Met een goed hakmes, ook wel klovenmes, hakbijl of kliever genoemd, kun je bijna alles hakken wat je maar in de keuken kleiner wilt maken. Zo kun je er spare-ribs mee verdelen, maar is het ook ideaal om verschillende groente fijn te hakken. Als je een serieuze hobbykok bent mag het beste hakmes voor jouw eisen en wensen eigenlijk niet ontbreken naast je standaard messenset.
Er zijn echter zoveel verschillende hakmessen te koop dat het lastig is om het juiste model te zoeken. Wij hebben daarom een hele rits aan verschillende klovenmessen bekeken en getest om te bepalen welke goed zijn. De uitslag met de beste hakmessen vind je dan ook hieronder. Maar je vindt ook een uitgebreide koopgids om zelf een goed model te kiezen en te kopen.
Product | Categorie | Prijs | |
---|---|---|---|
Sumisu Nakiri Hakmes black | Beste hakmes algemeen | Bekijk bij Bol #Advertentie | |
Vogue Chinees hakmes 20,5cm | Chinees hakmes | ||
PAUDIN P5 Professioneel Damascus Nakiri mes | Japans hakmes |
Bekijk bij Bol #Advertentie |
Beste hakmes test uitslag test 2024
Voor het bepalen van de beste hakmessen hebben we per categorie gekeken naar wat er belangrijk is aan de kliever. Toch hebben alle hakmessen die we als beste koop hebben gekozen een aantal gedeelde eigenschappen. Je kunt ervan uitgaan dat alle klovenmessen die hieronder staan in ieder geval de volgende kwaliteiten hebben:
- De algehele productiekwaliteit van de hakmessen is goed. Er zijn goede materialen gebruikt voor het lemmet; het rechthoekige stalen deel dat snijdt. En ook voor het heft; het handvat van het mes. Dit betekent ook dat het hakmes duurzaam is en dus lang meegaat.
- De prijs-kwaliteit klopt, de prijs die er gevraagd wordt voor het klovenmes is in lijn met de kwaliteit die er geleverd wordt.
- De gewichtsverdeling van het hakmes is in order. Dat wil zeggen dat het hakmes stabiel in je hand ligt. Dat is erg prettig tijdens het hakken van zowel vlees als het fijnhakken van groente of kruiden.
1. Beste hakmes algemeen - Sumisu Nakiri Hakmes black
De Sumisi Nakiri black is een handgemaakt hakmes van hoge kwaliteit. Dit hakmes is gemaakt van Japans staal, is hand gesmeed in 675 lagen, is geslepen in een hoek van 15 graden, heeft een lemmet van 2 mm dik en wordt geleverd in een luxe geschenkdoos. Wij vinden de Sumisu Nakiri Hakmes black het beste hakmes van dit moment.
Dit hakmes van Sumisu is fijn om te gebruiken voor grote stukken vlees of groenten, maar je kunt er ook prima kleine dingen zoals kruiden mee snijden. Het grote voordeel van dit mes is dat je zonder veel kracht van alles kunt snijden. Het mes is namelijk vlijmscherp, zeer stevig en ligt goed in de hand. Het lemmet heeft een lengte van 18 cm.
Het Sumisu Nakiri hakmes is niet alleen handig om in huis te hebben, maar ook leuk om cadeau te geven. Je zult hier iedere hobby kok erg blij mee maken. Het hakmes is niet geschikt voor in de vaatwasser en wordt geleverd met garantie.
- Gemaakt van Japans staal
- Hardheid van 60 Rockwell
- Mooi design
- Niet vaatwasserbestendig
2. Chinees hakmes - Vogue Chinees hakmes 20,5cm
Als je een Chinees hakmes wilt aanschaffen, is het Vogue Chinees hakmes een goede keuze. Dit hakmes is vervaardigd uit één stuk RVS, heeft een Rockwell hardheid van 52-53°, heeft een gewicht van 410 gram, is ergonomisch ontwerpen en is scherp. In de categorie ‘beste Chinees hakmes’ kiezen wij dit Vogue Chinees hakmes.
Omdat het hakmes is gemaakt uit één stuk RVS is het erg stevig. Je hoeft je dan ook geen zorgen te maken over een houten handvat dat splijt of dat het losraakt van het lemmet. Door z’n scherpheid kun je bijna alles eenvoudig snijden met dit professionele hakmes. Het lemmet is ergonomisch ontworpen, is 20,5 cm lang en ligt fijn in de hand. Dit Chinese hakmes is van zeer hoge kwaliteit en is daarom ook geschikt voor slagers en restaurants.
- Rockwell hardheid 52-53°
- Geschikt voor slagers en restaurants
- Zeer sterk en scherp
- Ergonomisch ontworpen RVS heft
3. Japans hakmes - PAUDIN P5 Professioneel Damascus Nakiri mes
Dit Japans Nakiri Mes van Paudin is erg geschikt voor het snijden van groente en het fijnhakken van kruiden. Het Japanse mes is dubbelzijdig geslepen in een hoek van 12-14 graden, is vervaardigd uit gesmeed damaststaal, heeft een ergonomisch handvat van G-10 Militair Glasvezel, is gehard met vloeibare stikstof, is vlijmscherp en is van hoge kwaliteit. Dit alles maakt het PAUDIN P5 Professioneel Damascus Nakiri mes tot beste Japans hakmes.
Dit nakiri hakmes is anders dan een normaal koksmes. Met een lemmet van 17,5 cm is het een lang mes, wat fijn is om grote stukken voedsel mee te snijden. Door zijn lengte kan het mes ook makkelijk gebruikt worden om voedsel van de snijplank in de pan te schuiven. Doordat dit Aziatische hakmes vervaardigd is uit damaststaal, is hij zeer sterk en heeft hij een goede slijtbestendigheid. Verder is het hakmes met vloeibare stikstof gehard, wat resulteert in een extreem sterk nakiri mes. Het mes ligt erg fijn in de hand doordat hij goed gebalanceerd is.
Wil je echt hoogwaardige kwaliteit in huis halen, dan is het PAUDIN P5 Professioneel Damascus Nakiri mes ideaal. Het Japanse hakmes is geschikt voor in de vaatwasser, maar om de kwaliteit te behouden wordt dit afgeraden.
- Handvat van G-10 Militair Glasvezel
- Lemmet van 17,5 cm
- Japans geslepen in een hoek van 12-14 graden
- Van hoge kwaliteit en zeer scherp
4. Slagers hakmes - Eikaso Solingen Hakmes
Met dit hakmes van Eikaso Solingen wordt snijden een eitje! Dit mes is namelijk een perfect vlees hakmes, wat betekent dat hij zelfs door vlees met bot kan snijden. Het hakmes ligt fijn in de hand, heeft een luxe uitstraling en is van hoge kwaliteit. Verder is het slagers hakmes ook geschikt voor (hobby)koks. Dit alles maakt het Eikaso Solingen Hakmes het beste slagers hakmes.
Dit mes heeft een lemmet van 18 cm. Hij is gemaakt van kunststof en roestvrijstaal, en is ook geschikt voor in de vaatwasser. Het hakmes is vlijmscherp, waardoor het hakken van botten en gewrichten geen probleem is. Denk hierbij aan spareribs, lamsracks en varkenspoten. Het mes is ook te gebruiken bij bevroren voedsel.
Het slagers hakmes van Eikaso Solingen is onmisbaar in de keuken van een thuiskok en professionele chef. Je krijgt bij aanschaf 2 jaar fabrieksgarantie. Dit hakmes is tevens verkrijgbaar in verschillende product lengtes.
- Hoogwaardige kwaliteit
- Geschikt voor vlees met bot
- Te gebruiken voor (hobby)koks
5. Goedkoop hakmes - Keufens Chinees Koksmes
Het Keufens hakmes is een fijn hakmes voor een goede prijs. Het hakmes is zeer scherp waardoor je eenvoudig stevige stukken vlees kunt snijden. Het hakmes is licht van gewicht, namelijk 240 gram. Dankzij het soft grip handvat ligt het mes goed en stevig in de hand, ook als het nat is. Het lemmet heeft een lengte van 17,5 cm en de totale lengte van het hakmes is 30 cm. Wij beoordelen het Keufens Nakiri Koksmes hakmes tot beste goedkoop hakmes!
Niet alleen is dit hakmes geschikt voor stevige stukken vlees, vis en gevogelte, maar ook voor het fijn snijden van verse kruiden. Het lemmet is gemaakt van RVS, waardoor hij een lange levensduur heeft. Daarnaast heeft hij een scherpe snijrand waardoor je nauwkeurig kunt snijden en choppen. Het Keufens hakmes is vaatwasserbestendig, maar handwas wordt aanbevolen.
- Goede prijs/kwaliteit verhouding
- Zeer scherp
Koopgids voor het kopen van een goed hakmes
Ondanks dat alle klovenmessen die hierboven besproken zijn, goed van kwaliteit zijn. Kan het natuurlijk zo zijn dat jou ideale model er niet tussen staat. Als je zelf op zoek gaat naar het beste hakmes is het belangrijk om een aantal aandachtspunten goed in de gaten te houden. Deze belangrijke aandachtspunten vind je in hieronder in de duidelijk koopgids.
Materiaal van het mes
Het materiaal waarvan het lemmet (het snij en hak gedeelte) gemaakt is, bepaald in grote mate hoe goed het hakmes is.
Als je het hakmes gaat gebruiken als een soort hakbijl voor het klieven van vlees en het doorhakken van botten moet het een zeer sterk materiaal zijn. In dit geval zijn koolstofstaal en roestvrij staal de beste keuzes. Dit zijn harde metaalsoorten die wel een tegen een stootje kunnen. Koolstofstaal heeft de beste eigenschappen, maar is dan ook een stukje duurder.
Prijs van het hakmes
Goede kwaliteit hakmessen hebben een flink prijskaartje. Dit heeft te maken met de hoeveelheid goed metaal dat benodigd is voor het maken van dit mes. Een goedkoop goed hakmes kun je vinden vanaf ongeveer €35. De duurdere modellen kunnen tot wel €100 kosten en sommige zelfs nog meer.
De prijs zegt niet perse iets over de kwaliteit. Het is wel duidelijk dat een goed metaal duurder is dan metaal van mindere kwaliteit en dat heeft dus invloed op de prijs. Maar er zijn ook hakmessen die onterecht een hoge prijs vragen.
Grootte en gewicht van het hakmes
Afhankelijk van wat je wilt gaat hakken zul je de juiste maat hakmes nodig hebben. We verdelen de hakmessen even onder in 3 categorieën en zullen erbij vertellen waar ze goed voor zijn.
- Het grote zware hakmes: Voor harde materialen zoals bot of bevroren vlees heb je bijvoorbeeld een flinke kracht nodig om deze te klieven. Voor het hakken van harde materialen kies je dus een groter hakmes. Ook is dit hakmes ideaal voor het pletten van ingrediënten, bijvoorbeeld knoflook. Ook kun je het gebruiken voor het voorbereiden van vlees voordat het in een gehaktmolen gaat.
- Middelgroot hakmes: gebruik je voor het snijden van kip, varken, rund, stukken kaas en zelfs voor het hakken van wat kruiden en groente.
- Klein hakmes: Voor het met hoge snelheid hakken van zachtere materialen zoals kruiden en groente kun je af met een minder zwaar exemplaar. Deze hakmessen worden ook wel klievers genoemd.
Ophangmogelijkheid
Een aantal modellen hakmessen hebben een gaatje in het lemmet. Dit is voor de mensen die het klovenmes graag ophangen in de keuken. Dit gaatje is bedoeld voor de veiligheid.
Bij het meeste keukengerei is de ophangmogelijkheid in of aan het handvat aangebracht. Maar omdat het hak en snijgedeelte van deze keuken hakbijlen zo zwaar zijn, is er een risico dat het mes de wand waar die tegen aan hangt of andere spullen in de buurt beschadigen als het bijvoorbeeld heen en weer zwiept door aanstoten of ophangen. Door het hakmes aan het lemmet op te hangen vermijd je dit risico.
Ervaringen met het hakmes van andere gebruikers
Mensen die al ervaring hebben met hakmes dat jij voor ogen hebt weten natuurlijk heel goed of ze tevreden zijn over een hakmes dat jij ook interessant vindt. Zo kun je snel bepalen of de algehele kwaliteit in orde is.
Je leest ook de min en pluspunten van een specifiek hakmes. Op deze manier kun je goed bepalen of hakmes dat je op het oog hebt de eigenschappen heeft die jij zoekt.
Conclusie beste hakmes kopen
Voor het vinden van het beste hakmes kun je simpelweg 1 van de bovenstaande modellen kiezen. Je weet dan zeker dat je een goed hakmes koopt. Zorg dat je de juiste categorie kiest voor de beste koop voor jouw eisen en wensen.
Het kan natuurlijk zo zijn dat jouw ideale hakmes er niet tussen staat, je kunt dan gelukkig zelf een goed hakmes kiezen door op de aandachtspunten in de onze koopgids te volgen. Zorg ervoor dat je de juiste maat koopt, van het juiste materiaal voor de juiste prijs.
Veelgestelde vragen over hakmessen
Waar gebruik je een hakmes voor?
De inzetmogelijkheden van een hakmes zijn voornamelijk afhankelijk van de grootte en de zwaarte. Een groot een mes gebruik je voor het hakken van harde ingrediënten. Bijvoorbeeld bevroren vlees en botten. Ook kun je het gebruiken voor om eten te pletten
Kleinere hakmessen gebruik je voor stukken zacht vlees en voor het hakken van kruiden en groente.
Wat kost een goed hakmes?
Vanaf €35 kun je een hakmes vinden van goede kwaliteit die geschikt is voor de serieuze hobbykok.
Wat maakt een hakmes goed?
Voornamelijk het soort staal dat gebruikt is. Ook het handvat is van groot belang, net als de gewichtsverdeling.
Waarom zit er een gaatje in het lemmet van veel hakmessen?
Dit is zodat het hakmes veilig opgehangen kan worden. Als een hakmes aan het heft (handvat) zou worden opgehangen loop je risico dat het mes of de muur waar het hakmes tegen aanhangt beschadigd.