Inductie kookplaat schoonmaken

Laatste update: 5 september 2018

Een van de redenen dat veel mensen bij de renovatie van hun keuken voor een goede inductiekookplaat kiezen, is dat dit type kookplaat heel eenvoudig schoon te maken is. Een inductiekookplaat schoonmaken is bijvoorbeeld veel makkelijker dan het reinigen van een gasfornuis! Bij het schoonmaken van inductiekookplaten zijn er verschillende aspecten om rekening mee te houden. Je moet er immers niet aan denken, dat de kookplaat beschadigd raakt bij het schoonmaken hiervan.

De toplaag van een inductiekookplaat kan enigszins vergeleken worden met de antiaanbaklaag in een pan: het is goed bestand tegen schoonmaakmiddelen, maar kan beschadigen bij het gebruik van mesjes of andere scherpe voorwerpen. In dit artikel beschrijven we op verschillende manieren, hoe een inductiekookplaat het beste schoongemaakt kan worden.

Direct een vuile inductiekookplaat schoonmaken

Direct schoonmaken inductie kookplaatJe maakt het schoonmaken van een inductieplaat zo makkelijk mogelijk, door vuil direct weg te nemen als dit op de inductiekookplaat terechtkomt. Houd er rekening mee dat de plaat warm kan zijn, dus dat het onverstandig is om hier met een vochtige doek overheen te gaan. Een alternatief is gebruik te maken van een stukje keukenpapier! Pas goed op voor je handen, die zouden kunnen verbranden als je de kookplaat per ongeluk aanraakt. Je kunt ook enkele minuten wachten en het vuil dan van de inductiekookplaat verwijderen. Vaak koelen deze kookplaten snel af.

Tip: neem een afgekoelde inductiekookplaat na het diner af met een keukendoekje met eventueel wat sop. Om een streeploos resultaat te krijgen, doe je er verstandig aan om de kookplaat vervolgens te drogen met een microvezeldoek.

Inductiekookplaat reinigen met mild afwasmiddel

inductie kookplaat schoonmakenMocht het vuil al langere tijd op de inductiekookplaat in de keuken zitten, dan zal bovenstaande werkwijze niet meer werken. Nu kun je het beste voor het gebruik van de zachte kant van een schuursponsje kiezen, net als bij de meeste pannen overigens, in combinatie met een mild afwasmiddel. Maak nooit gebruik van de harde kant van de schuurspons, dit om te voorkomen dat de toplaag van de inductiekookplaat beschadigd raakt. Niet alleen kunnen er krassen op de plaat ontstaan, ook kan de toplaag onherstelbaar worden aangetast.

Tip: er zijn speciale schoonmaakmiddelen voor inductiekookplaten verkrijgbaar. Met deze schoonmaakmiddelen is het reinigen van de kookplaat makkelijker. Al is het effect lang niet altijd beter dan bij het gebruik van een normaal afwasmiddel.

Maak gebruik van een plaatschraper

plaatschraper
Plaatschraper

Een derde mogelijkheid om een inductiekookplaat schoon te maken, is het gebruik van een zogenaamd radeermesje of een plaatschraper. Dergelijke mesjes zijn bij vrijwel iedere hobby- en kluswinkel te koop voor enkele euro’s. Bij het gebruik van deze hulpmiddelen is het erg belangrijk om voorzichtig en precies te werk te gaan. Druk bijvoorbeeld nooit te hard met het mesje op de inductiekookplaat en houd het mesje in een hoek van circa 45 graden. Zo voorkom je dat er krassen op de kookplaat ontstaan.

Tip: neem de inductiekookplaat na het gebruik van een radeermesje of plaatschraper af met een vochtige doek en eventueel wat afwasmiddel. Je kunt de kookplaat vervolgens drogen met een microvezeldoek.

Plaats een reactie