Beste stoompan 2024, advies voor elektrische model, geschikt voor inductie, voor rijst en andere eisen

Laatste update: 31 januari 2023

Met de beste stoompan maak jij je eten op gezonde manier klaar. Door het stomen van voedsel blijven er meer vitaminen en mineralen behouden in het eten dat je gaart. Vooral bij groentes is dit een enorm verschil. Wij hebben een uitgebreide test gedaan zodat je makkelijk een goede koop doet.

Er zijn eigenlijk 2 verschillende soorten stoompannen waarmee je kunt stomen. Je hebt de reguliere stoompannen die je op je inductie of gasfornuis kunt gebruiken. En er zijn de stoomkokers, dit zijn elektrische apparaten die op elektriciteit werken.

Op deze pagina ontdek wat je beste stoompan en/of stoomkoker voor jouw wensen en eisen is. Door onze test en onderzoek naar ervaringen van andere gebruikers hebben wat goede stoompannen in bepaalde categorieën zijn.

We beginnen met een snel overzicht met de beste koop voor de 3 populairste categorieën waar stoompannen voor worden gekocht. Verder op de pagina lees je waarom deze modellen als beste uit de test zijn gekomen. Ook vind je daar nog meer categorieën. Net als een uitgebreide koopgids voor als je zelf de beste koop wilt vinden.

Product Categorie Prijs
Elektrische stoompanRussell Hobbs Cook@Home 19270-56 – StoomkokerElektrische stoompan
Bekijk bij Bol Bekijk bij Amazon
#Advertentie
Beste inductie stoompanKlausberg Stoompan – 4-Delig – Ø 22 cm – 4L – FIRENZEBeste inductie stoompan
Bekijk bij Bol
#Advertentie
Beste stoompan voor rijstKinghoff stoompan KH-3328 – met deksel – 22 cmBeste stoompan voor rijst
Bekijk bij Bol
#Advertentie

Uitslag beste stoompan test 2024

Afhankelijk van de eisen en wensen zijn er verschillende categorieën stoompannen waarin we de beste koop hebben gevonden. In elke categorie hebben we op verschillende eisen gelet. Maar toch zijn er aantal eisen die bij alle categorieën belangrijk zijn:

  • De prijs-kwaliteitsverhouding is in orde.
  • Het zijn allemaal stoompannen die simpelweg goed zijn in waar ze voor bedoeld zijn: het stomen van eten.
  • Duurzaamheid van de stoompan. De bouw kwaliteit is allemaal in orde en ook het materiaal waar de pannen van gemaakt zijn is goed. Dit zorgt ervoor dat de stoompannen die als beste uit de test zijn gekomen, jaren kunnen meegaan.
  • Daarnaast hebben alle onderstaande keuzes goede beoordelingen op het internet door andere gebruikers. Dit is ook een belangrijk factor, zij weten immers hoe goede de pan na langere tijd gebruiken nog is.

1. Elektrische stoompan - Russell Hobbs Cook@Home 19270-56 – Stoomkoker

Elektrische stoompan
Bekijk bij Bol Bekijk bij Amazon
#Advertentie

Naast stoompannen die op warmtebronnen zoals gas en inductie kunnen, hebben we ook elektrische stoompannen. Deze stoompan van Russel Hobbs is de stoompan om te hebben als je op zoek bent naar een goede elektrische stoompan. De stoompan is van hoogwaardig materiaal gemaakt, RVS bodem met hoogwaardig kunststof als stoomschalen.

Deze goede elektrische stoomkoker heeft een totale capaciteit van 9 liter, hetgeen voldoende is om een voor 4 mensen een complete maaltijd te maken. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om alleen de groente te stomen, dan kun je natuurlijk voor meer mensen eten klaar stomen. Er is ook nog een extra bakje toegevoegd om rijst te kunnen stomen, met dit apparaat kun je dus bijvoorbeeld een volledige kip tandori maken.

Door de ingebouwde timer die je kunt instellen tot 60 minuten hoef je eigenlijk ook niet eens om te kijken naar de gerechten. De stoomkoker slaat namelijk automatisch af na de ingestelde tijd. Dat maakt het klaarmaken van gerechten echt een heel stuk ontspannender.

  • Goede kwaliteit
  • Timer
  • Stapelbare schalen zodat het geheel makkelijk opgeborgen kan worden
  • Één temperatuurinstelling

2. Beste inductie stoompan - Klausberg Stoompan – 4-Delig – Ø 22 cm – 4L – FIRENZE

Beste inductie stoompan
Bekijk bij Bol
#Advertentie

Een stoompan hoort thuis in iedere keuken. Waarom? Omdat gerechten bereiden met een stoompan ervoor zorgt dat je vitamines en mineralen minder verloren gaan tijdens het bereiden waardoor de smaak en textuur nog lekkerder is! Klausberg heeft een stoompan die perfect is voor inductie.

De pan is van RVS en heeft een gekapselde sandwich bodem. Door deze dikke bodem heeft de pan ook een uitstekende warmteverdeling en opwarming. En door zijn dikke bodem trekt de pan niet krom waardoor hij altijd goed contact blijft houden met je inductieplaat door de jaren heen. De pan is zeer geschikt voor inductie maar kan ook op alle andere warmtebronnen gebruikt worden.

De pan bestaat uit een 4-delige set gemaakt van 18/10 roestvrijstaal. Hier staat de 18 voor 18% chroom en de 10 staat voor 10% nikkel. Door de duurzaamheid van chroom en de glans/helderheid van nikkel heb je de beste samenstelling en een product wat van hoge kwaliteit is en mooi blijft. De pan is door zijn materiaal eenvoudig schoon te maken en ook vaatwasserbestendig. De pan is met zijn afmeting van 22 cm geschikt om gerechten klaar te maken voor meerdere personen. Een ideale pan voor iemand die graag voor familie of voor vrienden kookt. In onze mening de beste inductie stoompan op dit moment verkrijgbaar!

  • Goede prijs/kwaliteit
  • Geschikt voor inductie
  • Gemaakt van 18/10 RVS
  • Vaatwasserbestendig

    3. Beste stoompan voor rijst - Kinghoff stoompan KH-3328 – met deksel – 22 cm

    Beste stoompan voor rijst
    Bekijk bij Bol
    #Advertentie

    De beste stoompan om rijst mee te stomen is op dit moment de Kinghoff 3328 stoompan. De pan is gemaakt van RVS en bestaat uit 4 delen. De onderste pan heeft een goede en snelle warmte geleiding door zijn ingekapselde sandwich bodem. Dit zorgt ervoor dat de bodem niet snel krom trekt en maakt hem geschikt voor alle soorten warmtebronnen. Verder heeft deze set nog een gewone pan, wat erg handig is om meerdere gerechten in één keer te maken. De bovenste pan is een stoominzet met stoomgaatjes aan de onderkant en zijkant. En ten slot een glazen deksel met klein overdruk gaatje.

    Je gerechten stomen is een veel gezondere manier van koken. Door het stomen blijven de mineralen en vitamines meer in je gerechten zitten dan als je het kookt en daarna afgiet. Niet alleen is het gezonder, maar ook nog eens stuk lekkerder omdat de smaak beter behouden blijft. Met deze stoompan van Kinghoff maak je de lekkerste Basmati of Pandan rijst om te serveren met groentes en vlees. Tevens kun je de stoominzet ook nog eens gebruiken als vergiet. Ideaal om je rijst of groentes in af te spoelen voordat je begint met stomen. In onze mening de beste stoompan voor rijst van het moment!

    Als je alleen een stoompan wilt kopen voor het koken van rijst kun je er ook voor kiezen om een goede rijstkoker te kopen. Deze apparaten zijn helemaal gemaakt voor het gaarmaken van rijst, daarmee heb je echt de meest perfecte rijst.

    • Geschikt voor alle warmtebronnen
    • Ingekapselde sandwichbodem
    • Hoogwaardig RVS

      4. emaille stoompan - Lite-Body – Magnus Emaille Stoompan

      emaille stoompan
      #Advertentie
      Geen aanbieders gevonden

      De emaille stoompan van Lite-Body is 24 cm breed, 28 cm lang, 26 cm hoog en heeft een inhoud van 3L. De stoompan is gemaakt van stalen emaille voor een sterke kwaliteit en is nikkelvrij. De stoompan is geschikt voor alle warmtebronnen. Wij hebben de Lite-Body Magnus stoompan gekozen tot beste emaille stoompan.

      Je gerechten smaken nog beter met de emaille stoompan van Lite-Body. Dankzij deze sterke kwaliteit stoompan behoud je de vitaminen en mineralen en de zuivere smaak in alle groenten en visgerechten. De geëmailleerde stoompan is nikkelvrij en aroma neutraal. Voor mensen met een nikkelallergie dus een uitkomst die graag een geëmailleerde stoompan willen hebben om lekker gezond te kunnen stomen.

      Het stoommandje is 12 cm hoog en 22 cm breed. De stoommand heeft een inhoud van 3L. De pan waar het water in gaat om te koken is 10 cm hoog en 24 cm breed heeft ook een inhoud van 3L. De stoompan is te gebruiken op alle soorten warmtebronnen. De pan is binnen en buiten gemakkelijk te reinigen en is geschikt om schoon te maken in de vaatwasser. De pan komt met 1 jaar garantie.

      • Geschikt voor alle warmtebronnen
      • Goede prijs/kwaliteit verhouding
      • Nikkelvrij en aroma neutraal
      • Vaatwasserbestendig
      • Handvaten kunnen warm worden

      5. magnetron stoompan - Joseph Joseph M-Cuisine Stomer – Stapelbaar – 4 Delig

      De Joseph Joseph M-Cuisine Stomer voor in de magnetron is volgens ons de beste keus als je je voedsel met de hulp van een magnetron wilt stomen. Deze 4-delige set bevat geen BPA waardoor het ook een gezonde keuze is.

      Er zijn 2 treetjes waar je voedsel in kunt stomen. Op deze manier is het bijvoorbeeld mogelijk om tegelijkertijd je vis en groente te stomen. als je dan nog een rijstkoker erbij gebruikt heb je op een zeer eenvoudige en snelle manier een heerlijke en gezonde maaltijd op tafel staan. Het reservoir van het onderste deel is 2 liter en heeft een handvat waardoor deze goede magnetron stoompan makkelijk te gebruiken is.

      • Goede productiekwaliteit
      • Makkelijk in gebruik
      • Goede prijs-kwaliteit verhouding

        Koopgids, zelf een goedestoompan vinden

        Voor het zelf vinden van een goede stoompan zijn er een aantal zaken waar je op zou moeten letten. Dit om te voorkomen dat je uiteindelijk met een stoompan zit waar je niet zo tevreden over bent.

        In deze koopgids zorgen we er dan ook voor dat je een goede stoompan kunt vinden. Als je met de volgende zaken rekening houdt kom je zeker terecht op een goede stoompan voor jouw wensen en eisen.

        Aantal lagen en mandjes in de stoompan

        Afhankelijk van hoeveel ingrediënten je tegelijk gaar wilt maken door middel van stomen kun je een meer lagen stoompan kopen. Zo zijn er stoompannen te koop waar bijvoorbeeld 2 stoominzetten, ook wel mandjes genoemd, boven elkaar geplaatst kunnen worden. Dit stelt je in staat om bijvoorbeeld groente en vis tegelijkertijd te stomen.

        Wanneer je verschillende ingrediënten tegelijkertijd klaar wilt stomen moet je dus een stoompan kiezen die meerdere lagen heeft. Vaak heeft een stoompan maar 1 mandje. Je koopt dus snel de per ongeluk de verkeerde.

        Gaatjes in de stoompan lagen

        In de mandjes, of inzetten, zitten de gaatjes die de stoom moeten doorvoeren naar het eten. Eigenlijk is de regel dat hoe meer gaatjes er zijn en hoe groter deze zijn, deze te beter kan de stoom er doorheen. Het algemene advies is dan ook om te kiezen voor grote en veel gaatjes.

        Alleen als je veel rijst er mee wilt klaarmaken is het belangrijk dat de gaatjes niet te groot zijn, anders zal de rest er doorheen vallen. Voor het koken van rijst raden we je eigenlijk ook een rijstkoker aan.

        Inhoud van de stoompan

        Afhankelijk van de hoeveel eten die tegelijkertijd wilt stomen kun je kiezen voor een kleinere of grotere pan. Daarnaast kun je ook kiezen voor een pan meet meerdere inzetten boven elkaar om meer eten tegelijkertijd te stomen.

        Je kunt stoompannen grofweg onderverdelen in 3 verschillende maten:

        • Minder dan 0,5 liter, geschikt voor maaltijden van 2 personen
        • 1 tot 1,5 liter: geschikt voor maaltijden voor ongeveer 4 personen
        • 1,5 tot 2 liter: geschikt voor maaltijden van ongeveer 6 personen

        Warmtebron, inductie of gas

        Wanneer je op een inductie kookplaat kookt is het nodig is het nodig om een stoompan te kiezen die werkt op inductie. Dat staat eigenlijk altijd wel aangegeven bij een eventuele goede stoompan die je op het oog hebt, tegenwoordig staat er altijd bij pannen wel aangegeven of het inductie pannen zijn.

        Hoe werkt een stoompan precies?

        Een stoompan bestaat in principe uit 2 of 3 delen. Het onderste gedeelte dat het dichts bij de warmtebron staat en zogenaamde stoominzet die bovenop het onderste deel past. In het onderste deel gaat een niet vette vloeistof dat door de verhitting gaat stomen. Boven dat onderste deel en dus boven het vocht zit 1 of meer stoominzetten; dat is een inzet in de vorm van een pan met gaatjes in de bodem. En als laatste deel is er eigenlijk ook nog een deksel die het geheel afsluit en voorkomt dat de stoom uit de stoompan verdwijnt.

        Wanneer de stoompan verhit wordt door het fornuis zal het vocht in de onderste pan gaan stomen. Dit stoom komt dan rondom het te garen eten in de stoominzet(ten), meestal vis en/of groente, op die manier wordt het eten gaar. Het voordeel is dus dat er totaal geen vet aan te pas komt en het eten dus niet onnodig vet wordt, iets wat wel gebeurd als je bijvoorbeeld vis in olie bakt in een goede koekenpan. Daarnaast blijven voornamelijk groente meer knapperig en houden ze beter de kleur vast. Ook verdwijnen er minder vitaminen en mineralen uit het voedsel. Dit gebeurt wel als je voedsel kookt in bijvoorbeeld een snelkookpan.

        Prijs stoompannen

        Omdat stoompannen als het ware uit meerde delen, eigenlijk meerdere pannen, bestaat is de prijs niet de laagste prijs in vergelijking met andere pannen. De prijzen beginnen ongeveer vanaf €30 en je kunt wel stoompannen vinden van meer dan €160. Deze relatief hoge prijzen komen simpelweg vanwege het feit dat er veel materiaal nodig is voor het vervaardigen van stoompannen.

        De goedkopere stoompannen zijn vaak de pannen die te te koop zijn de bekende winkels die een huismerk verkopen voorn hun pannen. Denk bijvoorbeeld aan de Blokker, Action en Hema. Deze laatste 3 verkopen ook stoompannen die het aardig doen. Echter de beste stoompannen zijn toch de wat duurder van bijvoorbeeld BK. Deze zijn simpelweg van een duurzamer materiaal gemaakt en daar kun je dus langer en vaker mee stomen.

        Conclusie beste stoompan kopen

        Ondanks stoompannen vrij “simpele” producten zijn moet je goed opletten dat de stoompan die je koopt goed bij jouw wensen en eisen passen. Kies de juiste maat, zorg ervoor dat er voldoende stoominzetten in de pan zitten en let natuurlijk op kwaliteit.

        Als je 1 van de modellen kiest die als beste stoompan uit onze test komen weet je zeker dat je een kwalitatief goede stoompan koopt. En anders kun je gemakkelijk onze koopgids volgens om zelf een goed model te kiezen.

        Veelgestelde vragen over stoompannen

        Hoe gebruik ik een stoompan?

        Je vult de onderste pan met water tot een paar centimeter onder onderkant van de stoominzet. Plaats de stomen ingrediënten in het mandje en zet de pan op de warmtebron.

        Wat voor groente kunnen in de stoompan?

        In principe kunnen alle soorten groente in een stoompan. Door het stomen van de groente blijven de vitaminen en andere bouwstoffen in de groente beter bewaard tijdens het klaarmaken ervan.

        Wat kost een stoompan?

        Stoompannen zijn te koop vanaf ongeveer €30 en lopen op tot wel €200.

        Plaats een reactie