namelijk de Whirlpool WUC 3C33 F X onderbouw vaatwasser. Deze onderbouw vaatwasser heeft 14 couverts, heeft 8 wasprogramma’s, is met 43 dB erg stil, kun je flexibel indelen, is gemaakt van RVS, heeft NaturalDry, heeft 6th Sense Technologie en heeft startuitstel.

De goedkope vaatwasser van Whirlpool heeft veel te bieden. Zo kun je met behulp van de FlexiSpace de vaatwasser zelf indelen. Dit is erg handig als je bijvoorbeeld grote pannen kwijt wilt. Daarnaast is voorspoelen niet meer nodig dankzij de 6th Sense Technologie. Deze technologie zorgt voor de beste resultaten zonder handmatig voorspoelen. Ook detecteren de sensoren de hoeveelheid vuil op de vaat. De hoeveelheid waterverbruik wordt hierop aangepast. Na de vaatbeurt zal de deur automatisch openen en wordt de vaat natuurlijk gedroogd dankzij de NaturalDry functie.

De Whirlpool WUC 3C33 F X onderbouw vaatwasser heeft een interieur van roestvrijstaal, wat resulteert in blinkend schone vaat. Daarnaast heeft de vaatwasser energie-efficiëntieklasse D. Volgens ons is dit dan ook de beste keuze als je op zoek bent naar een goedkope onderbouw vaatwasser.

 • Stille vaatwasser
 • Automatische deuropening
 • Waterbesparend dankzij EcoFriendly
 • Korven flexibel in te delen
 • Geen binnenverlichting

Koopgids goede onderbouw vaatwasser

Voor je een goede onderbouw afwasmachine koopt, is het belangrijk om goed te weten wat je wilt. Zoals al eerder opgemerkt, wordt een onderbouw vaatwasser geleverd zonder zij- en boven panelen en heeft dus alleen een frontpaneel.

Een onderbouw vaatwasser heeft dus een ander front dan de rest van je keuken. Het verschil tussen een onderbouw vaatwasser en een inbouw vaatwasser is dat een inbouw vaatwasmachine volledig wordt geïntegreerd in je keuken, met eenzelfde front als de rest van de keukenkasten. Veel inbouw vaatwasmachines zijn ook geschikt voor onderbouw. Dan wordt de vaatwasmachine zonder zij- en bovenpanelen geleverd.

Het frontpaneel van een onderbouw afwasmachine is dus wel bepalend voor het uiterlijk van je keuken. Er zijn verschillende kleuren en materialen te verkrijgen waarbij een zwart, wit en RVS front de meest voorkomende zijn.

In deze koopgids vertellen we je waar je op kunt letten als je een goede onderbouw vaatwasmachine wilt kopen.

Nismaten onderbouw vaatwassers

Misschien een open deur maar voor je een onderbouw vaatwasser koopt, is het belangrijk om eerst goed te meten hoe groot de nis is waarin je ‘m wilt plaatsen. Het zou nogal vervelend zijn als ie precies niet past. De meeste onderbouw vaatwasmachines hebben vergelijkbare afmetingen waarbij de minimale en maximale onderbouw nishoogte tussen de 81,5 cm en 87,5 cm ligt. De breedte is vrijwel altijd tussen 59,8 cm en 60 cm, net als de diepte, die is ook 60 cm in veruit de meeste gevallen. Per onderbouw afwasmachine zijn er kleine verschillen wat betreft de maten. Let daar dus goed op.

Ook goed om te weten: onderbouw afwasmachines zijn in principe alleen verkrijgbaar in de breedtemaat 60 cm. Als je op zoek bent naar een smalle onderbouw vaatwasser, van 45 cm breed, dan kom je eigenlijk altijd uit bij een vrijstaande vaatwasser zoals je kunt zien in ons artikel over smalle vaatwassers. Een vrijstaande vaatwasser is wel afgewerkt met zij- en boven panelen waardoor deze vaak te hoog is voor de nis waarvoor deze bestemd is. Bij veel vrijstaande afwasmachines kun je het boven paneel verwijderen zodat je deze als smalle onderbouw vaatwasmachine kunt installeren.

Belangrijk hierbij is wel dat je je realiseert dat vrijstaande vaatwassers vaak wat dieper zijn dus is de kans aanwezig dat je smalle onderbouw vaatwasser ietwat uitsteekt ten opzichte van de naast gelegen keukenkastjes.

Programma’s op de onderbouw afwasmachine

Je zult zien dat er onderbouw vaatwasmachines zijn met heel veel verschillende functies en programma’s maar dat er ook wat eenvoudiger onderbouw afwasmachines zijn. Voor je een goede onderbouw vaatwasser koopt is het belangrijk om voor jezelf te bedenken welke functies en programma’s je belangrijk vindt. Ga je al die verschillende programma’s en functies ook echt gebruiken? Zo niet, ga dan lekker voor een eenvoudig exemplaar, dit scheelt in de prijs van je onderbouw vaatwasser.

Aantal couverts/laadvermogen

Niet onbelangrijk is het aantal couverts dat in de onderbouw afwasmachine past. Met een couvert wordt het serviesgoed voor 1 persoon bedoeld dus borden, kommen, bekers, glazen, bestek, etc. Het aantal couverts geeft dus aan voor hoeveel personen de vaatwasmachine de vaat kan doen. Wat jij nodig hebt hangt af van de grootte van je gezin en of je bijvoorbeeld vaak etentjes geeft waarbij het toch wel lekker is als je wat extra ruimte in je onderbouw vaatwasser hebt.

Indeling onderbouw vaatwasmachine

Onderbouw vaatwassers kunnen verschillend zijn ingedeeld. Er zijn afwasmachines met in hoogte verstelbare korven zodat je onderin meer ruimte kunt creëren voor grote pannen bijvoorbeeld. Ook heb je nog de keuze tussen een onderbouw vaatwasmachine met besteklade of een met bestekkorf. Een korf plaats je in de vaatwasser en kun je er uit halen. Een besteklade zit boven in de vaatwasser en neemt minder ruimte in beslag.

Bij sommige onderbouw vaatwassers met besteklade, is deze lade ook nog in hoogte verstelbaar zodat je er ook kleine kopjes en andere kleine dingen in kwijt kunt. Dit maakt een afwasmachine erg flexibel.

Energielabel van een vaatwasser voor onderbouw

Het energielabel van de onderbouw vaatwasser geeft aan hoeveel energie deze verbruikt. De energielabels voor apparaten zijn onderverdeeld in de labels A t/m G waarbij A het zuinigst is en G het minst zuinig. Voorheen liep deze schaal van A+++ t/m D. Een onderbouw vaatwasmachine met energielabel D had voorheen dus het label A. Het is een niet onbelangrijke eigenschap van de vaatwasser omdat je hem vaak gebruikt en een zuinige onderbouw vaatwasser scheelt dan in de energiekosten.

Geluidsniveau onderbouw vaatwasser

Het is wel prettig dat een onderbouw vaatwasmachine niet teveel lawaai maakt, vooral als je een open keuken hebt. Een stille vaatwasser heb je tot 43 db. Het gemiddelde geluidsniveau ligt tussen 44 en 47 db. Daarboven heb je een lawaaiig exemplaar. We hebben ook een speciale pagina over en met stille vaatwassers als een laag geluidsniveau erg belangrijk is voor je.

Waterverbruik

Net als het energieverbruik is het ook goed om te letten op het waterverbruik van een onderbouw vaatwasser. Ook dit kost geld en het is gemakkelijk te besparen als je een waterzuinige onderbouw vaatwasmachine koopt.

Er zijn nog vaatwassers die 20 liter per wasbeurt verbruiken maar tegenwoordig verbruikt een gemiddelde afwasmachine 13 liter per wasbeurt. Zeer zuinige afwasmachines doen het met maar 9 liter. Op jaarbasis scheelt dit nogal wat liters.

Prijzen onderbouw vaatwasmachines

Voor een goede onderbouw vaatwasser betaal je tussen de 600 en 900 euro. Bij de duurdere varianten loopt de prijs op van 1000 tot 1400 euro. Dan zit je in de topklasse onderbouw vaatwasmachines. En je hebt ook nog goedkope onderbouw vaatwassers vanaf 300 euro. De prijs hangt vaak samen met het merk (Miele, Bosch en Siemens zijn duurder dan bijvoorbeeld Whirlpool of BEKO), kwaliteit, energieverbruik, waterverbruik en de mogelijkheden.

We hebben een speciale pagina met goedkope vaatwassers als je een overzicht wilt met goede betaalbare afwasmachines.

Voordelen van een onderbouw vaatwasser

Een onderbouw vaatwasser heeft als grootste voordelen dat de installatie en plaatsing zeer gemakkelijk zijn. Je kunt de afwasmachine simpelweg onder je werkblad schuiven en hebt er verder geen werk aan.

Het andere grote voordeel is dat het in elke keuken past en je er geen apart frontje voor nodig hebt die bij de keuken past. In het geval dat zo een frontje niet hebt kan het raadzaam zijn om een onderbouw model te kopen. Een nieuw frontje bestellen kost tijd en vaak wijkt de kleur iets af van de kleur van de rest van je keuken.

Conclusie onderbouw vaatwasser kopen

Als je een goede onderbouw vaatwasmachine wilt kopen, zijn er veel dingen waarop je kunt letten om de beste keuze voor jezelf te maken. Met een van de door ons als best geteste onderbouw vaatwassers, haal je sowieso een goede koop in huis. Mocht jouw beste onderbouw vaatwasmachine hier nu niet tussen staan, dan kun je met behulp van onze koopgids toch nog de beste koop in huis halen.

Veelgestelde vragen onderbouw vaatwassers

Wat is het verschil tussen een onderbouw en inbouw vaatwasser?

Een inbouw vaatwasser is niet zichtbaar in een keuken omdat er een keukenfront op wordt geplaatst zodat het er net als een keukenkastje uit ziet. Een onderbouw vaatwasser heeft een eigen front en is als vaatwasser herkenbaar.
Er zijn ook nog half integreerbare vaatwassers waarvan er een bedieningspaneel zichtbaar zijn aan de buitenkant. En er de rest van voorkant is dan bekleed met de frontjes van de keuken.

Wat is de inbouwmaat van een onderbouw vaatwasser?

Een onderbouw vaatwasser heeft meestal de standaard inbouwmaten 60x60x85 cm (breed diepte hoogte). De pootjes zijn meestal uit te draaien zodat deze ook onder hogere aanrechten passen.

Hoeveel kost een onderbouw vaatwasser?

Een goede onderbouw vaatwasser kun nieuw je kopen vanaf ongeveer €500. De prijzen lopen op tot wel €1500.

Plaats een reactie