Frituurpan schoonmaken

Laatste update: 15 januari 2021

Het schoonmaken van een frituurpan wordt door veel mensen als een bijzonder vervelend klusje beschouwd. Een frituurpan schoonmaken is onder meer vervelend door de vetresten die hierin achterblijven. Deze zijn vaak lastig met een doekje weg te krijgen en kunnen daarbij behoorlijk stinken! Ook bestaan moderne frituurpannen uit verschillende losse onderdelen, die eerst losgehaald moeten worden om ze schoon te kunnen maken.

frituur schoonmaken

Er zijn verschillende manieren waarop een frituurpan of friteuse schoongemaakt kan worden. In dit artikel zetten we een aantal van deze mogelijkheden voor je op een rijtje! Houd er rekening mee dat een precies stappenplan voor het schoonmaken per frituur kan verschillen. Lees de handleiding van je apparaat nog eens na, om te zien hoe je eigen frituur het beste schoongemaakt kan worden.

Stappenplan voor reinigen van frituurpan

Onderstaande stappen gelden als een algemeen stappenplan voor het reinigen van een vette frituurpan. Zoals eerder beschreven werd, kunnen de exacte stappen per frituurpan verschillen. Lees daarom voor alle zekerheid de handleiding van je frituurpan door!

  1. Zorg dat de stekker van de frituurpan uit het stopcontact is en dat het vet uit de pan is gehaald. Aangekoekt frituurvet kun je in een normale pan of emmer bewaren. Het vloeibare frituurvet bewaar je het beste in een frituurvetflacon.
  2. Maak de frituurpan aan de binnenzijde eerst zo goed mogelijk schoon met keukenpapier. Zo is het meeste vet al verdwenen!
  3. Gebruik ontvettend afwasmiddel in combinatie met warm water en een schuursponsje of afwasborstel om de vetresten uit de frituur te verwijderen. Maak hierbij ook het mandje uit de frituur goed schoon. Dit kun je vaak prima doen met een stalen pijpenrager of kleine staalborstel.
  4. Bij het gebruik van soda kan er gekozen worden voor het laten weken van zeer heet water met soda in de frituurpan. Steek de stekker van de pan in dit geval in het stopcontact en laat deze warm worden op 90 graden Celsius. Laat het mengsel zeker tien minuten staan, voordat je de frituurpan omspoelt.
  5. Spoel de frituur goed na met warm en schoon water, om deze vervolgens af te nemen en te laten drogen.
  6. Vul de frituur met nieuw vet, of het (nog heldere) frituurvet uit de frituurvetflacon.

Middelen om een frituurpan schoon te maken

Voor het schoonmaken van een frituurpan heb je een ontvettend schoonmaakmiddel nodig. Veel afwasmiddelen uit de supermarkt zijn standaard van een ontvettende stof voorzien, om bijvoorbeeld ook vette borden mee schoon te kunnen krijgen. Naast het afwasmiddel uit de supermarkt, zou je ook voor het gebruik van soda kunnen kiezen. Soda mag gebruikt worden in een frituurpan van roestvrijstaal.

Een derde middel welke gebruikt kan worden voor het schoonmaken van een friteuse is een speciale frituurreiniger. Deze middelen zijn bij de fabrikant van je frituurpan te koop en kunnen vaak online besteld worden. Houd er rekening mee dat deze middelen aanzienlijk duurder zijn dan afwasmiddeltjes of soda, terwijl het resultaat niet per definitie beter hoeft te zijn.

Frituurpan schoonmaken in de vaatwasser

In sommige gevallen kunnen losse onderdelen van de frituurpan in de vaatwasser gereinigd worden. Lees de handleiding van je eigen frituurpan na, om te kijken welke onderdelen afwasmachinebestendig zijn. Gebruik altijd een vaatwastablet bij het reinigen van de frituurpan in de vaatwasser en ze de machine op een hoge temperatuur. Dit laatste doe je voornamelijk zodat er geen vetresten in de afvoer achter blijven.

Airfryer voor makkelijkere schoonmaak

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om gebruik te maken van een airfryer. Dit maakt het schoonmaken een stuk gemakkelijker, omdat er minder vet wordt gebruikt is het meestal voldoende om er een doekje doorheen te halen en deze vervolgens in de vaatwasser schoon te maken. Een bijkomend voordeel is dat het ook nog eens gezonder is dan een traditionele friteuse.

Plaats een reactie