Beste vaatwasser vrijstaand, beste koop in 2024 door uitgebreide test

Laatste update: 24 oktober 2023

Een vrijstaande vaatwasser is gemakkelijk te plaatsen aan te sluiten, je bent vaak niet gebonden aan een specifieke plek zoals met een inbouwvaatwasser. De aanschafwaarde ligt lager dan een inbouwvaatwasser en je bedieningspaneel zit aan de voorkant wat het prettiger maakt om de vaatwasser te bedienen.

Het grootste voordeel is, is dat je een vaatwasser vrijstaand kunt kiezen op basis van zijn functies en programma’s en je niet gebonden bent aan bepaalde vaatwassers omdat je rekening moet houden met inbouwmaten. Dit heb je bijvoorbeeld wel met modellen uit onze lijst met beste vaatwassers.

Onze experts hebben de beste vrijstaande vaatwassers getest en vergeleken om de zoektocht naar een goede vaatwasser voor jou zo makkelijk mogelijk te maken. Er is namelijk een groot aanbod in vrijstaande vaatwassers zodat het lastig is om het beste model voor jouw situatie te kiezen.

Als eerst beginnen we met de top drie van de meeste gezochte categorieën. Verder op de pagina leggen we exact uit waarom we juist deze modellen hebben gekozen. Ook hebben we nog andere categorieën met de beste koop en hebben we een koopgids met aandachtspunten mocht je jouw ideale vrijstaande afwasmachine hier niet hebben gevonden.

Product Categorie Prijs
Beste vrijstaande vaatwasser algemeenSiemens SN25ZI00CE – iQ500Beste vrijstaande vaatwasser algemeen
Bekijk bij Bol
#Advertentie
Bosch vaatwasser vrijstaandBosch SMS2HTI54EBosch vaatwasser vrijstaand
Bekijk bij BolBekijk bij Amazon
#Advertentie
RVS vaatwasser vrijstaandAEG FFB63700PM – AirDryRVS vaatwasser vrijstaand
Bekijk bij Amazon
#Advertentie

Aandachtspunten vrijstaande vaatwasser test

Om te beslissen wat goede vrijstaande vaatwassers zijn hebben we tijdens de test gelet op verschillende punten. Onze ervaringen hiermee zijn bepalend in het bepalen wat de beste vrijstaande vaatwasser voor de betreffende categorie is.

 • De bouwkwaliteit van een vaatwasser. Een vaatwasser moet duurzaam zijn en lang mee gaan zoals een vrijstaand vaatwasser RVS. Daarom moet de behuizing en onderdelen zoals een aquastop en de motor van goede kwaliteit zijn. Een goede motor is over het algemeen stiller en zuiniger en dus beter.
 • Het energielabel. Wij kijken ook naar welk energielabel een vaatwasser vrijstaand heeft. Hoe beter het energielabel, des te zuiniger en goedkoper een vaatwasser is wat jaarlijks in de kosten scheelt en beter voor het milieu is.
 • Het aantal couverts oftewel hoeveel borden en de rest van de indeling van de vrijstaande vaatwasmachine. Hoeveel ruimte is er in de vaatwasser en is hij flexibel in te delen door verstelbare korfen.
 • Welke programma’s de machine heeft. Nu is dit natuurlijk persoonlijk, maar wij vinden een aantal programma’s zoals een eco-programma, een snel-programma en een 60 graden programma voor aangekoekte etensresten wel erg belangrijk.
 • De extra functies waarover een vaatwasser beschikt. Dit zijn functies zoals een uitgestelde start, extra droogfunctie, telefoonbediening, automatische opening en automatische vaatwasmiddel dosering.
 • We kijken ook naar de ervaringen en reviews van gebruikers. De gebruikers weten immers het beste hoe een vaatwasser na lange tijd presteert en of deze duurzaam is en lang mee gaat.

Uitslag test beste vaatwasser vrijstaand in 2024

Als je een vaatwasser vrijstaand koopt, of dat nou een vrijstaande vaatwasser van 45 cm breed is of een vaatwasser die 60 cm breed, je wilt een vaatwasser van de beste kwaliteit. Daarom hebben onze experts op een aantal belangrijke punten gelet tijdens het testen en vergelijken.

1. Beste vrijstaande vaatwasser algemeen - Siemens SN25ZI00CE – iQ500

Beste vrijstaande vaatwasser algemeen
Bekijk bij Bol
#Advertentie

De Siemens SN25ZI00CE past dankzij het prachtige ontwerp in iedere keuken. De vaatwasser heeft een laadvermogen van 14 couverts, beschikt over 8 wasprogramma’s, een HomeConnect app, een VarioLade, een RackMatic functie, een Zeolith Drying functie en heeft het energielabel C. Door zijn hoge kwaliteit, functies en zuinigheid hebben wij de Siemens SN25ZI00CE tot beste vrijstaande vaatwasser algemeen gekozen.

De Siemens SN25ZI00CE is een genot om een huis te hebben. De vaatwasser kan tot wel 14 personen servies per keer afwassen. Met keus uit 8 wasprogramma’s heb je gegarandeerd altijd het juiste programma voor jouw vaat. Of het nou aangekoekte vaat is of delicate wijnglazen, voor alles is er een programma. En als je een etentje of feestje hebt en je hebt snel schone vaat nodig, dan helpt het Quick programma je uit de brand.

Dankzij de Zeolith Drying functie en BrilliantDry functie heb je nooit meer last van natte vaat. De Zeolith Drying functie zorgt ervoor dat vocht omgezet wordt in warme lucht. Zelfs als je tupperware wordt automatisch droog, nooit meer op de hand af drogen!

De vaatwasser beschikt over een RackMatic functie waardoor je de bovenste korf kunt aanpassen naar hoe jij het wilt. Met het energielabel C is deze vaatwasser zuinig en zal het je kosten besparen op lange de termijn. De vaatwasser heeft een geluidsniveau van 44 dB wat het redelijk stil maakt. Zo kan je ongestoord genieten van een film of etentje terwijl die een programma draait. Met een droog-en wasklasse A ben je verzekerd van de beste resultaten!

 • Zuinig vaatwasser met energielabel C
 • Zeer goede droogresultaten dankzij extra Dry functies
 • HomeConnect
 • Geen binnenverlichting

2. Bosch vaatwasser vrijstaand - Bosch SMS2HTI54E

Bosch SMS2HTI54E – Serie 2 is erg geschikt voor het verwijderen van hardnekkige resten. De vaatwasser beschikt over een laadvermogen van 12 couverts, heeft verschillende standaard en speciale wasprogramma’s, een DoseerAssistent die het vaatwasmiddel gelijkmatig verspreid, EcoSilence Drive, ExtraDry, HomeConnect en een beladingssensor. Wij hebben de Bosch SMS2HTI54E – Serie 2 tot beste Bosch vaatwasser vrijstaand gekozen.

De Bosch SMS2HTI54E oogt mooi in iedere keuken dankzij zijn strakke design en mooie display. Door middel van het display en de HomeConnect app is de vaatwasser eenvoudig te bedienen. Dankzij de ExtraDry functie komt al je vaat, inclusief tupperware, droog uit de vaatwasser. Met de ActiveWater functie wordt het watergebruik beperkt tijdens een vaatwasbeurt. Dankzij de resttijdindicator weet je wanneer de vaat klaar is.

De Bosch SMS2HTI54E beschikt over Halve Belading functie waarmee je nog meer energie en water bespaart. De hoeveelheid water wordt namelijk aangepast omdat de vaatwasser minder vol zit. Daardoor werkt deze vaatwasser waterbesparend en efficiënt.

De vaatwasser van Bosch heeft het een goed energielabel E en een geluidsniveau van 46 dB. De vaatwasser is makkelijk in gebruik en levert zeer goede resultaten.

 • Beschikt over een EcoSilence Drive
 • Kunt kiezen uit verschillende programma's
 • ExtraDry voor de beste droogresultaten
 • Resttijd weergave op digitaal display
 • Met 46dB niet de stilste vaatwasser
 • Met energielabel E niet de zuinigste

3. RVS vaatwasser vrijstaand - AEG FFB63700PM – AirDry

RVS vaatwasser vrijstaand
Bekijk bij Amazon
#Advertentie

De AEG FFB63700PM is een zeer mooie strakke RVS vrijstaande vaatwasser met een laadvermogen van 15 couverts, beschikt over 7 wasprogramma’s en 5 temperaturen, beschikt over uitgestelde start, heeft automatische deuropening en heeft het energielabel D. Door zijn zeer goede prijs/kwaliteit verhouding hebben wij de AEG FFB63700PM tot beste RVS vaatwasser vrijstaand gekozen.

De AEG FFB63700PM – AirDry – Vrijstaande vaatwasser heeft een simpel maar mooi en strak design. De vaatwasser is bescheiden uitgerust wat het overzichtelijk maakt. Daardoor is de AEG FFB63700PM ook heel makkelijk te bedienen. Met 7 wasprogramma’s heb je genoeg keus voor voor iedere wasbeurt. Het automatisch programma bepaalt de ideale tijdsduur en temperatuur voor het perfecte resultaat, keer op keer. Door de uitgestelde start kun je de vaatwasser laten starten wanneer jij wilt.

Deze vrijstaande vaatwasser van AEG biedt uitzonderlijke droog prestaties. Dankzij de Airdry-technologie is jouw vaat extra droog. De deur wordt namelijk automatisch 10 cm geopend wanneer de vaat schoon is. Dit staat ook bekend als AutoDoor systeem.

De vaatwasser beschikt over flexibele korfen zodat je de vaatwasser iedere keer anders kunt indelen afhankelijk van het vaat dat je hebt. Of dat nou grote ovenschalen zijn of lange wijnglazen, alles valt in te delen naar wens. Het verbruik van de AEG FFB63700PM is gemiddeld waardoor het een energielabel D heeft gekregen. Deze prachtige RVS vrijstaande vaatwasser is een zeer goede aanwinst voor in de keuken! Wordt geleverd met 2 jaar garantie.

 • Goede prijs/kwaliteitverhouding
 • Veel capaciteit door 15 couverts
 • Beschikt over uitgestelde start en automatische deuropening
 • Zeer goede droogresultaten
 • Geen stille vaatwasser

4. Goedkope vrijstaande vaatwasser - Beko BDFN26432W

Goedkope vrijstaande vaatwasser
Bekijk bij Bol
#Advertentie

De Beko BDFN26432W heeft een laadruimte van 14 couverts, beschikt over 6 wasprogramma’s, heeft inklapbare steunen, beschikt over Hygiene Intense functie, een Quick & Shine programma en heeft een optie voor startuitstel. Dankzij zijn goede prijs/kwaliteit verhouding hebben wij de Beko BDFN26432W tot beste goedkope vrijstaande vaatwasser gekozen.

De Beko BDFN26432W maakt het inruimen van een vaatwasser leuk. De vaatwasser beschikt namelijk over een flexibele bestekkorf zodat je altijd ruimte kunt maken waar jij dat wil. De vaatwasser biedt ruimte voor 14 couverts wat meer dan genoeg is voor ieder huishouden.

Met het mooie, strakke display kun je 1 van de 6 programma’s kiezen om jouw vieze vaat schoon te maken. De Beko BDFN26432W beschikt over een Hygiene Intense functie zodat bacteriën en virussen worden verwijderd en je de mooiste resultaten krijgt. Dankzij de intensieve stand worden ook aangekoekte schalen en pannen schoon. Mocht je weinig tijd hebben, dan komt de Quick & Shine functie goed van pas.

Voor de prijs/kwaliteit verhouding krijg je een goede vaatwasser die dus goedkoop is en jarenlang zal meegaan. De vaatwasser heeft het energielabel D en komt met 2 jaar garantie.

 • Goede prijs/kwaliteit verhouding
 • Beschikt over een Quick & Shine functie
 • Automatische programma zorgt voor optimale temperatuur en tijdsduur
 • Met energielabel D niet de zuinigste vaatwasser

5. Miele vaatwasser vrijstaand - Miele G 5022 SC clst

Miele vaatwasser vrijstaand
Bekijk bij Bol
#Advertentie

Deze Miele G 5022 SC clst is een mooie, RVS vrijstaande vaatwasser met een laadvermogen van 14 couverts, beschikt over 5 wasprogramma’s, heeft een startuitstel functie, beschikt over Quick Powerwash, heeft een was- en droogklasse A en het energielabel E. Wij hebben de deRVS G 5022 SC clst tot beste Miele vaatwasser vrijstaand gekozen.

DeMiele G 5022 SC clst zit boordevol nieuwe technologie en snufjes om zo de beste was- en droogresultaten te krijgen. De Eco-Power technologie zorgt voor een efficiënte en zuinige werking waar het waterverbruik tot 8,9 L gereduceerd wordt. Fijn voor het milieu en de portemonnee. Met keuze uit 5 verschillende programma’s heb je altijd de juiste behandeling voor jouw vieze vaat.

De vaatwasser van Miele is helemaal in te delen naar wens dankzij de flexibele korfen die verstelbaar zijn. Dankzij het laadvermogen van 14 couverts kun je een 3-gangen diner voor 14 personen houden en alle vaat in 1x schoon wassen. Heb je het servies nodig voor een volgende gang? Gebruik dan het Quick PowerWash programma. Je vaat is binnen 58 min weer helemaal schoon!

De Miele G 5022 SC clst is een stijlvolle, RVS, vrijstaande vaatwasser van goede kwaliteit die jarenlang zal meegaan!

 • Goede kwaliteit vaatwasser
 • Efficiënt en zuinig dankzij Eco-Power technologie
 • Beschikt over een startuitstel
 • Niet de meest zuinige vaatwasser

Koopgids: aandachtspunten bij het kopen van een vaatwasser vrijstaand

De zoektocht naar de beste vaatwasser vrijstaand kan nogal een opgave zijn door het ruime aanbod hierin. Wij hebben ons best gedaan om die zoektocht zo makkelijk mogelijk te maken voor jou. Mocht je toch niet de juiste vaatwasser voor jou thuis hier hebben gevonden, dan hebben we hieronder een koopgids met alle aandachtspunten voor de zoektocht naar de juiste vaatwasser. Zo weten we zeker dat we je toch goed op weg hebben geholpen.

Het energielabel van een vaatwasser vrijstaand

Aan iedere vaatwasser wordt een energielabel toegekend. Zo weet je wat je jaarlijks kwijt bent aan energie en water met de vaatwasser die je koopt. Voorheen liepen de labels van A++ t/m D. Maar door het herzien van de labels en de criteria van wat we onder zuinig verstaan, lopen de labels nu van A t/m G.

De meeste vrijstaande vaatwassers hebben een energielabel E of F, maar wij raden aan om te kijken naar vaatwassers met een energielabel C of D. Deze zullen soms wat duurder in hun aanschafwaarde zijn, maar zullen op de langere termijn in de kosten schelen vanwege hun verbruik. Prettig voor de portemonnee en het milieu!

De soorten programma’s en het aantal

Zoals we al eerder aangaven is het aantal programma’s en de soorten programma’s ook een aandachtspunt. Tegenwoordig beschikken de meeste vrijstaande vaatwasmachines over dezelfde basisprogramma’s, maar niet allemaal. Daarom is het belangrijk om hiernaar te kijken bij het kopen van een vaatwasser vrijstaand. Hieronder de programma’s waar een vaatwasser in ieder geval over moet beschikken:

 • Het ecoprogramma is voor dagelijkse vaat en is het zuinigste programma. Het bespaart water en energie, maar duurt wel het langst van alle programma’s. Het gebruikt een lage temperatuur en zo min mogelijk water. Ideaal programma om ’s nachts te laten draaien terwijl je slaapt.
 • Het intensief programma is handig als het vaat echt heel vuil is. Denk hierbij aan aangekoekte etensresten uit de oven. Dit programma zorgt voor een intensieve reiniging van zowel borden en glazen, maar ook schalen en pannen.
 • Het delicaat programma is bedoeld voor servies dat fragieler is zoals wijnglazen. Wijnglazen zijn over het algemeen dunner dan normale drinkglazen en vereisen een zachtere behandeling zodat ze niet breken. Daar is dit programma uitstekend voor.
 • Het snelle of korte programma is erg handig als je vaatwasser vol is en je snel schone vaat nodig hebt zoals drinkglazen op een feestje. Dit programma is korter dan het standaard programma waardoor het minder water en energie verbruikt, maar niet zolang duurt als het eco-programma en je dus veel sneller weer schone vaat in de kast hebt.

Extra functies van een vaatwasser vrijstaand

Extra functies kunnen soms een grote toegevoegde waarde hebben als het om vaatwassers gaat. Zo heb je vaatwassers die een extra-droogfunctie hebben om plastic zoals tupperware goed droog te krijgen. Of dat de deur automatisch open valt als het programma klaar is. Zo hoef je nooit meer met een handdoek op de hand af te drogen nadat de vaatwasser klaar is.

Er zijn zelfs vaatwasser die je kunt bedienen vanaf je telefoon. Die hebben een reservoir waar je wasmiddel voor 25 beurten in kunt doen. Lig je in bed en je bed vergeten de vaatwasser aan te zetten? Een paar handelingen op je telefoon en ’s ochtends wordt je wakker met schoon servies. Makkelijk toch!

De indeling en het aantal couverts

Het aantal couverts en de indeling van de vaatwasser is een belangrijk aandachtspunt om naar te kijken. Het aantal couverts betekent het laadruimte voor het vaat van het aantal personen om een vaatwasser vol te krijgen. Een ‘standaard’ 60 cm vaatwasser vrijstaand heeft vaak een laadruimte van 13 a 14 couverts, waar een smalle 45 cm vaatwasser vrijstaand een laadruimte van 8 a 9 couverts heeft. Je hebt ook nog mini vaatwassers die eigenlijk alleen geschikt voor 1 persoons huishoudens.

Verder is een flexibele indeling van een vaatwasser vrijstaand ook handig. Flexibele korfen die verstelbaar in hoogte zijn, komen goed van pas wanneer je bijvoorbeeld grote ovenschalen in de onderste korf wilt doen of wijnglazen in de bovenste korf wilt doen. Met flexibele korfen kan je ruimte onder of boven creëren zodat dit servies goed past. Er zijn zelfs vaatwassers waarvan de onderkorf omhoog getild kan worden zodat je niet hoeft te bukken tijdens het uitruimen.

Prijzen vaatwasser vrijstaand

Bij het kopen van een vaatwasser vrijstaand is de prijs ook belangrijk. In onze zoektocht naar de beste vaatwasser vrijstaand, is de prijs/kwaliteit verhouding een belangrijk aandachtspunt. De prijzen van vaatwassers variëren tussen de €400 en €1500. Het verschil in prijs is afhankelijk van de programma’s, functies en bouwkwaliteit.

Onze ervaring heeft ons geleerd dat over het algemeen een hogere prijs gelijk staat aan hogere kwaliteit. Omdat een goede vaatwasser best wel prijzig kan zijn, loont het soms om te kijken naar aanbiedingen. Zo kan je soms toch net de vaatwasser kopen die jij graag wilt.

Verschillende merken vaatwassers

Tegenwoordig zijn er veel verschillende merken die verschillende soorten vaatwassers verkopen. Merken zoals Bosch, Miele en Siemens zijn merken die door hun ervaring en craftmanship de beste vaatwassers maken met een lange levensduur en goede kwaliteit. Dit zijn over het algemeen wel vaatwasser met een hogere aanschafwaarde. Voor het kopen van zulke vaatwassers kun je online of in de winkel terecht bij Coolblue, BCC, Mediamarkt en Bol.com

Voor goedkope vaatwassers zijn er merken zoals Beko, Inventum en Sharp die ook een goede prijs/kwaliteit verhouding hebben en een prima levensduur hebben. Zelfs winkels zoals Ikea verkopen tegenwoordig huismerk vaatwassers. Houd er rekening mee dat de levensduur en kwaliteit niet even hoog is van zulke vaatwassers.

Het dB niveau van een vaatwasser vrijstaand

Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten vaatwassers te koop. Daardoor is er ook best veel verschil in hoeveel geluid deze vaatwassers maken. Gemiddeld gezien produceren de meeste vaatwassers tussen de 44 dB en de 48 dB. Er zijn stille vaatwassers die minder 43 dB produceren en zelfs super stille vaatwassers die minder dan 40 dB produceren.

Als je een dichte keuken hebt zal het geluidsniveau van een vaatwasser minder uitmaken, maar bij een open keuken zal je een vaatwasser willen waar je geen last van hebt. Wil je een goede stille vaatwasser, kijk dan eens op onze stille vaatwasser pagina.

Voordelen vaatwasser vrijstaand

Ook al willen veel mensen tegenwoordig een inbouwvaatwasser, een vrijstaande vaatwasser biedt veel voordelen.

Allereerst is het goedkoper in aanschaf. Daarnaast ben je bent niet gebonden aan nis afmetingen. Het bedieningspaneel zit aan de voorkant waardoor bedienen makkelijker en eenvoudiger gaat. En het is gemakkelijker aan te sluiten dan een inbouwvaatwasser. Ook heb je nog het voordeel dat er standaard een werkblad op zit.

Daarnaast kun je een vrijstaande vaatwasser ook als onderbouw vaatwasser gebruiken. Zo is de machine ook netjes ingebouwd onder een werkblad in de keuken. Het is dan wel belangrijk dat het apparaat een mooie vormgeving heeft, het is immers constant zichtbaar in de keuken.

Nadelen vrijstaande vaatwasser

Een vrijstaande vaatwasser heeft eigenlijk geen praktische nadelen. Natuurlijk is het mooier als je een geïntegreerde vaatwasser hebt of een volledig geïntegreerde vaatwasser die niet eens zichtbaar is in de keuken.

Maar tegenwoordig zijn er veel mooie vaatwassers vrijstaand te koop, die een mooie toevoeging zijn aan het uiterlijk van een keuken. Zoals een zwarte vrijstaande vaatwasser vrijstaand of een vaatwasser vrijstaand rvs.

Conclusie kopen van een vaatwasser vrijstaand

Een vaatwasser in huis is een must have. Het scheelt enorm veel tijd en werk, waardoor je veel andere dingen kunt doen terwijl jou vaat voor jou schoongemaakt wordt.

Afgezien van het uiterlijke plaatje met een inbouwvaatwasser, geeft een vaatwasser vrijstaand niet alleen veel meer voordelen, maar je hebt veel meer keus bij het kopen van een vaatwasser vrijstaand en ze zijn goedkoper in aanschaf.

Veelgestelde vragen over vrijstaande vaatwassers

Wat zijn de kenmerken van vrijstaande vaatwassers?

Een vrijstaande vaatwasser kan zonder aanpassingen geplaatst worden in de keuken. De meeste van deze modellen zijn voorzien van een RVS kleurig of wit front zodat deze bij de meeste interieurs past.
In de meeste gevallen heeft een vrijstaande vaatwasser geen verstelbare pootje. Wel kan meestal het bovenblad verwijderd worden zodat deze netjes onder je keukenblad kan worden geplaatst.

Kan je een vrijstaande vaatwasser inbouwen?

Dit is in principe mogelijk. Het is belangrijk dat de nismaat toestaat dat jouw afwasmachine er tussen past en onder past. Het bovenblad van de vaatwasser afhalen zorgt vaak voor een strakkere aansluiting.

Wat is de gemiddelde levensduur van een vrijstaande vaatwasser?

Gemiddeld genomen gaan losstaande vaatwassers ongeveer 11,5 jaar mee.

Plaats een reactie