Vriezer ontdooien

Laatste update: 5 september 2018

Wist je dat ijsvorming in de vriezer of het vriesvakje van je koelkast van invloed kan zijn op de mate waarin de vriezer voedingsmiddelen koelt? Des te meer ijsvorming in de vriezer, des te beperkter is de koelende werking van de vriezer, dit betekent dus dat de vriezer harder moet werken om de binnenkant op de gewenste temperatuur te krijgen.  Dit betekent een hoger energieverbruik van de vriezer. Dit kun je ook lezen in ons artikel over energie besparen in de keuken.

Vriezer met ijs

Regelmatig je vriezer ontdooien kan zodoende helpen minder energie te verbruiken en zorgt er bovendien voor dat er meer ruimte in de vriezer of het vriesvak is om spullen te conserveren. Daarbij hoeft een vriezer ontdooien helemaal niet zo’n vervelende klus te zijn als mensen vaak denken! In dit artikel geven we je handige tips, die het ontdooien van de vriezer makkelijker maken.

Tip: door je vriezer regelmatig te laten ontdooien en ijsvrij te maken bespaar je al snel 10% op het energieverbruik hiervan! Het is dus zeker de moeite waard om tijdelijk meer energie te gebruiken, als je de vriezer na het schoonmaken opnieuw koud laat worden. Nog een tip: koop een goede vriezer, een goed exemplaar gebruikt uberhaubt niet te veel energie en hoeft bovendien ook niet zo vaak ontdooid te worden als oudere modellen.

Stappenplan voor je vriezer ontdooien

Door onderstaand stappenplan voor het ontdooien van je vriezer te volgen, blijft deze schoon en bespaar je energie.

  1. Haal de diepvries of het vriesvakje van je koelkast leeg en schakel het apparaat uit. Je kunt de voedingsmiddelen tijdelijk in een koelkast met koelbokken bewaren.
  2. Neem een plantenspuit en voeg hier een combinatie van allesreiniger en heet water aan toe.
  3. Leg vervolgens een handdoekje in het vriesvak en begin met het reinigen van de bovenzijde hiervan. Dit doe je door simpelweg met de plantenspuit op het ijs te spuiten.
  4. Met een spatel of bijvoorbeeld een ijsstokje is het mogelijk om de wat dikkere stukken ijs uit de vriezer te verwijderen. Je zou eventueel ook een doekje kunnen verwarmen en deze vervolgens tegen de ijsvorming aanhouden.
  5. Wanneer de vriezer schoon en ijsvrij is, kun je de vriezer afnemen met een doek. Gebruik hierbij eventueel een klein beetje sop om vuile plekken weg te werken. Vervolgens kun je de vriezer nogmaals drogen om nieuwe ijsvorming tegen te gaan.
  6. Zet de vriezer tot slot weer aan en vul deze met de voedingsmiddelen die je in een koeltas bewaard hebt. Houd er rekening mee dat het koelen van de vriezer enige tijd kan duren.
Vriezer ontdooien met föhn

Alternatief: Je kunt er ook voor kiezen om het ijs in de vriezer te ontdooien met een fohn. De andere stappen blijven hetzelfde maar in plaats van een mengsel van warm water en allesreiniger gebruik je een föhn om de inhoud van de vriezer te ontdooien.

Ontstaan van ijsvorming in de vriezer

Voordat we ingaan op de manieren waarop je een vriezer kunt ontdooien, beschrijven we hoe de ijsvorming in de vriezer ontstaat. Doorgaans is de ijsvorming het gevolg van lucht, wat je vriezer in kan stromen. Deze lucht bevat watermoleculen, die bij het betreden van de vriezer aan de koude wanden van de vriezer blijven kleven. Zo ontstaat langzaamaan een eerste laagje ijs, als je de vriezer regelmatig opent.

Grotere kans op ijsvorming in de zomer

In de zomer neemt de kans op ijsvorming verder toe. Enerzijds doordat de vriezer in deze maanden vaker geopend wordt, anderzijds doordat warme lucht meer watermoleculen bevat dan koude lucht. Het geeft aan, waarom het belangrijk is om de deur van een vriezer zo kort mogelijk open te houden.

Plaats een reactie