Oven schoonmaken, handige uitvoerbare tips

Laatste update: 5 oktober 2020

Veel mensen zien op tegen het schoonmaken van de oven of magnetron in de keuken. Als je regelmatig braadt of bijvoorbeeld een ovenschotel maakt, is de kans op vuil in de oven relatief groot. Dit is natuurlijk zonde wanneer je een dure goede oven, combimagnetron, vrijstaande oven of zelf een kleine bakoven hebt, deze wil je zo lang mogelijk goed houden. Hoe verwijder je deze aangekoekte resten uit de oven? Op welke manier kun je de wanden van een oven het beste reinigen? Enzovoorts. In dit artikel geven we je handige tips om een oven schoon te maken.

Tip: om het spetteren van een ovenschotel tegen te gaan, kan het verstandig zijn om de achterwand van een oven met aluminiumfolie te bekleden. Na het gebruik van de oven kun je dit eenvoudig weggooien. Het bespaart je veel boenwerk, als je de oven weer schoon wilt maken!

Oven reinigen met een bakje ammonia

bakje ammonia
Bakje ammonia in oven

Voorkom dat je vetresten met veel boenwerk van de wanden of bakplaat van de oven los moet schrobben. Dit kost niet alleen veel energie en tijd, ook lukt het zelden om alle vetresten op deze wijze weg te werken. Makkelijker is het om de avond voor de ochtend waarop je de oven schoon wilt maken, een bakje ammonia in de oven te zetten. Om te voorkomen dat de ammonialucht lang blijft hangen, is het raadzaam om de keuken goed door te laten tochten tijdens de nacht.

Gooi de ammonia een volgende ochtend weg en neem de oven af met een vochtige doek. Je zal merken dat de ammonia de vetresten in de oven zacht heeft gemaakt, waardoor deze eenvoudig te verwijderen zijn. Maak eventueel gebruik van schuurmiddel om ook de hardnekkige vuile plekken schoon te krijgen.

Gebruik van groene zeep bij het schoonmaken van ovens

Vergelijkbaar met het gebruik van een bakje ammonia, is het insmeren van de ovenwanden met groene zeep. Als je de groene zeep gedurende de nacht in laat trekken, zal dit een ontvettende werking hebben. Dit maakt dat de vetresten los komen te zitten en vervolgens makkelijker met een schuursponsje te verwijderen zijn. Houd er rekening mee dat groene zeep minder krachtig is dan ammonia. Het voordeel is dat je geen last hebt van de sterke ammoniageur in de keuken.

Tip: herhaal deze manier van schoonmaken meerdere keren, om verzekerd te zijn van een optimaal resultaat! Plekken met hardnekkig vuil zouden ook gereinigd kunnen worden met een combinatie van soda en heel heet water.

Klein mesje gebruiken om vuil los te krijgen

Bij een hobby- of kluswinkel zijn vaak kleine mesjes verkrijgbaar, waarmee je het aangekoekte vuil op een bakplaat of in de oven los kunt krijgen. Wees heel voorzichtig met het gebruik van de mesjes. Niet alleen kunnen ze voor snijwonden zorgen bij een onzorgvuldig gebruik, ook kunnen er beschadigingen aan de binnenzijde van de oven ontstaan. Met deze mesjes schaaf je de vetresten in de oven eenvoudig los.

Tip: na het gebruik van zo’n mesje is het raadzaam om de oven extra goed schoon te maken met een van de reeds beschreven methodes. Er zullen altijd lichte vetresten in de oven achterblijven.

Plaats een reactie