Beste fornuis 2024, gas, inductie en 90 cm breed fornuizen

Laatste update: 28 mei 2024

Een fornuis is een onmisbaar apparaat in je keuken. Met een goed model voor jouw eisen kook je jouw eten lekker gaar. Er zijn echter zoveel verschillende soorten fornuizen dat het lastig is om het beste fornuis te vinden voor jouw wensen en eisen.

We hebben daarom een uitgebreide fornuizen test gedaan zodat jij makkelijk de beste koop kunt vinden. Hieronder vind je dan ook het beste fornuis in verschillende categorieën. Verder op de pagina vind je precies waarom we de desbetreffende fornuizen als beste gekozen hebben in de betreffende categorie. Ook vind je een uitgebreide koopgids als je zelf op zoekt wilt naar de beste koop.

Maar we beginnen met een korte top 3 van de meest gevraagde categorieën.

Product Categorie Prijs
Beste koop fornuisBosch HXA090D50NBeste koop fornuis
Inductie fornuisAEG CIB6641ABMInductie fornuis
90cm fornuisETNA FG190RVS90cm Fornuis

Aandachtspunten beste fornuis test

Hieronder vind je de uitslag van de fornuis test. Ook al hebben we in verschillende categorieën getest, er zijn bepaalde eisen waaraan alle beste geteste fornuizen moeten voldoen. Los daarvan hebben we natuurlijk per categorie goed gekeken naar de specifieke eisen voor die categorie.

De beste geteste modellen bezitten in ieder geval over de volgende eigenschappen:

 • Duurzaam: een fornuis is een duur apparaat, dit apparaat hoort dan ook vele jaren mee te aan. Alle gekozen fornuizen zijn de gemaakt op een manier waardoor deze langere tijd meegaan.
 • Makkelijk te gebruiken: een goed fornuis moet iedereen kunnen gebruiken.
 • Goede ervaringen: mensen die een bepaald fornuis al langere tijd gebruiken weten het best of het een prettig en goed fornuis is. We hebben dan ook goed gekeken naar reviews en ervaringen van andere consumenten die een bepaald fornuis gekocht hebben.

Dan bij deze de beste fornuizen van 2024

1. Beste koop fornuis - Bosch HXA090D50N

Beste koop fornuis
Bekijk bij Bol Bekijk bij Coolblue
#Advertentie

Bosch is een betrouwbaar degelijk merk op het gebied van gasfornuizen, met een groot aanbod aan kwalitatief goede gasfornuizen. De Bosch HXA090D50N is hier een goed voorbeeld van. Dit model wordt momenteel als het beste gasfornuis gezien, mede dankzij de scherpe prijs/kwaliteitsverhouding van de Bosch HXA090D50N. Het gaat hier om een vrijstaand gasfornuis met een breedte van 60 cm. Hiermee past dit beste gasfornuis in vrijwel iedere keuken! Het fornuis is uitgevoerd met vier verschillende pitten aan de bovenzijde. Zo heb je voldoende ruimte voor aardappelen of rijst, vlees en groentes! De pitten hebben ook allemaal hoog vermogen, dit maakt het fornuis geschikt voor het bereiden van allerlei soorten gerechten.

Naast het gasfornuis van de Bosch HXA090D50N, beschikt dit model over een handige oven. De elektrische oven beschikt over zes verschillende bereidingssystemen, namelijk: een grill, hetelucht, gelijktijdige boven- en onderwarmte en enkel onderwarmte. Ook kan de oven gebruikt worden voor het ontdooien van bevroren etenswaren. Het maakt dat de Bosch HXA090D50N zeer breed inzetbaar is! Daarbij heeft dit beste fornuis met oven een stijlvolle vormgeving.

 • Scherpe prijs/kwaliteitsverhouding bij dit fornuis
 • Geheel van RVS gemaakt
 • 7 bereidingssystemen

  2. Inductie fornuis - AEG CIB6641ABM

  Wanneer je op zoek bent naar het beste inductie fornuis voor in je keuken, dan is de AEG CIB6641ABM het bekijken waard. AEG is een betrouwbare producent van allerlei keukenapparatuur. Naast de beste inductie fornuizen, biedt het bedrijf bijvoorbeeld ook koelkasten en vriezers aan. Dit inductie fornuis van 60 cm breed heeft een energielabel A en beschikt over vier verschillende kookzones. Ideaal voor gezinnen van maximaal vijf of zes personen.

  Ieder van de vier kookzones zijn voorzien van een boostfunctie. Dankzij deze functie breng je bijvoorbeeld een grote pan water extra snel aan de kook. Maar de elektrische oven biedt nog meer! Naast de gebruikelijke hetelucht, grill met een gelijktijdige boven- en onderwarmte heeft dit model de PlusSteam functie. Hiermee bak je brood extra knapperig waarbij de binnenkant heerlijk smeuïg blijft. Ook voor het bakken van taarten en gebak is dit een must have!

  Houdt er rekening mee dat er een Periflex 3 fasen aansluiting nodig is en dat het noodzakelijk is om inductie pannen te hebben of aan te schaffen voordat je op dit fornuis kunt koken.

  • Makkelijk schoon te houden
  • Beschikt over een boostfunctie voor kookzones
  • Biedt PlusSteam functie
  • Moet worden aangesloten op een krachtgroep in de meterkast

  3. 90cm Fornuis - ETNA FG190RVS

  De ETNA FG190RVS is een zeer betrouwbaar fornuis, welke op basis van gas werkt. Het fornuis heeft met zijn 5 pits kooktoestel voldoende ruimte om al je pannen op kwijt te kunnen! Ideaal voor een serieuze kok of voor grotere gezinnen. Met de middelste pit als wokbrander kun je dus ook prima eenpansgerechten maken. Het grote formaat is echter niet de enige reden dat de ETNA FG190RVS het beste fornuis van 90 cm breed is op dit moment. Het is zelfs zo een goed forrnuis dat het model een energielabel A heeft gekregen.

  Dit beste fornuis van 90 cm breed is natuurlijk ook uitgevoerd met een oven met uitgebreide functies. De functies die je erop terugvindt zijn: oven beide kanten, oven alleen boven, oven alleen onder, grillstand en natuurlijke hete lucht. Zo kun je de ETNA FG190RVS ook gebruiken voor het grillen van groente, kun je een spit gebruiken en wordt de mogelijkheid geboden om bevroren etenswaren snel te ontdooien.

  De prijs die je betaalt voor deze kwaliteit is bijzonder laag vergeleken met andere goede 90 cm fornuizen. Vanwege de goede kwaliteit en de lage prijs kiezen wij deze als beste koop in deze categorie.

  • 5 pits met wokbrander
  • Oven werkt perfect
  • Erg scherp geprijsd
  • Plastic knoppen

  4. Smeg fornuis - Fornuis Classici SNLK916MFN9 Smeg

  Smeg fornuis
  #Advertentie
  Geen aanbieders gevonden

  Dit fornuis van Smeg is een mooie toevoeging aan de keuken! Het fornuis heeft 6 branders, inclusief wokbrander, normale branders en sudderbranders. Daarnaast heeft dit gasfornuis een grote oven, erg makkelijk als je grote gerechten wilt klaarmaken! De oven heeft een inhoud van 115 liter en een maximum temperatuur van 260 °C.

  Met deze oven kun je van alles lekkers maken. De oven heeft verschillende standen en er zit ook een grillfunctie op. Daarnaast heeft de oven een zelfreinigende functie dankzij Vapor Clean.

  Het design van dit fornuis heeft een robuuste uitstraling en is makkelijk te onderhouden. Doordat de kookplaat geëmailleerd is, is dit gemakkelijk schoon te maken. De mooie draaiknoppen zorgen voor een jaren vijftig uitstraling. De pannendragers zijn van gietijzer gemaakt.

  Door het hoogwaardige materiaal van deze Smeg Classici SNLK916MFN9 is dit fornuis zeer duurzaam. Daarbij staat gebruiksgemak voorop en beschikt dit fornuis over veel handige mogelijkheden zoals Vapor Clean. Niet te vergeten is dit fornuis ook nog eens heel zuinig met energie-efficiëntieklasse A. Wij zijn ervan overtuigd dat dit fornuis jarenlang met plezier kan worden gebruikt. Daarom vinden wij deze Smeg Classici SNLK916MFN9 met oven het beste Smeg fornuis!

  • Oven met veel functies
  • Lange levensduur
  • Mooi design
  • Geen gasslang of stekker meegeleverd

  5. Beste goedkope fornuis - Inventum VFG5020GRVS

  Met dit RVS gasfornuis van Inventum kook je eenvoudig complete maaltijden! Het fornuis heeft 4 kookzones waarvan 2 normaalbranders, 1 sudderbrander en 1 sterkbrander. Met de elektrische vonkontsteking heb je geen lucifer of aansteker meer nodig. Met energieklasse A is dit gasfornuis ook nog eens zuinig.

  De Inventum VFG5020GRVS beschikt over een ruime, multifunctionele oven met een inhoud van 62 liter. De oven beschikt over vele functies, zoals hetelucht, snel verwarmen en supergrill. De binnenkant van de oven is geëmailleerd, waardoor hij eenvoudig kan worden schoongemaakt. De oven heeft vijf inschuifhoogtes.

  Verder is er een vlambeveiliging, dit betekent dat de gastoevoer wordt afgesloten zodra de vlam uit is. Er zal dus nooit gas vrijkomen als er geen vlam is. Dit maakt het fornuis van Inventum dus erg veilig, en dat allemaal voor een goede prijs. Wij vinden deze veiligheid erg belangrijk, daarom kiezen wij de Inventum VFG5020GRVS als beste goedkope fornuis.

  • Veilig: geen vlam, geen gas
  • Ruime oven
  • Goede prijs/kwaliteit
  • Geen opslag onder de oven

  Zelf het beste fornuis kiezen, uitgebreide koopgids

  Wil je zelf de beste keuze maken bij het selecteren? Gebruik onderstaande aankooptips bij kiezen! Er zijn verschillende aspecten om op te letten bij de aanschaf van een nieuwe. Denk bijvoorbeeld aan het verschil tussen een elektrisch- en een gasfornuis

  Naast het type kun je uit verschillende formaten en designs kiezen. Het formaat is vaak voornamelijk afhankelijk van het aantal pitten op de kookplaat. Een fornuis met vier of vijf pitten is vaak echter een vereiste voor gezinnen van drie of vier personen. Andere aspecten om naar te kijken zijn de prijs en de verschillende standen van het fornuis.

  Ook kun je je afvragen of je er een inclusief oven nodig hebt. Het is ook een oplossing om een hele goede kookplaat te kopen in combinatie met een combimagnetron of vrijstaande oven voor de oven functionaliteit.

  Elektrisch of gas fornuis

  Een van de belangrijke keuzes bij het kiezen van een goed fornuis is de keuze tussen gas en elektrisch. Je kunt dus kiezen voor een elektrisch- of een goed gasfornuis. Bij een elektrische variant kun je daarbij kiezen tussen een inductie- of keramische kookplaat.

  Veel mensen vinden een gasfornuis het lekkerst koken en kiezen daarom bewust voor gas in plaats van elektra. Daarnaast is er in veel huizen (nog) geen voorziening voor elektrisch fornuizen. In huizen waar dit niet het geval is, is het natuurlijk bijna vanzelfsprekend dat er wordt gekozen voor een gasfornuis.

  Steeds vaker wordt aangeraden om voor koken op elektra te kiezen, aangezien de Nederlandse overheid ons gasverbruik wil terugdringen. Voor het gebruik van een elektrisch fornuis is het noodzakelijk om een 3-faseaansluiting in de meterkast van je woning te laten plaatsen. Deze 3-faseaansluiting voert krachtstroom naar de keuken.

  Design

  Naast het type fornuis, kun je ook naar het design hiervan kijken. Fornuizen worden vaak met of zonder oven aangeboden. Met oven biedt je het voordeel dat je ook ovenschotels kunt bereiden of een stokbrood kunt bakken. Mocht je al een losstaande oven hebben, dan is een los fornuis wellicht een verstandigere keuze.

  Het design van fornuizen loopt uiteen van een simpel, traditioneel model, tot een uiterst modern fornuis. Kijk naar de stijl van je huidige keuken, om te bepalen welk nummer 1 fornuis hier het beste op aansluit qua design.

  Prijs van het fornuis

  Wanneer je meerdere geschikte fornuizen gevonden hebt, kun je naar de prijs kijken. Afhankelijk van je budget kun je investeren in een energiezuiniger model, een model met extra functies, enzovoorts. In de recensies van een van de beste fornuizen vind je vaak meer informatie over de prijs/kwaliteit van het fornuis. Door voor een fornuis met een goede prijs/kwaliteitsverhouding te kiezen, ben je vaak het voordeligste uit.

  Je kunt uiteraard ook in de verschillende webshops op prijs sorteren. Zo krijg je de goedkoopste fornuis met oven bovenaan te staan. Je kunt dan doorscrollen totdat je een model vindt met goede beoordelingen. Op die manier vind je een goed goedkoop fornuis.

  Aantal pitten

  Enigszins samenhangend met het design en het formaat, is het aantal pitten dat in het kookgedeelte zit. Afhankelijk van wat je kookt en voor hoeveel mensen je kookt, is het aantal pitten op je fornuis belangrijk. Veel mensen kiezen voor een goed fornuis met 4 pitten. Zo heb je voldoende ruimte voor een pan met aardappels of rijst, een pan met vlees en een pan met groente. De vierde pit kun je gebruiken voor een sausje.

  Bij grotere gezinnen volstaat een 4 pits variant vaak niet. In dit geval is het verstandiger om voor een 5 pits, of zelfs voor een 6 pits fornuis te kiezen. Ook als je veel pannen tegelijk nodig hebt tijdens het koken heb je vanzelfsprekend ook meer pitten nodig.

  Ovenstanden in het fornuis

  Eigenlijk komen alle fornuizen met een oven. Het is dan belangrijk om naar de verschillende ovenstanden te kijken. Uit hoeveel ovenstanden kun je kiezen? Wat is de maximale temperatuur? Is er een grillstand beschikbaar? Is er eventueel ook magnetronfunctie beschikbaar? En eventuele andere belangrijke functies die de ingebouwde beschikt.

  Formaat van het fornuis

  Het klinkt als een open deur, maar het is hartstikke belangrijk dat je fornuis netjes past in de ruimte waar je deze graag wilt plaatsen. Meet daarom van te voren goed welke ruimte er is, maar ook de hoogte. Op deze manier kun je goed bepalen of het fornuis van jouw keuze goed past.

  Conclusie beste fornuis kopen

  Kortom, een fornuis kopen kan een hele uitdaging zijn! Zeker wanneer je zelf het als beste geteste fornuis wilt vinden. Een fornuis kopen begint bij het bepalen van het type, om vervolgens naar het design te kijken. Wil je een modern fornuis met oven, of kies je er voor een zonder oven?

  Extra aspecten om naar te kijken zijn het aantal pitten van het beste fornuis, de ovenstanden en de prijs. Als je daar rekening mee houdt zul je uiteindelijk bij de beste koop. Ook het formaat van de oven bepaald of het jouw ideale koop is.

  Veelgestelde vragen over fornuizen

  Welke soorten fornuizen zijn er?

  De meest voorkomende fornuizen zijn: gasfornuizen, fornuizen met een inductie kookplaat, fornuis met een elektrische kookplaat, fornuizen met een keramische kookplaat en fornuizen met een halogeen kookplaat.

  Hoe hoog moet een afzuigkap boven een fornuis?

  Minimaal 60 cm boven een elektrisch fornuis hang je de afzuigkap. Bij gas is deze afstand minimaal 65 cm. Tegenwoordig wordt er meestal voor 75 cm gekozen.

  Hoe kun je een fornuis verhogen?

  Goede fornuizen hebben eigenlijk allemaal uitdraaipootjes eronder zitten, hiermee kun je het fornuis dus hoger instellen. Als dit niet afdoende is kun je er altijd voor kiezen een verhoging set, deze zijn in verschillende winkels te krijgen.

  Plaats een reactie