Veilig omgaan met elektrische keukenapparatuur

Laatste update: 2 juli 2020

De meeste ongelukken gebeuren in huis tuin en keuken omgeving. Zeker in de keuken zijn verschillende zaken waar je op moet letten om zo veilig mogelijk te worden. Vooral bij elektrische keukenapparatuur zijn er bepaalde gevaren waar je je bewust van moet zijn als je aan de slag gaat met zulke apparatuur.

In dit artikel behandelen we een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden tijdens het werken in de keuken met de verschillende soorten elektrische apparatuur, veel gebruikte apparaten en/of apparaten die veel risico met zich meebrengen behandelen we ook los. We proberen deze lijst up-to-date te houden en aan te vullen wanneer dat nodig is.

Veilig elektrische keuken apparaten gebruiken

We behandelen de volgende onderwerpen in dit artikel

Algemene veiligheidstips elektrische apparaten

Er zijn een paar algemene aandachtspunten aangaande veiligheid wanneer je met elektrische apparatuur werkt.

  • Laat de apparatuur niet in de stand-by stand staan wanneer je deze langere tijd niet gebruikt. Wanneer een apparatuur op stand-by staat is er alsnog stroom aanwezig in het apparaat. In combinatie met stof kan dit leiden tot brand.
  • Pas op met verlengkabel en haspel. Als er teveel apparaten op een haspel of stekkerdoos worden aangesloten kan dit voor overbelasting zorgen. Zeker bij keukenapparatuur zijn er nogal wat apparaten die veel energie kunnen vragen, als dit tegelijkertijd gebeurt kan dit leiden tot overbelasting. Daarnaast moet je er op letten dat je bij een verlengsnoer ervoor zorgt dat de kabel helemaal uitgerold is. Een opgerolde kabel kan er namelijk voor zorgen dat er warmte gaat vormen en uiteindelijk kan leiden tot kortsluiting en/of brand.
  • Zorg dat alle stopcontacten zijn voorzien van randaarde. Zware keukenapparatuur zoals vaatwasser, waterkokers, ovens, contactgrills enzovoort zijn allemaal geaard. Dit betekent bij een defect dat jij niet geëlektrocuteerd wordt maar dat de elektra in de aarde verdwijnt via deze aarding. Het is dan wel essentieel dat de stopcontact ook geaard zijn.
  • Gebruik alleen elektrische apparatuur met CE markering, Kema-keur of VDE-keur.
  • Trek de stekker uit het stopcontact als je het apparaat niet meer gebruikt. Dit voorkomt eventuele branden door apparaten die binnenin ondeugdelijk zijn.
  • Zorg ervoor dat de conditie van de snoeren goed is. Gebruik geen apparatuur waarbij de snoeren niet meer in optimale staat zijn. Als er een scheur inziet, of erger wanneer je de binnenste draden ziet, is het zeer onverstandig om het apparaat te gebruiken.

Magnetron

De magnetron is een apparaat dat werkt door microgolven. Deze microgolven zorgen ervoor dat de inhoud van de magnetron wordt opgewarmd. Dit is een erg vernuftig systeem, maar voor het veilig gebruik moet er wel rekening gehouden met het volgende:

  • Zet geen metaal in de magnetron. Scherpe gebogen of vouwen in metalen objecten werken in een magnetron als een soort antennes voor de microgolven. Dit betekent dat deze randen en vouwen vonken veroorzaken wanneer je deze in de magnetron laat staan en de magnetron aanzet. Dit kan leiden tot brand.
  • Zet niets anders in de magnetron dan voedsel en drank. Andere materialen in de magnetron zetten kan onverwacht leiden tot brand, niet doen dus.

Snijmachine

Een snijmachine is natuurlijk typisch iets waar je een ongeluk mee kunt krijgen. Omdat het mes bij een snijmachine zo scherp is wil je natuurlijk ten alle tijden voorkomen dat je met een lichaamsdeel ertegen aan komt.

  • Gebruik altijd een hulpmiddel bij het aanduwen bij de te snijden waren. In veruit de meeste gevallen zit dit op de snijmachine en wordt dit bijgeleverd.
  • Zorg ervoor dat bij reinigen van een snijmachine dat de stekker uit het stopcontact is. Op deze manier gaat het mes niet per ongeluk draaien als je bezig bent met de schoonmaak.
  • Laat kinderen onder 17 de snijmachine niet bedienen.

Frituurpan

In een frituurpan is heet vet of olie aanwezig. Dit brengt verschillende gevaren met zich mee. Met de volgende maatregelen verklein je het risico op deze gevaren enorm.

  • Zorg voor een thermische beveiliging, ook wel overhittingsbeveiliging, bij frituurpannen. De meeste frituurpannen hebben dat tegenwoordig gelukkig standaard ingebouwd. Deze zorgt ervoor dat de frituurpan uitgaat wanneer deze te warm wordt.
  • Zorg voor een goed passende deksel bij de frituur. Dan kan je deze bij vlam in de frituurpan snel afdekken zodat het vuur dooft.
  • Doe niet teveel friet uit de vriezer tegelijk in een hete frituurpan. Als het hete vet in de frituurpan in aanraking komt met te veel waterkristallen kan dit een explosie veroorzaken waardoor het het vet door de keuken vliegt, dit kan brandwonden veroorzaken.

Afzuigkap

Dit is misschien niet het eerste apparaat waar je aan denkt wanneer je denkt aan veilig omgaan met elektrische apparaten in de keuken. Toch is zijn afzuigkappen een bron van branden in de keuken. Dit komt omdat het vet in de filters van een afzuigkap vlam kan vatten.

Zorg er daarom voor dat je met regelmaat de filters in de afzuigkap schoon maakt. Hiermee zorg je ervoor dat het vet uit de filters verdwijnt en dat er bij eventuele vlam in de pan geen brand doorslaat naar je afzuigkap.

Staafmixer & blenders

Beide apparaten hakken, mengen, snijden doordat een as in het apparaat snel ronddraait en daarbij het hulpmiddel ook laat draaien. Om veilig te werken met deze apparaten moet je letten op de volgende punten.

  • Zorg ervoor dat je handen, vingers of andere lichaamsdelen absoluut niet in bak, kan, kom, beker of andere behuizing waar de blender of staafmixer bezig zijn kan komen. Dit lijkt triviaal, maar toch gebeurt dit nog te vaak als mensen fanatiek bezig met de apparatuur.
  • Vul de kan of andere behuizing waarin je gat mixen of hakken niet helemaal. Als je de blender of staafmixer aanzet zal de inhoud over de rand kunnen klotsen, zeker bij een zeer inhoud kan dat gevaarlijk zijn.
  • Gebruik een blender of staafmixer niet om hele harde ingrediënten te hakken of te mixen, daar zijn de apparaten niet voor bedoeld. Dit kan overbelasting van het apparaat veroorzaken.

Waterkoker

In een waterkoker vind je natuurlijk vaak heel erg heet water. Dit brengt het gevaar tot verbranding met zich mee. Ook verbruikt het apparaat zeer veel stroom in 1 keer, iets dat ook gevaar kan opleveren. Als je je aan de volgende tips houdt zal dit gevaar een stuk kleiner zijn.

  • Droogkookbescherming zorgt ervoor dat de waterkoker uitslaat als er geen water meer in de waterkoker zit. Dit voorkomt dat de waterkoker te heet wordt en eventueel in de brand vliegt.
  • Wees alert voor de hete buitenkant. Wanneer het water in een waterkoker net gekookt is, is de buitenkant van een waterkoker vaak heet. Zeker bij een metalen behuizing is de kans op verbranding dan reëel aanwezig. Zorg er dus voor dat je de buitenkant van een waterkoker niet aanraakt, zeker niet als deze zojuist aangestaan heeft.
  • Zorg dat het handvat van de waterkoker die je koopt stevig is en goed vast te pakken is. Een gammel of moeilijk vast te pakken handvat kan ertoe leiden dat de waterkoker uit je handen glipt als je deze vast hebt met alle vervelende gevolgen van dien.

Plaats een reactie