Inductie kookplaat inbouw test 2024, beste koop voor 90 cm, 4 pits, 2 pits en meer

Laatste update: 15 augustus 2023

Steeds meer mensen kiezen voor een inbouw inductie kookplaat voor in hun keuken. Dit is vanwege de voordelen die een inductie kookplaat met zich meebrengt. Ze zijn efficiënt in hun energieverbruik, warmen snel op en koelen snel af, zijn gemakkelijk schoon te maken en veilig in gebruik doordat ze alleen aan gaan als er een pan op staat en er een kinderslot op zit.

Daarnaast wil de overheid ons van het gas af hebben. Dus een gaskookplaat is geen slimme koop meer. Door de aanschaf van een goede inductie kookplaat werk je ook nog eens mee aan de klimaatdoelstellingen. Bovendien ziet je keuken er ook nog eens mooi strak en opgeruimd uit met een geïntegreerde inductiekookplaat in je werkblad.

Omdat iedereen andere wensen heeft en omdat de keuze zo groot is, hebben wij de beste inbouw inductie kookplaten gevonden. Dit doen we door uitgebreid testen en de meningen van mensen die een bepaalde kookplaat hebben te af te wegen. Zo vind jij gemakkelijk de beste inbouw inductie kookplaat voor jouw situatie.

Zo zie je hieronder de door ons als best geteste inbouw inductiekookplaat in de top 3 meest gezochte categorieën. Verder op de pagina leggen we uit waarom we juist deze hebben gekozen. En je vindt daar meer categorieën. Als jouw ideale inbouw inductie kookplaat hier nu niet tussen staat, dan vind je verder op deze pagina onze koopgids. Deze helpt je met zelf de beste keuze maken.

Product Categorie Prijs
Beste inbouw inductie kookplaatBosch PIV851FC5E – Serie 6 – Inductiekookplaat – InbouwBeste inductie kookplaat voor inbouw
Bekijk bij Bol Bekijk bij Amazon
#Advertentie
inbouw inductie kookplaat 90 cmAEG IKE95454XB – Inductie kookplaat – InbouwInductie kookplaat inbouw 90 cm
Inductie kookplaat inbouw met afzuigingSiemens iQ500 ED711FQ15EInductie kookplaat inbouw met afzuiging

Inductie kookplaat inbouw test, uitslag beste koop 2024

Om een keuze te maken in de beste inbouw inductie kookplaat te komen, hebben we op verschillende punten gelet. Deze punten gelden voor alle categorieën.

 • Ten eerste hebben we natuurlijk gelet op de bouw kwaliteit en daarmee duurzaamheid van de kookplaat. Een inbouw inductie kookplaat is een apparaat dat veel geld kost. Bovendien wordt het met grote regelmaat gebruikt. We vinden dan ook dat een kookplaat jaren mee moet kunnen gaan, ook bij intensief gebruik.
 • Het gebruiksgemak van de inbouw kookplaat. Koken op inductie moet wat ons betreft net zo intiutief gaan als koken en bakken op gas.
 • Daarnaast hebben we gelet op veiligheidsfuncties zoals kinderslot en restwarmte indicatie en andere handige functies zoals een boost-functie, timer, panherkenning, etc.

Dit alles heeft ons tot de volgende uitslag gebracht voor de beste inbouw inductie kookplaat van dit moment.

1. Beste inductie kookplaat voor inbouw - Bosch PIV851FC5E – Serie 6 – Inductiekookplaat – Inbouw

Beste inbouw inductie kookplaat
Bekijk bij Bol Bekijk bij Amazon
#Advertentie

De beste inbouw inductiekookplaat uit onze test is deze kookplaat van Bosch van 80 cm met vijf kookzones. Met deze kookplaat wordt koken een eitje! Deze inbouwkookplaat scoort hoog op kwaliteit en is gemakkelijk in gebruik. De touch-bediening werkt goed en het instellen van het vermogen en de timer is gemakkelijk. Daarnaast is het heerlijk koken met genoeg ruimte tussen de kookzones. Alle pannen passen op deze ruime inbouw inductie kookplaat. Ook aan handige functies geen gebrek. De inbouwkookplaat beschikt over een quick-startfunctie, booster-functie, timer, pandetectie, restwarmte-indicatie en kinderslot. Verder heeft hij nog een frying sensor waarmee je heel gemakkelijk een perfect stukje vlees braadt. Hij schakelt automatisch uit als je hem niet gebruikt.

De consumenten die deze kookplaat al gebruiken zijn er ook erg tevreden over. Vooral de kwaliteit en het gemak worden genoemd als pluspunten. Het enige dat als minpuntje gezien kan worden, is dat deze inbouwkookplaat niet over een flexzone beschikt. Dat neemt niet weg dat je met deze Bosch een heel goede inbouw inductiekookplaat in huis haalt. Door de consumentenbond is deze kookplaat beoordeeld als zowel best getest als beste koop.

 • Goede kwaliteit
 • Gemakkelijk in gebruik
 • Efficient
 • Veel handige functies
 • Geen flexzone

2. Inductie kookplaat inbouw 90 cm - AEG IKE95454XB – Inductie kookplaat – Inbouw

Zoek je een lekker grote kookplaat? Dan haal je met deze AEG een heel goede inbouw inductie kookplaat in huis! Behalve dat je veel ruimte hebt voor je pannen, biedt deze kookplaat je ook veel flexibiliteit. De vijf kookzones zijn aan elkaar te koppelen tot één groot kookoppervlak waardoor het niet uitmaakt waar je je pan neer zet of hoe groot je pan is. Daarnaast kan je erg snel koken met de Powerboost functie. Deze kookplaat beschikt verder over alle functies die het koken met een inbouw inductiekookplaat gemakkelijker maken zoals een timer, panherkenning en kinderslot. Bovendien kan je deze kookplaat verbinden met een Hob2Hood afzuigkap. Deze reageert op basis van de kookinstellingen waardoor je de afzuigkap niet afzonderlijk hoeft te bedienen. Handig!

De mensen die deze inbouwkookplaat al gebruiken, zijn er erg positief over. Hij werkt erg goed, heeft veel handige opties en is gemakkelijk in gebruik. Daarnaast is men te spreken over de flexibiliteit van de kookzones en de ruimte; er passen gemakkelijk vijf pannen op de kookplaat. Het enige minpunt is dat de meegeleverde elektriciteitskabel niet te gebruiken is in Nederland. Deze moet er bij worden besteld. Ondanks dat, is deze inductie kookplaat voor inbouw de beste in de categorie 90 cm.

Als je meer keuzes wilt zien voor 90 cm inductie kookplaten raden we je aan om onze pagina met 90 cm inductie kookplaten te lezen.

 • Goede kwaliteit
 • Gemakkelijk in gebruik
 • Zeer ruim
 • Flexibele kookzones
 • Juiste kabel moet erbij gekocht worden

3. Inductie kookplaat inbouw met afzuiging - Siemens iQ500 ED711FQ15E

Heb je geen trek in een ontsierende afzuigkap aan je plafond? Kies dan voor deze inbouw inductiekookplaat met afzuiging van Siemens. Met deze kookplaat heb je alle gemakken van een inductiekookplaat inclusief geïntegreerde afzuiging. Deze kookplaat heeft vier kookzones met genoeg ruimte, waardoor je gemakkelijk met vier pannen kunt koken. De kookplaat werkt erg goed en de afzuiging is perfect. De kookplaat heeft handige functies zoals flexibele zone, boostfunctie, ingebouwde timer en kinderbeveiliging. Daarnaast hebben de kookzones 17 verschillende standen, wat koken een stuk leuker en gemakkelijker maakt. Je kunt deze kookplaat volledig verzonken plaatsen waardoor er geen hoogteverschil ontstaat.

De consumenten die deze inbouw inductiekookplaat met afzuiging van Siemens al gebruiken zijn er tevreden over. De kookplaat werkt goed, is gemakkelijk te bedienen en de afzuiging werkt erg goed. Enige minpuntje van deze plaat is dat hij vrij prijzig is maar dan heb je wel een heel goede inductiekookplaat met afzuiging in huis.

 • Goede kwaliteit
 • Veel ruimte voor pannen
 • Afzuiging werkt zeer goed
 • Prijzig

4. Inductie kookplaat 2 pits inbouw - Siemens EX375FXB1E – iQ700 – Inductie kookplaat – 30 cm

Wil je je bestaande kookmogelijkheden uitbreiden, bijvoorbeeld naast je stoomoven en/of wokbrander, of heb je gewoon voldoende aan twee kookzones? Dan heb je er met deze 2 pits inbouw inductiekookplaat van Siemens een fijn kookplaatje bij. Deze inbouwkookplaat met twee zones ziet er niet alleen mooi uit, hij werkt ook nog eens heel goed! Daarnaast beschikt hij over een Powerboost-functie, timer, panherkenning, restwarmteindicatie en kinderslot. Het fijne van deze 2 pits inbouwkookplaat is dat de twee kookzones zijn samen te voegen tot één grote kookzone, de zogeheten flexInduction. Dit is erg handig want zo kan je ‘m gewoon gebruiken voor 2 pannen maar je kunt er ook een grillplaat zetten bijvoorbeeld. Dit maakt dat deze kookplaat een heel fijne toevoeging is voor je keuken.

De mensen die dit inductiekookplaatje al gebruiken, zijn er zeer over te spreken. Hij werkt erg goed en het feit dat de kookplaat beschikt over flexzone is erg handig. Het is een kleine inductiekookplaat maar heeft ruimte genoeg voor twee pannen. Daarnaast is de kookplaat gemakkelijk in gebruik en goed schoon te maken. Kortom; de beste 2 pits inbouw inductiekookplaat voor je keuken!

 • Goede kwaliteit
 • Mooi design
 • Flexzones
 • Compact maar ruim genoeg
 • Maakt wat meer geluid bij hoog vermogen

5. Inductie kookplaat 4 pits inbouw - AEG IKB64301XB – Inductie Kookplaat

Deze inbouw inductiekookplaat met vier kookzones van AEG komt als beste uit onze test in de categorie 4 pits. Deze kookplaat doet gewoon wat hij moet doen. Hij kookt goed, warmt snel op en koelt snel af. Daarnaast beschikt hij over 14 kookstanden waardoor de temperatuur zeer nauwkeurig is in te stellen. De warmte wordt zeer gelijkmatig verdeeld en de kookplaat is erg gemakkelijk te bedienen. Ook is er genoeg ruimte om met vier pannen tegelijk te koken. Deze goede inductiekookplaat voor inbouw beschikt over handige functies zoals een boosterfunctie om iets snel te verhitten, een timer, panherkenning, restwarmteindicatie en een kinderslot.

De mensen die deze inbouw inductiekookplaat al gebruiken zijn er erg tevreden mee. Ze vinden vooral de prijs/kwaliteitverhouding erg goed. De kookplaat doet wat er van wordt verwacht en heeft veel handige functies. Deze inbouw inductiekookplaat kwam ook als beste uit de test van de consumentenbond dus met deze kookplaat koop je de beste in zijn soort.

 • Goede prijs/kwaliteit
 • Makkelijk te bedienen
 • Veel handige functies
 • Krachtig
 • Geen flexzone

Koopgids voor vinden van goede inbouw inductie kookplaat

Zoals eerder al vermeld heb je inbouwkookplaten in verschillende soorten en maten en is er binnen een bepaalde categorie veel keus. Het kan daarom zo zijn dat de keuze die wij hebben gemaakt als beste koop niet de allerbeste koop voor jou is. Of dat jou categorie er niet tussen staat.

Dan helpen we je met onze koopgids om toch de beste koop te doen. Waar moet je op letten bij het kopen van een inbouw inductie kookplaat? Hieronder hebben we dat voor je op een rijtje gezet. Als je de aandachtspunten volgt kom je vanzelf terecht bij de ideale inductie kookplaat voor in jouw aanrecht.

Aantal kookzones van de kookplaat inductie inbouw

Allereerst is het belangrijk om je te bedenken hoeveel kookzones je nodig hebt voor je geïntegreerde inductiekookplaat. De 4 en 5 pits inbouwkookplaten komen het meest voor maar of dat ook bij jou past, hangt af van verschillende factoren zoals de grootte van je gezin, je manier van koken, overige kookapparatuur in je keuken, hoe ga je je kookplaat gebruiken, etc.

Als je een stoomoven hebt bijvoorbeeld, dan heb je wellicht minder kookzones nodig en heb je aan 2 tot 4 pitten genoeg. Maar als je van plan bent veel te grillen waardoor je een grote flexzone gebruikt, kan je wel wat extra kookzones gebruiken en kun je misschien beter kiezen voor een 5 of 6 pits inductiekookplaat. Het is ook mogelijke om twee losse 2 pits inbouw kookplaatjes combineren met een wokbrander. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Daarnaast is het goed om je te bedenken of je het fijn vindt dat je inbouw kookplaat flexzones heeft of niet. Het kan een fijne toevoeging zijn aan je kookplaat omdat je wat flexibeler kunt koken. Je kunt bijvoorbeeld wat grotere pannen gebruiken of een grillplaat om lekker vlees op te grillen. Het kan het koken op je geïntegreerde inductie kookplaat net wat veelzijdiger maken. 

Maat en nisbreedte

Als je dan hebt bedacht hoeveel kookzones je nodig hebt is het van belang te bepalen wat je een fijn formaat vindt voor je inductie kookplaat. Wat past in je keuken? Hoe groter je kookplaat, hoe meer ruimte je hebt voor je pannen maar hoe minder aanrecht je overhoudt. Een 5 of 6 pits inbouwkookplaat van 90 cm is natuurlijk lekker ruim maar heb je dan nog genoeg werkruimte over? Er zijn ook 5 pits inductie kookplaten van 80 cm of kleiner. De 4 pits inbouw inductie kookplaten zijn meestal rond de 60 cm breed waardoor je wat meer aanrecht overhoudt. Bij een vrijstaande inductie kookplaat heb je dat probleem uiteraard niet.

Er zijn overigens ook meer exotische maten te vinden: bijvoorbeeld inbouw inductie kookplaten van 70 cm, 80 cm. De modellen met 2 pitten zijn er zelf met een breedte van 30 cm.

Vervolgens is het belangrijk om goed te kijken naar de nisbreedte of nisdiepte van je inbouwkookplaat. De plaat die je op je aanrecht ziet, is altijd wat groter dan de nis waarin hij moet worden gemonteerd. De meeste geïntegreerde inductie kookplaten liggen “op” het werkblad maar er zijn ook inductie kookplaten voor inbouw te verkrijgen die volledig vlak kunnen worden ingebouwd. 

Aansluiting inbouw inductie kookplaat

De meeste inbouw inductie kookplaten vereisen een 2 fase of 3 fase aansluiting waarvoor een aparte kookgroep in de meterkast nodig is. Dit heeft te maken met de hoeveelheid vermogen die de kookplaat nodig heeft om goed te kunnen werken. Voordat je overgaat tot de aankoop van een inbouw inductie kookplaat, is het belangrijk dat je controleert of er in jouw keuken de juiste aansluiting aanwezig is om een 2 fase of 3 fase inductie kookplaat te kunnen installeren.

Is dit in jouw woning niet het geval, dan is het belangrijk om een installateur te raadplegen over de mogelijkheden. Heb je wel de juiste aansluiting, dan is het ook verstandig om je inbouw inductieplaat door een installateur te laten installeren. 

Pannen voor inductie kookplaat

Waarschijnlijk had je dit zelf ook al bedacht maar als je overstapt naar koken op inductie, dan heb je pannen nodig die geschikt zijn voor een inductie kookplaat. Deze pannen herken je aan een bodem met een magnetisch veld. Veel pannen hebben dit dus misschien hoef je niet gelijk een nieuwe pannenset aan te schaffen maar het is belangrijk om dit te checken.

Bediening

Inductie kookplaten voor inbouw verschillen onder andere in de manier waarop je ze kunt bedienen. Je hebt inbouwkookplaten die je kunt bedienen met tiptoetsen en je hebt kookplaten met sliderbediening waarmee je de stand per kookzone kunt instellen. Maar ook de inrichting van de bediening verschilt.

Bij sommige modellen is per kook zone de stand in te stellen met plus en min, andere hebben een enkele bediening met cijfers en weer andere hebben een sliderbediening voor alle kookzones. Het is een belangrijke eigenschap van je geïntegreerde inductie kookplaat omdat het een deel van het gebruiksgemak bepaalt. Dus het is goed om hier even bij stil te staan.

Handige functies op een inbouw inductie kookplaat

Veel inductie kookplaten voor inbouw beschikken in meer of mindere mate over handige functies. Waar je op kunt letten is bijvoorbeeld hoeveel standen per kookzone er zijn. Hoe meer standen, hoe nauwkeuriger je de temperatuur kunt instellen. Vaak beschikken ze over een boost-functie, hiermee kun je water of soep sneller aan de kook brengen.

Ook handig is een instelbare timer zodat je niet continu bij het fornuis hoeft te blijven. Je kunt gerust even iets anders gaan doen zonder het risico te lopen dat je eten overgaar wordt. Ook beschikken veel inbouw inductie kookplaten over panherkenning zodat alleen het gedeelte van de kookzone dat in aanraking is met de pan heet wordt. Zo zijn er nog meer functies te noemen die het koken met je inbouwkookplaat gemakkelijker kunnen maken.

Voor de veiligheid zijn er ook vaak extra functies. Zo is er het kinderslot zodat kinderen de kookplaat niet per ongeluk aan kunnen zetten. De overkookbeveiliging waardoor de kookzone uitschakelt als een pan overkookt. En dan heb je nog de restwarmte indicatie die aangeeft of een zone nog heet is. 

Deze opsomming is niet uitputtend. Bedenk voor jezelf welke functies je echt belangrijk vindt en welke niet. Want over het algemeen geldt wel dat hoe meer functies een inductie kookplaat heeft, hoe duurder deze is. 

Let op met pacemaker

Als je een pacemaker draagt, wordt het aangeraden je cardioloog te raadplagen voor de aanschaf van een inductie kookplaat. Er is een kans dat de elektromagnetische straling van de inductie kookplaat de pacemaker verstoort.

Belangrijke voorbereiding: de juiste elektra

Voordat je de inbouw inductie kookplaat kunt gebruiken is het van belang dat de juiste elektrische voorbereidingen zijn getroffen. Voor inductie kookplaten is er meestal een 3 fasen aansluiting nodig.

Wanneer dit nog niet het geval is, betekent dit dat een elektricien dat moet aanleggen, hij zal wat extra groepen in je meterkast moeten maken en een perilex stopcontact in je keuken moeten maken waar de speciale stekker van inductie kookplaten in kunnen.

Conclusie beste inbouw inductie kookplaat

Als je simpelweg op zoek bent naar de beste inbouw inductie kookplaat kun je veilig 1 van bovenstaande modellen kiezen. Al deze modellen voldoen aan onze testeisen en ze hebben allemaal een goede prijs-kwaliteitsverhouding.

Als je zelf een kookplaat gaat kiezen is het belangrijk dat je erop dat je de juist nis maat kiest. Dat is de maat van het gat in je keukenblad waar de inbouwkookplaat in komt te liggen. Daarnaast is het belangrijk dat je er kijkt welke opties en functies je graag op de kookplaat wilt hebben.

Veelgestelde vragen over inbouw inductie kookplaten

Wat zijn de nadelen van inductie koken?

Er is een aparte elektra groep nodig voor het aansluiten van de ingebouwde inductie kookplaat. Ook zul je er rekening mee moeten houden dat je geschikte inductie pannen moet kopen.

Welke nismaten voor inbouw kookplaten?

De meeste gangbare nis breedtes zijn 56 cm, 75 cm en 90 cm.

Wat kost een inductie kookplaat?

Een goede inductie kookplaat met 2 kookzones kun je kopen vanaf €170. Wanneer je meerdere kookzones hebt begint de prijs rond de €200 voor 4 kookzones. De prijzen kunnen oplopen tot wel €3000.

Plaats een reactie