Retro waterkoker kopen, beste geteste 2021, fluitketel model, zwart, goedkoop & meer

Laatste update: 28 juli 2021 Koffie & thee

Een retro waterkoker koop je omdat je het er mooi uitziet in je keuken, het kan helemaal bij de rest van het design van de keuken passen. Maar je koopt het natuurlijk niet alleen voor het uiterlijk, je wilt natuurlijk ook een kwalitatief goede retro waterkoker kopen. Wij hebben de verschillende modellen uitgebreid getest om jouw leven makkelijker te maken. Door onze test vind jij snel en gemakkelijk de beste koop. Daarnaast geven we je tips voor tijdens de aankoop zodat jij een goede waterkoker koopt.

Er zijn retro waterkokers in verschillende vroegere stijlen. Zo heb je bijvoorbeeld de bekende hippe jaren 50 stijl waterkokers van bijvoorbeeld Smeg. Maar er zijn ook verschillende modellen die bijvoorbeeld het ontwerp van een fluitketel of theepot hebben. Er zijn ook veel retro waterkokers met een analoge temperatuurmeter aan de buitenkant. Zo kun je precies zien hoe warm het water in de waterkoker is. Dat is bijvoorbeeld handig wanneer je het water op een bepaalde temperatuur wilt gebruiken. Daarvoor kun je natuurlijk ook een waterkoker met temperatuurregeling kopen.

Als je een retro waterkoker wilt kopen zul je zien dat er veel verschillende modellen beschikbaar zijn. Wij hebben de verschillende modellen uitgebreid bekeken en getest zodat we nu duidelijk hebben wat de beste vintage design waterkokers van dit moment zijn. Eerst zie je in de tabel hieronder de top 3 keuzes in de meest gezochte categorie├źn. Lager op deze pagina ontdek je waarom we juist deze modellen gekozen hebben en vind nog meer retro waterkokers die een goede koop zijn.

Aandachtspunten retro waterkokers test

Tijdens het testen hebben we op verschillende aspecten gelet. Over het design kunnen we natuurlijk weinig zeggen, dat is erg persoonlijk. Toch zijn er een aantal punten waar we tijdens het testen goed op gelet hebben.

Maar we hebben wel erg gelet op de bouwkwaliteit van het product. Zo vinden wij het belangrijk dat de retro waterkoker van duurzame materialen gemaakt is, op die manier gaat het apparaat langer mee en blijft het zo lang mogelijk mooi. Iets wat natuurlijk belangrijk is wanneer je zo een blikvanger koopt.

Daarnaast hebben we gelet op het vermogen van de verschillende waterkokers die we getest hebben. Zo is een te laag vermogen bijvoorbeeld irritant; het duurt langer voordat het water kookt. Deze langere kooktijd houdt overigens ook in dat het er meer elektra verbruikt wordt dan bij een waterkoker die een hoger vermogen heeft en dus sneller het water kookt. Als je energieverbruik belangrijk is kun je ook altijd kijken op onze pagina over energiezuinige waterkokers.

Wat we ook erg belangrijk vinden zijn de ervaringen van andere gebruikers. We hebben bij elk getest model goed gekeken wat de ervaringen zijn van andere gebruikers. Dit zijn immers de mensen die een dergelijk waterkoker al langere tijd in gebruikt hebben. Zij weten het best wat de kwaliteit is en of deze waterkoker nog goed genoeg functioneert na een langere tijd. Dat is ook de reden dat we dat aardig zwaar laten meetellen in de beoordeling voor de beste retro waterkokers van dit moment.

Uitslag beste retro waterkoker 2021 test

1. KitchenAid 5KEK1522EBK - Zwarte retro waterkoker

Zwarte retro waterkoker KitchenAid 5KEK1522EBK
 • Hoog vermogen: 2400 watt, het water kookt snel
 • 1.5 liter inhoud
 • Dubbelwandig ontwerp
 • Temperatuurregeling
 • Relatief duur

Kitchenaid is een merk voor keuken apparatuur dat bekend staat om de leuke designs en bovendien hoge kwaliteit. Dat is bij deze zwarte retro waterkoker niet anders. Dit model lijkt op een theepot, hetgeen de waterkoker een hip uiterlijk geeft. De ouderwetse analoge temperatuurmeter helpt mee het extra retro te maken. Overigens is deze waterkoker niet alleen in het zwart verkrijgbaar maar ook in vele andere kleuren.

De kan is van RVS gemaakt wat natuurlijk een hoogwaardig materiaal is. Daarnaast is de kan dubbelwandig. Het geheel voelt ook zeer stevig aan. We kunnen gerust zeggen dat de bouwkwaliteit van deze retro waterkoker van zeer hoge kwaliteit is.

De inhoud is met 1.5 liter gemiddeld te noemen en ruim voldoende voor een gemiddeld gezin. Een mooie extra optie is dat de gewenste temperatuur in te stellen is middels een schuifregelaar. Nog een handige optie is het verwijderbare kalkfilter waardoor je dit eenvoudig kunt reinigen.


2. MOA Waterkoker Retro 1,8 liter – Elektrisch – RVS – EK5TC - Retro waterkoker fluitketel model

Retro fluitketel model waterkoker
 • Veel opties
 • Grote inhoud: 1,8 liter
 • Betaalbaar
 • Veel kunststof materiaal

De MOA retro waterkoker is een betaalbare waterkoker met het design van een fluitketel. Door de vorm van de sfeer van een oude fluitketel is dit met recht een echte elektrische retro waterkoker. De fluitketel staat op een voet waarop deze 360 graden gedraaid kan worden. Voor het schenken van het hete water kun je de waterkoker helemaal los van de voet halen, het is dus een snoerloos model.

Dit is ook een model met een relatief grote inhoud; 1,8 liter. Dit betekent dat er meer dan voldoende capaciteit is om 5 koppen thee te maken. Het koken gaat ook redelijk snel met het vermogen van 2200 watt. Daarnaast heeft de waterkoker een verwarmingselement dat verborgen is in de bodem en dus niet beslaat met kalk, de waterkoker zal dus een lange levensduur hebben. Ook deze retro waterkoker heeft een analoge temperatuur meter. En als beveiliging is er een droogkook en oververhit beveiliging, dit wil zeggen dat de waterkoker uit slaat wanneer deze te heet wordt of droog gekookt is.

Al met al is deze fluitketel model elektrische retro waterkoker een goede koop. De prijs kwaliteit verhouding is prima in orde. Er zijn zelfs erg veel opties op dit model te vinden voor de prijs die men er voor vraagt.


3. Plint Pure Kettle - Retro waterkoker groen

Retro waterkoker groen Plint Pure Kettle
 • Origineel groen retro design
 • Dubbelwandige waterkoker
 • Wamdhoudfunctie
 • Warmhoudfunctie gebruiken vergt wat oefening
 • Niet de goedkoopste

Groen in deze bepaalde tint is een echte ouderwetse kleur. Mede daarom hebben we dit apparaat als beste groene retro waterkoker gekozen. Ook de vorm helpt hieraan mee, je krijgt direct een retro gevoel als je deze waterkoker ziet. Maar zoals je van ons gewend bent, kijken we niet alleen naar het uiterlijk van product. De kwaliteit van deze waterkoker is ook erg goed.

Zo heeft deze groene retro waterkoker een dubbele wand, dit zorgt ervoor dat het water langer op temperatuur blijft na het koken. Voor het maken is gebruik gemaakt van RVS als materiaal. Het verhittingselement is verborgen in de bodem zodat er geen kalkaanslag op komt. Deze retro waterkoker in het groen heeft een warmhoudfunctie, daarin kun je instellen dat het water op 60 graden Celsius of 90 graden Celsius moet blijven na het koken. Dit is erg handig als je meer dan 1 kopje thee wilt drinken.

Ook qua veiligheid is deze koker een goede keuze. Zo is er een droogkookbeveiliging, deze zorgt er voor dat het vewarmingselement niet gaat verhitten wanneer er geen water (meer) in de kan aanwezig is.

De bediening van de warmhoudfunctie vraagt wat oefening, maar het staat duidelijk in de handleiding. Deze groene retro waterkoker is los te halen van de voet zodat je deze overal kunt inschenken. Ook is de druppelstop op de schenktuit een fijne toevoeging, het is bijna onmogelijk om te morsen tijdens het schenken.


4. Esperanza Keramieken Waterkoker Della – 1.2L – 1350 W - Goedkope retro waterkoker

Als je op zoek bent naar een goedkope retro waterkoker zul je al snel merken dat dat niet makkelijk is. Meestal betaal je voor de hippe designs toch wat meer dan dat je normaal doet. Maar toch hebben wij een goede goedkope retro waterkoker gevonden! De Esperanza Keramieken Waterkoker Della – 1.2L – 1350 W is een waterkoker met het design van een ouderwetse retro theepot. Deze waterkoker is zelfs van keramiek gemaakt, dit zorgt voor de echte authentieke look van deze retro waterkoker.

Het is logisch dat vanwege de lage prijs de extra opties en zelfs de kwaliteit wat lager is dan bovengenoemde retro waterkokers. Desalniettemin is de prijs-kwaliteitsverhouding van deze goedkope retro waterkoker meer dan op orde. Het verwarmingselement is bijvoorbeeld netjes verborgen in de bodem, dit voorkomt kalkaanslag. Het verwarmingselement heeft wel een iets laag vermogen: 1350 watt, maar zeker omdat de inhoud maar 1,2 liter is, is dit vermogen voldoende om snel water te laten koken.

Al met al is dit volgens de beste goedkope retro waterkoker die er te koop is op dit moment. Mede door het keramiek materiaal van het apparaat krijgt het een echt authentiek uiterlijk en is dit een echte hippe retro waterkoker.


Aandachtspunten wanneer je zelf een retro waterkoker gaat kopen

Het is natuurlijk goed mogelijk dat jouw ideale retro waterkoker er hierboven niet tussen staat. Het is dan ook mogelijk om zelf op zoek te gaan naar de beste retro waterkoker voor jouw smaak, wensen en eisen. Met de onderstaande aandachtspunten weet je zeker dat je bij een model uitkomt die bij jouw wensen past.

Inhoud

Het is wenselijk om een retro waterkoker te kopen met de juiste capaciteit. Als je bijvoorbeeld vaak de waterkoker gebruikt voor het koken van water dat je vervolgens in je kookpotten gaat gebruiken, dan is het misschien wel fijn een retro waterkoker te kopen met een capaciteit van 2 liter of meer. Ook wanneer je vaak veel mensen over de vloer hebt voor een kopje thee kan een groot model erg prettig zijn.

Aan de andere kant is het ook weer zonde om een hele grote retro waterkoker neer te zetten als je steeds maar 1 of 2 kopjes water hoeft te koken. Bedenk daarom vooraf goed hoeveel inhoud van jouw ideale waterkoker moet zijn.

Extra opties van de waterkoker

Sommige retro waterkokers hebben bepaalde opties die voor sommigen erg handig kunnen zijn. Zo zijn er modellen te koop waarmee met temperatuurregeling, dat is bijvoorbeeld handig wanneer je groene thee op de perfecte temperatuur wilt laten trekken: 80 graden Celsius. Ook een temperatuurmeter op de buitenkant is een optie die veel mensen aanspreekt en bovendien ook nog decoratieve waarde heeft.

Design: kleur, vorm, materiaal

Deze nostalgische waterkokers zijn in verschillende designs en ontwerpen te vinden. Zo zijn ze ze in veel verschillende kleuren te koop. Zwart, groen, blauw, rood en pastelkleuren zijn van die oude populaire kleuren waarin retro waterkokers te koop zijn. Ook de vorm kan erg uiteenlopen. Zo zijn er modellen met het uiterlijk van een waterkoker, de vorm van een theepot, modellen met een ouderwetse analoge temperatuurmeter die het nostalgische gevoel ook goed weergeven. En vaak vind je ook chrome elementen in het ontwerp.

Bedenk van te voren goed welk design het best in jouw keuken past. Ook de materialen die je kiest zijn belangrijk. Als je veel chromen elementen in je keuken hebt kan een waterkoker met chromen onderdelen daar erg goed in passen en een echte aanvulling zijn op de complete uitstraling van je keuken. Als je een meer moderne keuken hebt is de kans groot dat een glazen waterkoker beter past in je keuken.

Geluidsniveau

Afhankelijk van waar de retro waterkoker komt te staan kan het storend zijn als deze erg veel geluid maakt tijdens het koken van het water. Het lijkt een klein detail maar in de loop van de tijd kan je je hier echt aan gaan irriteren. Als je bijvoorbeeld een open keuken hebt raden we je aan echt te kiezen voor een retro waterkoker met een geluidsniveau dat lager dan 70 dB is. Dan kwalificeren we dat als een stille waterkoker. In de verschillende webshops staat het decibel niveau meestal netjes aangegeven.

Conclusie retro waterkoker kopen

Een goede retro waterkoker is een sieraad voor je keuken, het zijn simpelweg leuke waterkokers. Het is een apparaat dat eigenlijk altijd in het zicht staat in de keuken en het is dan ook niet gek dat je er 1 wilt kopen. Zorg ervoor dat je een model kiest dat niet alleen mooi is, maar dat ook voldoet aan je wensen en bovendien van een goede kwaliteit gebouwd is opdat het apparaat jaren mee kan en dus duurzaam is.

Plaats een reactie