Vijzel kopen, waar je op moet letten en beste keuzes voor graniet, hout, algemeen en meer

Laatste update: 11 februari 2021 Keukengerei

Voor het maken van de heerlijkste pesto of het fijnmalen van allerlei kruiden wil je een vijzel kopen. Je ziet alleen zoveel keus dat je niet meer weet welke je moet kopen. Ik herken dat probleem met keukengerei en heb daarom met ons team van keuken experts tot de bodem uitgezocht wat de beste vijzels zijn.

Een goede vijzel, ook wel mortier of vermaler genoemd, gebruik je voor het fijnmalen en mengen van kruiden. Zo een vijzel bestaat uit een kom en een stamper. Dit kun je vervolgens weer gebruiken in marinades, soepen uit de soepmaker, sauzen en tal van andere toepassingen. Het meest bekende voorbeeld is waarschijnlijk wel het maken van eigengemaakte pesto. Hier is een vijzel harstikke geschikt voor. Een vijzel maakt ingrediënten veel fijner dan bijvoorbeeld een hakmolen, blender of keukenmachine.

Om het gemakkelijk te houden hebben we hier eerst een overzicht geplaatst met de top 3 meest gezochte vijzel categorieën. Als je doorleest vind je een uitleg met waarom we juist die vijzels als beste koop hebben gevonden. Ook vind je nog meer keuzes voor als je andere eisen hebt. En er is ook nog een koopgids deze pagina zodat je jouw ideale vijzel zelf kunt vinden als er geen juiste uitvoering voor jouw wensen en eisen bijstaat.

Productnaam Categorie Kopen
Beste vijzel algemeen Everyday Essentials – Granieten VijzelEveryday Essentials – Granieten VijzelBeste vijzel algemeen Bekijk product op Bol.com
granieten vijzelImperial Kitchen Vijzelgranieten vijzel Bekijk product op Bol.com
jamie oliver vijzelJamie Oliver VijzelJamie Oliver vijzel Bekijk product op Bol.com Bekijk product op Fonq

Aandachtspunten bij kopen van de juiste vijzel

Voor het bepalen wat de best werkende vijzels zijn er een aantal punten die belangrijk zijn. Aan de hand van deze eigenschappen en specificaties hebben we de test uitgevoerd. De modellen die je hieronder dan ook ziet voldoen allemaal aan de juiste eisen om als beste keus vijzel voor de betreffende categorie gekozen te worden.

De stamper

Dit is 1 van de belangrijkste onderdelen van een vijzel. Dit is het deel dat je uiteindelijk in je hand zult hebben en waarmee je de kruiden in de vijzel zult pletten en malen. Omdat het malen van kruiden in een vijzel vrij intensief is, is het belangrijk dat je hier prettig mee kunt werken.

Daarnaast adviseren we je een stenen stamper te gebruiken. Vooral graniet wordt hier veel voor gebruikt. Het grootste voordeel van graniet ten opzichte van andere materialen is dat het sterk, dicht en solide is. Het is dus perfect geschikt voor het plette van dingen zonder dat er iets in de stamper zelf komt. Een risico dat je wel loopt met een stamper van hout bijvoorbeeld.

Ongepolijste of ruwe binnenkant

Als de binnenkant van de kom en de onderkant van de vijzel wat structuur hebben, dan zal het pletten en malen van de kruiden beter gaan. Een oppervlak met wat structuur zorgt er namelijk voor dat de kruiden kapot kunnen schuren als je er deze met de stamper raakt en verpulverd. Ook kunnen de ingrediënten in de kom moeilijker wegspringen.

Materiaal

De meeste vijzels die je vindt zulle van hout of steen zijn. Steen heeft eigenlijk altijd de voorkeur. Dit is namelijk zwaarder, massiever en dichter. Meestal wordt er graniet of marmer gebruikt. Dit zijn ook de steensoort voor vijzels en stampers.

Ook zal je houten vijzels tegenkomen tijdens je zoektocht naar de beste vijzel. Afhankelijk van het soort hout kan dit een goed alternatief zijn. Een vaak gebruikte en geschikte houtsoort voor stampers en kommen bij vijzels is olijfhout. Dit is ook erg dicht zodat het redelijk geschikt is als materiaal voor een vijzel.

Er zijn ook metalen vijzels te vinden. Voornamelijk brons en koper worden daar voor gebruikt. Deze zal je tijdens je zoektocht niet zo snel tegen komen. Het materiaal is erg duur en steen of hout werkt simpelweg beter.

Ook zijn er porseleinen vijzels te koop. Deze zijn wel te vinden in de Nederlandse webshops en winkel en werken ok. omdat ze glad zijn vermaal je de kruiden niet zo goed als in een stenen vijzel.

Massa en stevigheid

Een kom en stamper die beide lekker zwaar zijn en veel massa hebben werken het best als vijzel. Omdat er veel krachten vrijkomen tijdens het malen van de kruiden is het van belang dat deze

Uitslag beste vijzel 2021

Dan vind je nu de beste vijzels in een eigen categorie. Samen met ons team hebben we erg veel vijzels getest. Daarnaast hebben we gekeken naar de eigenschappen van de verschillende modellen. En als belangrijk testpunt hebben we de ervaringen van andere gebruikers uitgebreid bestudeerd.

Aan de hand van al deze punten hebben we goed kunnen besluite welke vijzels de beste koop zijn. Als je 1 van onderstaande vijzels koop weet je zeker dat je een product koopt dat deugdelijk is en waar je kruiden perfect mee kunt

1. Everyday Essentials – Granieten Vijzel - Beste vijzel algemeen

Beste vijzel algemeen Everyday Essentials – Granieten Vijzel
 • Gemaakt van graniet
 • Diameter van 15 cm
 • Ruwe afwerking
 • Wordt geleverd met anti slip pad

  De vijzel van Everyday Essentials beschikt over een ruwe buiten en binnenkant, is gemaakt van graniet voor een lange levensduur, wordt geleverd met een anti slip pad en is door zijn afmetingen zeer praktisch en ook nog eens stijlvol. Wij hebben de granieten vijzel van Everyday Essentials tot beste vijzel algemeen gekozen.

  De vijzel van Everyday Essentials heeft een mooi design en is gemaakt van graniet. Doordat de vijzel van graniet is gemaakt heeft het niet alleen een lange levensduur, maar is hij ook nog eens zwaar waardoor hij beter op het aanrecht blijft staan tijdens gebruik. De vijzel heeft een ruwe afwerking aan de binnen en buitenkant. Door de ruwe afwerking is de werking van de vijzel optimaal. De wrijving is maximaal en de ingrediënten in de vijzel blijven beter liggen waardoor het fijnmalen efficiënter gebeurt.

  De vijzel heeft een diameter van 15cm en een hoogte van 10 cm. Groot genoeg om van alles in te maken zoals kruidenpasta’s, salsa’s, verse pesto’s en nog veel meer. Ondanks dat de vijzel 4 kilo weegt, levert Everyday Essentials een anti slip pad bij. Deze pad zorgt niet alleen dat het de vijzel nog beter op het aanrecht blijft staan tijdens het gebruik, het zorgt er ook voor dat het aanrecht beschermt blijft en er geen krassen op het aanrecht of blad komen. De vijzel wordt uiteraard geleverd met stamper die eveneens gemaakt is van graniet en een ruwe afwerking heeft om de ingrediënten optimaal te kunnen fijn malen/stampen. De vijzel wordt geleverd met 2 jaar garantie.


  2. Imperial Kitchen Vijzel - granieten vijzel

  granieten vijzel
  • Goede prijs/kwaliteit verhouding
  • Goede functionaliteit door hoogte en breedte van de vijzel
  • Gemaakt van massief graniet
  • Design
  • Geen ruwe binnenkant

  De vijzel van Imperial Kitchen heeft een lange levensduur doordat hij van graniet gemaakt is. De vijzel heeft een diameter van 13 cm, een hoogte van 12 cm en wordt geleverd met een granieten stamper. Doordat zijn kwaliteit, afmetingen en functionaliteit hebben wij de Imperial Kitchen Vijzel gekozen tot beste granieten vijzel.

  De vijzel van Imperial Kitchen heeft een mooie zwart design door het graniet waarvan het gemaakt is. De vijzel is gemaakt van massief graniet en zorgt voor een robuuste, sterke vijzel die een lange levensduur heeft. De stevige vijzel is door zijn design ook nog eens functioneel. De hoogte en de diameter van de vijzel zorgen ervoor dat er geen ingrediënten tijdens het fijn malen en stampen uit de vijzel kunnen komen.

  Imperial Kitchen heeft goed nagedacht over het ontwerp van de vijzel en dat is tijden het testen goed naar voren gekomen. De kruiden en specerijen blijven tijdens het stampen goed in vijzel liggen. Ook kleine groenten zoals knoflook is geen uitdaging voor de vijzel. De vijzel is handig in gebruik en is daarna goed schoon te maken op de hand. Niet vaatwasserbestendig. Door zijn goede prijs/kwaliteit verhouding, afmetingen en functionaliteit is de Imperial Kitchen vijzel de beste granieten vijzel op dit moment verkrijgbaar.


  3. Jamie Oliver Vijzel - Jamie Oliver vijzel

  jamie oliver vijzel
  • Design
  • Gemaakt van graniet
  • Ruwe afwerking aan de binnenkant
  • Gepolijste buitenkant

   De Jamie Oliver vijzel heeft een mooi design, is een gemaakt van graniet en wordt geleverd met stamper die eveneens van graniet is gemaakt, heeft een diameter van 15 cm en een hoogte van 11 cm, is van buiten gepolijst en heeft een ruwe binnenkant voor een optimale werking. De vijzel van Jamie Oliver heeft een goede prijs/kwaliteit verhouding en een goede functionaliteit.

   De vijzel van Jamie Oliver heeft een diameter van 15 cm en is 11 cm hoog. Doordat deze vijzel mooi rond en niet ovaal is zoals sommige andere vijzels, heb je een ruwe binnenkant nodig om de ingrediënten goed op zijn plek te houden tijdens het malen of stampen. En dat is nou net wat deze vijzel heeft. De buitenkant is gepolijst voor een mooie afwerking en de binnenkant is ruw gelaten eveneens als de onderkant van de stamper. De stamper van de vijzel ligt goed in de hand en is ook zoals de vijzel lekker zwaar om goed het maalwerk te laten doen.

   De vijzel en stamper zijn van massief graniet gemaakt. Dit maakt dat de vijzel en de stamper zwaar zijn en daardoor beter tot hun recht komen dan een vijzel en stamper die niet van graniet zijn gemaakt. Het stampen van kruiden en specerijen haalt de aroma’s en smaak meer naar boven toe. En hoe zwaarder de vijzel en stamper, hoe meer de kruiden en specerijen fijn gestampt kunnen worden. De vijzel van Jamie Oliver is makkelijk in gebruik, heeft een goede prijs/kwaliteit verhouding en een mooi design.


   4. Olivieu – Mortar Soigné - Houten vijzel

   Houten vijzel Olivieu – Mortar Soigné
   • Levenslange garantie
   • Duurzaam
   • Hygiënisch door olie in olijfhout
   • Mooi design
   • Vereist wat meer kracht dan een granieten vijzel en stamper

   De vijzel en stamper van Olivieu zijn door ervaren ambachtslieden op de hand gemaakt. De vijzel en stamper zijn gemaakt uit olijfhout afkomstig uit duurzame bosbouw. De vijzel heeft een diameter van 14 cm en is 9 cm hoog. Door de kwaliteit, duurzaamheid en prijs hebben wij de Olivieu olijfhouten vijzel tot beste houten vijzel gekozen.

   Olivieu brengt u een houten vijzel die op de hand gemaakt is door ervaren ambachtslieden. Deze ambachtslieden hebben hun vaardigheden door de jaren heen verfijnd en geperfectioneerd tot wat het vandaag is. Olivieu gebruikt voor het maken van de vijzels en stampers duurzaam en sterk hout zodat het jaren mee gaat. Het hout is afkomstig van olijfhouten bomen. De kruiden, specerijen of saus zullen niet binnendringen in de vijzel omdat het van olijfhout gemaakt is. Olijfhout stoot de etensresten af doordat het van nature olie bevat. Hierdoor is de vijzel hygiënisch in gebruik.

   Als u kiest voor de Mortar Soigné van Olivieu, dan kiest u voor een duurzame vijzel die gemaakt wordt met respect voor de natuur. Voor iedere vijzel die Olivieu maakt wordt er een olijfhouten boom voor terug geplant. Alleen de olijfbomen die geen olijven meer geven worden gebruikt om vijzels van te maken. Olivieu geeft op de vijzel een leven lang garantie. Als u kiest voor Mortar Soigné, dan kiest voor duurzaamheid, kwaliteit en functionaliteit.


   Veelgestelde vragen

   Wat is een vijzel?

   Een vijzel is de combinatie van een kom en stamper. Met een vijzel kun kruiden en andere ingrediënten vermalen en vermengen. Dit doe je door de ingrediënten in de kom te doen en deze te verpulveren met de stamper.

   Hoe gebruik je een vijzel?

   Je gebruikt de stamper om zowel te stampen als wrijven. Door deze wrijving worden de ingrediënten in de vijzel gemalen.

   Hoe maak je een vijzel schoon?

   Een vijzel maak je schoon met heet water. Probeer het gebruik van zeep te vermijden. Om vlekken en en geurtjes te verwijderen kun je het best rijst gebruiken. Je doet dan droge ongekookte rijst in de vijzel en vijzelt dit gewoon. De rijst neemt kleur en geurtjes op. Herhaal net zo lang totdat de rijst wit blijft tijdens het vijzelen.

   Wat kun je in een vijzel maken

   Een vijzel wordt veelal gebruikt voor het maken van een gemalen kruidenmix. Bijvoorbeeld voor in de marinade, soep of sauzen. Daarnaast wordt een vijzel ook vaak gebruikt voor het maken van pesto.

   Wat is een goede vijzel?

   Bekijk alle vijzels op deze pagina. Dan weet je zeker dat je een goede vijzel aanschaft.

   Plaats een reactie