Smalle 45 cm vaatwasser 2021 test, beste koop voor verschillende categorieën compacte vaatwassers & koopgids

Laatste update: 1 augustus 2021 Grote keukenapparaten

Een smalle 45 cm vaatwasser geeft veel voordelen. Zo neemt een smalle vaatwasser minder ruimte in beslag dan een een standaard vaatwasser van 60 cm breed. Een smalle vaatwasser van 45 cm is vaak zuiniger omdat er minder vaat schoongemaakt hoeft te worden en de programma’s duren korter waardoor er minder water en energie verbruikt wordt. En als belangrijkste reden; je hoeft niet meer af te wassen wat een hoop werk scheelt. Wij hebben veel verschillende smalle vaatwassers getest en vergeleken. Zo vind jij snel en gemakkelijk de beste koop.

Er zijn veel verschillende smalle vaatwassers 45 cm. Zo zijn er inbouw vaatwassers en vrijstaande vaatwassers waarbij de was kwaliteit ingedeeld wordt in basisklasse, middenklasse of topklasse. De kwaliteit wordt bepaald door de specificaties van de vaatwasser. Bij het kopen van een goede smalle vaatwasser zijn deze specificaties belangrijk om op te letten. We starten als eerste met onze top 3 smalle vaatwassers in de meest gezochte categorieën. Verder op de pagina de uitleg waarom we deze top drie hebben gekozen en ook vind je nog meer categorieën. Onze koopgids met aandachtspunten bij het kopen van een goede smalle vaatwasser vind je weer daaronder.

Productnaam Categorie Kopen
Beste smalle vaatwasser algemeenSiemens SR73HX76ME – iQ300 – VarioScharnier – Inbouw vaatwasserBeste smalle vaatwasser algemeenBekijk product op Coolblue Bekijk product op Bol.com
Smalle vaatwasser vrijstaand Bosch SPS2HKI59E – Serie 2 – Vaatwasser – VrijstaandBosch SPS2HKI59E – Serie 2 – Vaatwasser – VrijstaandSmalle vaatwasser vrijstaand Bekijk product op Bol.com
Smalle vaatwasser inbouwAEG FSE62417P – AirDrySmalle vaatwasser inbouwBekijk product op Coolblue Bekijk product op Bol.com

Uitslag test beste smalle 45 cm vaatwasser in 2021 voor inbouw, vrijstaand en meer

Zoals eerder aangegeven wordt de waskwaliteit van een vaatwasser bepaald door de specificaties van de vaatwasser. Hierbij wordt er gelet op het aantal sproeiarmen van een vaatwasser (3 of meer), de automatische programma’s, de maximale reinigingstemperatuur (75 graden), de aquasensor, de actieve droogtechniek, de intensieve zone, de automatische dosering van vaatwasmiddel en machinereiniging.

Als een vaatwasser voldoet aan meer dan 2/3 van deze specificaties dat valt het onder de topklasse kwaliteit vaatwassers. Als een vaatwasser minder dan 2/3 maar meer dan de 1/2 van de specificaties heeft valt het onder de middenklasse en alles onder de 1/2 valt in de basisklasse vaatwassers. Naast deze specificaties hebben we gelet op de bouwkwaliteit van de vaatwassers. Wij vinden het belangrijk dat een vaatwasser van duurzame materialen is gemaakt, en dat het lang mee gaat. De indeling van een vaatwassers met het aantal couverts is ook belangrijk om te weten. Heb je een groot gezin maar alleen ruimte voor een smalle vaatwasser, dan wil je natuurlijk een optimale indeling van je vaatwasser.

Verder kijken we ook naar het energieverbruik van de 45 cm vaatwassers. Een vaatwasser moet energiezuinig zijn, dat is beter voor het milieu en uiteraard de portemonnee. Tot slot kijken we naar de reviews en de ervaringen van de gebruikers. De gebruikers hebben een vaatwasser het langst in gebruik en weten hoe de prestaties en ervaringen zijn, ook na lang en intensief gebruik. Dit weegt bij ons zwaar mee in onze beoordelingen en we gebruiken de reviews ook om te kijken of het overeenkomt met onze bevindingen tijdens het testen van de smalle 45 cm vaatwassers.

1. Siemens SR73HX76ME – iQ300 – VarioScharnier – Inbouw vaatwasser - Beste smalle vaatwasser algemeen

Beste smalle vaatwasser algemeen Siemens SR73HX76ME – iQ300 – VarioScharnier – Inbouw vaatwasser
 • Door VarioScharnier functie past vaatwasser vrijwel in iedere keuken
 • 11 Wasprogramma's
 • Kan verbinden met HomeConnect app
 • FlexComfort korven zorgen flexibele indeling van de vaatwasser
 • InfoLight projectie op de vloer geeft alle informatie over lopende programma's
 • Beschikt niet over binnenverlichting

De Siemens SR73HX76ME iQ300 is een inbouw vaatwasser die beschikt over een VarioScharnier systeem, heeft een laadvermogen van 10 couverts, heeft een HomeConnect functie bediening voor telefoon, beschikt over 6 wasprogramma’s, heeft 4 speciale extra functies en heeft een droog-en-wasklasse A. Wij hebben de Siemens SR73HX76ME iQ300 tot beste smalle vaatwasser algemeen gekozen.

De Siemens SR73HX76ME iQ300 beschikt over 6 wasprogramma’s zodat je voor iedere vaat de de juiste behandeling hebt. Je kunt kiezen uit: Eco 50 °C, Auto 45-65 °C, Intensief 70 °C, Snel 65 °C, Snel 45 °C, en een favoriet die handmatig in te stellen is. Door de beladingssensoren wordt de vaat automatisch gewogen waardoor er altijd een optimaal gebruik van water en energie is. Dit maakt dat vaatwasser zo zuinig mogelijk in gebruik is. De vaatwasser is uitgerust met het VarioScharnier systeem. Dit systeem zorgt ervoor dat het frontpaneel iets omhoog gaat bij het openen van de deur. Door dit systeem past de inbouw vaatwasser vrijwel in iedere keuken.

De vaatwasser van Siemens is extra uitgerust met de HygiënePlus functie, de HomeConnect app, de IntensiveZone, de Speed on demand, en de VarioSpeed plus functie. De HygiënePlus functie is een antibacteriële reiniging die bij veel programma’s aangezet kan worden. Hierbij worden bacteriën grondig verwijderd door hoge temperaturen tot 70 graden. De IntensiveZone zorgt voor een gronderige reiniging als je last hebt van aangekoekt etensresten voor een schaal bijvoorbeeld uit de oven.

De VarioSpeed plus functie is een handige functie als je snel schone en droge vaat nodig hebt. De spoeltijd wordt met 66% verkort terwijl de reiniging prestaties hetzelfde blijven. Door de InfoLight projectie kun je precies zien hoelang de vaatwasser nog bezig is met het programma. Dankzij de HomeConnect app kan je de vaatwasser met je telefoon verbinden en krijg je alle informatie over de wasprogramma’s, of de voorraad van je was tabletten en wanneer de vaatwasser bijna klaar is. Een knap staaltje techniek die voor de beste en schoonste vaatresultaten zorgt. De Siemens SR73HX76ME iQ300 heeft een energieverbruik van 237 kWh per jaar


2. Bosch SPS2HKI59E – Serie 2 – Vaatwasser – Vrijstaand - Smalle vaatwasser vrijstaand

Smalle vaatwasser vrijstaand Bosch SPS2HKI59E – Serie 2 – Vaatwasser – Vrijstaand
 • HomeConnect functie bediening voor telefoon
 • EcoSilence Drive voor zuinige en stille werking
 • VarioFlex korven voor flexibele indeling
 • 6 Wasprogramma's + 3 speciale functies
 • Beschikt niet over binnenverlichting

De Bosch SPS2HKI59E is een 45 cm brede vrijstaande vaatwasser met een laadvermogen van 9 couverts, beschikt over 6 wasprogramma’s en 3 speciale functies, heeft de HomeConnect functie, heeft een EcoSilence Drive, heeft varioFlex korven, heeft een DoseerAssistent en heeft een was-en-droogklasse A. Wij hebben de Bosch SPS2HKI59E tot beste smalle vrijstaande vaatwasser gekozen.

De Bosch SPS2HKI59E is een mooie vrijstaande vaatwasser die in iedere keuken thuispast. Dankzij de HomeConnect functie is de vaatwasser via de app te bedienen. Ontvang push berichten over hoelang de vaatwasser nog bezig is, of bespaar energie door de FlexStart op de app. De EcoSilence drive zorgt voor een stillere werking en een efficiëntere werking waardoor minder energie en water gebruikt wordt. Omdat de vaatwasser zonder borstel werkt, wordt het geluid geminimaliseerd.

Met de Bosch SPS2HKI59E kun je kiezen uit 6 verschillende wasprogramma’s: Eco 50 °C, Auto 45-65 °C, Intensief 70 °C, Snel 65 °C, Stil 50 °C en favoriet. De favoriet is in te stellen op de vaatwasser naar wat het beste past bij jou. Naast de speciale HomeConnect functie heeft de vaatwasser ook nog de Extra Droog en SpeedPerfect+ functie. De Extra Droog functie krijgt zelfs plastic droog waar de meeste vaatwassers dat niet lukt. En de SpeedPerfect+ functie zorgt voor een extra snelle cyclus om de vaat binnen een mum van tijd schoon te maken.

De Bosch SPS2HKI59E beschikt over varioFlex korven waardoor de bovenste lade flexibel in te stellen is zodat je boven en onder naar wens meer ruimte kunt creëren afhankelijk van het vaat wat je wilt wassen. Dankzij de DoseerAssistent kunnen alle soorten tabletten in de vaatwasser en worden die gelijkmatig verdeeld tijdens de gekozen wascyclus. De Bosch SPS2HKI59E heeft een energieverbruik van 220 kWh per jaar.


3. Bosch SPS2IKW04E – Serie 2 – Vaatwasser – Vrijstaand - Goedkope smalle vaatwasser

Goedkope smalle vaatwasser Bosch SPS2IKW04E – Serie 2 – Vaatwasser – Vrijstaand
 • Goede prijs/kwaliteit verhouding
 • HomeConnect functie voor bediening telefoon
 • EcoSilence Drive voor zuinige en stille werking
 • DoseerAssistent
 • ExtraDry functie
 • Vaatwasser heeft niet het zuinigste energielabel

De Bosch SPS2IKW04E is een vrijstaande vaatwasser die over de HomeConnect functie beschikt, een EcoSilence Drive heeft, een DoseerAssistent heeft, heeft een ExtraDry functie, een laadvermogen van 9 couverts heeft, over 5 wasprogramma’s +3 extra functies beschikt en een was-en-droogklasse A heeft. Dankzij zijn zeer goede prijs/kwaliteit verhouding hebben wij de Bosch SPS2IKW04E tot beste goedkope smalle vaatwasser gekozen.

De Bosch SPS2IKW04E is een mooie witte vrijstaande vaatwasser die makkelijk bediend kan worden via het bedieningspaneel of via de HomeConnect app. Dankzij de HomeConnect app kan contact gemaakt worden met de vaatwasser waarna het juiste programma geselecteerd kan worden en berichten van de vaatwasser ontvangen kunnen worden over de cyclus. De Bosch SPS2IKW04E beschikt over 5 wasprogramma’s waaruit gekozen kan worden.

De wasprogramma’s waaruit gekozen kan worden zijn: Eco 50 °C, Auto 45-65 °C, Intensief 70 °C, Snel 65 °C en favoriet. Bij favoriet is de tijd en temperatuur in te stellen die het beste aansluit op jouw huishouden. Verder beschikt de vaatwasser van Bosch over extra functionele opties zoals Remote Start, Extra Droog en Machine care. De vaatwasser is ook uitgerust met de EcoSilence Drive waardoor hij een stillere en efficiëntere werking heeft. Dankzij de AquaSensor wordt het spoelwatervolume geoptimaliseerd en de juiste aanpak bepaald voor het vaat.

De Bosch SPS2IKW04E beschikt over varioFlex korven zodat je de bovenste rek flexibel kunt verplaatsen waardoor je meer ruimte boven en onder kunt creëren voor het gekozen vaat. Denk hierbij aan wijnglazen die ineens wel bovenin passen als de bovenste rek naar beneden versteld kan worden, of schalen die onderin passen door het bovenste rek verder naar boven te verplaatsen. De vaatwasser van Bosch heeft een energieverbruik van 222 kWh per jaar.. Dankzij zijn zeer goede prijs/kwaliteit verhouding hebben wij de Bosch SPS2IKW04E tot beste goedkope smalle vaatwasser gekozen.


4. AEG FSE62417P – AirDry - Smalle vaatwasser inbouw

Smalle vaatwasser inbouw AEG FSE62417P – AirDry
 • QuickSelect display zorgt voor optimale bediening
 • XtraPower optie en GlassCare functie
 • Airdry-technologie
 • BeamOnFloor functie

  De AEG FSE62417P is een smalle inbouwvaatwasser die beschikt over een QuickSelect display, beschikt over 7 wasprogramma’s, heeft een laadvermogen van 9 couverts, heeft een GlassCare functie en SatelliteClean functie, heeft een nieuwe Airdry-technologie, heeft een BeamOnFloor functie en heeft een was-en-droog klasse A. Wij hebben de AEG FSE62417P tot beste smalle inbouw vaatwasser gekozen.

  De AEG FSE62417P is optimaal en snel te bedienen dankzij het QuickSelect display. Met 1 simpele vingerbeweging kun je dankzij de touchbediening de gewenste tijdsduur van een programma selecteren. Dankzij de keuzebalk kan je een geschikte wascyclus selecteren die varieerd tussen de 30 min en 4 uur. Aan de hand van de vuilgraad berekent de wasmachine automatisch hoeveel water en temperatuur er nodig is om het vieze vaat aan te pakken. Per wasbeurt berekent de vaatwasser dus opnieuw wat de beste aanpak is.

  Met de AEG FSE62417P kun je kiezen uit 1 van de 7 programma’s of een cyclustijd met de schuiver in stellen. De wasprogramma’s waaruit te kiezen valt zijn: 160 minuten, 60 minuten, 90 minuten , AUTO Sense,
  Eco, Machine Care, Quick 30 minuten. Daarnaast beschikt de wasmachine over 2 extra opties waaruit gekozen kan worden. De XtraPower optie zorgt voor extra reinigingskracht bij sterk bevuilde vaat en de GlassCare voor een delicate en zachte behandeling van glaswerk zoals wijnglazen. De AEG FSE62417P heeft een energieverbruik van 197 kWh per jaar waardoor hij erg zuinig in gebruik is.

  Door de vernieuwde Airdry-technologie heeft de AEG FSE62417P zeer goede droogprestaties. Zodra hij klaar is zal de deur automatisch openen voor een extra en optimale afdroging van het vaat in de vaatwasser. Deze methode werkt heel goed en bespaart ook nog eens energie. Dankzij de BeamOnFloor functie wordt de informatie over de lopende wascyclus op de vloer geprojecteerd. Zo kan je aflezen hoelang de vaatwasser nog nodig heeft voordat hij klaar is. Dankzij zijn zeer goede prijs/kwaliteit verhouding hebben wij de AEG FSE62417P tot beste inbouw vaatwasser gekozen.


  Koopgids: aandachtspunten bij het kopen van smalle 45 cm vaatwasser

  Mocht het nou niet gelukt zijn om jouw ideale compacte vaatwasser hierboven te vinden, dan helpen wij je graag om de zoektocht naar de juiste smalle 45 cm vaatwasser voor jou te vinden. Daarom hebben wij hieronder de belangrijkste aandachtspunten op een rijtje gezet. Zo weten we zeker dat je toch een vaatwasser koopt die bij jou past.

  Inbouw of vrijstaande smalle vaatwasser

  Het verschil tussen een vrijstaande smalle vaatwasser en een inbouw smalle vaatwasser is dat een vrijstaande vaatwasser vrijwel overal in de keuken geplaatst kan worden. Dat geeft meer vrijheid wat betreft de indeling van de keuken. Ook is een vaatwasser vrijstaand makkelijker zelf te installeren waar een inbouw vaatwasser vaak door een monteur ingebouwd moet worden. Met een inbouw vaatwasser ben je vaak gebonden aan een vaste plek. Een inbouw vaatwasser ziet er wel vaak mooier uit omdat het netjes weg gewerkt wordt en een geheel met de keuken wordt. Plus bespaart een inbouw model vaker ruimte dan een vrijstaand model.

  Inbouw kunnen we op 2 manieren onderverdelen. Je hebt volledig geïntegreerd, hierbij heeft de vaatwasser het bedieningspaneel volledig aan de binnenzijde waardoor het uit het zicht verdwijnt. En je hebt half geïntegreerd, hierbij heeft de vaatwasser het bedieningspaneel aan de buitenkant van de deur. Tot slot heb je ook nog onderbouw. Hierbij heb je een keukenblok met een vast aanrechtblad waar de smalle 45 cm vaatwasser tussen de kastjes onder het aanrechtblad geïnstalleerd kan worden. We hebben een speciale pagina geschreven met de beste inbouw vaatwassers.

  Je bent dus ook erg afhankelijk van de nisbreedte. De standaard nis breedte voor een vaatwasser is 60 cm. In sommige gevallen kom je een nis breedte van 45 cm tegen. Dan ben je dus gebonden aan een 45 cm inbouw vaatwasser.

  Basisklasse, middenklasse of topklasse compacte vaatwasser

  De specificaties die we eerder hebben aangegeven zorgen ervoor in welke klasse de smalle vaatwasser valt. De klasse geeft ook de kwaliteit en functionaliteit van een vaatwasser aan. De specificaties zijn: het aantal sproeiarmen van een vaatwasser (3 of meer), de automatische programma’s, de maximale reinigingstemperatuur (75 graden), de aquasensor, de actieve droogtechniek, de intensieve zone, de automatische dosering van vaatwasmiddel en machinereiniging. Hoe meer specificaties, hoe duurder de vaatwasser. Bepaal voor jezelf welke specificaties belangrijk zijn bij het kopen van de juiste vaatwasser.

  Zuinigheid / energieverbruik en geluid

  Alle vaatwassers krijgen een energielabel toegekend op basis van hun verbruik. Dit label is gebaseerd op het verbruik van het ecoprogramma. De labels lopen van A tot en met G waarbij het zuinigst is en G het minst zuinigst. Hoe zuiniger een 45 cm vaatwasser is, des meer geld het scheelt en het beter voor het milieu is. Kijk goed wat voor energielabel een vaatwasser heeft bij het kopen. Let ook op bij het kopen van een smalle vaatwasser hoeveel dB die produceert. Tussen de 42 en 47 dB is gemiddeld en daarboven kan het als vervelend worden ervaren. We hebben ook een test gedaan voor het vinden van de stilste vaatwassers gedaan.

  Vaatwasprogramma’s, hoeveel en welke wil je hebben in je 45 cm vaatwasser?

  De meeste vaatwassers hebben 4 tot 7 programma’s die variëren in temperatuur, duur, energie en waterverbruik. Het standaard programma is voor dagelijkse vaat. Dit programma is automatisch en past zich aan het vaat in de vaatwasser door te kijken naar de hoeveelheid vuil wat op het vaat zit en hoeveel vaat er in de vaatwasser zit.

  Het ecoprogramma is ook voor dagelijkse vaat en is het zuinigste programma. Het bespaart water en energie, maar duurt wel het langst van alle programma’s. Veel afwasmachines hebben tegenwoordig zo een programma.

  Het intensief programma is handig als het vaat echt heel vuil is. Dit programma zorgt voor een intensieve reiniging van zowel borden en glazen, maar ook schalen en pannen. Handig als je oven gerechten hebt gemaakt waar aangekoekt etensresten zitten.

  Het delicaat programma komt goed van pas als je bijvoorbeeld een borrel gehad hebt waarbij veel wijnglazen en andere drankglazen gebruikt zijn. Wijnglazen zijn over het algemeen dunner dan normale drinkglazen en vereisen een zachtere behandeling zodat niet breken. Daar is dit programma uitstekend voor.

  Het snelle of korte programma is erg handig als je wel een volle vaatwasser hebt, maar de etensresten niet aangekoekt zijn. Dit programma is korter dan het standaard programma waardoor het minder water en energie verbruikt, maar niet zolang duurt als het ecoprogramma en je dus veel sneller weer schone vaat in de kast hebt.

  Naast deze programma’s heb je vaak nog opties zoals voorspoelen, startuitstel en halve belading. Bij het kiezen van een goede smalle 45 cm vaatwasser, kunnen de hoeveel programma’s en extra opties soms een goede toevoeging zijn voor jouw huishouden of juist helemaal niet en kan je misschien wel voor een goedkopere afwasmachine gaan.

  Prijs van de smalle vaatwasser

  Bij het kopen van goede smalle 45 cm vaatwasser is de prijs ook belangrijk. Prijzen voor een vaatwasser beginnen gemiddeld rond de €300 en lopen op tot wel €1200. In onze jaren hebben we gemerkt dat je vaak betere kwaliteit krijgt als je wat meer betaalt. Maar vaak zijn er ook mooie aanbiedingen waar je een goede vaatwasser voor een goede prijs/kwaliteit verhouding kunt kopen.

  Schoonmaken van de vaatwasser

  Het schoonmaken van een smalle 45 cm vaatwasser moet ook gebeuren om de kwaliteit van de vaatwasser te behouden. Het filter moet regelmatig schoongemaakt worden om de etensresten te verwijderen. Daarom is het belangrijk dat het filter makkelijk uit de smalle vaatwasser gehaald kan worden. Ook de sproeiarmen moeten om de zoveel tijd schoon gemaakt worden. Hierbij is het handig als ook deze eenvoudig uit de vaatwasser gehaald kunnen worden.

  Verschillende merken en modellen

  Tegenwoordig zijn er genoeg merken die allemaal verschillende soorten vaatwassers aanbieden. Maar door de jaren heen zijn er merken zoals Bosch, Siemens, Miele en AEG die door hun ervaring en kennis de beste vaatwassers bouwen van zeer goede kwaliteit. Deze merken hebben verschillende modellen in verschillende prijscategorieën. Een duurder model bestaat vaak uit betere materialen en heeft meer mogelijkheden.

  Tegenwoordig is het ook mogelijk om Ikea vaatwassers te kopen. Deze vaatwassers hebben een prima prijs/kwaliteit verhouding net zoals de vaatwassers van Inventum. Maar vaak is de levensduur en de kwaliteit niet zo hoog als dat van de merken hierboven.

  Conclusie kopen 45 cm vaatwassers

  Een smalle vaatwasser is een must have in de keuken. Of het nou een vrijstaande of een inbouw vaatwasser is, of je met 1 a 2 personen of met 3 a 4 personen in een huishouden bent. Een smalle vaatwasser is zuiniger in gebruik, het neemt minder ruimte in beslag en kan op meer plaatsen vaak geplaatst worden vanwege de afmetingen. Het scheelt enorm veel werk omdat je geen vaat op de hand hoeft af te wassen. En je vaat wordt veel schoner dan als je het op de hand doet. Koop een 45 cm vaatwasser die bij jou past en die van goede kwaliteit is zodat die jaren meegaat.

  Plaats een reactie