Stalen koekenpan kopen, de voordelen, uitgebreide test & beste koop in 2024

Laatste update: 19 april 2023

Stalen koekenpannen worden voornamelijk gebruikt in professionele keukens. Dit heeft natuurlijk goede redenen; stalen koekenpannen zijn oersterk en gaan daarom erg lang mee. Daarnaast heeft een goede koekenpan van plaatstaal nog veel voordelen die voor de serieuze thuis kok belangrijk en interessant zijn. Ook gietijzeren koekenpannen hebben ongeveer dezelfde voordelen.

Op deze pagina lees je meer over de voor- en nadelen van dit soort pannen. Ook vind je onze testresultaten van een grote verscheidenheid aan stalen koekenpannen. We hebben namelijk voor verschillende categorieën de beste stalen koekenpan gevonden, zo hoef jij niet eindeloos te vergelijken maar zie je snel en gemakkelijk welke pan de beste keus is voor jou.

We beginnen met de beste stalen koekenpan voor de categorieën waar de meeste interesse in is. Dat maakt het kopen van deze pannen een stuk gemakkelijker. Verder op deze pagina ontdek je waarom juist deze pannen gekozen zijn als beste koop in de betreffende categorie.

Product Categorie Prijs
Beste stalen koekenpan algemeenDeBuyer Mineral B Black Koekenpan – Ø 28 cmBeste stalen koekenpan algemeen
Bekijk bij Bol
#Advertentie
Stalen koekenpan van 32cmDeBuyer Mineral B ElementStalen koekenpan van 32cm
Bekijk bij BolBekijk bij Amazon
#Advertentie
Budget keuze stalen koekenpanGarcima Lyonnaise koekenpan – Ø 26 cmBudget keuze stalen koekenpan

Uitslag beste stalen koekenpan test 2024

We hebben tientallen verschillende stalen koekenpannen in handen gehad. Door het testen van de verschillende pannen hebben we een goed beeld van de voor- en nadelen. Het feit dat onze experts weten waar ze op moeten letten omdat ze veel ervaring hebben met bakken zorgt ervoor dat zij weten welke stalen koekenpan goed is.

Daarnaast hebben we erg gelet op ervaringen en reviews van andere gebruikers van deze koekenpannen. Zij weten immers als geen andere hoe de stalen koekenpan bevalt.

Als je 1 van de onderstaande pannen koopt weet je zeker dat je een kwalitatief goede stalen koekenpan koopt.

1. Beste stalen koekenpan algemeen - DeBuyer Mineral B Black Koekenpan – Ø 28 cm

Beste stalen koekenpan algemeen
Bekijk bij Bol
#Advertentie

De DeBuyer Mineral B Black koekenpan is een pan van hoge kwaliteit die van zuiver ijzer is gemaakt, is bestand tegen hoge temperaturen, heeft zeer goede bakeigenschappen, is volledig PFOA-PFTE vrij, is ecologisch recyclebaar en heeft een zeer goede prijs/kwaliteit verhouding. Wij hebben de DeBuyer Mineral B Black koekenpan Ø 28 cm tot beste stalen koekenpan algemeen gekozen.

De DeBuyer Mineral B Black koekenpan is een stalen koekenpan van hoge kwaliteit met een diameter van 28 cm. Met een diameter van 28 cm is de pan geschikt om maaltijden in te maken voor 4-5 personen. De pan is gemaakt van zuiver ijzer. IJzer is een volledig natuurlijk mineraal. Dit mineraal is erg sterk en is daarom erg geschikt als materiaal voor deze mooie koekenpan. Deze pan is volledig PFOA-PFTE vrij vrij waardoor je zonder zorgen kunt bakken en braden.

De stalen koekenpan van DeBuyer heeft uitstekende bakeigenschappen. De pan kan door het materiaal waar het van gemaakt is namelijk goed tegen hoge temperaturen. Daardoor is de pan uitermate geschikt voor afdichten, aanbraden en grillen. Ook is de pan geschikt om in de oven te doen door zijn speciaal gecoate steel, waardoor je de pan op veel manieren kunt gebruiken om allerlei gerechten te maken.

Het mooie van deze pan hoogwaardige pan is, is dat naarmate hij meer gebruikt wordt, hij ook steeds betere bakeigenschappen krijgt. De pan wordt namelijk donker naarmate hij vaker gebruikt wordt. Dit zorgt ervoor dat er steeds meer een natuurlijke antiaanbaklaag in de pan komt en de prestaties en de functionaliteit van de pan verbeterd worden. Dankzij de eigenschappen van de pan, zijn materiaal en de prijs, is de DeBuyer Mineral B Black koekenpan de beste stalen koekenpan algemeen verkrijgbaar. Hij wordt geleverd met 10 jaar garantie.

 • Goede kwaliteit, 100% zuiver mineraal
 • Prestaties verbeteren naarmate de pan meer gebruikt wordt
 • Volledig PFAS vrij
 • Ecologisch recyclebaar product
 • Pan is relatief zwaar

2. Stalen koekenpan van 32cm - DeBuyer Mineral B Element

De DeBuyer Mineral B Element koekenpan is een duurzame en robuuste koekenpan met een diameter van 32 cm. Door het zware plaatstaal is dit een zeer robuuste pan die een leven lang mee kan gaan. Wij hebben DeBuyer Mineral B Element koekenpan tot beste stalen koekenpan 32 cm gekozen omdat het zeer goede kwaliteit is, goed te gebruiken is op meerdere warmtebronnen en omdat de pan ook nog eens betaalbaar is.

De DeBuyer Mineral B Element koekenpan is een vervaardigde koekenpan uit Frankrijk, gemaakt van plaatstaal. Deze plaatstalen koekenpan is van zeer goede kwaliteit en wordt veelal gebruikt in de professionele keukens. De plaatstalen koekenpan is volledig PFOA-PFTE vrij. Dit betekent dat er bij het maken van deze pan geen chemische stoffen gebruikt zijn. De pan heeft daarom ook geen antiaanbaklaag. Dit is iets wat je zelf moet creëren door de pan de eerste paar keer in te branden met olie voor gebruik. Dit is gemakkelijk te doen en eigenlijk doet elke serieuze hobbykok het op deze manier.

De stalen plaat van deze koekenpan zorgt er tevens voor dat de pan een zeer goede en snelle opwarming heeft, maar ook een goede warmteverdeling en warmtegeleiding. Daarom is deze pan ook geschikt voor alle soorten warmtebronnen om op te gebruiken. Het handvat van de pan is een ergonomisch ontworpen met naast de steel nog een ander handvat. Hierdoor kan je de pan gemakkelijk in de oven zetten er weer uithalen, ook weer iets wat gemakkelijk kan met deze pan.

 • Zeer hoge kwaliteit
 • Duurzaam en robuust
 • Prestaties verbeteren naarmate de pan meer gebruikt wordt
 • Volledig PFOA-PFTE vrij
 • 2 handvatten voor oven gebruik
 • Minder geschikt voor kleine keukens

3. Budget keuze stalen koekenpan - Garcima Lyonnaise koekenpan – Ø 26 cm

De Garcima Lyonnaise stalen koekenpan is een zeer duurzame en robuuste pan, de pan heeft een diameter van 26 cm, is geschikt voor alle soorten warmtebronnen, is volledig PFOA-PFTE vrij en is zeer laag geprijsd. Door zijn kwaliteit en lage prijs hebben wij de Garcima Lyonnaise koekenpan 26 cm tot beste budget stalen koekenpan gekozen.

De Garcima Lyonnaise koekenpan is gemaakt van zeer duurzaam staal waardoor de pan erg robuust is en een leven lang mee gaat. Ook deze stalen pan is zonder chemische stoffen gemaakt waardoor hij volledig PFOA-PFTE vrij is. Dit betekent dat de pan ook geen antiaanbaklaag heeft. De antiaanbaklaag moet je zelf maken door de pan in te branden. De pan heeft een diameter van 26 cm. Dit is groot genoeg om gerechten voor 3-4 personen voor te maken.

Door de stalen koekenpan vaak te gebruiken worden de bakeigenschappen van deze pan van Garcima steeds beter en beter. De pan krijgt namelijk steeds meer een natuurlijke antiaanbaklaag, mits je deze pan goed verzorgt en ingebrand hebt. Deze koekenpan is ondanks zijn zeer goede kwaliteit en duurzaamheid erg laag geprijsd. De prijs is namelijk maar €25,66. Echt een koopje! Dus als je op zoek bent naar een stalen koekenpan voor een goede prijs, dan is de Garcima Lyonnaise koekenpan Ø 26 cm de juiste pan!

 • Zeer goede prijs/kwaliteit verhouding
 • Duurzaam en robuust
 • Volledig PFOA-PFTE
 • Voordelige koop

  4. Beste BK stalen koekenpan - BK Solid Steel koekenpan Ø 26 cm

  De BK Solid Steel koekenpan is een mooi zwarte stalen koekenpan gemaakt van plaatstaal materiaal, de pan heeft een diameter van 26 cm, heeft een gietijzeren handgreep, heeft een gelijkmatige en zeer efficiënte warmteverdeling, heeft erg goede bakeigenschappen en is geschikt voor alle soorten warmtebronnen. Wij hebben de BK Solid Steel koekenpan tot beste BK stalen koekenpan gekozen.

  De BK Solid Steel pannen zijn stalen koekenpannen van goede kwaliteit en hebben een zeer fraai design. De pannen staan bekend om hun gelijkmatige en zeer efficiënte warmteverdeling. Zo ook deze BK Solid Steel koekenpan van 26 cm. Door het materiaal heeft een pan een goede en gelijkmatige opwarming. Tevens zorgt het staal ervoor dat de warmte zo efficiënt mogelijk verdeeld wordt. Dat maakt ook dat de pannen van de BK Solid Steel line voor alle soorten warmtebronnen geschikt zijn. De koekenpan is ovenbestendig tot 230°C en is zelfs geschikt voor op de BBQ.

  De BK Solid Steel koekenpan is volledig PFOAS vrij. Dit betekent dat er bij het maken van de pan geen antiaanbaklaag is gemaakt en dus geen giftige of chemische stoffen in de pan zitten die vrij kunnen komen. Zo bak en braad je altijd zonder zorgen. Door de pan veel te gebruiken creëer je namelijk zelf een natuurlijke antiaanbaklaag. De pan moet voor gebruik eerst een paar keer op het vuur met olie ingebrand worden zodat het begin van de natuurlijke antiaanbaklaag is ontstaan. Daarna zal die laag steeds beter worden naar mate de pan vaker gebruikt wordt.

  De pan is met zijn diameter van 26 cm geschikt om gerechten voor 5-6 personen te maken. De pan is dankzij zijn gietijzeren handgreep ook geschikt om in de oven te gebruiken. Dankzij zijn goede prijs/kwaliteitverhouding hebben wij de BK Solid Steel koekenpan 26 cm tot beste BK stalen koekenpan gekozen.

  • Goede prijs/kwaliteit verhouding
  • Duurzaam en robuust
  • Gietijzeren handvat
  • Design

   5. Stalen koekenpan voor steaks - DeBuyer Mineral B Steakpan – Ø 28 cm

   Het perfecte stuk vlees bakken? Dan moet je de DeBuyer Mineral B Steakpan hebben! Deze pan bestaat voor 99% uit zuiver ijzer waardoor hij hoge temperaturen kan bereiken. De pan heeft een natuurlijke anti-aanbaklaag en is geschikt voor alle warmtebronnen.

   Deze stalen koekenpan heeft een ruitjes patroon bodem wat voor een mooie afdruk in een stuk vlees zorgt. Door de stalen constructie wordt het vlees snel dichtgeschroeid, waardoor de steak zijn smaak en vitamines behoudt. Ook het feit dat de pan hoge temperaturen aankan is belangrijk wanneer je steaks erin wilt bakken.

   Deze steakpan van DeBuyer is zonder chemicaliën geproduceerd en heeft een afwerking op basis van organische bijenwas. Het feit dat er organische materialen worden gebruikt vinden wij belangrijk met het oog op gezondheid. We denken dat teveel chemische stoffen in een pan nooit echt goed kunnen zijn.

   De DeBuyer Mineral B Steakpan is dus speciaal geproduceerd om steaks in te bakken en is milieuvriendelijk en recyclebaar. We vinden dat ze dit goed gedaan hebben, deze stalen koekenpan voldoet aan alle eisen om een goede steak te bakken. Daarom is deze pan de beste stalen koekenpan voor steaks volgens onze experts.

   Let er wel op dat deze pan ingebrand dient te worden voor gebruik. Dit om te voorkomen dat je steaks aanbakken.

   • Speciaal voor het bereiden van steaks
   • Gemaakt van puur staal
   • Vrij van chemicaliën
   • Handgreep kan warm worden

   Voordelen van een stalen koekenpan

   Het gebruiken van koekenpannen die van staal gemaakt zijn heeft een aantal voordelen ten opzichte van koekenpannen die van andere materialen gemaakt zijn.

   • Geen kunstmatige antiaanbaklaag of coating. Wat je bijvoorbeeld wel terugvindt in pannen met een antiaanbaklaag. Een dergelijke coating is slecht voor het milieu en er zijn ook mensen die het belangrijk vinden voor hun gezondheid om een koekenpan te gebruiken waar geen kunstmatige stoffen in verwerkt zitten. Koekenpannen zonder anti-aanbaklaag worden mede vanwege deze reden steeds populairder.
   • Stalen koekenpannen zij bestand tegen zeer hoge temperaturen. Ze zijn daarom goed geschikt voor het dichtschroeien van bijvoorbeeld vlees. Bij pannen met een antiaanbaklaag gaat dit veel lastiger en eigenlijk gewoon überhaupt niet. Dit voordeel heb jij RVS koekenpannen bijvoorbeeld ook.
   • Stalen koekenpannen zijn hartstikke stevig en slijtvast. Als je dus een goede stalen koekenpan koopt kun je er daadwerkelijk jaren mee vooruit. Het ijzer en/of plaatstaal waar de koekenpan van gemaakt is echt ijzersterk.
   • Stalen koekenpannen kunnen de warmte beter geleiden dan een “normale” koekenpannen. Dit betekent dat de hele pan dezelfde temperatuur krijgt wanner je deze op het vuur zet. Daarnaast is het zo dat door de goede temperatuur geleiding de temperatuur van de pan zich snel aanpast wanneer je het vuur hoger of juist lager zet.

   Nadelen van koekenpannen van plaatstaal

   Staal heeft natuurlijk ook zo zijn nadelen in vergelijking met bijvoorbeeld goede koekenpannen die uitgerust zijn met antiaanbaklaag of ander soort pannen.

   • Geen antiaanbaklaag of coating. Dit is naast een voordeel dus ook nadeel. Het hebben van geen antiaanbaklaag zorgt ervoor dat je hier zelf voor moet zorgen. Dit kun je bijvoorbeeld doen met boter en/of het goed inbranden van de pan voordat je ingrediënten erin gaat bakken.
   • De pannen zijn relatief zwaar vergeleken met andere soorten pannen.
   • Stalen koekenpannen zijn niet vaatwasser bestendig. De chemische middelen in vaatwastabletten zullen ervoor zorgen dat de stalen pannen snel achteruit gaan in kwaliteit. Het schoonmaken doe je alleen met water en een afwasborstel of zelfs alleen met keukenpapier.

   Koopgids voor het kopen van een goede stalen koekenpan

   Als jouw ideale koop niet tussen onze beste stalen koekenpannen staat die uit onze test zijn gekomen kun je natuurlijk altijd zelf op zoek gaan. Om er voor te zorgen dat je de beste keuze maakt voor jouw wensen en eisen vind je hieronder een koopgids die je kunt volgen. Als je dat doet weet je zeker dat de bij de juiste pan uitkomt.

   De grootte van de plaatstalen koekenpan

   Afhankelijk van wat je in jouw koekenpan van staal wilt gaan bakken is het belangrijk dat je de juiste maat daarbij uitkiest. Zo zal je wanneer je kookt voor een gezin waarschijnlijk een pan willen van 32 cm, of misschien wel meer. Terwijl als je af en toe een eitje wilt bakken of 1 of 2 stukjes vlees voldoende hebt aan een pan van 18 cm.

   Houd rekening met de warmtebron waarop je kookt

   Het is belangrijk om in de gaten te houden of de pan die je op het oog hebt geschikt voor de warmtebron die je gebruikt. De meeste stalen koekenpannen tegenwoordig zijn geschikt voor het koken op inductie. Toch is het belangrijk om dit even zeker te weten voordat je de stalen koekenpan ook daadwerkelijk gaat kopen.

   Hoeveel mag een stalen koekenpan kosten?

   De prijzen van stalen koekenpannen liggen wat hoger dan de prijzen van aluminium koekenpannen met een antiaanbaklaag. Dit heeft te maken dat de kwaliteit van het staal dat gebruikt wordt hoger is. Bovendien wordt er ook meer staal gebruikt in de beste stalen koekenpannen wat automatisch betekend dat de kosten hoger zijn. De hoeveelheid materiaal verklaart overigens ook het hogere gewicht.

   Dat gezegd hebbende, de prijzen voor een goede stalen koekenpan beginnen ongeveer bij €25 voor een koekenpan met een diameter die kleiner is dan 20 cm. De prijzen kunnen wel oplopen tot wel €260 voor een professioneel model met een diameter van wel 40 cm.

   Stalen koekenpan inbranden voor natuurlijke antiaanbaklaag

   Zoals gezegd heeft een koekenpan die van staal gemaakt is geen kunstmatige antiaanbaklaag. Om toch te kunnen bakken zonder dat het eten in de pan aanbrandt creëer je zelf een antiaanbaklaag in de pan.

   Dit doe je met een methode die men inbranden noemt. Hiermee creëer je van olie een laag in de pan die ervoor zorgt dat bijvoorbeeld vlees niet meer aanbrandt. Dit werkt als volgt:

   1. Doe een scheut olie in de pan, het liefst zonnebloemolie. Verdeel de olie gelijkmatig over de pan met een een stukje keukenpapier, vergeet de opstaande randen ook niet in te smeren met de olie.
   2. Nu ga je de pan verwarmen met op het gasfornuis of inductieplaat. Begin met een middelhoog vuur en wanneer de pan goed warm is kan je het vuur of de inductiepit hoger zetten. De bedoeling is dat je de olie zo heet stookt dat deze gaat walmen, vergeet dan ook niet om de afzuigkap aan te zetten. Met een recirculatie afzuigkap is het dan belangrijk dat de koolstoffilter nog goed is. Je blijft de stalen koekenpan verhitten totdat deze zo zwart mogelijk is. Wanneer de pan droog wordt kan het vuur of de inductie uit en laat je de pan rustig een kwartier of langer afkoelen.
   3. Dan was je de pan af, zonder zeep of afwasmiddel, met heet water en een afwasborstel. Op deze manier moet je een stalen koekenpan altijd schoonmaken.

   De bovenstaande cyclus herhaal je ongeveer 5 keer. Zorg ervoor dat de pan goed zwart is, dat is een teken dat het inbranden goed gelukt is. Vanaf nu heb je een natuurlijk antiaanbaklaag gemaakt in je stalen koekenpan. Je zult merken dat wanneer je nu vlees bak in de pan dat deze in het begin even vastplakt aan de pan maar kort daarna uit zichzelf loskomt van de bodem.

   Conclusie goede stalen koekenpan kopen

   Een stalen koekenpan is een aanwinst in je keuken omdat het een echte professionele koekenpan is. Je kunt er tal van gerechten en ingrediënten in bereiden zonder dat je apart pan zoals bijvoorbeeld speciaal een pannenkoekenpan hoeft aan te schaffen. Vanwege de goede hittegeleiding en het staal kun je deze pannen verhitten tot een hogere temperatuur dan je standaard koekenpan, hetgeen ideaal is voor het dichtschroeien van bijvoorbeeld vlees.

   Vanwege de duurzaamheid van staal gaan goede varianten van deze koekenpannen dan ook wel een leven lang mee. Hier betaal je wel wat extra voor, maar dat is het wat ons betreft wel waard. Één goede stalen koekenpan is in ieder geval een aanrader in elke keuken.

   Veelgestelde vragen over stalen koekenpannen

   Hoe bak je met een stalen pan?

   Je moet de pan laten inbranden om een natuurlijk antiaanbaklaag te creëren. Dit doe je met een olie, meestal wordt hier zonnebloemolie of koolzaadolie voor gebruikt.

   Waarom een stalen koekenpan?

   Een stalen pan kan hogere temperaturen verdragen dan een gemiddelde pan met een teflon antiaanbaklaag. Dit maakt dit soort pannen perfect voor het dichtschroeien van vlees. Ook andere ingrediënten die je een krokant laagje wilt geven bak je het liefst in een stalen koekenpan.

   Waarom bakken plaatstalen koekenpannen aan?

   Omdat er van zichzelf geen antiaanbaklaag in de pan zit. Deze kun je zelf creëren door het zogenaamde “inbranden” van de pan.

   Plaats een reactie