Vijzel kopen, waar je op moet letten en beste keuzes voor graniet, hout, algemeen en meer

Laatste update: 11 oktober 2022

Voor het maken van de heerlijkste pesto of het fijnmalen van allerlei kruiden wil je een vijzel kopen. Je ziet alleen zoveel keus dat je niet meer weet welke je moet kopen. Ik herken dat probleem met keukengerei en heb daarom met ons team van keuken experts tot de bodem uitgezocht wat de beste vijzels zijn.

Een goede vijzel, ook wel mortier, vermaler of stampvat genoemd, gebruik je voor het fijnmalen en mengen van kruiden. Zo een vijzel bestaat uit een kom en een stamper. Dit kun je vervolgens weer gebruiken in marinades, soepen uit de soepmaker, sauzen en tal van andere toepassingen. Het meest bekende voorbeeld is waarschijnlijk wel het maken van eigengemaakte pesto. Hier is een vijzel harstikke geschikt voor. Een vijzel maakt ingrediënten veel fijner dan bijvoorbeeld een hakmolen, blender of keukenmachine.

Om het gemakkelijk te houden hebben we hier eerst een overzicht geplaatst met de top 3 meest gezochte vijzel categorieën. Als je doorleest vind je een uitleg met waarom we juist die vijzels als beste koop hebben gevonden. Ook vind je nog meer keuzes voor als je andere eisen hebt. En er is ook nog een koopgids deze pagina zodat je jouw ideale vijzel zelf kunt vinden als er geen juiste uitvoering voor jouw wensen en eisen bijstaat.

Product Categorie Prijs
Beste vijzel algemeenConinx Vijzel marmer gepolijstBeste vijzel algemeen
Bekijk bij Bol Bekijk bij Amazon
#Advertentie
Granieten vijzelBoska Vijzel Herbs – Graniet – Zwart – Ø 17,5 cmGranieten vijzel
Houten vijzelPure Olive Wood Vijzel – Olijfhout – 12 cmHouten vijzel

Aandachtspunten bij kopen van de juiste vijzel

Voor het bepalen wat de best werkende vijzels zijn er een aantal punten die belangrijk zijn. Aan de hand van deze eigenschappen en specificaties hebben we de test uitgevoerd. We hebben onder andere gelet op de volgende punten:

 • We hebben gelet op op de robuustheid van de vijzels in de test. Omdat er veel krachten vrijkomen wil je dat deze stevig en duurzaam is. Je wilt niet dat je vijzel snel slijt en/of kapot gaat.
 • De ergonomie van de stamper. Omdat je af en toe lang aan het stampen bent wil je dat deze lekker in de hand ligt. Ook als je langere tijd bezig bent met het stampen van de ingrediënten.
 • Ervaringen en reviews van andere gebruikers. We hebben heel veel online reviews en ervaringen geraadpleegd om te checken hoe de vijzels bevallen bij mensen die een bepaalde vijzel al langere tijd gebruiken.

Beste vijzel 2024 test uitslag

Aan de hand van al deze punten hebben we goed kunnen besluite welke vijzels de beste koop zijn. Als je 1 van onderstaande vijzels koop weet je zeker dat je een product koopt dat deugdelijk is en waar je kruiden perfect mee kunt

Dan vind je nu de beste vijzels in een eigen categorie. Samen met ons team hebben we erg veel vijzels getest. Daarnaast hebben we gekeken naar de eigenschappen van de verschillende modellen. En als belangrijk testpunt hebben we de ervaringen van andere gebruikers uitgebreid bestudeerd.

1. Beste vijzel algemeen - Coninx Vijzel marmer gepolijst

Beste vijzel algemeen
Bekijk bij Bol Bekijk bij Amazon
#Advertentie

De marmeren vijzel van Coninx is aan de buitenkant gepolijst dus mooie gladde buitenkant en de binnenkant stroef zodat je goed kunt stampen en de ingrediënten goed te pletten en vermalen zijn. De kruidenstamper is gemaakt van marmer zodat deze echt duurzaam is, er is zelfs een levenslange garantie op. De vijzel is uitgevoerd met een anti slip pad en is door zijn afmetingen zeer praktisch en ook nog eens stijlvol. Wij hebben de marmeren vijzel van Coninx tot beste vijzel algemeen gekozen.

De vijzel van Coninx heeft een mooi design, dit komt voornamelijk door het mooie gepolijste marmer aan de buitenkant. en is gemaakt van graniet. Doordat de vijzel van graniet is gemaakt heeft het niet alleen een lange levensduur, maar is hij ook nog eens zwaar waardoor hij beter op het aanrecht blijft staan tijdens gebruik. De vijzel heeft een ruwe afwerking aan de binnen en buitenkant. Door de ruwe afwerking is de werking van de vijzel optimaal. De wrijving is maximaal en de ingrediënten in de vijzel blijven beter liggen waardoor het fijnmalen efficiënter gebeurt.

De vijzel heeft een diameter van 15 cm en een hoogte van 8 cm. Groot genoeg om van alles in te maken zoals kruidenpasta’s, salsa’s, verse pesto’s en nog veel meer. Ondanks dat de vijzel 2,63 kilo weegt, heeft Coninx de vijzel ontwikkelt met anti slip pad. Deze pad zorgt niet alleen dat de vijzel nog beter op het aanrecht blijft staan tijdens het gebruik, het zorgt er ook voor dat het aanrecht beschermt blijft en er geen krassen op het aanrecht of blad komen. De vijzel wordt uiteraard geleverd met stamper die eveneens gemaakt is van marmer en een ruwe afwerking heeft om de ingrediënten optimaal te kunnen fijn malen/stampen. De vijzel wordt geleverd met een levenslange garantie.

 • Gemaakt van marmer
 • Diameter van 15 cm
 • Gepolijst aan buitenkant
 • Ruwe afwerking binnenkant
 • Wordt geleverd met anti slip pad

  2. Granieten vijzel - Boska Vijzel Herbs – Graniet – Zwart – Ø 17,5 cm

  De vijzel van Boska heeft een lange levensduur doordat hij van graniet gemaakt is. De vijzel heeft een diameter van 17,5 cm, een hoogte van 10 cm en wordt geleverd met een granieten stamper. Doordat zijn kwaliteit, afmetingen en functionaliteit hebben wij de Boska Vijzel gekozen tot beste granieten vijzel.

  De vijzel van Boska heeft een mooie zwart design door het graniet waarvan het gemaakt is. De vijzel is gemaakt van massief graniet en zorgt voor een robuuste, sterke vijzel die een lange levensduur heeft. De stevige vijzel is door zijn design ook nog eens functioneel. De hoogte en de diameter van de vijzel zorgen ervoor dat er geen ingrediënten tijdens het fijn malen en stampen uit de vijzel kunnen komen.

  Boska heeft goed nagedacht over het ontwerp van de vijzel en dat is tijden het testen goed naar voren gekomen. De kruiden en specerijen blijven tijdens het stampen goed in vijzel liggen. Ook kleine groenten zoals knoflook is geen uitdaging voor de vijzel. De vijzel is handig in gebruik en is daarna goed schoon te maken op de hand of in de vaatwasser. Door zijn goede prijs/kwaliteit verhouding, afmetingen en functionaliteit is de Boska vijzel de beste granieten vijzel op dit moment verkrijgbaar.

  • Goede prijs/kwaliteit verhouding
  • Goede functionaliteit door hoogte en breedte van de vijzel
  • Gemaakt van massief graniet
  • Design
  • Geen ruwe binnenkant

  3. Houten vijzel - Pure Olive Wood Vijzel – Olijfhout – 12 cm

  De vijzel en stamper van Pure Olive Wood zijn geheel vervaardigd uit olijfhout. De vijzel heeft een diameter van 12 cm. Door de kwaliteit, duurzaamheid en prijs hebben wij de Pure Olive Wood olijfhouten vijzel tot beste houten vijzel gekozen.

  Pure Olive Wood brengt u een houten vijzel die oliehoudend is. Pure Olive Wood gebruikt voor het maken van de vijzels en stampers duurzaam en sterk hout zodat het jaren mee gaat. Het hout is afkomstig van olijfhouten bomen. Olijfhout stoot de etensresten af doordat het van nature olie bevat. Hierdoor is de vijzel hygiënisch in gebruik.

  Als u kiest voor de Pure Olive Wood Vijzel, dan kiest u voor een duurzame vijzel die gemaakt wordt met respect voor de natuur. Als u kiest voor Pure Olive Wood, dan kiest u voor duurzaamheid, kwaliteit en functionaliteit.

  • Duurzaam
  • Hygiënisch door olie in olijfhout
  • Mooi design
  • Vereist wat meer kracht dan een granieten vijzel en stamper

  4. Grote vijzel - Relaxdays vijzel

  Gun jezelf gemak met deze grote vijzel van Relaxdays. Het is niet gemakkelijk om een grote, goede vijzel te vinden, maar deze vijzel is een aanrader! De vijzel heeft een diameter van 20 cm, is handig in gebruik en heeft een goede kwaliteit. Hierdoor vinden wij de Relaxdays vijzel en stamper graniet de beste, grote vijzel op dit moment. Echt een hele goede kruidenmaler.

  Deze vijzel is zeer geschikt om specerijen en kruiden fijn te malen en voor meerdere personen een sausje te maken. Doordat de ingrediënten worden fijngestampt, komen aroma’s vrij en worden gerechten extra smaakvol. Deze vijzel is groot en heeft een goede diepte. Door het zware materiaal blijft hij goed op z’n plaats wanneer je aan het malen bent.

  De Relaxdays is gemaakt van robuust graniet. Dit maakt de vijzel sterk en zorgt voor een mooie uitstraling. Krijg je vaak visite, heb je een groot gezin of maak je graag voorraadjes? Dan is de Relaxdays vijzel en stamper graniet zeer geschikt voor jou!

  • Groot en stevig
  • Makkelijk in gebruik
  • Goede prijs/kwaliteit
  • Gemaakt van robuust graniet

   5. Vijzel marmer - Coninx vijzel zwart

   Deze Coninx Vijzel heeft een mooie marmeren look waardoor het echt een mooie accessoire is in de keuken. Bovendien heeft deze vijzel een ruwe binnenkant en is de buitenzijde gepolijst, wat voor optimaal gebruiksgemak zorgt. De vele positieve recensies liegen er niet om: deze vijzel wil je hebben! Wij hebben dan ook deze Coninx Vijzel – Vijzel met stamper als beste vijzel marmer gekozen.

   Deze marmeren vijzel is eenvoudig in gebruik. Het is van zwaar materiaal gemaakt, waardoor hij niet snel zal verschuiven tijdens het stampen. De binnenkant van de vijzel is gepolijst en daardoor krasbestendig. De vijzel van Coninx heeft een diameter van 15 cm en is 8 cm hoog. Deze afmetingen zorgen ervoor dat je makkelijk veel kruiden kunt stampen zonder te morsen. Na gebruik is de vijzel makkelijk schoon te maken en kan hij zelfs in de vaatwasser!

   Het merk Coninx is een Nederlands bedrijf wat in 2009 is opgericht. Het merk is gespecialiseerd in keuken-accessoires met hoge kwaliteit. Dat zie je ook echt terug in deze vijzel. Hier staat kwaliteit, design, innovatie en een goede prijs-kwaliteitverhouding bovenaan. Dat met de mooie marmeren tekening maakt dit een hele leuke vijzel.

   • Makkelijk schoon te maken
   • Vaatwasserbestendig
   • Hoge kwaliteit
   • Eenvoudig in gebruik

    Koopgids om de beste vijzel te kopen

    Het is natuurlijk goed mogelijk dat tussen de bovenstaande modellen niet jouw ideale vijzel staat. Je kunt dan natuurlijk zelf op zoek gaan naar de beste koop. Met de onderstaande aandachtspunten heb je een complete koopgids. Volg simpelweg de onderstaande punten om bij het juiste model te komen.

    De stamper van de vijzel

    Dit is 1 van de belangrijkste onderdelen van een vijzel. Dit is het deel dat je uiteindelijk in je hand zult hebben en waarmee je de kruiden in de vijzel zult pletten en malen. Nu klinkt de term stampvat misschien ook wat logischer en minder raar. Omdat het malen van kruiden in een vijzel vrij intensief is, is het belangrijk dat je hier prettig mee kunt werken.

    Daarnaast adviseren we je een stenen stamper te gebruiken. Vooral graniet wordt hier veel voor gebruikt. Het grootste voordeel van graniet ten opzichte van andere materialen is dat het sterk, dicht en solide is. Het is dus perfect geschikt voor het plette van dingen zonder dat er iets in de stamper zelf komt. Een risico dat je wel loopt met een stamper van hout bijvoorbeeld.

    Ongepolijste of ruwe binnenkant

    Als de binnenkant van de kom en de onderkant van de vijzel wat structuur hebben, dan zal het pletten en malen van de kruiden beter gaan. Een oppervlak met wat structuur zorgt er namelijk voor dat de kruiden kapot kunnen schuren als je er deze met de stamper raakt en verpulverd. Ook kunnen de ingrediënten in de kom moeilijker wegspringen.

    Materiaal van de vijzel

    De meeste vijzels die je vindt zulle van hout of steen zijn. Steen heeft eigenlijk altijd de voorkeur. Dit is namelijk zwaarder, massiever en dichter. Meestal wordt er graniet of marmer gebruikt. Dit zijn ook de steensoort voor vijzels en stampers.

    Ook zal je houten vijzels tegenkomen tijdens je zoektocht naar de beste vijzel. Afhankelijk van het soort hout kan dit een goed alternatief zijn. Een vaak gebruikte en geschikte houtsoort voor stampers en kommen bij vijzels is olijfhout. Dit is ook erg dicht zodat het redelijk geschikt is als materiaal voor een vijzel.

    Er zijn ook metalen vijzels te vinden. Voornamelijk brons en koper worden daar voor gebruikt. Deze zal je tijdens je zoektocht niet zo snel tegen komen. Het materiaal is erg duur en steen of hout werkt simpelweg beter.

    Ook zijn er porseleinen vijzels te koop. Deze zijn wel te vinden in de Nederlandse webshops en winkel en werken aardig. omdat ze glad zijn vermaal je de kruiden niet zo goed als in een stenen vijzel.

    Inhoud van de vijzel

    Dit lijkt een open deur, maar te vaak zien we mensen die een te kleine vijzel hebben gekocht. Zorg ervoor dat er voldoende ingrediënten in de vijzel kunnen. Dit is natuurlijk afhankelijk van hoeveel je wilt malen in de vijzel. In de regel geldt dat: hoe groter het gezin, hoe groter de vijzel zal moeten zijn.

    Massa, stevigheid en gewicht

    Een kom en stamper die beide lekker zwaar zijn en veel massa hebben werken het best als vijzel. Omdat er veel krachten vrijkomen tijdens het malen van de kruiden is het van belang dat de vijzel stevig en robuust is. Let daar dus op tijdens het selecteren van een goede vijzel.

    We raden je bijvoorbeeld aan om een vijzel te kopen van minimaal 2 kg. Op deze manier weet je zeker dat de vijzel lekker stevig blijft staan tijdens het gebruik ervan. De vijzel blijft dan prettig op z’n plaats staan.

    Conclusie beste vijzel kopen

    Er zijn veel vijzels te koop in de verschillende winkels. Als je simpelweg een goede vijzel koopt kun je 1 van bovenstaande best geteste vijzels kiezen. Je weet dan zeker dat je een kwalitatief goed product kiest. Deze modellen hebben allemaal een goede prijs kwaliteit verhouding, zijn robuust, hebben goede reviews en geven goed resultaat.

    Als jouw ideale koop er niet tussen staat kun je met hulp van onze koopgids zelf nog een goed model vinden. Volg simpelweg de aandachtspunten en je weet zeker dat je een goede koop doet.

    Veelgestelde vragen over vijzels

    Wat is een vijzel?

    Een vijzel is de combinatie van een kom en stamper. Met een vijzel kun kruiden en andere ingrediënten vermalen en vermengen. Dit doe je door de ingrediënten in de kom te doen en deze te verpulveren met de stamper.

    Hoe gebruik je een vijzel?

    Je gebruikt de stamper om zowel te stampen als wrijven. Door deze wrijving worden de ingrediënten in de vijzel gemalen.

    Hoe maak je een vijzel schoon?

    Een vijzel maak je schoon met heet water. Probeer het gebruik van zeep te vermijden. Om vlekken en en geurtjes te verwijderen kun je het best rijst gebruiken. Je doet dan droge ongekookte rijst in de vijzel en vijzelt dit gewoon. De rijst neemt kleur en geurtjes op. Herhaal net zo lang totdat de rijst wit blijft tijdens het vijzelen.

    Wat kun je in een vijzel maken

    Een vijzel wordt veelal gebruikt voor het maken van een gemalen kruidenmix. Bijvoorbeeld voor in de marinade, soep of sauzen. Daarnaast wordt een vijzel ook vaak gebruikt voor het maken van pesto.

    Wat is een goede vijzel?

    Bekijk alle vijzels op deze pagina. Dan weet je zeker dat je een goede vijzel aanschaft.

    2 gedachten over “Vijzel kopen, waar je op moet letten en beste keuzes voor graniet, hout, algemeen en meer”

    1. Ik heb een vijzel van glas gezien bij de kringloop winkel.
     Is dat een goede vijzel of kan ik er beter één van een ander materiaal kopen.

     Beantwoorden
     • We hebben geen ervaring met glazen vijzels. Maar als je graag de glazen vijzel koopt is het van belang dat de binnenkant van de vijzel enigszins ruw aanvoelt en dus niet helemaal glad is. Daarnaast zou ik er op letten of het glas hard en stevig aanvoelt. Je wilt natuurlijk niet dat de zijvel kapot “springt” als je deze gebruikt.

      Beantwoorden

    Plaats een reactie