Stille vaatwasser kopen in 2024 tot 43 dB van Bosch & meer

Laatste update: 16 augustus 2023

Een stille vaatwasser kopen? Onze experts hebben voor jou de beste stille vaatwassers getest en vergeleken. Zo vind jij snel en gemakkelijke een goede koop. Tegenwoordig zijn er zo veel verschillende stille vaatwassers te koop, dat het lastig is om te bepalen welke goed bij jouw situatie past.

Een stille vaatwasser is fijn omdat er weinig geluid wordt geproduceerd tijdens het schoonmaken van de vaat. Vooral met een open keuken is dit zeer wenselijk. Zo kan je rustig aan tafel praten met je bezoek waar je net voor gekookt hebt, of kan je een teams meeting met werk of school houden, of een film na het eten kijken, of ’s nachts slapen zonder teveel geluid van een vaatwasser die aanstaat.

Als een vaatwasser minder dan 43 dB aan geluid produceert noemen wij het een stille vaatwasser. Normale vaatwassers produceren tussen de 44 en 48 dB. We hebben ook een speciale pagina geschreven over de beste vaatwassers zonder extra aandacht voor het geluidsniveau.

Op deze pagina leggen we je uit welke stille vaatwassers wij hebben gekozen en hoe wij tot deze keuzes zijn gekomen. Verder hebben we nog een uitgebreide koopgids met aandachtspunten die van pas komen als je niet jouw vaatwasser hiertussen hebt gevonden. Als eerst starten we nu met onze top drie in de meeste gezochte categorieën. Verder op de pagina zijn er ook nog andere categorieën te vinden.

Product Categorie Prijs
Beste stille vaatwasser algemeenSiemens iQ500 SX65ZX49CE vaatwasser Volledig ingebouwdBeste stille vaatwasser algemeen
Bekijk bij Bol Bekijk bij Amazon
#Advertentie
Stille zuinige vaatwasserBosch Serie 6 SMV6ZDX49EStille zuinige vaatwasser
Bekijk bij Amazon
#Advertentie
Stille inbouw vaatwasserETNA VW339MStille inbouw vaatwasser

Uitslag test beste stille vaatwasser in 2024

Bij het testen van de verschillende stille vaatwassers hebben we een aantal belangrijke aspecten gelet.

 • Als eerste moet een stille vaatwasser uiteraard een geluidsniveau van minder dan 43 dB hebben. Anders mag deze niet een stille vaatwasser genoemd worden.
 • De motor van een vaatwasser is heel belangrijk. Hoe beter de motor, hoe stiller de vaatwasser en hoe langer de levensduur van een vaatwasser.
 • Een goede motor zorgt ook voor minder energieverbruik.
 • Het energielabel wat een vaatwasser heeft. We willen natuurlijk ook een stille zuinige vaatwasser.
 • De bouwkwaliteit, of er degelijke materialen gebruikt zijn om de vaatwasser samen te stellen. De vaatwasser moet zo gebouwd zijn dat deze duurzaam is.
 • De was-en-droogklasse van een vaatwasser en het aantal programma’s dat de vaatwasser heeft.
 • Een flexibele indeling van een vaatwasser is ook zeer wenselijk, zo kan je namelijk bijvoorbeeld grote schalen of wijnglazen in de vaatwasser doen.
 • Verder kijken we naar extra functies naast de programma’s. Hierbij letten we op functies zoals: extra droog functie, automatische opening, uitgestelde start en aquastop. Deze functies zijn erg handig en praktisch in het dagelijks gebruik van een vaatwasser.
 • De ervaring en reviews van andere gebruikers kijken wij ook naar. Deze mensen gebruiken het product immers het langst en weten of de vaatwasser na intensief gebruik nog steeds goed functioneert.

Daarnaast hebben we natuurlijk per categorie gelet op specifieke punten die voor die categorie van toepassing zijn.

1. Beste stille vaatwasser algemeen - Siemens iQ500 SX65ZX49CE vaatwasser Volledig ingebouwd

Beste stille vaatwasser algemeen
Bekijk bij Bol Bekijk bij Amazon
#Advertentie

De Siemens iQ500 Zeolith SN65ZX49CE is een volledig geïntegreerde vaatwasser, heeft een laadruimte van 14 couverts, heeft een energielabel C, beschikt over 8 programma’s en 4 speciale functies, heeft een beladingssensor, een doseerassistent, heeft een aquastop en een geluidsniveau van 42 dB. De vaatwasser is eenvoudig te besturen met de HomeConnect app. Wij hebben de Siemens iQ500 Zeolith SN65ZX49CE tot beste stille vaatwasser algemeen gekozen.

De Siemens iQ500 Zeolith SN65ZX49CE is een zeer slimme en een vaatwasser vol opties die volledig geïntegreerd is. Met deze vaatwasser kan je kiezen uit maar liefst 8 verschillende soorten programma’s. Zo heb je voor alle vieze vaat altijd de juiste aanpak. Naast de verschillende programma’s heeft de vaatwasser van Siemens vele extra opties en functies. Zo kun je kiezen voor een halve belading voor als de vaatwasser niet vol is, intensiveZone voor een grondige reiniging of het VarioSpeed Plus programma voor als je je vaat snel nodig hebt. Ook kun je zelf de starttijd instellen en met timeLight kun je de resttijdindicatie op de vloer zien.

Met het verstelbare bovenrek kan je de indeling van je vaatwasser altijd aanpassen voor meer ruimte in de onderlade of het bovenrek. Dankzij de iQdrive motor is de vaatwasser stil en wordt slijtage verminderd. Dit maakt deze vaatwasser ook nog eens erg duurzaam. De minimale nishoogte is 81,5 cm en de maximale 87,5 cm. De breedte van deze vaatwasser is 59,8 cm.

De laadruimte van 14 couverts zorgt voor een zeer ruime vaatwasser die makkelijk in te delen is. Zo kan je na grote diners in 1 keer alle vaat van je gasten schoonmaken met 1 wasbeurt en blijft er niks op de vaatwasser staan.

 • Bediening via HomeConnect
 • iQdrive motor tegen geluid en slijtage
 • Flexibele indeling dankzij verstelbare bovenrek
 • Met aquastop
 • Binnenverlichting
 • Geen wijnglas clips meegeleverd

2. Stille zuinige vaatwasser - Bosch Serie 6 SMV6ZDX49E

Stille zuinige vaatwasser
Bekijk bij Amazon
#Advertentie

De Bosch Serie 6 SMV6ZDX49E is een inbouw vaatwasser, heeft een laadruimte van 13 couverts, heeft een energielabel C en heeft een geluidsniveau van 42 dB. Dit is voor vaatwassers een zeer goede normering. Het energielabel en het geluidsniveau zijn het belangrijkst tijdens het zoeken naar een stille zuinige afwasmachine, maar daarnaast heeft deze machine nog meer pluspunten die eraan bijgedragen hebben dat wij dit als best koop in deze categorie hebben gekozen.

Bosch maakt betrouwbare, hoogwaardige keukenapparatuur en dat is bij deze vaatwasser niet anders. Deze vaatwasser is netjes afgewerkt en dat zie je overal in terug. Zo is de behuizing, het plastic in de lades, de knoppen voor de bediening, duurzaam en voelt degelijk aan. Dat wordt bevestigt in de verschillende reviews en ervaringen die we hebben kunnen vinden.

Over het geluidsniveau en energieverbruik kunnen we vrij duidelijk zijn. Het Intelligent programma zorgt voor een nauwkeurige aanpassing van het wasvermogen, zodat er efficiënt water en energie wordt verbruikt. Ook beschikt deze vaatwasser over de optie Home Connect app. Hiermee kun je de vaatwasser op afstand bedienen. Dankzij de Extra Clean Zone kun je de wasdruk verhogen om aangekoekte vaat schoon te krijgen.

Daarnaast heeft de Bosch Serie 6 SMV6ZDX49E zeer veel functies die het voor iedereen een geschikte machine maken. Zo zijn er verschillende programma’s waaronder het eco programma en kun je de vaatwasser instellen om een kort programma te draaien. Ook het automatische programma behoort tot het palet van deze vaatwasser. Al met al vinden wij dit de beste stille zuinige vaatwasser van dit moment.

 • Degelijk product met nette afwerking
 • Met 41 dB erg stil
 • Zuinig, energieklasse C
 • Stel zelf een tijd in met startuitstel
 • Binnenverlichting
 • Geen meegeleverde wijnclips

3. Stille inbouw vaatwasser - ETNA VW339M

De ETNA VW339M is een inbouw vaatwasser die volledig geïntegreerd wordt, heeft een laadruimte van maar liefst 15 couverts, heeft een geluidsniveau van maar 39 dB, beschikt over 6 verschillende programma’s, beschikt over een aquastop, heeft een energielabel D en zeer goede prijs/kwaliteit verhouding. Wij hebben de ETNA VW339M tot beste stille inbouw vaatwasser gekozen.

De ETNA VW339M is een super stille inbouw vaatwasser waar je nooit last van zult hebben als het aanstaat. Het heeft een geluidsniveau van maar 39 dB wat heel erg stil is. Dankzij de nieuwe motor zonder koolborstels hebben ze het geluidsniveau enorm weten te reduceren. Dit zorgt niet alleen voor een heerlijke stilte als de vaatwasser aanstaat, maar ook nog eens voor een goede, sterke en efficiënte motor. De ETNA VW339M heeft een laadruimte van wel 15 couverts. Je kan een feestje geven voor 15 personen en de vaat ervan kan in een enkele wasbeurt schoon gemaakt worden.

De vaatwasmachine van ETNA beschikt over 6 programma’s waarvan de temperaturen beginnen bij de 40 graden en tot en met 70 graden gaan. Ook beschikt het over een antibacterieel wasprogramma. Dankzij het led-display kan je de resterende tijd aflezen. Ook zit er een aquastop op de vaatwasser zodat het water automatisch wordt afgesloten in geval van lekkage. De vaatwasser heeft een energieverbruik van 241 kWh per jaar en daarmee een energielabel D. De ETNA VW339M heeft een zeer goede prijs/kwaliteit verhouding en stiller dan deze vaatwasser vind je ze niet!

 • Superstille inbouw vaatwasser met 39 dB
 • Ruime vaatwasser met 15 couverts
 • Heeft een antibacterieel programma
 • Topklasse bouwkwaliteit
 • Wijnclips voor een stabiele plaatsing van je wijnglazen worden niet meegeleverd

4. Stille Bosch vaatwasser - Bosch SMS6ZCW08E – Serie 6 – Vrijstaande vaatwasser

Stille Bosch vaatwasser
Bekijk bij Amazon
#Advertentie

De Bosch SMS6ZCW08E is een vrijstaande vaatwasser, heeft een laadvermogen van 14 couverts, heeft een geluidsniveau van 42 dB, is te bedienen vanaf de telefoon door Home Connect app, heeft de SpeedPerfect en Extra Droog functie, heeft een DoseerAssistent, een beladingssensor en een was-en-droogklasse A. Wij hebben de Bosch SMS6ZCW08E – Serie 6 tot beste stille Bosch vaatwasser gekozen.

De Bosch SMS6ZCW08E is een mooi stille vrijstaande vaatwasser die maar een geluidsniveau van 42 dB heeft. Hierdoor heb je nooit last van de vaatwasser als hij aanstaat. De vaatwasser van Bosch heeft een ruim laadvermogen van 14 couverts waarmee je altijd genoeg ruimte hebt voor vieze vaat om schoon te krijgen. Dankzij de rackMatic is de vaatwasser flexibel in te delen. Kies 1 van de 10 programma’s waarmee je altijd alle vaat schoon krijgt. Dankzij de SpeedPerfect functie kun je programma’s tot wel 65% verkorten om je vaat sneller schoon te krijgen.

Heb je veel tupperware, kies dan voor de ExtraDroog functie zodat je niet om de hand hoeft af te drogen na afloop. DeBosch SMS6ZCW08E is een slimme vaatwasser die met de Home Connect app te bedienen is. Zo kan je kiezen voor startuitstel, en bepaalt de DoseerAssistent hoeveel wasmiddel er voor jouw gekozen programma nodig is. DeBosch SMS6ZCW08E is een zeer goede stille vrijstaande vaatwasser met een zeer goede prijs/kwaliteit verhouding. Hij heeft een was-en-droog klasse A en een energielabel C. Hij wordt geleverd met aquastop.

 • Zeer stille vaatwasser met 42 dB
 • 10 Verschillende wasprogramma's met veel extra functies
 • Goede prijs/kwaliteitsverhouding
 • Te bedienen met telefoon en Home Connect app
 • Beschikt niet over binnenverlichting

Koopgids: aandachtspunten bij het kopen van een stille vaatwasser

Bij een stille vaatwasser kopen is het zoals we al eerder aangaven belangrijk om op een aantal punten te letten. In deze koopgids behandelen we uitgebreid deze punten als je niet de vaatwasser voor jou hierboven hebt gevonden. Zo weten we zeker dat we je toch goed op weg hebben geholpen om de beste stille vaatwasser voor jou te kopen.

De soorten programma’s en hoeveel programma’s.

Het aantal programma’s dat een vaatwasser heeft en welke programma’s is belangrijk om naar te kijken. Tegenwoordig hebben bijna alle vaatwassers wel een Eco en standaard programma, maar toch zijn er een aantal die misschien wel erg handig zijn afhankelijk van welk soort huishouden je hebt. Daarom hebben we hieronder de belangrijkste programma’s die je moet hebben op een rijtje voor je gezet.

 • Het eco programma is ook voor dagelijkse vaat en is het zuinigste programma. Het bespaart water en energie, maar duurt wel het langst van alle programma’s. Veel afwasmachines hebben tegenwoordig zo een programma.
 • Het intensief programma is handig als het vaat echt heel vuil is. Dit programma zorgt voor een intensieve reiniging van zowel borden en glazen, maar ook schalen en pannen. Handig als je oven gerechten hebt gemaakt waar aangekoekt etensresten zitten.
 • Het delicaat programma komt goed van pas als je bijvoorbeeld een borrel gehad hebt waarbij veel wijnglazen en andere drankglazen gebruikt zijn. Wijnglazen zijn over het algemeen dunner dan normale drinkglazen en vereisen een zachtere behandeling zodat niet breken. Daar is dit programma uitstekend voor.
 • Het snelle of korte programma is erg handig als je wel een volle vaatwasser hebt, maar de etensresten niet aangekoekt zijn. Dit programma is korter dan het standaard programma waardoor het minder water en energie verbruikt, maar niet zolang duurt als het eco programma en je dus veel sneller weer schone vaat in de kast hebt.

Het aantal couverts en de indeling

Het aantal couverts is de laadruimte voor het vaat van een aantal personen in de vaatwasser. De meeste vaatwassers hebben een standaard aantal couverts wat bepaald wordt door de afmetingen van de vaatwasser. Een smalle 45 cm vaatwasser heeft vaak een laadruimte voor 8 a 9 couverts en een ‘standaard’ 60 cm vaatwasser een laadruimte voor 13 a 14 couverts. Dit wil nog wel eens verschillen. Dus als je gebonden bent aan een bepaalde afmeting in de keuken maar je wilt een zo groot mogelijke laadruimte, kijk dan hoeveel couverts een vaatwasser heeft.

Een flexibele indeling kan daarbij goed helpen. Flexkorven of flexibele lades en korven zijn prettig. Zo kan je meer ruimte creëren onder voor grote ovenschalen of meer ruimte creëren boven voorwijnglazen door korven en lades te verstellen. Dit is tegenwoordig meer een standaard optie dan extra optie. Maar toch heel fijn als je vaatwasser of deze opties beschikt.

De motor van een stille vaatwasser

De motor van een vaatwasser zegt veel over de kwaliteit van een vaatwasser. Hoe beter de motor, hoe stiller de vaatwasser en hoe zuiniger de vaatwasser. Een goede motor zoals de EcoSilence drive motor van Bosch zijn goede motors die stil zijn en een lange levensduur hebben. Maar ook andere merken hebben zeer goede stille en zuinige motors die lang mee gaan. Kijk hiernaar bij het kopen van een stille vaatwasser.

Beschikt een vaatwasser over een Aquastop

Een aquastop is een beveiligingssysteem die de watertoevoer stopt als er een lekkage ontstaat. Zo beschermt de aquastop je woning van waterschade wanneer er een lekkage optreedt. De meeste vaatwassers zijn er tegenwoordig mee uitgerust, maar nog niet allemaal. Een belangrijk item die bij iedere vaatwasser hoort geleverd te worden.

Vrijstaande of inbouw stille vaatwasser

Of je een inbouw vaatwasser of een vrijstaande vaatwasser kiest is afhankelijk van je keuken die je hebt en waar de wateraansluiting en afvoer van je keuken geplaatst is. Nu kan je hier altijd mee spelen door de slangen voor je aansluiting te verlengen. Een inbouw vaatwasser is over het algemeen makkelijker op verschillende plekken in de keuken te plaatsen. Met een vrijstaande vaatwasser ben je vaak gebonden aan de plekken die nog niet bezet zijn door het keukenblok of fornuis wat je hebt. Maar door je keuken kan nou juist een vrijstaande vaatwasser weer beter uitkomen dan een inbouw vaatwasser.

Inbouw kunnen we op 2 manieren onderverdelen. Je hebt volledig geïntegreerd, hierbij heeft de vaatwasser het bedieningspaneel volledig aan de binnenzijde waardoor het uit het zicht verdwijnt. En je hebt half geïntegreerd, hierbij heeft de vaatwasser het bedieningspaneel aan de buitenkant van de deur. Tot slot heb je ook nog onderbouw. Hierbij heb je een keukenblok met een vast aanrechtblad waar de smalle 45 cm vaatwasser tussen de kastjes onder het aanrechtblad geïnstalleerd kan worden.

Je bent dus ook erg afhankelijk van de nisbreedte. De standaard nis breedte voor een vaatwasser is 60 cm. In sommige gevallen kom je een nis breedte van 45 cm tegen. Dan ben je dus gebonden aan een 45 cm inbouw vaatwasser.

Het energieverbruik en energielabel van een vaatwasser

Wat een vaatwasser verbruikt is belangrijk om te weten. Hoe zuiniger de vaatwasser, hoe beter voor de portemonnee en het milieu. Het energielabel van een vaatwasser wordt bepaald door het verbruik van een vaatwasser. Dit verbruik is afhankelijk van een aantal dingen waaronder de belangrijkste de motor zoals eerder aangegeven. De nieuwe energielabels lopen van A tot en met G waarbij de zuinigere vaatwassers een gemiddeld verbruik van rond de 200 kWh per jaar hebben wat uitkomt op het energielabel C. Dit is redelijk zuinig. De meeste vaatwassers hebben met het nieuwe label vaak al het energielabel D of E. De nieuwe labels komen omdat de eisen van het verbruik van alle witgoed apparatuur is bijgesteld.

De prijs van een stille vaatwasser

Hoeveel je betaalt voor een stille vaatwasser is uiteraard een belangrijk punt om op te letten. Wij zijn altijd op zoek naar de beste prijs/kwaliteit verhouding en vergelijken daarom veel vaatwassers. Door de jaren heen hebben we gemerkt dat je vaak betere kwaliteit krijgt als je meer betaalt. Vaatwassers beginnen bij een prijs van rond de €500 en kunnen lopen op tot €1500 euro. Afhankelijk van de functies, programma’s, inbouw en meer. Omdat een goede vaatwasser best wel prijzig kan zijn, kan het lonen om goed te zoeken naar aanbiedingen.

Als het budget belangrijkste is voor jouw keuze, dan hebben we daar ook aandacht aan besteedt. Op onze pagina met de beste goedkope vaatwassers vind je de beste keuze als je voor goedkoop gaat.

De klasse waarin een stille vaatwasser valt

Vaatwassers worden onderverdeeld in de volgende klasse: de basisklasse, de middenklasse en de topklasse. De klasse wordt toegekend aan de hand van een aantal specificaties de vaatwasser moet hebben. De specificaties zijn: het aantal sproeiarmen van een vaatwasser (3 of meer), de automatische programma’s, de maximale reinigingstemperatuur (75 graden), de aquasensor, de actieve droogtechniek, de intensieve zone, de automatische dosering van vaatwasmiddel en machinereiniging.

Als een vaatwasser voldoet aan meer dan 2/3 van deze specificaties dat valt het onder de topklasse kwaliteit vaatwassers. Als een vaatwasser minder dan 2/3 maar meer dan de 1/2 van de specificaties heeft valt het onder de middenklasse en alles onder de 1/2 valt in de basisklasse vaatwassers. 

Wat is een stille vaatwasser?

Een stille vaatwasser is een vaatwasser die een geluidsniveau van minder dan 43 dB heeft. Pas dan mag een vaatwasser onder die categorie geplaatst worden. Daarnaast heb je ook super stille vaatwassers die minder dan 40 dB produceren wat echt heel stil is. De meeste stille vaatwasmachines hebben een geluidsniveau van 41 of 42 dB. Dit is al erg stil. Maar voor huishoudens die een open keuken hebben is een super stille vaatwasmachine wel de oplossing.

Verschillende merken stille vaatwassers

Bij het kopen van de juiste stille vaatwasser, zijn er een aantal merken die jarenlange ervaring hebben en gespecialiseerd zijn in het maken van de beste vaatwassers. Merken zoals Bosch, AEG, Siemens, Sharp en Miele maken jarenlang de beste vaatwassers voor inbouw en vrijstaand. Dit zijn de merken die de beste kwaliteit leveren en de merken die tot nu de beste stille vaatwassers maken.

Inventum maakt ook super stille inbouw vaatwassers met maar 39dB met een prima prijs/kwaliteit verhouding, waarbij de aanschafprijs een stuk lager ligt dan de merken hierboven. Let er op dat de kwaliteit van deze vaatwassers ook iets lager ligt dan de andere merken.

Extra functies

Sommige extra functies kunnen naast de programma’s van hierboven aangegeven voor een goede toegevoegde waarde zorgen. Een extra droog functie kan bijvoorbeeld handig zijn als je veel tupperware gebruikt die met het standaard programma nooit droog wordt. Welke extra functie daar ook bij helpt is het automatisch openen van de deur nadat het programma klaar is. Een super stille vaatwasser met startuitstel is erg handig wanneer je de vaatwasser op een ander tijdstip wil laten draaien dan dat moment.

Bediening vanaf je telefoon. Slimme vaatwassers zijn tegenwoordig vanaf de telefoon bedienen. Best wel handig als je in bed ligt en je de vaatwasser bent vergeten aan te zetten. Even je telefoon erbij pakken en het is zo gepiept. Vaatwassers met comfort lift waarbij het rek omhoog gaat zodat je niet hoeft te bukken met het uitruimen van de vaatwasser.

Het schoonmaken van een vaatwasser

Om de prestaties van een goede stille vaatwasser te behouden moet een vaatwasser regelmatig schoon gemaakt worden. Om een vaatwasser schoon te maken, moet je de sproeiarmen makkelijk kunnen verwijderen om die schoon te kunnen maken. Ook het filter waarin etensresten opgevangen worden moet makkelijk ontkoppelt kunnen worden zodat je de etensresten kunt verwijderen.

Conclusie kopen van een stille vaatwasser

Hoe stiller een vaatwasser is, hoe beter een vaatwasser is. Het geeft zoveel voordelen als een vaatwasser minder geluid maakt. Naast dat het minder storend is dan een normale vaatwasser in welke gevallen dan ook, is gebleken dat een stille vaatwasser meestal over een betere motor en andere onderdelen beschikt waardoor het geluid in eerste instantie gereduceerd is. Dit houdt in dat de levensduur van de motor en dus vaatwasser langer is en je er langer plezier van kunt hebben. Dus als je toch al een vrijstaande of inbouw vaatwasser koopt, ga dan voor een stille vaatwasser die je nooit stoort terwijl je werkt, eet of slaapt!

Plaats een reactie